Donderdag EU-top over migrantencrisis Middelandse Zee

Redactie

De regeringsleiders van de Europese Unie hebben voor donderdag een ingelaste top belegd om de vluchtelingen- en migrantencrisis in de Middellandse Zee te bespreken. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg dat maandag werd gevoerd, naar aanleiding van de vermoedelijke dood van honderden mensen bij een bootongeluk zondag.

De Britse premier David Cameron verwelkomt de top. "Wat we volgens mij nodig hebben is een uitgebreid plan waar reddingsacties deel van uitmaken. Maar het is cruciaal om de problemen in de landen van herkomst aan te pakken", aldus Cameron.

Door de honderden doden die afgelopen weekeinde vielen op de Middelllandse Zee is de EU nu 'ontwaakt' en wordt de gruwelijkheid van mensensmokkel onder ogen gezien, zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini. "De afgelopen week is de EU onder vuur komen te liggen en is gevraagd waarom het zo lang duurde om actie te ondernemen. Als mens en als moeder heb ik me die vraag ook gesteld."

Het hoofd van Frontex, de Europese grensbewakingsinstantie, vindt dat Europa meer moet doen om politieke vluchtelingen te helpen, maar dat economische migratie moet worden bestreden. Europese landen moeten mensen die hierheen komen om te werken met vliegtuigen terugsturen naar hun land van herkomst, zodat anderen kunnen horen dat een tocht naar Europa geen zin heeft.

De Hoge Commissaris van de Mensenrechten van de Verenigde Naties wil dat de EU-lidstaten een nieuwe en 'minder hardvochtige' strategie ontwikkelen voor de enorme vluchtelingenstroom op de Middellandse Zee. Met hard beleid migratie ontmoedigen is mislukt, zei Zeid Raad al-Hussein maandag. De recente tragedies tussen Noord-Afrika en Europa 'zijn het gevolg van falend beleid en een monumentaal gebrek aan medeleven'. Europa maakt met het huidige beleid van de Middellandse Zee 'een gigantisch kerkhof', zei Zeid.

De uitkomst van het overleg is mogelijkerwijs dat Nederland en andere EU-lidstaten mensen op zullen gaan nemen. Het is Italië al geruime tijd een doorn in het oog dat dat land praktisch iedereen moet opvangen. Dit vloeit voort uit het verdrag van Dublin, waarin wordt gesteld dat asiel maar eenmaal kan worden aangevraagd, en wel in het land van eerste aankomst. Maar volgens de Italianen is er sprake van een Europese crisis waaraan ook andere landen moeten bijdragen.