Polen woedend over opmerking FBI-baas

anoniem_22072019030306

Polen heeft de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen en verontschuldigingen geëist voor een uitlating van FBI-baas James Comey. In een artikel over de Holocaust wekte hij de suggestie dat sommige Polen medeplichtig waren.

Het gewraakte artikel, gebaseerd op een toespraak die de FBI-baas gaf, verscheen donderdag in The Washington Post. Hoewel het verhaal educatief was bedoeld, stond er een passage in die een storm van protest uitlokte in Polen: 'In hun gedachten dachten de moordenaars en hun handlangers in Duitsland, Polen, Hongarije en veel andere landen dat ze niks gruwelijks deden. Ze overtuigden zichzelf ervan dat ze het juiste deden.'

De Poolse president Bronislaw Komorowski noemde de opmerkingen een belediging voor de duizenden Polen die Joden hebben geholpen. Premier Ewa Kopacz zei: 'Aan degenen die niet in staat zijn om de historische waarheid eerlijk te presenteren, wil ik zeggen dat Polen geen dader, maar slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog was.' In de oorlog zijn zes miljoen Poolse burgers door de nazi's vermoord; de helft van hen was Joods.

Excuses
Ambassadeur Stephen Mull heeft excuses aangeboden voor de opmerking van de FBI-baas. In een brief aan Comey protesteert hij tegen de geschiedvervalsing. Mull was zondag in Warschau bij een oorlogsherdenking. Na afloop zei hij: 'Het is niet de opvatting van de Verenigde Staten dat Polen op wat voor manier dan ook voor de Holocaust verantwoordelijk is.' Volgens hem was de bredere boodschap van het artikel dat de nazi's niet altijd even veel weerstand kregen. The Washington Post heeft overigens ook afstand genomen van de uitlatingen van Comey.