VS ontkent dat marinemissie tegen wapens Iran is gericht

Redactie

Eerder maandagavond werd al bericht dat twee Amerikaanse marineschepen, waaronder het vliegdekschip Theodore Roosevelt, naar Jemenitische wateren zijn gestuurd. Aanvankelijk meldden Amerikaanse media dat ze Iraanse schepen moesten onderscheppen die onderweg zouden zijn met wapens voor rebellen. Dit zou eerder de marine zelf zijn bevestigd, echter wordt dit nu weer ontkend.

Een Pentagon-woordvoerder wilde in tweede instantie enkel nog bevestigen dat de schepen uit de Golf van Perzië komen en voor "maritieme veiligheidsoperaties" naar Jemen varen.

Iran steunt de Houthi-rebellen die uit de Zaydi-bevolkingsgroep in het noorden van Jemen komen. Washington steunt de belaagde regering van Jemen, net als Saudi-Arabië en Egypte.

Het chronisch instabiele Jemen is sinds vorig jaar het toneel van een machtsstrijd tussen de Houthi's die worden gesteund door ex-president Ali Abdullah Saleh, en andere stammen.

Iran sloot onlangs een principe-atoomakkoord met Washington. Als de marinemissie inderdaad is gericht op het onderscheppen van Iraanse leveringen, zou dat gevolgen kunnen hebben voor het akkoord met Teheran. Er moeten immers nog details van de uiteindelijke versie worden uitgewerkt.

Marine VS stoomt op naar Jemen
VS ontkent dat marinemissie tegen wapens Iran is gericht (Foto: ANP)