FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 maart 2015

Paul van Loon op zoek naar bedenkers verhaal

Paul van Loon is op zoek naar een gezin dat hem op het idee heeft gebracht om het boek MeerMonster te schrijven. Jaren geleden kreeg hij een tip via de post, maar deze brief is hij kwijtgeraakt. De schrijver wil het gezin graag bedanken en doet daarom een oproep, zo laat uitgeverij Leopold weten.

"Het Nederlandse gezin dat mij het idee voor MeerMonster bezorgde, woonde destijds in Schotland en schreef een brief over de prachtige natuur in Schotland, en alle spannende zaken zoals het monster van Loch Ness. Het idee bleef wel hangen, maar de film in mijn hoofd kwam niet meteen. Tot anderhalf jaar geleden", aldus Paul. Hij reisde daarop zelf af naar Schotland om te kijken hoe het daar nu echt is.

In september 2014 lag het boek MeerMonster in de winkels. De auteur kreeg van veel journalisten en kinderen de vraag hoe hij op het idee voor het boek was gekomen. "Dat maakte me weer heel nieuwsgierig naar dit gezin. Graag wil ik de familie persoonlijk bedanken die mij deze tip gaf, en hun natuurlijk een exemplaar van MeerMonster geven. Ik weet nauwelijks meer iets van hen, maar vermoed dat de kinderen in het gezin nu tussen de tien en vijftien jaar oud zijn."

Heineken investeert in brouwerij Mexico

Heineken investeert omgerekend bijna 450 miljoen euro in een nieuwe brouwerij in de noordelijke Mexicaanse deelstaat Chihuahua. Dat maakte het bierconcern dinsdag bekend.

De nieuwe vestiging gaat bier produceren voor de Mexicaanse en Amerikaanse markt en biedt volgens de lokale autoriteiten werk aan zo'n 1500 mensen. De jaarproductie van de brouwerij bedraagt in eerste instantie 5 miljoen hectoliter, maar dat kan nog worden uitgebreid.

Wereldtitel snowboarder Bastiaansen

Snowboarder Erik Bastiaansen heeft op het WK voor junioren voor een schitterende prestatie gezorgd. De 17-jarige Havo 4-leerling pakte in het Chinese Yabuli het goud op de slopestyle. Hij werd in de kwalificaties vierde, waardoor hij in de halve finales mee moest doen om zich voor de finale te plaatsen, met succes.

"Ik besef het eigenlijk nog niet echt, maar ik ben ongelooflijk blij natuurlijk", liet Bastiaansen na afloop weten. "Ik stond dit seizoen al bij iedere wedstrijd op het podium, maar ik had niet verwacht dat ik hier zou winnen..dat hoopte ik natuurlijk wel, maar ik was al blij dat ik de finale haalde." 

Na de eerste run nam Bastiaansen de derde plek in, maar bij de tweede run wist hij zich met dezelfde serie tricks te verbeteren naar een score van 88,25 punten. Carlos Garcia Knight uit Nieuw-Zeeland kwam met 88,00 bijzonder dichtbij, maar het was niet genoeg om de Nederlander van het goud te houden. Met 82,25 punten pakte Mikko Rehnberg uit Finland het brons. 

In het komende seizoen wil Bastiaansen mee gaan doen in de 'echte' World Cup. Daarnaast heeft hij met zijn wereldtitel een startplek voor Nederland verdiend op de Jeugd Olympische Spelen van volgend jaar in het Noorse Lillehammer. Wie die startplaats in mag vullen wordt door middel van een selectieprocedure nog bepaald. "Hopelijk ben ik dat natuurlijk", aldus de kersverse wereldkampioen, die over zijn toekomst duidelijk is: "Mijn grootste doel is om zo lang mogelijk plezier te beleven aan het snowboarden."

5 jaar cel voor schieten bij coffeeshop

De rechtbank Limburg heeft dinsdag een 35-jarige man veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het schieten op een portier van een coffeeshop in Heerlen in januari 2014. De man zei op de portier, een aspirant-lid van de Hells Angels, geschoten te hebben omdat hij enkele weken eerder ernstig zou zijn mishandeld door drie Hells Angels.

De portier, een man uit Lanaken (België), werd twee keer in zijn been geraakt. Toen hij weerloos op de grond lag heeft de schutter hem meermaals geslagen en geschopt en het pistool op hem gericht. Vervolgens schoot hij nogmaals op het slachtoffer. Daarbij nam de dader het risico zijn slachtoffer dodelijk te treffen. De portier overleefde de schietpartij.

De rechtbank wijst erop dat de man zeker zeven keer geschoten heeft, middenin een woonwijk. Dit getuigt volgens de rechtbank 'van een ernstige mate van gewelddadigheid en meedogenloosheid'.

De 35-jarige was eerder zowel in België als in Nederland veroordeeld wegens geweldsdelicten.

Grote politieactie tegen krakers op komst

De politie in Amsterdam bereidt zich voor op een grootschalige actie tegen de krakers in de zogenoemde Tabakspanden aan de Spuistraat. Aanleiding is een incident dinsdagochtend waarbij agenten vanuit het gebouw werden bekogeld met glazen verfbommen.

De driehoek van burgemeester, Openbaar Ministerie en politie vindt dat met deze actie een grens is overschreden en noemt het onaanvaardbaar dat de politie in haar werk wordt belemmerd. "Met het gooien van de glazen projectielen namen de krakers een risico dat agenten ernstig zouden verwonden", aldus de gemeente.

Onbekenden bekogelden eerst een politieauto met glazen potten en gloeilampen gevuld met verf. Toen agenten de woning van waaruit werd gegooid binnen wilden gaan, werden ook zij bekogeld.

De Tabakspanden zijn eigendom van woningbouwvereniging De Key die vergunning heeft voor een renovatie. De Key heeft in verschillende rechtszaken geëist dat de krakers moeten vertrekken. Rechters hebben de woningbouwvereniging in het gelijk gesteld. Nog deze maand moet het complex leeg zijn.

Uitslagen Champions League 10/03/2015

Op dinsdagavond werden de eerste returns gespeeld in de achtste finales van de Champions League. FC Porto ontving FC Basel en Schalke 04 mocht op bezoek bij Real Madrid

FC Porto - FC Basel 4-0 (5-1 agg.)

Bij FC Basel heeft men heel even mogen hopen op een stunt, maar tijdens de return in Portugal bleek FC Porto toch echt een maatje te groot voor de Zwitsers.

Basel hoopte voor het eerst sinds het seizoen 1973/74 weer eens de kwartfinale van de Champions League/Europacup I te bereiken. FC Porto werd drie weken geleden nog knap op 1-1 gehouden in het St. Jakob-Park, maar een dergelijke stunt zat er dit keer niet in.

FC Porto, waar Bruno Martins Indi op de bank begon, kwam al vroeg op 1-0 door een mooie vrije trap van Yacine Brahimi. Niet lang daarna was het even schrikken in het Estadio do Dragão toen Porto-doelman Fabiano hard in botsing kwam met rechtsback Danilo. De verdediger door de harde klap tegen zijn hoofd niet verder, zodat Martins Indi alsnog minuten kon maken.

Voor de pauze kreeg Porto via Vincent Aboubakar nog een goede kans, maar zijn volley ging rakelings langs de paal. Basel had deze avond niet veel in te brengen in de havenstad, al was Shkëlzen Gashi met een schot uit de tweede lijn redelijk dicht bij een goal.

Na rust was het nog altijd Porto dat de lakens uitdeelde. Middenvelder Hector Herrera verdubbelde koud uit de kleedkamer de score met een mooi geplaatst afstandschot. Vervolgens was het na 56 minuten de beurt aan Casemiro. De huurling van Real Madrid maakte er met een wonderschone vrije trap 3-0 van, zodat al het verzet van Basel nu totaal gebroken was.

Aboubakar kreeg zijn naam in de slotfase ook nog op het scorebord en ook zijn afstandknal was om van te genieten. Basel werd zo met een 4-0 nederlaag naar huis gestuurd, waardoor FC Porto volgende week vrijdag in de koker zit voor de loting van de kwartfinale.


Real Madrid - Schalke 04 3-4 (5-4 agg.) 

Zoals verwacht kwalificeerde Real Madrid zich ten koste van Schalke 04 voor de kwartfinales van de Champions League. Toch balanceerde het in de slotfase op de rand van uitschakeling. In Bernabeu eindigde het doelpuntrijke treffen in 3-4.

Na de 2-0 zege in Gelsenkirchen leek de return op voorhand een formaliteit, maar dat werd het totaal niet. Trainer Carlo Ancelotti, die in aanloop naar de wedstrijd aangaf dat zijn ploeg in een dip zat, zag zijn formatie opnieuw ploeteren. Afgelopen zaterdag verloor Real Madrid bij Athletic Bilbao met 1-0 en dat leidde tot nog meer kritiek in de Spaanse media en ook bij de achterban. Want na de winterstop zit er zand in de motor van de ‘Galacticos’. In de strijd om de landstitel heeft FC Barcelona nu het initiatief, waardoor Real Madrid gedwongen wordt tot achtervolgen.

Ook tegen Schalke 04 liet de thuisploeg een matige indruk achter. De Duitsers hadden in de beginfase een overwicht, kregen kansen en kwamen na twintig minuten spelen terecht op voorsprong. Klaas-Jan Huntelaar liet een voorzet van Tranquillo Barnetta slim lopen, waardoor Christian Fuchs een niet te missen mogelijkheid kreeg: 0-1.

De gelijkmaker kwam vijf minuten later letterlijk uit de lucht vallen. Cristiano Ronaldo kopte raak uit een corner van Toni Kroos en leek zijn team daarmee over het dode punt heen te helpen. Niets was minder waar. Huntelaar promoveerde een foutieve terugspeelbal van Raphael Varane bijna tot treffer, volleerde een minuut later de bal tegen de kruising en slaagde in zijn derde poging dan toch. Iker Casillas kreeg een schot van Max Meyer niet onder controle en Huntelaar was er als de kippen bij om de 1-2 aan te tekenen.

Schalke leek de rust te halen met die voorsprong, maar wie anders dan Cristiano Ronaldo stak daar een stokje voor. Met zijn 78ste Europese goal, een record, tekende het Portugese fenomeen voor de 2-2 door wederom raak te koppen. Het vuurwerk in Bernabeu kreeg in het eerste kwartier na rust een vervolg. Karim Benzema tekende voor de 3-2, invaller Leroy Sané antwoordde snel: 3-3.

Daarna leek de koek nagenoeg op. Real Madrid kwam nog het dichtst bij een vierde doelpunt, maar Isco zag zijn gekrulde schot net naast vliegen. In de slotfase schoot Huntelaar de bezoekers echter naar een 3-4 voorsprong en op dat moment had Schalke 04 nog maar één goal nodig voor een regelrechte sensatie. Sané en Benedikt Höwedes kwamen dichtbij, maar de stunt bleef uit.

Ondanks dat Real Madrid zich plaatste voor de kwartfinales blijft de druk op Ancelotti onverminderd groot. Het optreden van ‘De Koninklijke’ tegen Schalke 04 bevestigde nog maar eens de vormdip waarin het verkeert. Met de ‘Clásico’ tegen FC Barcelona in het vooruitzicht, op 22 maart, wordt het voor Ancelotti zaak om snel het tij te doen keren.


Senaat voelt wel voor vernieuwde woningwet

Minister Stef Blok, die tijdelijk Veiligheid en Justitie waarneemt, stond dinsdag nog gewoon als woonminister in de Eerste Kamer. De Senaat lijkt te zullen gaan instemmen met de manier waarop Blok wil bereiken dat woningcorporaties zich weer volop concentreren op hun sociale rol.

Ze moeten die rol ook beter met de gemeenten afstemmen. Commerciële avonturen moeten worden beperkt. De gemeente moet ook nagaan of activiteiten van corporaties wel echt corporatietaken zijn. De huurders krijgen meer te zeggen en recht op meer informatie. Er komt verder een onafhankelijke, inspectie-achtige woonautoriteit voor het financieel en het volkshuisvestelijk toezicht.

Een aantal van deze wijzigingen komt voort uit de aanbevelingen van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties, die vorig jaar onderzocht wat er allemaal misging in corporatieland.

Financiële topman vertrekt bij Google

Financieel topman Patrick Pichette heeft vorige week zijn vertrek aangekondigd bij Google. Hij gaat met pensioen. Dat maakte het Amerikaanse internet- en technologieconcern dinsdag bekend.

Pichette werkt sinds 2008 voor Google. Wanneer hij precies vertrekt, is nog niet bekend. De Canadees zal het bedrijf zelf helpen bij de zoektocht naar een opvolger. Google verwacht die binnen een halfjaar te hebben gevonden.

Chipmaker NXP opnieuw op overnamepad

Met de miljardenaankoop van zijn Amerikaanse branchegenoot Freescale is de overnamehonger van chipfabrikant NXP nog niet gestild. Het Eindhovense technologiebedrijf lijft ook het Britse Athena SCS in, zo maakte het dinsdag bekend.

Athena maakt technologie voor onder meer toegangspasjes en contactloos betalen. Hoeveel NXP voor het bedrijf betaalt, werd niet bekendgemaakt. Met de vorige week aangekondigde overname van Freescale, de vroegere chipafdeling van Motorola, is een bedrag van bijna 12 miljard dollar gemoeid.

NXP is de voormalige chipdivisie van Philips. Het bedrijf werd in 2006 verzelfstandigd en is sinds 2010 genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Door de voorgenomen fusie met Freescale ontstaat de op zeven na grootste chipproducent ter wereld, met een omzet van zo'n 10 miljard dollar.

Zweden staakt wapendeal met Saudi-Arabië

Zweden staakt een defensieovereenkomst met Saudi-Arabië vanwege de verslechterde betrekkingen tussen de twee landen. Dat heeft de Zweedse minister van defensie Peter Hultqvist dinsdag bekendgemaakt.

De Zweedse regering is kritisch over de mensenrechtensituatie in Saudi-Arabië. De regering in Stockholm heeft Saudi-Arabië onder meer bekritiseerd vanwege de geseling van een Saudische blogger, die is veroordeeld wegens het beledigen van de islam. De Zweedse minister van buitenlandse zaken werd maandag belet een toespraak te houden op een bijeenkomst van de Arabische Liga. Volgens minister Margot Wallström hadden de Saudi's protest aangetekend tegen haar toespraak.

De wapendeal tussen de twee landen, waar zo'n 36,7 miljoen euro mee is gemoeid, stamt uit 2005. De deal is sindsdien jaarlijks verlengd, maar critici eisen al langer dat de Zweedse regering de wapenleveranties staakt.

Kindsoldaat IS executeert spion

Islamitische Staat heeft dinsdag een nieuwe executievideo naar buiten gebracht. Daarop is te zien hoe een jongetje een gijzelaar doodschiet. Het slachtoffer is de 19-jarige Palestijn Mohammad Said Ismail Musallam, die volgens de extremisten heeft gespioneerd voor Israël. Het is niet bekend wanneer en waar de video is opgenomen.

Een tijdschrift van IS, Dabiq genaamd, had vorige maand een interview met Musallam gepubliceerd. Daarin zou hij toegeven dat hij wilde spioneren voor de Israëlische geheime dienst Mossad. Zijn vader ontkende echter dat hij een spion was.

In de opname staat naast het jongetje een volwassen man. Die zegt in het Frans: "hier zijn de jonge leeuwen van het kalifaat", aldus terrorismemonitor SITE.

Het is niet de eerste keer dat IS een kind iemand laat executeren. In januari publiceerde de terreurbeweging een video waarop een jongetje twee mannen doodschiet omdat ze voor Rusland zouden hebben gespioneerd. Het jongetje kwam naar verluidt uit Kazachstan.

Terraria: Otherworld krijgt trailer en veel informatie

Tijdens GDC 2015 stond er voor alle bezoekers een trailer klaar voor Terraria: Otherworld. Re-Logic, dat samen met Engine een opvolger van Terraria maakt, had behalve een trailer ook veel informatie over Terraria: Otherworld. Zo werd onder andere bekend dat de game in eerste instantie enkel voor pc en mac uit zal komen.

Terraria: Otherworld zal een verhaallijn bevatten. Spelers krijgen doelen en kunnen hier naartoe werken. Dit is echter niet verplicht om verder te komen in de game, net zoals in Terraria kan je zelf bepalen hoe je speelt. Dit verhaal zal geen vast iets zijn. Het zal elke playthrough enigszins veranderen. Enkele belangrijke kenmerken zullen vast staan, daaromheen zal het elke keer dat je speelt uniek zijn. Bij deze verhaallijnen horen ook de NPC's. Deze zullen in tegenstelling tot de originele Terraria zichzelf ontwikkelen. Een merchant zal zo bijvoorbeeld steeds meer waren verkopen. 

Een andere grote verandering ten opzichte van Terraria is het belonen van de manier waarop je speelt. Speel je veel als tovenaar dan zul je op den duur hier sterker in worden. Je kiest aan het begin van het spel geen klasse of iets dergelijks, maar op basis van wat je gebruikt zullen bepaalde statistieken beter worden. Gebruik je 90% van de tijd een ijzeren zwaard dan zullen je zwaardvechtvaardigheden omhoog gaan en ook je vaardigheden met een ijzeren zwaard. Hiermee kan het zijn dat een ijzeren zwaard sterker is dan een gouden zwaard, omdat je veel met het ijzeren zwaard gevochten hebt.

De basis van het verhaal van Terraria: Otherworld is dat je de wereld waarin je speelt terug moet veranderen naar een vredige staat. De wereld is namelijk overgenomen door de corruption en door middel van purification towers die je vindt en craft dwing je de corruption terug. Deze torens zullen echter ook vijanden aantrekken die de torens proberen te vernietigen. Om ervoor te zorgen dat de purification towers niet neer worden gehaald door vijanden moet je gevechtstorens bouwen. Het is namelijk niet mogelijk om heel de map in je eentje te beschermen zonder gevechtstorens. Deze gevechtstorens zullen veel variatie in wapens bevatten.

Terraria: Otherworld zal later in 2015 uitkomen voor pc en mac. Re-Logic, uitgever van de game, zit ook sterk erover na te denken het spel ook op PlayStation 4 en Xbox One uit te brengen. Dit willen zij dan wel zelf doen en niet door een andere partij laten doen. Een prijs is nog niet bekend.

Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar Teevendeal

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de miljoenendeal die justitie vijftien jaar geleden sloot met een drugscrimineel. De Kamer zal de regering dinsdagavond in een breed gesteunde motie van de ChristenUnie oproepen zo'n commissie in te stellen.

Ook de regeringspartijen VVD en PvdA steunen het verzoek. De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie mag de onderzoeksopdracht formuleren en moet die dan eerst aan de Kamer voorleggen. Volgens de fracties leven er nog vragen over de aanleiding en achtergrond van de schikking die oud-staatssecretaris Fred Teeven destijds als officier van justitie sloot met Cees H. en over de informatie die daarover is verstrekt aan de Kamer.

Fans van Jeremy Clarkson tekenen petitie

Fans van Jeremy Clarkson zijn het er niet mee eens dat BBC de presentator van Top Gear heeft geschorst. In een poging om Clarkson terug te krijgen op de buis zijn de fans een petitie gestart op de website change.org.

The Telegraph schrijft dat al duizenden fans de petitie hebben ondertekend. Met de hashtag #BringBackClarkson uiten liefhebbers van Jeremy ook hun ongenoegen op social media.

Dinsdag werd bekend dat BBC de presentator heeft geschorst nadat hij ruzie had gekregen met een producent. De Britse omroep meldde dat Clarkson 'tijdens het onderzoek' niet mag werken. De eerstvolgende uitzending van het zeer populaire autoprogramma Top Gear, aanstaande zondag, is vanwege de schorsing van de presentator geschrapt.

Boer Geert niet op de hoogte van kledinglijn

Boer Geert was niet op de hoogte van de nieuwe kledinglijn waar zijn naam opstaat. Aan RTL Boulevard laat de deelnemer van Boer zoekt vrouw weten dat hij een paar T-shirts had laten drukken voor collega's en om aan de klanten in zijn winkel te laten zien. Een ander bedrijfje heeft nu T-shirts met zijn naam gemaakt om te verkopen, zonder medeweten van de boer.

Hoewel Geert er niets van wist, lijkt het hem ook niks uit te maken. "Ik ben een makkelijke man." Hij gaat dan ook geen stappen ondernemen. "Ik ben niet op geld belust en wie wil er nou geen T-shirt van mij hebben?", zegt hij lachend.

RTL Boulevard vraagt de boer ook nog hoe het met Hetty is, de vrouw voor wie hij in het programma heeft gekozen. "Ik denk wel goed", reageert Geert lachend. Daarmee zaait hij volgens de presentatoren van Boulevard vooral verwarring, omdat het niet duidelijk is of Geert en Hetty nu nog samen zijn.

Bordeel moet sociale premies betalen

De uitbater van een bordeel in Barcelona moet voortaan sociale premies afdragen zodat prostituees die werkloos worden in aanmerking komen voor gezondheidszorg, pensioenen en uitkeringen voor werklozen en arbeidsongeschikten. Dat heeft een Spaanse rechter maandag bepaald.

De rechter oordeelde dat het bordeel drie prostituees fulltime in dienst had moeten nemen. Het vonnis schuurt daarmee met de Spaanse wet, die het verbiedt mensen als sekswerkers aan te nemen. Prostitutie is echter legaal voor mensen die zelfstandig in het circuit actief zijn.

Belangenbehartigers voor sekswerkers spreken dan ook van een belangrijk besluit. Volgens juridische experts heeft de uitspraak echter geen gevolgen voor de prostitutie in algemene zin, omdat het vonnis alleen geldt voor het bordeel in Barcelona.

"De huidige situatie van wetteloosheid en het niet erkennen van dit dienstverband betekent dat de grote meerderheid van vrouwen die op contractbasis in de prostitutie werkt waardigheid, vrijheid en gelijkheid worden ontzegd", zei de rechter. De eigenaar van het bordeel moet de premies met terugwerkende kracht vanaf 2012 betalen.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie een inval deed in het bordeel, dat officieel staat geregistreerd als massagesalon, om te controleren of niemand er tegen zijn of haar wil werkte. Dat bleek niet het geval, maar er werd een onderzoek geopend omdat de eigenaar beweerde alleen kamers te verhuren aan de prostituees, terwijl de vrouwen zeiden dat ze regelmatige diensten werkten en door de eigenaar werden uitbetaald. De zaak benadrukt de tegenstrijdigheid van prostitutie in Spanje, die weliswaar legaal is maar tegelijkertijd een beroep is dat wettelijk niet bestaat.

Woensdagavond topoverleg over treingeweld

Twee bewindslieden en de top van de Nederlandse Spoorwegen, spoorbeheerder ProRail en vakbonden spreken woensdagavond met elkaar over het geweld tegen treinpersoneel. Het overleg vindt plaats op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dat heeft een woordvoerster van staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) dinsdag gezegd. Behalve Mansveld is ook minister Stef Blok bij het gesprek aanwezig. Blok vervangt tijdelijk de bewindslieden van Veiligheid en Justitie, die maandagavond zijn afgetreden.

Directe aanleiding voor het overleg is de zware mishandeling van een NS-conductrice vorige week in een trein van Schiphol naar Hoofddorp.

OM onderzoekt brand in seniorenflat Nijmegen

Het Openbaar Ministerie laat de politie toch nader onderzoek doen naar de brand in een cafetaria onder een seniorenflat in Nijmegen eind vorige maand. Het gaat om een 'oriënterend feitenonderzoek', aldus het OM dinsdag.

Drie hoogbejaarden zijn overleden aan de gevolgen van de brand. Twee mensen liggen nog in zorgelijke toestand in het ziekenhuis, tientallen anderen raakten gewond. Het gebouw met 71 appartementen blijft nog maandenlang onbewoonbaar.

De brandweer stelde in de dagen na de brand vast dat er geen sprake was van brandstichting.

Griepepidemie op retour

De griepepidemie wordt langzaamaan minder. Afgelopen week gingen 129 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat is iets minder dan de week daarvoor. Toen ging het om 134 zieken. Dat heeft onderzoeksinstituut Nivel dinsdag laten weten.

Inmiddels is er al veertien weken een griepepidemie in Nederland. Deze is weliswaar mild, maar duurt wel heel lang. Een gemiddelde griepepidemie duurt acht weken.

Er is dit seizoen veel meer griep dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Het griepvaccin dat mensen in risicogroepen krijgen, is dit jaar niet goed werkzaam tegen de griepvariant die op dit moment rondwaart. Mensen die doorgaans de griepprik krijgen, worden daardoor geveld door griepachtige klachten.

Als twee weken achterelkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er sprake van een epidemie.

Oostenrijk klaagt neonazi's aan

Acht deelnemers aan een anti-islamdemonstratie in Oostenrijk zijn aangeklaagd omdat ze onder meer 'Heil Hitler' scandeerden. De verdachten hebben volgens de autoriteiten ook op andere manieren de antinaziwetgeving overtreden, onder meer door de Hitlergroet te brengen. De verdachten zijn nog niet achterhaald.

De demonstratie vond vorige maand plaats. De verdachten zijn op foto's en videobeelden gezien, zei de politie, maar nog niet geïdentificeerd.

De Oostenrijkse wet verbiedt gebaren, uitspraken of daden die kunnen worden verbonden aan de nazi's. Een veroordeling kan een celstraf van tien jaar betekenen.

Plasterk neemt taken Blok waar

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken neemt tijdelijk de taken van zijn collega voor Wonen Stef Blok waar. Dat maakte minister-president Mark Rutte dinsdag bekend, voorafgaand aan het debat naar aanleiding van het aftreden van de bewindslieden van Veiligheid en Justitie. De taken van Ivo Opstelten en Fred Teeven worden tijdelijk waargenomen door Blok.

Rutte zei dat hun functies te belangrijk zijn om overhaast beslissingen te nemen over hun opvolging.

Cees H.: deal met Teeven mag openbaar

Cees H. heeft geen bezwaar tegen het openbaar maken van de deal tussen hem en het Openbaar Ministerie. H. zegt dinsdagavond in een gesprek met televisieprogramma Nieuwsuur dat hij niets te verbergen heeft en dat hij geen tegenprestatie heeft geleverd voor de 4,7 miljoen gulden die hij kreeg, zoals dinsdag door meerdere bronnen werd gesuggereerd.

Op de vraag of oud-staatssecretaris Fred Teeven, die de deal met H. in 2000 sloot als officier van justitie, details mag prijsgeven zegt H.: "Hij mag het van mij zeggen. Ik weet wat er is afgesproken." Teeven heeft nu nog een geheimhoudingsplicht.

In Nieuwsuur reageert H. voor het eerst op de ophef die ontstond over de deal en het bedrag dat daarmee was gemoeid. Hij zegt dat te doen omdat hij niet wil worden afgeschilderd als informant van justitie. "Dat wil ik uit de wereld hebben", vertelt hij. Teeven en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie traden maandagavond af.

Tientallen doden bij aanslag Nigeria

Een zelfmoordaanslag op een drukke markt in het noordoosten van Nigeria heeft dinsdag aan zeker 34 mensen het leven gekost. De dader was volgens ooggetuigen een tienermeisje.

De aanslag vond plaats in Maiduguri, een van de grootste steden van het land. De aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar terreurorganisatie Boko Haram.

Maiduguri is vaker doelwit van Boko Haram geweest. Zaterdag kostte een meervoudige zelfmoordaanslag in de stad nog aan 54 mensen het leven.

Onderscheiden Kadyrov zweert Poetin opnieuw trouw

Tsjetsjeniës sterke man heeft dinsdag nog maar eens trouw gezworen aan de Russische president Vladimir Poetin. Ramzan Kadyrov deed dat na te zijn onderscheiden met de Orde van Eer, een van de hoogste eretekenen die Rusland kent. De leider van de Russische deelrepubliek dankte Poetin voor de medaille en verklaarde later op Instagram dat hij met liefde zijn leven voor de president zou willen geven.

Kadyrov kwam deze week in het nieuws naar aanleiding van de moord op de Russische oppositiepoliticus boris Nemtsov. Vijf Tsjetsjenen, onder wie een voormalige politieman, zitten vast op verdenking van de moord. Ze zouden Nemtsov zijn kritiek op radicale moslims kwalijk hebben genomen. Veel geestverwanten van Nemtsov zien in de arrestatie van de Tsjetsjenen een rookgordijn van het Kremlin, dat meer van de moord zou weten dan het toegeeft. Kadyrov noemde een van de verdachten, die inmiddels een bekentenis zou hebben afgelegd, een 'ware patriot'.

Grafisch geweld in Bleszinski's opkomende f2p-shooter

Op PAX East zijn de eerste beelden getoond van het nieuwe project van Cliff Bleszinski, Project Bluestreak. Het betreft pre-alpha footage en veel wijzer over de game worden we niet, maar het toont vooral de kracht die het nieuwe team van Bleszinski, Boss Key Productions, uit de UnrealEngine4 weet te persen.

Project Bluestreak wordt een free-to-play shooter die uitgegeven wordt door Nexon. De game wordt ontwikkeld voor pc, maar andere platforms worden zeker niet uitgesloten. Cliff Bleszinski kennen we vooral van zijn prominente betekenis in games als Jazz Jackrabbit, Unreal en Gears of War.

Cliffy B. heeft beloofd dat het geen "pay-to-win"-constructie wordt. Of er sprake zal zijn van microtransactions kon hij nog niet zeggen. Wel gaf de Gears of War-peetvader te kennen dat free-to-play een concept is dat soms goed en soms beroerd wordt uitgevoerd. Als 'slecht' voorbeeld noemde hij Candy Crush en Zynga, als goed voorbeeld noemde hij League of Legends en Warframe.

De locatie die we zien is een van de (multiplayer)maps die straks speelbaar moet zijn. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Meisje (13) heeft dikke tieten: verkrachter vrijuit

Een Zweedse rechtbank heeft vandaag een 27-jarige man vrijgesproken van verkrachting van een 13-jarig meisje. Hij kon onmogelijk zien dat ze nog maar 13 was, zo oordeelde de rechter. Het meisje had namelijk dikke tieten.

Het onbekende meisje had enige tijd geleden het ouderlijk huis verlaten om weg te lopen naar Västerås, even buiten Stockholm. Ze had echter geen geld, geen gsm en had ook geen plek om te overnachten. Gelukkig was daar dan een 27-jarige man, die haar in een speeltuin bij zijn huis tegen het lijf liep.

De beste man vroeg haar binnen te komen en bood haar een drankje aan. Het meisje had namelijk honger en dorst, zo vertelde ze. Van het een kwam echter het ander.

Politieonderzoek legde namelijk bloot dat de jongeman seks had gehad met het meisje. De Zweed ontkende echter in alle toonaarden. Schoorvoetend gaf hij uiteindelijk toch toe, toen agenten zijn kwakje op het onderbroekje van het meisje had aangetroffen.

Seks met iemand onder de 15 is in Zweden in alle gevallen strafbaar en wordt gezien als verkrachting van een kind. Zowel de rechtbank van Västmanland als het Zweedse Hof van Beroep verwierp de aanklacht. In de wet staat namelijk dat de verdachte dan zeker moet hebben geweten dat het slachtoffer minderjarig is.

In beide rechtbanken werd namelijk videobewijs getoond met het meisje in de hoofdrol. Hierna werd geoordeeld dat het lichaam van het meisje zo 'goed ontwikkeld' is, dat de verdachte niet kon hebben geweten dat het meisje onder de wettelijke leeftijd is.

Haas heeft al schaalmodel Formule 1-wagen ontworpen

Gene Haas is druk bezig zijn nieuwe Formule 1-team weer te geven. De Amerikaan heeft het oude hoofdkwartier van Marussia in Banbury betrokken en heeft al een ontwerp voor een 60 procent schaalmodel van een F1-bolide gereed. Deze zal in de Ferrari-windtunnel in Maranello getest worden.

Haas had al de van Red Bull overgekomen Rob Taylor aangetrokken als hoofdontwerper. Hier aan toegevoegd zijn de van Ferrari overgekomen Ben Agathangelou die hoofd aerodynamica geworden is en Dave O'Neill die de nieuwe teammanager is.

Teambaas Gunther Steiner vertelt hoe ver het team al is. "We hebben nog veel werk voor de boeg, maar Haas F1 heeft inmiddels al veel werk verzet om in 2016 competitief op de Formule 1-grid te kunnen verschijnen. Ons technisch partnerschap met Ferrari heeft ons in staat gesteld om onze auto en ons team zeer snel te kunnen ontwikkelen. Wij zetten ons Formule 1-team op een compleet via een nieuwe, compleet andere manier op. Het belangrijkste is dat we op schema liggen."

Russische expert: BUK-raket haalde MH17 neer

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is vorig jaar neergehaald door een BUK-luchtdoelraket. Dat is al vaker genoemd, maar het wordt nu ook gezegd door Vladimir Babak. Hij heeft voor Rusland veel straaljagers ontworpen. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Babak doet zijn uitspraak in een reportage van de Duitse omroepen WDR en NDR en de krant Süddeutsche Zeitung. Het verslag is dinsdag gepubliceerd.

Rusland zegt dat het Maleisische toestel mogelijk door Oekraïne is neergehaald. Kort voor de ramp zou een Oekraïense Soechoj-25 straaljager namelijk vlak bij de Boeing zijn gezien. De Rus Babak heeft de Soechoj-25 ontworpen en zegt dat dat helemaal niet kan. Als de straaljager op ruim tien kilometer hoogte een raket had afgevuurd, zou hij zijn neergestort. Het gevechtsvliegtuig is gemaakt om laag te vliegen.

Protesten in Jemen voor Saleh en tegen Houthi's

Een tweehonderdtal Jemenitische burgers en militairen hebben dinsdag in de hoofdstad Sanaa de terugkeer geëist van de zoon van de verdreven president Ali Abdullah Saleh. Ook in de zuidelijke stad Taiz gingen mensen de straat op. Zij gaven lucht aan hun ongenoegen over de machtsgreep door de sjiitische Houthi-rebellen.

Ahmed Saleh, die ooit het bevel voerde over de machtige Republikeinse Garde, liet zich na de val van zijn vader wegpromoveren naar de Jemenitische ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten. De demonstranten willen dat Saleh junior een gooi doet naar het presidentschap.

'Jihadist uit Nederland gedood in Syrië'

Een uit Nederland afkomstige jihadist is maandag omgekomen bij gevechten in Syrië. Dat heeft de Belgische jihadisme-onderzoeker Pieter Van Ostaeyen dinsdag gezegd tegen het ANP.

Het zou gaan om een jihadist die in Amsterdam heeft gewoond en zich Abu Ibrahim al-Hullandi zou noemen.

Van Ostaeyen heeft contacten met buitenlandse strijders in Syrië. Hij heeft over de dood van de uit Nederland afkomstige strijder gehoord van bronnen die in contact stonden met de jihadist.

De jihadist zou hebben gevochten bij de aan al-Qaeda gelieerde groepering Jabhat al-Nusra en zijn omgekomen bij Handarat in de provincie Aleppo.

Rutte: Opstelten zocht naar eer en geweten

De afgetreden minister Ivo Opstelten heeft 'naar eer en geweten geprobeerd te reconstrueren' wat de deal inhield die Fred Teeven lang geleden sloot met een drugshandelaar. "Daarin is één fout gemaakt."

Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in het debat over de zogenoemde Teeven-deal. Opstelten had vorig jaar zomer gemeld dat er geen back up van de computersystemen bestond waarin het bedrag kon worden teruggevonden. Maar dat was wel het geval, bleek zondag na een nieuwe zoektocht.

Daarbij bleek dat de codes die het programma Nieuwsuur had gemeld, helemaal niet nodig waren om te achterhalen wat het bedrag was dat aan de crimineel was overgemaakt. Toen bleek dat de minister de Tweede Kamer te laat en niet juist had geïnformeerd, aldus Rutte.

Zwemkampioen Bernard ontsnapte aan dodelijke crash

De Franse oud-zwemmer Alain Bernard is maandag aan de dood ontsnapt. De olympisch kampioen op de 100 meter vrije slag van 2008 zat in een van de twee verongelukte helikopters, waarbij onder meer olympisch kampioene Camille Muffat de dood vond, maar stapte daar vlak voor het opstijgen uit.

De voormalig wereldrecordhouder op het koningsnummer zat in een van de twee toestellen, maar werd vlak voor vertrek gevraagd om in een derde helikopter plaats te nemen. Met Bernard werd het toegestane gewicht namelijk net overschreden. Vanuit de derde helikopter zag Bernard het ongeluk gebeuren en even later was hij ook als een van de eersten ter plaatse. 

Nog een nieuwe 'Ghostbusters' op komst

Nadat er al eerder een volledig vrouwelijke reboot van Ghostbusters was aangekondigd, is er nu blijkbaar ook een mannelijke variant op komst. Dit meldt MovieFone.

Het nieuws komt naar aanleiding van een interview met Ivan Reitman, de regisseur van de originele Ghostbusters-films. Hij verklaart dat Sony Pictures een plan heeft om zich meer op de grotere namen die zij in het bezit hebben te gaan focussen en dat een mannelijke reboot van hun succesnummer Ghostbusters niet uit gaat blijven na het nieuws van de vrouwelijke reboot. Die film zal geregisseerd gaan worden door Paul Feig.

Er is al een aantal jaar veel te doen geweest rondom een eventueel derde deel van de cultklassieker. Eerst werden alle pijlen nog gericht op het originele team, maar na veel gekibbel trok Bill Murray zijn handen er van af. Nu lijkt het de beurt te zijn aan de nieuwe generatie om met het geliefde verhaal aan haal te gaan.

Volgens Reitman is Channing Tatum al onder contract om de film in ieder geval te gaan produceren en staat er nog een optie open tot het spelen van één van de vier Busters. Sony heeft voor de regie haar ogen gericht op het Russo-duo, dat eerder verantwoordelijk was voor de regie van Captain America: Winter Soldier. Het scenario zou van de hand van Drew Pearce moeten gaan komen, die onder meer bekend is van Iron Man 3 en Mission Impossible 5 , dat aankomende zomer te zien is.

Ook lijken er al ideeën te zijn voor een vervolg op de aangekondigde mannelijke reboot en eventuele spin-off films. Een televisieserie lijkt ook in de koker te zitten. Het filmen zou moeten gaan beginnen in de zomer van 2016 en de film zal dan uiteindelijk in de zomer van 2017 te zien zijn in de bioscopen. De vrouwelijke reboot staat vooralsnog op de planning voor 22 juli 2016, een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend gemaakt.

Ook Larsson gaat voor werelduurrecord

De Zweedse wielrenner Gustav Larsson wil komende zaterdag in Manchester het werelduurrecord aanvallen. "Ik ben klaar voor de uitdaging", liet de 34-jarige coureur van de procontinentale formatie Cult Energy Pro Cycling dinsdag op de website van de internationale wielerunie (UCI) weten.

Larsson, meervoudig Zweeds tijdritkampioen, behaalde zowel op de Olympische Spelen van 2008 als op de WK van 2009 zilver in het tijdrijden. In 2010 won hij een tijdrit in de Giro.

Het huidige wereldrecord staat op naam van de Australiër Rohan Dennis (BMC), die begin februari in het Zwitserse Grenchen in een uur 52,491 kilometer aflegde.

Larsson is al de vierde wielrenner, die dit jaar probeert om het werelduurrecord aan te scherpen. De Australiër Jack Bobridge en Thomas Dekker deden een mislukte poging. De Nederlander bleef eind vorige maand in Mexico steken op een afstand van 52,221 kilometer.

Ecclestone ziet klantenchassis nog steeds zitten

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is nog steeds groot voorstander van het inzetten van klantenchassis in de sport, zo meldt hij aan de Daily Mail. Kleine teams zouden voor een bedrag van twintig miljoen euro twee oude chassis van topteams op de kop kunnen tikken, waarna ze zelf er een motor in kunnen zetten om te gaan racen.

Het zou de Formule 1 volgens Ecclestone veel goedkoper maken, maar de plannen kunnen op veel kritiek rekenen. "Daar snap ik dus niks van. De vier à vijf teams die de klantenauto’s afnemen rijden, samen met de andere teams, in een nieuw te vormen teamkampioenschap, maar mogen niet meestrijden om de constructeurstitel. En niemand die het zou merken. Het verandert niets aan de manier waarop het publiek de races te zien krijgt. Het spektakel blijft precies hetzelfde."

Ecclestone is er veel aan gelegen om de Formule 1 overeind te houden. Zo gaf hij aan de kleinere teams Lotus, Force India en Sauber negen miljoen euro om ze in Melbourne op de grid te krijgen. De grote renstallen zijn in ieder geval niet bereid veel in te leveren. "Ze zeggen dat het de sport naar beneden haalt. Ze zien het alsof ze in een hele rijke buurt wonen, en nu het aanbod krijgen naar een achterstandsbuurt te verhuizen. Daar willen ze niks mee te maken hebben."

Megabonus lonkt voor Zlatan en co

Geld stinkt niet, moet men bij Paris Saint Germain denken. Mocht de Franse ploeg er in slagen om de kwartfinales van de Champions League te bereiken, dan ontvangt elke speler een bedrag van 150.000 euro. Dat meldt Le Parisien vandaag.

Paris Saint Germain moet dan wel van Chelsea winnen. In Parijs werd het onlangs 1-1, waardoor de Londenaren wel een iets betere uitgangspositie hebben. Slagen de Fransen er vervolgens ook in om tot de halve eindstrijd te reiken, dan ligt een zak geld van 400.000 euro klaar.

En om het helemaal bont te maken: Als Paris Saint Germain de finale van het lucratieve toernooi om de Champions League bereikt, dan ontvangt elke speler 700.000 euro.

Bouterse gebruikte kantoor antiterreureenheid

Dino Bouterse probeerde een basis voor de Libanese terroristische organisatie Hezbollah op te zetten in Suriname en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU. Dit bleek uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse werd hierom dinsdag tot zestien jaar en drie maanden cel veroordeeld in New York.

Het doel was dat Hezbollah vanuit Suriname gewelddadige acties tegen Amerika zou kunnen voorbereiden en uitvoeren. Ook werd Dino aangeklaagd voor wapenhandel en cocaïnesmokkel naar de VS.

De Surinaamse president Desi Bouterse benoemde zijn zoon Dino volgens eigen zeggen in 2010 als leider van de zwaar bewapende CTU (Counter Terreur Unit). Pas toen Dino eind augustus 2013 werd opgepakt in Panama, werd dit opeens door de perschef van het Kabinet van de President ontkend.

Uit de aanklacht blijkt dat op 1 februari 2013 twee infiltranten van de DEA op bezoek komen bij Dino in Suriname. Zij geven zich uit voor Mexicaanse drugshandelaren. In dit gesprek geeft Bouterse jr. aan dat hij hen kan "faciliteren" bij drugssmokkel en het kopen van wapens.

28 juni vorig 2013 bezoeken de Amerikaanse infiltranten Dino Bouterse in zijn kantoor. Er wordt gesproken over het smokkelen van 450 kilo cocaïne naar de VS. Dino haalt uit een kluis een pakketje van een kilo. Handlanger Quincy M. zegt dat het is behandeld met chemicaliën waardoor "de honden op de luchthaven het niet kunnen ruiken". Vervolgens pakt Bouterse een raketwerper uit zijn kluis en geeft die aan een van de DEA-agenten.

In juli overlegt hij in Suriname een paar keer met Amerikaanse agenten over het opzetten van een basis voor Hezbollah in Suriname. Eind juli reist hij naar Griekenland om met zijn contacten concrete plannen te maken.

De vermeende Hezbollahbaas vertelt dat zijn organisatie tegen de Amerikanen vecht. "Je hebt ingestemd om onze jongens te ontvangen, zodat ze kunnen worden getraind en dat ze kunnen blijven voor later uit te voeren operaties. Ga je akkoord?", vraagt de infiltrant. "Ja", antwoordt Bouterse.

Het gaat om een eerste groep van dertig tot zestig mensen. Er wordt huisvesting en bewaking voor ze geregeld, laat Bouterse weten. Ook kunnen volgens hem valse paspoorten worden verstrekt.

De undercoveragent vraagt of Dino Bouterse ook speciale wapens kan leveren zoals luchtdoelraketten, propellergranaten en explosieven. Dino: "Ik heb twee maanden nodig. Dan kan ik je een lijst geven van wat we kunnen leveren."

Dino Bouterse wordt op basis van de infiltratieactie in augustus 2013 op verzoek van de Amerikanen in Panama gearresteerd. De zoon van de Surinaamse president hing levenslang in de VS boven zijn hoofd. Daarom bekende hij gedeeltelijk in ruil voor strafvermindering.

Inwoners Hamburg zien OS 2024 graag komen

De burgers van Hamburg zijn een groter voorstander van de kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2024 dan die van Berlijn. Een representatieve enquête onder 1500 inwoners heeft uitgewezen dat 64 procent van de Hamburgers voorstander is van het plan. In Berlijn reageerde 55 procent van de bevolking positief.

Alfons Hörmann, de voorzitter van het Duits olympische comité (DOSB), zei al voor de peiling dat de mening van de burgers van doorslaggevende betekenis kan zijn bij de beslissing welke van de twee steden naar voren te schuiven.

De DOSB vergadert zondag nog met de topsportbonden en een dag later met vertegenwoordigers uit de civiele sector. Op 16 maart maakt het bestuur bekend welke stad zijn voorkeur heeft bij de kandidaatsteling. Op 21 maart is de definitieve stemming in Frankfurt.

'Protest loont: geen nieuwe moskee in Gouda'

Het moskeebestuur van El Wahda in Gouda ziet af van de bouw van een grote moskee in Gouda-Noord als vervanging van de drie huidige gebedshuizen in de stad. Vanwege de ophef in de stad wil het bestuur een islamitisch centrum bouwen voor een "substantieel lager aantal bezoekers" dan 1500, die de grote moskee zou moeten herbergen.

Het Goudse college van burgemeester en wethouders heeft dat dinsdag aan de gemeenteraad laten weten. Die zou woensdag het finalebesluit nemen waarin de weg werd vrijgemaakt voor de bouw van een nieuwe, grote moskee. Het Goudse college ziet nu nieuwe kansen om "wellicht alsnog tot een breder gedragen oplossing te komen", schrijft het college aan de raad.

'Opnames Homeland mogelijk in Amsterdam'

De gemeente Amsterdam wil ervoor zorgen dat enkele opnames van de televisieserie Homeland komende zomer in de Nederlandse hoofdstad zullen plaatsvinden. Dat heeft de Amsterdamse filmcommissioner Simon Brester dinsdag gemeld.

Het vijfde seizoen van de Amerikaanse hitserie speelt zich in Europa af. Het grootste deel van de opnames zal in Duitsland worden gemaakt. "Ik heb mailcontact gehad met de producent en mijn interesse kenbaar gemaakt", aldus Brester. "Er spelen heel veel factoren mee. En Duitsland is een heel aantrekkelijke locatie, ook qua faciliteiten en financiering. Maar misschien dat een paar dagen haalbaar zijn."

Homeland vertelt over een onconventionele CIA-agente (Claire Danes) die tegen het internationale terrorisme strijdt. De vierde reeks is momenteel te zien op de Nederlandse televisie.

Eerder meldde Brester ook in gesprek te zijn met Netflix over het mogelijk naar Amsterdam halen van een langlopende serie. De Amerikaanse zender opende vrijdag zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Een probleem waar internationale producenten wel tegen aan lopen, is dat de zogenoemde 'incentive'-regeling van het Filmfonds, die het financieel aantrekkelijk maakt om in Nederland te draaien, nog niet geldt voor televisieseries.

Deel oppositie wil onderzoek naar Teevendeal

Een deel van de oppositie in de Tweede Kamer wil dat er via onafhankelijk onderzoek alsnog duidelijkheid komt over de miljoenendeal die justitie vijftien jaar geleden sloot met een drugscrimineel. De ChristenUnie, het CDA en D66 drongen daar dinsdag op aan in een debat met premier Mark Rutte over de kwestie, die maandagavond heeft geleid tot het aftreden van de bewindslieden van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De oppositiepartijen hebben nog veel vragen over de deal die Teeven destijds als officier van justitie sloot met Cees H. en waarover Ivo Opstelten als minister de Tweede Kamer verkeerd had geïnformeerd. Volgens ChristenUnie-leider Arie Slob moet de onderste steen boven komen, zodat de opvolgers van Opstelten en Teeven geen last meer van het dossier hebben.

Het is nog niet duidelijk of er een extern onderzoek komt. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is er op zich niet tegen, maar hij hield de boot af omdat een onderzoek volgens hem geen zin heeft als alle betrokkenen van destijds gebonden zijn aan hun geheimhouding. Rutte reageert later dinsdagavond op het verzoek.

Ook moet hij zich verweren tegen het verwijt van veel oppositiepartijen dat hij als premier geen of onvoldoende regie heeft nu de dingen zo zijn misgelopen. Rutte wil zo spoedig mogelijk nieuwe bewindspersonen benoemen op Veiligheid en Justitie. Maar die functies zijn volgens hem te belangrijk om overhaast tot beslissingen te komen, zei hij in een verklaring voorafgaande aan het debat.

De meeste partijen noemden het aftreden van Opstelten en Teeven onvermijdelijk en begrijpelijk.

'Omstreden VVD'er volgt Mark Verheijen op'

Het omstreden ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers maakt kans op een Kamerzetel. De Kiesraad heeft hem aangewezen als opvolger van Mark Verheijen, die onlangs opstapte omdat zijn integriteit in het geding was gekomen. Houwers stapte medio 2013 op als Kamerlid omdat hij in opspraak was geraakt door een onderzoek naar onjuist verstrekte inkomensgegevens bij het afsluiten van een hypotheek.

Na een benoeming door de Kiesraad onderzoekt de Kamer zelf of de uitverkorene wel voldoet. De kandidaat zelf mag er ook nog vier weken over nadenken.

Houwers zei dinsdagavond tegen het ANP dat hij op dit moment geen commentaar geeft. Hij wil niet zeggen of hij in de Kamer zou willen terugkeren en evenmin wat het hypotheekonderzoek heeft opgeleverd.

Boonen woensdag geopereerd

Tom Boonen wordt woensdag geopereerd aan de linkerschouder die hij door een val in de eerste etappe van Parijs-Nice blesseerde. De schade aan de arm is toch ernstiger dan gedacht. Nieuw onderzoek in Herentals wees uit dat de Belgische wielrenner (34) ook een breuk in de elleboog heeft opgelopen. Dat heeft teamarts Yvan van Mol van Etixx Quick Step bekendgemaakt.

Boonen had al te horen gekregen dat hij de voorjaarsklassiekers kon vergeten door een verrekking, mogelijk scheuring van banden in de linkerschouder. Van Mol zei aanvankelijk dat het herstel drie tot zes weken kon gaan duren, maar dat wordt nu operatief ingrijpen noodzakelijk is zeker acht weken. De elleboogfractuur geneest vanzelf in ongeveer een maand.

Everse opvolger Brandts bij FC Dordrecht

FC Dordrecht heeft trainer Jan Everse aangetrokken om het seizoen bij de hekkensluiter uit de eredivisie af te maken. De club maakte dinsdag de opvolger bekend van de onlangs vertrokken Ernie Brandts. Everse staat vanaf woensdag voor de groep. "Met Jan Everse halen we een ervaren trainer binnen. Samen met onze jonge technische staf is dit een perfecte combinatie", liet technisch directeur Marco Boogers weten.

De 61-jarige Everse is oud-voetballer en was trainer van onder anderen Sparta Rotterdam, PEC Zwolle en sc Heerenveen.

Duarte met dijbeenblessure aan de kant

Middenvelder Lerin Duarte is de komende wedstrijden niet beschikbaar voor sc Heerenveen. De huurling van Ajax heeft een scheurtje in een hamstring opgelopen. Hij liep de dijbeenblessure zaterdag op in de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. De hersteltijd is twee tot drie weken, zo liet de Friese club dinsdag op de website weten.

Duarte mist door zijn blessure onder meer de thuiswedstrijd van sc Heerenveen zondag tegen Ajax.

Ajax met Milik naar Oekraïne

Arkadiusz Milik vertrekt woensdag met Ajax naar Kiev voor de uitwedstrijd tegen Dnipro Dnipropetrovsk in de achtste finales van de Europa League. De centrumspits bleek dinsdag tijdens een laatste test voldoende hersteld van een hamstringblessure, die hij vorige week opliep tegen PSV.

Het snelle herstel van Milik is een meevaller voor trainer Frank de Boer. De Pool had in de vorige ronde met drie treffers in twee duels met Legia Warschau een groot aandeel in twee overwinningen (1-0, 3-0). Daarbij is centrumaanvaller Kolbeinn Sigthórsson nog steeds niet hersteld van een knieblessure.

Ook Niklas Moisander maakt weer deel uit van de selectie van Ajax. De Fin miste zondag het thuisduel met Excelsior (1-0) omdat zijn vorige week bevallen vrouw plotseling naar een ziekenhuis moest.

Dnipro ontvangt Ajax in Kiev omdat de situatie in Dnipropetrovsk volgens de UEFA onvoldoende veilig is.

Vader slacht pedo (vermoedelijk)

Een pappa in Brazilië heeft het recht maar eventjes lekker in eigen hand genomen. Een man die van plan was om het 11-jarig dochtertje van de man gruwelijk uit elkaar te trekken, is zelf gruwelijk in elkaar getimmerd. Daarna is hij (waarschijnlijk) vermoord.

De 23-jarige MARTIJN-aanhanger viel het meisje al maanden via de sociale media lastig. Ook stuurde hij via de Whatsapp geregeld persverse foto's naar zijn seksuele fantasie. Uiteindelijk dacht hij een afspraakje geregeld te hebben.

Maar dit viel een beetje tegen. In plaats van het meisje stond op de afgesproken plek namelijk vaderlief de pedo op te wachten. Die maakte de man op niet mis te verstane wijze duidelijk dat hij van zijn oogappeltje af diende te blijven: de potentiële kinderketser werd daarna vol-le-dig in elkaar gebeukt. Tevens klonk in het Portugees een leuke –bijna bijbelse- toevoeging: "Zondaars moeten op de blaren zitten."

Op de vraag of de man ooit nog contact zou opnemen met dochterlief, antwoordde de zwaar bloedende pedo: "Nee, nooit meer. Nooit meer!". Daarna draait de camera weg en is er een schreeuw hoorbaar, die zomaar een doodskreet geweest zou kunnen zijn.

Drie dagen later werd het lichaam van de toegetakelde man levenloos gevonden. Wie zin heeft om het filmpje te kijken: hier staat het.

Edit: Fok!ker Chef_M kwam met een beter (ongecensureerd filmpje). Wie nog niet gegeten heeft kan deze hier bekijken.

BBC schorst Jeremy Clarkson

Het slechtste nieuws van de dag komt vandaag van de BBC: de Britse staatsomroep heeft Jeremy Clarkson waarschijnlijk de zak gegeven.

Veel wil de BBC er niet over kwijt, behalve dat Jezza voorlopig is geschorst en dat de nieuwe aflevering van Top Gear zondag niet zal worden uitgezonden.

In mei vorig jaar kreeg Clarkson zijn 'laatste waarschuwing' van de BBC. Hem werd toen meegedeeld dat als 'hij nogmaals een belediging zou uiten, hij onherroepelijk zou worden ontslagen'.

Top Gear zal nooit meer hetzelfde zijn...

Onderzoeksraad onderzoekt lek na treinbotsing

De Onderzoeksraad voor Veiligheid begint een onderzoek naar aanleiding van de treinbotsing van vorige week in Tilburg. Dat laat de raad dinsdag weten. Het onderzoek gaat specifiek over de schade die is ontstaan door de botsing. Een ketelwagen met daarin de brandbare stof butadieen raakte beschadigd, waardoor het ontvlambare gas vrijkwam. Een aantal mensen raakte licht gewond.

De Onderzoeksraad benadrukt dat het onderzoek niet gaat over de oorzaak van het ongeluk zelf, maar over het lek en over mogelijke veiligheidslessen over het vervoer van gevaarlijke stoffen. De raad wil weten hoe de ketelwagen lek kon raken.

Boko Haram valt dorp aan

De extremistische beweging Boko Haram heeft dinsdag een plaats in het noordoosten van Nigeria aangevallen. Ongeveer twaalf mensen in Ngamdu kwamen om het leven. Dat meldden getuigen en veiligheidsdiensten. Strijders zouden te paard de plaats zijn binnengetrokken en om zich heen hebben geschoten.

Ngamdu ligt in het hart van het territorium van Boko Haram, ongeveer 100 kilometer van de stad Maiduguri. Boko Haram ziet dat als hoofdstad van zijn kalifaat.

Boko Haram voert een schrikbewind in delen van het islamitische noorden van Nigeria. De beweging beheerste tot voor kort een gebied zo groot als België. Het Nigeriaanse regeringsleger is de laatste weken bezig met een offensief tegen de fundamentalisten. Daarbij krijgt Nigeria steun van buurlanden Niger, Tsjaad en Kameroen. Boko Haram heeft een paar nederlagen moeten incasseren.

Oppositie: heeft premier nog wel de regie?

Heeft premier Mark Rutte nog wel de regie in handen? Dat vroeg de oppositie zich dinsdag af in een debat over de Teevendeal. Vooral het feit dat Rutte afgelopen weekend in het AD nog zijn volle vertrouwen uitsprak in de vertrokken minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en diens staatssecretaris Fred Teeven, wekte verbazing.

Waren de woorden van Rutte in het AD niet "een kardinale inschattingsfout?'', vroeg D66-leider Alexander Pechtold aan de premier, die beide vertrokken bewindslieden vervangt in het debat. Volgens Sybrand Buma van het CDA heeft de premier opnieuw een crisissituatie te lichtvaardig opgevat. SP'er Emile Roemer verweet Rutte een nonchalante houding.

De oppositie wil alsnog duidelijkheid over de Teevendeal. Zowel CDA als ChristenUnie wil dat er extern onderzoek naar wordt gedaan.

Heemskerk: "Muffat was een van de besten"

Amper een week geleden zat zwemster Femke Heemskerk de races van Camille Muffat nog nauwlettend te bestuderen. De wereldkampioene kortebaan (100 meter vrije slag) las dinsdag bij het opstaan dat de Française is overleden, tijdens een tragisch helikopterongeluk in Argentinië. "Heel onwerkelijk dat Camille er niet meer is", aldus Heemskerk. "Ze was één van de beste vrijeslagzwemsters tegen wie ik heb geracet. Ik heb heel veel respect voor haar. De tijden die zij zwom, daar wil ik naartoe."

Toen Heemskerk dinsdag haar wekker uitzette, zag ze op haar telefoon 'superveel' berichten. "Onder anderen Sharon van Rouwendaal had me een appje gestuurd: Muffat is overleden. Toen ben ik het verhaal gaan lezen op internet. Echt 'shocking'." Muffat, de olympisch kampioene van Londen 2012 op de 400 meter, behoort tot de tien slachtoffers van een botsing tussen twee helikopters. De gestopte zwemster deed samen met een aantal andere oud-topsporters mee aan een Franse avonturenshow in Argentinië.

"In de zwemwereld heeft iedereen het er over", aldus Heemskerk. "Voor alle slachtoffers is het natuurlijk heel tragisch, maar wij kennen haar persoonlijk. Ik kwam haar vaak tegen in het zwembad. Toen ik in Marseille trainde, zat zij vlakbij in Nice. Daarom deden we vaak aan dezelfde wedstrijden mee."

Heemskerk omschrijft Muffat als een tikkeltje verlegen, maar bovenal als een harde werkster. "Technisch was ze heel begaafd. Hard vertrekken en dat tempo volhouden tot de finish of juist terugkomen op het einde, ze kon alle strategieën aan. Zeker in het jaar van de Spelen in Londen was ze heel goed in het afstemmen van haar snelheid. Ik was heel erg onder de indruk van wat ze liet zien. Toevallig heb ik vorige week op een website nog bekeken hoe zij haar races verdeelde. Daar kan ik wat van leren."

Guardiola vol vertrouwen in Bayern München

Trainer Pep Guardiola twijfelt er niet aan dat Bayern München zich woensdag gaat plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League. Na de 0-0 drie weken geleden in Oekraïne moet in München de beslissing vallen in het tweeluik met Shakthar Donetsk. "Ik ben optimistisch en heb veel vertrouwen in mijn spelers. We hebben niet op strafschoppen geoefend, het is belangrijker dat we de ballen er tijdens de wedstrijd in schieten", zei Guardiola dinsdag.

De Duitse kampioen kan in de return niet beschikken over Xabi Alonso (geschorst) en de langdurig geblesseerde Spanjaarden Javi Martinez en Thiago Alcántara. Aanvoerder Philipp Lahm heeft weliswaar de groepstraining hervat, maar voor hem komt het duel nog te vroeg. "Deze wedstrijd lijkt op een play-off in het basketbal. Beide teams kennen elkaar heel goed. De individuele kwaliteiten van de spelers moeten het verschil maken."

Volgens Guardiola is Shakthar Donetsk niet te onderschatten voor Bayern. "In de Bundesliga zouden ze om de titel meedoen."

Contador nog een jaar bij Tinkoff-Saxo

De Spaanse wielrenner Alberto Contador rijdt ook volgend jaar voor Tinkoff-Saxo. Dat heeft de 32-jarige klimmer dinsdag bekendgemaakt. Contador liet twee weken geleden al doorschemeren dat hij in principe eind 2016 een punt zet achter zijn wielercarrière.

Het oude contract van El Pistolero bij Tinkoff-Saxo liep na dit seizoen af. Contador heeft dinsdag echter met een jaar bijgetekend. "De beste blijft bij de beste", meldde eigenaar Oleg Tinkov van de ploeg via Twitter.

Contador verhuisde in 2011 van Astana naar de toenmalige Saxo Bank-ploeg van Bjarne Riis. De Spanjaard werd een jaar later ontslagen na een positieve dopingtest uit de door hem gewonnen Tour van 2010, maar keerde na het aflopen van zijn schorsing terug bij het team van Riis. De tweevoudig Tourwinnaar (2007 en 2009) schreef vorig jaar voor de derde keer de Vuelta op zijn naam.

Verzorger Roda JC in de ban

Verzorger Norbert Keulen mag voorlopig de wedstrijden van Roda JC alleen vanaf de tribune bekijken. De tuchtcommissie van de KNVB heeft hem dinsdag een schorsing opgelegd van vier wedstrijden. Keulen ging zondag in de fout tijdens de rust van het duel tussen Roda JC en De Graafschap. Hij bedreigde verbaal de vierde official.

De schorsing houdt in dat de verzorger zich tijdens de komende vier duels van de eerstedivisieclub uit Kerkrade niet in de kleedkamers, spelerstunnel of technische zone mag bevinden voor en tijdens de wedstrijden. Keulen mag evenmin contact hebben met zijn team.

Release Zoolander 2 bekend

De releasedatum voor het vervolg op Zoolander is bekend gemaakt. Dit meldt De Morgen.

Ben Stiller en Owen Wilson zullen op 12 februari 2016 weer te zien zijn als de mannelijke modellen Derek en Hansel. De twee maakten het nieuws bekend nadat zij op de catwalk van de Fashion Week in Parijs een modeshow van Valentino overnamen.

Stiller en Wilson zullen vergezeld worden door onder meer Penelope Cruz en ook zal Will Ferrell weer te zien zijn. Stiller regisseert, net als hij deed bij het eerste deel en het scenario zal komen van de hand van Justin Theroux. 

Kroatische arbiter voor Ajax in Kiev

Ajax krijgt donderdag tijdens de Europese uitwedstrijd tegen Dnipro Dnipropetrovsk te maken met de Kroatische scheidsrechter Ivan Bebek. De Europese voetbalbond UEFA stelde de 37-jarige Kroaat dinsdag aan voor het duel in de achtste finale van de Europa League. Ajax treft Dnipro in het Olympisch Stadion van Kiev, de hoofdstad van Oekraïne.

Ajax kwam Bebek in Europees verband al drie keer eerder tegen. Met de Kroaat als scheidsrechter verloor de Amsterdamse club in 2009 van Olympique Marseille, een jaar later van Juventus en in 2013 in de Champions League van Celtic. Alle wedstrijden eindigden in 2-1 voor de opponent van Ajax.

Teeven hoefde niet weg van VVD

Van de VVD had Fred Teeven niet hoeven opstappen als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Het was een volledig zelfstandige beslissing van Teeven, die aangaf dat hij solidair wilde zijn met zijn minister Ivo Opstelten.

Dat zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag naar aanleiding van het vertrek van de VVD-bewindspersonen. Gezien de feiten was er wat ons betreft geen noodzaak voor Teeven om te vertrekken en dat is hem ook duidelijk gemaakt. "Maar hij was daar heel helder in. Hij had goed samengewerkt met de minister en het ging hier om een zaak waarbij Teeven zelf betrokken was.''

Volgens Zijlstra behoren suggesties dat Teeven opstapte omdat hij geen minister zou kunnen worden tot de "afdeling gelul''.

Wilders: kiezer kan motie van wantrouwen indienen

De kiezer kan volgende week woensdag, als de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaatshebben, zijn motie van wantrouwen tegen het kabinet indienen, vindt Geert Wilders van de PVV. "Het is een hele grote puinhoop, wie kan zo'n kabinet nog vertrouwen?", zei hij dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer.

En dat allemaal in een tijd van economische crisis en terwijl 'terroristen het Westen de oorlog verklaren'. "Juist nu is het ministerie van Veiligheid en Justitie politiek onthoofd."

Wilders vindt dat Ivo Opstelten en Fred Teeven 'door de achterdeur' zijn vertrokken. Er zijn nog een hoop vragen, aldus Wilders, maar wat er ook over wordt gezegd: "Ik denk dat niemand ze meer gelooft."

Nederlandse commando's in Bagdad voor trainingsmissie

Nederlandse commando's zijn dinsdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad begonnen met het trainen van Iraakse speciale eenheden. Daarmee is de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Irak compleet.

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen voeren al maanden luchtaanvallen uit op IS-doelen in Irak en sinds half februari geven Nederlandse trainers in Arbil een basiscursus aan Koerdische strijders.

In Bagdad verzorgen instructeurs uit Nederland en andere landen een scherpschutterscursus, aldus Defensie. De Iraakse cursisten worden na de opleiding direct ingezet in de strijd tegen IS. Binnenkort gaan de Nederlanders ook andere opleidingen geven, zoals een commandocursus en een opleiding tot medisch specialist.

Lekker wijf met dikke tieten promoot wiet

Nu wij met het vertrek van opa Opstelten hopen dat wij ons liberale softdrugsbeleid terugkrijgen, gooien ze het in Canada over een andere boeg. Daar zetten ze gewoon een lekker wijf in om het land te dwingen de plantjes te legaliseren.

Canada heeft namelijk Mary Jean Dunsdon. De 35-jarige blondine met twee enorme pluspunten, zet haar lichaam in om iedereen groene vingers te bezorgen. En met succes, want de schaarsgeklede dame trekt veel bekijks.

De mooie vrouw, die zichzelf Watermelon noemt, heeft recentelijk 'The Pot Pinup cookbook' gelanceerd. Hierin staan vele recepten met als belangrijkste ingrediënt wiet. Als aankleding van het boek staat ze schaarsgekleed op de foto.

Ook heeft ze al sinds 2002 een kookshow. Samen met haar moeder, Mary Elizabeth.

"Marihuana is het nieuwe medicijn", zo beweert de dame met de dikke tieten. "Het is de nieuwe vorm van recreatie, de held die jouw dag redt."


Met een heerlijk filmpje

Wikipedia klaagt NSA aan

Wikipedia sleept de Amerikaanse geheime dienst NSA voor de rechter. Oprichter van de online encyclopedie Jimmy Wales meent dat de NSA de grondrechten op privacy, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering schendt, schrijft hij dinsdag in een opiniestuk in The New York Times.

Door het blind verzamelen van grote hoeveelheden gegevens van internetgebruikers, onderschept de NSA volgens Wales dus ook informatie van de tienduizenden vrijwilligers die bijdragen aan de teksten op de site. "Velen van hen werken anoniem, vooral zij die schrijven over controversiële thema's of die in landen wonen met repressieve regeringen."

De anonimiteit van vrijwilligers en lezers van Wikipedia valt niet meer te garanderen, aldus de oprichter. Om de gevolgen te illustreren, noemt hij de samenwerking tussen Amerikaanse en Egyptische inlichtingendiensten. "Stel je voor dat een Wikipedia-gebruiker in Egypte een pagina over de oppositie wil bewerken, of erover wil discussiëren met anderen." Zo iemand zal daar volgens Wales snel voor terugdeinzen als hij of zij weet dat die informatie bij de geheime diensten terechtkomt.

Wikipedia eist niets minder dan stopzetting van de "sleepnet-surveillance" op internet door de NSA. "Kennis floreert waar privacy wordt beschermd."

Wielrenner Mondory betrapt op EPO

De Franse wielrenner Lloyd Mondory is betrapt op het gebruik van het verboden middel EPO. Dat heeft de wereldwielerbond UCI dinsdag bekendgemaakt. De UCI heeft de Fransman op de hoogte gebracht van een positief resultaat naar aanleiding van een out-of-competition controle op 17 februari. De renner hangt een schorsing van vier jaar boven het hoofd, wat zo goed als zeker het einde van zijn carrière zou betekenen.

Mondory is door de UCI voorlopig geschorst. Het is nog niet bekend of hij de B-staal in zijn aanwezigheid zal laten openen en onderzoeken. De 32-jarige Mondory rijdt al zijn hele professionele wielerleven, sinds 2004, voor het Franse Ag2r. In die jaren won hij onder meer de Ster van Bessèges (2011) en een etappe in de Ronde van Burgos (2014). Hij deed acht keer mee aan een grote ronde en, op de Vuelta a España van 2013 na, eindigde hij altijd minstens één keer in de top-10 van een etappe. In 2008 werd Mondory tweede in de negende etappe van de Vuelta, achter Sébastien Hinault.

Spykerbaas ontkent Zweedse belastingfraude

Spyker-topman Victor Muller heeft zich 'op geen enkele wijze' aan belastingontduiking schuldig gemaakt in Zweden. Dat zei hij dinsdag in reactie op berichten dat de Zweedse fiscale waakhond dit onderzoekt.

Een woordvoerster van de Zweedse autoriteit die zich met economische criminaliteit bezighoudt, liet weten mogelijke belastingontduiking te onderzoeken, zoals het radiostation P4 meldde. De Zweedse instelling, voluit Ekobrottsmyndigheten geheten, wil Muller horen over de jaren 2010 en 2011 en werkt naar eigen zeggen in het onderzoek samen met de Nederlandse FIOD.

Destijds was Spyker eigenaar van het veel grotere automerk Saab, en wilde het dit concern nieuw leven inblazen.

Smartengeld voor gevangenen om volle cellen

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft zes Hongaarse ex-gevangenen schadevergoedingen toegekend. Het zestal zou in de gevangenis aan een 'mensonterende behandeling' zijn onderworpen.

De Hongaarse huizen van bewaring zijn veel te vol, oordeelde het hof in Straatsburg. Daardoor is er tijdens toiletbezoek bijvoorbeeld geen privacy. Ook zijn de slaapfaciliteiten belabberd en heeft ongedierte vrij spel.

Het hof bepaalde dat Hongarije de gedupeerden 73.900 euro aan smartengeld per persoon moet betalen. Bovendien moet de regering in Boedapest hun 12.150 euro aan onkosten vergoeden. Nog eens 450 Hongaarse gevangenen hebben bij de Europese rechter een vergelijkbare claim ingediend.

Volgens het hof kan Hongarije de overbevolking in gevangenissen tegengaan door het aantal mensen in voorarrest terug te dringen. Meer dan een kwart van de gedetineerden in 2013 zat in voorarrest.

Kort geding verhuurder V&D-pand Hengelo

De verhuurder van het V&D-filiaal in Hengelo eist dat het warenhuis alsnog de volledige huursom betaalt. Mondia Investments heeft daartoe een kort geding aangespannen. De rechtszaak dient donderdag voor de rechtbank in Enschede, bevestigde advocaat Joop Deveer van Mondia Investments naar aanleiding van berichtgeving van RTL Z dinsdag.

Het warenhuisconcern sloot vorige maand nog een voorlopig akkoord met de verhuurders van de V&D-panden. De pandeigenaren accepteerden daarbij een huurverlaging in ruil voor het inleveren van vierkante meters. Mondia Investment heeft zich echter niet bij het akkoord neergelegd, zegt Deveer. Mondia eist overigens geen ontruiming van het pand.

VVD in het nauw in Stichtse Vecht

De problemen binnen de VVD in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht lijken steeds groter te worden. Dinsdag diende fractielid Kathalijne de Kruif, die vastzit op verdenking van hennepteelt en witwassen, haar ontslag in. Volgens NRC Handelsblad heeft het Openbaar Ministerie (OM) echter nog meer partijleden op de korrel. Oud-wethouder Piet Ploeg en de voormalig burgemeester van Haren, Rob Bats, zouden verdacht worden van corruptie rondom de burgemeestersbenoeming in de gemeente.

"Mevrouw De Kruif heeft aangegeven dat het niet in het belang van de gemeente, de inwoners, de gemeenteraad, haar partij en haarzelf is als zij nog langer politiek actief is", zo liet de partij in de gemeente weten. De ex-fractievoorzitter werd samen met zeven anderen opgepakt. De recherche is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdachten. Door een telefoontap bleek dat de VVD'ster in 2014 informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester lekte aan een partijgenoot. Ook daarvoor is zij aangehouden.

Volgens NRC Handelsblad de lekte de vrouw de informatie aan partijgenoot Piet Ploeg, oud-wethouder in die gemeente. Die zou de informatie hebben gebruikt in een poging om Bats in het zadel te helpen als burgemeester van Stichtse Vecht. Het OM wilde dinsdag niet ingaan op het bericht. "In het belang van het onderzoek kunnen we daar niets over zeggen", reageerde een woordvoerster.

Ploeg, tegenwoordig voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, zegt tegen NRC Handelsblad niets te weten van verdenkingen.
"Ik ben door de rijksrecherche alleen gevraagd om binnenkort als getuige een verklaring af te leggen."

Volgens een woordvoerder van het partijbestuur van de VVD stelt de integriteitscommissie van de partij geen onderzoek in naar Bats en Ploeg omdat beide leden momenteel geen actieve functie binnen de VVD vervullen.

Drie musea maken kans op Museumprijs

Het Amsterdam Museum, het Fries Museum in Leeuwarden en het Zeeuws Museum in Middelburg maken dit jaar kans op de Museumprijs. Aan de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld is een bedrag verbonden van 100.000 euro.

Mensen kunnen sinds dinsdag via museumprijs.nl hun stem uitbrengen op hun favoriete museum. Dat kan tot en met 12 april. Op 16 april wordt de winnaar bekend.

Elk jaar is er een andere categorie waar de musea aan moeten voldoen. Dit jaar gaat de Museumprijs naar een streek- of stadshistorisch museum 'dat er het beste in slaagt de streek- of stadsgeschiedenis op een aantrekkelijke manier te presenteren voor een breed publiek'. Een vakjury selecteerde de drie kanshebbers.

Het Klok & Peel Museum in Asten (Noord-Brabant) won vorig jaar de prijs, die in 1990 is ingesteld en een initiatief is van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij.

Werkgevers optimistischer over cao's

Werkgevers zijn optimistischer over de cao-onderhandelingen nu de koopkracht volgens het Centraal Planbureau (CPB) verder omhooggaat. "Hiermee kan veel druk van de loononderhandelingen wegvloeien", stelt werkgeversvereniging AWVN dinsdag.

Het CPB bracht vorige week naar buiten dat de koopkracht dit jaar met 1,2 procent omhooggaat. Eerder ging het adviesorgaan nog uit van 0,75 procent. Daardoor groeit volgens het Planbureau ook de consumptie sneller: de verwachte plus van 1,25 procent wordt 1,5 procent.

Deze prognoses stellen de looneisen van de vakbonden (FNV eist 3 procent) in een heel ander daglicht, zegt AWVN. "Werknemers in Nederland krijgen meer koopkracht en zijn bereid te consumeren. Een forse looneis is dan niet logisch en niet nodig."

'Carice is nicht van Milhouse in Simpsons'

Carice van Houten heeft voor animatieserie The Simpsons de rol ingesproken van Annika van Houten, een nicht van het vaste personage Millhouse. Dat meldt Entertainment Weekly dinsdag.

Milhouse van Houten is de beste vriend van Bart en hopeloos verliefd op Lisa. Hij is deels van Nederlandse en deels van Deense afkomst. In de aflevering, die op 3 mei wordt uitgezonden, ontwikkelt Bart Simpsons romantische gevoelens voor Annika.

De Nederlandse actrice is zeer vereerd met haar bijdrage aan de serie. "Ik ben een enorme Simpsons-fan", stelt ze. "Altijd als ik in Hollywood was en mensen vroegen me: 'wat is je doel, wat is je ultieme droom?', zei ik als eerste: 'een stemmetje in de Simpsons!' Cooler dan dit wordt 't niet. Ai caramba!"

Voor zover bekend is Carice de eerste Nederlander die deze eer te beurt valt in het recordaantal van 25 seizoenen dat The Simpsons inmiddels bestaat. De actrice is vanaf 12 april weer te zien in het nieuwe seizoen van HBO-hit Game of Thrones waarin zij een vaste rol heeft.

Goedkopere energie drukt winst RWE

Dalende energieprijzen en ongewoon zacht weer hebben de winst van het Duitse, internationaal actieve energieconcern RWE vorig jaar stevig gedrukt. Dat maakte het moederbedrijf van het Nederlandse Essent dinsdag bekend.

RWE zag zijn nettowinst in 2014 met 45 procent slinken naar 1,3 miljard euro. Het operationele resultaat kromp met een kwart tot 4 miljard euro. Bezuinigingen en de verkoop van elektriciteitsnetwerken wogen niet op tegen de aanhoudend lage elektriciteitsprijzen. De totale omzet van de energiereus was met 48,5 miljard euro 7,5 procent lager dan in 2013.

In Nederland en België, waar RWE de resultaten samenveegt, halveerde het operationele resultaat en ging bijna een derde van de omzet af. Hier had RWE naar eigen zeggen last van 'extreem mild weer' en stevige concurrentie. Daardoor stonden de winstmarges zwaar onder druk.

Britt Dekker betrapt paardenneuker

Britt Dekker is woedend op de politie. Gisteravond betrapte het blondje de beruchte paardenneuker van Bergen op heterdaad. Bromsnor weigert er echter een zaak van te maken.

De omgeving van het Noord-Hollandse plaatsje wordt sinds enige tijd geteisterd door een extreme paardenliefhebber. Geen edel dier is meer veilig: menig pony en/of paard is al door de beste man te grazen genomen.

Toen Britt gisteravond een verdachte man bij een weiland in Bergen zag staan, bedacht zij zich niet. De paardenliefhebster pakte de telefoon en belde de politie.

Het politiekorps weigerde echter in actie te komen. Opmerkelijk, want de man bleek volgens Britt een handdoekje, een wc-rol, twee cockringen en een stuk staal op zak te hebben. Nog fijner was de geprepareerde onderbroek: de man had een gat geknipt in zijn boxer om zo zijn spermaspeer alle vrijheid te gunnen.

Daarnaast was het paard ook nog eens versuft. De RTL-coryfee snapt er dan ook niks van en doet haar beklag op Facebook. "De grond zakte onder mijn voeten weg", aldus Britt. "Ik kon mijn oren niet geloven dat ze hier niks mee konden doen. Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen, omdat ik me continu afvraag wat er was gebeurd als we later waren geweest."

Voortvluchtige Zweed gepakt op Schiphol

Een 32-jarige voortvluchtige Zweed is afgelopen zaterdag op Schiphol opgepakt. De man moet in zijn thuisland nog een celstraf van zeven jaar uitzitten voor cocaïnesmokkel, maakte de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven dinsdag bekend.

De Zweed probeerde met een zogeheten look-a-like-paspoort, een document van iemand anders, ons land binnen te komen. De marechaussee vertrouwde het niet en ontdekte dat het om een gezochte veroordeelde ging. Hij moet de gevangenis in voor deelname aan een crimineel netwerk waarvoor hij 700 kilo coke vanuit Zuid-Amerika wilde smokkelen.

FOK!toen: Ivo Opstelten

Toen bekend werd gemaakt dat Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten en zijn staatssecretaris Fred Teeven hun ontslag gingen indienen bij de koning werden er op veel plaatsen in het land grote glazen gevuld met gerstenvocht of andere drank en staken anderen een extra gevulde pretsigaret op. Als je de gemiddelde Nederlander echter vraagt wat de mastodont Opstelten in de afgelopen 71 jaar allemaal heeft gedaan voor hij minister werd komen de meeste mensen niet verder dan burgemeester van Rotterdam. Een mooi moment dus om in een aflevering van FOK!toen eens terug te kijken op het leven van de voormalige minister.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 3 juli 1987 2
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 3 juli 1987

De jonge jaren
De op 31 januari 1944 in Rotterdam geboren Ivo Willem Opstelten was in zijn jongere jaren geen lieverdje en werd dan ook al op jonge leeftijd in een pleeggezin geplaatst, een domineegezin uit Emmen. Ivo studeerde rechten aan de universiteit van Leiden, waar hij zich specialiseerde in staats- en publiekrecht. Ook was hij in die tijd lid van de Societeit Minerva van het Leidsch Studenten Corps, waar hij ook bevriend raakte met studiegenoot Joris Demmink. Nadat Ivo in 1969 was afgestudeerd ging hij aan het werk bij de gemeente Vlaardingen. In 1972 wordt de dan 28-jarige Opstelten burgemeester van het Drentse dorp Dalen en was daarmee de jongste burgemeester van Nederland.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 3 juli 1987
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 3 juli 1987

Het was het begin van een langlopende burgemeestersloopbaan, waarbij Opstelten het ambt bekleedde in achtereenvolgend Dalen (1972-1977), Doorn (1977-1980), Delfzijl (1980-1987), Beerta (als waarnemend burgemeester 1983-1984), Utrecht (1992-1999) en Rotterdam (1999-2008). Vooral in de laatste stad wist Opstelten indruk te maken door zijn rustige optreden gedurende de roerige periode na de opkomst van en moord op Pim Fortuyn.

Uit het Dagblad van het Noorden van 26 januari 2010
Uit het Dagblad van het Noorden van 26 januari 2010

De gewone uhhh man Opstelten
In maart 2008 wordt Opstelten verkozen tot partijvoorzitter van de VVD en volgt daarmee de vertrekkende voorzitter Jan van Zanen op. De oud-burgemeester had klaarblijkelijk een goede naam aangezien 67% van de stemmers voor hem had gekozen. Opstelten zou de functie tot oktober 2010 vervullen. Nadat Opstelten in 2009 door de sportkoepel NOC*NSF wordt benoemd tot voorzitter van de Council Olympisch Plan 2028, gaat hij voor de TROS het programma Regelrecht presenteren, waarin hij de strijd aanging met allerlei misstanden in de maatschappij. Dat ook toen al niet iedereen over de presentatie van Opstelten te spreken was blijkt wel uit de hieronderstaande column uit het Dagblad van het Noorden van 13 januari 2010.

Uit het Dagblad van het Noorden van 13 januari 2010
Uit het Dagblad van het Noorden van 13 januari 2010

In augustus 2010 schuift Ruud Lubbers Opstelten naar voren als de nieuwe informateur van het centrumrechtse minderheidskabinet van de VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV. Opstelten wordt gevraagd om onderzoek te doen naar de totstandkoming van een stabiel kabinet, bestaande uit CDA, VVD en PVV. In oktober van dat jaar biedt hij zijn verslag aan de koningin aan waarin hij het advies geeft om Mark Rutte te benoemen tot de informateur van de nieuwe regering.

In het kabinet-Rutte I werd Opstelten benoemd tot Minister van Veiligheid en Justitie en was verantwoordelijk voor de invoering van een nationale politie. In 2011 zou Opstelten de aanzet geven voor de invoering van een speciale dierenpolitie. Nadat in 2012 het kabinet was gevallen werd het plan voor de dierenpolitie gedeeltelijk teruggedraaid omdat het een standpunt van de PVV was. In mei 2012 maakte Opstelten bekend zich niet kandidaat te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen 2012, maar het pluche bleek nogal te plakken en zo bleef hij na de kabinetsformatie minister van Veiligheid en Justitie.

Uit het Dagblad van het Noorden van 06 oktober 2010
Uit het Dagblad van het Noorden van 06 oktober 2010

Het laatste jaar
In zijn laatste jaar als minister krijgt de oude brombeer van de VVD regelmatig de wind van voren. Zo ontving Opstelten afgelopen december voor de derde keer de Big Brother Award als grootste privacyschender van Nederland. Zo pleit hij voor de het opslaan van kenteken- en locatiegegevens, negeert structureel de privacy van burgers en maakt op deze wijze van elke Nederlander een verdachte. Ook krijgt Opstelten van de Ombudsman te horen dat het klachten regent over de verrichtingen van zijn departement. Wanneer de Tweede Kamer hem vraagt of er iets met de klachten wordt gedaan en of deze gegrond zijn laat Opstelten op eigenzinnige laconieke wijze weten dat er nou eenmaal meer mensen zijn die klagen over de politie dan over de ambassadeur van China.

Het wordt pas echt pijnlijk als Opstelten zich uitspreekt over Nederlandse jihadisten en de Islamitische Staat. Als de minister in de Kamer aangeeft dat Nederland de terreurorganisatie IS niet kan verbieden zoals Duitsland dat wil gaan doen blijkt dat het geheugen van de oud-burgemeester ook zijn beste tijd heeft gehad. Nog geen maand eerder had Opstelten in dezelfde kamer al aangegeven dat IS al een verboden organisatie is.

Deze vergeetachtigheid had er trouwens eerder ook al voor gezorgd dat Opstelten was 'vergeten' om allerlei bijbaantjes op te geven. Als bewindvoerder mag je namelijk geen nevenfuncties vervullen. Bij vragen van de Kamer zei Opstelten eind 2014: "Bij mijn aantreden als bewindspersoon heb ik mijn nevenfuncties en nevenactiviteiten beëindigd. Als minister heb ik nimmer nevenfuncties of nevenactiviteiten actief uitgeoefend." Onderzoek van onder meer Geen Stijl toonde echter aan dat Opstelten, na in 2010 bewindvoerder te zijn geworden, in het comité van aanbeveling van de Coen Moulijn Cup zat, een evenement dat pas sinds 2012 bestaat! Ook nam hij in 2013 nog aantoonbaar plaats in de Stichting Vrienden van St. Petersburg.

Uit de Telegraaf van 25 maart 1994
Uit de Telegraaf van 25 maart 1994

Fred Teeven
Toen Opstelten in kabinet-Rutte I werd benoemd tot Minister van Veiligheid en Justitie kreeg hij de voormalige officier van justitie Fred Teeven als zijn staatssecretaris. De naam van Teeven, die eerder in de Tweede Kamer had gezeten voor de VVD en Leefbaar Nederland, dook regelmatig op in allerlei doofpotaffaires en andere schandalen. Zo zou Teeven kennis hebben van een lijst met van misbruik verdachte mannen binnen het justitieapparaat, waaronder Joris Demmink. Als officier van justitie was Teeven betrokken bij dit onderzoek en was ook regelmatig aanwezig bij werkoverleggen waarbij ook de naam van Demmink werd genoemd.

Ook zeer dubieus is de rol van Teeven in de zaak Jos van Rey. Op de avond dat Teeven met de van corruptie verdachte VVD'er belde, was er geheel toevallig een storing waardoor het gesprek van hem met met Van Rey niet kon worden opgenomen. Minister Opstelten zou hiervoor verantwoording af moeten leggen. In 2013 had Teeven ook al eens een motie van wantrouwen gekregen in verband met de zaak-Dolmatov. De Russische raketingenieur en activist pleegde zelfmoord in een detentiecentrum in Rotterdam. De zelfmoord bleek het gevolg van een groot aantal blunders van het Ministerie van Justitie. Zo zat Dolmatov onterecht gevangen, kreeg hij geen rechtsbijstand en was ook de medische zorg ver onder de maat.

Een andere zaak waarmee Teeven ook weinig vrienden maakte was de uitzetting van het 6-jarige Georgische meisje Renata Agamiryan. Het kind werd samen met haar familie naar Polen gestuurd, terwijl niet werd opgemerkt dat het meisje aan leukemie leed. Na veel ophef in de media mocht de familie in 2013 terugkeren naar Nederland waar Renata in oktober 2014 in het Leids Universitair Medisch Centrum zou overlijden. Vorig jaar mei raakte Teeven nogmaals in opspraak toen de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten het Nederlandse asielbeleid door de mangel haalde en de staatssecretaris aansprak op het gevangen zetten van kinderen. Volgens Teeven zou het slechts om 'een tiental' kinderen gaan en moest het verder zoveel mogelijk worden voorkomen.

Teeven de hardliner
In zijn tijd als officier van justitie stond Teeven bekend als een hardliner die de strijd aan was gegaan met de georganiseerde misdaad. Teeven stond echter ook bekend als een man die zijn mond wel eens voorbij sprak. Nadat in 2012 een inbreker bij een vechtpartij om het leven was gekomen zei Teeven: "Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico". Ook liet Teeven weten dat hij blij was dat de lichtgewonde bewoners niet waren opgepakt door de politie. "Zij zijn de slachtoffers". Volgens Teeven was gepast geweld geoorloofd.

Ook in de kwestie rondom de vervroegde vrijlating van Volkert van der Graaf sprak Teeven voor zijn beurt, toen hij aangaf dat het wat hem betrof onmogelijk zou zijn om de moordenaar van Fortuyn vervroegd vrij te laten. Teeven zou niet lang daarna op zijn woorden terug moeten komen. Volgens de rechter mocht Van der Graaf vrijgelaten worden en daar mocht Teeven het mee doen. Van der Graaf had tenslotte twee derde deel van zijn straf (18 jaar) uitgezeten.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 19 november 1988
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 19 november 1988

Bonnetje?
Nadat gisteren bekend was geworden dat er door Justitie in 2001 4,7 miljoen gulden was betaald aan drugscrimineel Cees H. besloot Opstelten dat het tijd werd om zijn verantwoording te nemen en bood zijn ontslag aan de koning aan. Opstelten had namelijk eerder gezegd dat er 'slechts' 1,25 miljoen aan de crimineel had betaald om niet lang daarna in de Tweede Kamer te verklaren dat hij niet meer precies wist hoeveel hij nou aan Cees H. had gegeven. Ook de fiscus zou buiten deze Teevendeal zijn gehouden. Pas nadat men een screenshot had kunnen maken van een verouderd computersysteem kon aangetoond worden hoeveel er nou in werkelijkheid was betaald. De bonnetjesaffaire zou de kop kosten van zowel Opstelten als Teeven.

Wie de opvolgers van het illustere duo zullen worden is nog niet bekend. Pas na de verkiezingen op 18 maart worden er kandidaten aangewezen voor de ministersposten. Tot die tijd zal minister Blok als waarnemend minister op de vrijgekomen posten zijn werk doen.

Audi ziet omzet en winst groeien

Het Duitse automerk Audi, dochterbedrijf van Volkswagen, heeft in 2014 de omzet en winst zien stijgen, geholpen door een recordverkoop.

De omzet steeg met bijna 8 procent tot 53,8 miljard euro en de nettowinst klom met 10 procent naar circa 4,4 miljard euro. Audi verkocht vorig jaar wereldwijd 1,74 miljoen auto's en wil voor 2020 de grens van 2 miljoen auto's slechten. Het bedrijf wil zijn Duitse rivaal BMW inhalen als 's werelds grootste producent van luxeauto's. Om die ambitie waar te maken, investeert Audi de komende tijd jaarlijks 4,8 miljard euro in nieuwe modellen en uitbreiding van de productiecapaciteit.

"We hebben in 2014 meer geleverd dan beloofd. Na een zeer sterke start van het nieuwe jaar mikken we op een nieuw verkooprecord", aldus topman Rupert Stadler van Audi. Hij wordt gezien als een mogelijke opvolger van Volkswagen-bestuursvoorzitter Martin Winterkorn.

Blok: Het wordt even aanpoten

"Het wordt even aanpoten", verwacht minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst). Hij gaat tijdelijk de bewindslieden van Veiligheid en Justitie waarnemen. "Het is een kwestie van snel bijgepraat worden." Blok verwacht niet dat zijn tijdelijke baan lang gaat duren, zei hij dinsdag in het gebouw van de Tweede Kamer.

Hij noemde het 'praktisch' dat hij al het kantoorgebouw met de vertrokken Ivo Opstelten en Fred Teeven deelde. Hun afscheid noemde hij een 'persoonlijk drama, maar staatsrechtelijk juist'.

Blok haalde zijn schouders op over PVV-leider Geert Wilders die hem schamper 'minister van dakbedekking' noemde. Dat 'quasi-leuk' doen helpt volgens Blok niet.

'Roze akkoord' nu helemaal aangenomen

Alle vijf maatregelen die de emancipatie van seksuele minderheden moeten bevorderen, zijn dinsdag politiek afgerond. De vijf initiatieven waren opgenomen in het zogenoemde roze stembusakkoord dat meerdere partijen in september 2012 afsloten.

Dinsdag stemde de Eerste Kamer in met het laatste initiatief, dat het verbod op discriminatie wijzigt. De aanpassing houdt in dat instellingen mensen niet meer mogen ontslaan of weren omdat zij homoseksueel zijn of vanwege hun ras, geslacht of burgerlijke staat.

Dat mocht al niet, maar als er relevante 'bijkomende omstandigheden' waren, liet de wet daar ruimte voor als het ging om instellingen of organisaties met godsdienstige, levensbeschouwelijke of politieke grondslag.

Alleen de ChristenUnie en SGP stemden tegen. Het CDA was kritisch maar stemde toch voor.

Cities: Skylines

Toegegeven, ik ben een groot fan van virtuele steden bouwen en ik heb erg uitgekeken naar de release van Cities: Skylines. Na het fiasco van SimCity in 2013 en de regelrechte flop van Cities: XXL vorige maand snakte ik naar een goede citybuilder-sim. Zou Cities: Skylines de nare smaak kunnen wegspoelen? Ik heb geprobeerd nuchter te blijven en mijn verwachtingen niet al te hoog te stellen - ik had genoeg slechte ervaringen en wilde niet opnieuw teleurgesteld worden - maar het blijkt nu dat alle hype voor de game meer dan terecht was.

OM gaat niet in op bericht onderzoek VVD'ers

Het Openbaar Ministerie wil dinsdag niet ingaan op een bericht dat de oud-burgemeester van Haren, Rob Bats (VVD), en oud-wethouder van Stichtse Vecht Piet Ploeg (ook VVD), worden verdacht van corruptie. "In het belang van het onderzoek kunnen we daar niets over zeggen'', reageert een woordvoerster van het OM op het bericht in NRC Handelsblad dat de verdenkingen meldt.

Het gaat volgens haar om het onderzoek naar VVD-fractielid Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht. Zij zit in voorarrest op verdenking van hennepteelt en witwassen. Ze werd samen met zeven anderen opgepakt. Dinsdag diende zij haar ontslag in.

De recherche is al maanden bezig met een onderzoek naar de verdachten. Door een telefoontap bleek dat de VVD'ster volgens NRC ook informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester lekte aan partijgenoot Piet Ploeg, oud-wethouder in die gemeente. Ook daarvoor is zij aangehouden. Die informatie moest er voor zorgen dat Bats burgemeester van Stichtse Vecht kon worden.

Ploeg, tegenwoordig voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, zegt tegen NRC Handelsblad niets te weten van verdenkingen. "Ik ben door de rijksrecherche alleen gevraagd om binnenkort als getuige een verklaring af te leggen.''

Vijftien mogelijke relschoppers Rome in beeld

De politie in Rotterdam heeft vijftien vermeende relschoppers ontdekt in beelden van de rellen rond de wedstrijd AS Roma tegen Feyenoord in Rome vorige maand. Een 26-jarige man uit Apeldoorn heeft zich inmiddels als een van de relschoppers gemeld, heeft de Rotterdamse politie dinsdag bekendgemaakt. Zijn rol wordt verder onderzocht.

Een team van twintig rechercheurs in Nederland is de beelden van de rellen aan het terugkijken. Die komen niet alleen van de Italiaanse politie en sociale media, maar zijn ook binnengekomen via de website politie.nl, na een oproep in onder meer het programma Opsporing Verzocht. De beelden zijn afkomstig van mensen die bij de rellen aanwezig waren.

"Aan de hand van het binnengekomen materiaal is bij vijftien mensen vastgesteld dat ze verdachte zijn van openlijk geweld", aldus de politie.

'Video dodelijke helikoptercrash opgedoken'

In Argentijnse media is een video opgedoken waarop de fatale helikopterbotsing te zien zou zijn die maandag het leven heeft gekost aan tien mensen. Onder de doden zijn regerend olympisch zwemkampioene Camille Muffat en voormalig winnaar van olympisch brons Alexis Vastine (boksen). 

In de video is te zien dat de twee helikopters tegen elkaar botsen. Naast Muffat en Vastine kwamen oud-topzeilster Florence Arthaud, beide piloten en vijf andere Franse inzittenden om het leven.

De beelden van de fatale crash in Argentinië (Bron: YouTube)

Zombies slaan in bikini in Onechanbara Z2: Chaos

NIS America brengt Onechanbara Z2: Chaos naar PlayStation 4 voor ons Europeanen. In Noord-Amerika zijn de bonussen al bekend, in Europa moeten we nog even wachten. Ook een exacte releasedatum en prijs zijn nog niet bekend.

In Amerika komt er een gelimiteerde 'Banana Split' versie, waarin naast het spel ook een soundtrack en een softcover artbook met daarin tekeningen en schetsen van deze game en de alleen in Japan uitgekomen voorloper. En voor de diehards is er een downloadcode bijgesloten om de 'Strawberries & Bananas'-kostuum te bemachtigen.

Wie niet weet waar Onechanbara over gaat: schaars geklede dames, zwaarden en andere wapens en een hoop gehack en geslash om zombies te slopen.

Winst verzekeraar Achmea verdampt

Achmea heeft zijn winst vorig jaar bijna volledig zien verdampen, tot 16 miljoen euro. De verzekeringsmaatschappij moest veel extra lasten inboeken in verband met de grote reorganisatie die het bedrijf ruim een jaar geleden aankondigde. Voor eind 2016 verdwijnen 4000 van de 17.000 banen.

In januari kondigde Achmea al aan dat het uitging van een nettoresultaat 'rond break-even'. In 2013 werd nog 344 miljoen euro winst geboekt.

Achmea was vorig jaar 239 miljoen euro kwijt aan reorganisatielasten. Ook moest 143 miljoen euro worden afgewaardeerd. Daarnaast zette Achmea 335 miljoen euro in om de zorgpremies voor 2015 vrijwel gelijk te houden. Mede hierdoor liep het operationele resultaat sterk terug, van 542 miljoen in 2013 naar 388 miljoen euro.

Hendriks: "Inktzwarte dag voor internationale topsport"

Maurits Hendriks heeft namens de Nederlandse sportwereld zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de slachtoffers van de helikoptercrash in Argentinië. "Dit is een inktzwarte dag voor de Franse, maar ook voor de internationale topsport", zei de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF in een verklaring. "Namens de gehele Nederlandse sportwereld wil ik alle familieleden en dierbaren veel sterkte wensen bij het dragen van dit verlies."

Bij de botsing tussen twee helikopters in Argentinië kwamen maandagavond de tien inzittenden om het leven, onder wie drie topsporters: olympisch zwemkampioene Camille Muffat, zeilster Florence Arthaud en bokser Alexis Vastine. "We strijden natuurlijk met elkaar, maar op deze momenten moeten we als internationale sport er ook voor elkaar zijn", aldus Hendriks. "We verliezen tegenstanders, gerespecteerde concurrenten. Die verdienen dat we in hun geest onze sport blijven beleven."

Alcoholsloten worden nog ingebouwd

Het alcoholslotprogramma mag niet meer worden opgelegd, maar alcoholsloten worden ondertussen nog wel ingebouwd. Dat meldt een woordvoerster van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) desgevraagd.

Vorige week oordeelde de Raad van State (RvS) dat het alcoholslot niet meer opgelegd mag worden. Het CBR heeft volgens de hoogste bestuursrechter door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Sinds oktober werd het slot al niet meer opgelegd, in afwachting van het oordeel van de Raad van State.

Maar sinds oktober is het alcoholslot wel nog ingebouwd in 348 auto's. Volgens de CBR-woordvoerster gaat het om mensen die vóór oktober 2014 een brief van het CBR hebben gekregen dat ze het alcoholslotprogramma moeten volgen, nadat ze betrapt waren met te veel alcohol op achter het stuur.

Europees honkbalteam buigt voor Japan

Het Europese honkbalteam onder leiding van Steve Janssen heeft dinsdag de eerste ontmoeting met Japan verloren. Europa stond in de Tokyo Dome lang met 3-1 voor, maar in de achtste inning ging het mis. Japan draaide de achterstand daarin om in een overwinning: 4-3.

Voor het eerst speelde een gezamenlijk Europees honkbalteam, met daarin dertien Nederlanders, tegen Japan, de nummer één van de wereldranglijst. Woensdag nemen beide ploegen het opnieuw tegen elkaar op in de overdekte hal in Tokio.

Tijdens het eerste duel kwam Europa in de tweede inning op voorsprong via Kalian Sams. Dankzij Curt Smith en de Spaanse honkballer Fernando Martinez liep de ploeg van de Nederlandse bondscoach Janssen verder uit, maar in de achtste slagbeurt ging het mis voor Europa op het werpen van Shairon Martis en Loek van Mil. Japan sloeg drie punten binnen en pakte daarmee de winst.

Bianchi al vijf maanden in coma

Terwijl de Formule 1 zich opmaakt voor een nieuw seizoen, ligt het grootste slachtoffer van vorig jaar nog altijd in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis. De Fransman Jules Bianchi, die op 5 oktober 2014 zijn Marussia-bolide in een kraanwagen boorde tijdens de Grote Prijs van Japan, ligt zelfs nog in coma. "We hebben geduld nodig, veel geduld. Jules gaat in heel kleine stapjes vooruit", zei zijn vader Philippe dinsdag in de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport.

Bianchi raakte door de botsing zwaargewond aan zijn hoofd. Een onderzoek naar het ongeval wees uit dat de Franse coureur gele waarschuwingsvlaggen had genegeerd en te hard was doorgereden in een kletsnatte bocht van het circuit in Suzuka. Hij schoot op volle snelheid van de baan. "Zolang Jules niet ontwaakt, kunnen we alleen maar afwachten. Leven met de gedachte dat er ieder moment een verschrikkelijk telefoontje uit het ziekenhuis kan komen, is bijna ondraaglijk."

Vakbondsactie tegen sluiting Philips Emmen

Medewerkers van de Philips-fabriek in Emmen voeren dinsdag actie vanwege de aangekondigde sluiting van de vestiging in 2016. Door het besluit dreigen 140 vaste medewerkers en 100 uitzendkrachten hun baan te verliezen.

Vakbond FNV stelt dat de noodzaak van de sluiting niet is aangetoond. Vijftig werknemers gaan naar het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag om hun onvrede te uiten. Ook wordt er een petitie aangeboden aan de minister Henk Kamp van Economische Zaken. Zij vragen de minister alles in het werk te stellen om de banen te redden.

FNV-bestuurder Johan Weijenberg stelt dat het besluit van Philips vooral is ingegeven door de belangen van de aandeelhouders. "Zodra ze elders in lagelonenlanden het voor een paar centen goedkoper kunnen, doen ze dat. Ten koste van koopkracht en echte banen hier."

Porosjenko: terugtrekking wapens bijna afgerond

De Oekraïense regeringstroepen en de rebellenstrijders zijn bijna klaar met het terugtrekken van hun zware wapens van het front. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko maandagavond gezegd. Volgens Porosjenko zijn de meeste wapens inmiddels weg, alleen bij de luchthaven van Donetsk staan nog zware wapens opgesteld.

De terugtrekking van de wapens is onderdeel van een eerder overeengekomen wapenstilstand. Dat de terugtrekking nu bijna voltooid is, is een goede impuls om definitief een einde te maken aan het conflict in het oosten van Oekraïne. Het geweld heeft al aan zesduizend mensen het leven gekost en bijna 1,8 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.

Het Oekraïense leger houdt zware artillerie paraat om weer snel op te kunnen trekken naar de frontlinie als gewelddadigheden aanhouden, verklaarde een woordvoerder. Volgens het tweede akkoord van Minsk moet zwaar geschut, afhankelijk van het kaliber, tussen de 25 en zeventig kilometer van het front verwijderd worden. De rebellen beschuldigden het Oekraïense leger er dinsdag van achter te liggen op schema met de terugtrekking.

Het staakt-het-vuren wordt nog regelmatig geschonden. Maandag gebeurde dat vooral rond Donetsk en het dorpje Sjirokine, in de buurt van Marioepol.

Omzet horeca groeit stevig door

De omzet van de horeca blijft toenemen. Ook in het vierde kwartaal van vorig jaar was sprake van hogere opbrengsten dan een jaar eerder. Over heel 2014 bedroeg de omzetgroei 5,6 procent, zo bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De laatste omzetgroei van deze orde van grootte was in 2007, toen de groei volgens het statistiekbureau 5,5 procent bedroeg. Alle branches zagen groei, restaurants en snackbars de sterkste. Kantines en cateringbedrijven presteerden vorig jaar ook aanzienlijk beter en keerden terug naar omzetgroei.

Senran Kagura 2: Deep Crimson naar het westen

Senran Kagura 2: Deep Crimson komt naar het westen deze zomer. XSEED Games en Marvelous Europe hebben aangekondigd dat ze de vertaling van het Japanse hack&slash-spel naar Noord-Amerika, Europa en Australië brengen. Voor de puristen onder ons: met mogelijkheid tot de originele spraak.

In Senran Kagura 2: Deep Crimson speel je afwisselend met de nogal goedbedeelde studentes van twee rivaliserende ninja-scholen. Naast onderlinge gevechten is er dit keer ook een hoofd van een school die demonen opgeroepen heeft om geheel Japan te veroveren. Dit keer zullen de dames dus ook samen moeten werken. Er zijn co-op, verbeterde 3D-omgevingen, betere framerate en je kunt ook in singleplayer nog bizardere combo's maken omdat je twee rivaliserende studentes tegelijk bestuurt. En natuurlijk is er een virtuele kleedkamer om de dames allerlei kostuums aan te doen.

In Europe zijn er naast de digitale eShop-versie nog vijf extra fysieke versies aangekondigd, europrijzen alleen nog niet:

Earlybird Editie (£24.99) – Limited, er zijn maar vijftig exemplaren:

  • Senran Kagura 2, maar dan goedkoper

Normale Editie (£32.99)

  • De standaard versie van Senran Kagura 2 met alleen het spel

Happy Boobs Editie (£49.99)

  • Senran Kagura 2: Deep Crimson
  • 2 cd's met de soundtrack van het spel
  • Exclusieve Hanzo & Hebijo symboolstickers
  • Exclusieve poster
  • 'Happy Boobs' Edition box

Shinobi Collector’s Edition (£74.99)

  • Alle extra's van de 'Happy Boobs' editie
  • muismat met 3D-boobs
  • Shinobi Certificaat
  • Shinobi Collector's Edition box

Ultimate Shinobi Collector’s Edition (£74.99) – Limited to 50 copies

  • de Shinobi Collector’s Edition
  • Shinobi Certificaat ondertekend door Kenichiro Takaki, de bedenker van het spel

Ultimate Edition

Belgische inzending Songfestival bekend

De Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival is geschreven door de 18-jarige Loïc Nottet. Een fragment van dertig seconden van het nummer Rhythm Inside is dinsdag op YouTube verschenen.

Loïc heeft het nummer, dat op 19 mei te horen zal zijn tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Wenen, zelf geschreven. De finale van de zangwedstrijd is vier dagen later op 23 mei. Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigt dit jaar Nederland. Vorig jaar won Conchita Wurst uit Oostenrijk, Nederland werd tweede met het nummer Calm after the Storm van The Common Linnets.

Het volledige nummer en de videoclip van Loïc worden dinsdagavond tijdens een officiële persconferentie gepresenteerd.


Het fragment van Rhythm Inside

Max Verstappen is 'angstaanjagend goed'

Alle ogen in de autosport zijn zondag in Melbourne gericht op Max Verstappen. De Limburger maakt op zeventienjarige leeftijd in de Grand Prix van Australië zijn debuut in een Formule 1-race. De kenners zijn het over één ding eens: Verstappen is een ongekend racetalent. "Hij is uniek in de wereld en in deze fase al het fenomeen Ayrton Senna aan het overstijgen. Die jongen is angstaanjagend goed", zegt Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur.

Lammers volgt Verstappen op de voet. Hij is een vriend van vader Jos, tot op heden de succesvolste Nederlander in de Formule 1. "Ik heb Max gezien in de tests in Spanje vorige maand. Daar heeft hij superconstant en netjes gereden en ook nog eens snel. Echt volstrekt foutloos. Aan niets was af te zien dat er een jonkie aan het werk was, hij was niet te onderscheiden van de ervaren coureurs."

De Zandvoorter is niet eens verbaasd. "Max is gepokt en gemazeld uit de internationale kartsport gekomen, waar de competitie hard en hectisch is. Voor hem maakt het racen in de Formule 1 weinig verschil. De massale aandacht voor zijn persoon geeft meer spanning, denk ik."

Autosportcommentator Allard Kalff is al even lyrisch over Max. "Een groter talent is er niet. Die jongen is zeventien, maar in zijn hersens mag je er een aantal jaren bijtellen", zegt hij. Toch waakt Kalff voor al te hoge verwachtingen. "Het is zelfs beter geen verwachtingen te hebben. Hij is een debutant, hij moet de tijd en ruimte krijgen Formule 1-coureur te worden. Dat betekent ook alle valkuilen en hindernissen ondergaan. Max kan bijvoorbeeld in Melbourne na bocht één in de grindbak staan. Ook dat is autosport."

Twee zaken zijn belangrijk voor Max, zegt Kalff: "Ten eerste de tijdsdruk, die in een raceweekeinde heel anders is dan tijdens testdagen. Als er in Melbourne een probleem is met de motor, dan mist hij wellicht een training en loopt hij meteen achter op het programma. Daar moet hij dan mee kunnen omgaan. Nog belangrijker is dat hij moet accepteren dat hij nog niet de snelste is. Mercedes, Ferrari en Williams gaan normaal gesproken harder en dat is wennen voor een jongen die altijd voor het podium heeft gestreden."

De Britse oud-formule 1-wereldkampioen Damon Hill keek wat sceptisch vooruit. "Verstappen lijkt me nog te jong voor deze complexe professionele sport. Hij is in de Formule 1 gekatapulteerd. Hopelijk is hij niet te snel gebracht, want anders kan hij een moeilijke tijd tegemoet gaan."

Oud-FIFA-bestuurder Zwanziger: "Qatar moet WK-organisatie afstaan"

Qatar moet de organisatie van het WK voetbal van 2022 teruggeven. Dat is de mening van Theo Zwanziger, voormalig voorzitter van de Duitse voetbalbond en sinds 2011 lid van het uitvoerend comité van de FIFA. "De beste oplossing is om niet in Qatar te spelen en deze verkeerde toewijzing recht te zetten", zei Zwanziger op de Duitse radio. De 69-jarige voetbalbestuurder heeft zich de afgelopen jaren herhaaldelijk kritisch uitgelaten over het WK in Qatar.

Zwanziger stapt in mei tijdens het FIFA-congres uit het bestuur van de mondiale voetbalbond. Hij was in 2010 niet betrokken bij de toewijzing van het WK aan Qatar. "Dit land is om tal van redenen niet geschikt om zo'n groot toernooi te organiseren", zegt Zwanziger, die ervoor heeft gepleit het onderzoeksrapport van Michael Garcia naar de toewijzing van de WK's van 2018 (Rusland) en 2022 openbaar te maken. "Het beste zou zijn om Qatar de organisatie af te pakken, maar dat kan alleen als het rapport voldoende bewijs geeft dat de ethische regels zijn geschonden."

Bestuurskamers Maagdenhuis opengebroken

Diverse bestuurskamers van het Maagdenhuis, dat is bezet door boze studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn in de nacht van maandag op dinsdag opengebroken. Op de website van studentenplatform FoliaWeb zijn foto's van de beschadigde deur te zien. "We zijn dit tot de bodem aan het uitzoeken, want dit is absoluut niet de bedoeling", aldus een woordvoerder namens de bezetters.

Het Maagdenhuis is nu een kleine twee weken bezet door een groep studenten die het niet eens zijn met het huidige beleid van de universiteit. Bij de bezetting was afgesproken dat de studenten bepaalde ruimtes mogen gebruiken, maar de bestuurskamers horen daar niet bij.

Iedere nacht overnachten er zo'n vijftig man in het Maagdenhuis, het bestuurspand van de UvA.

'Netflix wil serie in Amsterdam draaien'

Netflix heeft plannen om een nieuwe serie in Amsterdam te situeren. De zender heeft hierover eerste gesprekken gehad met de gemeente Amsterdam. Dat heeft Simon Brester, de filmcommissioner van de hoofdstad, dinsdag gemeld.

"De plannen staan nog in de kinderschoenen, maar ze zijn wel serieus", stelt hij. Brester gaat nu op zoek naar een schrijver en producent die het project in de steigers wil zetten. "Maar Netflix ziet absoluut de potentie van Amsterdam als filmstad. Een langlopende serie zou in alle opzichten een geweldige boost voor de stad en de werkgelegenheid betekenen." Eerder ontwikkelde Netflix al soortgelijke projecten in Frankrijk (de serie Marseille), Noorwegen (Lilyhammer) en Italië (Marco Polo).

Brester hoopt wel dat dit plan het Filmfonds aanspoort om de zogenoemde 'incentive'-regeling ook open te stellen voor televisieseries. "De grens tussen film en televisie is in hoog tempo aan het vervagen", legt hij uit. "Dat zie je ook in Nederland al trouwens. Een serie als Hollands Hoop doet in filmisch opzicht niets onder voor een bioscoopproductie."

De incentive-regeling maakt het voor buitenlandse producenten aantrekkelijker om in Nederland films op te nemen. De nieuwe stimuleringsmaatregel werd vorig jaar door het Filmfonds gelanceerd. Het fonds wilde nog niet reageren op de vraag of de regeling wellicht uitgebreid moet worden naar televisieproducties.

Nederlandse rente naar nieuw dieptepunt

De aankopen van de Europese Centrale Bank (ECB) op de obligatiemarkt zetten dinsdag opnieuw druk op de rentes op Europese staatsobligaties. De Nederlandse rente zakte daarbij naar een nieuw historisch dieptepunt.

Het rendement op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van tien jaar zakte naar 0,33 procent. Een jaar geleden stond die rente nog op 2 procent. Eind oktober werd voor het eerst de grens van 1 procent geslecht.

De lage rente betekent dat Nederland heel goedkoop geld kan lenen. Dit bleek dinsdag bij de heropening van een driejarige lening. Daarbij werd 2,7 miljard euro opgehaald tegen een rente van min 0,13 procent. Dat betekent dat investeerders geld toeleggen op het bedrag dat ze aan de Staat lenen.

PAX-trailer van Final Fantasy Type-0 HD

Met nog maar een aantal weken te gaan tot de release van Final Fantasy Type-0 HD lanceert Square Enix vandaag een nieuwe gameplaytrailer die gemaakt is voor de PAX East Convention die afgelopen weekend werd gehouden in Boston.

Je speelt met Class Zero, een groep van veertien studenten aan een militaire elite-academie, terwijl het land wordt aangevallen door een agressief naburig rijk. Met de vaardigheden en magie van alle veertien personages moeten spelers het in RPG-gevechten opnemen tegen de wreedheid en het onrecht van oorlog om de geheimen van haar ontstaan te onthullen.

Final Fantasy Type-0 HD komt 17 maart uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Lampre-Merida stapt uit 'geloofwaardigheidsbeweging' voor Ulissi

De Italiaanse wielerploeg Lampre-Merida stapt uit de MPCC, de beweging die zich inzet voor een geloofwaardige wielersport. De teamleiding zit naar eigen zeggen in een onmogelijke spagaat tussen de regels van de MPCC en die van de internationale wielrenunie UCI. Wielrenner Diego Ulissi van Lampre-Merida mag na het aflopen van een dopingschorsing eind maart weer wedstrijden rijden van de UCI. De wielerploegen die verenigd zijn in de MPCC hebben echter afgesproken dat dopingzondaars na een schorsing van meer dan zes maanden nog twee jaar aan de kant moeten blijven.

Omdat de Italiaanse ploeg Ulissi vanaf 28 maart graag weer wil inzetten, heeft Lampre-Merida besloten uit de MPCC te stappen. De 25-jarige wielrenner werd begin dit jaar met terugwerkende kracht voor negen maanden geschorst, nadat bij hem in de Ronde van Italië een te hoge waarde salbutamol was aangetroffen.

Welbeck pakt Van Gaal terug: "Ik doe mijn werk"

Met zijn winnende doelpunt nam Danny Welbeck maandagavond revanche op Louis van Gaal. De manager van Manchester United oordeelde afgelopen zomer dat de Engelse spits niet genoeg was voor zijn ploeg en liet Welbeck naar Arsenal gaan. Uitgerekend Welbeck schoot de Gunners ten koste van United naar de halve finale van de FA Cup. "Ik ben professioneel gebleven en heb gewoon mijn werk gedaan", zei de aanvaller, die verbaal niet wilde terugslaan naar Van Gaal. Welbeck sprak op Old Trafford met zijn voeten.

"Fijn dat ik de winnende heb gemaakt, maar het gaat erom dat we door zijn naar de halve finales", zei Welbeck, die zijn treffer allesbehalve ingetogen vierde in het stadion waar hij doorbrak als profvoetballer. "Ik ben het steeds blijven proberen en kon uiteindelijk een terugspeelbal van Antonio Valencia oppikken, doelman David de Gea passeren en de winnende maken. Het was een moeilijke wedstrijd voor mij, maar ik heb geprobeerd me respectvol te gedragen."

Werk aan Waalbrug A50 gaat veel langer duren

Het werk aan de brug over de Waal bij Ewijk in de snelweg A50 gaat veel langer duren dan was gepland. De nieuwe oeververbinding met tweemaal vier rijstroken zou in 2015 klaar zijn, maar dat is geen reële optie meer. Dat bevestigde een woordvoerster van Rijkswaterstaat dinsdag na berichtgeving in De Gelderlander.

De A50 tussen Renkum en Ewijk is een bekend fileknelpunt. Dagelijks rijden volgens Rijkswaterstaat 110.000 voertuigen over de brug. Om een einde te maken aan de opstoppingen wordt het snelwegdeel verbreed naar vier rijstroken in beide richtingen. Daarvoor is de bouw van een nieuwe oeververbinding naast de oude brug nodig.

De vertraging komt door het vervangen van de ophangkabels ofwel tuien aan de oude brug. Dat werk is nooit eerder in Europa gedaan en blijkt veel meer tijd te vergen dan gedacht. De klus verloopt goed, maar is nog niet eens op de helft. Daarna volgt nog werk aan het wegdek.

Rijkswaterstaat begon in 2010 aan de verbreding van de A50. In 2013 ging de nieuwe Waalbrug voor verkeer open, waarna gewerkt kon worden aan het optillen en aanpassen van de oude brug. Als alles klaar is rijdt het verkeer naar het zuiden over de nieuwe brug en het verkeer in de andere richting gebruikt de oude brug. Het hele karwei kost ongeveer 260 miljoen euro. De dienst denkt in mei te kunnen zeggen hoelang het werk nog gaat duren.

D66 ziet kans voor reguliere wietteelt

D66 ziet door het aftreden van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie kansen voor haar plan om reguliere wietteelt mogelijk te maken. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold dinsdag in het RTL-verkiezingsprogramma Campagne Op Z.

"Opstelten hield het bijna altijd in persoon tegen. Er liggen kansen'', aldus Pechtold. Zijn partij wil de teelt en verkoop van wiet onder voorwaarden landelijk mogelijk te maken. Dat zou tot minder gezondheidsrisico's leiden en een besparing van een half miljard opleveren.

De vertrokken VVD-bewindsman sprak zich vele malen uit tegen reguliere wietteelt omdat in strijd zou zijn met internationale verplichtingen van Nederland. Ook zou het niet bijdragen aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Van zelfstandig leren naar ZZP'er

Tijdens de middelbare school en de studie moest je er niet aan denken: studeren in de bibliotheek, aan je verslag werken in stilteruimtes of om voor een uurtje overleg naar je school of studie te gaan, om direct daarna weer om te keren. Allemaal verspilde tijd en gedoe met het openbaar vervoer. Bovendien liep je in rustige ruimtes het risico om je schoolwerk af te krijgen, terwijl je net zo goed bij vrienden thuis muziek had kunnen luisteren. Zelfstandig leren? My ass! Vrije tijd was veel belangrijker. En jaren later zit je ineens als ZZP’er op een gezamenlijke werkplek. Vrijwillig.

Bertens treft Jovanovski in Indian Wells

Tennisster Kiki Bertens begint het sterk bezette toernooi van Indian Wells tegen Bojana Jovanovski. De 23-jarige Servische staat op de 65e plaats van de wereldranglijst, zes plekken boven Bertens. De tennissters uit Wateringen en Belgrado speelden nog nooit tegen elkaar.

Jovanovski won dit jaar pas twee partijen, Bertens stapte vier keer als winnares van de baan. Bij winst op Jovanovski wacht in de tweede ronde een ontmoeting met Belinda Bencic. De Zwitserse heeft net als de 31 andere geplaatste speelsters een 'bye' in de eerste ronde. Op de oververmoeide Petra Kvitova na doet de hele top van het vrouwentennis mee in Indian Wells. Het Amerikaanse hardcourttoernooi voor mannen en vrouwen wordt wel gezien als de vijfde 'grand slam'.

Bij de mannen zitten Robin Haase en Igor Sijsling in het hoofdschema, Thiemo de Bakker speelt kwalificaties.

Ajax wil hechte defensie Dnipro verrassen

Met een matige generale tegen Excelsior nog vers in het achterhoofd stapt de selectie van Ajax woensdag op het vliegtuig naar Kiev. Tijdens het tweeluik met Dnipro Dnipropetrovsk in de achtste finales van de Europa League wil de Amsterdamse ploeg in Oekraïne een grauw seizoen van een beetje kleur voorzien. Dat het beter moet dan zondag in de ArenA, daar zijn trainer en spelers het wel over eens. Ze zoeken ook een antwoord op de vraag hoe het komt dat het vijandelijke doel zo weinig onder vuur wordt genomen.

"Tot zo'n dertig meter voor hun doel ging het wel", concludeerde Davy Klaassen na de zege op Excelsior (1-0). "Maar daarna moesten we hun verdedigers verrassen. En dat lukte veel te weinig." Ajax schoot tegen Excelsior slechts drie keer op het doel, terwijl de opponent uit Rotterdam doelman Jasper Cillessen tot zeven reddingen dwong. De enige overgebleven Nederlandse club in de Europa League boekte de afgelopen weken vooral drie zeges op rij omdat het secuur met de mogelijkheden omsprong. Vorige week tegen PSV leverden vijf ballen tussen de palen drie doelpunten op (3-1). In het uitduel met Legia Warschau bleken de eerst drie schoten op doel stuk voor stuk voltreffers (3-0).

"Onze buitenspelers kunnen niet iedere week alle tegenstanders dollen", doelde Klaassen op Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna, die tegen Excelsior teleurstelden. "Maar we moeten ook meer diepte zoeken", vond trainer De Boer alvast een verklaring voor het gebrek aan kansen. "Als middenvelders diep gaan, dan worden zij gevaarlijk of maken ze ruimte voor anderen."

Klaassen is zo'n speler die vanaf zijn favoriete positie rechts op het middenveld gevaarlijk voor het doel van de tegenstander kan komen. Hij tobt echter al weken met een vergroot lieskanaal, met een geïrriteerde buikwand als gevolg. En Klaassen speelt ook vaak als controlerende middenvelder omdat Riechedly Bazoer het de laatste weken zo goed doet op de positie waar Klaassen het Nederlands elftal haalde. "Aanvallend kan ik nu minder brengen", zegt de blonde voetballer, voordat hij snel stelt dat de trainer de opstelling bepaalt.

Dnipro is een ploeg die graag vanuit een gesloten defensie countert, zag Tonny Bruins Slot met eigen ogen. De meesterscout van Ajax beschouwt het als een voordeel dat de nummer drie van Oekraïne moet uitwijken naar Kiev omdat de situatie in het oosten van het land te gevaarlijk is. "Het stadion zal niet vol zitten", weet ook Klaassen. "Maar we zullen het zelf moeten doen. We moeten meer kansen creëren en gevaarlijker worden."

China: Oeigoeren hebben zich aangesloten bij IS

Leden van de Oeigoerse gemeenschap in China hebben zich aangesloten bij de extremistische organisatie Islamitische Staat. Dat heeft de Chinese regering dinsdag gezegd. De Oeigoeren zouden na te hebben meegevochten in Syrië en Irak terug zijn gekeerd naar China om daar aanslagen uit te voeren.

De autoriteiten in de westelijke regio Xinjiang, die grenst aan Afghanistan en Pakistan, gaan maatregelen treffen om terrorisme en extremisme nog harder aan te pakken. "Er zijn Oeigoeren die naar het buitenland zijn gereisd en zich bij IS hebben aangesloten", aldus Zhang Chunxian, partijsecretaris in Xinjiang. "De organisatie heeft een grote internationale invloed en Xinjiang kan zich niet afzijdig houden, we zijn er zelfs al door getroffen. We hebben al gezien dat mensen die in het buitenland hebben gevochten zijn teruggekeerd naar Xinjiang om deel te nemen aan terreurcomplotten." Hij wilde daar verder niet dieper op ingaan.

Xinjiang is al lange tijd het toneel van geweld. Beijing wijst met een beschuldigende vinger naar islamitische strijders die een onafhankelijke staat willen vestigen in Xinjiang. De regering heeft tot dusver echter geen bewijzen geleverd en negeert oproepen tot een onafhankelijk onderzoek. Oeigoerse groepen zuchten naar eigen zeggen onder onderdrukking door het regime in Beijing. Bovendien zou de politie dodelijk geweld hebben gebruikt tegen Oeigoeren die protesteren tegen de autoriteiten.

Recordaantal klachten over vliegveld Eindhoven

Het vliegverkeer op Eindhoven Airport heeft vorig jaar een recordaantal klachten opgeleverd. Het aantal meldingen verdrievoudigde bijna tot 10.207, staat in de jaarrapportage van het ministerie van Defensie over de klachten over militair vliegverkeer in Nederland. Het vliegveld in Eindhoven is officieel nog een militaire luchthaven.

Defensie denkt dat het aantal klachten is toegenomen door de introductie van een speciale internetpagina voor klachten over het vliegtuiglawaai in 2013 (samenopdehoogte.nl). Klachten kwamen voorheen binnen via telefoon of e-mail. "Het indienen van een melding is vergemakkelijkt", staat in de jaarrapportage. Voor 2013 lag het aantal klachten over het vliegverkeer in Eindhoven stabiel rond 2300.

Het totaal aantal vliegbewegingen op het vliegveld in Eindhoven kwam in 2014 uit op 42.153.

Van Gaal: "Uitschakeling grote klap"

De uitschakeling in de FA Cup is hard aangekomen bij Louis van Gaal. Het Engelse bekertoernooi was in principe de enige overgebleven kans dit seizoen voor Manchester United op een prijs, maar de ploeg van Van Gaal werd maandag in de kwartfinale uitgeschakeld door Arsenal (1-2). "Dit is een grote klap", bekende de 63-jarige Amsterdammer. "Maar we zijn sportmannen, we moeten ons hier dus overheen zetten."

De Mancunians verloren op Old Trafford door een doelpunt van uitgerekend Danny Welbeck, die afgelopen zomer door Van Gaal niet goed genoeg werd bevonden voor Manchester United. De Engelse spits verhuisde daarom naar Arsenal. Welbeck profiteerde maandag van een mislukte terugspeelbal van Antonio Valencia. "Juist mijn beste man maakte deze fout, die beslissend was. Op die plek mag je de bal niet verspelen. Maar zoiets kan gebeuren", aldus Van Gaal. "We hebben niet van Arsenal verloren, maar van onszelf. Dat is zeer teleurstellend."

Ruim 20.000 euro ingezameld voor gedumpte baby

Via een crowdfundingsactie is meer dan 20.000 euro opgehaald voor de baby die vorig jaar in een Amsterdamse vuilcontainer werd gedumpt. Initiatiefnemer Frank de la Bey overhandigde de cheque dinsdagochtend aan de Jeugdbescherming Regio Amsterdam.

Het meisje kan over het geld beschikken als ze achttien jaar wordt. De la Bey begon het zogeheten 'Fonds voor een ongelooflijk dapper klein meisje' omdat de vondst van de baby in oktober hem als kersverse vader niet losliet. "Het lijkt mij namelijk geweldig als deze topper vanaf nu alle kansen krijgt in het leven. Dat begint met liefde en warmte, maar een fonds om haar in alles te ondersteunen helpt ook. Opvang, school, zorgkosten en straks misschien een studie", schreef hij op de crowdfundingssite.

Oehoe Purmerend laat zich maar niet vangen

Een week nadat Purmerend een valkenier aanstelde om de oehoe te vangen die de buurt onveilig maakt, vliegt het dier nog vrolijk rond. De uil maakt ook nog steeds slachtoffers. Sinds maart vorig jaar zijn 56 oehoe-aanvallen geregistreerd, zei een gemeentewoordvoerder dinsdag. Maandag nog liep een man lichte hoofdwonden op bij een aanval van de 'terreur-oehoe'.

Omdat het om een beschermde diersoort gaat mag de oehoe niet 'zomaar' gevangen worden. Vorige week dinsdag verleende de provincie een ontheffing om de uil te pakken te krijgen. "Dat is bijvoorbeeld geprobeerd door het dier te lokken op een handschoen met vlees, maar elke keer weet de uil weg te komen.''

Omdat het steeds maar niet lukt om de oehoe te vangen, krijgt de valkenier nu hulp van een roofvogelspecialist.

UvA komt tegemoet aan eisen bezetters

De Universiteit van Amsterdam (UvA) komt tegemoet aan de wensen van studenten en docenten. De universiteit gaat onder meer de medezeggenschap versterken, openheid geven over de financiën en de hal van het nu nog bezette Maagdenhuis gebruiken voor debatten. Dat heeft de UvA dinsdag in een brief aan studenten en medewerkers laten weten.

Het bestuur heeft 'tien uitgangspunten' opgesteld om - zoals ze het zelf noemen - de "interne democratie te versterken, de kwaliteit van onderwijs en onderzoek te vergroten, volledige financiële openheid te bieden en de band tussen onderwijs en onderzoek te intensiveren".

Familielid gewurgde Nijmeegse opgepakt

Een familielid van de 21-jarige Mariska Peters uit Nijmegen is dinsdagmorgen opgepakt op verdenking van het vermoorden van de Nijmeegse vrouw. De 51-jarige man verbleef op de open afdeling van de tbs-instelling Pompekliniek in Nijmegen.

Dat heeft een woordvoerster van de politie dinsdag gezegd. Het lichaam van de vrouw werd in februari in natuurgebied de Hatertse Vennen gevonden. Ze bleek te zijn gewurgd. Toen speurhonden haar stoffelijk overschot vonden, was de vrouw al twee weken spoorloos.

De politie ontdekte in het onderzoek naar de moord feiten die in de richting van het familielid wezen, aldus de woordvoerster. De man zat in de tbs-kliniek na een eerdere veroordeling. Hij was in de laatste fase van zijn behandeling en mocht daarom buiten de kliniek verblijven. Welke familierelatie de verdachte met de vrouw heeft, wil de politie niet zeggen. De man is dinsdagmorgen vroeg van zijn bed gelicht en naar het politiebureau gebracht voor verhoor.

Mariska Peters verdween in de nacht van 8 op 9 februari. Ze vertelde thuis dat ze naar een vriendin ging, maar daar kwam ze nooit aan. Haar auto werd enkele dagen later in de buurt van haar ouderlijk huis gevonden.

Hawks en Warriors vieren vijftigste zege

Atlanta Hawks en Golden State Warriors hebben beide hun vijftigste overwinning van dit seizoen in de NBA gevierd. De Hawks, koploper van de Eastern Conference, deden dat maandagavond op overtuigende wijze tegen Sacramento Kings: 130-105. De vijf startende basketballers van de thuisploeg eindigden allemaal in de dubbele cijfers. Golden State Warriors klopte Phoenix Suns met 98-80, vooral dankzij 36 punten van uitblinker Stephen Curry.

De Hawks zijn als enige ploeg in de NBA al zeker van een plek in de play-offs, voor de Warriors is dat een kwestie van tijd. De ploeg uit Oakland gaat met vijftig overwinningen tegenover twaalf nederlagen aan kop in de Western Conference. Memphis Grizzlies, de nummer twee van de ranglijst, versloeg maandag Chicago Bulls met 101-91. Boston Celtics was met 100-90 te sterk voor Miami Heat, dat nog hard moet knokken om de play-offs te halen.

Overige uitslagen
Charlotte Hornets - Washington Wizards 69-95
Milwaukee Bucks - New Orleans Pelicans 103-114
Denver Nuggets - New York Knicks 106-78
Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 89-76

Ex-first lady Ivoorkust krijgt twintig jaar celstraf

De voormalige first lady van Ivoorkust, Simone Gbagbo, is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. De rechtbank legde haar de straf op voor haar aandeel in het geweld dat losbrak na de verkiezingen van vier jaar geleden. Het geweld kostte aan meer dan drieduizend mensen het leven.

De rechtbank kwam tot het vonnis na uren van overleg. De 65-jarige Simone Gbagbo werd schuldig bevonden aan het ondermijnen van de staatsveiligheid. De advocaat van Simone Gbagbo noemde de veroordeling een 'puur politieke beslissing'.

Voormalig president Laurent Gbagbo is in afwachting van zijn proces bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden. Ivoorkust weigerde Simone Gbagbo over te dragen aan het ICC.

Battlefield Hardline krijgt launchtrailer

De game komt volgende week uit, maar Electronic Arts heeft nu alvast een releasetrailer uitgebracht van de shooter Battlefield Hardline.

Het spel is geïnspireerd door televisieseries. Als speler kun je de keuze maken om de wet te handhaven of juist er vol tegenin te gaan. Er zijn keuzes tijdens het verhaal te maken om zo de singleplayer op jouw manier te spelen. De multiplayer heeft modi zoals Hotwire, Heist en Blood Money, waarin er verschillende settings en doelen zijn in multiplayermappen.

Battlefield Hardline is verkrijgbaar in de Benelux vanaf 19 maart voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

'Geen crisis bij de VVD'

Het is geen crisis bij de VVD, zo klinkt het dinsdag uit de mond van menig VVD-Kamerlid. De VVD'ers druppelden de ochtend na het aftreden van de VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven binnen voor het wekelijks overleg met de fractie. Enkele dagen voor Teeven en Opstelten hun ontslag indienden, stapte ook VVD-Kamerlid Mark Verheijen al op na gedoe over declaraties.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra hoopt dat zijn partij nu wel haar deel van de ellende heeft gehad. Ook Zijlstra stelt dat de VVD niet in crisis is. "We zijn twee gezaghebbende bewindslieden kwijt. Dat is bijzonder pijnlijk. Maar de VVD is niet in crisis." De partij gaat nu op zoek naar kundige nieuwe bewindspersonen, zei hij. Volgens Ronald Vuijk (Defensiewoordvoerder) zal de opvolging van Opstelten en Teeven 'nog wel even duren'.

Gezin Doorwerth is 'op vakantie'

Het gezin met vijf jonge kinderen uit Doorwerth is 'op vakantie' in Duitsland. De Nederlandse en de Duitse politie zagen maandagavond na een gesprek met de ouders geen aanleiding om de familie tegen te houden. De kinderen van 0 tot 10 jaar maakten volgens een politiewoordvoerder een "vrolijke en gezonde indruk", dus was er ook geen reden om voor hen hulpverlening in te schakelen.

Zondagavond startte een grootscheepse zoektocht naar het gezin, nadat buren van de Johanniterweg in Doorwerth alarm hadden geslagen. Maandagmiddag zag de politie in het Duitse Gronau de auto van de familie rijden. Vader en moeder verklaarden toen al meteen dat ze besloten hadden een poosje op vakantie te gaan met de kinderen.

Roberto Merhi tweede coureur bij Manor

Roberto Merhi heeft het laatste vrije Formule 1-zitje bemachtigd. De Spanjaard heeft een contract voor de openings Grand Prix in Melbourne getekend bij het team van Manor. Het Manor team, dat vorig jaar nog als Marussia door het leven ging is in de winter ternauwernood van de ondergang gered en start met een aangepaste 2014-auto in Melbourne.

Teamgenoot van de 23-jarige Spanjaard is de Brit Will Stevens. Stevens reed vorig jaar nog de laatste Grand Prix in Abu Dhabi voor Caterham. Merhi is dolgelukkig met zijn aanstaande Formule 1-debuut: "Ik kijk enorm uit naar mijn Formule 1-debuut bij het Manor Marussia F1 Team in Melbourne komend weekend. Het is een grote verantwoordelijkheid, maar ik ben klaar om deze stap in mijn carrière te maken en aan iedereen te laten zien dat ik van waarde kan zijn bij de ontwikkeling van het team," aldus de Europees Formule 3-kampioen van 2011.

Jordan King wordt de test-coureur van Manor. De 21-jarige Brit gaat dit combineren met een zitje bij Racing Engineering in de GP2-klasse. "Ik ben dolblij met mijn nieuwe baan als testrijder bij het Manor", vertelt King wiens vader een belangrijke rol vervulde met de redding van Manor/Marussia. "Het is een uitdagend project met veel leuke mensen en een echte kans op succes. Het is een stap dichter bij mijn doel: racen in de Formule 1."

Twee jihadisten opgepakt in Spanje

De Spaanse politie heeft in Ceuta, een Spaanse exclave in Marokko, twee mensen opgepakt op verdenking van banden met een jihadistische terreurcel. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt. De twee verdachten waren volgens de politie klaar om aanslagen uit te voeren in Spanje.

In een verklaring zei het ministerie dat de arrestaties verband houden met een eerdere actie, waarbij op 24 januari vier andere leden van dezelfde terreurcel in de kraag werden gevat. Er is in twee gebouwen huiszoeking verricht.

Federer wil Wimbledon nog één keer winnen

Roger Federer is trots op zijn recordaantal grandslamtitels, maar toch heeft de Zwitserse toptennisseréén wens. De 33-jarige Federer wil dolgraag nogéén keer Wimbledon winnen, het Engelse grastoernooi dat hij al zeven keer op zijn naam schreef. "Ik denk ook dat het mogelijk is", zegt Federer. "Mijn seizoen is er volledig op gericht te pieken op Wimbledon."

De huidige nummer twee van de wereld won in 2012 in Londen zijn zeventiende en voorlopig laatste grandslamtitel. Federer kwam met zijn zevende triomf op Wimbledon op gelijke hoogte met Pete Sampras en William Renshaw, de Brit die het toernooi in de negentiende eeuw ook zeven keer won. Een achtste titel zou de Zwitser alleen recordhouder maken.

Wat betreft het aantal gewonnen grand slams heeft Federer een kleine voorsprong op Rafael Nadal (14), Novak Djokovic is met acht titels nog ver verwijderd van Federers record. "Ik wil het ze heel moeilijk maken, maar uiteindelijk zijn records er om verbroken te worden", aldus de Zwitser.

'Luchtkwaliteit nog beneden de norm'

De concentraties schadelijke stoffen rond drukke verkeersaders in Nederland zijn nog altijd te hoog. Als de luchtkwaliteit niet snel verbetert, dreigen boetes uit Brussel, mogelijk oplopend tot honderden miljoenen euro's. Daarvoor waarschuwt Milieudefensie dinsdag.

Op twee derde van de 58 verkeersaders waar de milieuclub met omwonenden de luchtkwaliteit meet, zijn begin dit jaar te hoge concentraties stikstofdioxide vastgesteld. Nederland moet dit jaar voldoen aan een Europese norm voor de uitstoot van schadelijke stoffen, maar dat gaat op deze locaties naar alle waarschijnlijkheid niet lukken, stelt Milieudefensie.

Op de Javastraat in Den Haag is de hoogste concentratie luchtvervuiling gemeten, gevolgd door de Valkenburgerstaat in Amsterdam. In Utrecht voert de Marnixlaan de lijst van meest vervuilde plekken aan, in Rotterdam is dat de Stadhoudersweg.

Franse topsporters overleden bij helikoptercrash

Bij een helikoptercrash in Argentinië zijn meerdere Franse topsporters om het leven gekomen. Het meest bekende slachtoffer is de pas 25-jarige topzwemster Camille Muffat, die tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 goud won op de 400 meter vrije slag. Ook zeilster Florence Arthaud (57) en bokser Alexis Vastine (28, goed voor olympisch brons in 2008) lieten het leven.

De crash gebeurde tijdens de opnames voor het survivalprogramma Dropped, waar onder meer ook oud-voetballer Sylvain Wiltord, voormalig topzwemmer Alain Bernard en wielerlegende Jeannie Longo aan meededen. Zij zaten niet in een van de helikopters die in de buurt van Villa Castelli, in het noordwesten van Argentinië, met elkaar in botsing kwamen. Naast de sporters kwamen ook beide Argentijnse piloten en vijf leden van het productieteam van Dropped om het leven.

Van de sporters had Muffat veruit het grootste palmares. In Londen was ze een van de sterren op de Olympische Spelen door naast haar titel op de 400 meter vrije slag ook het zilver op de 200 meter vrij en brons op de 4x200 meter te pakken. Op het WK langebaan in 2011 pakte ze op de 200 en 400 meter vrije slag het brons, twee jaar later in Barcelona deed ze dat op de 200 meter en 4x200 meter. Op de 200 meter werd Muffat in 2010 wereldkampioene kortebaan in Dubai. Vanwege haar prestaties werd Muffat in 2013 geridderd in de Légion d'honneur.

Muffat met haar olympische gouden medaille die ze won tijdens de Spelen van Londen in 2012 (Foto: Getty)

Onder meer de Franse president François Hollande reageerde geschokt op het ongeval. "De plotselinge dood van onze landgenoten zorgt voor enorm veel verdriet", liet de president weten. Wiltord, wel aanwezig bij de opnames in Argentinië, was eveneens zeer aangeslagen. "Ik ben verdrietig voor mijn vrienden, ik sta te trillen, ik ben volledig in shock, ik heb er geen woorden voor en wil eigenlijk niks zeggen", aldus de oud-voetballer op Twitter

Mogelijk spoor van MH370 gevonden

Een servetje dat is aangespoeld op een strand aan de westkust van Australië wordt onderworpen aan een onderzoek, omdat het mogelijk aan boord van de vermiste vlucht MH370 is geweest. Het doekje zat nog in een Malaysia Airlines-verpakking, meldden Australische media dinsdag.

Een echtpaar vond het doekje op het strand ten noorden van Perth, afgelopen juli. Ze vonden het vreemd dat het nog verpakt was en namen het mee. Nu wordt het onderzocht in de Australische hoofdstad Canberra. Volgens experts is het goed mogelijk dat het lichte pakje in zee een grote afstand heeft afgelegd.

Dat voedt de theorie dat het doekje aan boord van de vermiste vlucht MH370 was. Dat toestel vloog vorig jaar maart van Maleisië naar China, maar verdween van de radar. Vermoedelijk maakte het rechtsomkeert en stortte het ver uit de Australische westkust in de Indische Oceaan. Mocht het servetje aan boord zijn geweest, dan is het het eerste voorwerp aan boord van MH370 dat is gevonden.

Euro wordt waardeloos

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar staat dinsdag opnieuw onder druk. De Europese munt is nu voor het eerst sinds de zomer van 2003 minder dan 1,08 dollar waard.

De euro zakte in de ochtendhandel naar een voorlopig dieptepunt van 1,0775 dollar. De Europese munt begon de maand nog op 1,12 dollar en was aan het begin van dit jaar nog 1,21 dollar waard.

De waarde van de euro staat al maanden onder druk door het uiteenlopende monetaire beleid in de eurozone en de VS. De Europese Centrale Bank zette deze week nieuwe stappen om de zwakke economische groei en inflatie in de eurozone te stimuleren. In de VS perkt de Federal Reserve zijn stimuleringsbeleid juist steeds verder in, waardoor de dollar aantrekkelijker wordt voor beleggers.

Een goedkope euro is wel positief voor de Europese export, het is voor niet-Europese landen goedkoper om Europese goederen te kopen.

Groningse (23) zwaargewond door vechtpartij

Een vrouw van 23 jaar uit het Groningse Stadskanaal is maandagavond in Hoogezand zwaargewond geraakt tijdens een vechtpartij. Bij een cafetaria in de Kerkstraat werd ze belaagd door een groepje van vier mensen, meldde de politie dinsdag.

Het slachtoffer kreeg omstreeks 22.00 uur een harde klap op haar hoofd en raakte daardoor ernstig gewond. Ze is naar een ziekenhuis gebracht. De politie is op zoek naar de daders. Ook is nog onduidelijk wat de aanleiding was voor de vechtpartij.

Taylor Swifts benen zijn 40 miljoen waard

Taylor Swift wil naar verluidt haar benen laten verzekeren voor een bedrag van 40 miljoen dollar. Volgens een bron hebben haar juristen de mogelijkheden bekeken om de stappers van de Blank Space-zangeres (25) te verzekeren voor het geval er iets misgaat en ze niet meer op kan treden, meldt The National Enquirer.

"Het lijkt een belachelijk bedrag, maar als ze geblesseerd raakt aan haar benen, dan kan Swift niet meer optreden", aldus de bron. "Haar carrière van 200 miljoen dollar is dan in gevaar." Swift was zelf nogal verrast over de hoogte van het bedrag, weet de bron. Ze dacht dat haar benen hooguit één miljoen dollar waard zouden zijn. "Het bedrag van 40 miljoen schokte haar. Ze schaamt zich zelfs een beetje."

Het management team van Swift zou de verzekering voor de start van haar wereldtournee begin mei al rond willen hebben.

ING introduceert bankieren met vingerafdruk

Mobiele klanten van ING kunnen vanaf dinsdag hun bankzaken regelen met hun vingerafdruk. De bank introduceert als eerste bank in Nederland vingerafdrukherkenning op zijn mobielbankieren-app.

De nieuwe 'biometrische' toepassing maakt het mogelijk om met je persoonlijke vingerafdruk in te loggen. Het werkt nu alleen nog op de nieuwste generatie toestellen van Apple met een zogeheten Touch ID-optie.

Betalen gebeurt nog met de pincode. Later zullen klanten hun betalingen ook kunnen bevestigen door hun vinger tegen het schermpje te drukken. Dit kan naar verwachting nog voor de zomer.

ING heeft ervoor gekozen om de functie stapsgewijs in te voeren, om gebruik te kunnen maken van feedback van klanten. Eerder introduceerde de bank de toepassing al voor zijn klanten in België. Ook enkele andere banken in Europa werken sinds kort met vingerafdrukherkenning.

Aanslag op politie in Sinaï

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom op een politiecomplex op het Egyptische schiereiland Sinaï is dinsdag een voorbijganger om het leven gekomen en zijn 24 politieagenten gewond geraakt.

Agenten openden het vuur op de auto toen de bestuurder bij de toegang van het complex in El-Arish niet wilde stoppen, waarna explosieven in de auto tot ontploffing kwamen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken wilde de dader vermoedelijk doorrijden naar een nabijgelegen hotel dat voor veel agenten tot onderkomen dient.

Egypte kampt al jaren met een rebellie in de Sinaï, maar het aantal aanvallen op het leger en de politie is sterk toegenomen sinds het leger in 2013 de islamistische president Mohammed Morsi afzette. Een legerwoordvoerder deelde zondag mee dat Egyptische militairen in de eerste week van maart in het noorden van de Sinaï zeventig militanten hebben gedood. Drieëntwintig verdachte personen werden opgepakt en grote hoeveelheden wapens en munitie in beslag genomen.

Onderwijzer ontslagen om kinderporno

Justitie verdenkt een voormalige onderwijzer van een basisschool in het Limburgse dorpje Ell van het bezit van kinderporno. Hij werd eind vorig jaar opgepakt en in februari is zijn voorlopige hechtenis geschorst. Dat bevestigde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie dinsdag na berichtgeving in de Limburgse kranten.

De school, de Verrekijker, heeft de man ontslagen. De politie vond de kinderporno eind vorig jaar op zijn computer tijdens een groter onderzoek. Het gevonden materiaal heeft geen verband met de school en hij wordt niet verdacht van het maken van kinderporno.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte is afgerond. Justitie moet nog beslissen of de man zich voor de rechter moet verantwoorden.

Kranten: aftreden VVD'ers drama voor partij

Met het vertrek van Ivo Opstelten en Fred Teeven verkeert de VVD volgens de ochtendkranten in crisis. Vlak voor de Statenverkiezingen zijn de liberalen twee belangrijke bewindslieden kwijt. "Van een vliegende start naar een pijnlijke crash'', schrijft Trouw over het vertrek van het duo.

Het vertrek van de VVD'ers domineert dinsdagochtend het nieuws. De Volkskrant opent met een sombere foto van Opstelten, die na zijn persconferentie vertrekt in een dienstauto. Zijn positie was niet langer houdbaar, concludeert de krant een pagina verderop. "Het heeft te lang geduurd voordat ze de waarheid hebben geopenbaard over de deal die Teeven vijftien jaar geleden sloot.''

Het vertrek van het duo is volgens de krant een zwaar verlies voor hun partij. "De twee crimefighters stonden symbool voor de harde aanpak van criminaliteit.'' Bovendien komt de integriteit van de VVD volgens de Volkskrant nu opnieuw ter discussie te staan. Ook volgens het AD is de bonnetjesaffaire een drama voor de liberalen. "VVD onthoofd de verkiezingen in'', opent de krant.

"Gezag Rutte aangetast. Ministerie van Veiligheid stuurloos'' , vervolgt het dagblad. Volgens het AD was Teeven bij zijn aantreden al gewaarschuwd voor dergelijke valkuilen: "Toen hij in 2006 voor de VVD naar Den Haag kwam, waarschuwden insiders al dat zijn verleden als officier hem nog eens fataal kon worden. Dat moment brak gisteravond aan.''

Intussen weet niemand volgens het AD of het bloeden nog te stelpen is voor de verkiezingen. Dat beaamt de Telegraaf: "Crisis bij de VVD is nu compleet'', kopt de krant. De VVD-campagne verliep volgens de krant al dramatisch, onder meer door de ophef rond de declaraties van Tweede Kamerlid Mark Verheijen.

Volgens de Telegraaf lijkt het erop dat aanvankelijk nog werd gezocht naar een uitweg. Omdat een schermprint geen document is, zou de minister de Tweede Kamer niet verkeerd hebben geïnformeerd, leek de verdedigingslinie te worden. Opstelten zou uiteindelijk zelf hebben ingezien dat hij zwak stond.

Voor Teeven is er volgens Trouw nog een doorstart als politicus denkbaar. In VVD-kring viel te beluisteren dat het einde van de politieke carrière van Teeven nog niet is gekomen. Maar het is onwaarschijnlijk dat hij op dit departement terugkeert, bericht de krant.

Politiebonden blijven doorgaan met acties

De politiebonden blijven doorgaan met hun acties. Het aftreden van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) is geen reden om hiermee te stoppen, laten ze dinsdag weten.

Het politiepersoneel voert sinds maandag actie om een voor hen betere nieuwe cao af te dwingen. De bonden ACP, NPB, ANPV en VMHP hebben hun leden opgeroepen om alleen nog bekeuringen uit te schrijven bij ,,grove schendingen'' van de openbare orde en veiligheid. In alle andere gevallen volstaat het om een waarschuwing te geven.

Met de huidige voorstellen van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft verder onderhandelen volgens de bonden geen zin.

Tientallen gewonden bij treinongeluk VS

Bij een treinongeluk in de Amerikaanse staat North Carolina zijn maandag 55 mensen gewond geraakt. Een passagierstrein van Amtrak botste in het stadje Halifax op een dieplader, die vast was komen te zitten op een overweg, zei de politie.

De locomotief en twee van de zeven wagons van de trein ontspoorden. De machinist en zeker 54 passagiers moesten naar het ziekenhuis, maar niemand had levensbedreigend letsel opgelopen.

Al 100.000 zeventienjarigen haalden rijbewijs

Het experiment 2toDrive waarbij jongeren van zeventien al hun rijbewijs kunnen halen, lijkt geslaagd. Inmiddels hebben 100.000 jongeren op deze manier rijexamen gedaan, meldde het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) dinsdag. Met hun rijbewijs op zak mogen de jongeren tot hun achttiende de weg op onder begeleiding van een zelfgekozen coach.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu begon de proef eind 2011 samen met verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert. Vorig jaar slaagden maandelijks 6000 zeventienjarigen voor hun praktijkexamen.

2toDrive is opgezet na het succes van begeleid rijden in Duitsland. Daar leidde het tot een forse daling van het aantal ongevallen en verkeersovertredingen onder jongeren.

Corporatie eist terugdraaien grote huizendeal

Woningcorporatie Woonbron stapt naar de rechter om de verkoop van bijna 4000 sociale woningen terug te draaien. Woensdag dient het kort geding, bevestigde een woordvoerster na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

De woningen waren in handen van het Wooninvesteringsfonds (WIF). Die verkocht ze vorig jaar aan de Britse vermogensbeheerder Round Hill Capital voor in totaal 365 miljoen euro. Maar Woonbron, een van de woningcorporaties die is aangesloten bij het WIF, vindt de opbrengst van de deal veel te laag en wil de woningen liever herfinancieren. De woningmarkt is nu juist weer aan het aantrekken. Bovendien vindt Woonbron dat het besluitvormingstraject voorafgaand aan de deal niet op de juiste manier is gegaan.

Het WIF is in 2005 opgericht om vastgoed op te kopen van noodlijdende woningcorporaties. De organisatie wilde de woningen verkopen omdat het dringend om nieuw kapitaal verlegen zit.

Dreiging tegen zuivelbranche Nieuw Zeeland

De politie in Nieuw-Zeeland is een onderzoek begonnen naar anonieme dreigementen om babymelkpoeder te vergiftigen. Daarop werd dinsdag de handel stilgelegd in het aandeel Fonterra, de grootste exporteur van zuivelproducten in de wereld.

De dreigementen lijken te zijn bedoeld als protest tegen het gebruik van het landbouwgif 1080. In brieven werd gedreigd het babymelkpoeder te vergiftigen met 1080 als Nieuw-Zeeland niet voor het einde van maart 2015 zou stoppen met het gebruik van het middel.

De handel in aandelen van zuivelbedrijven als Fonterra, A2 Milk en Synlait Milk werd dinsdag bevroren. Volgens de autoriteiten zijn uit voorzorg inmiddels tienduizenden testen uitgevoerd op babymelk. Daarbij zou geen spoor van 1080 zijn aangetroffen. Ook zijn nieuwe maatregelen genomen om zuivelproducten voor kinderen te beschermen.

Heists vanaf vandaag beschikbaar in GTA V

Vandaag komt de langverwachte Heist-modus in Grand Theft Auto V. Uitgever Rockstar geeft aan dat een heist-missie wel tot vier uur kan duren. Gelukkig zijn onderstaande trailers kort, zodat je daar niet teveel tijd mee verliest.

Spelers krijgen met deze update de mogelijkheid om samen te werken om grote overvallen op touw te zetten. Deze toevoeging aan de game wordt vergezeld door een aantal nieuwe features en verbeteringen voor GTA Online. Zo bieden Adversary Modes drie nieuwe vormen van competitie, terwijl nieuwe Daily Objectives en andere Freemode-activiteiten meer bezigheden geven in de straten van Los Santos en Blaine County.

De update is zo ongeveer 5 GB groot op PlayStation 4 en Xbox One, terwijl de last-gen consoles het moeten doen met 1,5 GB.

Politietop om onderzoek zaak-Talitha gevraagd

De advocaat van de familie van de overleden 25-jarige Talitha uit Amsterdam vraagt de politietop een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar vermeende fouten die politiemensen hebben gemaakt kort na de dood van de jonge vrouw. Talitha werd in april 2013 dood aangetroffen op het spoor bij Heerhugowaard, maar de toedracht van haar overlijden is nog altijd in nevelen gehuld.

Advocaat Sébas Diekstra schrijft in een brief aan korpschef Gerard Bouman dat er twee ernstige fouten zijn gemaakt. Zo heeft de politie geen forensisch onderzoek gedaan om mogelijke sporen veilig te stellen. Dit terwijl de machinist had verklaard dat Talitha al bewegingsloos op het spoor lag. Dat had volgens Diekstra meteen vragen moeten oproepen.

Later concludeerde een schouwarts ook nog dat niet zeker was of Talitha door een aanrijding met de trein was overleden, of al eerder. Hij kon daardoor niet zeggen of het zelfmoord was en kon een misdrijf niet uitsluiten. Toch besloot de hulpofficier van justitie - een politieman - dat het lichaam van Talitha mocht worden verzorgd. Hierdoor zijn mogelijk ook sporen verloren gegaan.

Daardoor is het volgens advocaat Diekstra erg moeilijk om nog te achterhalen hoe Talitha om het leven is gekomen. Het Openbaar Ministerie bood in januari verontschuldigingen aan omdat onterecht was geconcludeerd dat de jonge vrouw zelfmoord had gepleegd.

De onafhankelijke forensisch patholoog Frank van de Goot heeft in februari gezegd dat het hoogstwaarschijnlijk geen zelfmoord is geweest. Maar omdat het Openbaar Ministerie geen aanwijzingen ziet voor een misdrijf, is nieuw onderzoek uitgebleven.

In de brief aan Bouman wijst Diekstra erop dat plaatsvervangend korpschef Ruud Bik onlangs in het tv-programma RTL Late Night -waar de zaak-Talitha aan bod kwam- zei dat een forensisch onderzoek wel gebruikelijk is. ,,Normaal is het zo dat bij een zelfmoord op het spoor gewoon een forensisch onderzoek plaatsvindt. Dat staat ook in het protocol'', zei Bik.

ABN: eten goedkoper

Consumenten zijn dit en volgend jaar minder geld kwijt aan allerlei voedingsproducten, verwacht het Economisch Bureau van ABN AMRO. Dat komt door aanhoudend lage prijzen van grondstoffen als tarwe, maïs, soja en suiker.

Het aanbod van deze grondstoffen op de wereldmarkt is sterk toegenomen bij een vrijwel gelijkblijvende vraag. Dat komt vooral door gunstige weersomstandigheden waardoor er meer van het land is gehaald. De voorraadschuren zitten bomvol en dat drukt de prijs van agrarische grondstoffen. Dat effect zal ook doorwerken in de consumentenprijzen.

Producten die volgens analist Frank Rijkers van ABN AMRO goedkoper worden, zijn onder andere brood, banket, zoetwaren en frisdranken. Hij voorziet ook een prijsdaling van vleesproducten omdat boeren door de lagere prijzen van graan en soja minder kwijt zijn aan veevoer.

Screenshots maken op Xbox One

De update voor Xbox One is al live in bepaalde regio's, waardoor we onder andere op een simpele manier screenshots op Xbox One kunnen maken. Alle andere regio's volgen snel.

Het maken van een screenshot kan op twee manieren: dubbeltappen op de Xbox-knop en op Y drukken om het gemaakte plaatje op te slaan of, als je Kinect hebt, 'Xbox, take a screenshot' zeggen. De gemaakte foto's kunnen in de upload-app beheerd worden.

De update bestaat daarnaast nog uit een verbeterde Party Chat, suggesties voor nieuwe vrienden, het aangeven hoe transparant de tiles in de interface mogen zijn en een spammelding-optie.

Brand verwoest woning in Tegelen

Een woning in het Limburgse Tegelen (gemeente Venlo) is dinsdagochtend vroeg verwoest door een brand. Vier huizen werden uit voorzorg ontruimd, zei een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur woedde in een bovenwoning aan de Grotestraat. De bewoner van het huis kon op eigen kracht een veilig heenkomen zoeken. Twee buren, een vader en een zoon, ademden rook in en zijn overgebracht naar het ziekenhuis, zei de woordvoerder.

Omwonenden werden volgens de brandweer "in de eerste instantie in de buurt opgevangen". Zij kunnen in de meeste gevallen weer naar huis. "Voor de andere mensen wordt een oplossing gezocht", stelde de woordvoerder. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

'Moskee bouwen steeds moeilijker'

Moskeebesturen ondervinden sinds een jaar steeds meer weerstand bij de bouwplannen voor een nieuw gebedshuis. Die zegt het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) na gesprekken met verschillende koepelorganisaties van moskeeën. Vaak verzetten buurtbewoners zich tegen de gebedshuizen. Moskeebesturen doen op hun beurt te weinig aan het creëren van draagvlak, stelt het CMO.

Het contactorgaan ziet problemen in het bouwproces bij zo'n tien gemeenten. CMO-woordvoerder Yassin Elforkani wil niet alle gemeenten noemen omdat het orgaan een bemiddelende rol wil gaan spelen om problemen aan te pakken. "Daarvoor willen we ook met gemeentebestuurders gaan praten. Die willen wij nu niet voor het hoofd stoten'', aldus Elforkani.

Hij noemt wel de plaatsen Zoetermeer, Groningen en Assendelft, omdat problemen daar uitgebreid in de media zijn geweest. Omwonenden maken vaak bezwaar omdat ze parkeerproblemen verwachten. Maar ook angst voor de islam speelt een rol, denkt Elforkani: "In drie van de tien gevallen ontstonden er problemen met de gemeenten na de aanslagen in Parijs en met haatpredikers.''

Hij wijst ook op verkeerde beeldvorming. "Mensen denken dat er opeens een heleboel moskeeën worden gebouwd, maar vaak gaat het om bestaande gebedshuizen die nog 'verstopt' zaten in oude garages en schoolgebouwen. Die worden door nieuwbouw opeens zichtbaar.''

Het CMO biedt de moskeeën hulp aan om te bemiddelen. Twee moskeeën hebben daartoe inmiddels een verzoek ingediend. Binnenkort wil het contactorgaan politieke partijen gaan benaderen om het probleem te bespreken.

Elforkani zegt dat moskeebesturen zelf meer hun best moeten doen om omwonenden eerder bij nieuwbouwplannen te betrekken. "Ook moeten besturen veel transparanter worden over bijvoorbeeld de financiering.'' De bouw van een moskee in Lansingerland is wat betreft Elforkani het voorbeeld van hoe het ook kan. "Tegen de bouw is niet één bezwaar aangetekend, vooral omdat bewoners direct in het proces zijn betrokken.''

Zweven in de ruimte in Adrift

IGN heeft een exclusiviteitsdealtje met de makers van Adr1ft, en daarom zien we negen minuten van de benauwende game met het inmiddels bekende watermerk in de video.

De ontwikkelaar Three One Zero beschrijft Adr1ft als een first-person experience (FPX) dat het verhaal vertelt over een astronaute in gevaar. Je bent de enige overlevende na een ruimtestation dat vernietigd is. Je bent je geheugen kwijt en je pak is nog kapot ook. Het is dus allemaal nog erger dan in de film Gravity.

Adr1ft komt ergens in het tweede kwartaal uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Het gaat ondersteuning krijgen voor Oculus Rift voor pc en we zouden niet raar staan te kijken als ondersteuning voor Project Morpheus voor PlayStation 4 later wordt aangekondigd.

Duizenden militairen VS naar Oost-Europa

Drieduizend Amerikaanse militairen vertrekken volgende week naar Oost-Europa voor militaire oefeningen met troepen uit de Baltische staten. Amerikaanse tanks en andere gevechtsvoertuigen kwamen maandag al aan in Letland, liet het Pentagon weten.

De oefeningen zijn bedoeld om NAVO-bondgenoten gerust te stellen die zich zorgen maken over mogelijke Russische agressie. Het zware materieel, zoals tanks, helikopters en artillerie, blijft volgens een functionaris ook na de oefeningen in Europa. Amerikaanse troepen zouden dan niet steeds hun eigen voertuigen mee hoeven te nemen.

Duizenden militairen VS naar Oost-Europa
Duizenden militairen VS naar Oost-Europa (Foto: ANP)

007: Stephanie Sigman als James' nieuwe bondgenote

Vandaag werd op de officiele 007 facebook pagina aangekondigd dat de Mexicaanse schone Stephanie Sigman een rol zal vertolken in de nieuwe Bond film Spectre. Zij zal de rol van Estrella spelen, een tot dusver mysterieus personage.. en nieuwe Bondgirl?

Stephanie Sigman is een relatief beginnend actrice, die vooral bekend is uit de tv-serie the Bridge. Hoewel ze misschien weinig ervaring heeft zouden haar zwoele Latijns-Amerikaanse looks haar ongetwijfeld tot een onweerstaanbare femme fatale maken.

De opnames van de film zijn al druk aan de gang, en Sigman voegt zich pas in een laat stadium bij het project. Eerder werd al een groot deel van de indrukwekkende cast bekendgemaakt. Onder andere Daniel Craig, Christoph Waltz, Ralph Fiennes, Dave Bautista, Monica Bellucci en Léa Seydoux zullen te zien zijn in dit nieuwe deel. 

Spectre staat voor 'Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion'. Dit is een gevaarlijke organisatie, voor fans wel bekend uit eerdere films, waar James Bond zijn pijlen op richt nadat hij een cryptisch bericht ontvangt uit zijn verleden. 

Net als Skyfall wordt ook deze film geregisseerd door Sam Mendes. Het script werd geschreven door John Logan and Neal Purvis en Robert Wade. Naar verwachting zal de film in november 2015 in première gaan.

Verklaringen Opstelten en Teeven

Vanavond hebben Minister Ivo Opstelten en Staatsecretaris Fred Teeven (beiden Veiligheid & Justitie) hun ontslag aangeboden aan de koning. Hieronder is de letterlijke verklaring te lezen van de vertrekkende heren.

Ivo Opstelten:
Zojuist heb ik de Tweede Kamer de antwoorden doen toekomen op vragen die waren gesteld naar aanleiding van de recente berichtgeving over een schikking van het Openbaar Ministerie en Cees H., nu vijftien jaar geleden.

Ik heb telkens aangegeven dat ik het van het grootste belang vind dat er duidelijkheid zou komen over de financiële afwikkeling van deze schikking.

Op 3 juni vorig jaar heb ik aan de Tweede Kamer geschreven dat op mijn verzoek was nagegaan of er in de administratiesystemen van mijn departement de gezochte informatie nog kon worden achterhaald.

Op basis van de mij toen beschikbare informatie heb ik aan de Tweede Kamer gemeld dat dit niet mogelijk was.

Naar aanleiding van de recente berichtgeving heb ik de afgelopen dagen een ultieme inspanning laten verrichten om de destijds niet toegankelijk geachte gegevens te ontsluiten. Dit onderzoek heeft weliswaar geen bankafschriften of andere documenten opgeleverd.

Maar ik heb wel een digitale bevestiging gevonden dat in 2001 een bedrag van 4,7 miljoen gulden is overgemaakt ten gunste van Cees H.

Daarmee moet ik constateren dat er toch administratieve informatie op mijn departement beschikbaar was. Deze informatie had - naar nu blijkt - ook eerder ontsloten kunnen worden.

Dit brengt mij tot de conclusie dat er gedurende een te lange periode onduidelijkheid is blijven bestaan over de feitelijke afwikkeling van deze schikking.

Hiervoor draag ik volledige verantwoordelijkheid. Daarom heb ik zojuist mijn ontslag aangeboden aan de Koning. Dank u wel.

Fred Teeven:
De minister heeft zojuist bekendgemaakt dat hij zal aftreden wegens de gang van zaken rond de zaak Cees H. Ik vind dat zelf onverteerbaar. Het is iets dat mij persoonlijk diep raakt.

Ik ben 4,5 jaar opgetrokken met minister Opstelten om het land veiliger te maken. Daar hebben we met ziel en zaligheid aan gewerkt. Die klus had ik graag met hem afgemaakt.

Ik vind dat ik niet meer geloofwaardig kan functioneren nu de minister is afgetreden op dit specifieke onderwerp, waar ik jarenlang als officier van justitie nauw bij betrokken ben geweest.

Dat is niet alleen het ontslag dat ik formeel moet aanbieden als de minister aftreedt. Ik vind ook dat ik niet verder geloofwaardig kan functioneren als staatssecretaris, omdat de minister moet aftreden vanwege de Teevendeal.

Met die deal is overigens helemaal niets mis. Dat wil ik hier nog even gezegd hebben. Dat is gebeurd voor volk en vaderland, zoals ook de minister en ik dat de afgelopen 4,5 jaar hebben gedaan.

Update 0.18 uur: Koning verleent ontslag
Koning Willem-Alexander heeft minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven maandag nog ontslag verleend, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst kort voor middernacht namens het Kabinet van de Koning.

De koning deed dit "op de voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze, onder dankbetuiging voor de vele gewichtige diensten door de minister en de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen''.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.