Porosjenko: terugtrekking wapens bijna afgerond

Redactie

De Oekraïense regeringstroepen en de rebellenstrijders zijn bijna klaar met het terugtrekken van hun zware wapens van het front. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko maandagavond gezegd. Volgens Porosjenko zijn de meeste wapens inmiddels weg, alleen bij de luchthaven van Donetsk staan nog zware wapens opgesteld.

De terugtrekking van de wapens is onderdeel van een eerder overeengekomen wapenstilstand. Dat de terugtrekking nu bijna voltooid is, is een goede impuls om definitief een einde te maken aan het conflict in het oosten van Oekraïne. Het geweld heeft al aan zesduizend mensen het leven gekost en bijna 1,8 miljoen mensen zijn ontheemd geraakt.

Het Oekraïense leger houdt zware artillerie paraat om weer snel op te kunnen trekken naar de frontlinie als gewelddadigheden aanhouden, verklaarde een woordvoerder. Volgens het tweede akkoord van Minsk moet zwaar geschut, afhankelijk van het kaliber, tussen de 25 en zeventig kilometer van het front verwijderd worden. De rebellen beschuldigden het Oekraïense leger er dinsdag van achter te liggen op schema met de terugtrekking.

Het staakt-het-vuren wordt nog regelmatig geschonden. Maandag gebeurde dat vooral rond Donetsk en het dorpje Sjirokine, in de buurt van Marioepol.