Bordeel moet sociale premies betalen

De uitbater van een bordeel in Barcelona moet voortaan sociale premies afdragen zodat prostituees die werkloos worden in aanmerking komen voor gezondheidszorg, pensioenen en uitkeringen voor werklozen en arbeidsongeschikten. Dat heeft een Spaanse rechter maandag bepaald.

De rechter oordeelde dat het bordeel drie prostituees fulltime in dienst had moeten nemen. Het vonnis schuurt daarmee met de Spaanse wet, die het verbiedt mensen als sekswerkers aan te nemen. Prostitutie is echter legaal voor mensen die zelfstandig in het circuit actief zijn.

Belangenbehartigers voor sekswerkers spreken dan ook van een belangrijk besluit. Volgens juridische experts heeft de uitspraak echter geen gevolgen voor de prostitutie in algemene zin, omdat het vonnis alleen geldt voor het bordeel in Barcelona.

"De huidige situatie van wetteloosheid en het niet erkennen van dit dienstverband betekent dat de grote meerderheid van vrouwen die op contractbasis in de prostitutie werkt waardigheid, vrijheid en gelijkheid worden ontzegd", zei de rechter. De eigenaar van het bordeel moet de premies met terugwerkende kracht vanaf 2012 betalen.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie een inval deed in het bordeel, dat officieel staat geregistreerd als massagesalon, om te controleren of niemand er tegen zijn of haar wil werkte. Dat bleek niet het geval, maar er werd een onderzoek geopend omdat de eigenaar beweerde alleen kamers te verhuren aan de prostituees, terwijl de vrouwen zeiden dat ze regelmatige diensten werkten en door de eigenaar werden uitbetaald. De zaak benadrukt de tegenstrijdigheid van prostitutie in Spanje, die weliswaar legaal is maar tegelijkertijd een beroep is dat wettelijk niet bestaat.