Grote politieactie tegen krakers op komst

Redactie

De politie in Amsterdam bereidt zich voor op een grootschalige actie tegen de krakers in de zogenoemde Tabakspanden aan de Spuistraat. Aanleiding is een incident dinsdagochtend waarbij agenten vanuit het gebouw werden bekogeld met glazen verfbommen.

De driehoek van burgemeester, Openbaar Ministerie en politie vindt dat met deze actie een grens is overschreden en noemt het onaanvaardbaar dat de politie in haar werk wordt belemmerd. "Met het gooien van de glazen projectielen namen de krakers een risico dat agenten ernstig zouden verwonden", aldus de gemeente.

Onbekenden bekogelden eerst een politieauto met glazen potten en gloeilampen gevuld met verf. Toen agenten de woning van waaruit werd gegooid binnen wilden gaan, werden ook zij bekogeld.

De Tabakspanden zijn eigendom van woningbouwvereniging De Key die vergunning heeft voor een renovatie. De Key heeft in verschillende rechtszaken geëist dat de krakers moeten vertrekken. Rechters hebben de woningbouwvereniging in het gelijk gesteld. Nog deze maand moet het complex leeg zijn.