Wikipedia klaagt NSA aan

static

Wikipedia sleept de Amerikaanse geheime dienst NSA voor de rechter. Oprichter van de online encyclopedie Jimmy Wales meent dat de NSA de grondrechten op privacy, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering schendt, schrijft hij dinsdag in een opiniestuk in The New York Times.

Door het blind verzamelen van grote hoeveelheden gegevens van internetgebruikers, onderschept de NSA volgens Wales dus ook informatie van de tienduizenden vrijwilligers die bijdragen aan de teksten op de site. "Velen van hen werken anoniem, vooral zij die schrijven over controversiële thema's of die in landen wonen met repressieve regeringen."

De anonimiteit van vrijwilligers en lezers van Wikipedia valt niet meer te garanderen, aldus de oprichter. Om de gevolgen te illustreren, noemt hij de samenwerking tussen Amerikaanse en Egyptische inlichtingendiensten. "Stel je voor dat een Wikipedia-gebruiker in Egypte een pagina over de oppositie wil bewerken, of erover wil discussiëren met anderen." Zo iemand zal daar volgens Wales snel voor terugdeinzen als hij of zij weet dat die informatie bij de geheime diensten terechtkomt.

Wikipedia eist niets minder dan stopzetting van de "sleepnet-surveillance" op internet door de NSA. "Kennis floreert waar privacy wordt beschermd."