Heemskerk: "Muffat was een van de besten"

heywoodu

Amper een week geleden zat zwemster Femke Heemskerk de races van Camille Muffat nog nauwlettend te bestuderen. De wereldkampioene kortebaan (100 meter vrije slag) las dinsdag bij het opstaan dat de Française is overleden, tijdens een tragisch helikopterongeluk in Argentinië. "Heel onwerkelijk dat Camille er niet meer is", aldus Heemskerk. "Ze was één van de beste vrijeslagzwemsters tegen wie ik heb geracet. Ik heb heel veel respect voor haar. De tijden die zij zwom, daar wil ik naartoe."

Toen Heemskerk dinsdag haar wekker uitzette, zag ze op haar telefoon 'superveel' berichten. "Onder anderen Sharon van Rouwendaal had me een appje gestuurd: Muffat is overleden. Toen ben ik het verhaal gaan lezen op internet. Echt 'shocking'." Muffat, de olympisch kampioene van Londen 2012 op de 400 meter, behoort tot de tien slachtoffers van een botsing tussen twee helikopters. De gestopte zwemster deed samen met een aantal andere oud-topsporters mee aan een Franse avonturenshow in Argentinië.

"In de zwemwereld heeft iedereen het er over", aldus Heemskerk. "Voor alle slachtoffers is het natuurlijk heel tragisch, maar wij kennen haar persoonlijk. Ik kwam haar vaak tegen in het zwembad. Toen ik in Marseille trainde, zat zij vlakbij in Nice. Daarom deden we vaak aan dezelfde wedstrijden mee."

Heemskerk omschrijft Muffat als een tikkeltje verlegen, maar bovenal als een harde werkster. "Technisch was ze heel begaafd. Hard vertrekken en dat tempo volhouden tot de finish of juist terugkomen op het einde, ze kon alle strategieën aan. Zeker in het jaar van de Spelen in Londen was ze heel goed in het afstemmen van haar snelheid. Ik was heel erg onder de indruk van wat ze liet zien. Toevallig heb ik vorige week op een website nog bekeken hoe zij haar races verdeelde. Daar kan ik wat van leren."