Uitslagen Champions League 10/03/2015

Op dinsdagavond werden de eerste returns gespeeld in de achtste finales van de Champions League. FC Porto ontving FC Basel en Schalke 04 mocht op bezoek bij Real Madrid

FC Porto - FC Basel 4-0 (5-1 agg.)

Bij FC Basel heeft men heel even mogen hopen op een stunt, maar tijdens de return in Portugal bleek FC Porto toch echt een maatje te groot voor de Zwitsers.

Basel hoopte voor het eerst sinds het seizoen 1973/74 weer eens de kwartfinale van de Champions League/Europacup I te bereiken. FC Porto werd drie weken geleden nog knap op 1-1 gehouden in het St. Jakob-Park, maar een dergelijke stunt zat er dit keer niet in.

FC Porto, waar Bruno Martins Indi op de bank begon, kwam al vroeg op 1-0 door een mooie vrije trap van Yacine Brahimi. Niet lang daarna was het even schrikken in het Estadio do Dragão toen Porto-doelman Fabiano hard in botsing kwam met rechtsback Danilo. De verdediger door de harde klap tegen zijn hoofd niet verder, zodat Martins Indi alsnog minuten kon maken.

Voor de pauze kreeg Porto via Vincent Aboubakar nog een goede kans, maar zijn volley ging rakelings langs de paal. Basel had deze avond niet veel in te brengen in de havenstad, al was Shkëlzen Gashi met een schot uit de tweede lijn redelijk dicht bij een goal.

Na rust was het nog altijd Porto dat de lakens uitdeelde. Middenvelder Hector Herrera verdubbelde koud uit de kleedkamer de score met een mooi geplaatst afstandschot. Vervolgens was het na 56 minuten de beurt aan Casemiro. De huurling van Real Madrid maakte er met een wonderschone vrije trap 3-0 van, zodat al het verzet van Basel nu totaal gebroken was.

Aboubakar kreeg zijn naam in de slotfase ook nog op het scorebord en ook zijn afstandknal was om van te genieten. Basel werd zo met een 4-0 nederlaag naar huis gestuurd, waardoor FC Porto volgende week vrijdag in de koker zit voor de loting van de kwartfinale.

Real Madrid - Schalke 04 3-4 (5-4 agg.)

Zoals verwacht kwalificeerde Real Madrid zich ten koste van Schalke 04 voor de kwartfinales van de Champions League. Toch balanceerde het in de slotfase op de rand van uitschakeling. In Bernabeu eindigde het doelpuntrijke treffen in 3-4.

Na de 2-0 zege in Gelsenkirchen leek de return op voorhand een formaliteit, maar dat werd het totaal niet. Trainer Carlo Ancelotti, die in aanloop naar de wedstrijd aangaf dat zijn ploeg in een dip zat, zag zijn formatie opnieuw ploeteren. Afgelopen zaterdag verloor Real Madrid bij Athletic Bilbao met 1-0 en dat leidde tot nog meer kritiek in de Spaanse media en ook bij de achterban. Want na de winterstop zit er zand in de motor van de ‘Galacticos’. In de strijd om de landstitel heeft FC Barcelona nu het initiatief, waardoor Real Madrid gedwongen wordt tot achtervolgen.

Ook tegen Schalke 04 liet de thuisploeg een matige indruk achter. De Duitsers hadden in de beginfase een overwicht, kregen kansen en kwamen na twintig minuten spelen terecht op voorsprong. Klaas-Jan Huntelaar liet een voorzet van Tranquillo Barnetta slim lopen, waardoor Christian Fuchs een niet te missen mogelijkheid kreeg: 0-1.

De gelijkmaker kwam vijf minuten later letterlijk uit de lucht vallen. Cristiano Ronaldo kopte raak uit een corner van Toni Kroos en leek zijn team daarmee over het dode punt heen te helpen. Niets was minder waar. Huntelaar promoveerde een foutieve terugspeelbal van Raphael Varane bijna tot treffer, volleerde een minuut later de bal tegen de kruising en slaagde in zijn derde poging dan toch. Iker Casillas kreeg een schot van Max Meyer niet onder controle en Huntelaar was er als de kippen bij om de 1-2 aan te tekenen.

Schalke leek de rust te halen met die voorsprong, maar wie anders dan Cristiano Ronaldo stak daar een stokje voor. Met zijn 78ste Europese goal, een record, tekende het Portugese fenomeen voor de 2-2 door wederom raak te koppen. Het vuurwerk in Bernabeu kreeg in het eerste kwartier na rust een vervolg. Karim Benzema tekende voor de 3-2, invaller Leroy Sané antwoordde snel: 3-3.

Daarna leek de koek nagenoeg op. Real Madrid kwam nog het dichtst bij een vierde doelpunt, maar Isco zag zijn gekrulde schot net naast vliegen. In de slotfase schoot Huntelaar de bezoekers echter naar een 3-4 voorsprong en op dat moment had Schalke 04 nog maar één goal nodig voor een regelrechte sensatie. Sané en Benedikt Höwedes kwamen dichtbij, maar de stunt bleef uit.

Ondanks dat Real Madrid zich plaatste voor de kwartfinales blijft de druk op Ancelotti onverminderd groot. Het optreden van ‘De Koninklijke’ tegen Schalke 04 bevestigde nog maar eens de vormdip waarin het verkeert. Met de ‘Clásico’ tegen FC Barcelona in het vooruitzicht, op 22 maart, wordt het voor Ancelotti zaak om snel het tij te doen keren.