FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 februari 2015

House of Cards 'per ongeluk' twee weken te vroeg

Vandaag was het nieuwe seizoen van House of Cards per ongeluk voor een half uur op Netflix te zien. Het derde seizoen is nu al het meest besproken seizoen, dat eigenlijk over twee weken te zien zal zijn op Netflix.

De eerste tien afleveringen van het nieuwe dertien aflveringen tellende seizoen waren kort te zien. Alhoewel fans al druk speculeren over de oorzaak, lijkt het erop dat het een foutje van Netflix was.

Monsterscore in Belgische rugbycompetitie

In de hoogste Belgische rugbycompetitie is een van de wedstrijden met een wel heel bizarre score afgelopen. Royal Kituro uit Schaarbeek won met liefst 356-3 van de bezoekers uit Zinnik, RC Soignies. Kituro scoorde 56 tries, goed voor 280 punten, en 38 conversies, waar de resterende 76 punten vandaan kwamen. Soignies deed het ook niet slecht en maakte liefst één drop-goal, goed voor drie hele punten.

De problemen voor de bezoekers begonnen in de aanloop naar de wedstrijd. De scheidsrechter kwam niet opdagen, waarna de coach - en veel van de spelers - van Soignies weer huiswaarts keerden, omdat ze ervan overtuigd waren dat de wedstrijd niet door zou gaan. Een uur na de geplande begintijd van de wedstrijd kwam de scheidsrechter toch opdagen en ging de wedstrijd 'gewoon' van start. Soignies moest het echter doen met een ernstig aangetast team - veel spelers zaten immers al thuis op de bank - en was dus eigenlijk kansloos.

Volgens de president van de gasten, Guy Calomme, was het resultaat 'catastrofaal', terwijl een woordvoerster van Kituro liet weten dat de gasten 'niet echt een wedstrijd speelden'. Op de beelden is te zien dat de aanval van Kituro zonder enige moeite langs de verdedigers van Soignies mag rennen om zo try na try te scoren. Dat de nog aanwezige spelers van Soignies de martelgang ondergingen had een duidelijke reden: Een wedstrijd verliezen levert één punt op in de competitie, maar helemaal niet op komen dagen zorgt voor nul punten. 

De beelden waarin te zien is dat Soignies niet bepaald tegenstand biedt (Bron: YouTube)

De score gaf de krachtsverhoudingen tussen de teams overigens niet helemaal juist weer. Soignies staat op de derde plek in de Eerste Divisie, boven Kituro, dat bovendien een wedstrijd meer gespeeld heeft. Soignies heeft wel het opvallende doelsaldo van -264, wat nog altijd beter is dan het kansloze Liège: Na elf verloren wedstrijden hebben zij 76 punten gemaakt en 421 punten tegen gekregen, resulterend in een doelsaldo van -345. 

'Vestia-heffing illegale staatssteun'

Zes woningcorporaties zijn het er niet mee eens dat zij in 2013 extra geld moesten steken in een speciaal fonds voor de corporatiesector. Dat fonds, het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), was leeggetrokken doordat Vestia met 675 miljoen euro overeind gehouden moest worden. Vestia was in de problemen gekomen door gespeculeer met derivaten. De zes woningcorporaties stapten naar de rechter omdat de hulp van het CFV aan Vestia tegen de Europese regels voor staatssteun zouden zijn.

Volgens de corporaties hebben de miljardenverliezen die Vestia met de speculatie leed niets te maken met de volkshuisvestingstaken die de organisatie had. Het oplossen van die problemen valt daarmee buiten de solidariteit die zij moeten opbrengen, bepleitte advocaat Guido Koop namens de zes corporaties.

Rob Geus overweegt geen adoptiekindje

Rob Geus en zijn aanstaande Suzanne Ozek zeggen tegen RTL Boulevard dat ze geen kindje willen adopteren. Eerder meldden verschillende media op basis van Story dat ze wel overwogen om een kindje te adopteren.

"Vanmorgen opende ik mijn mailbox en daar las ik een heel verrassend bericht, namelijk dat wij een kind gaan adopteren", aldus de 43-jarige Geus, die al een dochter heeft. "Wij willen in de toekomst misschien nog wel een kindje op de wereld zetten, maar laten we eerst proberen of dat op de natuurlijke manier kan."

Story laat in een reactie weten achter het interview te blijven staan. Volgens het weekblad heeft Geus wel degelijk gezegd dat hij een kindje wil adopteren.

Twijfels over nieuw zorgplan

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben veel vragen en twijfels over het nieuwe zorgplan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Ze vragen zich af of de vergaarbak van 21 voorstellen tot de gewenste effecten en bezuinigingen leidt, en wie voor de rekening opdraait. Bovendien verwijten ze Schippers een groot deel van haar plan buiten het parlement om te willen regelen.

Dat bleek woensdag bij een eerste debat over de voorstellen van de VVD-minister. Schippers wilde aanvankelijk de vrije artsenkeuze verder beperken, maar dat wetsvoorstel sneuvelde eind vorig jaar in de Senaat. Dat leidde toen bijna tot en kabinetscrisis. Kern van het nieuwe plan is dat patiënten een lager eigen risico kunnen krijgen als ze in zee gaan met een zorgverlener die door hun zorgverzekeraar is uitgekozen. Schippers denkt dat de verzekeraars dan tegen een scherpere prijs zorg inkopen.

Chris Slade met AC/DC naar Gelredome

Chris Slade zit achter de drums als AC/DC op 5 maart aanstaande in de Gelredome aan zijn Europese tournee begint. De slagwerker, die tussen 1990 en 1994 ook al bij de Australische hardrockers speelde, vervangt gedurende de hele wereldtournee van dit jaar Phil Rudd.

Rudd is nog volop verwikkeld in een rechtszaak over diverse beschuldigingen en mag Nieuw-Zeeland vooralsnog niet verlaten.

AC/DC, dat afgelopen zondag ook al het Grammy Awards gala opende met Slade als vervangende drummer, maakte woensdag de Noord-Amerikaanse tak van de wereldtournee bekend. Bij die gelegenheid werd ook de samenstelling van de groep duidelijk.

Behalve oudgedienden zanger Brian Johnson, gitarist Angus Young en bassist Cliff Williams, zijn dat gitarist Stevie Young - die sinds voorjaar 2014 zijn oom Malcolm Young vervangt, die om gezondheidsredenen de band moest verlaten - en nu dus Chris Slade op de plek van Phil Rudd.

Eind november 2014 verscheen het vijftiende studioalbum van AC/DC, Rock or Bust, waarop Rudd overigens nog wel als drummer te horen is. Rock or Bust bereikte in elf landen de eerste plaats van de albumlijst - in Nederland kwam de plaat in de top 10.

AC/DC werd in 1973 opgericht door de broers Malcolm en Angus Young, beiden gitaristen. Laatstgenoemde, die al vele jaren in Nederland woont, gaf de band een herkenbaar gezicht door tot op de dag van vandaag op te treden in een schooluniform, compleet met korte broek. AC/DC, dat de humor altijd hoog in het vaandel heeft gehad, brak eind jaren zeventig door met hits als Whole Lotta Rosie en Highway to Hell en groeide uit tot een van de grootste hardrockbands ter wereld. Zomer 2009 speelde de groep voor het laatst in ons land; in de Amsterdam ArenA.

Drummer Phil Rudd is al geruime tijd in opspraak. Begin november moest hij voor de rechtbank verschijnen op beschuldiging van opdracht tot moord. Daarvan is hij inmiddels vrijgesproken, maar aanklachten wegens doodsbedreiging en drugsbezit lopen nog.

Grote stroomstoring treft Koeweit

Grote delen van Koeweit zijn woensdag zonder stroom komen te zitten vanwege een omvangrijke stroomstoring. Inwoners van de Golfstaat maakten op sociale media gewag van de storing en getuigen bevestigden dat de stroom was uitgevallen.

Volgens het ministerie van elektriciteit en water moet de oorzaak van de stroomuitval gezocht worden in een technisch defect in het elektriciteitsnet.

De storing leidde onder meer tot grote verkeersopstoppingen, omdat verkeerslichten waren uitgevallen.

Bruce Jenner belt in auto na ongeluk

Bruce Jenner is drie dagen na een fataal auto-ongeluk weer achter het stuur van zijn auto gespot in Los Angeles. Op de website van Daily Mail staan foto's van Jenner. Op de plaatjes is duidelijk te zien dat hij met zijn telefoon aan zijn oor aan het bellen is.

De Britse krant schrijft dat het ook in Californië verboden is om niet-handsfree te bellen in de auto. Waarom Jenner dit deed, is niet duidelijk. Zijn management wilde niet reageren tegenover Daily Mail.

Jenner raakte zaterdag betrokken bij een auto-ongeluk. Daarbij kwam een vrouw om het leven. Verschillende media meldden vlak na het ongeluk dat de poltie graag de telefoon van Jenner wilde onderzoeken, om zo na te gaan of hij vlak voor het ongeluk met zijn telefoon bezig was geweest.

Jenner werd ook getest op alcohol en drugs. Uit het onderzoek bleek dat hij niet onder invloed was.

Schippers wil parlement niet omzeilen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft niet de bedoeling het parlement te omzeilen met haar nieuwe zorgplan. Ze zal alle onderdelen ervan naar de Tweede en Eerste Kamer sturen, ook als ze daartoe niet verplicht is. Schippers zei dat woensdagavond in een debat over haar nieuwe plan in de Tweede Kamer.

Oppositiepartijen hadden haar verweten dat ze via een 'sluiproute' het parlement buitenspel zou willen zetten. Schippers wil een groot deel van haar nieuwe voorstel namelijk regelen via algemene maatregelen van bestuur. Die hoeven niet aan het parlement te worden voorgelegd. Maar Schippers gaat dat toch doen, beloofde ze. "Het gaat mij om het tempo."

Bewoners terug naar flatwoningen na explosie

De bewoners van de Moddermanstraat in Rotterdam, waar ruim een week geleden een explosie plaatsvond, keren vanaf volgende week terug naar hun woning. Dat zegt een woordvoerster van woningcorporatie Havenstede, eigenaar van de flat.

Zestien bewoners uit zestien woningen keren niet terug naar hun huis. Het herstel gaat dermate lang duren dat de corporatie de betrokkenen dan liever elders definitief huisvest. Dat gebeurt eventueel in dezelfde wijk, in overleg met de bewoners. Die krijgen een verhuisvergoeding van 5799 euro en verhuizen naar een gelijkwaardige woning.

Overval blijkt filmopname

Een filmopname van een wasserette aan de Piusstraat in Tilburg heeft woensdagavond voor consternatie gezorgd. Buurtbewoners en de politie gingen aanvankelijk uit van een gewapende overval. Na tien minuten werd duidelijk dat het om een filmopname ging en niet om een overval.

Dat meldde de politie woensdagavond. De politie zette de straat af en hield rekening met een gijzeling. Het was een buurtbewoner die rond 20.30 uur alarm had geslagen toen hij in de wasserette twee overvallers met een koevoet zag. Ook hadden ze iets bij zich dat leek op een vuurwapen en er was veel geschreeuw.

Van Persie scoort voor winnend Man. United, Southampton gelijk

Manchester United heeft woensdagavond een 3-1 overwinning geboekt op Burnley. Robin van Persie was een van de doelpuntenmakers.

Manchester United had de voorsprong al vroeg te pakken. Robin van Persie kopte een hoekschop van Wayne Rooney door naar de tweede paal. Daar kopte Radamel Falcao de bal terug, waarna Chris Smalling zijn hoofd tegen de bal aanzette en zo de 1-0 maakte. De vroege voorsprong is precies waar manager Louis van Gaal op uit was.

Maar de plannen van Van Gaal liepen niet helemaal gesmeerd. Want niet lang na de openingstreffer werd de gelijkmaker geproduceerd. Na balverlies van Ángel Di María op het middenveld kon Kieran Trippier er op de rechterflank vandoor. Zijn voorzet was perfect waardoor het voor Danny Ings een koud kunstje was om zijn negende van het seizoen te maken.

De thuisploeg ging daarna weer op jacht naar de voorsprong. Het leek er lang op dat beide ploegen met een gelijke stand de kleedkamers op gingen zoeken, maar diep in blessuretijd was het opnieuw Smalling die scoorde. Uit een voorzet van Di María kon Smalling precies op dezelfde plak als zijn eerste treffer koppend scoren.

In de tweede helft was het allesbehalve overtuigend wat Manchester United liet zien. Toch wist de ploeg van Van Gaal nog een keer te scoren. Van Persie mocht tien minuten voor tijd een strafschop nemen. De Nederlandse international schoot deze feiloos buiten bereik van de keeper tegen de touwen: 3-1. De overwinning kwam niet meer in gevaar voor The Red Devils. 


Southampton heeft in de Premier League averij opgelopen tegen West Ham United. De ploeg van Ronald Koeman kwam niet tot scoren, ook niet na een rode kaart bij de bezoekers.

Southampton nam onlangs de derde plek weer over van Manchester United, maar ook West Ham presteert dit seizoen boven verwachting. De ploeg van Sam Allardyce staat achtste in de Premier League. In het St. Mary's Stadium was de openingsfase echter voor The Saints, die de eerste goede mogelijkheid kregen.

Een fraaie aanval via Nathaniel Clyne en Steven Davis kwam uiteindelijk uit bij Sadio Mané. Zijn schot werd door Carl Jenkinson van de doellijn gehaald. Balverlies van diezelfde Jenkinson gaf Southampton na 26 minuten de kans om te counteren. De aanval eindigde bij Eljero Elia, die zijn schot niet op doel kreeg.

Tien minuten na de pauze probeerde Allardyce zijn team voorin wat meer power te geven. Hij bracht Andy Carroll binnen de lijnen voor Diafra Sakho. Een knullige handsbal van doelman Adrián bracht West Ham kort daarna echter in de problemen. De keeper ging hopeloos in de fout toen hij de bal niet weggewerkt kreeg.

Adrián probeerde tevergeefs om tegenstander Mané te gaan, waarna hij niet anders kon dan de bal net buiten het strafschopgebied met de handen beroeren. Scheidsrechter Pawson trok de rode kaart, waardoor de formatie van Ronald Koeman dus met een man meer kwam te staan.

Koeman bracht met Dusan Tadic (voor Elia) en talent James Ward-Prowse nieuwe krachten binnen de lijnen om een doelpunt te forceren. Graziano Pellè werd gevaarlijk dankzij een pass van Mané, maar het schot van de Italiaan ging over het Londense doel.

Vanuit een vrije trap van Tadic was ook Ward-Prowse niet ver verwijderd van een doelpunt. Ook kreeg de bal er echter niet in. Het bleef dus 0-0, waardoor Manchester United weer derde staat. Southampton bezet nu plek vier en heeft een punt minder dan het elftal van Louis van Gaal.


Overige uitslagen - 11 februari 2015

Crystal Palace 1-1 Newcastle United
West Bromwich Albion 2-0 Swansea City
Chelsea FC 1-0 Everton FC
Stoke City 1-4 Manchester City

Barcelona zet eerste stap naar Spaanse bekerfinale

FC Barcelona heeft de heenwedstrijd van de halve finale van de Copa del Rey met 3-1 gewonnen. In eigen stadion waren de Catalanen te sterk voor Villarreal. Beide teams gaven elkaar in de eerste helft amper de gelegenheid om gevaarlijk te worden. Villarreal hield de ruimtes klein, maar Barcelona slaagde er kort voor rust wel in om het tempo op te voeren en mogelijkheden te creëren.

De Catalanen maakten dankbaar gebruik van een foutje in de defensie van de gasten. Mateo Musacchio leverde de bal in bij Luis Suárez, die het strafschopgebied zocht en niet zelfzuchtig was. De oud-Ajacied vond vervolgens Lionel Messi, die zeer koel afrondde: 1-0. Suárez kwam daarna slechts centimeters te kort om een voorzet van Iniesta binnen te werken.

Nog voor het einde van de eerste helft was ook Villarreal echter dicht bij een treffer. Luciano Vietto leek een voorzet van de linkerflank binnen te werken, maar keeper Marc-André ter Stegen kreeg er nog net zijn linkerhand tegen. Barcelona ging daardoor met een kleine voorsprong rusten.

Snel na de pauze was die echter verdwenen. Vanuit het niets kwamen de bezoekers op 1-1 toen Suárez balverlies leed. Manu Trigueros kon daardoor hard op het Catalaanse doel schieten. De bal ging recht op Ter Stegen af, die 'm knullig langs zich heen zag glippen.

Gelukkig voor de Duitse doelman stelde Barça snel orde op zaken. Een minuut na de gelijkmaker drong Andrés Iniesta het strafschopgebied in voor een één-tweetje met Suarez. De bal kwam via de verdediger echter weer bij Iniesta uit, die met links de verre hoek vond: 2-1.

Een kwartier later breidde Barcelona de voorsprong nog verder uit. Gerard Piqué kopte bij de tweede paal een hoekschop van Messi binnen. Even later kon ook Neymar zijn goaltje meepikken, toen de thuisploeg een penalty kreeg voor een handsbal van Musacchio. Neymar schoot echter slecht in en doelman Sergio Asenjo kon redden.

Het eindigde in Camp Nou daardoor in 3-1. De return in El Madrigal is op woensdag 4 maart. De winnaar van het tweeluik speelt in de finale van de Copa del Rey tegen Espanyol of Athletic de Bilbao.

Huta Galung kan Wawrinka niet verrassen

Jesse Huta Galung heeft Stan Wawrinka woensdag niet kunnen verrassen in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Nederlandse tennisser ging in drie sets onderuit tegen de als vierde geplaatste Zwitser. Wawrinka won de partij in Rotterdam met 6-3, 3-6 en 6-3.

Met het verlies van Huta Galung zijn de Nederlanders uitgeschakeld in het enkelspel. Robin Haase verloor woensdag in drie sets van de Italiaan Andreas Seppi.

Huta Galung en Haase kregen beiden een wildcard van toernooidirecteur Richard Krajicek.

Aston Villa stuurt trainer Lambert weg

Aston Villa heeft woensdag afscheid genomen van trainer Paul Lambert. Deze is verantwoordelijk voor de slechte resultaten van de laatste tijd, waardoor de club uit Birmingham in de Premier League onder de degradatiestreep is gezakt. Dinsdag verloor Villa met 2-0 bij concurrent Hull City.

Lambert liet Ron Vlaar en Leandro Bacuna bij die gelegenheid op de reservebank. Een dag later werd hij bedankt voor bewezen diensten. Assistent Scott Marshall en keeperstrainer Andy Marshall nemen zijn taken voorlopig over tot een opvolger is gevonden.

Kapitein Costa Concordia krijgt 16 jaar cel

Kapitein Francesco Schettino van de Costa Corcordia is schuldig aan doodslag en krijgt zestien jaar cel. Dat heeft de rechtbank in Grosseto in de regio Toscane woensdag besloten.

Schettino stond aan het roer van het cruiseschip, toen het in 2012 voor de Italiaanse kust de rotsen raakte en zonk. Daardoor kwamen 32 mensen om het leven. Het schip lag lange tijd voor de kust van het eilandje Giglio, bij Toscane.

De officier van justitie had 26 jaar en 3 maanden cel geëist voor het veroorzaken van een schipbreuk, doodslag en het verlaten van het schip voordat alle opvarenden van boord waren. De advocaten van de 54-jarige Schettino wilden juist vrijspraak voor de kapitein, omdat de dood van de 32 opvarenden niet te wijten zou zijn aan zijn gedrag.

Kapitein Costa Concordia krijgt 16 jaar cel
Kapitein Costa Concordia krijgt 16 jaar cel (Foto: ANP)

Lijk vermiste opvarende Urker kotter gevonden

Duikers van de marine hebben woensdag het lichaam gevonden van een van de twee vermisten van de Urker kotter, die eind januari zonk in het Kanaal tussen het Engelse Hastings en het Franse Boulogne. Dat meldden de marine en de gemeente Urk.

Het is nog niet duidelijk of het gaat om de vermiste man uit Urk of de Portugees. Met de vondst van de man zijn nu drie van de vier opvarenden uit het water gehaald. De marine hoopt de vierde dode ook zo snel mogelijk te vinden in het wrak van het vissersschip Z-85 Morgenster.

Twee van de vier opvarenden, een 45-jarige man uit Urk en een 64-jarige Belg, werden een dag na het ongeluk gevonden in het water bij Boulogne. De diepe ligging van het wrak, dertig meter, bemoeilijkte daarna de zoektocht naar de andere twee vermisten.

Limburg vergadert over declaraties Verheijen

Het Limburgs Parlement (Provinciale Staten) houdt op verzoek van de SP en PVV een extra vergadering over de declaratieaffaire rond VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Hij declareerde te veel in zijn periode als gedeputeerde in Limburg.

Beide partijen, die samen genoeg zetels hebben om het debat op de agenda te zetten, vinden het onverteerbaar dat hij te veel bonnetjes inleverde. SP-voorman Daan Prevoo vindt het geen incident meer, maar 'symptomatisch' voor Limburg om te veel te declareren. "Of de gedragscode is niet goed of de controle niet. We moeten hier wat aan doen", aldus Prevoo.

Sportblog: Moeders tegen hooligans & rondvliegend bier

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Voetbalfans betalen om niets te kunnen zien
In de Engelse Premier League draait het Southampton van trainer Ronald Koeman als een tierelier. De ploeg staat derde en won afgelopen weekend uit met 0-1 van Queens Park Rangers, dankzij een goal van Saido Mane. De fans waren massaal met Southampton meegereisd naar Loftus Road, maar een deel van hen kwam van een koude kermis thuis. Ze betaalden 38 pond (ruim vijftig euro, red) voor een kaartje, maar veel van de wedstrijd hebben ze niet kunnen zien ...

Eeuwig zonde ...
Een biertje bezorgen, blijkt in de Amerikaanse NBA een gevaarlijke bezigheid te zijn. Serveerster Daila Barr had zaterdag in het duel tussen de Washington Wizards en de Brooklyn Nets haar dienblad vol gerstenat toen de 2,06 meter lange Mason Plumlee een bal binnen de lijnen probeerde te houden. Dit slaagde niet en bovendien wierp hij met zijn actie het dienblad van Barr omver.

Zowel Barr als twee toeschouwers op de eerste rij kwamen onder het bier te zitten. Eeuwig zonde als je het ons vraagt. Gelukkig kreeg Plumlee zijn verdiende straf, want zijn Nets gingen met 114-77 onderuit tegen de Wizards.


En daar ging het bier... (Bron: YouTube)

Ook Wozniacki in bikini te bewonderen in SI
Vorige week schreven we al over hoe het liefje van Gregory van der Wiel een plekje had veroverd in de beroemde badpakken editie van Sports Illustrated. Vandaag brengen we met veel plezier dat ook tennisster Caroline Wozniacki in het tijdschrift te vinden is. Wozniacki onthulde zelf een paar kiekjes op Twitter:

Basketbalster rijkelijk beloond voor niet spelen
Een van de beste basketbalsters ter wereld zal veel geld opgestrijken door niet in actie te komen. Diana Taurasi heeft van haar Russische club UMMC Yekaterinburg een riante salarisverhoging in het vooruitzicht gekregen als ze het seizoen in de vrouwelijke tegenhanger van de NBA, de WNBA, overslaat.

Taurasi speede vanaf 2007 voor Phoenix Mercury waarmee ze al drie titels veroverde. Daarnaast speelt ze al zes jaar lang in Rusland en in Turkije om meer inkomsten te genereren. Dat legt haar geen windeieren, want de 32-jarige speelster harkt naar verluidt alleen al in Rusland anderhalf miljoen euro per jaar binnen. Bij Mercury verdiende ze 108.000 dollar, ongeveer 95.000 euro. Dit bedrag zal minimaal door de Russen opgehoest moeten worden.

In een open brief aan Mercury heeft Taurasi haar beweegredenen laten weten. "Ze hebben me gevraagd deze zomer rust te houden. Ik moet aan de toekomst denken. Als ik straks niet meer speel, wil ik ook voor mezelf en mijn familie kunnen blijven zorgen."

Skeletonster komt bezem tegen in de baan
Dat moet even schrikken zijn geweest voor Jane Channell. Ze was nog maar net gestart met haar tweede run op de baan van Igls toen ze ineens in aanvaring kwam met een bezem. Officials hielden tussen de runs door de baan sneeuwvrij maar één official had blijkbaar niet zo goed opgelet en zijn bezem kwam in botsing met de Canadese pechvogel. Gelukkig vond de botsing plaats met een kilometer of 30 per uur in plaats van meer dan 100 verderop in de baan.


De bezem er door bij het skeleton (Bron: YouTube)

Moeder houden hooligans in bedwang
Wat doe je als je als voetbalclub lastige supporters hebt? Hun moeders inzetten als stewards! Bij SC Recife uit Brazilië hadden ze al enige tijd problemen met hun eigen supporters. Het inzetten van de moeders moest dat oplossen, want wie gaat er nou rotzooi trappen als hun eigen moeder erbij is. Tijdens de beladen derby tegen Nautico Recife werden de veiligheidsmoeder, zoals op hun rug te lezen valt, voor het eerst ingezet. De club was zeer tevreden over het eerste optreden van de dames. Dat SC Recife met 1-0 won zal ook wel hebben bijgedragen aan de goede sfeer.

In stijl naar de snowboardwedstrijd
Elke keer met de auto naar de piste vond Omar Visintin ook maar saai, daarom besloot het op weg naar de Europa Cup snowboard in Cortina d'Ampezzo eens anders te doen. De snowboardcrosser bond een touw om zijn middel en verbond die met de dakrail van de auto en liet zich als het ware als waterskiër op de sneeuw meevoeren. Natuurlijk is dit niet geheel ongevaarlijk, maar gezien zijn vierde plaats in Cortina weet hij wel wat hij doet.


Doe dit niet thuis na! (Bron: YouTube)

Overtuigende start badmintonploeg

De Nederlandse badmintonploeg is het Europees kampioenschap voor gemengde teams in Leuven overtuigend begonnen. Oranje versloeg in de openingswedstrijd in groep 1 Polen. Dat stond al na drie partijen vast: 3-0.

Jacco Arends en Selena Piek gaven het goede voorbeeld in het gemengd dubbel. Het duo rekende in een half uur af met Robert Mateusiak/Agnieszka Wojtkowska: 21-17 en 21-16. Eric Pang liet zich in de eerste game onaangenaam verrassen door Michal Rogalski maar dat maakte de meervoudig nationaal kampioen bijtijds klaarwakker. Herstel was daardoor mogelijk: 14-21, 21-13 en 21-18.

Soraya de Visch Eijbergen, de Nederlandse nummer één bij de vrouwen, maakte het karwei voortijdig af. Ze gaf Weronika Grudzina geen schijn van kans: 21-14 en 21-12. Daarmee werden de resterende dubbelspelpartijen van ondergeschikt belang.

MotoGP twee jaar langer op Silverstone

Het circuit van Silverstone is ook de komende twee jaar nog gastheer van de Britse MotoGP. Dat is langer dan de bedoeling was, want eigenlijk zou Donington Park de motorracers in 2015 en 2016 verwelkomen. Dat circuit heeft zich van vanwege een financieel geschil teruggetrokken.

De Britse races in het wereldkampioenschap wegrace vinden vanaf 2017 plaats op een gloednieuw circuit in Wales. Aan dat circuit wordt nog volop gebouwd. Donington Park was aanvankelijk bereid de races te houden totdat Circuit of Wales klaar zou zijn, maar vroeg daar wel geld voor. Een ruzie over betalingen liep zo hoog op, dat Donington de afspraken met Circuit of Wales heeft opgezegd. Silverstone is bereid de rol van tijdelijk gastheer over te nemen, bleek woensdag.

Haase: "Ik deed niet veel verkeerd."

Tennisser Robin Haase vond dat hij woensdag in zijn verloren wedstrijd tegen de Italiaan Andreas Seppi niet veel verkeerd had gedaan. "Hij serveerde verrassend genoeg ijzersterk en daarom heb ik niet veel kansen kunnen creëren. Ik moet hem daarom alle credits geven", zei Haase na afloop in Rotterdam. "Vorige week begon ik slecht tegen hem. Wat dat betreft deed ik het nu beter. Ik heb ook goed strijd geleverd in de rally's."

Haase werd ziek in het begin van het seizoen. "De eerste maand moet ik vergeten. Ik heb daar een streep onder gezet. Ik merkte vorige week in Zagreb dat ik het vertrouwen mis, maar gelukkig ging dat nu al beter. Ik moet hier vooral de dingen uit halen die goed gingen en weer verdergaan."

Kamer mag veiligheidsdiensten zelf horen

De Tweede Kamer mag de vertegenwoordigers van de veiligheids- en opsporingsdiensten zelf ondervragen of zij hun werk aankunnen of niet. Dat zei premier Mark Rutte woensdag tijdens een debat over veiligheid. Veiligheidsminister Ivo Opstelten had eerder tijdens deze vergadering gezegd zo'n hoorzitting niet nodig te vinden.

Maar een dikke meerderheid liet weten voor de CDA-motie, voor zo'n hoorzitting, te zullen stemmen, inclusief coalitiepartij PvdA. Rutte maakte wel een voorbehoud: het kabinet wil eerst zijn eigen analyse over het vraagstuk maken en aan de Kamer presenteren. Dat is gewoon de normale weg. Er wordt dan meteen gekeken of er extra geld bij moet komen, aldus Rutte. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma kon zich hier wel in vinden, maar brengt de motie donderdag wel in stemming.

Discussie in Bundesliga over tv-miljarden

De nieuwe megadeal over de uitzendrechten van de belangrijkste Engelse voetbalwedstrijden heeft in Duitsland meteen een discussie aangezwengeld. De tv-giganten Sky, de grote winnaar, en BT betalen de Premier League voor een driejarig contract 6,9 miljard euro. Dat is een lichtjaar van verschil met de Bundesliga, de nummer twee van de lucratiefste Europese competities.

De Duitse voetballiga (DFL) wil die positie in elk geval behouden en bij voorkeur versterken. Directeur Christian Seifert nam woensdag in samenwerking met Bild al een voorschot op de onderhandelingen over een nieuw tv-contract dat in 2017 moet ingaan. "We moeten daarover in alle eerlijkheid praten. Zijn we eventueel bereid ook impopulaire maatregelen te nemen om de beste spelers ter wereld in de Bundesliga te houden?"

Hoge noten in tweede trailer Pitch Perfect 2

De Bella's zijn terug in de tweede trailer voor het vervolg op het uiterst succesvolle Pitch Perfect.

Ditmaal moeten de Barden Bella's, bestaande uit onder meer Anna Kendrick en Rebel Wilson, vechten voor voortbestaan van de acapellagroep. In deze strijd moeten zij het opnemen tegen diverse Europese groepen tijdens het wereldkampioenschap acapella. 

Het eerste deel werd, enigszins onverwacht, een groot succes. Een megahit (het aanstekelijke 'Cups', gezongen door Kendrick) volgde en daarop werd ook het vervolg aangekondigd. 

Pitch Perfect 2 is vanaf 14 mei te zien in de Nederlandse bioscopen.

Eurolanden gaan luisteren naar de Grieken

Luisteren naar de Grieken, dat is wat de eurolanden woensdagavond gaan doen in Brussel. Meerdere ministers van Financiën van eurolanden benadrukten voorafgaand aan het extra overleg dat er geen besluiten gaan vallen.

Eerst moet duidelijk zijn wat de Grieken precies willen nu de EU-kritische partij Syriza de scepter zwaait in het Zuid-Europese land. De partij van Alexis Tsipras wil af van het mede door de EU opgelegde bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren. Zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis zei 'een constructief gesprek' te verwachten. Verder wilde hij niets kwijt tegenover de massaal aanwezig pers.

"We gaan horen wat de plannen van de nieuwe Griekse regering zijn", zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. "Dat is het allerbelangrijkste voor vandaag." Hij zei dat het huidige programma het vertrekpunt is voor de gesprekken.

Russisch gevechtsvliegtuig neergestort

Een Russische straaljager is in het zuiden van Rusland neergestort. Het lot van de twee inzittenden is onduidelijk. Dat heeft het Russische ministerie van defensie woensdag gezegd.

De Su-24 bommenwerper crashte tijdens terugkeer van een trainingsmissie naar de luchtmachtbasis in de zuidelijke regio Volgograd. Er is een zoekoperatie ingesteld om de bemanningsleden te vinden, liet het ministerie weten.

In afwachting van een onderzoek naar de crash houdt de Russische luchtmacht zijn Su-24's voorlopig aan de grond.

Kelderman wil presteren in Ruta del Sol

Wielrenner Wilco Kelderman wil volgende week goed presteren in de Ruta del Sol. "Hij gaat voor een goed klassement en goede tijdrit", zegt ploegleider Merijn Zeeman van Lotto-Jumbo.

Kelderman kan zich vanaf 18 februari in Andalusië meten met de wereldtop. Alberto Contador, Chris Froome en Nairo Quintana verschijnen ook in Spanje aan de start. "Het wordt vuurwerk", voorspelt Zeeman. "Wij willen met onze renners de stap naar de wereldtop zetten, in de Ruta kunnen we zien waar we staan."

Laurens ten Dam, Jos van Emden, Moreno Hofland, Steven Kruijswijk, Tom Leezer en Maarten Tjallingii completeren de ploeg van Lotto-Jumbo. Kruijswijk krijgt een vrije rol, met het oog op zijn deelname aan de Giro. Hofland won vorig seizoen de laatste etappe van de Ruta del Sol. "Ik wil er dit seizoen ook meteen staan", meldt hij.

Schaatsers wijken uit wegens verbouwing Thialf

De ijsbanen van Groningen en Dronten dienen tot het einde van het schaatsseizoen als trainingslocatie voor de topteams van het professionele schaatsen. De 400-meterbaan van Thialf in Heerenveen is namelijk na de WK afstanden niet meer beschikbaar vanwege de verbouwing van de ijshal. Volgens de Friese schaatstempel is de nieuwe ijsbaan vanaf half november weer te berijden.

De schaatsbond KNSB heeft huurafspraken gemaakt met het Sportcentrum Kardinge in Groningen en het Leisure World Ice Center in Dronten. De langebaanploegen en Jong Oranje gaan er vanaf komende maandag hun trainingen afwerken. Voor de nationale shorttrackselectie verandert er vooralsnog niets. Zij kunnen in Thialf blijven trainen omdat de ijshockeyhal open blijft.

Inwoners: Pegida is grootste probleem Dresden

De inwoners van de Oost-Duitse stad Dresden zien de anti-islambeweging Pegida als het grootste probleem van de stad. Andere problemen als het verkeer vinden zij veel minder belangrijk, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Duitse weekblad Stern.

Sinds het najaar heeft Pegida, die zich keert tegen islamisering van het Westen, vrijwel elke maandag in Dresden gedemonstreerd. In de peiling zei 71 procent van de ondervraagde Dresdenaren Pegida als het grootste probleem voor de reputatie van hun stad te beschouwen. Slechts 16 procent noemde de verkeersproblemen en 13 procent de plaatselijke politiek.

De prominente dichter Durs Grünbein, in 1995 winnaar van de Georg-Büchner-prijs, zegt in het weekblad Die Zeit het heel logisch te vinden dat Pegida in zijn geboortestad Dresden is ontstaan. "Sinds mijn schooltijd werd ik telkens weer geconfronteerd met de manier van denken van deze koppige, door de geschiedenis gefrustreerde en geografisch in de hoek gezette mensen" , zegt hij over zijn vroegere plaatsgenoten.

Inwoners: Pegida is grootste probleem Dresden
Inwoners: Pegida is grootste probleem Dresden (Foto: ANP)

Spaanse agenten verdacht van doden migranten

Zestien politieagenten worden verdacht in een onderzoek naar het verdrinken van vijftien migranten die vanuit Marokko Spanje wilden binnenkomen. De zestien verdachten moeten in maart voorkomen. Een rechtbank in de Spaanse enclave Ceuta meldt dit.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gaf vorig jaar video's vrij waarop te zien is hoe agenten rubberkogels afvuren op migranten die naar de kust van Ceuta proberen te zwemmen. In eerste instantie ontkende het ministerie dat dit optreden had bijgedragen aan de dood van de migranten.

Duitser vervolgd voor mogelijk lidmaatschap IS

Justitie in Duitsland heeft een 22-jarige man aangeklaagd voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij zou in Syrië hebben getraind bij en gevochten voor Islamitische Staat (IS), zeiden aanklagers woensdag.

Nezet S. reisde juli vorig jaar via Turkije naar Syrië. Daar zou hij zijn getraind in wapengebruik en meerdere malen hebben deelgenomen aan de strijd.

De verdachte bleef volgens justitie tot augustus 2014 in Syrië, waarna hij terugkeerde naar Duitsland. In Düsseldorf werd een onderzoek naar hem geopend, waarna federale aanklagers de zaak overnamen toen er aanwijzingen waren dat S. zich bij IS had aangesloten.

NOS zendt beelden Tarik Z. niet meer uit

De NOS zal de beelden van indringer Tarik Z. in de toekomst niet meer laten zien. Het journalistieke doel is er niet meer en de privacy heeft nu de overhand. Dat meldt hoofdredacteur Marcel Gelauff woensdag.

De 19-jarige Tarik Z. drong eind januari het gebouw van de NOS binnen en eiste zendtijd. De zender ging daarom, kort voor het begin van het achtuurjournaal, op zwart. "De nieuwswaarde was toen groot. Het was belangwekkend om uit te zenden wat er gebeurde. Dat woog zwaarder dan de privacy", aldus Gelauff. "Nu is dat omgedraaid. Er is nu geen journalistiek doel meer om de beelden te laten zien. Die afweging moet elke keer opnieuw worden gemaakt."

Tarik Z. wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Zijn voorarrest loopt vrijdag af. Het Openbaar Ministerie Midden-Nederland doet een persoonlijkheidsonderzoek naar hem.

Rutte houdt vol: aanpak veiligheid nu goed

Premier Mark Rutte heeft woensdag opnieuw gezegd dat de hele veiligheidsketen op dit moment in orde is. Het kabinet heeft aan de betrokken diensten gevraagd of zij het werk aankunnen, inclusief de nieuwe prioriteiten die worden gesteld, en het antwoord daarop was ja, benadrukte Rutte.

Hij reageerde daarmee op de ongerustheid van de oppositie, die juist zegt dat al het werk de opsporings- en veiligheidsdiensten over de schoenen loopt. Ze horen dat van de diensten zelf.

Volgens de premier wordt wel voortdurend gekeken of er knelpunten zijn in de keten en of op termijn bijgestuurd moet worden, al dan niet met meer geld. Binnenkort zal hij daarover de Kamer inlichten. De premier zei dat er altijd keuzes moeten worden gemaakt bij de inzet van de diensten. Het kabinet doet dat ook en vindt die verantwoord.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Obama en Xi bespreken cyberveiligheid

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdagavond telefonisch overleg gevoerd met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Onderwerpen waren onder andere de economie en cyberveiligheid. Dat heeft het Witte Huis woensdag bekendgemaakt.

Obama heeft er bij Xi op aangedrongen meer te gaan samenwerken met de Verenigde Staten op het gebied van cyberveiligheid. De twee leiders kwamen bovendien overeen de handen ineen te slaan over een reeks andere veiligheidsgebieden, zoals de onderhandelingen met Iran over het atoomprogramma van Teheran. President Obama heeft Xi aangemoedigd de hervormingen op het gebied van de economie, zoals de wisselkoersen, voort te zetten.

Xi accepteerde na de bespreking ook een uitnodiging van Obama voor een staatsbezoek. Xi bracht in juni 2013 al eens een bezoek aan Obama, maar dat betrof een informele bespreking.

VVD wil Griekenland in eurozone houden

De VVD hoopt dat Griekenland in de eurozone blijft en er geen 'Grexit' komt. Dat zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen woensdag in een Kamerdebat met premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

"Wij gooien er niemand uit. Als ze er onverhoopt uit zouden stappen, dan is dat hun keuze. Ik hoop het niet, ik hoop dat ze in de eurozone blijven, dat heeft mijn voorkeur", zei Verheijen, die er aan toevoegde dat Griekenland zich aan de afspraken moet houden.

Hij wilde wil niet ingaan op Grexit-scenario's waarbij Griekenland uit de eurozone stapt. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dinsdag nog dat als de Grieken zich niet houden aan de afspraken over hervormingen en het terugbetalen van leningen, de consequenties voor hen zijn. Als dat een Grexit betekent, 'dan zij dat zo', zei Zijlstra.

Schadevergoeding voor vader Marianne Vaatstra

De moordenaar van Marianne Vaatstra, Jasper S., moet Mariannes vader ruim 43 duizend euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden woensdag bepaald.

Het gaat om veertigduizend euro zogenoemde shockschade en om een materiële schadevergoeding van ruim 3400 euro. S. moet van de rechters ook nog bijna 3500 euro betalen als vergoeding voor een onderzoek van een psychiater.

S. verkrachtte en vermoordde Marianne in de nacht van 30 april op 1 mei 1999. Dat gebeurde in Veenklooster. Volgens de rechtbank is haar vader Bauke Vaatstra getraumatiseerd geraakt bij de confrontatie met het dode lichaam van zijn dochter. De gevolgen daarvan moeten volledig worden toegerekend aan Jasper S., oordeelt de rechtbank.

'Meer ongelukken op de pistes'

Nederlandse wintersporters hebben tot nu toe dit jaar meer verstuikingen en botbreuken opgelopen op de pistes vergeleken met vorig jaar. Sinds de kerstvakantie zijn er al zo'n negenhonderd meldingen van wintersportblessures binnengekomen, negen procent meer ten opzichte van de vorige wintersportperiode. Dat meldde de alarmcentrale SOS International woensdag.

Het overgrote deel van de meldingen komt uit Oostenrijk (ruim 500), gevolgd door Frankrijk (circa 200) en Zwitserland (70). Het gaat vooral om gebruikelijke wintersportblessures zoals verstuikingen van de knie, rugletsel en polsbreuken.

"Met de krokusvakantie voor de deur zal het aantal blessures ongetwijfeld verder stijgen", aldus de centrale. Vrijdag krijgt het zuiden van Nederland vakantie, een week later volgen Midden- en Noord-Nederland

Aantal melkkoeien neemt verder toe

Melkveehouders breiden hun veestapel steeds verder uit, waarmee ze inspelen op de afschaffing van de melkquota dit jaar. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal melkkoeien groeide vorig jaar met 1 procent tot ruim 1,6 miljoen, het hoogste aantal in vijftien jaar. Bij de kalfjes en pinken, de toekomstige melkkoeien, bedroeg de groei zelfs zeven procent. Daarvan zijn er nu in totaal 1,3 miljoen.

Doordat er meer melkkoeien zijn, leveren veehouders ook meer melk aan zuivelfabrieken. Het afgelopen jaar bedroeg deze groei twee procent.

De melkquota werden dertig jaar geleden ingevoerd in Europa om een overschot aan melk te voorkomen. Door de groeiende wereldvraag naar melk en melkproducten is de noodzaak van de maatregel verdwenen. Per 1 april 2015 wordt er door Brussel geen limiet meer gesteld aan de hoeveelheid melk die mag worden geproduceerd.

'Iedereen wist van mogelijk vertrek Omar H.'

De uit ons land ontsnapte Amsterdamse jihadist Omar H. was bekend bij alle diensten die zich met zo iemand bezig moeten houden. De informatie over zijn mogelijke vertrek uit ons land was gedeeld met alle betrokken partijen, waaronder het Openbaar Ministerie (OM). Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer.

In 2013 werd H. door de rechtbank veroordeeld tot een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk. Nadat Omar H. die straf had uitgezeten kon hij op vrije voeten het hoger beroep afwachten, maar dat deed hij niet. Het gerechtshof veroordeelde hem vorige maand tot een hogere gevangenisstraf dan de rechtbank. Daardoor had de gevlogen vogel alsnog een tijdje moeten zitten. Het OM benadrukte direct na het arrest trots dat de veroordeling van H. betekende dat er veel sneller kan worden opgetreden bij een terroristische dreiging.

Tientallen doden bij geweld in Irak

Gevechten tussen de Iraakse veiligheidsdiensten en opstandelingen hebben woensdag aan zeker 22 mensen het leven gekost. Dat melden bronnen bij de autoriteiten gezegd.

Vooral rond Tikrit, een stad die in handen is van IS, werd zwaar gevochten. Twaalf agenten, militairen en militieleden die met de regering meevechten kwamen om. De veiligheidstroepen werden tot drie keer toe aangevallen door zelfmoordterroristen die op hen inreden.

De hoofdstad Bagdad bleef het geweld niet bespaard. Twee sjiitische buurten werden getroffen door mortiergranaten, met zeker tien burgerdoden tot gevolg.

Rechter verbiedt verbouwing Bernabéu

Stadion Bernabéu van de topclub Real Madrid krijgt voorlopig geen uitschuifbaar dak. Het hoogste rechtsorgaan van de Spaanse hoofdstad heeft de verbouwingsplannen voor de voetbaltempel afgewezen. De rechter oordeelde dat het hele plan illegaal is, meldden Spaanse media.

Real wil voor 400 miljoen euro Bernabéu moderniseren. Behalve het dak maken ook een hotel, een winkelgalerij en een lichtgevel deel uit van het bouwplan. Om de bouwvergunning te verkrijgen, heeft de voetbalclub het gemeentebestuur ter compensatie een stuk land in het zuiden van de stad aangeboden. Volgens de rechter is die constructie niet toegestaan.

Real Madrid kondigde na de uitspraak aan met de gemeente in overleg te gaan om te bekijken of de juridische bezwaren zijn weg te nemen.

'Ik neuk met je moeder!'

Michael Rankin moet voor de tuchtcommissie verschijnen. De beste man heeft namelijk sterke oneliners als 'Ik neuk met je moeder' en 'Jij bent neukende waardeloos' gebruikt in het openbaar. Stoere taal voor een FOK!ker, alleen niet zo handig als je een leraar bent.

De 54-jarige Schot was tot voor kort werkzaam op Ardrossan Academy in North Ayrshire. Alleen konden de leerlingen hem niet zo waarderen. Hij had nogal een grote mond.

Zo vertelde hij aan een leerling: "Ik neuk met je moeder." De baas. Tegen een andere leerling had hij nog meer praatjes. "Elke keer als ik met je moeder heb geneukt, smeert ze me een boterham. Daarom ben ik zo dik", beweerde de beste man.

Ook keek hij met de klas de film 'Bend it like Beckham'. Tijdens een scène waar door een vrijpartij de auto op en neer schudt, zegt hij tegen een scholier: "Dat zijn je moeder en ik op de achterbank." Tegen dezelfde leerling zei hij ook nog: "Geef dit cadeautje maar aan je moeder. Ik heb haar afgelopen nacht al een cadeau gegeven."

De docent in kwestie is inmiddels ontslagen. Hij mag zich op 17 februari voor het tuchtcollege verantwoorden.

Grote olievoorraden drukken olieprijs verder

De olieprijs is woensdag weer stevig gedaald. Handelaren reageerden onder meer op de verdere groei van de olievoorraden in de Verenigde Staten.

De prijs van Amerikaanse olie stond rond 16.40 uur bijna 3 procent in de min op 48,55 dollar per vat. Brentolie, maatgevend voor olie uit Europa en het Midden-Oosten, werd 3,4 procent goedkoper en kostte 54,55 dollar per vat. De afgelopen dagen toonde de olieprijs juist wat herstel, na de enorme daling van de voorbije maanden.

Het Internationaal Energie Agentschap meldde woensdag dat de voorraad ruwe olie in de VS in de eerste week van februari met bijna 5 miljoen vaten is gegroeid, tot het recordniveau van 417,9 miljoen vaten. Die toename was groter dan verwacht.

Haase uitgeschakeld, Stachovski door in Rotterdam

Robin Haase is woensdag uitgeschakeld in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Haagse tennisser was voor eigen publiek in Rotterdam opnieuw niet opgewassen tegen Andreas Seppi. De Italiaan won de partij met 6-7 (5), 6-3 en 6-3. Seppi versloeg Haase vorige week ook al in Zagreb.

Door de nederlaag is Haase in het nieuwe tennisseizoen nog altijd zonder overwinning op de ATP Tour. Jesse Huta Galung is de enige andere Nederlander in het enkelspel in Rotterdam. Hij speelt woensdagavond tegen de Zwitser Stan Wawrinka.

Sergei Stachovski uit Oekraïne heeft woensdag als eerste de kwartfinales bereikt. In de tweede ronde versloeg hij de Oostenrijker Dominic Thiem met 6-1 en 6-3.

Stachovski neemt het in de kwartfinales op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen als tweede geplaatste Canadees Milos Raonic en de Italiaan Simone Bolelli.

Haase tijdens de verloren wedstrijd (PRO SHOTS/Jan Kok)
Haase tijdens de verloren wedstrijd (PRO SHOTS/Jan Kok)

Helmonder (70) slaat vrouw met pan

Een bejaarde Helmonder is door de politie aangehouden, omdat hij zijn 61-jarige echtgenote met een pan zou hebben geslagen. Volgens Omroep Brabant brak de vrouw twee ribben bij de mishandeling.

Tijdens een ruzie op 29 december greep de 70-jarige kattenmepper een pan. Daarmee gaf hij zijn vrouw een flinke oplawaai, waardoor zij twee ribben brak. Eind januari deed de vrouw pas aangifte van de mishandeling. Woensdag had de politie voldoende materiaal verzameld om de bejaarde met de losse handjes vast te zetten.

Bouw Groninger Forum vertraagd door bevingen

De bouw van het Groninger Forum achter de Grote Markt in Groningen loopt vier maanden vertraging op doordat onderzocht moet worden of maatregelen nodig zijn om het culturele centrum aardbevingsbestendig te maken. Dat meldt de gemeente Groningen woensdag. De vertraging kost miljoenen.

De gemeente heeft tijd nodig om te kijken of het Forum zo moet worden afgebouwd dat het tegen bevingen bestand is en hoe dat dan moet gebeuren. De NAM draait op voor de vertragingskosten, die volgens de gemeente kunnen oplopen tot circa anderhalf tot twee miljoen euro per maand. Daar komen eventuele extra kosten voor het bevingsbestendig afbouwen van het Forum nog bovenop.

Gebruik mobiel internet verdubbeld

Het gebruik van mobiel internet maakt een forse groei door in Nederland. In het derde kwartaal van vorig jaar werd in totaal bijna 17,7 petabyte aan mobiele data verstuurd. Dat komt neer op een kleine 18 miljard MB oftewel meer dan twee keer zo veel als in dezelfde periode een jaar eerder.

Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde gegevens van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). "Door forse investeringen in 4G-netwerken zien we dat het gebruik van snel mobiel internet onverminderd sterk blijft groeien", aldus bestuurslid Henk Don van de toezichthouder.

Ten opzichte van twee jaar geleden is het gebruik van mobiele data zelfs verdriedubbeld. In het derde kwartaal van 2012 werd er in Nederland in een kwartaal nog 5,9 petabyte verbruikt.

Ophef over rijgedrag politiewagens

Op sociale media is woensdag ophef ontstaan over een filmpje waarop drie politiewagens ogenschijnlijk een soort straatrace houden op de N361 tussen Groningen en Lauwersoog. Te zien is hoe de autos elkaar inhalen en telkens de dubbele doorgetrokken streep overschrijden. Een automobilist die er achter reed, filmde de verrichtingen van de politie en plaatste de video op Facebook.

Nadat de regionale zender RTV Noord het filmpje had gepubliceerd, werd het ook op Twitter een hit, met veel verontwaardigde reacties. "Waakzaam&dienstbaar of Roekeloos&corrupt", twitterde iemand. "Blik op de Weg of Wegmisbruikers?", schreef een andere twitteraar.

Volgens de politie ging het niet om een race of gevaarlijk rijgedrag , maar zijn de auto's in het filmpje onderdeel van de basis-rijopleiding voor agenten.

Slotervaart-notaris krijgt waarschuwing

Notaris Niek Zaman heeft een waarschuwing gekregen in een tuchtzaak rond de uitgifte van nieuwe aandelen in het Slotervaartziekenhuis. De notaris heeft bij de transactie onvoldoende rekening gehouden met de belangen van oud-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak en haar kinderen als minderheidsaandeelhouders. Dit blijkt uit een uitspraak van de Kamer voor het notariaat in Den Haag.

Met een omstreden aandelenuitgifte wist de meerderheidsaandeelhouder, de familie Schram, het eigendom over het Slotervaartziekenhuis naar zich toe te trekken door voor vijf miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven. Het belang van de minderheidsaandeelhouders verwaterde tot praktisch nul.

De notaris heeft enkel oog gehad voor het belang van de meerderheidsaandeelhouder en niet voor de andere aandeelhouders, aldus de tuchtrechter.

Verkeersboetes uit hele EU op de deurmat

Nederlanders die in Groot-Brittannië, Ierland of Denemarken een ernstige verkeersovertreding begaan, hoeven niet meer te hopen dat zij thuis geen boete op de deurmat vinden. Ook deze EU-landen gaan gegevens uitwisselen. Dat gebeurt uiterlijk over twee jaar.

Dat heeft het Europees Parlement in Straatsburg woensdag besloten. Voortaan gaan alle EU-lidstaten elkaar gegevens verstrekken van buitenlandse verkeerszondaars die bijvoorbeeld door rood rijden, dronken achter het stuur zitten, zonder gordel rijden of de maximumsnelheid aan hun laars lappen. De hoogte van de bekeuring is het bedrag dat in het land van de overtreding wordt gehanteerd.

De Europese regel werd in 2013 in het leven geroepen, omdat veel chauffeurs hun buitenlandse boete niet betaalden.

Verheijen: dit zijn geen grote misstanden

"Dit zijn geen grote misstanden, geen onoorbare zaken." Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen woensdag nadat bekend was geworden dat hij als gedeputeerde in Limburg in 2011 en 2012 declaraties ten onrechte heeft ingediend.

NRC Handelsblad meldt dat de VVD'er duizenden euro's dubbel heeft gedeclareerd. Maar volgens Verheijen gaat het om veel minder geld. "Er zijn natuurlijk een aantal fouten gemaakt en dat is niet de bedoeling en dat gaan we rechtzetten", aldus het Kamerlid.

Volgens hem heeft de krant 1300 ritten onderzocht en daarbij zijn er 'tot op dit moment' zes of zeven verkeerd geboekt. "Dat is niet goed, maar ik zet het hiermee wel in perspectief." Het was niet volgens hem niet zo dat er structureel verkeerd is gedeclareerd. "Dit is niet leuk en het raakt me natuurlijk, maar het breekt me niet."

Politie rijdt overvallers klem op A16

De politie heeft woensdag op de A16 bij Dordrecht twee mogelijke overvallers klemgereden. De twee Rotterdammers zouden in Meer in België een overval hebben gepleegd, waarna ze er vandoor gingen, aldus de politie. De Belgische politie schakelde de Nederlandse collega's in, die de twee Rotterdammers opwachtten. "Ze gaan retour richting België, maar nu in gevangenschap", aldus een woordvoerder.

Betere resultaten voor Time Warner

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner, moederbedrijf van onder meer CNN, Warner Bros en HBO, heeft vorig jaar een hogere omzet en winst behaald, dankzij groei bij alle onderdelen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

De omzet steeg met drie procent naar 27,4 miljard dollar (24,2 miljard euro). De nettowinst ging met ruim een miljard dollar omhoog naar meer dan 3,8 miljard dollar. Time Warner profiteerde van hogere advertentie-inkomsten en meer klanten voor zijn betaalzenders. Zo scoort HBO goed met de populaire series Game of Thrones en True Detective.

De winst per aandeel in het vierde kwartaal kwam voor het 24e kwartaal op rij hoger uit dan analisten gemiddeld hadden voorspeld.

VS gaan leger Oekraïne trainen

Het Amerikaanse leger gaat Oekraïense militairen trainen. Dat heeft de Amerikaanse bevelhebber in Europa, generaal Ben Hodges, woensdag gezegd. Op die manier willen de Verenigde Staten tegenwicht bieden aan de steun die Rusland geeft aan de separatisten in het oosten van Oekraïne.

Een bataljon Amerikaanse militairen gaat in maart drie Oekraïense bataljons trainen in Lviv, een stad in het westen van Oekraïne. De Amerikanen zullen hun Oekraïense tegenhangers leren hoe ze zich beter kunnen verdedigen tegen 'artillerie en raketten van Rusland en de rebellen'. Ook zal de Oekraïners worden geleerd hoe ze het beste wegen, bruggen en andere belangrijke infrastructuur kunnen veiligstellen en hoe ze oorlogsslachtoffers het best kunnen behandelen en evacueren.

Duitse versie serie Van God Los in de maak

De Nederlandse producent Pupkin werkt samen met de Duitse producent Bavaria aan een Duitse versie van de hitserie Van God Los. Op dit moment wordt gewerkt aan drie pilotafleveringen die in het najaar moeten worden uitgezonden op de Duitse zender RTL-2.

In de reeks, die in Nederland tot nu toe drie seizoenen kent, worden verhalen verteld die zijn geïnspireerd op waar gebeurde misdrijven. In elke aflevering spelen andere acteurs de hoofdrol. Ook heeft elk verhaal een andere, vaak jonge regisseur.

Deze aanpak wordt ook in Duitsland gehanteerd, vertelt Nederlandse producent Sander van Meurs. "We ontwikkelen nu verhalen rond Duitse misdrijven, en gaan die verfilmen met Duitse acteurs en regisseurs", legt hij uit. Er zijn ook al gesprekken gaande voor een Amerikaanse variant van het format.

'Het gaat beter met Bobbi Kristina'

De toestand van Bobbi Kristina Brown lijkt, in tegenstelling tot eerdere berichten, te verbeteren. Dat zegt haar tante Leolah Brown in een interview met Fox 5 Atlanta. "Er zijn veel tekenen dat het beter met haar gaat", aldus de tante van de 21-jarige dochter van Whitney Houston.

Wel ligt Bobbi nog altijd aan de beademing. Maar Leolah benadrukt dat het echt beter met haar gaat. "Ze heeft met haar ogen geknipperd", vertelt ze.

Het is woensdag precies drie jaar geleden dat Whitney Houston overleed. Bobbi werd ruim een week geleden bewusteloos aangetroffen in een badkuip in haar huis, net als haar moeder destijds. Ingewijden meldden eerder dat de familie van Bobbi haar woensdag van de beademing wilde halen, op de sterfdag van haar moeder. Maar dat bericht werd later tegengesproken door een advocaat van de familie.

Grote datacenterbedrijven bundelen krachten

Het grote Nederlandse datacenterbedrijf Interxion en het Britse TelecityGroup willen samen verder. De partijen hebben daarover een overeenkomst gesloten, maakten ze woensdag bekend.

Datacenters zijn hallen waar veel servers en andere apparatuur staan opgesteld. Daarmee kunnen onlinediensten en mobiele apps worden gefaciliteerd. Interxion heeft in Nederland een groot complex bij luchthaven Schiphol. Telecity is ook actief in ons land.

De combinatie moet de partners schaalvoordelen opleveren. Het is de bedoeling dat de deal tot stand komt door een onderlinge aandelenruil, waarbij de aandeelhouders van Telecity een meerderheidsbelang van 55 procent verwerven. De aandeelhouders van Interxion houden de resterende 45 procent. De deal heeft een waarde van omgerekend circa 1,9 miljard euro.

Naar verwachting kan het fusieproces in de tweede helft van dit jaar worden afgerond. De deal wacht nog op goedkeuring van de aandeelhouders en externe toezichthouders.

SP: lagere gasbaten opvangen met wegengeld

Minder gas winnen in Groningen is nodig, vindt de SP. De gevolgen voor de staatskas wil de partij opvangen door grootverbruikers van gas en elektriciteit meer belasting te laten betalen. Vanaf 2018 wil SP-Kamerlid Eric Smaling ook geld halen uit het fonds voor aanleg en onderhoud van wegen.

"Omdat er jarenlang geld van de gasopbrengst naar de aanleg van wegen is gegaan, is het logisch om op langere termijn op het infrastructuurfonds te besparen", vindt Smaling. De achthonderd miljoen tot 2020 is volgens hem gelijk aan het bedrag dat nodig is voor de wegverbreding van de A27 bij Utrecht.

Verder wil de SP via een heffing op koolwaterstoffen jaarlijks vijfhonderd miljoen euro innen bij de eigenaren van de Nederlandse Aardoliemaatschappij NAM, ExxonMobil en Shell.

Meer details over Hellblade in interview

Tot nu toe hebben we nog niet veel gehoord over Hellblade de aankomende PlayStation 4 en pc actie game van Ninja Theory. In een interview met Dominic Matthews komen nu meer details naar voren.

In het interview verteld Matthews dat ze zich vooral focussen op de art stijl, het vechten en het verhaal. Hij belooft een unieke art stijl evenals wrede, vloeiende, geweldadige gevechten en verhaallijn. In de video is ook veel van de concept art, vroege aanvals-animatie en meer te zien.

Franse acteur Roger Hanin overleden

De Franse acteur Roger Hanin is woensdag in Parijs overleden. Hanin werd 89 jaar en was in het buitenland vooral bekend als commissaris Navarro in de gelijknamige Franse tv-serie.

Hanin werd in 1925 in Frans-Algerije geboren als Roger Lévy en droeg later de achternaam van zijn moeder. Hij studeerde farmacie, toen hij als figurant aan een film meewerkte en besloot te gaan acteren. Hij kreeg rollen in films van onder anderen Jean-Luc Godard, Claude Chabrol en George Lautner.

Een hoofdrol kreeg hij in Le Grand Pardon uit 1981 van Alexandre Arcady. Hij speelde een patriarch van een Joodse Frans-Algerijnse misdaadclan die naar Frankrijk moest uitwijken. Eind jaren tachtig brak hij door op de tv als Navarro. Het werden meer dan honderd afleveringen en die twintig jaar lang veel werden bekeken, aldus Franse media.

Mede dankzij zijn rol als Raymond Bettoun in Le Grand Pardon werd Hanin een vooraanstaande figuur in de gemeenschap van de pieds-noirs, de Frans-Algerijnen die bij de onafhankelijkheid van Algerije moesten vluchten. Hanin was ook een uitgesproken linkse acteur die nauwe banden had met de socialistische president François Mitterrand.

Dornan: mijn vrouw gaat echt niet kijken

Amelia Warner, de vrouw van acteur Jamie Dornan, gaat niet met hem mee naar de première van de erotische speelfilm Fifty Shades of Grey. Dit vertelt de acteur aan USA Today.

Dornan speelt hoofdpersonage Christian Grey, die een bloeiende seksuele relatie heeft met de onervaren Anastasia Steele, vertolkt door Dakota Johnson. Er zijn dus flink wat beelden van de blote billen van de acteur in de film te zien. "Ze wil dit echt niet bekijken", aldus Dornan. "Het is haar keuze. Ze weet dat het gespeeld is, maar ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is om te zien."

Jamie voelt zich zelf ook ongemakkelijk bij de seksscènes in de film. "Er is een flink lang shot van mijn achterwerk. Ik voelde me niet echt op mijn gemak toen ik dat zag. Het zijn mijn billen. Wow..."

De langverwachte film verschijnt vrijdag voor het eerst in de Nederlandse bioscopen. Er zijn al meer dan honderdduizend kaartjes verkocht in de voorverkoop.

Drentse vlogger Enzo Knol krijgt filmrol

Vlogger Enzo Knol heeft zijn eerste filmrol te pakken. Het 21-jarige internetfenomeen uit Assen zal de stem inspreken van de muis Redline in de animatiefilm De Notenkraak.

Dat heeft distributeur Remain in Light, die de film in Nederland uitbrengt, woensdag bekendgemaakt. De animatiefilm vertelt over een eekhoorn die per ongeluk de wintervoedselvoorraad van de dieren laat opbranden en uit het park wordt gezet. Om zichzelf en zijn vrienden uit deze benaderde situatie te redden, plant hij een overval op een notenwinkel. In de originele versie worden stemmen ingesproken door Liam Neeson en Brendan Fraser.

Enzo Knol plaatst elke dag twee filmpjes van zijn dagelijkse besognes op Youtube en trekt daarmee gemiddeld meer dan een half miljoen kijkers. Knol zal woensdag in zijn vlog ook aandacht besteden aan het feit dat hij een filmrol te pakken heeft.

De Notenkraak is vanaf 15 april in de Nederlandse bioscopen te zien.

Oppositie: gaskraan kan nu al verder dicht

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet nu al beslissen om de gaswinning dit jaar te beperken tot wat echt nodig is voor de leveringszekerheid en niet pas in juli. Dat vinden de oppositiepartijen CDA, D66, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks. Ze hopen op bijval van de PvdA.

Kamp kondigde maandag aan dat er de eerste helft van dit jaar niet meer dan 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Op 1 juli bekijkt hij of de gaswinning voor het hele jaar kan worden beperkt tot 35 miljard kuub in plaats van de eerder aangekondigde 39,4 miljard kuub. PvdA-leider Diederik Samsom zei dinsdag dat het volgens hem ondenkbaar is dat er de tweede helft van het jaar weer meer gas wordt gewonnen.

Yolanthe verdrietig over ophef RTL Late Night

Yolanthe Sneijder-Cabau staat versteld van de ophef over haar uiterlijk na haar optreden in RTL Late Night in december. In haar column in Grazia reageert ze woensdag voor het eerst op de commotie.

"We hebben allemaal wel eens last van pukkeltjes of wallen, maar camera's zijn meedogenloos. Ik blijf versteld staan van de reacties rondom alles wat met mijn uiterlijk te maken heeft. Je kunt niet elke dag op je mooist zijn, elke vrouw heeft weleens een off day", schrijft ze.

Na haar optreden ontstonden op sociale media geruchten dat Yolanthe iets aan haar gezicht had laten doen. Ook werd geopperd dat het aan de belichting in de studio of aan de visagie lag.

Yolanthe vindt dat ze er wel erg op wordt afgerekend als ze een keer een mindere dag heeft. "Er ontstaan zelfs discussies in de grootste programma's en kranten van ons land. Het is niet leuk als je bepaalde verwensingen of veroordelingen naar je hoofd krijgt geslingerd die niet kloppen. Het is heel naar en het heeft me zeker wel eens verdrietig gemaakt."

Tiener meegenomen en mishandeld

Een 14-jarige jongen uit Winterswijk is het slachtoffer geworden van vrijheidsberoving en mishandeling. De politie heeft daarvoor zes verdachten aangehouden.

De tiener werd op 28 januari van de straat gepikt en meegenomen in een auto. In de wagen zaten zes plaatsgenoten. Ze wilden informatie van de jongen over een inbraak een dag eerder in een videotheek waarbij vooral rookwaren werden buitgemaakt. De ondervraging verliep niet zachtzinnig. De tiener werd mishandeld en liep verwondingen op waarna hij de auto werd uitgezet.

De zes verdachten van 22 tot 28 jaar werden maandag en dinsdag opgepakt. Ze zitten vast. De officier van justitie besluit deze week wat er met hen gaat gebeuren. Het onderzoek naar de inbraak loopt nog, aldus de politie. Wat het slachtoffer met de inbraak van doen heeft, is nog niet duidelijk.

Tennisster De Vroome verrast in Antwerpen

Tennisster Indy de Vroome heeft in het WTA-toernooi van Antwerpen voor een enorme verrassing gezorgd. De op de plaats 247e staande Nederlandse klopte in de eerste ronde van het evenement Tsvetana Pironkova die op plek vijftig staat: 5-7, 6-3 en 6-3.

De Vroome kwam in de eerste set op een 5-3 voorsprong, maar leverde deze uiteindelijk toch in. De 18-jarige Nederlandse gaf niet op en bleef knokken, waarna haar 27-jarige opponente zich in drie sets toch gewonnen moest geven. Het was voor De Vroome pas haar derde partij op WTA-niveau. Daarvoor heeft ze al wel drie ITF-zeges geboekt. Ze neemt het nu op tegen de winnares van het duel tussen Kateryna Bondarenko en Dominika Cibulkova.

Hogere straf voor schietpartij op kickboksgala

De 34-jarige Siamak S. is in hoger beroep veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de fatale schietpartij op een kickboksgala in Zijtaart in 2012. De straf valt hoger uit dan de straf die de rechtbank eerder oplegde en hoger dan was geëist.

Siamak S. opende het vuur tijdens een massale vechtpartij op het kickboksgala. Kickbokspromotor Youssef Sabbahi werd getroffen en gedood en diens broer raakte ernstig gewond.

Mercedes wil snel krabbel van Hamilton

Wereldkampioen Lewis Hamilton heeft nog altijd niet bijgetekend bij de Formule 1-renstal van Mercedes. Hoewel de Brit vorig jaar november na de laatste grand prix van het seizoen zei dat een nieuw contract een formaliteit was, is er enkele maanden nog geen handtekening gezet.

Teambaas Toto Wolff liet woensdag weten dat hij zich geen zorgen maakt, maar hij wil wel graag dat Hamilton voor de eerste race van het nieuwe seizoen, 15 maart in Melbourne, de krabbel zet. "Het is voor coureur en team gunstig als er snel duidelijkheid komt", zei hij op Sky Sports.

Hamilton veroverde in 2014 zijn tweede wereldtitel in de Formule 1 door elf races te winnen. Zijn contract bij Mercedes loopt eind van dit jaar af. De Duitse renstal heeft hem volgens Britse media een nieuw driejarig contract aangeboden ter waarde van 60 miljoen pond (omgerekend 81 miljoen euro).

Zorgen in Kamer over slagkracht politie

In de Tweede Kamer blijven grote zorgen bestaan over de slagkracht van de politie. De sterkte neemt af, de instroom van nieuwe agenten is onvoldoende en veel politiebureaus moeten sluiten zonder dat de effecten daarvan bekend zijn, waarschuwde de oppositie woensdag tijdens een debat.

Tegelijk is er veel werk bijgekomen, onder meer vanwege de aanpak van het opkomend jihadisme. Ook de coalitiepartijen VVD en PvdA zijn niet gerust.

De VVD wil dat de politie zich nog meer gaat richten op de veiligheid en openbare orde. Op verzoek van de liberalen zal minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) oneigenlijke taken die de politie nu uitvoert in kaart brengen. De PvdA wil dat de minister precies aangeeft hoe hij omgaat met de veiligheid in risicogebieden zoals treinstations waar veel mensen komen. Opstelten zal dit doen.

Syrië herovert gebied bij Damascus

Het Syrische leger heeft woensdag meerdere stadjes en dorpen ten zuiden van de hoofdstad Damascus heroverd. Ze werden daarbij ondersteund door strijders van de Libanese Hezbollah-beweging, meldden de staatsmedia en activisten in het land.

Met het tegenoffensief hoopt het regime terrein dat de afgelopen tijd werd veroverd door Syrische rebellen weer in handen te krijgen. Strijders van de oppositie, maar ook van het aan Al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra, rukten de afgelopen tijd steeds verder op richting de Syrische hoofdstad. Vorig jaar vielen grote delen van de regio Quneitra, vlakbij de Golanhoogten en daarmee Israël, in handen van de rebellen.

"De operaties worden geleid door de elitetroepen van Hezbollah", zei Rami Abdurrahman, het hoofd van het in Groot-Brittannië gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. "Ze lijken erop uit te zijn het gebied bij de bezette Golan te bereiken en daar een grensgebied in te stellen dat onder controle van Hezbollah staat."

Geld voor Goudse moskee niet uit Midden-Oosten

Het geld voor de omstreden nieuwe moskee in Gouda komt maar voor een heel klein deel uit het buitenland. Dat blijkt uit een brief van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer.

De komst van de moskee, de grootste van Nederland, is omstreden. Tegenstanders en sommige politieke partijen vrezen dat de moskee voor een belangrijk deel gefinancierd wordt door extremistische moslimkringen. Veel buurtbewoners zijn ook bang voor overlast.

De gemeente Gouda heeft de financiering laten onderzoeken en daaruit blijkt dat het geld voor 0,05 procent uit het buitenland komt. Het komt uit twee andere Europese landen, dus niet uit het Midden-Oosten.

Burgemeester en wethouders in Gouda vinden dat de moskee er kan komen. De gemeenteraad moet dit voorjaar nog beslissen.

Herstel Denver Nuggets in Los Angeles

De basketballers van Denver Nuggets hebben na zes nederlagen op rij weer eens gewonnen. Dat gebeurde dinsdag (lokale tijd) uitgerekend bij Los Angeles Lakers, de topploeg die dit jaar maar niet op gang wil komen. Ty Lawson, topschutter met 32 punten en 16 assists, leidde de Nuggets naar een 106-96-zege.

De Lakers, zonder sterspeler Kobe Bryant, keerden na vier uitduels en evenzovele nederlagen terug in Staples Center, dat de afgelopen week niet beschikbaar was vanwege de uitreiking van de Grammys. Alles leek nog mogelijk voor de thuisploeg bij een 95-94-achterstand. Maar de laatste tweeëneenhalve minuut werden beheerst door Denver en met name Lawson die 15 van de laatste 17 punten maakte inclusief de afsluitende driepunter.

Alle uitslagen van dinsdag:

Charlotte - Detroit 78 - 106
Phoenix - Houston 118 - 127
Chicago - Sacramento 104 - 86
Memphis - Brooklyn 95 - 86
LA Lakers - Denver 96 - 106

Kapitein Costa Concordia: ik word geslachtofferd

De kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, vindt dat hij wordt geslachtofferd om economische belangen veilig te stellen. Dat zei hij woensdag, hevig geëmotioneerd, in de rechtbank.

Schettino wordt verdacht van doodslag, vanwege de schipbreuk van het cruiseschip voor het Toscaanse eiland Giglio in januari 2013. Het ongeluk kostte aan 32 mensen het leven. Woensdagavond op zijn vroegst wordt een vonnis in de zaak verwacht.

Op die noodlottige dag twee jaar geleden stuurde Schettino de Concordia te dicht langs de kust van Giglio. Het schip, met 4200 mensen aan boord, ramde een rif en kapseisde, doordat een gat in de scheepswand was geslagen. Schettino had zichzelf als een van de eersten in veiligheid gebracht en weigerde vervolgens meermaals de mensen voor wie hij de verantwoordelijkheid droeg te hulp te schieten.

De aanklagers noemen Schettino een 'roekeloze idioot' en eisen 26 jaar en drie maanden gevangenisstraf. De kapitein zelf zegt dat zijn hoofd op het hakblok wordt gelegd om economische belangen veilig te stellen. Advocaten van slachtoffers en nabestaanden vinden ook dat de hogere echelons van Costa Crociere SpA, de eigenaar van de Costa Concordia, worden ontzien, maar volgens de verdediging van het bedrijf treft Costa Crociere geen blaam.

ING hervat winstuitkering

ING betaalt voor het eerst sinds het ten tijde van de kredietcrisis een beroep moest doen op staatssteun weer dividend aan zijn aandeelhouders. Die mogen onderling 470 miljoen euro verdelen, wat neerkomt op 40 procent van de in het vierde kwartaal behaalde winst. Dat maakte de bank woensdag bekend.

ING boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 1,18 miljard euro, bijna twee keer zo veel als een jaar eerder. De onderliggende nettowinst, waarin eenmalige posten niet zijn meegeteld, nam met een vijfde af tot 548 miljoen euro.

Begin november betaalde ING het laatste restje staatssteun terug. Daarmee is de weg vrij om de aandeelhouders weer te laten delen in de winst. ING wil vanaf het lopende boekjaar minstens 40 procent van de jaarwinst als dividend uitbetalen.

Met aangifte cyberaanval gebeurt niets

Na de cyberaanval op websites van de Rijksoverheid schreeuwt de politiek moord en brand, maar de politici moeten ook naar zichzelf kijken. Dat zegt directeur Raymond Dijkxhoorn van provider Prolocation woensdag. "De politiek is verantwoordelijk voor de wetten. Wij hebben al vaker aangifte gedaan na cyberaanvallen. We hebben aangegeven hoe de aanvallen zijn uitgevoerd, we hebben gezegd 'je moet daar naartoe en met die mensen praten'. We hebben alles op een presenteerblaadje gegeven. Maar niemand doet daar iets mee. Zelfs geen terugkoppeling", aldus Dijkxhoorn.

De systemen van Prolocation werden dinsdag aangevallen. Daardoor waren de sites van de Rijksoverheid, GeenStijl en Telfort urenlang onbereikbaar. "Het was anders dan een normale aanval. Zoiets hadden we nog niet eerder gezien", zegt Dijkxhoorn.

Brabant: snellere aanpak A67

De provincie Noord-Brabant vreest dat het nog jaren gaat duren tot de drukke en onveilige A67 ten zuiden van Eindhoven aan de beurt is voor eventuele verbetering. De regio vraagt minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) daarom om een snellere aanpak.

De minister is van plan onderzoek te doen naar de oplossingen voor de A67 maar dat dreigt jaren te gaan duren. "Wij hebben grote zorgen of deze aanpak leidt tot passende maatregelen. De regio ervaart nu dagelijks de problemen van slechte doorstroming en slechte veiligheid op de A67. Vanuit de regio is er dan ook een unanieme roep voor een veel urgentere aanpak van deze problematiek", schrijft de provincie in een brief.

Als het aan de regio ligt, gaat 271 miljoen euro die Den Haag oorspronkelijk had gereserveerd voor de voltooiing van de rondweg om Eindhoven primair naar de A67. De Tweede Kamer stemde in november tegen afronding van de zogenoemde ruit om Eindhoven en bepaalde dat het geld moet worden gebruikt voor verbreding van de A67 én de A58.

Politie haalt 15-jarig meisje uit prostitutie

De politie van Rotterdam heeft vrijdag een 15-jarig meisje uit de prostitutie gehaald. Een 20-jarige Rotterdammer is opgepakt op verdenking van mensenhandel, aldus het Openbaar Ministerie woensdag.

Agenten hadden gereageerd op een seksadvertentie en een afspraak gemaakt met de prostituee voor een zogenoemde cardate. Bij een cardate vindt de prostitutie plaats in de auto van de klant. De politie was dan ook in een onherkenbare auto naar de afspraak in Rotterdam gekomen.

Toen de prostituee in de politieauto stapte, zag de rechercheur dat het meisje erg jong was. Na onderzoek bleek de Nederlandse inderdaad pas 15 jaar te zijn. Na onderzoek in de omgeving kon de verdachte in zijn auto worden aangehouden. Bij de aanhouding had de verdachte de werktelefoon van het meisje bij zich.

Spakenburg: wel doping, geen strafzaak

Amateurclub Spakenburg ontloopt een tuchtzaak over het gebruik van doping. De Dopingautoriteit heeft in zijn onderzoek naar de kwestie te weinig bewijs om voetballers individueel te kunnen straffen, meldde het bureau woensdag.

Wel is aangetoond dat het verboden middel methylhexanamine minstens twee keer aanwezig was in de kleedkamer. "Dat het middel ook daadwerkelijk is gebruikt, is meer dan aannemelijk", concludeert het Nederlandse antidopingbureau, dat zijn onderzoeksrapport heeft gestuurd naar de KNVB en de club uit de Topklasse zelf.

De Dopingautoriteit stelde een onderzoek in naar aanleiding van een publicatie in NRC Handelsblad in augustus 2014. Daarin onthulden twee anonieme spelers dat een meerderheid van de selectie het prestatieverhogende middel had gebruikt in de kampioensjaargang 2011-2012. Het bestuur van de club stelde ook een intern onderzoek in.

De Wit bondscoach basketbalsters

Remy de Wit is benoemd tot bondscoach van de Nederlandse basketbalvrouwen. Dat heeft de Nederlandse Basketball Bond (NBB) woensdag bekendgemaakt. De Wit, die al werkzaam was als hoofdcoach bij het opleidingscentrum in Amsterdam, tekent een contract dat loopt tot en met het Europees kampioenschap van 2017.

De NBB maakte in november het vertrek bekend van Meindert van Veen die een kleine dertig jaar bondscoach was van de basketbalsters. De Wit (40) was sinds 2009 hoofdcoach van het CTO Amsterdam vrouwenbasketbalprogramma en boekte met jeugdteams goede resultaten op EK's. Eerder was hij onder meer hoofdcoach van de mannen bij eredivisieclub Den Helder Seals. Naast zijn benoeming tot bondscoach van het seniorenteam blijft De Wit eindverantwoordelijk voor het CTO-programma in Amsterdam.

Burgemeester Capelle gaat in Capelle wonen

Burgemeester Frank Koen van Capelle aan den IJssel gaat in zijn gemeente wonen. Koen werd in 2010 burgemeester van Capelle, maar bleef in zijn vorige standplaats Lexmond wonen. De kwestie van zijn woonplaats was aangekaart in het AD. Daarna volgde een gesprek met de commissaris van de Koning van Zuid-Holland.

Volgens artikel 71 van de Gemeentewet moet de burgemeester wonen in de gemeente waar hij burgemeester is. "In goed overleg met de commissaris van de Koning en de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heb ik deze beslissing genomen", liet Koen woensdag weten.

Volgens de krant kon Koen zijn villa in Lexmond alleen met verlies verkopen. Naar aanleiding van de berichten sprak de gemeenteraad in januari het vertrouwen in de burgemeester uit.

De burgemeester houdt zijn huis in Lexmond aan als privébezit.

Dit is hoe je de Kraken unlockt in Evolve

Sinds gister is Evolve beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Je hebt in eerste instantie toegang tot slechts één monster, de Goliath. In onderstaande video zie je hoe je het Kraken-monster kunt unlocken.

Evolve is een coöperatieve/competitieve shooter waarin een team van vier spelers (hunters) het opneemt tegen een buitenaards monster. Je kunt als één van de jagers spelen of als het monster zelf. De game biedt verschilende gamemodi zoals Hunt, Rescue en Defend.

Islamitische Revolutie herdacht in Iran

Met massale optochten is in Iran woensdag de Islamitische Revolutie van 1979 herdacht. Zoals gebruikelijk werden er veel leuzen gescandeerd tegen de Verenigde Staten en Israël.

Iran probeert al enkele jaren een akkoord te sluiten met het Westen over zijn atoomprogramma. Het Westen verdenkt Iran ervan aan een kernwapen te werken en heeft daarom talloze sancties ingesteld tegen het land. In ruil voor een inperking van het atoomprogramma hoopt Iran dat de westerse sancties worden ingetrokken of teruggeschroefd. President Hassan Rouhani vertelde een mensenmenigte in Teheran 'geen moeite te zullen sparen' om Iran te beschermen bij de onderhandelingen.

"De sancties hebben Iran niet richting de onderhandelingstafel gedwongen", betoogde Rouhani. "De onpraktische druk die op Iran is uitgeoefend en de aanzienlijke voortgang van het vreedzame Iraanse atoomprogramma heeft juist de VS naar de onderhandelingstafel geleid."

Iran en zijn gesprekspartners - de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland - sloten in november 2013 al een voorlopig akkoord. Het atoomprogramma werd bevroren in ruil voor de versoepeling van enkele sancties. De deadline voor een definitief akkoord is meerdere keren uitgesteld, maar staat nu op 30 juni. Iran gaf onlangs aan hoopvol te zijn dat er de komende maanden een definitieve overeenkomst kan worden gesloten.

Alonso en Button: het wordt beter

De haperende start van McLaren in de eerste testraces van de Formule 1 hebben de coureurs Jenson Button en Fernando Alonso niet ontmoedigd. Het ervaren duo rekent in de komende testsessie in Barcelona op een spectaculaire verbetering van de bolide, die voorzien is van een motor van Honda. "We zagen bij de eerste test in Jerez al genoeg vooruitgang en we zullen alleen maar beter worden. De auto voelt aan als één geheel, niet als een karkas met een motor", aldus Button.

Honda maakt dit jaar zijn rentree in de Formule 1 als motorleverancier. In Jerez kwam de nieuwe motor nog niet echt uit de verf. Alonso en Button reden maar weinig rondjes en waren verreweg de langzaamsten.

Alonso, die is overgekomen van Ferrari, toonde zich bij een presentatie in Tokyo ouderwets gedreven. "We willen het kampioenschap winnen. Als het dit jaar niet lukt, dan volgend jaar. Dat is het doel. We willen de successen van Honda uit de jaren tachtig en negentig herhalen. De nieuwe auto heeft zijn ware aard nog niet laten zien. In Melbourne tijdens de eerste race zullen we zien hoe snel we echt zijn."

Rutte: Griekenland kan bezuinigingen wijzigen

Griekenland heeft het recht om bezuinigingsmaatregelen door andere besluiten te vervangen, mits het resultaat voor de Griekse overheidsfinanciën maar hetzelfde is. Premier Mark Rutte zei dat woensdag in een Tweede Kamerdebat over de EU-top van donderdag en de Griekse kwestie.

Rutte benadrukte dat 'afspraak afspraak is' in de onderhandelingen tussen Griekenland en de eurozone over eventuele verlichting van de schulden. Er is een bestaand leningenprogramma, zei Rutte, met voorwaarden voor de staatsschuld en het begrotingstekort in Griekenland. "Daarbinnen heeft het land altijd de mogelijkheid om maatregelen te wijzigen, mits die hetzelfde opleveren." Over dat laatste oordeelt de trojka van IMF, Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB). Die adviseert vervolgens de eurogroep.

Twintig tips over oplichting via datingapps

Na een oproep in het tv-programma Opsporing Verzocht zijn bij de politie twintig tips binnengekomen met mogelijk meer informatie over twee mannen die worden verdacht van oplichting via datingapps. Dat heeft de politie woensdag laten weten.

Vorige maand werden de verdachten (26 en 30 jaar oud) in Leidschendam gearresteerd, nadat acht vrouwen aangifte van oplichting hadden gedaan. De vrouwen werden opgelicht via de datingapps Tinder en Badoo.

De politie vermoedt dat deze aangiftes nog maar het topje van de ijsberg is. Mogelijk zijn er veel meer vrouwen die uit schaamte geen aangifte doen, of er zelfs helemaal niet over willen praten. De slachtoffers waren uit op leuk contact, maar zitten nu met veel schade. De vrouwen zouden zijn afgeperst, bedreigd, gechanteerd en opgelicht. Sommigen voor enorme geldbedragen.

Sharia4Belgium is terreurgroep

De Belgische beweging Sharia4Belgium is een terreurorganisatie die de democratie via gewelddadige weg omver wilde werpen en de strengislamitische sharia ervoor in de plaats in wilde voeren. Dat heeft de rechter in België woensdag geoordeeld. De leider van de groep, Fouad Belkacem, is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf.

Tientallen andere leden van de groep werden tot lichtere straffen veroordeeld. Velen werden bij verstek berecht, omdat zij zich momenteel in Syrië bevinden of daar mogelijk de dood hebben gevonden.

Het proces tegen Sharia4Belgium was een van de grootste terreurprocessen in België. Sharia4Belgium werd twee jaar geleden verboden.

Persgroep mag Wegener overnemen

De Persgroep in België kan de kranten en huis-aan-huisbladen van Wegener overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onder voorwaarden ingestemd met de beoogde overname van uitgever Mecom, het moederbedrijf van Wegener. Dat maakte de toezichthouder woensdag bekend.

De Persgroep is de uitgever van het AD, de Volkskrant, Trouw en Het Parool en is daarnaast eigenaar van radiostation Q-Music en websites als Autotrack. Mecoms dochterbedrijf Wegener geeft vooral regionale dagbladen uit, waaronder De Gelderlander, BN DeStem en De Twentsche Courant.

Volgens de ACM zijn alleen aanvullende afspraken nodig over de bezorging van dagbladen om voldoende concurrentie te behouden. Vorig jaar concludeerde de toezichthouder al dat de transactie geen nadelig effect zal hebben voor lezers van dagbladen.

Marokko ontruimt migrantenkampen bij Melilla

De Marokkaanse autoriteiten hebben honderden mensen gearresteerd bij de ontruiming van een migrantenkamp bij de Spaanse enclave Melilla. Dat hebben Marokkaanse mensenrechtenactivisten woensdag gezegd.

Volgens de Marokkaanse Organisatie voor Mensenrechten zijn twaalfhonderd migranten opgepakt en met bussen naar afgelegen plaatsen gebracht. De ontruiming van het kamp begon dinsdagochtend, kort nadat het ministerie van binnenlandse zaken had aangekondigd dat migrantenkampen worden opgedoekt. Dat besluit is onderdeel van het nieuwe immigratiebeleid van de Marokkaanse regering.

Tienduizenden Afrikanen reizen jaarlijks naar Marokko in de hoop via de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta Europa te bereiken om daar een beter leven op te bouwen. Marokko, dat eerder migranten toestemming heeft gegeven in het land te blijven en daar aan het werk te gaan, voert een stevig beleid ten aanzien van migranten die naar Europa willen.

VVD-Kamerlid declareerde te veel in oude baan

Het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen heeft als gedeputeerde in de provincie Limburg ten onrechte declaraties ingediend. Een woordvoerder van de VVD-fractie bevestigt woensdag berichtgeving hierover in NRC Handelsblad.

Volgens de krant gaat het om 'duizenden' euro's voor de jaren 2011 en 2012. Verheijen heeft laten weten het te veel ontvangen bedrag terug te zullen storten, aldus de woordvoerder van de fractie. Die kon niet zeggen om hoeveel geld het precies gaat.

Verheijen, die woordvoerder Europa in de Kamer voor zijn partij is, heeft volgens de krant voor een bijbaan zich vijf keer in de provinciale dienstauto van Limburg naar de Randstad laten rijden. Van de bijbaan ontving hij ook een reiskostenvergoeding. "Dat was gewoon stom", zegt hij tegen de krant.

EU-parlement: ook etiket voor verwerkt vlees

Consumenten moeten kunnen achterhalen uit welk land het vlees komt dat bijvoorbeeld in kant-en-klare lasagne en pizza zit. De herkomst moet op het etiket staan van levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. Dat stelde het Europees Parlement in Straatsburg woensdag.

De vermelding kan fraude met vlees tegengaan en het vertrouwen herstellen na de recente schandalen. Zo werd paardenvlees gemengd met ander vlees zonder dat dit op de verpakking stond. Voor vers vlees is vermelding al verplicht.

Volgens de Partij voor de Dieren (PvdD) komt de vermelding de voedselveiligheid ten goede. Het herkomstlabel zorgt er ook voor dat de lange afstand van veel diertransporten zichtbaar wordt, zegt PvdD-Europarlementariër Anja Hazekamp.

Kim K. plast altijd in onderbroek

Kim Kardashian heeft een schokkende bekentenis gedaan. De diva plast namelijk altijd in haar onderbroek.

Zoals al eerder gemeld, staat Kim deze maand in Love Magazine. Ze is er niet alleen naakt in te zien, maar doet ook een boekje open over haar seksleven.

Zo vertelt de 34-jarige liefhebster van negerpiemels dat zij altijd onderbroeken van Spanx draagt. Foeilelijke omaonderbroeken waarin je kont mooi uitkomt. Alleen plassen wil niet echt in zo'n ding.

Kim is vooral te spreken over de kruisloze variant van de onderboek, die juist het zeiken zou moeten vergemakkelijken. Alleen faalt de brunette met de dikke kont hier nogal in. "Ik plas altijd over mijn Spanx", bekent ze. "Het is een ramp, ze zijn niet kruisloos genoeg!"

Verder heeft ze ook geopenbaard wat haar lievelingsstandje is. "Ik wil Kanye het liefst snoeihard achterlangs", zo bekent ze. Waarvan akte.

Brute artwork van Destiny-arsenaal

Enkele medewerkers van de grafische afdeling bij Bungie hebben artwork online gezet van (de wapens van) Destiny. Het resultaat mag er zijn, bekijk de gedetailleerde wapenmodellen hieronder.

Om alle artwork te bekijken, bekijk de linkjes hieronder van de verschillende designers van ontwikkelaar Bungie.

Link 1 (David Stammel)

Link 2 (Rajeev Nattam)

Link 3 (Mark van Haitsma)

Link 4 (Milton Cadogan)

Slachtoffer brand Driewegen was bewoner

De man die dinsdag overleed als gevolg van een woningbrand in het Zeeuwse Driewegen, was de 77-jarige bewoner van het huis. Zijn 73-jarige vrouw raakte zwaargewond. Ze is met ernstige brandwonden opgenomen in een gespecialiseerd brandwondencentrum. Dat heeft de politie woensdag laten weten.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Het vuur woedde op de bovenverdieping van het huis aan de Platteweg. Door de felle, uitslaande brand is de woning grotendeels verloren gegaan.

Pink gaat bloot tegen bont op Times Square

Alecia Moore, beter bekend als Pink, zal bloot te zien zijn op een enorm reclamebord op Times Square. In het kader van de campagne 'Bont? Dan liever naakt' van de Amerikaanse dierenwelzijnsorganisatie PETA is de zangeres volledig ontkleed te bewonderen op het best verlichte plein van New York. Dit meldt de Nederlandse afdeling van PETA woensdag.

De enorme advertentie wordt donderdag onthuld, vlak voor aanvang van de New York Fashion Week. De Grammy-winnares vertelt dat ze niet altijd bontvrij is geweest. "Ik heb bont gedragen op verschillende gelegenheden. Maar ik ben verstandig geworden en boycot bont nu compleet. Ik hoop dat iedereen gedwongen kan worden om de verschrikkingen te zien die deze dieren moeten ondergaan voor modetrends. Ik hoop dat bontdragers in hun kont gebeten worden door dezelfde diersoort die ze dragen", aldus Pink.

PETA richt zich op het verbannen van dierenmishandeling ten behoeve van de mode-industrie. De organisatie staat bekend om de provocerende reclamespotjes en advertenties. Pink is niet de eerste beroemdheid die uit de kleren gaat voor de campagne. Eerder waren actrices Eva Mendes en Olivia Munn al bloot voor PETA te zien.

'Moisander naar Sampdoria'

Ajacied Niklas Moisander vertrekt aan het einde van het seizoen naar het Italiaanse Sampdoria. De Finse verdediger tekent een contract van drie jaar bij de club uit Genua. De Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport meldde dat de voetballer woensdagochtend de medische keuring heeft ondergaan.

Van Moisander was bekend dat hij Ajax zou verlaten. Op aandringen van trainer Frank de Boer maakt hij het seizoen af bij de landskampioen, waarna hij deze zomer transfervrij is.

De Finse international maakte in de zomer van 2012 de overstap van AZ naar Ajax. Hij kan bogen op vier landstitels; drie met Ajax en één met AZ.

VN: alle partijen in Libië schonden mensenrechten

Alle strijdende partijen in Libië hebben de mensenrechten geschonden. Dat heeft mensenrechtenchef van de Verenigde Naties Zeid Raad al-Hussein woensdag gezegd. Alle partijen voerden dodelijke aanslagen uit op burgers en mensen werden standrechtelijk geëxecuteerd, ontvoerd en gemarteld.

Zeid schrijft in een rapport voor de Algemene Vergadering van de VN dat Libië kampt met de ernstigste politieke crisis en escalatie van geweld sinds wijlen dictator Moammar Gadhafi in 2011 werd afgezet. Het land is nu verdeeld onder twee wedijverende regeringen. Een regering is internationaal erkend, de andere wordt gesteund door islamistische milities. Beide regeringen beweren de enige echte regering van Libië te zijn. Ondertussen 'oefenen machtige gewapende groepen het gezag op de grond uit en begaan ze straffeloos mensenrechtenschendingen'.

Zeid zei voorts dat het rechtssysteem in het land voortdurend onder vuur ligt en niet functioneert in Tripoli, Benghazi en andere delen van het land. "Leiders of leden van gewapende groepen zijn vooralsnog niet vervolgd, ondanks de ernstige en voortdurende mensenrechtenschendingen die ze pleegden", aldus Zeid. Groepen, zoals een raad van dorpsoudsten, nemen steeds vaker de plaats in van rechtbanken waardoor 'het rechtssysteem verder wordt ondermijnd'.

RKC en trainer Koopman per direct uit elkaar

Martin Koopman is niet langer trainer van RKC Waalwijk. Club en oefenmeester hebben dat besluit woensdag in overleg genomen, zo meldt de hekkensluiter van de Jupiler League. De 5-0-nederlaag maandag op eigen veld tegen De Graafschap gaf de doorslag. Ook assistent-trainer Wim van Zeist vertrekt.

Volgens algemeen directeur Remco Oversier passen de plannen van de club en de ideeën van Koopman niet meer bij elkaar. RKC is hard bezig de financiële problemen uit het verleden op te lossen. "De komende jaren gaan we op voetbaltechnisch gebied weer bouwen met een jonge spelersgroep en Martin kreeg het gevoel dat hij hierin niet de juiste man op de juiste plaats is", meldde Oversier. "Het zegt heel veel over Martin dat hij met dit gevoel naar ons toe is gekomen. Dit getuigt van lef."

Beloftentrainer Erwin van Breugel neemt voorlopig de taken van Koopman waar.

Rabobank maakt betalen met mobieltje mogelijk

Klanten van Rabobank kunnen vanaf woensdag betalen met hun telefoon aan de kassa. Rabobank is de eerste Nederlandse grootbank die dit mogelijk maakt.

Bij mobiel betalen houdt de klant zijn smartphone, met een zogeheten NFC-chip, enkele centimeters van de betaalautomaat van de winkelier. Het af te rekenen bedrag wordt daarna automatisch afgeschreven van de bankrekening. Voor bedragen tot 25 euro hoeft geen pincode ingetoetst te worden. Bij bedragen daarboven wel.

Rabobank heeft voor de nieuwe betaalmogelijkheid een speciale app ontwikkeld, de Rabo Wallet. In eerste instantie is die alleen geschikt voor twee toestellen van Samsung.

Ook de andere grootbanken zijn bezig met contactloos betalen. In 2013 hielden Rabobank, ING en ABN AMRO in Leiden ook al een gezamenlijke proef voor afrekenen met de smartphone.

rabobakWe maken hem vast...

Lodeweges blijft trainer Heerenveen

sc Heerenveen heeft het contract met trainer Dwight Lodeweges met één seizoen verlengd. Dat maakte de Friese eredivisionist woensdag bekend. Het contract van Lodeweges, die bezig is aan zijn eerste seizoen bij Heerenveen, liep komende zomer af. De coach presteert goed met zijn team dat momenteel zesde staat.

Lodeweges (57) is al zeventien jaar actief als trainer en werkte voor meerdere clubs in binnen- en buitenland. Voordat hij trainer werd, was hij profvoetballer bij Go Ahead Eagles en kwam hij uit in de Amerikaanse en Canadese competitie.

Dwight Lodeweges is ook komend seizoen trainer bij sc Heerenveen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Dwight Lodeweges is ook komend seizoen trainer bij sc Heerenveen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Voorzitter Jelko van der Wiel en manager voetbalzaken Hans Vonk van sc Heerenveen zijn ingenomen met de contractverlenging van Dwight Lodeweges. "Er is een prima samenwerking en we zijn tevreden over de ontwikkeling onder zijn leiding. De recente prestaties bewijzen dat Dwight met Heerenveen op de juiste weg is."

De contractverlenging maakt Dwight Lodeweges trots en blij. "Het is mooi om nog een jaar door te gaan. Ik kan hier prima mijn werk doen en heb ook schik in mijn werk. We hebben de beschikking over een jonge en mooie groep waar nog veel rek in zit. Als technische staf zijn we nog lang niet klaar."

Bergsma blijft op zijn hoede

Na de late afmelding van rivaal Sven Kramer voor de 10.000 meter bij de WK afstanden werd olympisch kampioen Jorrit Bergsma gekscherend al hier en daar gefeliciteerd met zijn titelprolongatie. "Ho,ho, ik zal er eerst nog wel voor moeten rijden", tempert de 29-jarige stayer het ongebreidelde optimisme in het Nederlandse kamp. "Als je een slechte dag hebt, kan zon race heel anders lopen dan je dacht."

Bergsma betreurt donderdag de absentie van Kramer in Thialf op de langste afstand. "Ik was weer graag het duel met hem aangegaan", zegt de Fries, die zijn provinciegenoot dit seizoen op de 10.000 meter al twee keer klopte. "Het geeft de wereldtitel ook meer glans als alle sterkste rijders aan de start verschijnen. Hoe zwaarder de strijd, des te mooier is de prijs."

De afzegging van Kramer, die zich dinsdag alsnog terugtrok vanwege het voor hem ongunstige WK-schema, kwam voor Bergsma een tikje onverwacht. "Toen Sven had besloten bij de selectiewedstrijden de 1500 meter niet te rijden, dacht ik nog wel dat hij hier zou gaan meedoen aan de 10 kilometer. Maar het is natuurlijk ook een heel slechte zet van de ISU om deze afstand als eerste wedstrijd op het WK te programmeren. Het lijkt erop dat de internationale schaatsbond echt van dit onderdeel af wil, anders doe je dat niet. Die 25 rondjes gaan flink in je benen zitten. Als je op andere WK-nummers ook wil presteren, zul je keuzes moeten maken. De 10 kilometer hoort het sluitstuk van de WK te zijn. Heel jammer, dat het nu deze kant opgaat."

'Amerikaan schiet drie moslims dood'

Een 46-jarige man zou in Amerika drie moslimstudenten hebben doodgeschoten. Amerikaanse media meldden dat hij in staat van beschuldiging is gesteld nadat drie studenten van 19, 21 en 23 door het hoofd waren geschoten in Chapel Hill in de staat North Carolina.

De schietpartij was dinsdagavond (plaatselijke tijd) in een appartement vlak bij de universiteit in de Amerikaanse plaats. Verdachte Craig Stephen Hicks gaf zich later zelf aan bij de politie. Over zijn motieven kon de politie nog niets zeggen.

Weer man doodgeschoten in Amsterdam

In Amsterdam-Zuidoost is in de nacht van dinsdag op woensdag een man doodgeschoten. De schietpartij vond plaats op de Leerdamhof. Het is nog onbekend wie de man is en of hij een bekende was van de politie.

Getuigen hoorden rond 01.50 uur schoten op straat en waarschuwden de politie. Agenten vonden even later op straat de dode man. Er zou meerdere keren zijn geschoten. De omgeving is afgezet voor onderzoek.

De politie zegt dat getuigen twee mannen hebben zien wegrijden op een bromfiets. Die is niet lang daarna uitgebrand teruggevonden op de Maldenhof.


Update 12.50 uur:
De man die in de nacht van dinsdag op woensdag in Amsterdam-Zuidoost is doodgeschoten, is een 24-jarige Amsterdammer. Het slachtoffer is een bekende van de politie: hij stond in de zogenoemde Top 600. Dat liet de politie woensdag weten.

De Top 600 is een wisselende lijst met namen van jonge Amsterdamse criminelen die zich schuldig maken aan onder meer woninginbraken, straatroof of overvallen. De man werd rond 01.50 uur op de Leerdamhof meerdere keren beschoten en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

Caro Emerald te horen in nieuwe Marvel-serie

Het nummer That Man van de Nederlandse zangeres Caro Emerald is prominent te horen in de nieuwe Marvel-serie Agent Carter. Dat heeft zij zelf op Facebook gemeld.

De eerste aflevering van de nieuwe comic-serie, waarin het lied is gebruikt, werd vorige maand al in de Verenigde Staten uitgezonden. Maar Emerald zelf kwam er ook pas onlangs achter. De serie is nog niet in Nederland te zien. De scene in kwestie is overigens wel al te zien op YouTube.

Agent Carter is een spin-off van de Captain America-films en laat zien hoe geheim agent Peggy Carter (Hayle Atwell) na de Tweede Wereldoorlog geheime missies gaat uitvoeren bij industrieel Howard Stark, de vader van Tony Stark, beter bekend als Iron Man.

Het is niet de eerste maal dat een Nederlands lied een belangrijke rol in een Amerikaanse productie speelt. Onlangs baarde zangeres Jenny Lane opzien doordat haar cover van Firework van Katy Perry was gebruikt tijdens de slotscène van de omstreden komedie The Interview.

Woezel & Pip-film in 2016 in de bioscopen

De eerste speelfilm over de hondjes Woezel en Pip beleeft zijn wereldpremière in februari 2016. Dat heeft distributeur Dutch FilmWorks woensdag bekendgemaakt. Eerder had Dinand Woesthoff, na de dood van Guusje Nederhorst de drijvende kracht achter Woezel en Pip, al op Twitter laten doorschemeren dat hij werkte aan een speelfilm.

Woesthoff heeft het project ontwikkeld samen met de Utrechtse studio il Luster, die eerder ook de avondvullende animatiefilm Trippel Trappel Dierensinterklaas maakte, en producent Tom de Mol. In de Woezel & Pip-film zijn alle bekende vriendjes van de partij en doet ook een nieuw, wel heel bijzonder dier zijn intrede in de Tovertuin.

Woezel en Pip zijn ooit verzonnen door actrice en zangeres Guusje Nederhorst. Zij schreef de verhalen in de laatste maanden voor haar dood in 2004. Aan de nieuwe boekjes werkten talloze vrienden van haar mee. Intussen is er ook muziek, speelgoed, een theatershow en een tv-serie van Woezel en Pip.

Gameplaybeelden van piratengame Raven's Cry

In Raven's Cry neem je de rol aan van jonge piraat Christopher Raven en ga je op zoek naar een beruchte piraat genaamd Neville Scranton. De game speelt zich af in en om de Caraïbische eilanden in de zeventiende eeuw.

Raven's Cry is beschikbaar voor PlayStation 3, PlayStation 4, Windows, Linux en OS X. De game is sinds een paar week beschikbaar en is her en der finaal afgebrand in reviews.

PvdA: Griekenland belangrijk land

De eurolanden moeten niet vergeten dat Griekenland een belangrijk land is, dicht bij Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Meer sociale instabiliteit in Griekenland moet voorkomen worden. PvdA-Kamerlid Marit Maij wees daar woensdag op in een Tweede Kamerdebat over de Griekse leningen.

Maij liet ruimte voor nieuwe onderhandelingen tussen Griekenland en de eurolanden over de voorwaarden aan de miljardenleningen. Als Griekenland de 'janboel' in eigen land opruimt, de belastingontwijking en corruptie aanpakt, moet een compromis tussen Griekenland en de geldleners mogelijk zijn. Schuldverlichting is mogelijk, 'als dat maar wel betekent dat Griekenland uiteindelijk terugbetaalt', zei Maij.

Ze waarschuwde voor 'spierballentaal' in het debat over Griekenland, zoals dreigen met een 'Grexit'.

Attila's laatste avondmaal

Na drie ruiters van de apocalyps gezien te hebben in de Attila-trailers de afgelopen maanden, is het nu tien dagen voor release tijd voor de laatste ruiter, de dood.

De nieuwe Total War game draait namelijk om Attila de Hun, die de beschaafde wereld in de 5e eeuw liet beven en sidderen. De christenen waren er namelijk heilig van overtuigd dat het einde der tijden nabij was en dat Attila letterlijk de dood zelve was. Historisch gezien waren Attila's rooftochten dan ook het begin van het einde van het Romeinse rijk, maar gelukkig is Total War: Attila een computerspelletje en kun je er je eigen draai aan geven.

De game gooit het over een radicaal andere boeg dan zijn voorgangers, want waar in andere Total War-games elke factie klein begint en de wereld moet gaan veroveren, is het grootste deel van de wereld in Attila in het begin onder controle van het westelijke en oostelijke Romeinse rijk maar verliezen die gaandeweg terrein. Probeer je Rome te redden of ga je het platbranden? Of speel je liever een van de barbaarse stammen die hun kans schoon zien om een nieuw koninkrijk te stichten waar het Romeinse rijk instort?

Total War: Attila komt 17 februari uit voor PC.

BaajGuardian zoekt neukpartner

BaajGuardian is al een tijdje vrijgezel, zo meldt hij aan website FOK.nl. 

Licht emotioneel na het lezen van het verhaal van Barry Atsma over de struggles van het alleenstaande leven, voegt hij zijn verhaal hier bij. De FOK!legende beschrijft het zo: 'zo he, ik ben ook al een tijdje vrijgezel, ik dacht ik vertel het fok ff want blijkbaar is dat normaal hier'. De FOK!redactie erkende natuurlijk meteen de inherente nieuwswaarde van dit statement. 

Met dit bericht willen we ons solidair verklaren met deze arme FOK!ker en hem helpen in deze moeilijke tijd. Ben je of ken je iemand die het vrijgezelle leven van deze jongeman kan vullen met een liefdevolle relatie? Neem dan contact op met de FOK!redactie!

Vrouw krijgt te dikke tieten

Een vrouw uit Klagenfurt is niet blij met haar nieuwe tieten. Volgens de Oostenrijkse zijn haar prammen nu te dik. Ze heeft dan ook besloten haar plastisch chirurg voor de rechter te slepen.

Het vrouwtje van in de twintig ging vorig jaar augustus onder het mes. Ze vond haar voorgevel niet mooi genoeg, en besloot deze op te vullen tot een cupje B.

Eenmaal uit de narcose bleek de bouwvvakker haar een C-cup te hebben aangemeten. Ook waren haar tieten volgens de Oostenrijkse niet mooi symmetrisch. "Ze was verbijsterd door het resultaat, en voelde zich net Pamela Anderson", aldus haar advocaat in de rechtbank gisteren.

Volgens Miss Plastic Fantastic heeft de tettendokter verkeerde implantaten gebruikt, en moest ze op eigen kosten een nieuwe voorgevelverbouwing ondergaan. Ze eist dan ook €21.190 om het gedane leed te verzachten. De rechter zal in juni uitspraak doen in deze rechtszaak.

Gelderland wil maandag weer regiotaxi

Gelderland wil uiterlijk maandag het regiotaxivervoer in de provincie weer op orde hebben. Tot die tijd is er alleen voor rolstoelers, mensen met een visuele handicap en ziekenhuisafspraken vervoer geregeld. Anderen die al een rit met de regiotaxi hadden besteld, moeten een andere oplossing verzinnen.

De provincie staat woensdagmorgen voor de voorzieningenrechter in Arnhem tegenover taxibedrijf Willemsen de Koning. Dit bedrijf staakte dinsdag het regiotaxivervoer in een groot deel van Gelderland wegens een financieel conflict met de provincie. Het bedrijf zegt vanwege het conflict faillissement te moeten aanvragen voor een aantal bedrijfsonderdelen. De provincie vindt dat Willemsen de Koning slecht heeft gepresteerd en heeft nieuwe contracten met andere vervoerders gesloten, die later dit jaar ingaan.

Gelderland wil dat het bedrijf de ritten direct hervat. Volgens de provincie is er een contract met het moederbedrijf en staat een eventueel faillissement van dochterbedrijven los van de afspraken.

Ook Martinitoren luidt de noodklok

De Martinitoren en de Der Aa-kerk in Groningen sluiten zich aan bij de oproep van de Groninger Bodem Beweging (GBB) om donderdag de noodklok te luiden op het moment dat de Tweede Kamer in debat gaat over de gaswinning in de provincie. Dat meldt de gemeente Groningen woensdag.

Tientallen kerken in de provincie gaan de noodklok luiden. Dat is van oudsher een waarschuwing voor naderend onheil. De Groningers vinden dat de gaskraan verder moet worden dichtgedraaid omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

De GBB is blij dat beide Groningse kerken, die overigens geen bevingsschade hebben, mee gaan doen. "Het begint nu echt heel erg te leven", zegt secretaris Dick Kleijer. "Nu de Martinitoren de noodklok gaat luiden, verwacht ik dat het ook veel andere kerken over de streep trekt."

Ook de Stichting Oude Groninger Kerken, die zo'n 77 kerken in beheer heeft, kreeg veel positieve reacties op de actie. "Het lijkt erop dat het een flink aantal gaat worden, zeker nu de twee bekendste kerken in de stad mee gaan doen."

Krantenjongen vindt deel buit plofkraak terug

Een krantenbezorger in Maastricht heeft dinsdagochtend een deel van de buit van een plofkraak teruggevonden. De politie wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat, maar zegt dat het om een aardig deel van de buit gaat.

De geldautomaat werd in de nacht van maandag op dinsdag opgeblazen. De explosie veroorzaakte een kleine brand en een grote ravage. Twee daders gingen er met de buit op een scooter vandoor. De krantenbezorger vond het papiergeld een paar honderd meter verderop terug en waarschuwde de politie.

Zeven mensen aangehouden wegens mensenhandel

In Amsterdam en Hongarije zijn dinsdag zeven mensen aangehouden. Ze worden verdacht van mensenhandel, witwassen en gedwongen prostitutie, meldde de politie woensdag.

De politie deed invallen op drie plaatsen in Amsterdam en in drie woningen in Hongarije. De invallen gebeurden tegelijkertijd, zodat verdachten elkaar niet konden waarschuwen. In Amsterdam zijn drie mannen van 29, 31 en 45 jaar aangehouden en een vrouw van 38. In Hongarije gaat het om drie mensen van 29, 44 en 47 jaar.

Bij de invallen in Nederland werden twee vrouwen gevonden die mogelijk het slachtoffer zijn van mensenhandel en gedwongen prostitutie. Zij krijgen hulp aangeboden.

De politie kwam de bende op het spoor door onverklaarbare overboekingen van Nederland naar Hongarije en forse contante stortingen op Nederlandse bankrekeningen.

Asscher: retailsector kan met banenplan komen

De retailsector kan wat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken betreft een banenplan bij hem indienen. Hij is bereid te helpen. Asscher heeft dat gezegd tegen de radiozender BNR. Hij wees erop dat Blokker en V&D het nu moeilijk hebben, maar volgens de minister heeft de hele sector te maken met een verandering. Niet alle winkelbedrijven zijn daar even goed op voorbereid.

Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken voor banenplannen in de diverse sectoren. Voorwaarde is dat werkgevers en vakbonden in een sector ook bijdragen. Ze moeten eenzelfde bedrag op tafel leggen als Asscher. Tot dusver zijn 79 banenplannen goedgekeurd voor in totaal 440 miljoen. Het gaat vooral om scholing en het begeleiden naar ander werk.

Barry Atsma zoekt neukpartner

Barry Atsma is al een heel tijdje vrijgezel. Aan Viva vertelt de acteur dat hij een nieuwe relatie wel ziet zitten. "Het is prima zo, maar een echte vaste liefde zou ik wel weer eens leuk vinden."

Maar waar vindt Barry een nieuwe vriendin? "Een radioprogramma heeft voor de grap een keer een profiel voor me aangemaakt op Tinder. Vrouwen sprongen er als een club hyena's bovenop. Nee, dat is niets voor mij", aldus Atsma. Aan het blad vertelt hij dat hij snel door heeft of vrouwen op hem vallen vanwege zijn bekendheid, 'dus dat staat me niet in de weg'.

Atsma komt meestal zelfverzekerd over, maar aan het blad laat de acteur weten natuurlijk ook wel eens onzeker te zijn. "Ik word onzeker als ik mijzelf terugzie en daar niet tevreden over ben. En dat heb ik om de haverklap", geeft Barry toe. "Aan de andere kant ben ik van nature heel positief ingesteld, ik heb een soort vertrouwen dat het allemaal goed komt."

Hoewel Barry de laatste tijd voor wat filmprojecten naar het buitenland ging, wil de acteur in Nederland blijven wonen. "Mijn kinderen zijn heel belangrijk voor me, ik besteed veel tijd aan ze en dat bewaak ik ook heel goed", aldus Barry. "Kan ik tijdens een bepaald project niet om 17.30 uur bij de bso staan, dan ben ik niet de man voor dat project."

Winkelier moet omzetcijfer delen

Winkeliers moeten hun omzetgegevens gaan delen met verhuurders. Dit zegt Jan Meerman, directeur van branchevereniging Inretail, woensdag in een interview met Het Financieele Dagblad. "Als een retailer al tien jaar niet meer in zijn formule investeert en de omzetten dalen, zoals bij V&D, moet een vastgoedeigenaar daar wat van kunnen zeggen."

Veel detailhandelaars zijn huiverig om inzage te geven in hun omzet. Ze vrezen dat vastgoedbazen zich dan te veel gaan bemoeien met hun bedrijfsvoering. "Ik realiseer me dat ik een flinke steen in de vijver gooi", aldus Meerman. "Het wantrouwen zit diep. Maar het is nodig om de patstelling tussen verhuurders en winkeliers te doorbreken."

Strijd in Oekraïne woedt voort ondanks overleg

De strijd in het oosten van Oekraïne woedt nog altijd voort. Woensdag werd een busstation in rebellenbolwerk Donetsk beschoten. Daarbij zouden zeker twee, mogelijk drie mensen om het leven zijn gekomen, aldus de rebellen. Later woensdag heeft in Wit-Rusland vredesoverleg plaats, waar ook Rusland, Frankrijk en Duitsland bij aanschuiven.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei in een verklaring op zijn website dat hij woensdagochtend een bezoek heeft gebracht aan het oosten van het land. Porosjenko bezocht Kramatorsk. "We eisen onvoorwaardelijke vrede", aldus de president. "We eisen een staakt-het-vuren, een terugtrekking van alle buitenlandse troepen en de sluiting van de grens." Hij zei ervan overtuigd te zijn dat er een compromis kan worden gevonden.

Porosjenko spreekt in het Wit-Russische Minsk met de Russische president Vladimir Poetin. Frankrijk en Duitsland, die bemiddelen bij de gesprekken, hebben de strijdende partijen opgeroepen de vijandelijkheden te staken omdat die de vredestop kan doen ontsporen.

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zei maandag al dat er nog 'behoorlijk wat problemen' zijn bij de onderhandelingen. Problemen zijn er vooral op het gebied van de toekomst van Oost-Oekraïne, garanties over de Oekraïens-Russische grens, het neerleggen van de wapens en het ruilen van gevangenen. Fabius zei dat met het overleg een akkoord tot stand moet komen, maar 'niet slechts op papier'. Het is volgens Fabius 'zeer wel mogelijk' dat de Franse president François Hollande woensdag aanschuift bij het overleg.

Gameplaytrailer Mekazoo

Stel je een platformspel voor met mechanische dieren met verschillende eigenschappen. Bedenk dan dat je meteen in een willekeurig dier kan veranderen en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Indieontwikkelaars The Good Mood Creators hebben een 2,5D platformer gemaakt met vrolijke muziek en frisse kleuren. Je strijdt tegen een insectenleger en de omgeving.

Eind dit jaar komt Mekazoo uit voor PlayStation 4, Xbox One, Wii U en pc.

Mekazoo

Mekazoo

Mekazoo

Mekazoo

Mekazoo

'Banken leggen bouwers te snel in ziekenboeg'

Banken zetten projectontwikkelaars veel te gemakkelijk weg als probleemgevallen die moeten worden ondergebracht bij de afdeling bijzonder beheer. Daar komen zelfs bedrijven terecht die winst maken en financieel gezond zijn. Dat zei directeur Nico Rietdijk van de branchevereniging van projectontwikkelaars NVB woensdag, na berichtgeving in De Telegraaf.

De branchevereniging telt 120 leden. Daarvan ligt volgens Rietdijk inmiddels de helft in de ziekenboeg van banken. Hij schat dat 30 tot 40 procent van deze bedrijven, waarover bij de betreffende banken twijfel bestaat of zij aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen, zwarte cijfers schrijven.

Frankrijk, Groot-Brittannië sluiten ambassade Jemen

Frankrijk en Groot-Brittannië gaan hun ambassade in Jemen sluiten. Dinsdag besloten de Verenigde Staten ook al de ambassade te sluiten. De drie landen hebben staatsburgers die in Jemen verblijven opgeroepen het land te verlaten. Jemen verkeert in een chaos nu sjiitische Houthi-rebellen de macht hebben gegrepen.

De Franse ambassade gaat vrijdag dicht. De Britse ambassade heeft de ambassade woensdag in de vroege ochtend al gesloten en het personeel geëvacueerd. "De veiligheidssituatie in Jemen is de afgelopen dagen achteruit gegaan", zei de Britse minister voor het Midden-Oosten Tobias Ellwood. "Spijtig genoeg hebben we moeten vaststellen dat onze ambassadestaf en ons gebouw steeds meer gevaar lopen."

Jemen verkeert al maanden in een crisis. Sjiitische Houthi-rebellen hebben de hoofdstad Sanaa belegerd en uiteindelijk zelfs ingenomen. De rebellenstrijders hebben inmiddels het parlement ontbonden. De Verenigde Naties hebben geprobeerd te bemiddelen tussen de rebellen en andere partijen in Jemen, tot dusver zonder resultaat.

Abdel-Malek al-Houthi, de leider van de rebellengroep, waarschuwde dinsdag al de Houthi's niet in de weg te zitten. Hij veroordeelde de besluiten van andere landen om hun diplomaten naar huis te halen. "We accepteren niet dat we onder druk worden gezet. Dat heeft totaal geen zin", aldus Al-Houthi. "Diegenen die de belangen van het land schade toebrengen zullen merken dat hun belangen in dit land ook schade oplopen." Hij heeft dergelijke dreigementen al eerder uitgesproken, maar het is niet precies duidelijk op wat voor maatregelen hij zint.

Terugroepactie Prénatal om loslatende knopen

Prénatal waarschuwt zijn klanten dat twaalf artikelen die sinds juli 2014 werden verkocht, gevaarlijk kunnen zijn. Bij de baby- en peuterbroeken en -shirtjes kunnen knoopjes of sierbuttons loslaten. Daardoor bestaat een risico op verstikking.

De kledingstukken staan afgebeeld op de website prenatal.nl. Klanten worden opgeroepen de producten terug te brengen naar de winkel, waar ze het aankoopbedrag terugkrijgen.

Volgens Prénatal is het probleem te wijten aan onbetrouwbare testrapporten van de leverancier. Het bedrijf zegt maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen.

Mogelijke inbreker omgekomen in Medemblik

In Wervershoof in de gemeente Medemblik is in de nacht van dinsdag op woensdag een man om het leven gekomen die mogelijk heeft geprobeerd in te breken op bungalowpark de Vlietlanden. Hij werd in de loop van de nacht opgemerkt door een aantal mensen en ging ervandoor. Even later werd hij in een nabijgelegen sloot gevonden. Hij is ter plaatse overleden.

De politie kon woensdagochtend nog niet zeggen of hij is verdronken en doet nog nader onderzoek naar de doodsoorzaak.

Politie verder met ontmanteling drugslab

De politie gaat woensdag verder met de ontmanteling van een groot drugslaboratorium dat dinsdag werd ontdekt in de kelder van een loods in Etten-Leur. In het drugslab werd speed gemaakt.

Specialisten hebben veel moeite met de ontmanteling omdat de kelder alleen via een kleine verborgen ingang bereikbaar was. Apparatuur was via een gat in de vloer in de kelder gezet waarna de vloer weer is dichtgemaakt.

De politie verwacht dat de ontmanteling woensdag kan worden afgerond. "Het is een flinke klus", reageerde een woordvoerder. Over de exacte hoeveelheid aangetroffen grondstoffen kon hij woensdagochtend nog niet meer zeggen.

De 58-jarige eigenaar van de loods werd dinsdag aangehouden als verdachte. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Rob Geus en verloofde willen kindje importeren

Rob Geus en zijn verloofde Suzanne Ozek overwegen om een kindje te adopteren. Dat vertelt De Smaakpolitie-presentator woensdag aan Story. "We zijn ons een beetje aan het oriënteren", zegt hij. "Het lijkt mij heel mooi om een kindje uit een kansarm gebied te adopteren en hier alle kansen te geven."

Geus kwam tijdens reizen voor goede doelen in Afrika in aanraking met weeskindjes. "Ik heb heel wat weesjes in mijn armen gehouden. Die had ik op dat moment zó mee willen nemen. Het lijkt me dus heel mooi om te adopteren", aldus de SBS-presentator.

Dat Ozek en Geus in de zomer gaan trouwen was al bekend. Inmiddels zijn ook de locatie en de datum bekend. De twee geven elkaar op 3 juli in Maastricht het jawoord. Aanvankelijke waren er plannen om in Curaçao op het strand te trouwen, maar het is uiteindelijk toch een kasteel in Limburg geworden zodat de oma van Suzanne bij de bruiloft kan zijn.

"Suzanne wil heel graag dat haar oma van 91 jaar bij ons huwelijk is. En we willen het dat lieve mensje niet aandoen om tien uur in een vliegtuig te zitten. We hebben nu ook een hele mooie locatie", besluit de presentator.

Storing sites Rijksoverheid was cyberaanval

De storing van Rijksoverheid.nl en veel andere websites van de overheid is veroorzaakt door een cyberaanval. Dat heeft het ministerie van Algemene Zaken woensdag gemeld. De storing begon dinsdag rond 10.00 uur en duurde tot in de avond.

Het ministerie onderzoekt de aanval samen met netwerk- en hostingprovider Prolocation en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Het gaat om een zogeheten DDoS-aanval, waarbij de server zodanig wordt bestookt met data dat sites overbelast raken.

Frankrijk neemt terreurpropaganda onder de loep

Frankrijk onderzoekt de propaganda, de indoctrinatie en de andere methodes die worden gebruikt om terroristen te ronselen. Zo worden bijvoorbeeld sociale media en computerspelletjes onder de loep genomen. Dat heeft de Franse minister van justitie Christina Taubira dinsdag gezegd op een speciale bijeenkomst van de Contraterrorismecommissie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Taubira zei dat het na de aanslagen van vorige maand op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt in Parijs van groot belang is dat er internationaal actie wordt ondernomen om terreuraanslagen tegen te gaan. Hoofdvraag is volgens Taubira wat mensen ertoe brengt om extreem geweld te zien als een 'nobele zaak'. Ook de fascinatie voor misdaad en dood en de ongelijkheid tussen arm en rijk wordt onderzocht. "We moeten nieuwe leven blazen in het principe van gelijkheid", aldus Taubira. "De belofte van de Franse republiek is dat iedereen een kans heeft. We moeten ons aan die belofte houden."

Daarnaast treft de Franse regering maatregelen om racisme en xenofobie tegen te gaan, slachtoffers en getuigen beter te beschermen en mensen te helpen die informant zijn geworden. Ook de verspreiding van terroristisch materiaal op sociale media wordt aangepakt.

Als onderdeel van het offensief om terrorisme binnen de landsgrenzen uit te roeien hebben de autoriteiten al vijftien terreurnetwerken opgerold. De minister gaf geen verdere details over deze terreurnetwerken.

Griekse regering krijgt vertrouwen parlement

Het Griekse parlement heeft dinsdagavond haar vertrouwen uitgesproken in de nieuwe regering van de Griekse premier Alexis Tsipras. De radicaallinkse regering van Tsipras kreeg het vertrouwen van 162 parlementariërs, 137 stemden tegen.

De nieuwe regering werd op 25 januari gekozen. Tsipras heeft beloofd om het bezuinigingsbeleid van het land volledig om te gooien. Ook wil hij onderhandelen over de noodleningen die aan Griekenland zijn verschaft. Eerder zei Tsipras al 'dat er geen weg terug is' en dat Griekenland toezeggingen eist van zijn kredietverleners.

FOK!ker redt V&D van ondergang

De financiële problemen van V&D waren al tijdelijk opgelost door nieuwe investeringen, het korten van de lonen van het personeel en een gul aanbod van de pandjesbazen, maar nu lijkt het erop dat V&D een permanente redding heeft. FOK!ker Vu redt het noodlijdende warenhuis.

Zijn oplossing is even simpel als doeltreffend. Vu koopt namelijk zijn ondergoed bij de V&D en belooft nu een flinke voorraad in te gaan slaan.

"Mooi, dan kan ik weer wat ondergoed kopen bij V&D. Prima kwaliteit", aldus Vu. "zal ik dan maar een flinke voorraad in huis halen"

Vu wilde zijn filantropische daad eigenlijk geheim houden. "Haha!! Niemand zal weten dat ik de redding zal zijn van V&D", fluisterde hij. FOK! kreeg echter lucht van zijn actie en besloot de beste man de kudo's te geven die hij verdient.

D66: schoolwijkagent tegen radicalisering

Om radicalisering onder leerlingen op vmbo- en mbo-scholen sneller aan te pakken wil D66 dat het kabinet schoolwijkagenten gaat inzetten. De partij doet dat voorstel woensdag tijdens een Kamerdebat met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen dreigt een grote groep jongeren te radicaliseren. Er is onvoldoende capaciteit om die allemaal in de gaten te houden. Deze speciale wijkagent kan voor leraren, ouders en leerlingen het aanspreekpunt worden om die gedragsverandering te bespreken.

Leraren en ouders weten vaak niet wat ze moeten met een leerling die dreigt te radicaliseren, aldus Berndsen. De wijkschoolagent kan als vraagbaak dienen voor leraren en ouders. Daarnaast kan de agent een vertrouwensrelatie met de leerlingen opbouwen.

Openingsfilmpje Tekken 7

In aanloop naar de release van Tekken 7 heeft Bandai Namco alvast het openingsfilmpje laten zien. Heihachi Mishima heeft een klein onderhoud met Kazuya, geheel in de Mishima-traditie.

Tekken 7 komt 18 februari uit in de arcade speelhallen in Japan. In maart komt Tekken 7 wereldwijd uit, maar op welke platforms is nog niet officieel bekendgemaakt. Traditiegetrouw wordt het sowieso PlayStation 4, maar ook pc en Xbox One behoren tot de mogelijkheden.

V&D trakteert klanten op taart

V&D viert de redding van de winkelketen met taart. Klanten die een kopje koffie of thee kopen, krijgen er woensdag een stukje taart naar keuze bij. "Op naar de volgende 127 jaar", aldus het bedrijf in een paginagrote advertentie in De Telegraaf. "Het waren hele spannende dagen en er is door iedereen keihard gewerkt. Met een geweldig resultaat; V&D blijft gewoon open."

Klanten kunnen er beter snel bij zijn: "Tot snel, want op is op!" Was getekend: "V&D Sinds 1887"

Of de V&D het werkelijk nog 127 jaar redt valt te betwijfelen. De formule lijkt hopeloos verouderd en je kunt je afvragen wat je nog bij V&D te zoeken hebt.

V&D trakteert klanten op taart
V&D trakteert klanten op taart (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer....Vrij saai allemaal.

Welkom! Erg veel gebeurd er niet op weergebied helaas. We zitten nog steeds onder invloed van een hogedrukgebied, maar wel aan de verkeerde kant ervan. Het weerbeeld is over het algemeen bewolkt. In het weekend kan er dan weer eens wat regen gaan vallen, maar echt wisselvallig weer zoals we gehad hebben lijkt er nog niet meteen in te zitten.

De vorst is overal verdwenen en die komt voorlopig ook niet meer terug. Als het in de nacht even opklaart is 0 graden toch wel het minimum. Overdag lopen de temperaturen weer wat verder op en liggen de hele periode tussen de 6 en 9 graden. We beginnen vandaag ook weer meest bewolkt, maar van het zuiden uit proberen opklaringen ons land te gaan veroveren. Of dit in het hele land lukt is maar zeer de vraag. De beste papieren voor wat zon heeft het zuiden van het land. Er staat maar een zwak tot matig briesje dat draait naar het zuidoosten toe.

Wat actiever weer vonden we in het zuiden van Portugal waar enkele stevige buien met onweer vielen. Verder ligt vrijwel heel Europa onder een gordel van hogedruk.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Sneeu
Vorige week vielen er zelfs bij D_tje in Terneuzen winterse buien.

SneeuwD
Je zag het wel weer snel wegsmelten.

 SnDe
En D_tje dacht: Die ene keer dat het in Zeeland sneeuwt....

 

 

 

 

 

 

'Nederlander niet voorbereid op overstroming'

Te weinig Nederlanders zijn voldoende voorbereid op een eventuele overstroming of een andere ramp. Dat concludeert het Rode Kruis naar aanleiding van een onderzoek onder ruim 1100 mensen, uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2.

Ruim 80 procent van de Nederlanders maakt zich geen zorgen over een eventuele overstroming, terwijl 60 procent van het Nederlandse landoppervlak kan overstromen. ,,Mensen realiseren zich onvoldoende dat ze zichzelf langere tijd moeten kunnen redden in de kou en regen als alles onder water staat’’, aldus het Rode Kruis.

Daardoor lopen mensen volgens de directeur van het Rode Kruis, Gijs de Vries, een groot risico. Hij biedt woensdag tijdens de Henry Dunantlezing aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur symbolisch een noodpakket aan.

VS: aantal Syriëgangers neemt toe

Het aantal mensen dat naar Syrië afreist om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat of een andere terroristische groep, neemt nog altijd toe. De Verenigde Staten denken dat meer dan 20.000 jihadisten uit meer dan negentig landen naar Syrië zijn gegaan. Dat zijn er duizend meer dan waar de VS vorige maand nog van uitgingen.

Dat hebben bronnen bij de FBI en het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid gezegd. Ondanks de bombardementen die de internationale coalitie onder leiding van de VS uitvoert, willen mensen nog altijd meedoen aan de gewapende strijd. Ongeveer 3400 jihadisten uit het Westen zijn de afgelopen tijd naar Syrië gereisd of hebben dat geprobeerd.

De marechaussee hield onlangs nog een 27-jarige Fransman aan op Schiphol, omdat hij waarschijnlijk naar Syrië wilde. Hij was onderweg naar Turkije, maar al snel werd vermoed dat hij op doorreis was. Veel jihadisten steken in Turkije de grens met Syrië over.

VS: aantal Syriëgangers neemt toe
VS: aantal Syriëgangers neemt toe (Foto: ANP)

Jon Stewart stopt met The Daily Show

De populaire Amerikaanse komiek Jon Stewart stopt met The Daily Show. Dat heeft de zender Comedy Central dinsdag (lokale tijd) bekendgemaakt. Stewart houdt er later dit jaar mee op.

Stewart is sinds 1999 de presentator van het satirische nieuwsprogramma. Amerikaanse politici en media moeten het vaak ontgelden. Stewart heeft ervoor gezorgd dat het programma steeds toonaangevender werd. Ook in Nederland wordt The Daily Show uitgezonden.

De zenderbaas noemt Stewart een 'geniale komiek' met veel talent die altijd deel zal blijven uitmaken van de Comedy Central-familie. Wanneer Stewart voor het laatst te zien zal zijn, is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk wie hem opvolgt.

Jon Stewart stopt met The Daily Show
Jon Stewart stopt met The Daily Show (Foto: ANP)

Australië verijdelt terreuraanslag

Twee mannen zijn in Sydney aangehouden omdat ze een terroristische aanslag zouden willen plegen in Australië. De mannen van 24 en 26 jaar wilden dat doen in opdracht van Islamitische Staat (IS), schrijven Australische media.

Het duo werd opgepakt nadat een speciale anti-terreureenheid van de politie een inval had gedaan in Fairfield, een buitenwijk in het westen van Sydney. Ze heeft daarmee naar eigen zeggen een aanslag verijdeld.

In het pand waar de inval werd gedaan, werd een jachtmes, een machete en een zelfgemaakte IS-vlag gevonden. Ook troffen agenten een video aan waarin een man vertelt over de aanslag die hij wil plegen. Media schrijven dat de vondst erop duidt dat de mannen dinsdag een onthoofding wilden uitvoeren. De politie wil dat nog niet bevestigen.

De verdachten zijn aangeklaagd voor het voorbereiden van een terreurdaad en moeten woensdag voor de rechter verschijnen. De mannen zijn geen bekenden van justitie en waren niet in beeld als jihadisten. De autoriteiten kwamen de mannen dinsdag op het spoor na tips.

Australië is de laatste maanden scherp op terreurdreigingen nadat in december achttien mensen werden gegijzeld in een café in Sydney. Na bijna zeventien uur bestormde de politie het pand. Drie mensen kwamen bij de gijzeling om het leven, inclusief de gijzelnemer. Sindsdien is het dreigingsniveau in Australië opgeschaald naar 'hoog'.

De anti-terreurpolitie deed meerdere invallen in onder meer Sydney en Brisbane. In totaal zitten elf mensen vast omdat ze betrokken zouden zijn bij terrorisme.

'Australië verijdelt terreuraanslag'
'Australië verijdelt terreuraanslag' (Foto: ANP)

Oostenrijkse skiërs pakken wereldtitel in landenwedstrijd

De Oostenrijkse alpineskiërs hebben tijdens het WK in Vail/Beaver Creek de wereldtitel gepakt op het team event. De wedstrijd bestond uit een knock-outfase met zestien landen, die allemaal in actie kwamen met een team van twee vrouwen en twee mannen. De skiërs streden tegen elkaar in een parallelreuzenslalom, waarna na vier duels de balans op werd gemaakt.

Het Oostenrijkse kwartet bestaande uit Eva-Maria Brem, Marcel Hirscher, Michaela Kirchgasser en Christoph Nösig rekenden in de eerste ronde met speels gemak af met Argentinië. Frankrijk wist met 3-1 van Rusland te winnen, terwijl de VS hetzelfde deed met Finland. Zweden schakelde Tsjechië met 4-1 uit, Zwitserland won op basis van snelste tijden van Kroatië (2-2) en Noorwegen rekende met 3-1 af met Slovenië. Waar Italië met 3-1 weinig moeite kende met het Britse kwartet, viel het doek voor een van de favorieten al in de eerste ronde: Duitsland kwam 0,05 seconden tekort om na een 2-2 stand tegen Canada op basis van tijden door te mogen.

In de kwartfinales had Oostenrijk na drie runs al een beslissende 3-0 voorsprong genomen op Noorwegen, terwijl Frankrijk relatief eenvoudig aan de kant werd gezet door de Zwitsers: 3-1. De Amerikanen bakten er helemaal niks van en gingen voor eigen publiek kansloos ten onder tegen Zweden, terwijl Canada in de laatste kwartfinale gehakt maakte van een falend Italiaans team. 

Oostenrijk kreeg het in de halve finales lastiger en wist de duels maar nipt te winnen. Brem versloeg Michelle Gisin met slechts 0,12 seconden, Hirscher pakte Gino Caviezel (+0,15) en Kirchgasser verloor haar run zelfs van Wendy Holdener. Nösig stelde met een nipte zege op Justin Murisier (+0,09) net op tijd orde op zaken. In de andere halve finale ging het tot het uiterste, want na vier runs stonden Zweden en Canada op gelijke hoogte. Op basis van de tijden plaatste Canada zich echter zeer verrassend voor de eindstrijd.

De onderlinge duels in de wedstrijd om het brons, tussen Zweden en Zwitserland, zaten dicht bij elkaar, maar de Zweden hadden de strijd na drie runs in hun voordeel beslecht. In de finale begon Canada dankzij Erin Mielzynski met een voorsprong, maar Phil Brown leverde dat tegen Hirscher weer in. Vervolgens was Candace Crawford sneller dan Kirchgasser, maar door een totaal verprutste start en twee grote fouten halverwege moest de Canadese zich met 0,13 seconden gewonnen geven. In het afsluitende duel rekende Nösig af met Trevor Philip.

Kirchgasser, Brem en Hirscher zien dat Nösig de wereldtitel binnenhaalt voor Oostenrijk (Foto: Getty)

Kamer praat over nieuw zorgplan Schippers

Het nieuwe zorgplan van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wordt woensdag besproken in de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid steunde dinsdag het verzoek van GroenLinks om snel over het plan te praten.

Pia Dijkstra (D66) heeft nog veel vragen en vindt het debat aan de vroege kant. Dijkstra ziet mooie dingen in het voorstel van Schippers. Maar ze vraagt zich wel of het wel uitvoerbaar is. "Het lijkt positief, maar gaan de zorgverzekeraars het ook doen."

Dijkstra had liever eerst tijdens een hoorzitting van de zorgverzekeraars gehoord wat zij denken van het plan om patiënten makkelijker korting te geven op het eigen risico als zij naar een specialist of ziekenhuis gaan met wie de verzekeraar een contract heeft. "Dit is ingrijpend. Ik wil een gesprek met de sector om te weten hoe die hier tegen aankijken."

Basketballers Den Bosch verliezen in Rusland

De basketballers van de SPM Shoeters in Den Bosch zijn er dinsdag opnieuw niet in geslaagd te winnen in de Eurochallenge. De formatie van Sam Jones ging in Rusland met 89-85 onderuit tegen Avtodor uit Saratov. De Shoeters hebben nu drie van de vier gespeelde duels in de tweede groepsronde verloren.

Kees Akerboom deed er nog alles aan om de nederlaag af te wenden. Hij nam 28 punten voor zijn rekening, verreweg het hoogste aantal van alle spelers uit Den Bosch. De Russen hadden echter meer trefzekere basketballers rondlopen. De overwinning voor Avtodor stond na het derde kwart dan ook eigenlijk wel vast, al verkleinden de Shoeters het gat nog wel van veertien naar vier punten.

De Shoeters moeten in een poule van vier bij de beste twee eindigen om door te stoten naar de kwartfinales. Momenteel staat de formatie derde. Er zijn nog twee duels te spelen.

Geblesseerde Wade mist All Star-duel

Basketbalfans die zich hadden verheugd op het optreden van Dwyane Wade in de jaarlijkse All Star-wedstrijd, zijn flink teleurgesteld. De vedette van de Miami Heat zal niet meedoen aan het traditionele potje. Wade heeft last van een hamstringblessure en moet het duel van komende zondag in de Barclays Center in New York aan zich voorbij laten gaan.

Bij de All Star-wedstrijd staan de beste spelers van de Western Conference en die van de Eastern Conference tegenover elkaar. Verleden jaar eindigde het spectaculaire duel, dat vooral bedoeld is om het publiek te vermaken, in 163-155 in het voordeel van de spelers uit het oosten. Wade was toen een van de sterren bij de ploeg uit de Eastern Conference. Hij deed de afgelopen tien edities mee.

Sijsling redt het niet tegen Tomic

Igor Sijsling heeft dinsdag een goede kans laten liggen de tweede ronde van het ATP-toernooi van Memphis te bereiken. De 27-jarige Amsterdamse tennisser ging onderuit tegen Bernard Tomic. De Australiër versloeg Sijsling in drie sets: 4-6, 6-3 en 6-2.

Sijsling begon het duel met de vijf jaar jongere Tomic goed. De eerste set ging overtuigend naar de Nederlander, maar daarna kwam de klad erin. Sijsling kwam in de tweede set een break achter, maar kreeg ook een kans dat goed te maken. Op 5-3 achter liet hij echter een breakpunt liggen. De derde set ging vervolgens met 6-2 naar de nummer 49 van de wereld.

Sijsling liet deze week het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam schieten, omdat hij van de organisatie niet op tijd de garantie voor een wildcard kon krijgen. Hij is sinds maandag de hoogt gerangschikte Nederlander op de wereldranglijst van de ATP. Sijsling passeerde Robin Haase dankzij een sterk optreden in Zagreb (kwartfinale) en bekleedt nu de 89e positie.

Berdych heeft moeite met afmaken in Rotterdam

Het leek erop dat Tomas Berdych dinsdag een kalme start zou gaan beleven aan het ABN AMRO World Tennis Tournament. De Tsjechische titelverdediger had in de eerste ronde aanvankelijk weinig moeite met Tobias Kamke, maar de Duitser vocht zich knap terug. Desondanks won Berdych in twee sets: 6-1 en 7-5.

Het was lang een ongelijke strijd in Ahoy tussen de nummers zeven en 99 van de wereld. Alleen in de slotfase van de tweede set stribbelde Kamke even tegen. Hij kwam nog van 5-1 terug tot 5-5. Daarna won de Duitser bijna de tweede set, maar Berdych herpakte zich op tijd.

Mocht Robin Haase woensdag de tweede ronde bereiken, dan is hij de volgende opponent van Berdych. De Nederlander speelt tegen de Italiaan Andreas Seppi. De Tsjech won vorig jaar het toernooi ten koste van Marin Cilic.

Zaalvoetballers verslaan Slowakije nu wel

De Nederlandse zaalvoetballers hebben het tweede oefenduel met Slowakije in Sittard wel gewonnen. Na het gelijkspel van maandag (3-3) zegevierde Oranje nu met 4-1.

Halverwege leidde de ploeg van bondscoach Marcel Loosveld pas met 1-0 door een treffer van Hoessein Bouzabou. Na rust scoorden Amir Molkârâi, Zaid El Moratbi en Oualid Saadouni. De Slowaken speelden na de 2-0 met een vliegende keep. Dat leverde tegen de uitblinkende Nederlandse doelman Manuel Kuyk maar één goal op, van Marek Bahna (3-1).

Nederland is in voorbereiding op het EK-kwalificatietoernooi in Bosnië-Herzegovina (17-22 maart). Het gastland, Rusland en Letland zijn de tegenstanders. De eindronde is volgend jaar in Servië.

Oekraïense international Voronin stopt

De Oekraïense international Andriy Voronin heeft zijn voetbalcarrière beëindigd. "Dat doet hij op advies van zijn artsen", vertelde zaakwaarnemer Andrey Golovash dinsdag. De 35-jarige aanvaller kampt met problemen aan de wervelkolom, die blijvend zijn. "Hij zou nog wel kunnen spelen maar niet meer op het niveau dat hij gewend is."

Voronin liep in 2013 in dienst van Dynamo Moskou een nekblessure op. Na een operatie werd hij nooit meer helemaal de oude. De blonde spits stond eerder onder contract bij onder meer Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen en Liverpool. In eigen land speelde hij nooit voor een club van betekenis. Voronin kwam tot 74 interlands. Hij wil in Duitsland aan de slag als trainer of adviseur.

'Bruce Jenner zat niet met telefoon in hand'

Bruce Jenner heeft niet zitten bellen of sms'en toen hij zaterdagavond een dodelijk ongeluk veroorzaakte op een snelweg bij het Californische Malibu. Entertainmentwebsite TMZ zette een foto online waarop te zien is dat de ex van Kim Kardashians moeder een sigaret vast had in plaats van een telefoon. 

De politie wilde zondagochtend de telefoon van Bruce doorzoeken, omdat ze het vermoeden hadden dat hij met zijn mobieltje had zitten spelen. Als dat het geval was geweest, had het voor Bruce behoorlijk vervelend kunnen aflopen. In dat geval zou hij namelijk een gevangenisstraf riskeren.

Jenner reed zaterdag achterop een voorligger die door de klap naar de andere weghelft werd gekatapulteerd. Op die andere weghelft botste de witte Lexus frontaal op een Hummer. De vrouw uit de witte auto overleed ter plekke. Nog eens zeven anderen raakten gewond. De meesten van hen kwamen er vanaf met wat schrammen.

Laatste reviews en specials
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
special
Fun met Funda #153 - Subtropisch wonen in Gaanderen
©FOK.nl e.a.