Frankrijk neemt terreurpropaganda onder de loep

Frankrijk onderzoekt de propaganda, de indoctrinatie en de andere methodes die worden gebruikt om terroristen te ronselen. Zo worden bijvoorbeeld sociale media en computerspelletjes onder de loep genomen. Dat heeft de Franse minister van justitie Christina Taubira dinsdag gezegd op een speciale bijeenkomst van de Contraterrorismecommissie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Taubira zei dat het na de aanslagen van vorige maand op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt in Parijs van groot belang is dat er internationaal actie wordt ondernomen om terreuraanslagen tegen te gaan. Hoofdvraag is volgens Taubira wat mensen ertoe brengt om extreem geweld te zien als een 'nobele zaak'. Ook de fascinatie voor misdaad en dood en de ongelijkheid tussen arm en rijk wordt onderzocht. "We moeten nieuwe leven blazen in het principe van gelijkheid", aldus Taubira. "De belofte van de Franse republiek is dat iedereen een kans heeft. We moeten ons aan die belofte houden."

Daarnaast treft de Franse regering maatregelen om racisme en xenofobie tegen te gaan, slachtoffers en getuigen beter te beschermen en mensen te helpen die informant zijn geworden. Ook de verspreiding van terroristisch materiaal op sociale media wordt aangepakt.

Als onderdeel van het offensief om terrorisme binnen de landsgrenzen uit te roeien hebben de autoriteiten al vijftien terreurnetwerken opgerold. De minister gaf geen verdere details over deze terreurnetwerken.