Monsterscore in Belgische rugbycompetitie

In de hoogste Belgische rugbycompetitie is een van de wedstrijden met een wel heel bizarre score afgelopen. Royal Kituro uit Schaarbeek won met liefst 356-3 van de bezoekers uit Zinnik, RC Soignies. Kituro scoorde 56 tries, goed voor 280 punten, en 38 conversies, waar de resterende 76 punten vandaan kwamen. Soignies deed het ook niet slecht en maakte liefst één drop-goal, goed voor drie hele punten.

De problemen voor de bezoekers begonnen in de aanloop naar de wedstrijd. De scheidsrechter kwam niet opdagen, waarna de coach - en veel van de spelers - van Soignies weer huiswaarts keerden, omdat ze ervan overtuigd waren dat de wedstrijd niet door zou gaan. Een uur na de geplande begintijd van de wedstrijd kwam de scheidsrechter toch opdagen en ging de wedstrijd 'gewoon' van start. Soignies moest het echter doen met een ernstig aangetast team - veel spelers zaten immers al thuis op de bank - en was dus eigenlijk kansloos.

Volgens de president van de gasten, Guy Calomme, was het resultaat 'catastrofaal', terwijl een woordvoerster van Kituro liet weten dat de gasten 'niet echt een wedstrijd speelden'. Op de beelden is te zien dat de aanval van Kituro zonder enige moeite langs de verdedigers van Soignies mag rennen om zo try na try te scoren. Dat de nog aanwezige spelers van Soignies de martelgang ondergingen had een duidelijke reden: Een wedstrijd verliezen levert één punt op in de competitie, maar helemaal niet op komen dagen zorgt voor nul punten. 

De beelden waarin te zien is dat Soignies niet bepaald tegenstand biedt (Bron: YouTube)

De score gaf de krachtsverhoudingen tussen de teams overigens niet helemaal juist weer. Soignies staat op de derde plek in de Eerste Divisie, boven Kituro, dat bovendien een wedstrijd meer gespeeld heeft. Soignies heeft wel het opvallende doelsaldo van -264, wat nog altijd beter is dan het kansloze Liège: Na elf verloren wedstrijden hebben zij 76 punten gemaakt en 421 punten tegen gekregen, resulterend in een doelsaldo van -345.