Frankrijk, Groot-Brittannië sluiten ambassade Jemen

Redactie

Frankrijk en Groot-Brittannië gaan hun ambassade in Jemen sluiten. Dinsdag besloten de Verenigde Staten ook al de ambassade te sluiten. De drie landen hebben staatsburgers die in Jemen verblijven opgeroepen het land te verlaten. Jemen verkeert in een chaos nu sjiitische Houthi-rebellen de macht hebben gegrepen.

De Franse ambassade gaat vrijdag dicht. De Britse ambassade heeft de ambassade woensdag in de vroege ochtend al gesloten en het personeel geëvacueerd. "De veiligheidssituatie in Jemen is de afgelopen dagen achteruit gegaan", zei de Britse minister voor het Midden-Oosten Tobias Ellwood. "Spijtig genoeg hebben we moeten vaststellen dat onze ambassadestaf en ons gebouw steeds meer gevaar lopen."

Jemen verkeert al maanden in een crisis. Sjiitische Houthi-rebellen hebben de hoofdstad Sanaa belegerd en uiteindelijk zelfs ingenomen. De rebellenstrijders hebben inmiddels het parlement ontbonden. De Verenigde Naties hebben geprobeerd te bemiddelen tussen de rebellen en andere partijen in Jemen, tot dusver zonder resultaat.

Abdel-Malek al-Houthi, de leider van de rebellengroep, waarschuwde dinsdag al de Houthi's niet in de weg te zitten. Hij veroordeelde de besluiten van andere landen om hun diplomaten naar huis te halen. "We accepteren niet dat we onder druk worden gezet. Dat heeft totaal geen zin", aldus Al-Houthi. "Diegenen die de belangen van het land schade toebrengen zullen merken dat hun belangen in dit land ook schade oplopen." Hij heeft dergelijke dreigementen al eerder uitgesproken, maar het is niet precies duidelijk op wat voor maatregelen hij zint.