Bergsma blijft op zijn hoede

Na de late afmelding van rivaal Sven Kramer voor de 10.000 meter bij de WK afstanden werd olympisch kampioen Jorrit Bergsma gekscherend al hier en daar gefeliciteerd met zijn titelprolongatie. "Ho,ho, ik zal er eerst nog wel voor moeten rijden", tempert de 29-jarige stayer het ongebreidelde optimisme in het Nederlandse kamp. "Als je een slechte dag hebt, kan zon race heel anders lopen dan je dacht."

Bergsma betreurt donderdag de absentie van Kramer in Thialf op de langste afstand. "Ik was weer graag het duel met hem aangegaan", zegt de Fries, die zijn provinciegenoot dit seizoen op de 10.000 meter al twee keer klopte. "Het geeft de wereldtitel ook meer glans als alle sterkste rijders aan de start verschijnen. Hoe zwaarder de strijd, des te mooier is de prijs."

De afzegging van Kramer, die zich dinsdag alsnog terugtrok vanwege het voor hem ongunstige WK-schema, kwam voor Bergsma een tikje onverwacht. "Toen Sven had besloten bij de selectiewedstrijden de 1500 meter niet te rijden, dacht ik nog wel dat hij hier zou gaan meedoen aan de 10 kilometer. Maar het is natuurlijk ook een heel slechte zet van de ISU om deze afstand als eerste wedstrijd op het WK te programmeren. Het lijkt erop dat de internationale schaatsbond echt van dit onderdeel af wil, anders doe je dat niet. Die 25 rondjes gaan flink in je benen zitten. Als je op andere WK-nummers ook wil presteren, zul je keuzes moeten maken. De 10 kilometer hoort het sluitstuk van de WK te zijn. Heel jammer, dat het nu deze kant opgaat."