Australië verijdelt terreuraanslag

Twee mannen zijn in Sydney aangehouden omdat ze een terroristische aanslag zouden willen plegen in Australië. De mannen van 24 en 26 jaar wilden dat doen in opdracht van Islamitische Staat (IS), schrijven Australische media.

Het duo werd opgepakt nadat een speciale anti-terreureenheid van de politie een inval had gedaan in Fairfield, een buitenwijk in het westen van Sydney. Ze heeft daarmee naar eigen zeggen een aanslag verijdeld.

In het pand waar de inval werd gedaan, werd een jachtmes, een machete en een zelfgemaakte IS-vlag gevonden. Ook troffen agenten een video aan waarin een man vertelt over de aanslag die hij wil plegen. Media schrijven dat de vondst erop duidt dat de mannen dinsdag een onthoofding wilden uitvoeren. De politie wil dat nog niet bevestigen.

De verdachten zijn aangeklaagd voor het voorbereiden van een terreurdaad en moeten woensdag voor de rechter verschijnen. De mannen zijn geen bekenden van justitie en waren niet in beeld als jihadisten. De autoriteiten kwamen de mannen dinsdag op het spoor na tips.

Australië is de laatste maanden scherp op terreurdreigingen nadat in december achttien mensen werden gegijzeld in een café in Sydney. Na bijna zeventien uur bestormde de politie het pand. Drie mensen kwamen bij de gijzeling om het leven, inclusief de gijzelnemer. Sindsdien is het dreigingsniveau in Australië opgeschaald naar 'hoog'.

De anti-terreurpolitie deed meerdere invallen in onder meer Sydney en Brisbane. In totaal zitten elf mensen vast omdat ze betrokken zouden zijn bij terrorisme.

'Australië verijdelt terreuraanslag'
'Australië verijdelt terreuraanslag' (Foto: ANP)