FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 februari 2015

Fenninger ondanks gestuntel met overmacht naar wereldtitel reuzenslalom

Skiester Anna Fenninger heeft in het Amerikaanse Beaver Creek met enorme overmacht de wereldtitel op de reuzenslalom gegrepen. De Oostenrijkse, eerder al goed voor goud op de super-G en zilver op de afdaling, legde de basis voor haar titel in de eerste run en kon dat in de tweede run verzilveren.

Na de eerste run stond de 25-jarige Fenninger al mijlenver voor op de concurrentie. Ze sloeg een gat van liefst 0,81 seconden naar haar verrassend sterke landgenote Michaela Kirchgasser, terwijl verder alleen Jessica Lindell-Vikarby met 0,90 binnen één seconde van Fenninger kon blijven. Tina Maze, wereldkampioene afdaling en alpinecombinatie, stond met 1,10 seconden achterstand op de vierde plek. De regerend olympisch kampioene op de reuzenslalom werd gevolgd door Tina Weirather (+1,35).

Fenninger raast met overmacht naar het goud (Foto: Getty)

In de tweede run was de leiding lang in handen van publiekslieveling Lindsey Vonn, die haar 27e plek na de eerste manche om wist te zetten in de 14e plaats in het eindklassement. De vrouw die, naast Fenninger, de meeste indruk maakte was echter zonder enige twijfel Viktoria Rebensburg. De Duitse, die enkele jaren geleden de reuzenslalom domineerde, haalde nog nooit een WK-medaille en na de elfde plek in de eerste run leek dat ook nu lastig. Ze gaf echter al aan dat ze het op haar nieuwe ski's relatief rustig aan had gedaan en dat ze in de beslissende manche alles zou geven. Dat werd bewaarheid, want de een na de ander beet zich stuk op haar tijd.

Lindell-Vikarby kwam met 0,09 seconden dichtbij, maar haalde het ook niet. Fenninger begon met een voorsprong van 1,70 seconden op Rebensburg en breidde dat gestaag uit. Richting het einde leek het echter plotseling fout te gaan, maar door acrobatisch meesterwerk kon de Oostenrijkse op de been blijven en de schade beperken. Uiteindelijk hield ze 1,40 seconden over om haar wereldtitel te pakken, voor Rebensburg en Lindell-Vikarby.

PSV-doelman Bertrams staat voor lang herstel

Doelman Nigel Bertrams van PSV staat voor een lange en zware revalidatieperiode. De 22-jarige keeper werd donderdag geopereerd aan zijn linkerschouder, die hem eerder ook al lang aan de kant had gehouden. Voor het herstel staat zo'n zes maanden, meldde de medische staf van PSV na de geslaagde ingreep. Dat betekent dat Bertrams bij de start van het nieuwe seizoen weer onder de lat kan staan.

De doelman uit de eigen jeugd maakte vorig seizoen bij een bekerwedstrijd zijn debuut in de hoofdmacht. Bertrams kwam dit voetbaljaar tien keer in actie voor Jong PSV in de Jupiler League. Vanwege de nieuwe schouderproblemen van Bertrams trok PSV vorige maand met Danny Wintjens een nieuwe doelman aan, die de rest van het seizoen als derde keus fungeert achter Jeroen Zoet en Remko Pasveer.

Hazard verlengt bij Chelsea tot 2020

Eden Hazard heeft zijn contract bij Chelsea donderdag verlengd tot medio 2020. De 24-jarige middenvelder scoorde dit seizoen al dertien keer in 36 wedstrijden. Chelsea nam de 53-voudig Belgisch international (zes goals) in 2012 over van Lille OSC, waar hij vijf jaar speelde.

"Ik ben heel blij dat Eden een nieuw contract heeft getekend", zei trainer Jose Mourinho. "Het laat zien dat hij in de club gelooft. Hij is al geweldig en zijn ontwikkeling is fantastisch. Hij is nog heel jong en kan de beste van de wereld worden."

Sinds 2012 speelde Hazard 147 wedstrijden voor The Blues, waarin hij 43 keer scoorde. Door de supporters werd hij vorig seizoen gekozen tot speler van het jaar.

Kamp: verdere gasreductie nog niet zeker

Het is nog niet zeker dat de gaswinning in Groningen wordt teruggeschroefd naar 35 miljard kuub. "In juli neem ik een besluit. De PvdA meent al te weten wat de uitkomst zal zijn. We zullen zien." Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei dat donderdagavond na een urenlang debat in de Tweede Kamer.

De hele oppositie wilde dat de VVD-minister nu al de knoop zou doorhakken over een lagere gasproductie. Ook de PvdA drong daar op aan. Maar de minister wil eerst wachten op allerlei onderzoek. Daaruit moet blijken of Nederland met minder gaswinning toch aan zijn leveringsverplichtingen kan voldoen.

Kamp wees erop dat het gasplafond al een aantal malen is verlaagd en dat de Groningers nu uitzicht hebben op een nieuwe reductie. Volgend jaar overweegt de minister meer gas in importeren, waardoor de productie in Groningen nog verder kan dalen.

De Bakker geeft stunt geen vervolg

Thiemo de Bakker heeft zijn knappe overwinning op Juan Monaco geen vervolg kunnen geven bij het ATP-toernooi van São Paulo. De Nederlandse tennisser moest donderdag in de tweede ronde buigen voor de Italiaanse qualifier Luca Vanni: 6-7 (5), 6-3 en 3-6. Een break in de achtste game van de beslissende derde set werd De Bakker fataal.

De confrontatie tussen de nummers 142 (De Bakker) en 149 (Vanni) van de wereldranglijst ging lang gelijk op. De Westlander moest in de derde set echter twee keer zijn service inleveren en gaf daarmee de partij uit handen. In de eerste ronde had De Bakker nog voor een stunt gezorgd door met Monaco de gelouterde Argentijnse nummer 65 van de wereld te verslaan.

Wawrinka bij laatste acht in Rotterdam

De Zwitserse tennisser Stan Wawrinka heeft donderdag de kwartfinales bereikt van het ATP-toernooi in Rotterdam. De nummer acht van de wereld moest weliswaar de eerste set afstaan aan Guillermo Garcia-López, maar gaf de Spanjaard daarna weinig kansen meer: 6-7 (2), 6-4 en 6-2. Wawrinka strijdt met Gilles Müller uit Luxemburg voor een plek in de halve finales.

De als vierde geplaatste Zwitser had in de eerste ronde Jesse Huta Galung uit het ABN AMRO World Tennis Tournament geslagen. Tegen Garcia-López liet Wawrinka in de eerste set liefst drie kansen liggen om die binnen te halen en verloor vervolgens de tiebreak. In het vervolg van de partij stelde de winnaar van acht ATP-titels toernooidirecteur Richard Krajicek echter niet teleur.

Krajicek uit dubbelspel door blessure partner

Voor Michaëlla Krajicek zit het dubbeltoernooi bij de Diamond Games in Antwerpen erop. De Nederlandse tennisster kon donderdagavond niet in actie komen in de kwartfinales omdat haar Roemeense partner Monica Niculescu zich overdag in het enkelspel had geblesseerd.

Krajicek en Niculescu waren als tweede geplaatst en zouden uitkomen tegen het Belgische koppel An-Sophie Mestach en Alison Van Uytvanck, dat met een wildcard tot het toernooi was toegelaten.

Nog nooit zo weinig Italiaanse baby's

Nooit werden in het moderne Italië zo weinig baby’s geboren als in 2014. Afgelopen jaar kwamen 509.000 Italiaantjes ter wereld, het laagste aantal sinds de Italiaanse eenheidsstaat werd uitgeroepen in 1861.

Het Italiaanse statistiekbureau kwam donderdag met de cijfers. Er zijn grote tegenstellingen binnen het land. In het armere zuiden krimpt de bevolking , terwijl in sommige noordelijke regio’s relatief meer kinderen worden geboren dan in Europees koploper Duitsland.

Het lage geboortecijfer vloeit voort uit de kwakkelende economie. Ook het feit dat de immigratie naar het laagste niveau in vijf jaar is gezakt heeft het aantal geboortes doen dalen. Doordat de levensverwachting stijgt, raakt Italië in toenemende mate vergrijsd.

Nog nooit zo weinig Italiaanse baby's
Nog nooit zo weinig Italiaanse baby's (Foto: ANP)

EU zet stappen in strijd tegen terreur

Na de radicaalislamitische aanslagen in Parijs gaat de Europese Unie de strijd tegen terrorisme opvoeren. Zo komen er strengere controles aan Europese grenzen om terroristen te onderscheppen en wordt er meer gedaan om radicalisering van moslims te voorkomen.

Dat hebben de leiders van de Europese Unie donderdag besloten op hun top in Brussel. De EU-leiders gaven de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, opdracht met voorstellen te komen voor een betere bewaking van de grenzen. De maatregel is bedoeld voor de zogenoemde Schengenzone met Nederland en 25 andere Europese landen. Zij houden onderling geen permanente pascontroles.

De staatshoofden en regeringsleiders willen vooral de controles aan de buitengrenzen van de Schengenzone versterken en moderniseren. Zij pleiten voor systematische en gecoördineerde checks van personen die een gevaar kunnen vormen.

EU zet stappen in strijd tegen terreur
EU zet stappen in strijd tegen terreur (Foto: ANP)

EU zet extra sancties door ondanks vredesdeal

De Europese Unie komt maandag met extra sancties in verband met de Oekraïnecrisis, ondanks een nieuw staakt-het-vuren. De EU had kunnen afzien van de stap. Maar de Europese leiders hebben donderdag op hun top in Brussel niets ondernomen om de uitbreiding van de strafmaatregelen tegen te houden.

Daardoor gaat de uitbreiding van de zogenoemde zwarte lijst gewoon door. Op die lijst staan Russen en pro-Russische Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in Oekraïne en bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

De EU plaatst negentien personen en negen instellingen op de lijst. Zij kunnen niet meer bij hun tegoeden in de EU en mogen ook de unie niet in.

Succescoach Karl (63) keert terug in NBA

De Amerikaanse basketbaltrainer George Karl keert op 63-jarige leeftijd terug in de Noord-Amerikaanse topcompetitie NBA. Karl gaat aan de slag bij de Sacramento Kings, waar hij Tyrone Corbin vervangt. Die nam de tegenvallend presterende Kings in december over van de ontslagen Michael Malone.

Karl speelde zelf enkele jaren in de NBA bij de San Antonio Spurs. De Amerikaan maakte vooral naam als trainer van onder meer de Cleveland Cavaliers, Golden State Warriors, Milwaukee Bucks en de Denver Nuggets. Karl vierde in totaal 1131 overwinningen in de NBA, waarmee hij zesde staat op de lijst van trainers met meeste zeges in de basketbalcompetitie.

De succesvolle Amerikaan werd in het seizoen 2012-2013 gekozen tot beste trainer van de NBA, maar moest kort daarna vertrekken bij de Denver Nuggets. Sindsdien werkte hij als tv-analyticus.

Anderlecht naar bekerfinale tegen Club Brugge

De finale van het Belgische bekertoernooi wordt een confrontatie tussen twee topclubs. In navolging van Club Brugge bereikte donderdag ook Anderlecht de eindstrijd. De landskampioen had vorige week het eerste duel met AA Gent al met 2-0 gewonnen en maakte het karwei voor eigen publiek overtuigend af: 3-0.

Binnen een kwartier stond Paars-Wit in het Constant Vanden Stock-stadion al met 2-0 voor door treffers van Steven Defour en Aleksandar Mitrovic. Youri Tielemans maakte in de tweede helft uit een strafschop de derde treffer. Bij Anderlecht mocht verdediger Bram Nuytinck halverwege de tweede helft invallen.

Club Brugge won eerder al twee keer van stadgenoot Cercle Brugge (5-1 en 3-2). De finale is op 22 maart in Brussel.

Dode bij ongeluk op spoorwegovergang Drenthe

Bij een ongeluk op een spoorwegovergang in het Drentse Coevorden is donderdagmiddag iemand onder de trein gekomen en overleden.

In eerste instantie leek het te gaan om een geval van zelfdoding. Maar na bestudering van camerabeelden bleek het toch een ongeval te zijn, aldus de politie donderdagavond. Het slachtoffer heeft de gesloten spoorbomen genegeerd en de naderende trein kennelijk niet of te laat gezien.

De politie onderzoekt de identiteit van het slachtoffer nog. Voor de machinist is hulpverlening geregeld.

Van der Vaart klaar voor Bayern München

Hamburger SV kan zaterdag tijdens de confrontatie met koploper Bayern München beschikken over Rafael van der Vaart. De aanvoerder en topschutter van HSV viel vorige week halverwege de gewonnen thuiswedstrijd tegen Hannover 96 (2-1) uit met een spierblessure. Volgens trainer Joe Zinnbauer is Van der Vaart echter fit genoeg om te spelen tegen de nummer één van de Bundesliga.

HSV heeft na twee zeges op rij de degradatiezone verlaten. De ploeg van Van der Vaart staat op de twaalfde plaats, al is de voorsprong op de clubs in de onderste regionen niet groot. Met vier doelpunten mag Van der Vaart zich de topscorer noemen van de minst trefzekere ploeg in Duitsland (in totaal veertien treffers).

Sneijder schiet met scherp

Wesley Sneijder heeft Galatasaray donderdag met twee prachtige doelpunten een plek bezorgd in de kwartfinales van het Turkse bekertoernooi. De spelmaker van de topclub uit Istanbul nam in de thuiswedstrijd tegen Konyaspor het tweede en derde doelpunt voor zijn rekening (4-1). Sneijder schoot de bal eerst van grote afstand met rechts strak in de kruising en scoorde vervolgens, met zijn andere been, via een lobje over de doelman.

De andere doelpunten van de thuisclub kwamen van Burak Yilmaz en Olcan Adin. Galatasaray had de wedstrijd bij rust al beslist. In de tweede helft moesten de toeschouwers het zonder treffers doen.

Pamela Anderson vraagt weer scheiding aan

Pamela Anderson heeft voor de derde keer een scheiding van haar man Rick Salomon aangevraagd. De Baywatch-blondine meent het volgens TMZ deze keer wel, en maakte volgens de website deze week de gang naar de rechtbank.

De 47-jarige voormalige actrice was in 2007 tien weken getrouwd met Salomon. In januari 2014 maakte ze bekend opnieuw met hem getrouwd te zijn. Nadat ze in juli een scheiding had aangevraagd, trok ze dit verzoek in augustus in.

Driveclub-auto haalt 389 km/u

Deze maand komen er nieuwe auto’s bij in Driveclub. Onder het YouTube-account PhenomEvolution van ontwikkelaar Developer Evolution Studios zijn beelden geplaatst van iemand die 242 mijl per uur rijdt met een nog onbekende wagen. Dat is 389 kilometer per uur. De auto kan harder maar er kwam een bocht aan.

Later vandaag is er nog een videootje beloofd met deze auto op Venom Hot Lap Circuit.

Update 22:20
De beloofde video is geplaatst. Morgen wordt onthuld welke auto hier wordt gebruikt.

Bergsma prolongeert titel op 10.000 meter

Jorrit Bergsma heeft zijn wereldtitel op de 10.000 meter schaatsen geprolongeerd. De Fries was in Thialf op de langste afstand met een tijd van 12.54,82 minuten een klasse apart. Erik Jan Kooiman werd verrassend tweede, voor de eveneens uitblinkende Patrick Beckert.

Kooiman kwam al vroeg in het programma in actie en zette met een persoonlijk record van 13.02,57 minuten een tijd neer waar velen zich op stukbeten. De eerste die in de buurt kwam was Beckert (13.10,95) die een zeer sterk slot van de race kende. Sverre Lunde Pedersen beet zich in de slotmeters stuk op die tijd en werd vierde.

In de slotrace was Bergsma een klasse apart. De Fries reed lange tijd in de buurt van het baanrecord (12.45) van de afwezige Sven Kramer, maar moest die tijd in de laatste acht ronden door de zware omstandigheden loslaten. Desondanks rolde er alsnog een scherpe tijd uit.

Jorrit Bergsma prolongeert wereldtitel op 10.000 meter (Pro Shots/Erik Pasman)
Jorrit Bergsma prolongeert wereldtitel op 10.000 meter (Pro Shots/Erik Pasman)

Proces-verbaal voor verwaarlozen konijnen

Een 32-jarige man heeft een proces-verbaal gekregen omdat hij zijn konijnen in Hilvarenbeek (Noord-Brabant) slecht verzorgde. De politie zegt dat de man al eerder in de fout ging met de verzorging van de beesten.

De man hield de konijnen in een houten schuurtje zonder drinkwater. Een aantal konijnen had ontstoken ogen en een konijn had een abces in zijn mond. In het schuurtje lagen ook dode konijnen.

IS claimt ontvoering 'Israëlische spion'

Islamitische Staat (IS) houdt een negentienjarige jongen uit Israël gegijzeld en beweert dat hij een spion is van de Mossad, de Israëlische geheime dienst. De militante groepering heeft een Engelstalig 'interview' met de gijzelaar gepubliceerd waarin hij zogenaamd een bekentenis aflegt.

De jongen heet Muhammad Musallam en is een Arabische Israëli. Zijn ouders zeggen dat hij op vakantie naar Turkije ging en een tijdje later belde met de mededeling dat hij ontvoerd was naar Syrië.

Een bron binnen het Israëlische veiligheidsapparaat stelt echter dat Mussallam zijn ouders niet de waarheid heeft verteld en zich juist wilde aansluiten bij de terreurorganisatie die hem nu heeft gegijzeld. Hij zou eind oktober al zijn vertrokken.

IS claimt ontvoering'Israëlische spion'
IS claimt ontvoering'Israëlische spion' (Foto: ANP)

Ash Carter nieuwe minister van defensie VS

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag Ash Carter goedgekeurd als nieuwe minister van Defensie. Carter wordt de vierde defensieminister in vier jaar tijd voor president Barack Obama.

Slechts vijf senatoren stemden tegen Carters benoeming. De Democraat Carter vervangt Chuck Hagel, de Republikeinse ex-senator die de afgelopen jaren een gespannen relatie had met Obama.

Carter was van 2011 tot 2013 de nummer twee binnen het Pentagon. Daarvoor stond hij onder meer aan het roer van de onderzoekstak van het Ministerie van Defensie en ging hij over de inkoop van wapens.

Uma Thurman: niemand vond mijn make-up mooi

Uma Thurman weet niet waar iedereen het over had toen zij deze week volgens sommigen onherkenbaar op de rode loper verscheen. "Ik denk dat niemand mijn make-up mooi vond", zei ze donderdag in de Today Show. "Het was echt raar, ik doe dit al jaren en mensen zeggen altijd wel dingen, aardig en gemeen."

Op foto's die eerder deze week genomen zijn bij de première van haar nieuwste project The Slap, ziet de 44-jarige actrice er anders uit dan normaal. Amerikaanse media speculeerden dat Thurman aan haar gezicht had laten sleutelen, omdat haar gezicht er verdacht glad uitzag.

Volgens haar visagist Troy Surratt kwam het omdat hij had geëxperimenteerd met andere oogmake-up. "Ik heb haar wenkbrauwen ingetekend met potlood waardoor haar wenkbrauwen meer omhoog stonden en ik heb geen mascara gebruikt", verklaart hij aan Refinery29.

Eind vorig jaar was Renée Zellweger (45) om dezelfde reden onderwerp van gesprek. Ook zij werd onherkenbaar genoemd toen ze met een totaal andere look op de rode loper van een evenement verscheen.

Beurzen VS hebben recordniveaus in zicht

Beleggers op de Amerikaanse aandelenmarkten reageerden donderdag opgelucht op een staakt-het-vuren in Oekraïne en op de toenadering tussen Griekenland en zijn geldschieters. De Dow Jones-index en de S&P 500 stonden minder dan een half procent onder hun eind december bereikte slotstanden, terwijl de Nasdaq minder dan 200 punten verwijderd was van de hoogste slotstand ooit.

Halverwege de handelsdag stond de Dow 0,6 procent hoger op 17.975 punten en steeg de S&P 500 1 procent tot 2088 punten. De Nasdaq won 1,1 procent tot 4854 punten dankzij een flinke koerswinst voor Cisco.

De producent van netwerkapparatuur Cisco maakte woensdagavond na het slot op Wall Street bekend dat zijn winst in het afgelopen kwartaal met twee derde is gestegen. Evenals de winst viel ook de omzet hoger uit dan analisten voorzagen. De technologiegigant stelde dat de omzet ook in het lopende kwartaal hoger zal zijn dan de gemiddelde analistenverwachting. Het aandeel stond 9,6 procent hoger.

Expedia maakte een nog grotere koerssprong na de aankondiging dat het Orbitz Worldwide, het moederbedrijf van Cheaptickets en Ebookers, overneemt voor omgerekend 1,4 miljard euro. Expedia, bekend van onder meer Hotels.com en Trivago, steeg 15 procent, terwijl Orbitz bijna 22 procent won.

De oliesector profiteerde van een stevige opmars van de olieprijzen na drie achtereenvolgende dagen van dalingen. De stijging volgde op de aankondiging van verdere verlagingen van de investeringen door onder meer Total en Apache, bedoeld om het overaanbod op termijn weg te nemen. Een vat Amerikaanse olie werd 5 procent duurder op 51,26 dollar. Brentolie kostte 4,4 procent meer op 57,05 dollar.

American Express (min 6,5 procent) was daarentegen een opvallende daler. Het creditcardbedrijf kondigde aan na zestien jaar zijn samenwerking met warenhuisketen Costco Wholesale te willen beëindigen. Een klein half jaar geleden stopte American Express al de samenwerking met de Canadese tak van Costco, die vervolgens een nieuwe overeenkomst aanging met rivaal MasterCard (plus 3,8 procent).

Egypte koopt straaljagers van Frankrijk

Egypte gaat 24 Rafale-gevechtsvliegtuigen kopen van Frankrijk. Dat heeft de Franse president François Hollande donderdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dan Frankrijk zijn straaljagers aan een ander land verkoopt.

Met de deal is volgens een bron bij het Franse ministerie van defensie 5,2 miljard euro gemoeid. Minister van defensie Jean-Yves Le Drian vliegt maandag naar Caïro om zijn handtekening onder het akkoord te zetten.

Behalve de vliegtuigen maken een fregat en raketten ook deel uit van de deal. "Dit materiaal zal Egypte in staat stellen zijn veiligheid te vergroten en zijn rol te vervullen bij het bewaken van de regionale stabiliteit", aldus de verklaring van Hollande.

Limburg laat controle declaraties onderzoeken

De provincie Limburg laat een onafhankelijke deskundige onderzoeken of de controle op declaraties nog adequaat is. De Limburgse gouverneur Theo Bovens (CDA) schrijft dat donderdag aan Provinciale Staten naar aanleiding van berichten over verkeerde declaraties door voormalig gedeputeerde en huidig Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD). In het geval van de uitgaven van Verheijen wordt onderzocht of het controlesysteem goed is toegepast.

De gouverneur schrijft dat leden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten zelf verantwoordelijk zijn voor een verantwoord gebruik van provinciale faciliteiten. "De controle hierop is streng maar 100 procentscontrole is in redelijkheid vrijwel onmogelijk."

Lars Boom uit Ronde van Qatar gezet

Lars Boom mag vrijdag niet meer van start gaan in de zesde en laatste etappe van de Ronde van Qatar. De Brabander in dienst van Astana is bestraft omdat hij donderdag in de vijfde rit te lang in het spoor van een auto reed. De jury constateerde dat en besloot Boom te diskwalificeren.

Ploeggenoot Lieuwe Westra nam het voor Boom op. "Lastige rit in Qatar! Waaiers, waaiers en waaiers. Bijna tachtig procent reed wel eens achter auto en een halen ze uit koers. Bizar", twitterde de Fries. Boom was niet in beeld voor de eindzege, hij stond 126e in het algemeen klassement. De leiding is in handen van Niki Terpstra.

Zeventig jaar voor moord op uitwisselingsstudent

Een man uit de Amerikaanse staat Montana is donderdag veroordeeld tot zeventig jaar celstraf voor de moord op een Duitse uitwisselingsstudent. Hij schoot de ongewapende scholier dood in zijn garage.

De aanklager betoogde dat de 30-jarige Markus Kaarma eropuit was om een indringer dood te schieten. Er was al zeker een keer eerder ingebroken in zijn huis.

Drie mensen getuigden dat Kaarma de nachten voor het dodelijke incident was opgebleven, wachtend op een indringer. In de garage had hij bewegingssensoren geïnstalleerd.

Op de nacht dat de 17-jarige Diren Dede werd doodgeschoten had Kaarma zijn garagedeur op een kier laten staan en een handtas in het zicht gezet. Hij schoot vier keer met een jachtgeweer op de student. Het vierde schot trof Dede in het hoofd.

Kaarma's advocaten hebben al aangegeven in beroep te gaan tegen het vonnis.

Kopstukken in technisch hart FC Barcelona

FC Barcelona heeft de erfenis van de ontslagen technisch directeur Andoni Zubizarreta in handen gelegd van een technische commissie, bestaande uit vier personen. De bekendste daarvan zijn clubicoon Carles Rexach, oud-speler en trainer van de Catalanen, en Ariedo Braida. De Italiaan werkte jarenlang als directeur bij AC Milan.

Rexach en Braida krijgen in het technische hart hulp van Jordi Mestre en Javier Bordas, respectievelijk vicevoorzitter en directielid van Barcelona. De vier mannen gaan nauw samenwerken met hoofdtrainer Luis Enrique en het hoofd van de jeugdopleiding, in een vergelijkbaar model als Ajax hanteert.

Zubizarreta werd begin januari ontslagen vanwege zijn weinig succesvolle transferbeleid van de afgelopen jaren. Barcelona mag tot januari 2016 geen spelers aantrekken, als straf voor het overtreden van de regels bij internationale transfers van jonge voetballers.

Twee nieuwe fraudegevallen bij FC Utrecht

Al voor de diefstal uit de kluis van stadion Galgenwaard in januari had FC Utrecht te maken met twee fraudegevallen. Die kwamen aan het licht toen de nieuwe directie van de voetbalclub na haar aantreden in 2012 de bezem door de financieel noodlijdende organisatie haalde.

De fraude werd gepleegd door twee medewerkers met een lange staat van dienst bij de voetbalclub. De verduisterde bedragen zijn inmiddels grotendeels terugbetaald.

Dit zei FC Utrecht donderdagmiddag in een reactie op berichtgeving van de NOS. Die rept op gezag van de supportersvereniging over 'grote bedragen'. Op internet zingt een bedrag rond van 200.000 euro. FC Utrecht wil uit privacyoverwegingen geen nadere mededelingen doen.

Begin deze maand werd al bekend dat vijf verdachten waren aangehouden op verdenking van diefstal van een bedrag uit de kluis van stadion Galgenwaard. Volgens RTV Utrecht zou het gaan om 77.500 euro. Dat staat volgens een zegsman van FC Utrecht los van de twee eerdere fraudegevallen.

VN dreigen met sancties tegen Sudan

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dreigt meer sancties in te stellen tegen Sudan als er geen einde komt aan het geweld in de regio Darfur. Dat staat in een resolutie die donderdag unaniem is aangenomen door de Veiligheidsraad.

Ambtenaren en gewapende groepen die burgers en vredesmilitairen in Darfur aanvallen, kunnen op strafmaatregelen rekenen als ze het conflict laten doormodderen en er niets aan de situatie verandert.Met de resolutie verlengt de Veiligheidsraad ook het mandaat van de commissie die al toeziet op de invoering van de sancties tot maart 2016.

Darfur wordt al sinds 2003 geteisterd door geweld, toen rebellen de strijd aanbonden met de regering. De opstandelingen betichten het centrale gezag van discriminatie en verwaarlozing. De VN schatten dat het conflict al aan zo'n driehonderdduizend mensen het leven heeft gekost. Daarnaast zijn 2,7 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

10.000 bezoekers voor DWDD-museum

Sinds de opening twee weken geleden heeft het pop-upmuseum van De Wereld Draait Door al 10.000 bezoekers getrokken. Dat meldt de VARA donderdag.

Het televisieprogramma, dat dit jaar tien jaar bestaat, heeft met een aantal van zijn vaste gasten een deel van het Allard Pierson Museum in Amsterdam ingericht met werk uit de depots van tien grote musea in Nederland.

Gastconservatoren, onder wie Jan Mulder, Nico Dijkshoorn, Joost Zwagerman, Marc-Marie Huijbregts en Halina Reijn, gingen in de depots op zoek naar verborgen kunstwerken. Elk museum heeft een zaal in de tentoonstelling die door de gastconservator zelf is ingericht. De vergeten kunst is te zien tot eind mei.

Aanslag op drukke markt in Nigeria

Een drukke markt in het noordoosten van Nigeria is donderdag opgeschrikt door een bomaanslag. Veel mensen kwamen om en raakten gewond, maar hoeveel precies is nog onduidelijk. Dat melden inwoners van de stad Biu.

Volgens een burgerwacht in de stad is het de eerste aanslag in het gebied. Hij kon nog niet zeggen of het een zelfmoordaanslag was of dat een bom op afstand tot ontploffing is gebracht. "We proberen nu vrijwilligers te vinden om bloed te doneren aan zwaargewonde slachtoffers. Het ziekenhuis is door zijn reserves heen, hebben we gehoord", aldus de burgerwacht.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar terreurbeweging Boko Haram.

North West in bontjas van 3500 dollar

North West, het een jaar oude dochtertje van Kanye West en Kim Kardashian, is deze week gezien in een wel heel dure jas. Volgens NY Daily News had het kleine meisje een echte bontjas aan ter waarde van 3500 dollar (ruim drieduizend euro).

De krant heeft foto's op de site staan waarop North en haar grote jas zijn te zien. Kim was bij haar en droeg zelf ook een jas met bont.

North wordt wel vaker in opvallende volwassen outfits gezien. Laatst zat ze ook nog, samen met haar moeder, op de eerste rij van een grote modeshow in Parijs.

Parijs denkt na over Spelen 2024

Parijs denkt serieus na om zich kandidaat te stellen voor de organisatie van de Oympische Spelen van 2024. Dat liet burgemeester Anne Hidalgo donderdag doorschemeren bij de presentatie van een studie naar de haalbaarheid. De kosten voor de Franse hoofdstad worden geschat op 6,2 miljard euro.

Parijs, dat in 2012 werd gepasseerd ten faveure van Londen, is een van de mogelijke kandidaatsteden naast onder meer Istanbul, Boedapest, Berlijn and Hamburg. Boston en Rome hebben zich al officieel gemeld. "Maar dit is te groot om ons te laten leiden door enthousiasme en ongeduld", zei Hidalgo. "We denken erover na."

De kosten zouden kunnen worden beperkt omdat Parijs over hoogwaardige accommodaties beschikt als Roland Garros (tennis) en het Stade de France (atletiek, voetbal). De operationele kosten worden geschat op 3,2 miljard euro waarvan 97 procent uit private fondsen zou komen. Het IOC draagt 1,85 miljard bij terwijl de geschatte kosten voor infrastructuur (sporthallen, olympisch dorp) nog eens drie miljard zouden bedragen. Dat laatste bedrag zou voor de helft uit publiek geld worden bekostigd.

Deal Dijsselbloem en Tsipras over Griekenland

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Griekse premier Alexis Tsipras hebben in Brussel een afspraak gemaakt over de aanpak van de schuldenproblemen van Griekenland. Dat maakte een woordvoerster van Dijsselbloem donderdag bekend. Een team van experts van de geldschieters aan Griekenland gaat in kaart brengen wat precies de wensen zijn van de Grieken en wat de nog openstaande afspraken zijn in het huidige leningenprogramma.

Het gaat om een puur technische uitwerking. De opsomming zal de basis vormen waarop de ministers van Financiën van de eurolanden maandag tijdens hun vergadering in Brussel verder over kunnen praten.

Het huidige leningenprogramma loopt aan het einde van de maand af. Zonder oplossing of nieuwe afspraken komt Griekenland dan snel in de financiële problemen.

Vorig jaar minder files op de snelweg

Vorig jaar is er meer gereden en minder in de file gestaan op de snelwegen dan in 2013. In de spits komt 94 procent van de automobilisten op tijd aan. Dat staat in een rapportage van Rijkswaterstaat die minister Melanie Schultz donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De A20 (Hoek van Holland - Gouda) staat op de eerste plaats in de filetoptien. In 2022 gaat de verbinding A13-A16 open; de verwachting is dat deze file dan uit de lijst verdwijnt. Vorig jaar zijn 66,3 miljard kilometers gereden, een stijging van twee procent ten opzichte van 2013.

In een reactie zegt Schultz dat het mooi is dat de betrouwbaarheid van de reistijd in de spits hoog is en de meeste automobilisten op de geplande tijd hun bestemming bereiken. "We sorteren effect met onze investeringen in extra rijstroken en gaan ook de komende jaren voluit om wegen te verbreden en ontbrekende schakels in het wegennet aan te leggen."

Egypte muilkorft media over dood betoger

De openbaar aanklager in Egypte heeft de media verboden nog langer te berichten over een vrouwelijke demonstrant die vorige maand omkwam tijdens een vreedzaam protest. Mensenrechtenorganisaties en diverse politieke groeperingen in het land geven de politie de schuld van de dood van de vrouw. Op beelden van het protest is te zien hoe twee gemaskerde agenten hun wapens op de vrouw richten en iemand buiten beeld 'vuur' roept.

Volgens de aanklager zijn berichten in de media over het incident 'onjuist en tegenstrijdig' geweest en kan verdere berichtgeving het onderzoek in negatieve zin beïnvloeden. Het spreekverbod geldt dan ook zolang het onderzoek nog loopt.

Veel mensenrechtenorganisaties klagen dat agenten in Egypte feitelijk immuun voor rechtsvervolging zijn. Na de opstand tegen Hosni Mubarak in 2011 werden meer dan honderd agenten vervolgd in verband met de dood van demonstranten. Ze werden echter allen vrijgesproken. Sindsdien is geen enkele agent of militair meer aangeklaagd, ondanks het feit dat ook onder het bewind van president Abdel-Fatah el-Sissi honderden betogers zijn omgekomen bij confrontaties met de ordediensten.

Murray zonder setverlies verder in Rotterdam

Andy Murray voldoet voorlopig aan de verwachtingen op het tennistoernooi van Rotterdam. De Schotse nummer één van de plaatsingslijst bereikte donderdag de kwartfinales van het ABN AMRO World Tennis Tournament door Vasek Pospisil in twee sets te verslaan: 6-3 en 7-5. Murray had bijna een uur en drie kwartier nodig om de 24-jarige Canadees op de knieën te krijgen.

Murray had in de eerste ronde de Franse qualifier Nicolas Mahut verslagen (6-3 en 6-2). In de kwartfinale staat de nummer vier van de wereld opnieuw tegenover een Fransman, Gilles Simon. Die versloeg landgenoot Jérémy Chardy met 6-4 en 6-3.

Jean-Julien Rojer heeft donderdag met zijn Roemeense partner Horia Tecau de halve finales bereikt van het dubbeltoernooi. Het als derde geplaatste koppel was in de kwartfinale te sterk voor de Serviër Nenad Zimonjic en Aisam-Ul-Haq Qureshi, de Pakistaan met wie Rojer in het verleden dubbelde: 7-6 (3) en 7-6 (3).

Mogelijk staat de Antilliaanse dubbelspecialist uit het Nederlandse Daviscupteam in de halve finale tegenover Robin Haase. Die moet dan samen met de Duitser André Begemann wel eerst afrekenen met het als tweede geplaatste Spaanse koppel Marcel Granollers/Marc López.

Toch geen amnestie: nabestaanden MH17 'vooralsnog opgelucht'

Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 zijn 'vooralsnog opgelucht' over een garantie van Oekraïne dat daders van de aanval op vlucht MH-17 niet vallen onder een amnestieregeling. Dat heeft voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 laten weten.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft premier Mark Rutte toegezegd dat de regeling niet geldt voor mogelijke daders. Volgens voorzitter Ploeg geldt wel 'eerst zien dan geloven', maar is de belofte wel een geruststelling. In de Stichting Vliegramp MH17 hebben nabestaanden zich verenigd.

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is donderdag een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Daarin zijn afspraken gemaakt over amnestie voor misdaden die zijn gepleegd in de regio's Loehansk en Donetsk, het gebied waar de Boeing van Malaysia Airlines neerkwam.

De daders van de aanval op vlucht MH-17 vallen volgens de garantie van Porosjenko dus niet onder de amnestieregeling die in de nacht van woensdag op donderdag is overeengekomen.

Aardbeving met kracht van 1,9 bij Kropswolde

Bij Kropswolde, vlak bij Hoogezand, is donderdagmiddag even na 17.00 uur een aardbeving geweest die een kracht had van 1,9 op de schaal van Richter. Dat meldde het KNMI.

Het epicentrum van de beving lag bij Kropswolde. De aardschok werd gevoeld door meerdere omwonenden. Die hadden het op sociale media over een aardschok die vooraf werd gegaan door een harde knal.

De aardbeving vond plaats op het moment dat er in de Tweede Kamer stevig werd gedebatteerd over de gaswinning in Groningen, wat ook de oorzaak van de bevingen is.

Actievoerders verstoren Kamerdebat over gas

Twee leuzen roepende actievoerders hebben donderdag het Kamerdebat over de gaswinning verstoord. Het tweetal riep 'Gasgeld is bloedgeld' terwijl minister Henk Kamp (Economische Zaken) inging op vragen van Kamerleden. Ook hielden de actievoerders een spandoek op.

Het debat werd kort onderbroken, de actievoerders werden uit de zaal verwijderd. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg waarschuwde dat ze de publieke tribune laat ontruimen bij nog een voorval. Ze riep de Groningers die het debat volgen al diverse keren tot de orde.

Nog nooit zo veel klachten toeslagen fiscus

Nederlanders zijn nog nooit zo ontevreden geweest over de Belastingdienst, als het gaat om de snelheid waarmee en manier waarop aanvragen voor toeslagen worden afgehandeld. Dat concludeert de Nationale ombudsman in een donderdag verschenen rapport.

De instantie ontving vorig jaar een recordaantal klachten van 1726, een stijging van bijna 60 procent vergeleken met 2013. De ombudsman spreekt van een explosieve stijging ten opzichte van voorgaande jaren. "Terwijl de ombudsman in de loop van 2014 een dalende trend zag in het aantal ontvangen klachten over andere overheidsinstanties, steeg juist het aantal klachten over Belastingdienst/Toeslagen", stelt de organisatie.

De klachten hebben betrekking op toeslagen voor kinderopvang, zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget.

Hennepknipperij opgerold: 23 aanhoudingen

In het Noord-Hollandse Heerhugowaard zijn 23 verdachten aangehouden nadat de politie een hennepknipperij had ontdekt. De inval in twee schuren aan de Veenweg vond plaats in de nacht van woensdag op donderdag.

"Tijdens de komst van de politie waren meerdere mensen bezig met het knippen van hennep. Een aantal van deze mensen probeerde tevergeefs te vluchten maar zij konden allen in de kraag worden gevat", aldus de politie. De verdachten komen uit Heerhugowaard, Hoorn en Alkmaar en zijn tussen de 20 en 63 jaar oud.

De knipperij met allerlei gereedschap en tientallen kilo's hennep heeft de politie in beslag genomen.

Sablikova klopt Wüst op WK afstanden

Martina Sablikova heeft de wereldtitel veroverd op de 3.000 meter. In Thialf schaatste de Tsjechische naar een tijd van 4.02,17 waarmee ze Ireen Wüst in een rechtstreeks gevecht ruim de baas was (4.03,46). Het brons ging naar Marije Joling (4.05,51).

De omstandigheden in Heerenveen waren zwaar, waardoor het lang duurde voordat er een goede tijd op de klokken kwam. Joling was in de zevende rit de eerste die een sterkte tijd neerzette. Jorien Voorhuis (4.05,75) en Claudia Pechstein (4.05,95) beten zich op die tijd stuk.

De slotrit ging tussen Wüst en Sablikova. Wüst vertrok als vanouds snel, maar liet in de tweede ronde veel liggen, waardoor Sablikova aan kon haken. Hierna ontstond een tactisch spel dat in de voorlaatste ronde door Sablikova beslecht werd. In de slotronde kon Wüst het gat niet meer dichten en moest achter haar rivale genoegen nemen met het zilver.

Na afloop overheerste de teleurstelling bij Wüst: "Dit is een kakgevoel. Ik heb veel gewonnen in mijn carrière, dus dan tellen alleen maar titels. Ik heb goud verloren. Ik ben te snel van start gegaan. Ik was niet in goeden doen."

Martina Sablikova viert haar titel op de 3.000 meter (Pro Shots/Erik Pasman)
Martina Sablikova viert haar titel op de 3.000 meter (Pro Shots/Erik Pasman)

PSV toch met Guardado naar AZ

PSV reist vrijdag toch inclusief de geblesseerde Andrés Guardado af naar Alkmaar voor de uitwedstrijd tegen AZ. Of de Mexicaan ook daadwerkelijk mee zal spelen wordt vrijdag besloten. Volgens trainer Phillip Cocu viel de zaterdag tegen FC Utrecht opgelopen liesblessure mee en verloopt het herstel voorspoedig.

"Het is een mooi en interessant duel. AZ is in vorm en zal zeer gemotiveerd aan de wedstrijd beginnen", zei Cocu. "Het wordt een kraker in de top van de eredivisie en zo leven wij er ook naartoe. Wij zijn in goeden doen en de spelers zijn erop gebrand om een goede wedstrijd neer te zetten."

AZ moet het nog altijd stellen zonder de geblesseerde topscorer Aron Jóhannsson (enkel). Ook de al langer afwezige Viktor Elm (bovenbeen) en Celso Ortiz (arm) zijn niet inzetbaar. AZ start met dezelfde elf die zondag bij FC Groningen in de tweede helft een 2-1-achterstand ombogen in een 4-2-overwinning. Daarbij bestaat de voorhoede uit Steven Berghuis, Robert Mühren en Dabney dos Santos.

Waterpolosters in WK-groep met Australië

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn donderdag bij de loting voor het WK komende zomer ingedeeld in een poule met Australië, Griekenland en Zuid-Afrika. Het toernooi in het Russische Kazan vindt plaats van 26 juli tot 8 augustus.

Australië is veruit de zwaarste tegenstander, want die ploeg werd twee jaar geleden nog tweede op het wereldkampioenschap. Griekenland verloor toen in de kwartfinale van Australië. Zuid-Afrika werd puntloos uitgeschakeld in de poulefase. Nederland, olympisch kampioen in 2008, reikte tot de achtste finales. Daarin was Hongarije te sterk.

De Nederlandse mannen doen niet mee aan het WK.

Gudde treedt toe tot rvc van de Eredivisie

Eric Gudde is donderdag toegetreden tot de raad van commissarissen van de Eredivisie NV. De algemeen directeur van Feyenoord voegt zich daarmee bij voorzitter Henk Kivits en Toon Gerbrands, de algemeen directeur van PSV. Gudde is sinds 2007 directeur bij Feyenoord. Hij vervangt in Zeist Gert Jan Nijweide, wiens plek vrijkwam na zijn vertrek bij FC Twente afgelopen december.

"Dit is eervol voor mezelf en zeker ook voor Feyenoord, want het betekent dat ons gezonde financiële beleid van de laatste jaren niet onopgemerkt is gebleven", meent Gudde. "De grootste uitdaging zal zijn om het Nederlandse voetbal financieel gezond en sportief onderscheidend te houden."

Als leden van de rvc nemen Gerbrands en Gudde ook zitting in het toezichtorgaan van Eredivisie Media & Marketing CV (EMM), dat onder meer verantwoordelijk is voor de exploitatie van de tv-rechten van voetbalwedstrijden.

Mortal Kombat-details via Twitter toegelicht

Producer Shaun Himmerick van Mortal Kombat X heeft via Twitter toegelicht wat er precies in het Mortal Kombat X ‘Kombat Pack’ zit.

Er zitten vier personages en vijf skin packs (met in totaal vijftien skins) in het pakket. Het zijn klassieke skins en een aantal fan-creaties. Himmerick verklaart verder dat er zoveel mogelijk op de disc wordt gezet. Na de launch werkt NetherRealm Studios aan meer dlc.

tweet

tweet

Ed Boon heeft via Twitter laten weten dat de achievementlijst die wij hebben laten zien nep is. Dus er is nog niets verklapt over het spel zelf.

Mortal Kombat X komt 14 april uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. De game kan gepreorderd worden voor €49,99 met Goro als pre-order bonus.
Het Kombat Pack kost via Steam €29,99.

Update 19:05
Alsof Ed Boon en Shaun Himmerick de discussie in de comments hieronder hebben gevolgd, komen ze nu met een reactie. Wederom via Twitter.

Ed Boon voegt nog even wat extra informatie toe.

Amsterdamse wietclub volgens OM strafbaar

De Social Cannabis Club Amsterdam Tree of Life, die voor zijn leden voor eigen gebruik hennepplanten kweekt, is volgens het Openbaar Ministerie strafbaar. Het initiatief valt naar de mening van het OM niet onder het huidige gedoogbeleid, wegens de schaalgrootte en het bedrijfsmatig handelen. Dit heeft het OM donderdag laten weten.

De Social Cannabis Club ging vorig jaar aan de slag met maximaal vijf hennepplanten voor elk van zijn ongeveer twintig volwassen leden. Die willen biologisch geteelde en schone wiet kweken in een veilige, besloten omgeving. De club heeft zelf contact gezocht met het OM om zijn activiteiten toe te lichten.

Volgens het OM gaat Tree of Life met de gezamenlijke teelt voorbij aan het principe van het huidige gedoogbeleid van hooguit vijf planten.

Handbalsters oefenen tegen Slowakije

In de aanloop naar de play-offs om deelname aan het WK oefenen de Nederlandse handbalvrouwen twee keer tegen Slowakije. Dat gebeurt op 20 en 21 maart in Arnhem. Begin juni is Tsjechië de tegenstander in de dubbele confrontatie om een ticket voor de WK in december in Denemarken.

"Slowakije lijkt qua speelstijl veel op Tsjechië en is dus een prima tegenstander om tegen te oefenen. We zijn met een selectie van 21 speelsters een week bij elkaar. Alle posities zijn bezet met drie speelsters", lichtte bondscoach Henk Groener toe. Lois Abbingh keert na haar knieblessure weer terug in de selectie.

Ajax heeft Serero weer terug

Thulani Serero lijkt op tijd fit voor het thuisduel van Ajax zondag met FC Twente. De middenvelder is hersteld van een liesblessure en trainde donderdag volledig mee. De Zuid-Afrikaan miste de laatste wedstrijden van zijn club tegen Vitesse, AZ en Go Ahead Eagles.

Trainer Frank de Boer kan zondag ook weer beschikken over Davy Klaassen en Joël Veltman, die afgelopen maandag zijn rentree bij Jong Ajax maakte. Ricardo van Rhijn was donderdag niet van de partij op de oefensessie. Hij heeft last van een enkelblessure. Ricardo Kishna en Lucas Andersen lagen ziek op bed.

Aannemer rooft kluis leeg bij renovatie

Een kluis waarin een bejaarde Haagse vrouw jarenlang haar spaargeld bewaarde, is tijdens renovatiewerkzaamheden gestolen. In totaal 29 duizend euro spaargeld was zoek, meldde de politie donderdag.

De vrouw had de kluis in de ruimte onder de vloer van haar woning in de Archipelbuurt in Den Haag verstopt. Na een verbouwing waarbij het plafond van haar onderburen werd vernieuwd was de kluis ineens verdwenen. Agenten vonden de lege kluis bij het bouwafval en kwamen via het aannemersbedrijf een verdachte op het spoor. De 28-jarige Hagenaar had het geld bij zich toen hij werd gearresteerd. Hij zit vast.

De bejaarde vrouw kreeg haar spaargeld terug en heeft het direct naar een bank gebracht.

Wraakporno illegaal in Groot-Brittannië

Het plaatsen van weinig verhullend beeldmateriaal van voormalige geliefden op internet, zogenoemde wraakporno, wordt in Groot-Brittannië bij wet verboden. In het voorjaar wordt de wet, die donderdag door koningin Elizabeth werd goedgekeurd, van kracht, zei het ministerie van justitie.

Het plaatsen van seksueel getinte privébeelden van een persoon zonder zijn of haar instemming, met het veroorzaken van leed als doel, kan een gevangenisstraf van twee jaar opleveren.

Indringer NOS Tarik Z. langer vast

Het voorarrest van de 19-jarige Tarik Z., die 29 januari het gebouw van de NOS binnendrong, een bewaker gijzelde en zendtijd eiste, is met negentig dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Lelystad donderdag bepaald.

Op het moment dat Z. was binnengedrongen werd daarom de zender, kort voor het begin van het Journaal van 20.00 uur, op zwart gezet. Later liet de NOS zien wat de reden was en werden de beelden van Tarik Z. aan de kijkers getoond.

De man uit Pijnacker wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit.

Persvrijheid mondiaal onder vuur

De persvrijheid ligt in grote delen van de wereld onder vuur. In Rusland, de Verenigde Staten, Japan en grote delen van Europa is het slechter gesteld met de persvrijheid dan een jaar geleden. Dat stelt de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen donderdag.

Oorlogen, het met geweld neerslaan van demonstraties en economische malaise droegen alle bij aan de achteruitgang. Van de 180 landen die VzG jaarlijks onder de loep neemt is de persvrijheid in twee derde van de landen achteruitgegaan.

West-Europa mag dan de hoogst genoteerde regio zijn, het is ook waar de persvrijheid het het zwaarst te verduren had. Onder meer Italië, waar de mafia en andere factoren een zeer reeële dreiging vormen voor journalisten, en IJsland zijn gezakt op de lijst van VzG.

De VS zakten drie plaatsen naar de 49e plek vanwege de 'oorlog tegen informatie' die de regering voert, aldus VzG. Onder meer bij de rellen in Ferguson, die ontstonden nadat een ongewapende zwarte tiener was doodgeschoten door een agent, werd journalisten het werk moeilijk gemaakt.

Rusland, toch al geen hoogvlieger op het gebied van de persvrijheid, daalde twee plaatsen naar de 152e plaats, vanwege de 'draconische wetten' die zijn ingevoerd die de vrijheid van informatie verder inperken, aldus VzG.

Toch zijn er wel degelijk landen waar de persvrijheid in de lift zit. In Mongolië heeft een nieuwe wet de verspreiding van informatie bevorderd. Daardoor is het land maar liefst 34 plekken gestegen, naar de 54e plaats. Georgië heeft door een reeks hervormingen ook een hogere plek op de lijst van VzG veroverd: de 69e, vergeleken met de 84e vorig jaar.

Onderaan de lijst staan de bekende namen. Onder meer China, Iran en Noord-Korea behoren tot de tien meest repressieve landen waar het de persvrijheid betreft.

10.000 rechts-radicale misdaden in Duitsland

Duitsland was afgelopen jaar het toneel van meer dan 10.000 rechts-radicale delicten waarbij het in slechts 96 gevallen kwam tot een arrestatie. Dat blijkt uit antwoorden van de Duitse regering op vragen van de Bondsdagfractie van Die Linke. Het overgrote deel van de vergrijpen betrof propaganda voor rechts-radicale doeleinden. In 496 gevallen was er sprake van geweld, 431 mensen raakten gewond.

In totaal ging de politie de gangen van 5056 verdachten na; vijf van hen zijn onder voorarrest geplaatst. Het aantal vergrijpen lag iets lager dan in 2013. Toen werden 11.761 delicten geregistreerd. Het aantal vergrijpen met een antisemitische achtergrond nam in 2014 toe naar 864, tegen 788 in 2013.

Politie raadt politiepak tijdens carnaval af

De politie raadt carnavalvierders sterk af om verkleed te gaan als politieagent tijdens carnaval. Het dragen van zo'n namaakpolitie-uniform is op zich niet strafbaar, maar wie zich in zo'n kostuum als politieagent gedraagt kan wél worden bestraft, waarschuwt de politie.

De waarschuwing volgt nadat de politie een leverancier van feestartikelen het nieuwe politie-uniform uit zijn collectie had laten halen. Het pak vertoonde sterke overeenkomsten met het echte uniform. "De kans dat dit tot verwarring bij burgers leidt, is dan ook levensgroot", stelt de politie. De kindermaten van het pak worden wel gedoogd.

Eerste beelden Spectre staan online

De eerste beelden van achter de schermen bij de opnamen van de nieuwe Bond-film Spectre zijn online gezet, op de Twitterpagina van 007. De beelden komen vanaf locatie in Sölden, Oostenrijk, waar volgens een van de producers een grote actiescène wordt opgenomen.

Het Bond-team strijkt in de Oostenrijkse Alpen neer om te filmen bij een prachtig modern gebouw hoog in de besneeuwde bergen. Acteur Dave Bautista, die de rol van Mr. Hinx op zich neemt, noemt het een zeer surrealistische ervaring. "Ik ben in de stad opgegroeid. Dit is de allereerste keer in mijn leven dat ik bovenop een berg sta", vertelt de acteur. Het filmen op zulke hoogte en onder winterse weersomstandigheden is een flinke uitdaging, maar de kijkers krijgen wel het uitzicht dat ze van de spionage-franchise gewend zijn.

Dennis Gassner, de productieontwerper van de film, verwacht dat Spectre nog spectaculairder wordt dan de vorige James Bond-film, Skyfall. "Regisseur Sam Mendes en ik hebben lang gesproken over de manier waarop wij Skyfall gaan overtreffen. Tot nu toe zijn we goed op weg. We gaan gewoon verder met spannende, prachtige scènes voor de kijkers om van te genieten."

Spectre is de 24e film in de Bond-reeks. Daniel Craig zal wederom de rol van de legendarische Schotse spion vertolken. Ook Ralph Fiennes (M), Ben Whishaw (Q) en Christoph Waltz (Oberhauser) zijn in de film te zien.

Kamp hakt nog geen knoop door over gaswinning

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil nog geen knoop doorhakken over een vermindering van de gaswinning. Hij sluit niet uit dat de productie in Groningen over heel 2015 teruggaat naar 35 miljard kuub, maar het is ook mogelijk dat hij vasthoudt aan de eerder afgesproken 39,4 miljard kuub. Pas in juli neemt Kamp een beslissing, na advies van experts.

De VVD-bewindsman zei dat donderdag in de Tweede Kamer. Hij liet zich niet door de oppositie verleiden om nu al te besluiten tot een verlaging van het gasplafond. GroenLinks verweet hem daarop een 'ijzerenheinige' opstelling.

Eerder in het debat lieten ook de coalitiepartijen VVD en PvdA zich door de oppositie nog niet uit de tent lokken. Wel noemde PvdA-Kamerlid Jan Vos het 'ondenkbaar' dat de gaswinning dit jaar uitkomt boven de 35 miljard kuub.

Bestandsakkoord met haken en ogen in Oekraïne

De kanonnen moeten zwijgen, zware wapens van het front terug worden getrokken en Oekraïne moet het oosten van het land een zekere mate van autonomie gunnen als het de controle over de grens met Rusland terug wil krijgen. Dat zijn de belangrijkste afspraken die donderdag na marathononderhandelingen tussen Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk in de Wit-Russische hoofdstad Minsk bekend zijn gemaakt.

Aan het akkoord zitten echter tal van haken en ogen. Zo waren Rusland en Oekraïne het bij de aankondiging van het plan al niet met elkaar eens wat er precies is afgesproken, bijvoorbeeld over de status van de door separatisten belegerde stad Debaltseve.

De Russische president Vladimir Poetin zei dat het akkoord voorziet in een staakt-het-vuren dat zondag 15 februari ingaat, een speciale status voor de gebieden die in handen van rebellen zijn, controle over de grens en humanitaire zaken. Maar volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko is er niets afgesproken over autonomie of federalisering van het oosten van Oekraïne, een lang gekoesterde wens van Rusland om invloed op zijn buurland te behouden en te voorkomen dat het ooit toetreedt tot de NAVO.

"Wij zien nu een sprankje hoop", zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die samen met de Franse president François Hollande bemiddelde in de onderhandelingen. "Maar de concrete stappen moeten natuurlijk gezet worden en dan nog zullen wij voor grote obstakels komen te staan. Maar over het geheel genomen kan ik stellen dat wat wij bereikt hebben aanzienlijk meer hoop geeft dan als wij niets bereikt zouden hebben."

Bij de gevechten tussen door Rusland gesteunde separatisten en regeringstroepen in het oosten van Oekraïne zijn sinds april meer dan 5300 mensen om het leven gekomen. Ook donderdag werd er nog gevochten.

Het nieuwe akkoord voorziet in een bufferzone die moet ontstaan doordat zware artillerie en raketsystemen 50 tot 140 kilometer van het front worden teruggetrokken, afhankelijk van het kaliber. De terugtrekking moet niet later dan op de tweede dag na het ingaan van het staakt-het-vuren beginnen en binnen twee weken worden voltooid.

De opstandige regio's, die vorig najaar hun eigen verkiezingen organiseerden, moeten opnieuw naar de stembus, deze keer volgens de Oekraïense wet. Maar in het akkoord staat ook dat de Oekraïense controle over de grens met Rusland voor het einde van dit jaar alleen volledig kan worden hersteld als Oekraïne een grondwetswijziging doorvoert om de oostelijke regio's ruime bevoegdheden te geven, zoals het recht om een eigen politieapparaat op poten te zetten of vrije handel te drijven met Rusland.

"Het was niet de beste nacht in mijn leven, maar de ochtend is goed, denk ik, omdat wij het over de hoofdpunten eens zijn weten te worden, ondanks alle problemen in de onderhandelingen", zei Poetin.

Hollande verklaarde dat hij en Merkel het wapenstilstandsproces zullen helpen verifiëren. Het akkoord omschreef hij als een 'opluchting voor Europa'.

In Kiev zei militair woordvoerder Andrij Lysenko dat Rusland woensdagnacht ondanks de lopende onderhandelingen vijftig tanks en een tiental zware wapens over de grens naar rebellengebied heeft gestuurd. Een eerder bestandsakkoord in september verbrokkelde toen Oekraïense troepen en opstandelingen nog snel probeerden terreinwinst te boeken.

In het rebellenbolwerk Donetsk, dat sinds eind mei bijna dagelijks met artillerie wordt bestookt, waren de reacties sceptisch. "Wij zullen zien of er een staakt-het-vuren komt of niet", zei inwoonster Tatjana Griedzjeva. "Je hebt het met je eigen ogen kunnen zien, het staakt-het-vuren dat we hadden."

Porosjenko benadrukte dat het akkoord een duidelijke toezegging bevat 'om alle buitenlandse troepen, alle huurlingen van het grondgebied van Oekraïne terug te trekken'. Hij doelde daarmee op militairen en materieel die volgens Oekraïne en het Westen uit Rusland hun weg hebben gevonden naar de separatisten. Moskou verwerpt de beschuldigingen en zegt dat eventuele Russische strijders vrijwilligers zijn, maar alleen al het aantal geavanceerde wapens waar de rebellen over beschikken wijst op het tegendeel.

Merkel zei dat Poetin uiteindelijk de rebellen onder druk had gezet om het akkoord te slikken. "Ik heb geen illusies. Wij hebben geen illusies. Er is nog heel veel werk te verzetten. Maar er is een reële kans om de zaken beter te maken", zei zij.

Rebellenleiders verwelkomden het akkoord en verklaarden Kiev nog één kans te willen geven. "Wij geven Oekraïne deze kans om zijn grondwet te veranderen, zijn houding te veranderen", zei Igor Plotnitski, leider van de rebellen in Loehansk op de Russische televisie. Zijn collega Aleksandr Zachartsjenko uit Donetsk zei dat het de schuld van de Oekraïense regering in Kiev zal zijn als het staakt-het-vuren opnieuw geen stand houdt. Als dat gebeurt 'komen er geen besprekingen en geen nieuwe overeenkomsten meer'.

Meer transplantaties door nieuwe methode

10 tot 20 procent meer mensen kunnen een donororgaan krijgen door een nieuwe methode die vrijdag in gebruik wordt genomen door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Organen bedoeld voor transplantatie worden in het ziekenhuis op een speciale afdeling niet alleen beter bewaard, maar kunnen ook worden gerepareerd.

Per saldo komen daardoor meer en ook betere organen ter beschikking, meldde het UMCG donderdag. Transplantatiechirurg Robert Porte spreekt van een revolutie in de transplantatiegeneeskunde.

Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een zogeheten orgaanperfusiekamer heeft. Wereldwijd zijn er slechts enkele, maar geen ander ziekenhuis kan tegelijk vier soorten organen aan (hart, longen, lever en nieren), aldus het UMCG.

Op de speciale afdeling worden organen behandeld met zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. "Alsof een nier nog in een levend lichaam zit." De uitkomsten tijdens de afgelopen proeffase zijn veelbelovend, aldus Porte. De organen kunnen beter worden geconserveerd en de kwaliteit verbetert.

In 2014 waren er in Nederland 271 mensen die na hun dood één of meer organen afstonden voor transplantatie, terwijl er 1300 patiënten op de wachtlijsten stonden. Die wachtlijsten worden door de nieuwe methode niet weggewerkt, aldus Porte, maar kunnen wel korter worden. "Meer geschikte organen betekent meer geslaagde transplantaties." Ook de overlevingskansen nemen toe en patiënten zijn sneller weer op de been.

Matig seizoen kost Man United veel omzet

De matige voetbalprestaties van Manchester United in het vorige seizoen hebben de inkomsten uit kaartverkoop en televisierechten hard geraakt. De commerciële omzet, die onder meer de sponsorgelden en opbrengsten uit de verkoop van bijvoorbeeld shirtjes, petjes en sjaaltjes omvat, nam nog wel toe maar heel wat minder sterk dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die de club van Robin van Persie en trainer Louis van Gaal donderdag heeft gepubliceerd. De commerciële omzet steeg in de zes maanden tot en met december met een procent tot ruim 103 miljoen pond (140 miljoen euro). Over het gehele vorige boekjaar stegen die opbrengsten nog met bijna een kwart.

De inkomsten uit televisierechten namen door het missen van Europees voetbal met bijna een derde af tot 45 miljoen pond. De kaartverkoop op Old Trafford bracht 46 miljoen pond in het laatje, dertien procent minder dan een jaar eerder.

Kabinet scherpt beleid tegen discriminatie aan

Het kabinet wil meer werk maken van de bestrijding van discriminatie. Aanleiding zijn onder meer de gebeurtenissen elders in de wereld die leiden tot meer onverdraagzaamheid en angst in Nederland. Het kabinet is daar bezorgd over en wil een lopend actieprogramma tegen discriminatie aanscherpen.

Dat valt op te maken uit een brief die drie ministers donderdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Ze zijn geschokt over de manier waarop mensen zich op sociale media discriminerend uitlaten of oproepen tot haat of geweld. "Mensen beoordelen elkaar niet meer als individu en gaan af op afkomst en vooroordelen. Dit staat een samenleving waarin iedereen in veiligheid zichzelf mag zijn in de weg."

Nog dit jaar moet er een campagne komen om mensen bewust te maken van discriminatie op verschillende terreinen en de aanpak daarvan.

Geen extra straf voor verpleegkundige

De verpleegkundige die eind december 2012 niet adequaat reageerde op een alarmtelefoontje van een cliënte is zwaar genoeg gestraft. Ze kreeg vorig jaar een waarschuwing en daar blijft het ook in hoger beroep bij. Dat oordeelde het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) donderdag. De cliënte werd een aantal dagen later gevonden, op de grond in haar woning, zwaar onderkoeld en met doorligplekken. Ze overleed niet veel later in het ziekenhuis.

De waarschuwing was vorig jaar opgelegd door het Regionaal Tuchtcollege, omdat de verpleegkundige geen goed dossier had bijgehouden.

Maar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vond dat haar wel meer te verwijten viel en ging in hoger beroep. Met slechts een klein succesje: de tuchtrechter is het met de inspectie eens dat een valrisicoanalyse op zijn plek was geweest. Haar cliënte van 82 leed aan zware diabetes, was slecht ter been, liep met een wandelstok en was al eens eerder gevallen.

Ligthart met Lotto in Ruta del Sol

Wielrenner Pim Ligthart is door zijn ploeg Lotto-Soudal opgenomen in de zevenkoppige selectie voor de Ruta del Sol, ook bekend als Vuelta a Andalucia. De 26-jarige renner wordt in Zuid-Spanje bijgestaan door Maxime Monfort, Jurgen Van den Broeck, Jelle Vanendert, Tim Wellens, Bart De Clerq en Louis Vervaeke.

De Ruta del Sol begint op woensdag 18 februari in La Rábida met een korte etappe gevolgd door een korte tijdrit en eindigt zondag 22 februari in Alhaurín de la Torre. De vijfdaagse koers werd de afgelopen twee jaar gewonnen door Alejandro Valverde. Joost Posthuma was in 2009 de laatste Nederlandse winnaar.

Ploeggenoten André Greipel, Jürgen Roelandts, Tiesj Benoot, Stig Broeckx, Sean De Bie, Jens Debusschere, Tony Gallopin en Marcel Sieberg rijden tegelijkertijd de Ronde van de Algarve.

Neef (22) verdacht van moord op oom

De 22-jarige man uit Rosmalen die maandag werd aangehouden voor het doodschieten van zijn 49-jarige oom wordt beschuldigd van moord. Het Openbaar Ministerie heeft dat donderdag laten weten. De verdachte zit nog zeker twee weken vast, bepaalde de rechter-commissaris.

De man werd in december doodgeschoten tijdens het uitlaten van zijn hond in de buurt van zijn huis in Rosmalen. Ook de hond werd doodgeschoten.

Over het motief voor de schietpartij is nog niets bekend.

Subsidie monumenten stuwt huizenprijzen

Door investeringen in cultureel erfgoed stijgen de huizenprijzen in de buurt eromheen. De omgeving wordt daardoor kennelijk aantrekkelijker voor huizenkopers, blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de economen Hans Koster en Jan Rouwendal van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Zij onderzochten gesubsidieerde investeringen voor restauraties van monumenten, die een zeer groot deel uitmaken van alle investeringen in cultureel erfgoed. Een investering van honderd procent blijkt grofweg 115 procent van dat bedrag op te leveren, gekeken naar de huizenprijzen van omliggende panden.

"Als we dus alleen kijken naar het effect op de omgeving, is het dus al de moeite waard om een mooi gebouw met cultuurhistorische waarde, dat achterstallig onderhoud heeft, te restaureren", zegt Hans Koster.

De onderzoekers maakten hun berekeningen op basis van metingen in heel Nederland in de afgelopen twintig jaar. Hun informatie, van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, bestaat uit twee miljoen huizentransacties met bijbehorende huizenprijzen en twaalfduizend investeringen in monumenten. De gemiddelde investering in een restauratieproject was 250 duizend euro.

Tennisster De Vroome laat Cibulkova ontsnappen in Antwerpen

Indy de Vroome kan met opgeheven hoofd afscheid nemen van het WTA-toernooi in Antwerpen. De talentvolle Nederlandse tennisster verloor in de tweede ronde na een spannende wedstrijd van Dominika Cibulkova, de nummer achttien van de wereld: 3-6, 6-3 en 2-6. De Brabantse had zich via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi geslagen.

Voor De Vroome (18) kon het Belgische evenement na haar vorige partij eigenlijk al niet meer stuk. Ze versloeg toen in drie sets de Bulgaarse Tsvetana Pironkova, de nummer vijftig van de WTA-ranking. Het betekende voor De Vroome haar eerste overwinning op het hoogste niveau. De Vroome staat nu 246e op de wereldranglijst en zal na dit toernooi stijgen naar een plekje rond de 200. 

Gibraltar wil via CAS naar FIFA

Gibraltar hoopt via het internationaal sporttribunaal CAS erkenning af te dwingen door wereldvoetbalbond FIFA. De zaak van het dertigduizend inwoners tellende landje van nog geen zeven vierkante kilometer dient op 21 en 22 mei.

Het Britse overzeese gebiedsdeel wordt sinds 2013 wel door de UEFA als volwaardig land erkend en doet daarom nu voor het eerst mee aan de EK-kwalificatie voor 2016. Gibraltar wil nu ook door de FIFA erkend worden, zodat het kan meedoen aan de kwalificatie voor het WK 2018 in Rusland. De FIFA weigerde Gibraltar in september vorig jaar als 210e lidstaat omdat het geen zelfstandig land zou zijn.

Gibraltar verloor alle vier EK-kwalificatiewedstrijden tot dusver zonder te scoren. Met een doelsaldo van 0-21 staat het land laatste in de groep met koploper Polen, Duitsland, Schotland, Ierland en Georgië.

CBR laat 200 rijbewijzen intrekken om fraude

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) laat 200 rijbewijzen ongeldig verklaren wegens fraude met rijexamens. Dat heeft een woordvoerster donderdag gezegd.

"Aanleiding is de fraudezaak van oktober vorig jaar. We zitten nu in de procedure om de rijbewijzen in te trekken, daarom kan ik er nu verder niets over zeggen", aldus de zegsvrouw. De politie hield in oktober twee rijschoolhouders in Den Helder aan op verdenking van fraude met rijexamens. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een fraudezaak, waarbij een rijexaminator kandidaten liet slagen tegen betaling.

De kandidaten betaalden tussen de 1000 en 2000 euro extra bovenop het examengeld. In verband met deze kwestie werden eerder in Zaandam en Amsterdam al drie rijschoolhouders en een rijinstructeur aangehouden.

De zaak kwam aan het rollen toen het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) ontdekte dat bij de verdachte wel opvallend veel mensen slaagden voor hun praktijkexamen.

Erdogan wil moskee in Cuba bouwen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil een moskee bouwen in Cuba. Dat heeft hij tijdens een bezoek aan het land gezegd, meldde het Turkse presidentieel paleis donderdag op zijn website. Hoe zijn Cubaanse gastheren op Erdogans aanbod reageerden, is niet bekend.

De nieuwe moskee moet lijken op een negentiende-eeuws exemplaar in de wijk Ortakoy in Istanbul.

In november verkondigde Erdogan dat islamitische zeevaarders Amerika driehonderd jaar voor Christoffel Columbus al bezochten. Volgens de Turkse president maakt Columbus in zijn memoires gewag van een moskee op een heuvel in het oosten van Cuba.

Kristoff sprint opnieuw naar zege in Qatar

Alexander Kristoff heeft donderdag de vijfde en voorlaatste etappe van de Ronde van Qatar gewonnen. De Noor was in de sprint iets sneller dan de Slowaak Peter Sagan en boekte zijn derde zege deze ronde. De Duitser Nikias Arndt werd derde in de 153 kilometer lange etappe. Niki Terpstra behield de leiding in het algemeen klassement die hij veroverde met zijn tijdritzege van dinsdag.

In een winderige en met 34 graden hete woestijn ging een groepje van tien man met vooral sprinters er vijf kilometer voor de meet vandoor. Terpstra zat niet mee, maar wist zijn achterstand voldoende te beperken om de leiding te behouden. Hij heeft nu zes seconden voorsprong op de Pool Maciej Bodnar en elf op Kristoff.

Theo Bos moest etappe halverwege verlaten na een valpartij. Dat heeft zijn ploeg Team MTN-Qhubeka laten weten. De Nederlandse renner ging onderuit in de rit over 153 kilometer van Al Zubara Fort naar Madinat ash-Shamal. Hij was tijdens de wedstrijd al eerder gevallen.

Uitleveren omstreden 'seksrabbijn' mag

De omstreden 'seksrabbijn' Eliezer Berland (77) mag worden uitgeleverd aan Israël. Dit heeft de rechtbank in Haarlem donderdag bepaald. Het Openbaar Ministerie verzocht de rechtbank twee weken geleden al de uitlevering toelaatbaar te verklaren.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) moet nu beslissen of de rabbijn daadwerkelijk wordt overgedragen aan Israël. Berland wordt in eigen land al ruim twee jaar gezocht vanwege ontucht met jonge meisjes en mishandeling. Hij werd in september aangehouden op Schiphol, maar kort erna onder voorwaarden op vrije voeten gesteld.

De rechtbank in Haarlem verwierp donderdag alle bezwaren die advocaat Louis de Leon had ingebracht tegen de uitlevering. Volgens de raadsman rammelde het verzoek aan alle kanten. Zo zouden er valse aangiften zijn ingediend, zouden de strafbare handelingen buiten Israëlisch grondgebied hebben plaatsgehad, zouden ze zijn verjaard en zou Berland formeel niet over de Israëlische nationaliteit beschikken. Ook zou het uitleveringsverzoek op humanitaire gronden moeten worden afgewezen vanwege de slechte gezondheid van de rabbijn.

De rechtbank benadrukte dat in een uitleveringsprocedure alleen wordt bekeken of het ingediende verzoek aan alle eisen en voorwaarden voldoet. Dat is in de zaak-Berland het geval, aldus de rechtbank.

Touretappe via Rotterdam naar Zeeland

De tweede etappe van de Tour de France voert op zondag 5 juli van Utrecht via Rotterdam naar de finish bij Neeltje Jans in Zeeland. Dat maakte de organisatie van de Ronde van Frankrijk donderdag bekend. De Tour de France start zaterdag 4 juli met een tijdrit in Utrecht.

Op zondag vertrekt het peloton in westelijke richting om via onder meer Montfoort, Oudewater, Gouda en Waddinxveen Rotterdam te bereiken. Van daaruit gaat het via Rhoon, Spijkenisse en Hellevoetsluis naar Zeeland.

De tweede etappe start om 13.10 uur op de Croeselaan in het centrum van Utrecht. De renners rijden geneutraliseerd een rondje door de oude binnenstad, om vanaf 13.45 uur te worden vrijgegeven op 't Goylaan. Na 80,5 kilometer ligt de enige tussensprint van de dag op de Boompjes aan de Maas in Rotterdam, waarna het peloton naar verwachting om 17.21 uur arriveert bij Neeltje Jans.

Wil je de etappe vast al een keertje fietsen? Hier kun je de exacte route vinden.

Titelverdediger Berdych naar kwartfinales in Rotterdam

Titelverdediger Tomas Berdych heeft donderdag de kwartfinales van het ABN AMRO Tennis Tournament bereikt. De als derde geplaatste Tsjech versloeg in de tweede ronde de Italiaan Andreas Seppi met 6-0, 3-6 en 6-3.

Seppi was woensdag in zijn eerste partij in drie sets te sterk voor Robin Haase. Berdych treft in de strijd om een plek in de halve finales de Fransman Gaël Monfils, die de als zevende gerangschikte Spanjaard Roberto Bautista Agut uitschakelde.

Ook de Franse tennisser Gilles Simon heeft zich donderdag verzekerd van een plek in de kwartfinales. Hij won in de tweede ronde het onderonsje met zijn landgenoot Jérémy Chardy met 6-4 en 6-3.

De als achtste geplaatste Simon treft in zijn volgende partij de winnaar van de ontmoeting tussen de als eerste gerangschikte Schot Andy Murray en de Canadees Vasek Pospisil.

Twintig nieuwe vliegtuigen voor Transavia

Air France-KLM heeft bij vliegtuigbouwer Boeing twintig toestellen van het type 737-800 besteld. De kisten zijn bedoeld om de groei van Transavia als prijsvechter in zowel Frankrijk als Nederland mogelijk te maken, zo meldde de luchtvaartgroep donderdag.

Het gaat om zeventien vaststaande orders en drie opties. De toestellen, die elk plaats bieden aan 189 passagiers, worden geleverd vanaf januari 2016. Met de bestelling is op basis van de meest recente prijsopgave van Boeing een bedrag van 1,6 tot 1,9 miljard dollar gemoeid, afhankelijk van het aantal toestellen dat daadwerkelijk wordt afgenomen.

Wildcard Roompot voor Ronde van Vlaanderen

Team Roompot mag op 5 april zijn opwachting maken in de Ronde van Vlaanderen. De Nederlandse wielerploeg heeft van de organisatie een wildcard voor de Belgische klassieker gekregen. Eerder al kreeg de formatie een uitnodiging voor Gent-Wevelgem op 29 maart.

Naast Roompot kregen ook MTN-Qhubeka en Wanty-Groupe Gobert, de ploegen van respectievelijk Theo Bos en Marco Minnaard, een uitnodiging.

De zeventien equipes uit de WorldTour, waaronder LottoNL-Jumbo, zijn automatisch verzekerd van een startbewijs.

Thomas Acda spreekt Disneyfilm in

Cabaretier Thomas Acda spreekt de Nederlandse versie van de nieuwe film Bear van Disneynature in. Dat heeft Disney donderdag bekendgemaakt. Acda volgt hiermee actrice Carice van Houten op, die eerder de succesvolle bioscoopfilm Chimpanzee insprak.

Bear speelt zich af in het imposante Alaska. Het verhaal laat een jaar uit het leven van een berenfamilie zien waarbij de twee jonge beertjes een aantal belangrijke levenslessen leren. De film draait vanaf 22 april in de Nederlandse bioscopen.

Het is de eerste keer dat Thomas Acda zijn stem leent aan een Disneyproductie. "Ik houd van natuurfilms en van beren", verklaart de cabaretier zijn keuze. Acda is op dit moment met zijn artistieke partner Paul de Munnik bezig aan hun afscheidstournee. Daarna gaat hij zich meer concentreren op acteren en regisseren.


Thomas Acda spreekt Disneyfilm in (Foto: Novum)

Deschamps tot WK 2018 bondscoach Frankrijk

Didier Deschamps blijft bondscoach van Frankrijk tot en met het WK van 2018 in Rusland. Dat maakte de Franse voetbalbond donderdag bekend. De 46-jarige trainer, die in 1998 als speler wereldkampioen werd, blijft daarbij geassisteerd worden door Guy Stephan en Franck Raviot. Het drietal lag oorspronkelijk vast tot en met het EK van 2016 in eigen land.

De oud-trainer van AS Monaco, Juventus en Olympique Marseille is bondscoach sinds 2012, toen hij met Frankrijk de kwartfinales van het EK haalde en daarin verloor van de latere winnaar Spanje. In die fase eindigde ook het WK van 2014 in Brazilië, toen de ploeg verloor van de latere wereldkampioen Duitsland.

Als gastland is Frankrijk al geplaatst voor het EK 2016, waardoor de ploeg tot die tijd alleen oefenwedstrijden speelt.

Daders MH17 waarschijnlijk niet vervolgd

Op dit moment zoekt minister Koenders van Buitenlandse Zaken uit of in het staakt-het-vuren-verdrag voor Oekraïne een afspraak is opgenomen dat de daders van de MH17-ramp vrijuit gaan. "We kennen op dit moment de exacte feiten niet, maar voor Nederland blijft vooropstaan dat de daders vervolgd en berecht moeten worden."

Er circuleert namelijk een Engelse vertaling van het akkoord dat in Minsk werd gesloten na onderhandelingen tussen de Duitse bondskanselier Merkel, president Hollande van Frankrijk, president Poetin van Rusland en de Oekraïense president Porosjenko.

De 'Minsk Contactgroep' heeft het akkoord ondertekend. Daarin zitten vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de OVSE en de Volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Daarin staat de volgende passage:

"Provide pardon and amnesty by way of enacting a law that forbids persecution and punishment of persons in relation to events that took place in particular departments of Donetsk and Luhansk Oblasts of Ukraine."

Vrij vertaald betekent dit: "het verlenen van gratie en amnestie via wetgeving, waarmee vervolging en bestraffing wordt verboden van personen die betrokken zijn bij gebeurtenissen in specifieke delen van Donetsk en Loegansk in Oekraïne.”

De passage gaat verder met: "Provide release and exchange of all hostages and illegally held persons, based on the principle of “all for all”. This process has to end – at the latest – on the fifth day after the pullout (of weapons)."

CDA-Kamerlid Omtzigt wilt opheldering van het kabinet over de betekenis van deze tekst: "Wij willen met spoed weten wat dit betekent voor het onderzoek, sinds Oekraïne partij is bij zowel het Minsk-akkoord als onderdeel is van het JIT, dat onderzoek doet naar de aanslag op de MH17." Ook willen de partijen weten hoe Nederland de vervolging van de daders gaat zeker stellen.

Premier Rutte is in Brussel op de Europese top, waar ook Merkel en Hollande zijn.

President EU sceptisch over akkoord Oekraïne

Het weekeinde moet uitwijzen of de donderdag gesloten wapenstilstand in Oekraïne daadwerkelijk standhoudt. Dat heeft president van de Europese Raad Donald Tusk gezegd.

Het akkoord kwam tot stand na een lange nacht van onderhandelingen in Minsk tussen de Oekraïense president Petro Porosjenko en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Ook de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel waren aanwezig. Tusk noemde de overeenkomst 'welkom nieuws dat nieuwe hoop biedt', maar benadrukte dat 'alleen hoop niet genoeg is'. "De echte test is of de wapenstilstand ter plaatse in acht wordt genomen."

Het staakt-het-vuren moet zaterdag om middernacht ingaan en voorziet in het terugtrekken van zwaar wapentuig. De Oekraïense autoriteiten krijgen de controle over de grens met Rusland terug, in ruil voor verregaande autonomie voor de oostelijke gebieden. Vorig jaar werd er ook al een akkoord gesloten in Minsk, maar dat bleek al snel een dode letter.

Moslimpopulatie Groot-Brittannië verdubbeld

Het aantal moslims in Engeland en Wales is in tien jaar tijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van een volkstelling uit 2011. De moslimbevolking nam volgens deze telling toe van 1,5 miljoen in 2001 tot 2,7 miljoen in 2011.

Het onderzoek werd door de Universiteit van Oxford verricht, in opdracht van de Britse Moslimraad. De helft van de moslims in beide landen is elders ter wereld gekomen, maar 73 procent beschouwt zichzelf niettemin als Brit.

Bijna de helft van de moslims woont in wijken die tot de tien procent armste in het land horen.

Nieuwe kalmeermethode ontdekt op Schiermonnikoog

Studenten die rond september besluiten om naar Schiermonnikoog te vertrekken voor een fijne zuipvakantie zullen binnenkort waarschijnlijk voor een verandering komen te staan. De gemeenteraad stemt volgende week over een plan dat zal inhouden dat cafés voortaan vanaf 02.00 'gemoedelijke' muziek moeten gaan draaien. Dit zal er, volgens de gemeenteraad, voor moeten zorgen dat cafégangers rustiger zijn op moment van vertrek.

Sjon Stellinga, burgemeester van Schiermonnikoog, geeft aan dat er enkele weken in augustus en september zijn waarin er veel studenten op het eiland verblijven. Die veroorzaken blijkbaar meer overlast dan andere bezoekers en vooral om dat te voorkomen hoopt hij dat de nieuwe regel er doorheen gaat komen.

In cafés op de Schier komt er na 02.00 sowieso niemand meer binnen, maar het is aan cafés zelf om te bepalen hoe laat ze de kroeg moeten verlaten. Die verantwoordelijkheid ligt vooral bij de uitbaters, volgens Stellinga. 'Dan gaat niet in één keer de hele massa het dorp in'.

 

Syriëgangers bij verstek vervolgd

Drie Nederlanders die in Syrië strijden in de gewapende jihad worden bij verstek vervolgd. Het gaat om Soufiane Z. (27) , Anis Z. (23) en Hatim R. (25). Zij zijn niet in Nederland.

Vooral de vervolging van Soufiane Z. is opvallend. Over hem zijn er berichten dat hij om het leven is gekomen door een bombardement. Maar het Openbaar Ministerie heeft geen bewijzen dat hij echt dood is. Z. verwierf bekendheid met de propagandafilm Oh, Oh, Aleppo over de strijd in de Syrische stad.

Volgende week donderdag is er een zogeheten pro forma-zitting in hun zaak. Ze staan terecht samen met Oussama C., Rudolph H. en Azzedine C. Zij zitten in Nederland in voorarrest en zouden deel uitmaken van een Haags jihadistennetwerk.

'Spaanse clubs dreigen met staking vanwege verdeling tv-gelden'

Spaanse clubs in de Primera División staan klaar om de competitie stil te leggen, mocht er geen regeling komen om de tv-gelden in de Spaanse competitie beter te verdelen. Dit laat voorzitter van Espanyol Joan Collet weten op de Spaanse radio. Twee jaar geleden werd er al een wet aangenomen om de clubs te verplichten om de tv-rechten samen te gaan verkopen. Deze wet is alleen nog niet ten uitvoer gebracht. 

"Ik heb al gesproken met clubs als Valencia", voegde hij eraan toe. "We zijn bereid om met elkaar in conclaaf te gaan, maar we zijn klaar als de regering niet op schiet."

De Primera División is de enige competitie in Europa waar clubs zelf hun tv-contracten uitonderhandelen. De huidige Spaanse tv-rechten zijn momenteel 650 miljoen euro waard. Door individuele onderhandelingen ontvangen Barcalona en Real Madrid bijna de helft van de tv-inkomsten. Clubs als Espanyol, Valencia, Sevilla en Atlético Madrid willen de rechten samen verkopen omdat ze denken samen meer geld te kunnen ophalen en daarbij de gelden eerlijker kunnen verdelen.

In Spanje ontvingen Real Madrid en FC Barcelona zo'n 140 miljoen euro uit de tv-pot. Clubs als Granada, Valladolid en Rayo Vallecano kregen slechts 18 miljoen kregen overgemaakt. Een verschil van 1 op 7,75. De Spaanse clubs hebben ook gekeken naar de nieuwe tv-deal in Engeland. Door deze deal zal de kampioen van Engeland 210 miljoen euro krijgen en de nummer laatst 133 miljoen euro. Een verschil van 1 op 1,57. Kampioen Atlético Madrid kreeg afgelopen seizoen slechts 42 miljoen euro uit de TV-pot. 

"De tv-contracten lopen af en we kunnen pas gaan onderhandelen over nieuwe contracten als die wet wordt uitgevoerd", aldus Collet. Hij verweet politieke inmenging voor vertraging van de uitvoering van de wet. Barcelona zou volgens hem al overstag zijn om samen de tv-rechten te verkopen, alleen Real Madrid nog niet. 

Nieuwe F1-regels kunnen Newey terug laten keren

Als de regels in de Formule 1 flink op de schop gaan is Adrian Newey bereidt zich weer volledig op de F1 te gaan richten, zo meldt Red Bull-teambaas Christian Horner. De huidige beperkende regels hebben de Brit van de sport weggedreven.

Newey is technisch directeur van Red Bull Racing en ontwerpen van zijn hand hebben vele wereldtitels binnengesleept. Momenteel bezet de Brit een iets andere rol binnen Red Bull dat hem in staat heeft gesteld ook andere projecten op te gaan pakken. De steeds strikter wordende regels in de Formule 1 noopten hem hiertoe, maar meer ontwerpvrijheid in de F1 kan hem van gedachten doen veranderen.

Volgens Horner heeft Newey nog steeds passie voor de F1 en ligt zijn toekomst open. "Wie weet. Voorlopig zal een volledige terugkeer niet plaatsvinden, maar hij is nog steeds gemotiveerd, dat kun je zien. Als de regels iets aangepast worden, wat meer open worden, wat aantrekkelijker worden, dan wil hij er mogelijk weer meer in betrokken worden. Hij is in een fase van zijn carrière en leven waar hij wel uitkijkt naar het vooruitzicht van enkele nieuwe uitdagingen. In zijn hart is hij echter nog een racer met veel passie voor de Formule 1 en extreem competitief."

Newey zelf liet bij de eerste test in Jerez ook zijn licht op de gang van zaken schijnen. Volgens hem hebben de motoren door de nieuwe reglementen te veel invloed gekregen, terwijl de combinatie van coureur, motor en chassis het verschil zou moeten maken. Beperkingen op het gebied van het chassis maken het niet mogelijk om een verschil te kunnen overbruggen.

Explosie bij olieproductieschip Petrobras

Bij een explosie op een olieproductie- en opslagschip van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras zijn minstens drie werknemers omgekomen en tien gewond geraakt. Nog zes medewerkers worden vermist. Dat maakten de Braziliaanse oliewerkersvakbond en de toezichthouder op de olie-industrie bekend.

De explosie op de fpso (floating, production, storage and offloading) Cidade de São Mateus werd veroorzaakt door een gaslek. Het vuur werd snel geblust en er is geen sprake van lekkage, aldus olietoezichthouder ANP. Het schip is eigendom van het Noorse BW Offshore, dat het vaartuig heeft verhuurd aan Petrobras. De fpso is werkzaam op 75 kilometer van de Braziliaanse kust. Ook het Nederlandse SBM Offshore is actief voor Petrobras met olieproductieschepen.

Het ongeluk is een nieuwe kopzorg voor Petrobras, dat geplaagd wordt door een omvangrijk corruptieschandaal.

Run op bedrijfsfiets in vierde kwartaal

De fietsmarkt liet het afgelopen vierde kwartaal een uitbundige groei zien van de omzet. Ten opzichte van een jaar geleden steeg die met 48 procent tot ruim 183 miljoen euro. Dat komt vooral door de beperking van de fiscaal voordelige bedrijfsfietsenregeling per 1 januari 2015. Daardoor ontstond in de laatste drie maanden van het vorig jaar een ware run op fietsen, meldde onderzoeksbureau GfK donderdag

Fietsen deden het uitzonderlijk goed, maar ook andere zogenoemde non-food markten groeiden de laatste drie maanden van vorig jaar sterk. Dat betreft met name telecom en de markt voor kleine en grote huishoudelijke apparaten. Alle non-food markten bij elkaar opgeteld, komt er voor het vierde kwartaal een omzetstijging van 1,9 procent uit de bus.

Meer euthanasie via Levenseindekliniek

De Levenseindekliniek heeft het afgelopen jaar 232 mensen geholpen met hun verzoek om te sterven, 98 meer dan in 2013. 1035 mensen hadden zich afgelopen jaar met een euthanasieverzoek gemeld bij de kliniek, ook dat zijn er fors meer dan het jaar daarvoor.

Iets meer dan een derde van deze mensen vroeg om euthanasie vanwege een psychiatrische aandoening. Zeventien psychiatrische patiënten kregen euthanasie. Dat heeft de Levenseindekliniek donderdag laten weten.

Van de 232 mensen die de Levenseindekliniek afgelopen jaar euthanasie heeft gegeven, had het grootste deel een lichamelijke aandoening zoals bijvoorbeeld MS, ALS of de gevolgen van een beroerte. Iets minder dan een kwart had kanker en zo'n twintig procent leed aan een stapeling van ouderdomsklachten.

Jacht op overvallers in Velden

De politie maakt in de Limburgse plaats Velden en in de omgeving jacht op drie daders van een woningoverval. Omdat een van de drie overvallers te voet is gevlucht en gewapend is, adviseert de politie mensen in Velden om binnen te blijven. Twee andere overvallers zijn er met een auto vandoor. Agenten zoeken met speurhonden en krijgen hulp van een helikopter van de Duitse politie.

Bij de overval op het huis in Velden raakte de bewoner gewond. Ten minste een overvaller droeg politiekleding. Of de daders buit hebben meegenomen is onbekend.

Zorgen bij Schalke om zieke Huntelaar

Schalke 04 maakt zich zorgen over de inzetbaarheid van aanvaller Klaas-Jan Huntelaar in de wedstrijd in de Champions League woensdag tegen Real Madrid. De Nederlandse voetballer ligt sinds begin deze week met griep in bed.

Huntelaar mag vanwege een schorsing van vier wedstrijden na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Hannover in de competitie nog niet spelen. Hij mag echter wel meedoen in de Champions League.

Simon Cowell haat Valentijnsdag

De meest romantische dag van het jaar staat voor de deur, maar Simon Cowell wordt er niet warm of koud van. "Ik heb een hekel aan Valentijnsdag", zei de X Factor-coryfee tegen Daily Star.

"Het is dé dag van het jaar dat je romantisch zou moeten zijn", vervolgt hij. "Het is zo vervelend."

Omdat hij zaterdag in Londen is en zijn partner Lauren Silverman in New York, zullen de twee de dag sowieso niet samen doorbrengen. Simon: "We gaan het vrijdag vieren. Ik weet nog niet wat ik ga doen, maar zoals ik al zei, ik ben er niet dol op. Ik hou meer van eerste kerstdag."

Om een andere reden is 14 februari voor Simon en Lauren wel bijzonder: ze vieren dan de eerste verjaardag van hun zoon Eric.

Journalisten Al-Jazeera op borgtocht vrij

Een rechtbank in Egypte heeft donderdag de vrijlating op borgtocht gelast van twee journalisten van Al-Jazeera English. Het tweetal werd vorig jaar samen met hun Australische collega Peter Greste veroordeeld tot minstens zeven jaar gevangenisstraf wegens het steunen van de Moslimbroederschap.

In hoger beroep werd besloten dat het proces over moest. Donderdag was de eerste zittingsdag. De rechter kondigde aan dat de journalisten dit proces in vrijheid mogen volgen.

De Canadese journalist Mohamed Fahmy komt vrij na betaling van omgerekend 29 duizend euro. Welk bedrag zijn Egyptische collega Baher Mohammed moet betalen is onduidelijk.

Mansveld geeft NS maximale boete

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) legt de NS een boete van 2,75 miljoen euro op omdat het staatsbedrijf de prestatieafspraken vorig jaar onvoldoende is nagekomen. Het is de maximale boete die de bewindsvrouw jaarlijks kan opleggen.

Ook moet de NS een boete van hetzelfde bedrag voor 2013 definitief betalen, meldde Mansveld donderdag aan de Tweede Kamer. Die boete was eerder voorlopig opgelegd. De boete zou worden kwijtgescholden als de NS de prestaties in 2014 voldoende verbeterde. Dat is niet gebeurd.

Ook ProRail krijgt een boete. Hier gaat het om 75.000 euro omdat het spoor door verstoringen in infrastructuur en materieel in 2014 niet voldoende beschikbaar was.

Zeedijk versneld verhoogd wegens bevingen

De twaalf kilometer lange zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven wordt versneld verhoogd en verbreed als gevolg van de aardbevingen in Groningen. Dit is nodig om te voorkomen dat de dijk het begeeft als het gebied tijdens hoogwater getroffen zou worden door een zware aardbeving, zo meldt waterschap Noorderzijlvest donderdag. In dat geval zou een groot deel van de provincie, tot aan de stad Groningen, onder water komen te staan.

De waterkering moest sowieso al aangepakt worden, maar wordt nu ook aardbevingsbestendig gemaakt. Dat gebeurt door de dijk op sommige plekken anderhalve meter hoger en tot vijftig meter breder te maken. Volgens een woordvoerder van het waterschap is de zeedijk de enige barrière tussen de zee en het achterliggende Groningse land. Als de dijk zou breken, zijn de gevolgen niet te overzien, zegt hij.

De werkzaamheden beginnen in april volgend jaar, na afloop van het stormseizoen. In eerste instantie was er acht jaar uitgetrokken voor de aanpak van de dijk, maar vanwege de dreiging van aardbevingen moet het project nu binnen vier jaar klaar zijn. De kosten van het aardbevingsbestendig maken van de dijk worden vergoed door het Rijk. Hoe hoog die extra kosten zijn, is nog niet bekend, zegt het waterschap.

World Press Photo voor foto Russisch homostel

Een intiem portret van een homostel in de Russische stad Sint-Petersburg is uitgeroepen tot de beste foto van het afgelopen jaar. De Deense fotograaf Mads Nissen is daarmee de winnaar van de World Press Photo 2014, maakte de jury donderdag bekend in Amsterdam.

De foto toont Jon en Alex, een Russisch koppel, die innig bij elkaar zijn in een donkere kamer waarvan de gordijnen gesloten zijn. Ze houden elkaars handen vast. De foto maakt deel uit van een serie over homofobie in Rusland.

Het leven voor homos, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wordt in Rusland steeds moeilijker, zegt de jury van de World Press Photo. "Seksuele minderheden worden geconfronteerd met wettelijke en sociale discriminatie, intimidatie en zelfs geweld van conservatieve, religieuze en nationalistische groeperingen."

"Terroristen gebruiken vandaag de dag aanschouwelijke beelden voor propaganda. Wij moeten reageren met iets subtielers en intensers en wat meer doordacht is", verklaart jurylid Pamela Chen.

Fotograaf Nissen werkt voor het Deense dagblad Politiken. In totaal vielen 42 fotografen in de prijzen in acht categorieën. Ze komen uit zeventien landen. Er zitten geen Nederlanders onder de winnaars.

Voor de 58e editie van meest prestigieuze fotografiewedstrijd ter wereld zonden 5692 professionele fotografen bijna honderdduizend foto's in. De winnende foto's zijn vanaf 18 april te zien op een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en reizen daarna de wereld rond langs honderd steden.

Jaar cel voor dochter topman Korean Air

De dochter van de topman van de Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air heeft een jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen wegens het overtreden van de luchtvaartwet. Cho Hyun-ah veroorzaakte begin december een rel aan boord van een toestel van Korean Air om volgens haar verkeerd opgediende macadamianoten.

Cho kreeg de nootjes in de businessclass in een zakje geserveerd, terwijl dat volgens haar in een schaaltje diende te gebeuren. De gemoederen liepen hoog op, uitmondend in een fysieke confrontatie. Cho eiste dat de hoofdsteward uit het vliegtuig werd gezet en dat het toestel terug zou keren naar de gate. Aanvankelijk weigerde de piloot, maar uiteindelijk gaf hij hier toch gehoor aan.

Volgens de rechtbank is Cho, die zelf ook een toppositie bij Korean Air heeft, aan te wrijven dat het toestel van zijn koers moest afwijken, dat de piloot in zijn taken werd belemmerd en dat een bemanningslid het vliegtuig moest verlaten. Justitie eiste drie jaar cel.

Carnaval lokt inbrekers en zakkenrollers

Carnavalsvierders moeten uitkijken voor inbrekers en zakkenrollers. Het Verbond van Verzekeraars en de politie in Noord-Brabant waarschuwen voor de criminelen die komend weekend handig gebruik maken van het volksfeest.

Volgens het verbond verdubbelt het aantal claims dat in het zuiden van het land binnenkomt ieder jaar tijdens de gehele carnavalsperiode. Inbrekers forceren deuren, nemen buitenlampen mee en stelen uithangborden. Ook op de inboedelverzekering wordt in Noord-Brabant en Limburg veel meer aanspraak gedaan; de verzekeraars zien een piek van zo'n 50 procent meer claims.

De politie in Noord-Brabant herkent de toename van bepaalde criminaliteit. "We waarschuwen voor inbraken. Een beetje carnavalsvierder laat dat ook aan huis zien met versieringen, dus voor inbrekers in het een koud kunstje om een lege woning te vinden."

Schreeuwende man trapt kat dood

Een man heeft in Utrecht een kat zo hard getrapt dat het dier overleed. Dat gebeurde in de nacht van woensdag op donderdag in de Lange Jufferstraat in Utrecht. De politie heeft de dierenbeul aangehouden.

De man had op een terras van een horecazaak om sigaretten gebedeld. Nadat hij een rokertje had gekregen begon de man te schreeuwen en zich vreemd te gedragen. Vervolgens gaf hij de huiskat van het café een fatale trap. Het dier strompelde nog even verder, maar overleed uiteindelijk op straat.

Een opgeroepen medewerker van de dierenambulance volgde de kattenmepper, waarna de politie de man in zijn woning aanhield.

FOK! sportfoto-onderschrift week 7

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was BB-King met het volgende onderschrift: "Kuipers laat de belchinezen op de tribune alvast weten wat de stand wordt."

De opgave van deze week:

Bode Miller gaat hier niet op de goede manier naar beneden tijdens de reuze slalom om het WK skiën. Wat is een goed onderschrift voor deze foto? (PRO SHOTS/Gepa)
Bode Miller gaat hier niet op de goede manier naar beneden tijdens de reuze slalom om het WK skiën. Wat is een goed onderschrift voor deze foto? (PRO SHOTS/Gepa)

Lee Sang-Hwa zegt af voor WK sprint

De Zuid-Koreaanse schaatsster Lee Sang-Hwa laat eind deze maand de wereldkampioenschappen sprint schieten. Haar coach Erik Bouwman heeft dit donderdag in Heerenveen aan de NOS laten weten. Ze richt zich volledig op de WK afstanden, waar ze opnieuw wereldkampioene op de 500 meter wil worden.

"Andere jaren reed ze de WK sprint als voorbereiding op de WK afstanden", aldus Bouwman. "Maar nu die toernooien zijn omgedraaid ziet ze geen meerwaarde meer in de WK sprint. In Nederland worden de WKs sprint en allround als heel belangrijk gezien, maar in Zuid-Korea tellen die kampioenschappen helemaal niet. Dat was voor mij als coach ook even wennen."

Lee Sang-Hwa werd in 2010 wereldkampioene sprint.

Zwemmer Dyatchin stopt na schorsing

De Russische zwemmer Vladimir Dyatchin heeft per direct zijn loopbaan beëindigd. De tweevoudig wereldkampioen in het open water maakte zijn afscheid bekend nadat het antidopingbureau in Rusland hem voor twee jaar schorste wegens dopinggebruik.

Dyatchin werd in juni vorig jaar betrapt op het gebruik van een verboden middel. Het is niet bekendgemaakt waar het precies om gaat.

"Ik zal niet meer in wedstrijden meedoen. Ik ga mij richten op het organiseren van wedstrijden", aldus de Rus. Hij won goud op de tien kilometer bij de WKs in Barcelona in 2003 en Melbourne in 2007. In 2007 was hij concurrent van Maarten van der Weijden, die in 2008 olympisch kampioen werd op de tien kilometer.

Puber krijgt penisverkleining

In Florida loopt een jongen rond die een echte FOK!ker had kunnen zijn. De 17-jarige knaap valt namelijk de twijfelachtige eer ten beurt de eerste penisverkleining ter wereld te hebben ondergaan.

Rafael Carrion, werkzaam als uroloog aan de University of South Florida, doet vandaag zijn verhaal. "Er komt een dag dat je als arts een bizar verzoek krijgt", vertelt Carrion. "Op een dag kwam een puber bij me binnen met de vraag: 'Kun je mijn piemel kleiner maken?'"

Het ventje had dan ook een enorme slagroomklopper. Het ding mat maar liefst 18 centimeter. In slappe toestand, welteverstaan. Nog indrukwekkender was de omtrek van de paarsgepunte lans: deze was zelfs 25 centimeter.

Het ergste was nog dat de vleesknuppel zo groot was, dat neuken was uitgesloten. Het mannetje had last van priapisme, pijnlijke erecties die de bloedtoevoer blokkeren. De spermaspeer was dan ook geheel onbruikbaar.

Verder kon de puber ook niet sporten. Ook het dragen van de broek was een onmogelijke opgave met zo'n lange leuter. Hij schaamde zich dan ook kapot omdat iedereen zijn enorme geslachtsapparaat kon zien hangen.

"Het klinkt als een droom voor elke man, maar niet voor deze jongeman", klinkt het. "Hoewel de lengte prima was, was de omtrek ongewoon groot. De stramme stroopsoldaat leek dan ook wel op een American football."

Uiteindelijk heeft de piemeldokter het zaakje onder algehele narcose een koppie kleiner gemaakt. Na twee dagen mocht de knul weer naar huis met een weliswaar lange, maar wel symmetrische kitspuit. "De patiënt was zeer tevreden." Het mooiste is dat nu alles naar behoren werkt.

Feyenoord geeft strijd tegen heffing niet op

Feyenoord geeft de strijd tegen het betalen van een crisisheffing van ruim 650 duizend euro niet op. De Rotterdamse club heeft onlangs een beroepszaak bij de rechtbank in Den Haag verloren, maar gaat tegen deze uitspraak beroep aantekenen. "We zijn het hier niet mee eens en gaan door", aldus de woordvoerder van Feyenoord.

De crisisheffing houdt in dat werkgevers in 2012 en 2013 zestien procent extra belasting moesten betalen over salarissen van meer dan 150 duizend euro. De profclubs betaalden daardoor twee jaar lang in totaal 16,5 miljoen euro extra belasting.

Feyenoord vindt dat het disproportioneel hard is getroffen door de crisisheffing. Volgens de club is de maatregel in strijd met de Wet Loonbelasting en het discriminatieverbod in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Heracles zet Tannane uit selectie

Heracles Almelo heeft Oussama Tannane uit de selectie gezet. Dat heeft de club donderdag besloten na een nieuw incident op de training. Tannane was vorige week door zijn club al zes dagen geschorst na een ruzie met Iliass Bel Hassani tijdens de verloren uitwedstrijd tegen AZ vorige week zondag.

"Er is weer iets gebeurd waarbij Oussama, tijdens de training, zijn emoties niet onder controle had", zegt trainer John Stegeman op de website van de club. "Voor ons is de maat daarmee voorlopig vol. Oussama moet aan de slag met het beheersen van zijn emoties en daar gaat de club hem ook bij helpen. Wij zijn maar met één ding bezig en hebben daar al onze energie voor nodig: handhaving in de eredivisie."

Heracles staat met 17 punten uit 22 wedstrijden zestiende in de eredivisie, op drie punten afstand van de veilige vijftiende plaats.

World Ticket Center krijgt forse boete

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft reisorganisatie World Ticket Center een boete opgelegd van 350 duizend euro wegens onjuiste vermelding van prijzen van tickets en reizen op haar website. Dat maakte de toezichthouder donderdag bekend.

WTC nam niet alle verplichte kosten op in de basisprijs voor vliegtickets. Variabele kosten stonden niet meteen duidelijk bij de basisprijs vermeld en werden pas op een later moment in het boekingsproces bij de prijs opgeteld. Verder stonden keuzemogelijkheden, zoals een reis- en annuleringsverzekering, bij aangeboden reizen vooraf aangevinkt, aldus ACM.

Koning opent Late Rembrandt in Rijksmuseum

Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend in het Rijksmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Late Rembrandt geopend. De grootste Rembrandt-expositie in bijna een halve eeuw biedt bezoekers in de Philipsvleugel ongeveer veertig schilderijen en zestig tekeningen uit de late periode van de wereldberoemde Hollandse meester.

De laatste tentoonstelling van vergelijkbare omvang met werken van Rembrandt van Rijn (1606-1669) was in Nederland te zien in 1969. Nooit eerder werd een overzichtstentoonstelling samengesteld met uitsluitend werken uit de pakweg laatste vijftien jaar van zijn leven.

Museumdirecteur Wim Pijbes rekent op veel belangstelling. De expositie was eerder te zien in The National Gallery in Londen en trok daar meer dan een kwart miljoen mensen. Het Rijksmuseum en The National Gallery hebben tien jaar gewerkt aan het project. Zon 35 musea en particulieren vanuit de hele wereld leenden werken uit.

Het museum in Amsterdam is vanwege de verwachte drukte de komende maanden op vrijdagavond tot 22.00 uur open.

In heel Groningen luidden kerken de noodklok

Enkele tientallen kerken in de provincie Groningen hebben donderdagochtend vlak voor aanvang van het Kamerdebat over gaswinning de noodklok geluid. De kerken gaven daarmee gehoor aan een oproep van de Groninger Bodembeweging (GBB). Ook de Martinitoren en de Der Aa-kerk in Groningen lieten van zich horen, aldus Dick Kleijer van de GBB donderdag.

Het luiden van de noodklok is van oudsher een waarschuwing voor naderend onheil. De Groningers vinden dat de gaskraan verder moet worden dichtgedraaid omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

In alle uithoeken van de provincie was er klokgelui te horen, aldus Kleijer. Veel kerken uit het aardbevingsgebied deden mee, maar ook kerken in onder meer Ter Apel, Den Haag, Ameland, Assen en Vries meldden zich spontaan aan, zegt de GBB.

Koenders voorzichtig positief over 'Minsk'

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is 'voorzichtig positief' over het in Minsk gesloten akkoord over een staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Hij zei dat donderdag in een eerste reactie.

"Ik heb het akkoord nog niet in detail gezien. Ik ben heel voorzichtig positief. Positief omdat het gaat over een staakt-het-vuren en het hangt ervan af hoe dat in elkaar zit. De duivel zit een beetje in de details. Wel is het goed dat er overeenstemming lijkt te zijn over een aantal principiële punten. Het gaat nu om de uitvoering", aldus Koenders.

Omdat er nog veel onduidelijk is kan Koenders nog niet zeggen of de aanscherping van de Europese sancties, die in verband met het overleg in Minsk tot maandag was uitgesteld, nu van tafel is.

Brand in woning van Pierce Brosnan

In de woning van Pierce Brosnan in het Californische Malibu is woensdag brand uitgebroken. Er is niemand gewond geraakt, meldde de brandweer.

De brand begon woensdagavond (lokale tijd) in de garage van het huis van de acteur. De brandweer had het vuur in 35 minuten onder controle, meldt Los Angeles Daily News. Alleen de garage zou beschadigd zijn geraakt.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

AMBER Alert heeft 2,5 miljoen aanmeldingen

Ruim zes jaar na de oprichting van AMBER Alert hebben nu tweeënhalf miljoen Nederlanders zich daar aangemeld om mee te doen aan de zoektocht naar vermiste kinderen. Dat meldt AMBER Alert donderdag.

Uit onderzoek dat de organisatie heeft gedaan, blijkt dat er een bereik van bijna twaalf miljoen Nederlanders is. Die ontvingen het AMBER Alert via SMS, e-mail, Twitter, Facebook en hoorden erover op radio en zagen het op televisie. Ook worden foto's van vermiste kinderen op grote schermen langs de snelweg of in tankstations getoond.

Ongeveer drie keer per jaar wordt het hele AMBER Alert-systeem landelijk ingezet. Dat gebeurt als de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind direct gevaar loopt.

Winst NS niet vertraagd

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben vorig jaar weer winst gemaakt, na een verlies in 2013. Maar de spoorvervoerder is niet tevreden over de resultaten. Deze zullen dit jaar onder druk komen te staan vanwege hogere concessiekosten voor het mogen rijden op het spoor en investeringen in onder meer nieuwe treinen.

De nettowinst over 2014 komt uit op 180 miljoen euro, tegen 43 miljoen euro verlies het jaar ervoor. Het resultaat was vooral te danken aan het vrijvallen van eerdere voorzieningen. De slechte prestaties van 2013 werden voor een groot deel veroorzaakt door het uit de dienst halen van de Fyra-treinen.

Het onderliggende bedrijfsresultaat verbeterde afgelopen jaar nauwelijks. De NS noemt dit 'onvoldoende'. "Wij zetten dan ook alle zeilen bij om kosten te verminderen en tegelijkertijd meer reizigers te trekken", zegt financieel directeur Engelhardt Robbe.

OM vraagt vrijspraak voor dood Michelle

De aanklager heeft donderdag vrijspraak gevraagd voor iedere betrokkenheid van Ian A. bij de dood van zijn toenmalige vriendin Michelle Mooij in 2010. De 24-jarige Mooij werd op 17 januari 2010 dood aangetroffen in haar woning in Alkmaar, hangend aan een koord.

De aanklager sluit een misdrijf niet uit, maar er is geen bewijs van moord of doodslag op Michelle door A.

De politie ging na de dood van ex-turnster Michelle niet uit van een misdrijf. Maar haar familie heeft nooit geloofd in zelfmoord. Na een jarenlange juridische strijd hebben ze alsnog vervolging van A. afgedwongen.

Proef met hulp aan kind bij vechtscheiding

De rechtbanken in Middelburg en Breda experimenteren met de inzet van psychologen en orthopedagogen bij vechtscheidingen. De verwachting is dat kinderen gebaat zijn met hulp van gedragsdeskundigen als zij in de knel komen door de strijd tussen hun ouders.

Naar schatting zestienduizend kinderen hebben ernstige last van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3500 kinderen bij.

Rechters kunnen een bijzondere curator benoemen die opkomt voor het kind als ouders het niet eens kunnen worden. Vrijwel altijd is dat een advocaat. Coördinator Ina Slot van de proef zegt dat advocaten niet zijn opgeleid om iets los te maken bij ouders. "Gedragsdeskundigen kunnen dat wel. Ouders confronteren met hun gedrag kan ervoor zorgen dat zij open staan voor verandering", legde zij donderdag uit.

Ludieke actie tegen gaswinning

Op het Plein in Den Haag zijn tientallen mensen samengekomen voor een ludieke actie tegen de gaswinning in Groningen. Er is een metalen buis neergezet met een draaiwiel eraan, waarmee de gaskraan symbolisch wordt dichtgedraaid.

Bij de demonstratie zijn ook Tweede Kamerleden als Paul Ulenbelt van de SP en Jan Vos van de PvdA. Ook de commissaris van de Koning in Groningen, Max van den Berg, is aanwezig.

Nederland blijft vijfde op FIFA-ranglijst

Het Nederlands voetbalelftal staat ook in de nieuwe ranglijst van wereldvoetbalbond FIFA op de vijfde plaats. Bij gebrek aan interlandvoetbal in de afgelopen maand is de top-8 hetzelfde gebleven, met achter koploper Duitsland Argentinië, Colombia en België.

Grootste stijger op de ranglijst is Equatoriaal-Guinea, dat de halve finale van de Afrika Cup bereikte. Het land steeg met 69 posities naar plaats 49. Winnaar Ivoorkust steeg acht plaatsen en is nu twintigste, verliezend finalist Ghana klom twaalf treden en staat 25e. Algerije werd in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere winnaar maar is op plaats 18 nog altijd het beste Afrikaanse land.

Iran, kwartfinalist op de Azië Cup, steeg met tien plekken naar de 41e plaats en is het beste Aziatische land. Winnaar Australië steeg 37 plaatsen en is nu 63e van de wereld. Papua Nieuw Guinea blijft 199e en laatste.

Studente maakt yoghurt van kutsap

Cecilia Westbrook heeft eindelijk iets nuttigs gedaan met haar overmatige afscheiding. De Amerikaanse studente heeft haar witte vloed namelijk omgezet in yoghurt. En het vervolgens opgegeten.

Cecilia zegt zelf de wetenschap een dienst te hebben bewezen. Ze deed het namelijk allemaal voor haar studie Geneeskunde.

"Vrouwen over heel de wereld nemen probiotica om een gezonde vagina te krijgen", verklaart de geile studente. "Yoghurt is een natuurlijke vorm van probiotica, dus waarom zou yoghurt gemaakt van de bacteriën uit een gezonde vagina niet even goed of zelfs beter werken?"

En de yoghurt is nog lekker ook, zo weet Het Laatste Nieuws. "Hij smaakt lichtelijk zuur en tintelt op de tong, maar is erg lekker met blauwe bessen." Welke FOK!ster is zo dapper om haar na te doen en er een filmpje van te maken?

Schutter woning Amsterdam meldt zich

Enkele uren na de dodelijke schietpartij in een woning aan de Maurits Sabbehof in Amsterdam meldde zich woensdagavond een 31-jarige man uit Purmerend bij de politie. De man zei betrokken te zijn bij het schietincident waarbij zijn ex-zwager om het leven kwam.

Rond 19.30 uur werd in de woning in de wijk Slotervaart een 39-jarige man uit Purmerend doodgeschoten. Het werd de politie al snel duidelijk dat het om een incident in de familiesfeer ging.

De man die zich op het politiebureau meldde, is aangehouden en vastgezet. In zijn woning trof de politie een vuurwapen aan.

Marine stopt doorzoeken gezonken kotter

De Koninklijke Marine is gestopt met de zoektocht in en om de gezonken Urker kotter Z-85. Dat liet een woordvoerster van Defensie donderdag weten.

Duikers van de marine vonden woensdag het lichaam van een van de twee vermisten van het schip. Daarna is er niets meer aangetroffen in de ruimtes van de kotter die eind januari zonk in het Kanaal tussen het Engelse Hastings en het Franse Boulogne.

Drie van de vier opvarenden zijn sindsdien boven water gehaald. Een 45-jarige man uit Urk en een 64-jarige Belg, werden een dag na het ongeluk al gevonden in het water bij Boulogne.

Het is nog niet bekend wie de man is wiens lichaam woensdag is geborgen. Het kan een Urker of een Portugees zijn.

Derde aanhouding in zaak Les Strijder

De politie heeft een derde verdachte aangehouden in verband met de dood van Les Strijder. Het gaat om een 27-jarige man uit Kampen die woensdag is opgepakt, meldde de politie donderdag. Eerder werden al een 36-jarige en 34-jarige man uit 't Harde en Warnsveld aangehouden in deze cold case.

De 53-jarige Les Strijder werd op 22 november 2002 's nachts dood gevonden op parkeerplaats De Bosberg bij Hilversum, destijds een homo-ontmoetingsplaats. Aanvankelijk werd gedacht dat hij was overleden aan een hartaanval, maar onlangs werd door een anonieme tip duidelijk dat hij waarschijnlijk slachtoffer was geworden van een misdrijf.

De tipgever gaf aan dat mogelijk twee broers betrokken waren bij de dood van Strijder. De Edenaar is vermoedelijk slachtoffer geweest van potenrammers.

'Terugval in woningverkopen eerste kwartaal'

De Rabobank voorziet in het eerste kwartaal van dit jaar een sterke terugval in de woningverkopen in Nederland. Het gaat, gecorrigeerd voor seizoenseffecten, om een daling van ruim twintig procent vergeleken met het laatste kwartaal vorig jaar.

Over de vooruitzichten van de woningmarkt voor heel 2015 is Rabobank wel positief gestemd, schrijft het economisch bureau van de bank in een donderdag verschenen rapport.

In de laatste maanden van vorig jaar was nog sprake van een ware eindejaarsrally, omdat mensen op de valreep wilden profiteren van een fiscaal voordeel dat nu niet meer geldt. Veel huishoudens wilden nog gebruik maken van de verruimde schenkingsvrijstelling. "Deze liep namelijk aan het eind van het jaar af en daarom hebben veel kopers hun aankoop naar voren gehaald." Hierdoor zijn er dus minder huizenkopers in het eerste kwartaal van dit jaar.

De economen van Rabobank gaan er van uit dat het ingezette herstel van de woningmarkt in de rest van 2015 wel weer terug te zien is, zij het met een iets gematigder tempo dan vorig jaar. Dit heeft onder meer te maken het hoge consumentenvertrouwen, de verder gedaalde hypotheekruimte en het algehele herstel van de economie.

De huizenprijzen stijgen in 2015 naar verwachting met gemiddeld een tot drie procent. Het aantal verkochte woningen komt volgens Rabobank uit tussen de 150 duizend en 170 duizend. Vorig jaar telde de bank nog 153 duizend transacties. Dat waren er ruim veertig procent meer dan in 2013.

Rabobank is een van de grootste hypotheekverstrekkers van Nederland.

Fors meer winst voor Renault

Renault heeft vorig jaar flink meer winst gemaakt, ondanks lagere verkopen in Rusland en Argentinië. De nettowinst klom naar 1,89 miljard euro, van 586 miljoen in 2013, meldde de Franse autofabrikant donderdag.

Renault profiteerde van doorgevoerde kostenbesparingen en van een grotere vraag naar zijn goedkopere Dacia-modellen. De operationele prestaties verbeterden met bijna dertig procent. Topman Carlos Ghosn spreekt van een 'ongekend productoffensief' in de geschiedenis van het concern. De omzet groeide met 0,3 procent tot ruim 41 miljard.

Renault verkocht vorig jaar wereldwijd 2,71 miljoen autos, bestelbusjes en lichte vrachtwagens, 3,2 procent meer dan in 2013. De verkopen van modellen zonder franje, zoals de auto's van dochter Dacia, stegen met 5,3 procent tot 1,14 miljoen stuks, zo werd in januari al bekend.

In Rusland daalde de verkoop met 7,4 procent tot 194.500 auto's. Het land belandde als gevolg van lagere olieprijzen en een dalende roebel bijna in recessie. Renault en partner Nissan hebben samen een controlerend belang in AvtoVaz, de grootste autofabrikant van Rusland. In Argentinië viel de verkoop van Renault liefst veertig procent terug, tot 85 duizend wagens.

Gedetineerden plegen zelfmoord na mislukte uitbraak

Zes gedetineerden in een gevangenis in Taiwan hebben zelfmoord gepleegd na een mislukte poging om uit te breken. Vijf medewerkers van de gevangenis in de zuidelijke havenstad Kaohsiung raakten tijdens een gijzeling die eraan voorafging licht gewond.

De 46-jarige leider van de opstandige gevangenen liet eerder in een telefonisch interview met een krant weten dat de mannen de actie al langer hadden gepland en bereid waren te sterven als die niet mocht lukken. Hij klaagde ook over de lange straffen en de oneerlijke wijze waarop medisch verlof wordt verleend.

Onderminister van justitie Chen Ming-tang zei dat de autoriteiten de eis van een vrijgeleide uit de gevangenis hadden verworpen en tevergeefs urenlang op de gedetineerden in hadden gepraat om hen te bewegen hun actie op te geven. "We hebben geprobeerd garanties te geven zodat ze geen domme dingen zouden doen, maar helaas hebben ze zelfmoord gepleegd", zei Chen.

De gevangenen lieten al hun gijzelaars op de gevangenisdirecteur na gaan en benamen vervolgens met vuurwapens zichzelf het leven. Het ministerie gaf hier geen beelden of ander bewijsmateriaal van vrij, maar op beelden van Taiwanese televisiestations was niets te zien wat leek op een bestorming door de politie.

De leider van de gevangenen, Cheng Li-te, stond bekend als bendeleider in Kaohsiung. Hij was tot 28 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens moord. De vijf andere gevangenen, in leeftijd variërend van 37 tot 63, zaten straffen uit van 25 jaar tot levenslang.

Olieconcern Total snijdt in investeringen

Het Franse olieconcern Total snijdt in de investeringen en zal ook beknotten op de exploratie van nieuwe oliewinningsgebieden. Dat maakte het concern donderdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Door de stevige daling van de olieprijzen boekte Total in het vierde kwartaal van vorig jaar zeventien procent minder winst dan een jaar eerder. Met uitzondering van de verandering in voorraden bleef er in de afgelopen drie maanden 2,8 miljard dollar (bijna 2,5 miljard euro) over onder de streep. De olie- en gasproductie daalde in de periode met twee procent tot het equivalent van gemiddeld 2,2 miljoen vaten per dag.

Volgens topman Patrick Pouyanne van Total werkt het bedrijf aan het omlaag brengen van het zogeheten break-even point. Daardoor moet Total ondanks de sterk gedaalde olieprijs winstgevend blijven. Onder meer verlaagde Total het investeringsbudget tot 23 à 24 miljard dollar, tegenover 26 miljard dollar afgelopen jaar. Daarnaast zal het budget voor exploratie met dertig procent worden teruggeschroefd.

Aantal incasso's fors toegenomen

Het aantal incasso's is in 2014 met ruim zestien procent fors gestegen. Het ging om 4,2 miljoen zaken met een waarde van bijna zeven miljard euro. Een recordaantal, meldt de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen NVI donderdag. In 2013 ging het nog om 3,6 miljoen incassozaken met 6,2 miljard aan openstaande vorderingen.

Vooral in het laatste halfjaar van 2014 nam het aantal openstaande vorderingen toe, zowel bij ondernemingen als consumenten, aldus de NVI. De toename is vooral te wijten aan de economische crisis van de afgelopen jaren. Steeds meer bedrijven en consumenten kunnen rekeningen niet meer betalen en krijgen of een deurwaarder of een incassobureau aan de deur.

Bij de NVI zijn dertig van de ongeveer vierhonderd incassobureaus aangesloten. Vorig jaar trok de ChristenUnie aan de bel over de praktijken van malafide bureaus. Ze zouden te veel geld vragen en mensen intimideren.

Kinderen vaker naar de buurvrouw voor opvang

Ondanks de gestegen kosten van de kinderopvang gaan ouders niet minder werken. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een donderdag verschenen onderzoek.

Ouders kunnen de laatste jaren steeds minder opvangkosten declareren als gevolg van de versobering van subsidieregelingen. In 2009 werden nog 76 procent van deze kosten vergoed, in 2013 was dit nog maar 63 procent.

Door de hogere opvangkosten brachten ouders hun jonge kinderen in de periode 2009-2013 steeds minder uren naar de kinderopvang. Als alternatief voor de duurdere formele opvang kozen zij vaker voor opa, oma of de buurvrouw om op de kinderen te passen.

Uncharted 2: Among Thieves exemplaar voor ¤39.750

Heb je nog geen Uncharted 2: Among Thieves? Je kan nu een relatief ongerept exemplaar kopen voor $45.000 (€39.730). Het is ook niet de gewone editie van Uncharted 2: Among Thieves, maar de speciale Fortune Hunter Edition. Je kan hem hier vinden.

De VGA (Video Game Authority) heeft dit exemplaar een score van 90+ gegeven voor zijn goede condititie. Er zijn wel een paar kleine beschadigingen. De plastic doos waar de game in zit heeft een paar kleine haarscheurtjes en de game zelf heeft een kleine beschadiging op de achterkant. Dus voor een 100% onbeschadigd exemplaar moet je even verder kijken. Maar het is alsnog een leuk exemplaar om als fan of verzamelaar te hebben.

Supermarkt overvallen, personeel opgesloten

Drie overvallers hebben het personeel van een filiaal van Albert Heijn in Roosendaal donderdagochtend meer dan een uur opgesloten. Ze stonden de medewerkers rond 06.30 uur op te wachten. Een overvaller dreigde met een vuurwapen. Vijf kwartier later zijn de daders gevlucht met een onbekend geldbedrag.

Het personeel bleef ongedeerd maar is geschrokken, zegt een politiewoordvoerder.

Klanten waren er nog niet in de supermarkt.

Akkoord over nieuwe steun aan Oekraïne

Nadat we eerder al konden melden dat in Minsk met een akkoord een voorzichtige stap in de richting van vrede in Oekraine is gezet, is er nog meer goed nieuws voor hen te melden. Oekraïne kan de komende jaren in totaal veertig miljard dollar aan financiële steun tegemoet zien, oftewel omgerekend ruim 35 miljoen euro.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft daarover een voorwaardelijk akkoord bereikt. Het land dat al tien maanden lang in conflict is met pro-Russische separatisten, heeft het geld nodig om de economie voor ondergang te behoeden en noodzakelijke hervormingen te ondersteunen.

Afgevaardigden van het IMF maakten in Kiev afspraken met de Oekraïense regering over een nieuw vierjarig hulpprogramma. De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door het centrale bestuur van het IMF, liet IMF-topvrouw Christine Lagarde donderdag weten.

Het gaat niet alleen om financiële hulp van het IMF zelf. De organisatie is bereid 17,5 miljard dollar te lenen aan Oekraïne. De rest van de financiële steun komt uit andere bronnen, onder meer van de Europese Unie, aldus Lagarde.

Akkoord Oekraïne: wapenstilstand vanaf 15-2

Er lijkt een akkoord te zijn bereikt tijdens het topoverleg in Minsk over de crisis in Oekraïne. Volgens het Duitse persbureau DPA ligt een document met twaalf tot dertien punten op tafel dat alleen nog door de pro-Russische separatisten en de contactgroep moet worden goedgekeurd.

In het gebouw waar bondskanselier Angela Merkel, president François Hollande, president Vladimir Poetin en president Petro Porosjenko de hele nacht hebben onderhandeld, worden in een zaal voorbereidingen getroffen waar de vier leiders het akkoord gaan ondertekenen.

Update 09.30 uur
Het optimisme over een aanstaand akkoord is ineens aardig getemperd. Verslaggevers ter plekke zeggen nu dat Porosjenko heeft laten weten dat Poetin 'onacceptabele eisen stelt' en dat een akkoord ver weg is. Op dit moment zouden Merkel en Hollande met hem alleen praten. Waar president Poetin zou zijn is niet bekend. De geruchten gaan dat Merkel en Hollande ook met Poetin apart hebben gepraat en dat er nu sprake zou zijn van een 'lijmpoging' maar dit is niet bevestigd. 

Update 10.16 uur
De Russische president Vladimir Poetin heeft zojuist op een persconferentie gezegd dat er tóch een akkoord gesloten is. Vanaf zondag zou er een wapenstilstand moeten gaan gelden. Of alle partijen zich daaraan gaan houden, is nog maar de vraag. Verwacht wordt dat het twee bloedige dagen worden tot zondag. 

'Akkoord lijkt bereikt in Minsk'
'Akkoord lijkt bereikt in Minsk' (Foto: ANP)

Nederlandse tennissers snel uitgespeeld

De rol van de Nederlandse tennissers was na een dag alweer uitgespeeld bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. Robin Haase en Jesse Huta Galung gingen woensdag beiden in de eerste ronde onderuit. Haase was niet opgewassen tegen de Italiaan Andreas Seppi (6-7, 6-3 en 6-3). Huta Galung bood goed tegenstand tegen Stan Wawrinka, maar ging uiteindelijk in drie sets (6-3, 3-6 en 6-3) onderuit tegen de Zwitserse nummer acht van de wereld.

Haase maakt door zijn nederlaag maandag voor het eerst sinds 2010 geen deel meer uit van de top honderd en dat geldt ook voor Igor Sijsling. De Hagenaar besloot vorig jaar in Zuid-Amerika te spelen in plaats van Rotterdam. Hij haalde in Buenos Aires de kwartfinales, maar is deze punten nu kwijt. Hij kon dit verlies in Ahoy niet compenseren. Sijsling haalde vorig jaar de laatste vier in Ahoy. Hij besloot dit keer in Memphis te gaan spelen omdat hij te lang moest wachten op een wildcard voor het toernooi in eigen land. Hij verloor in de eerste ronde in Amerika en maakt daardoor een vrije val op de ranking.

Huta Galung wilde woensdag echter niet van een zorgelijke situatie spreken. "Een tijdje terug stonden we met vijf man in de top honderd. We zitten misschien even in een mindere periode. Maar we hebben allemaal al laten zien dat we kunnen tennissen. Het kan zo weer de andere kant op vallen."

Huta Galung daalde afgelopen jaar zelf hard af naar de 248e plek. De tennisser had zelf echter hoop dat hij weer bij de beste honderd kan terugkeren. Het lukte hem in 2013 voor het eerst om deze magische grens te doorbreken. "Ik had in 2013 een waanzinnig goed jaar en weet daarom ook dat ik het kan. Ik heb daarna de keuze gemaakt om veel ATP-toernooien te spelen. Daarna raakte ik geblesseerd en kon door privéomstandigheden even niet spelen. Maar ik heb de komende tijd weinig punten te verdedigen, dus het kan alleen maar beter gaan."

Huta Galung besefte dat hij woensdag een hele grote stap had kunnen zetten door Wawrinka te verslaan. Hij had ook zeker kansen tegen de Zwitser, die in zijn eerste toernooi sinds de Australian Open duidelijk op gang moest komen. Wawrinka pakte wel de eerste set, maar daarna herstelde Huta Galung zich knap. In de derde set kreeg hij ook nog kansen, maar hij benutte deze niet. Hij verliet daarom met gemengde gevoelens de baan. "Ik heb toch wel het gevoel dat er meer in had gezeten. Dat is jammer".

Osvaldo op huurbasis naar Boca Juniors

Aanvaller Daniel Osvaldo zet zijn loopbaan voort in Argentinië. Southampton verhuurt de voetballer voor de komende zes maanden aan Boca Juniors. Hij was al uitgeleend aan Internazionale.

De 29-jarige Italiaan, die werd geboren in Argentinië, werd in 2013 voor vier jaar gecontracteerd door Southampton. Hij kon in Engeland niet echt indruk maken. Hij werd in januari 2014 verhuurd aan Juventus. De optie tot koop werd echter niet gelicht. Aan begin van dit seizoen werd hij gestald bij Internazionale.

LeBron James wint met Cavaliers van Heat

LeBron James heeft woensdag met Cleveland Cavaliers zijn oude club Miami Heat verslagen. De Cavaliers waren met 113-93 te sterk. James was goed voor achttien punten en tien rebounds. Kyrie Irving voegde er vijftien punten aan toe.

Atlanta Hawks ging nipt met 89-88 onderuit tegen Boston Celtics. Evan Turner bezorgde zijn ploeg in de slotseconden de overwinning. In het laatste kwart maakten de Celtics een achterstand van veertien punten goed.

Kevin Durant leidde Oklahoma City Thunder met 26 punten naar de zege op Memphis Grizzlies. De Thunder wonnen met 105-89.

Alle uitslagen van woensdag:

Orlando - New York 89 - 83
Boston - Atlanta 89 - 88
Detroit - San Antonio 87 - 104
Toronto - Washington 95 - 93
Milwaukee - Sacramento 111 - 103
Minnesota - Golden State 91 - 94
New Orleans - Indiana 93 - 106
Oklahoma - Memphis 105 - 89
Cleveland - Miami 113 - 93
Dallas - Utah 87 - 82
Portland - LA Lakers 102 - 86
LA Clippers - Houston 110 - 95

Tiger Woods last rustpauze in

Tiger Woods heeft vanwege zijn tegenvallende resultaten een rustpauze ingelast. De Amerikaanse golfer heeft dit op zijn website laten weten. "Mijn spel en mijn resultaten zijn voor een golftoernooi op dit moment niet acceptabel'', aldus de 39-jarige Woods. Hij wil de komende tijd gebruiken om aan zijn spel te werken. Het is niet duidelijk hoe lang hij aan de kant blijft.

Woods kwam eind januari op het Phoenix Open tot zijn slechtste ronde ooit. Hij had 82 slagen nodig, elf boven het baangemiddelde. De winnaar van veertien majors moest vorige week met een rugblessure opgeven in San Diego. Ook daar was hij aan een zwakke openingsronde bezig.

Van Gaal rekent maandag weer op Blind

Coach Louis van Gaal gaat ervan uit dat hij maandag in de bekerwedstrijd tegen Preston North End weer een beroep kan doen op Daley Blind. De oud-Ajacied raakte woensdag in het duel van Manchester United met Burnley geblesseerd aan zijn hoofd. Hij ging naar de kant om een wond bij zijn linkeroog te laten hechten, maar hij moest zich in de 39e minuut toch laten vervangen door Ander Herrera.

"Blind heeft hoofdpijn", lichtte Van Gaal toe. "Maar ik denk niet dat hij de wedstrijd van maandag hoeft te missen."

Manchester United won het duel met Burnley met 3-1. Naast Blind viel ook Phil Jones in de eerste helft uit. Van Gaal was te spreken over de vervangers Herrera en Chris Smalling, die twee keer scoorde. "Ze hebben beiden goed gespeeld", aldus de Nederlandse coach.

TomTom verwacht dit jaar weer te groeien

TomTom heeft de omzet afgelopen jaar nog iets zien afnemen, maar gaat voor dit jaar weer uit van groei. Dat maakte de Amsterdamse navigatiespecialist donderdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers.

In het vierde kwartaal behaalde TomTom een omzet van 258 miljoen euro. Daarmee kwamen de opbrengsten over heel 2014 op 950 miljoen euro, een procent minder dan een jaar eerder. Voor 2015 gaat het bedrijf uit van een omzet rond de een miljard euro.

TomTom boekte een nettowinst van 0,5 miljoen euro in het vierde kwartaal, twee derde minder dan een jaar eerder. Over het hele jaar viel de winst wel hoger uit: 22,7 miljoen euro tegen 20,1 miljoen euro in 2013. De brutomarge verbeterde over heel 2014 van 54 naar 55 procent.

Het bedrijf maakte verder bekend dat autofabrikant Volkswagen, behalve digitale kaarten, ook verkeersinformatiediensten van TomTom gaat afnemen.

Hartpatiënt overleden na besmetting bacterie

Een hartpatiënt is na een operatie aan het hart overleden, waarschijnlijk als gevolg van besmetting met de bacterie M.Chimaera. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag gemeld. Of de patiënt de bacterie daadwerkelijk tijdens de operatie heeft opgelopen, wordt momenteel nog uitgezocht. "Maar hij had wel die bacterie, en ook in een apparaat op de operatiekamer is die gevonden", aldus een woordvoerder van de inspectie.

Waar en wanneer de patiënt is overleden, wil de inspectie uit privacyoverwegingen niet kwijt, ook niet of het over een man of een vrouw gaat.

De bacterie zat in een apparaat dat tijdens operaties gebruikt wordt om het bloed op temperatuur te houden. Alle zestien hartcentra in Nederland is inmiddels verzocht dit soort apparaten buiten de operatiekamer te plaatsen. Hierdoor zijn een aantal planbare operaties uitgesteld.

Acute hartoperaties zijn wel gewoon doorgegaan. " Het is veel gevaarlijker om die niet uit te voeren dan wel, ook al loopt de patiënt dan het risico de bacterie op te lopen", aldus de IGZ-woordvoerder.

Volgens patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep wordt momenteel ook nog uitgezocht op basis van dossierinformatie of mensen in het verleden besmet zijn met de bacterie. Een woordvoerder van de belangenvereniging zegt blij te zijn met de maatregelen die genomen zijn.

Besmetting met de M.Chimaera-bacterie kan in zeldzame gevallen een ernstige ontsteking veroorzaken.

De inspectie neemt geen maatregelen tegen het ziekenhuis waar de patiënt besmet is.

Multiplayer in Mass Effect 4

Bioware en Electronic Arts zijn op zoek naar een producer voor het online gedeelte van Mass Effect 4. Dit geeft aan dat er dus een multiplayer komt in het volgende deel.

Chris Wynn, een van de bobo’s bij Bioware, heeft de advertentie op Twitter gezet. Voor geïnteresseerden, houd er rekening mee dat de baan in Montreal in Canada is.

Vacature

Vacature 

Gewonde bij kettingbotsing A7

Op de A7 richting Zaandam is donderdagochtend rond 06.40 uur net voor het knooppunt Zaandam een kettingbotsing gebeurd. Zeven auto's zijn op elkaar gereden en daarbij is ten minste een gewonde gevallen. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) gemeld.

Twee van de drie rijstroken zijn afgesloten en de politie doet onderzoek. Rond 07.00 uur stond er vanaf Purmerend-Zuid acht kilometer file. Volgens de ANWB moeten automobilisten rekenen op zo'n vijftig minuten vertraging.

Webwinkel Zalando boekt eerste jaarwinst

Zalando heeft voor het eerst een jaar met winst afgesloten. Het Duitse webwinkelbedrijf boekte over heel 2014 een winst voor rente en belastingen van 62 miljoen euro, na een verlies van 114 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte het donderdag bekend op basis van voorlopige cijfers. Er werd geen nettoresultaat gegeven.

De verbetering van het bedrijfsresultaat is volgens Zalando te danken aan een betere kostenbeheersing. Daarnaast nam de omzet afgelopen jaar met een kwart toe tot 2,2 miljard euro. Voor 2015 voorspelt de schoenen- en kledingverkoper een verdere toename van de verkopen met 20 tot 25 procent

Volgens bestuurder Rubin Ritter toont het positieve resultaat in 2014 aan dat Zalando geen eendagsvlieg is. "De komende jaren zullen wij ons richten op groei op de lange termijn en niet op maximalisering van de marge op de korte termijn'', zei hij. Het bedrijf ging in oktober vorig jaar naar de beurs in Frankfurt.

Van Rijn: zorg voor mijn moeder stuk beter

De zorg in het verpleegtehuis waar de dementerende moeder van staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) ligt, is fors verbeterd. "De instelling heeft het ongelooflijk goed opgepakt", zei de bewindsman woensdagavond in het tv-programma Jinek.

Hij ging in op de situatie rond het Haagse zorgcentrum WZH. Drie maanden geleden ontstond hier ophef over toen de vader van Van Rijn, samen met een andere man, tegenover het AD klaagde over de tekortschietende zorg. Ook ontbrak het aan toezicht, zei hij. "Soms loopt de urine langs haar enkels."

Van Rijn gaf tegenover Jinek toe dat de zorg toen 'niet optimaal' was. "Maar men heeft goed gereageerd. Wat is hier aan de hand, wat kunnen we verbeteren, en hoe is de communicatie onderling geweest? Er is veel verbeterd en veranderd." Maar, zo benadrukte hij, 'dit soort situaties komt in elke instelling voor'. "Dat komt doordat verpleeghuiszorg individuele zorg is."

Veel meer wilde de staatssecretaris er niet over kwijt. "In een kwetsbare situatie is het niet leuk om hierover te moeten praten."

Of hij van plan is iets met de andere honderden misstanden in verpleeghuizen te doen, is niet bekend. 

Rolling Stones weer op tournee

The Rolling Stones weten van geen ophouden. Na een intensieve wereldtour zal de band komende zomer de Verenigde Staten verblijden met concerten. Dat meldt gitarist Ron Wood.

"We hebben een bijeenkomst gehad in New York en we gaan weer naar Noord-Amerika in de zomer", zo liet Wood weten tijdens een gesprek met radioprogramma GMI Rock News, zonder verdere details te geven.

De rockgroep heeft de afgelopen jaren intensief getoerd met hun 50 & Counting- en 14 On Fire-tours. In november sloot de band zijn tour af in Nieuw-Zeeland.

'Minstens zevenhonderd banen weg bij PostNL'

Op verschillende afdelingen binnen PostNL worden zeker zevenhonderd banen weg gesaneerd. De reorganisatie, die tientallen miljoenen euro's moet opleveren, zorgt voor veel onrust onder personeel. Dat schrijft het AD donderdag op basis van een interne presentatie.

Volgens de krant wordt het autobedrijf het zwaarst getroffen. Hier verdwijnen circa 550 banen. Brieven in het landelijke gebied worden voortaan niet langer met de auto, maar per scooter en fiets bezorgd. Bij marketing en sales worden 150 banen geschrapt.

Vakbonden zeggen bestookt te worden met mails en telefoontjes van medewerkers. Donderdag is er een bijeenkomst voor werknemersvertegenwoordigers van het getroffen autobedrijf.

Dat er een reorganisatie aan zat te komen, was al eerder bekendgemaakt. Maar dit was niet uitgesplitst naar afdeling. Onduidelijk is binnen welke termijn de banen worden geschrapt.

Tieten graaien op de werkvloer is toegestaan

Men kan niet ontslagen worden wegens het grabbelen naar een setje memmen op de werkvloer, zo luidt het oordeel van een rechtbank in het Duitse Erfurt. Het mag echter niet vaker dan één keer gebeuren.

Juryleden van de Federale Arbeidsrechtbank waren van mening dat de automonteur, die de borsten van een 26-jarige schoonmaakster kneedde, niet ontslagen had mogen worden.

De grijpgrage man wist niet wat hem overkwam en hij gaf de schoonmaakster een geldbedrag ter compensatie van het incident. Wel was hij van streek vanwege zijn ontslag en daarnaast toonde hij ook nog eens berouw.

Het voorval gebeurde al in 2012, maar werd door de jaren heen bij diverse rechtbanken aangevochten. De garage, waar de magie plaatsvond, is middels een gerechtelijk bevel opgedragen om de positie van de man in ere te herstellen.

Geen verklaring na Griekenland-overleg

Het overleg in Brussel tussen de ministers van Financiën van de eurolanden over Griekenland is zeer intens geweest. Zo intens, dat de voorbereide gezamenlijke verklaring namens de eurogroep niet door ging. De ministers konden het niet eens worden over de inhoud en bewoording van de tekst.

"Het gaat niet om de bewoording, maar om de hoeveelheid vooruitgang die is geboekt. Die is geboekt, maar niet voldoende", zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Hij had het over constructieve gesprekken en zei dat er maandag weer verder wordt gesproken. Dan staat een regulier overleg tussen de eurolanden op de agenda.

Dijsselbloem wilde niet of nauwelijks iets kwijt over de inhoud van de gesprekken van die avond. De afsluitende persconferentie was ook zeer kort.

De lidstaten wisten zelfs geen consensus te bereiken over de te nemen vervolgstappen. "We konden geen overeenstemming bereiken met Griekenland over gesprekken die tussen nu en maandag plaats zouden kunnen vinden", zei Dijsselbloem.

Er lag een voorstel om in kaart te brengen wat de verschillen zijn tussen de plannen van Athene en de eerder gemaakte afspraken onder het huidige programma. Dat zou een team van de geldschieters met de Grieken samen gaan doen, zodat hier maandag verder over kon worden gepraat.

Het was het eerste overleg met de nieuwe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis. De nieuwe regering in Athene wil af van het mede door Europa opgelegde stringente bezuinigingsbeleid.

Naar verluidt zou Varoufakis naar Athene hebben gebeld om te overleggen over de gezamenlijke eindtekst. Donderdag zijn de regeringsleiders en staatshoofden van de EU bijeen in Brussel. Ook daar zal Griekenland aan de orde komen.

Geen verklaring na Griekenland-overleg
Geen verklaring na Griekenland-overleg (Foto: ANP)

Vrouw (43) moet Ruud de Wild met rust laten

Een 43-jarige vrouw uit het Gelderse Elst mag geen contact meer zoeken dj Ruud de Wild. Ze mag hem niet meer mailen of twitteren en moet hem met rust laten, vindt het Openbaar Ministerie (OM). De Gelderse Sylvana M. stalkte de bekende radiopresentator vorige zomer bijna voortdurend, omdat ze verliefd op hem was.

Het OM eiste woensdag bij de rechtbank in Lelystad naast een permanent contactverbod ook een celstraf van 193 dagen, waarvan 180 voorwaardelijk, tegen de vrouw, die volgens deskundigen nogal in de war is. Daarom moet zij zich ook een jaar lang in een instelling laten behandelen, vindt het OM.

De vrouw stuurde honderden tweets en zeker honderd mails aan de dj in de veronderstelling dat ze een relatie met hem had. Het ging deels om seksueel getinte boodschappen. Toen ze Ruud de Wild ook opzocht op het Mediapark in Hilversum en hem probeerde aan te raken, deed de dj aangifte tegen haar. De Wild werd rond die tijd ook ernstig bedreigd door een Amsterdammer, die ondertussen ook is gearresteerd.

De uitspraak volgt op 25 februari.

Doodstraffen Moslimbroeders Egypte teruggedraaid

Het hoogste beroepshof in Egypte heeft woensdag de doodstraf van 36 leden van de Moslimbroederschap teruggedraaid. Het proces tegen de verdachten moet over, oordeelde de rechter. De Moslimbroederschap is door de huidige regering betiteld als terroristische organisatie.

Het is al de tweede keer in twee maanden tijd dat het Hof van Cassatie doodstraffen voor veroordeelde islamisten terugdraait. Mensenrechtenorganisaties en westerse regeringen hebben de doodstraffen scherp veroordeeld.

De mannen waren veroordeeld in verband met een aanval op een politiebureau in het zuidelijke stadje el-Adwa, in augustus 2013. Bij de aanval kwamen een agent en een burger om.

Tank in voortuin geparkeerd

In het Duitse Paderborn heeft een cadet van de lokale militaire rijschool met een tank een kleine omweg genomen. Waar normaal gewoon de weg wordt gevolgd, was nu de voortuin van een gepensioneerd koppel het eindstation.

De bewoner Ulrich Tilsner stond op het punt zijn huis te verlaten om op bezoek te gaan bij zijn kleindochter. Helaas voor hem was er op dat moment een ietwat minder fortuinlijke rijles met een tank bezig. Door een technisch ongemak trok de tank opeens opzij en reed daarbij de tuin van meneer Tilsner in. Gelukkig stopte deze op tijd waardoor er slechts wat coniferen en een hekje zijn gesneuveld.

Ulrich kon het door dit voorval natuurlijk niet laten om zijn kleindochter voor de gek te houden. Hij belde haar op en vertelde dat hij iets later zou zijn omdat er een tank in zijn tuin stond. Zij kon er niet zo om lachen en ging gelijk naar haar opa toe. Bij aankomst trof ze inderdaad een tank, omringd met militairen, aan in haar grootvaders voortuin.

Het ministerie van Defensie geeft aan dat het om een incident gaat en er geen gewonden zijn gevallen. Afgelopen week werd in Duitsland ook al een aantal helikopters aan de grond gehouden wegens technische mankementen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.