Oostenrijkse skiërs pakken wereldtitel in landenwedstrijd

heywoodu

De Oostenrijkse alpineskiërs hebben tijdens het WK in Vail/Beaver Creek de wereldtitel gepakt op het team event. De wedstrijd bestond uit een knock-outfase met zestien landen, die allemaal in actie kwamen met een team van twee vrouwen en twee mannen. De skiërs streden tegen elkaar in een parallelreuzenslalom, waarna na vier duels de balans op werd gemaakt.

Het Oostenrijkse kwartet bestaande uit Eva-Maria Brem, Marcel Hirscher, Michaela Kirchgasser en Christoph Nösig rekenden in de eerste ronde met speels gemak af met Argentinië. Frankrijk wist met 3-1 van Rusland te winnen, terwijl de VS hetzelfde deed met Finland. Zweden schakelde Tsjechië met 4-1 uit, Zwitserland won op basis van snelste tijden van Kroatië (2-2) en Noorwegen rekende met 3-1 af met Slovenië. Waar Italië met 3-1 weinig moeite kende met het Britse kwartet, viel het doek voor een van de favorieten al in de eerste ronde: Duitsland kwam 0,05 seconden tekort om na een 2-2 stand tegen Canada op basis van tijden door te mogen.

In de kwartfinales had Oostenrijk na drie runs al een beslissende 3-0 voorsprong genomen op Noorwegen, terwijl Frankrijk relatief eenvoudig aan de kant werd gezet door de Zwitsers: 3-1. De Amerikanen bakten er helemaal niks van en gingen voor eigen publiek kansloos ten onder tegen Zweden, terwijl Canada in de laatste kwartfinale gehakt maakte van een falend Italiaans team. 

Oostenrijk kreeg het in de halve finales lastiger en wist de duels maar nipt te winnen. Brem versloeg Michelle Gisin met slechts 0,12 seconden, Hirscher pakte Gino Caviezel (+0,15) en Kirchgasser verloor haar run zelfs van Wendy Holdener. Nösig stelde met een nipte zege op Justin Murisier (+0,09) net op tijd orde op zaken. In de andere halve finale ging het tot het uiterste, want na vier runs stonden Zweden en Canada op gelijke hoogte. Op basis van de tijden plaatste Canada zich echter zeer verrassend voor de eindstrijd.

De onderlinge duels in de wedstrijd om het brons, tussen Zweden en Zwitserland, zaten dicht bij elkaar, maar de Zweden hadden de strijd na drie runs in hun voordeel beslecht. In de finale begon Canada dankzij Erin Mielzynski met een voorsprong, maar Phil Brown leverde dat tegen Hirscher weer in. Vervolgens was Candace Crawford sneller dan Kirchgasser, maar door een totaal verprutste start en twee grote fouten halverwege moest de Canadese zich met 0,13 seconden gewonnen geven. In het afsluitende duel rekende Nösig af met Trevor Philip.

Kirchgasser, Brem en Hirscher zien dat Nösig de wereldtitel binnenhaalt voor Oostenrijk (Foto: Getty)