Gadget: HTC Desire Eye

HTC brengt volgens eigen zeggen met de Desire Eye de 'ultieme selfietelefoon' op de markt. Voor veel mensen is de kwaliteit van de camera een belangrijk argument bij de keuze voor een nieuw toestel. De vraag is of de Desire Eye naast de indrukwekkende back- en frontcamera nog genoeg in huis heeft om een goed allround toestel te zijn.

De Desire Eye is met 5.2" een vrij groot toestel met erg brede bezels. Dat is niet zo vreemd, want de frontcamera is namelijk behoorlijk fors en daar moet ruimte voor zijn. De twee camera's aan de voor- en achterzijde zijn met 13MP en dubbele led-flitser identiek aan elkaar. Ook de binnenkant van het toestel bevat bekende hardware: qua processor (Snapdragon 801 @ 2,3GHz), geheugen (2GB) en opslagcapaciteit (16GB) is de Desire Eye hardwarematig nagenoeg identiek aan de populaire HTC One M8 met als bijkomend voordeel dat de Eye waterdicht is.

De camera beschikt verder over enkele leuke foefjes, zoals HDR, face-tracking en de zogenaamde 'split selfie'-functie, waarmee je een dubbele selfie kan maken door gelijktijdig gebruik te maken van beide camera's. Behalve de split selfie zijn dit echter weinig unieke kenmerken en ook de dubbele selfie zal terugkeren in toekomstige modellen van HTC. Het wordt op die manier wel lastig om écht onderscheidende kenmerken te vinden, aangezien HDR, face-tracking, dubbele led-flitser en autofocus allemaal features zijn waar de meeste high-endtoestellen van het moment over beschikken.

De veelzijdigheid van de software die je voorgeschoteld krijgt bij het gebruik van de camera sluit naadloos aan op de functies die je gebruikt. De headtracking is zeer accuraat en na het maken van foto's kun je deze meteen bewerken met functies als Face Fusion, waarmee je van twee gezichten één gezicht kunt maken, met de optie mooie huid kun je een soort airbrush aanbrengen om oneffenheden van een huid weg te werken. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om te spelen met lichteffecten en filters. Al deze functies werken razendsnel en stellen de gebruiker in staat om binnen no-time een hele rits bewerkte foto's te schieten.

De look & feel van de Desire Eye zijn dik in orde. Hoewel 5,2" voor mij persoonlijk net een slag te groot is, ligt deze telefoon erg lekker in de hand dankzij de kunststof behuizing en met het kraakheldere (full hd-)scherm van de telefoon is het bekijken van hd-materiaal een lust voor het oog. HTC rust het Android-toestel momenteel uit met haar eigen Sense 6-skin, een vlotte, vloeiend werkende schil die legio mogelijkheden biedt voor individualiseerbaarheid. Zelf was ik in het verleden niet erg te spreken over Sense (destijds versie 3) omdat het een gevoel van vertraging gaf.

Dat is met de snapdragon 801 van de Desire Eye niet meer het geval: het toestel reageert ontzettend vlot op alle functies en apps. Hoewel mijn voorkeur nog steeds uitgaat naar stock-android, omdat het gevoelsmatig een 'schoner' toestel geeft, is duidelijk te merken dat HTC door de jaren heen flink heeft getimmerd aan de weg van Sense.

Natuurlijk heeft het toestel ook enkele nadelen. Zo is de accuduur matig te noemen. Dat is niet zo verwonderlijk als je kijkt hoe reusachtig het scherm is, maar er zijn telefoons in de omloop van dezelfde omvang die het op dat vlak een stuk beter doen. Gelukkig heeft HTC met de Extreme Power Saving-modus nog wel de mogelijkheid om de accuduur flink te vergroten ten koste van enkele functies, zoals wifi en bluetooth. Ook is de accu niet te verwijderen/vervangen. Verder is het jammer dat het bij een telefoon waarbij de nadruk zo sterk ligt op het gebruik van de camera niet mogelijk is om 4K-opnames te maken. Voor mij persoonlijk geen groot gemis, maar inmiddels is 4K eerder gemeengoed dan uitzondering bij mid- en high-end-telefoons.

De Desire Eye wordt door HTC in de markt gezet als ultieme selfietelefoon. Ondergetekende is niet bepaald iemand die, ondanks zijn beeldschone voorkomen, vaak selfies maakt. De telefoon is echter allround ruim voldoende. De focus op de camera's is begrijpelijk, maar uiteindelijk biedt de Eye op dat gebied weinig nieuwe dingen die andere toestellen niet kunnen, op enkele gimmicks na zoals de dubbele selfie. Wat dat betreft vind ik dat de N1 van de Chinese fabrikant Oppo dit handiger aanpakt - deze stelt de gebuiker in staat om de camera simpelweg om te draaien.

Het apparaat is razendsnel en ligt lekker in de hand. HTC Sense 6 is echt een toevoeging, zeer makkelijk in gebruik en de BoomSound-speakers zorgen voor een, voor een smartphone, zeer helder geluid. Na het bedienen van de Desire Eye kan ik alleen maar zeggen dat als je een telefoon zoekt die bij uitstek geschikt is voor veel en veelzijdig foto's maken, maar daarnaast ook gewoon mee kan komen met andere high-end modellen op het gebied van snelheid, uiterlijk en gebruiksgemak, dit toestel een prima keuze is.

UMC Groningen
UMC Groningen

Uitlaatsessie Eemskanaal Groningen
Uitlaatsessie Eemskanaal Groningen

Welsh Corgi bij prutweer
Welsh Corgi bij prutweer

360 Panorama Hanzeplein Groningen
360 Panorama Hanzeplein Groningen