Kapitein Costa Concordia: ik word geslachtofferd

De kapitein van het verongelukte cruiseschip Costa Concordia, Francesco Schettino, vindt dat hij wordt geslachtofferd om economische belangen veilig te stellen. Dat zei hij woensdag, hevig geëmotioneerd, in de rechtbank.

Schettino wordt verdacht van doodslag, vanwege de schipbreuk van het cruiseschip voor het Toscaanse eiland Giglio in januari 2013. Het ongeluk kostte aan 32 mensen het leven. Woensdagavond op zijn vroegst wordt een vonnis in de zaak verwacht.

Op die noodlottige dag twee jaar geleden stuurde Schettino de Concordia te dicht langs de kust van Giglio. Het schip, met 4200 mensen aan boord, ramde een rif en kapseisde, doordat een gat in de scheepswand was geslagen. Schettino had zichzelf als een van de eersten in veiligheid gebracht en weigerde vervolgens meermaals de mensen voor wie hij de verantwoordelijkheid droeg te hulp te schieten.

De aanklagers noemen Schettino een 'roekeloze idioot' en eisen 26 jaar en drie maanden gevangenisstraf. De kapitein zelf zegt dat zijn hoofd op het hakblok wordt gelegd om economische belangen veilig te stellen. Advocaten van slachtoffers en nabestaanden vinden ook dat de hogere echelons van Costa Crociere SpA, de eigenaar van de Costa Concordia, worden ontzien, maar volgens de verdediging van het bedrijf treft Costa Crociere geen blaam.