FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 september 2014

Favoriete Lisicki naar laatste vier Hong Kong

Tennisster Sabine Lisicki is vrijdag doorgedrongen tot de halve finale van het tennistoernooi in Hong Kong. De als eerste geplaatste Duitse klopte met 6-4 en 6-3 de Chinese Zheng Saisai. Lisicki stuit nu op de ongeplaatste Italiaanse Francesca Schiavone, die Jana Cepelova uit Slowakije met tweemaal 6-2 versloeg.

De andere halve finale gaat tussen de Tsjechische Karolina Pliskova (3) en Alison Van Uytvanck uit België. Het toernooi in Hong Kong is na twintig jaar weer terug op de tenniskalender.

[BL] Eerste puntenverlies Leverkusen in spektakelstuk

Bayer Leverkusen heeft voor het eerst dit seizoen puntenverlies geleden in de Bundesliga. De ploeg van coach Roger Schmidt speelde voor eigen publiek in een spektakelstuk met 3-3 gelijk tegen Werder Bremen. Eljero Elia deed bij de bezoekers anoniem mee en werd na 78 minuten vervangen.

Bayer had zijn eerste vijf officiële duels gewonnen en leek tegen Werder op weg naar de zesde op rij. De thuisploeg speelde Werder in de eerste helft van de mat en kreeg een stortvloed aan kansen. Enkel Tin Jedvaj scoorde met een schitterende pegel. Op slag van rust maakte Fin Bartels, compleet tegen de verhouding in, gelijk.

Ook in de tweede helft bleef Bayer domineren. Werder benutte na een uur ook zijn tweede kans via Franco Di Santo. Bayer stelde via Hakan Calhanoglu en Son Heung-Min orde op zaken en leek op weg naar gerechtigheid. Vijf minuten voor tijd bepaalde Sebastian Prödl de eindstand echter op 3-3.

Räikkönen: "ERS niet goed genoeg"

Kimi Räikkönen vindt het Energy Recovery System van zijn Formule 1-team Ferrari niet goed genoeg. De Fin vond de gevechten met de tegenstanders niet gemakkelijk te winnen, omdat het systeem minder goed opneemt en afgeeft dan bij Mercedes en de Red Bull-teams het geval is.

Ferrari worstelt in het seizoen 2014 en op het eigen Monza werd pijnlijk duidelijk dat de renstal topsnelheid tekort kwam. Räikkönen werd in de race uiteindelijk negende, terwijl teamgenoot Fernando Alonso uitviel met ERS-problemen. Het was voor het eerst sinds 2010 dat een coureur van het team uit Maranello met mechanische problemen op moest geven.

Räikkönen sprak met Autosport over ERS: "Onder raceomstandigheden is het zeker een punt waar we naar moeten kijken. Ik ben ervan overtuigd dat we gedurende de winter voor 100 procent verbeteringen aan kunnen doorvoeren. We hebben al dingen aangepast en als je ons over een rondje vergelijkt met andere fabrikanten dan is het zeker niet slecht, maar in de races hebben we op een aantal punten wat moeite."

De Fin weet dat Spa-Francorchamps en Monza de lastigste circuits voor Ferrari waren en dat met Singapore er weer een beter circuit aankomt. Dat laat onverlet dat er veel werk aan de winkel is. Dat beseft ook de nieuwe Ferrari-topman Sergio Marchionne. Hij vindt dat de Italianen het gehele nieuwe motorenconcept onderschat hebben en dat een gebrek aan kennis nieuw succes in de weg heeft gestaan. Verbeteringen op dit gebied moeten van de renstal uit Maranello weer een winnend team maken.

Opgegraven E.T.-spellen naar eBay

In de jaren tachtig kwam de game E.T. the Extra-Terrestrial uit, een game die door velen wordt beschouwd als het slechtste spel ooit. Een bedrijf besloot duizenden exemplaren te begraven in de woestijn bij New Mexico. De games werden opgegraven voor een documentaire en worden nu geveild op eBay.

Zo'n 1300 exemplaren van de game zijn nu nog in handen van de Tularosa Basin Historical Society. Ze zijn opgeslagen in het New Mexico Museum of Space History. Het is de bedoeling dat 800 games verkocht worden. De verkoop begint over twee weken en de veilingen gaan door tot de kerst.

De stad Alamogordo wil graag een aantal exemplaren als aandenken houden. De rest wordt gedoneerd aan musea over de hele wereld. Het videogamemuseum van Rome heeft aangegeven interesse te hebben.

Joe Lewandowski was de opzichter voor het opgraven van de cartridges. Hij speelt zelf geen games, maar vond het erg speciaal: "Het was een begin, een einde, en een nieuw begin voor de gamesindustrie toen we deze games vonden," vertelde hij aan Reuters. "Maar voor mij was het een zoektocht naar een schat."

Er werd lang gedacht dat de begraven E.T.-cartridges een mythe waren. Deze mythe was de inspiratie voor Microsofts Xbox Entertainment Studios om een documentaire te maken. Het team wilde eindelijk ontdekken of de spellen écht begraven waren, waarom en door wie. Het lijkt erop dat de game nu dan eindelijk geld op gaat leveren.

Volgens de geruchten had Atari in totaal vijf miljoen onverkochte exemplaren, dus mogelijk liggen er nog miljoenen cartridges onder het zand. 

'Nieuwe iPhones zijn niet aan te slepen'

De nieuwe iPhones van Apple zijn bijzonder populair. Nog voor de officiële lancering meldden meerdere leveranciers vrijdag dat ze niet aan de grote vraag kunnen voldoen. Vooral de iPhone 6 Plus is in de voorverkoop gewild. Ook Apple meldde dat er een recordvraag is naar de grootste van de twee toestellen, zonder daarbij overigens getallen te noemen.

Apple presenteerde deze week twee nieuwe versies van de iPhone. De iPhone 6 is al groter dan zijn voorganger, de 6 Plus gaat daar nog een stapje overheen. De iPhones worden vanaf 19 september geleverd, in eerste instantie in acht landen. Aan het eind van het jaar moeten klanten in 150 landen hun honger naar de nieuwe smartphone kunnen stillen, althans als het apparaat dan verkrijgbaar is.

Broer vervangt Rob Ford in burgemeestersrace

De omstreden en flamboyante burgemeester Rob Ford van Toronto heeft zich wegens ziekte teruggetrokken uit de burgemeestersverkiezingen van de Canadese stad. Zijn broer Doug Ford vervangt hem in de race om het burgemeesterschap. Dat is vrijdag door de gemeente bekendgemaakt.

Ford heeft een maagtumor. Hij belandde daar deze week mee in het ziekenhuis. De verkiezingen zijn op 27 oktober. Rob Ford stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad.

De 45-jarige zwaarlijvige 'crack-rokende burgemeester' van Toronto kwam geregeld in opspraak door alcohol- en drugsgebruik. Hij werd daar dit jaar 2 maanden voor behandeld in een kliniek in de buurt van Toronto, de grootste stad in Canada.

Ook dook een opname op waarop Ford vloekte en tierde over zijn vrouw en over zijnverkiezingsopponente Karen Stintz. Toen hij na zijn behandeling op 30 juni weer aan de slag ging, beloofde hij "niet terug te vallen in oude gewoonten". Ook bood hij excuses aan voor zijn vele grove opmerkingen.

Ondanks de schandalen had Ford besloten zich verkiesbaar te stellen voor een tweede termijn als burgemeester van Toronto. Zijn broer Doug (49) is raadslid en was een campagnemanager van Rob.

Broer vervangt Rob Ford in burgemeestersrace
Broer vervangt Rob Ford in burgemeestersrace (Foto: ANP)

Drummer Crystal Fighters overleden

Drummer Andrea Marongiu van de Britse band Crystal Fighters is overleden. Dat is vrijdag gezegd door mensen rond de band, die in Nederland vooral bekend is van het nummer Plage.

De band zou zaterdag spelen op Appelpop in Tiel, maar dat optreden gaat niet door. De Italiaan Marongiu drumde sinds 2010 bij Crystal Fighters. Het was vrijdagavond nog niet duidelijk hoe hij is gestorven. De band zou vrijdag optreden in Mallorca.

Crystal Fighters was afgelopen zomer publiekstrekker op de festivals Zwarte Cross, het Indian Summer Festival en Rock Werchter.

Drummer Crystal Fighters overleden
Drummer Crystal Fighters overleden (Foto: ANP)

[KLM Open] Luiten ergert zich aan irritante mobieltjes

"Het moet toch niet zo moeilijk zijn op een golfbaan je mobieltje uit te zetten of op stil", aldus Joost Luiten na afloop van een matige tweede ronde op de KLM Open. "Ik weet dat je als prof ook met onrustige omstandigheden moet kunnen omgaan, maar het gebeurde nu te vaak dat ik vanuit het publiek weer een geluidje hoorde. Het was irritant."

Luiten gaf even later toe dat hij misschien te veel aandacht aan de telefoons schonk. Al had hij zich er wel aan geërgerd. "Ik heb me er denk ik één of twee keer door laten afleiden. Mensen denken misschien dat ze op genoeg afstand staan om een fotootje te maken, maar het is stil als wij moeten slaan en dan hoor je echt alles."

De Bleiswijker wilde de mobieltjes niet alleen de schuld geven van zijn ronde van zeventig slagen. "Ik was in mijn spel niet scherp genoeg. Het waren vooral onnodige fouten", erkende hij. "Twee keer sla ik tegen de wind in een hele slechte bal en ook die bogeys waren fouten die ik niet mag maken. Het is op deze baan zo dat als je bal op de verkeerde plek ligt, je ook echt in de problemen bent." 

Luiten vindt vijf slagen achterstand op de nieuwe koploper Pablo Larrazábal niet verontrustend. "Ik had liever wat korter op de leider gestaan, maar dit is op zich een mooie positie. Ik kan nu vanuit de luwte toeslaan."

FIA overweegt systeem superlicentie aan te passen

Autosportfederatie FIA overweegt om het beleid met betrekking tot het uitgeven van superlicenties aan te passen. De reden hiervoor is het debuut van Max Verstappen in de Formule 1. Veel kenners zetten vraagtekens bij zijn leeftijd en bij zijn ervaring.

Verstappen won in de afgelopen jaren alles in de karts en maakte dit seizoen de overstap naar de Formule 3. Daarin maakte de 16-jarige Nederlander zoveel indruk dat Toro Rosso hem een Formule 1-zitje aanbood voor komend seizoen. Deze snelheid is een aantal kenners te veel van het goede, te meer omdat de meeste coureurs nog de tussenstap hebben van de World Series by Renault of de GP2. Verstappen slaat deze tussenstap over en eerder deze week voldeed hij bij een test in Italië al aan de voorwaarden van de superlicentie.

De FIA overweegt voor de toekomst de procedure voor de superlicentie aan te passen. "Er is een mandaat afgegeven aan het bestuur van de FIA om de kwalificaties en voorwaarden om een superlicentie te bemachtigen, te heroverwegen. Dit moet gebeuren met alle betrokken partijen. Hierna zal een voorstel worden gestuurd naar de WMSC zodat in december toestemming gegeven kan worden voor het implementeren van deze nieuwe regels vanaf 2016."

Italiaan Rabottini betrapt op epo

Matteo Rabottini is voorlopig geschorst door de UCI. Aanleiding is een positieve test begin augustus. Bij de 27-jarige Italiaan werden sporen van epo gevonden. Rabottini eindigde dit jaar als zeventiende in de Ronde van Italië en als derde bij het Italiaans kampioenschap op de weg.

Rabottini rijdt voor het procontinentale team Neri Sottoli. Woensdag werd bekend dat de Kazach Valentin Iglinski ook epo heeft gebruikt. Hij werd ontslagen door Astana.

Gerrans steekt stokje voor zege Dumoulin in Québec

Simon Gerrans heeft vrijdag de GP van Québec gewonnen. De Australiër van Orica-Greenedge bleef na 199 kilometer de Nederlander Tom Dumoulin van Giant-Shimano nipt voor. Belkin-renner Bauke Mollema werd tiende. Diens ploeggenoot Robert Gesink won vorig jaar in Québec.

Dennis van Winden zat met drie lotgenoten in de kopgroep. Ondanks een maximale voorsprong van tien minuten werden ze ruim voor de meet ingerekend.

In een chaotische finale waagde Dumoulin zijn kans. De Limburger leek de zege te grijpen, maar werd vlak voor de meet gepasseerd door Gerrans. De Litouwer Ramunas Navardauskas werd derde.

[JL] Almere City wint weer eens na serie nederlagen

Almere City FC heeft na vier opeenvolgende nederlagen weer eens gewonnen in de Jupiler League. De Almeerders klopten vrijdag in eigen huis FC Oss met 4-2. FC Emmen bleef voor het vierde duel op rij ongeslagen door een 2-2 remise tegen Helmond Sport.

Oss nam door goals van Jorzolino Falkenstein en Lorenzo Piqué een 0-2 voorsprong. Vincent Janssen bracht vlak voor rust de spanning terug, waarna Norair Mamedov, Fabian Serrarens en Leon de Kogel de zege voor Almere veilig stelden. Diezelfde De Kogel had in de eerste helft bij 0-0 een strafschop gemist.

Emmen poetste tegen Helmond Sport tweemaal een achterstand weg, via Roland Bergkamp en Leandro Resida. Stanley Elbers scoorde de 0-1 en werd even later van het veld gestuurd. Ferry de Regt maakte het andere Helmondse doelpunt.

De Limburgse derby tussen MVV en VVV-Venlo eindigde doelpuntloos. Daarmee mocht vooral de thuisploeg zich beklagen. MVV kreeg een stortvloed aan kansen, maar scoorde niet.

Boeljon strandt in Evian, Schreefel haalt cut wel

Golfster Christel Boeljon heeft de cut van het majortoernooi van Evian niet gehaald. De Beverwijkse staat na twee ronden gedeeld 109e. Ze kwam vrijdag rond in 80 slagen, vijf meer dan donderdag. Boeljon eindigde daarmee in de achterhoede van het veld.

Dewi Claire Schreefel redde het wel. Zij liet een ronde van 68 volgen door één van 76 en zakte daarmee zes plaatsen naar de gedeelde 39e plaats. Het was wel voldoende om de cut te halen.

Brittany Lincicome gaat met een slagentotaal van 132 aan de leiding. Hyo-Joo Kim volgt op één slag.

De leukste sporttweets van week 37

Na een onderbreking van een aantal weken zijn we weer terug met onze wekelijkse rubriek van de leukste sporttweets. Voortaan verschijnt deze rubriek op vrijdag in plaats van zondags. Verder blijft alles bij het oude en zetten we de allerleukste sporttweets weer voor jullie op een rijtje.

Calgary is alvast in winterse sferen:

Shaun White zit duidelijk niet in Calgary:

Joost Luiten kan het zelfs op grote hoogte:

Sebastiaan Verschuren zocht ook de 'hoogte' op:

Dit is nog eens een manier om de wagen te bestickeren:

Zo vier je een doelpunt. VUUR:

Tijden veranderen:

Theo Bos moest even cyclocrossen:

Ook FC Dordrecht haakt in op het voorvalletje van Wesley Sneijder en zijn mascotte:

Adam Hansen heeft een duidelijke mening over Adam Hansen:

Het seizoen hakt erin bij Bram Tankink

Triatleet Alistair Brownlee kreeg fanmail met een cadeautje erbij:

Versterking voor Lotus:

Bij FC Dordrecht hebben hebben ze weer de lolbroek aangetrokken:

In Groot Brittannië vergisten ze zich hopelijk op Twitter over de lengte van de etappe:

De knokpartij op de fiets tijdens de Vuelta lokte wat uit in het rennershotel:

Bij Mercedes nemen ze de voorbereiding op een grand prix erg serieus:

[KLM Open] Titelhouder Luiten staat leiding af

Golfer Joost Luiten heeft vrijdag op de tweede dag van de KLM Open zijn leidende positie afgestaan. De Nederlandse titelhouder kwam rond in zeventig slagen, conform het baangemiddelde, en zakte terug naar de gedeelde zevende plaats. Donderdag had Luiten nog vijf onder par genoteerd.

Pablo Larrazábal hield met een ronde van 62 flink huis en nam de leiding van Luiten over. De Zuid-Hollander moet vijf slagen zien goed te maken op de Spanjaard, die over de eerste twee ronden in totaal 130 slagen noteerde. De Fransman Romain Wattel en Edoardo Molinari uit Italië staan op de Kennemer Golf & Countryclub in Zandvoort met 132 slagen gedeeld tweede.

"Ik zat er gewoon niet echt lekker in vandaag. Mijn spel - vooral mijn ijzers - waren niet echt lekker, en dan ga je je ook wat meer storen aan de onrust om je heen", vertelt Luiten tegen de website golf.nl. "Natuurlijk had ik na vandaag liever iets dichterbij de leiders gestaan, maar aan de andere kant is er nog niets verloren. Ik heb nog twee dagen om me in de luwte weer omhoog te spelen."

Doornbos zwaargewond bij ongeluk op snorfiets

Voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos is bij een ongeluk op een snorfiets zwaargewond geraakt. Dat vertelde vriendin Chantal Bles, die achterop zat en vrijwel ongedeerd bleef, vrijdag in RTL Boulevard. Het stel droeg geen helmen en reed volgens Bles ten tijde van het ongeval nog geen twintig kilometer per uur. Ze klapten op een losse stoeptegel en sloegen vervolgens over de kop.

"Robert heeft echt een flinke klapper gemaakt", vertelt Bles. "Hij heeft zijn kaken op verschillende plekken gebroken en negen tanden zitten los. Ik was helemaal in shock. Om hem zo te zien, doet me gewoon pijn."

Doornbos liep ook flinke gehoorschade op. Naar verluidt is hij nu doof, maar de oud-coureur zou volgens de artsen goede kans maken om te herstellen.

'Joden drinken kinderbloed'

Wie het idee had dat een relatief rustig land als Jordanië gevrijwaard zou zijn van de gebruikelijke antisemitische litanie zoals we die gewend zijn van een deel van de Arabische wereld, komt bedrogen uit. Een voormalig minister heeft het gepresteerd om op de nationale tv-zender te verkondigen dat Joden kinderbloed in hun broodjes bakken.

Sjeik Bassam Ammoush hield zijn gezeik in een moskee tijdens de vrijdagpreek in hoofdstad Amman.

"In Gaza hebben wij te maken met de vijanden van Allah", hiermee bedoelt de vriendelijke man de Joden. "Zij geloven dat de matzes die ze bakken voor hun feestdagen met bloed moeten worden gekneed. Toen de joden in de diaspora waren, vermoordden zij kinderen in Engeland, in Europa en in Amerika. Zij slachtten hen en gebruikten hun bloed om hun matzes te maken. Dus het kan geen verrassing zijn dat zij ons land bezet hebben, met medeplichtigheid van de vijand. Nu hebben ze al die (Palestijnse) vrouwen en kinderen (om matzes te bakken), dus ook dat kan geen verrassing zijn. Zo is hun geloof. Ze geloven dat ze Gods uitverkoren volk zijn. Zij geloven dat het doden van een mens een vorm van aanbidding is, en een middel om dichter bij hun God te komen."

Bovengenoemde onzin was in middeleeuws Europa een veelvoorkomend excuus voor Jodenvervolgingen. Maar in de Arabische wereld lijkt dit sprookje nog springlevend te zijn. Eerder al was diezelfde wereld in rep en roer omdat een tv-programma het lef had om een kaart af te beelden waarop het schijnbare bestaan van een land genaamd 'Israel' te zien was.

Meneer Amoush is eerder minister geweest in Jordanië, later werd de welbespraakte man ambassadeur in Iran, tegenwoordig deelt hij zijn wijsheden als Senator.

 


Wat een spreker is die man...

Van der Vaart twee weken 'out'

De kuitblessure van Rafael van der Vaart zorgt er voor dat hij twee weken niet in actie kan komen. Een flinke tegenvaller van de net herstelde middenvelder. Het bericht dat Rafael van der Vaart de training van Hamburger SV voortijdig verliet, kwam donderdagmiddag naar buiten.

De club maakte bekend dat de spelverdeler een kwetsuur aan zijn kuit heeft en daardoor de oefensessie moest staken. Een dag later laat de club via de officiële kanalen weten dat de aanvoerder niet alleen de wedstrijd tegen Hannover 96 van aankomend weekeinde mist, maar ook het topduel met regerend landskampioen Bayern München een week later.

Van der Vaart miste door een soortgelijke blessure aan zijn kuit ook al het afgelopen WK. De 31-jarige Oranje-international was net hersteld van die kwetsuur, toen hij donderdag dus een nieuwe terugslag te verwerken kreeg.

De oud-Ajacied werkte deze week juist nog een extra training af om tijdig te herstellen. Inmiddels is in het ziekenhuis een MRI-scan gemaakt om de ernst van de blessure vast te stellen en is bekend dat hij twee weken niet inzetbaar is.

Cruijff: "United een moeilijk project"

Johan Cruijff denkt dat Louis van Gaal nog heel wat werk te wachten staat. Een kampioenschap met Manchester United is volgens hem niet vanzelfsprekend. Van Cruijff is al jaren bekend dat hij geen groot fan is van Louis van Gaal.

In gesprek met The Guardian legt de legendarische oud-international uit waarom. "Zijn visie is goed, maar wijkt af van de mijne. De manier waarop hij zijn tactieken smeedt, heeft wat weg van het leger."

"Ik probeer juist individuen voor zichzelf te laten denken", vervolgt Cruijff. "En daarnaast denk ik altijd meer vanuit balbezit. Het wordt voor Van Gaal in elk geval nog een hele klus om kampioen te worden met Manchester United. Al denk ik dat hij zijn team wel tijdig op de rails krijgt."

"Het echter moeilijk worden om al die verschillende ego's te managen. Hij beschikt over veel populaire spelers die ook buiten het voetbal erg actief zijn. Die moeten dus als team gaan opereren", aldus de legendarische nummer 14. "Dat maakt United een moeilijk project."

Cruijff ziet bij FC Barcelona eenzelfde probleem. "Daar is hetzelfde aan de handmet Lionel Messi, Luís Suarez en Neymar. Deze spelers verdienen enorm veel geld met activiteiten naast het veld. Maak daar maar eens een team van."

Militairen Israël weigeren verdere actie tegen Gaza

Een aantal militairen en officieren van een Israëlische elite-eenheid weigert voortaan mee te werken aan operaties tegen de Palestijnen. Dat schrijven ze in een brief aan premier Benjamin Netanyahu die vrijdag in de Israëlische pers is verschenen. De informatie die inlichtingeneenheid 8200 verzamelt, wordt volgens de 43 klagers gebruikt tegen onschuldige Palestijnse burgers.

De ondertekenaars willen niet langer dienen als 'instrument voor het verdiepen van het militaire bewind in de bezette gebieden'. De brief laat in het midden of zij specifieke bevelen weigeren op te volgen of helemaal dienst weigeren. Welke keus de militairen ook maken, ze zullen hoe dan ook voor de krijgsraad moeten verschijnen.

"We zijn erachter gekomen dat inlichtingenwerk onlosmakelijk deel uitmaakt van het militaire regime in die gebieden", schrijven de 43 aan Netanyahu. "De Palestijnse bevolking is onderworpen aan militaire overheersing, volledig blootgesteld aan spionage en haar gangen worden onbeperkt nagegaan door de Israëlische inlichtingendiensten. Anders dan bij burgers van andere landen (...) is er geen toezicht op de inlichtingengaring."

De inlichtingen die eenheid 8200 verzamelde is ingezet tegen onschuldige Palestijnen, ten bate van politieke vervolging en voor het aanwakkeren van verdeeldheid in de Palestijnse samenleving, aldus de klagers. Volgens hen wendt het leger de informatie ook aan om zich in rechtszaken te mengen en die naar zijn hand te zetten.

De weigermilitairen roepen hun strijdmakkers op zich bij hen aan te sluiten.

Nepplatenbaas in de kraag gevat in Dordrecht

Een 21-jarige man die zich voordeed als platenbons is maandag aangehouden in Dordrecht. De man zou tientallen aspirant-artiesten hebben opgelicht door hen een platencontract voor te beloven. Bij de politie zijn dertig aangiften bekend, liet de politie vrijdag weten.

De artiesten kennen de man uit de rapscene en van filmpjes op YouTube. De verdachte benaderde zijn slachtoffers via social media. Een van de voorwaarden van het 'platencontract' was dat de artiesten verschillende dure telefoonabonnementen afsloten. De bijbehorende toestellen en simkaarten moesten bij de verdachte worden ingeleverd voor 'zakelijke en promotiedoeleinden'.

De 21-jarige man zou bovendien meerdere auto's hebben aangeschaft zonder te betalen. Donderdag is de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft zijn voorlopige hechtenis met twee weken verlengd.

Timmermans naar Irak-conferentie Parijs

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) neemt maandag deel aan de internationale Irak-conferentie in Parijs. Zijn ministerie meldt vrijdagavond dat de conferentie gelegenheid biedt om te kijken welke rol Nederland kan spelen bij acties tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Aan de conferentie, die door de Franse president François Hollande en zijn Iraakse ambtgenoot Fuad Masum wordt georganiseerd, nemen Arabische en een aantal westerse landen deel. De conferentie, die is gericht op vrede en veiligheid in Irak, komt kort na het aantreden van een nieuwe Iraakse regering eerder deze week.

Timmermans denkt dat het goed is dat internationale partijen met elkaar om de tafel gaan, vooral nu Arabische landen hebben toegezegd de Verenigde Staten te steunen in de strategie tegen IS. "Regionale betrokkenheid en steun is essentieel om de opmars van deze terroristen te stoppen", zegt Timmermans. "Het doel is stabiliteit in Irak en de regio tot stand te helpen brengen. Daarvoor is het noodzakelijk IS keihard te bestrijden."

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zei vrijdag dat een Nederlands planningsteam dit weekend naar de Verenigde Staten gaat om mee te praten over acties tegen Islamitische Staat (IS). De groep schuift aan in het hoofdkwartier van het Amerikaanse Central Command in Florida.

[Davis Cup] Haase trekt stand gelijk

Het Nederlands Davis Cup-team staat na de eerste dag op een 1-1 stand met Kroatië in gevecht om een plek in de wereldgroep in 2015. Na het verlies van Igor Sijsling eerder vandaag wist Robin Haase de stand gelijk te trekken.

Haase won in drie sets van Borna Coric, de nummer 176 van de wereld; 7-6 (4), 6-1 en 6-4. Zaterdag wordt het dubbelspel gespeeld, wat nogal een belangrijk duel kan worden. De Kroaten zullen dan de kersverse grandslamwinnaar Marin Cilic inzetten, die vandaag nog rust kreeg. Mogelijk zal hij zondag ook worden ingezet en daarom lijkt een zege in het dubbelspel morgen cruciaal te zijn voor Oranje.

Momenteel staan Jean-Julien Rojer en Thiemo de Bakker op het programma om te spelen, maar de kans is aanwezig dat Haase de plek van De Bakker zal gaan innemen. Davis Cup-captain Jan Siemerink kan tot een uur voor het duel nog zijn team aanpassen.

Paris Hilton geeft fortuin uit aan nieuw hondje

Paris Hilton heeft weer een hond aangeschaft. Aan het viervoetertje hing een prijskaartje van maar liefst dertienduizend dollar, weet entertainmentwebsite TMZ. Het beestje zou 's werelds kleinste dwergkeeshond zijn.

Mr. Amazing, zoals Hilton haar nieuwe aanwinst heeft genoemd, weegt volgende Canadese winkel waar de hotelerfgename het beestje aanschafte ruim driehonderd gram. De viervoeter heeft een schofthoogte van 6,3 centimeter.

Hilton is groot fan van kleine hondjes. Het rijkeluiskindje zette zo'n tien jaar geleden een trend door haar chihuahua Tinkerbell mee op sleeptouw te nemen in haar handtas. Voor haar huisdierenverzameling liet Hilton een heuse hondenvilla bouwen in haar achtertuin in Los Angeles.

Belastingfraude met wc-papier

De Tsjechische financiële opsporingsdienst heeft ongeveer 3,7 miljoen rollen wc-papier en keukendoekjes in beslag genomen. Dat gebeurde bij het onderzoek naar fraude met de btw, liet een woordvoerder van een speciale eenheid van de dienst het persbureau CTK weten.

Het toiletpapier en de doekjes gingen tientallen keren heen en weer tussen ondernemingen in Slowakije en Tsjechië. Er werd nooit btw afgedragen, maar aan het eind ging de laatste verkoper wel naar de belastingen om de zogenaamd afgedragen btw terug te vorderen. De belastingen zouden zo voor ongeveer 1 miljoen euro zijn opgelicht.

De eenheid zegt nog nooit te hebben meegemaakt dat toiletpapier op deze manier werd misbruikt. Misschien dachten de fraudeurs dat ze met zo'n dagelijks gebruiksgoed als wc-papier geen argwaan zouden wekken.

Veertig Duitse militaire trainers naar Irak

Duitsland wil veertig paratroepers naar Irak sturen om Koerdische troepen te onderrichten in wapengebruik. Duitse wapenleveringen aan de Koerden later deze maand worden iedere keer begeleid door zes Duitse militairen. Dat heeft het Duitse ministerie van defensie vrijdag gezegd.

Eind deze maand zullen voorts dertig Koerdische strijders in het zuiden van Duitsland een opleiding volgen voor het gebruik van complexe wapensystemen.

Duitsland levert de Koerden zestienduizend aanvalsgeweren, honderden antitankwapens en pantservoertuigen voor hun strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat.

Clubs langer open tijdens Amsterdam Dance Event

Clubs en discotheken mogen langer openblijven tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). Ook evenementen die in het kader van de danceweek plaatsvinden en een vergunning hebben, krijgen ruimere openingstijden. Bezoekers kunnen tot uiterlijk 08.00 uur 's ochtends feesten.

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft besloten dat bij wijze van proef ruimere openingstijden gelden tijdens het ADE. Daarmee hoopt de gemeente overlast op straat tegen te gaan doordat bezoekers de clubs niet allemaal tegelijkertijd verlaten. De proef geldt alleen voor officiële deelnemers aan het dansevenement.

De gemeente zet tijdens het ADE extra handhavers in. Zo worden geluidsvoorschriften, het doorschenken aan beschonken mensen, de leeftijdsgrenzen en overlast op straat extra in de gaten gehouden. Als overtredingen worden geconstateerd, kan dat betekenen dat een club de komende jaren niet meer deel mag nemen aan ADE.

Het ADE, het grootste clubfestival ter wereld, vindt dit jaar plaats van 15 tot 19 oktober. Tijdens het dancefestival worden ruim driehonderd evenementen georganiseerd op tachtig verschillende locaties in Amsterdam. Bekende namen als Hardwell, Bassjackers en Afrojack zijn van de partij tijdens ADE.

Rutte: begrotingen niet eerder naar Tweede Kamer

Premier Mark Rutte (VVD) is er geen voorstander van om de begrotingsstukken eerder naar de Tweede Kamer te sturen, zoals Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) bepleit. Dat zei Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

"De samenhang tussen alle verschillende begrotingsstukken is gigantisch", zei Rutte. "Je kunt niet zeggen: ik heb een begroting af, nu ga ik naar de volgende. Alles hangt met alles samen." De premier wees er verder op dat de Tweede Kamer mogelijk al voor Prinsjesdag wil debatteren over afzonderlijke begrotingen als hij gehoor zou geven aan de oproep van Van Miltenburg.

Van Miltenburg wil dat de stukken eerder worden rondgestuurd, om het 'circus' rond allerlei uitgelekte maatregelen te voorkomen. Rutte erkende dat er 'geen ideale oplossing' is. De Tweede Kamer heeft de begrotingsstukken vrijdagmiddag onder embargo op een versleutelde usb-stick gekregen.

Meer relschoppers Schilderswijk melden zich

Nog eens drie jongeren die ervan worden verdacht zich vorige maand in de Haagse Schilderswijk tijdens een demonstratie tegen de politie te hebben gekeerd hebben zich aangegeven. Daarmee zijn tot nu toe vijf van de tien verdachten van wie dinsdag beelden zijn vrijgegeven bekend.

De vijf tussen de 14 en 23 jaar zijn gehoord en inmiddels weer vrijgelaten. Zij moeten zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. De 22-jarige meldde zich bij de politie in Rotterdam, de rest bij de Haagse politie. De politie meldt meer arrestaties op korte termijn niet uit te sluiten.

Tijdens de demonstratie op 10 augustus tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) keerde een groep tegendemonstranten zich tegen de politie. Ze trokken rond de Hoefkade tegels uit de stoep en gooiden die naar agenten. Bij de aanhouding van een van de stenengooiers werd een politieagent mishandeld. De politie arresteerde op dat moment zes mensen. Later volgden nog twee arrestaties voor het belagen van een cameraman van Novum Nieuws.

Van tien verdachten werden dinsdag beelden online gezet en getoond in het regionale opsporingsprogramma van Omroep West.

[Vuelta] Hansen troeft sprinters af

Adam Hansen heeft vrijdag de negentiende etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De 33-jarige Australiër van Lotto-Belisol sprong in de slotfase van de 180 kilometer lange rit naar Cangas Do Morrazo weg en bleef het aanstormende peloton nipt voor. John Degenkolb werd op vijf seconden tweede, gevolgd door Filippo Pozzato.

Hansen redde met zijn zege een teleurstellende Vuelta voor Lotto-Belisol. De Belgische formatie was nog zonder overwinning. Voor Hansen was het zijn tweede overwinning in een grote ronde. Vorig jaar pakte hij al een ritzege in de Giro. Hij is tevens aan zijn tiende grote ronde op een rij bezig. De vorige negen reed hij allemaal uit en met nog twee ritten te gaan zit de tiende er ook aan te komen.

De etappe werd gesierd door een lange vluchtpoging van de Nederlanders Wout Poels en Pim Ligthart. De schoonbroers hadden gezelschap van de Fransman Laurent Mangel, maar echt uit de greep van het peloton kwamen ze geen moment. Op twintig kilometer van de meet kwam de vluchtpoging ten einde.

Een klim van de tweede categorie, op vijftien kilometer van de meet, leek de enige mogelijkheid om een massasprint te voorkomen. Daar gebeurde niets, maar toch kwam het niet tot een spurt. Op vijf kilometer van de meet greep Hansen een kort klimmetje aan om aan te vallen. De Australiër sloeg een gaatje en werd pas na de finish teruggezien.

Alberto Contador behield de rode leiderstrui. De Tinkoff-Saxo-renner verdedigt in het slotweekend een voorsprong van 1.19 op Chris Froome. Alejandro Valverde volgt weer op dertien seconden daarachter.

Honkballers vernederen Kroatië op EK

De Nederlandse honkballers zijn uitstekend begonnen aan het EK. In het Tsjechische Ostrava werd Kroatië in vijf innings met 19-2 aan de kant gezet. Later treft Oranje in de poule nog Spanje, Tsjechië, Rusland en Griekenland. Nederland is op jacht naar de Europese titel. De laatste twee EK's werd Oranje tweede.

Oranje begon voortvarend tegen Kroatië en pakte zowel in de eerste als de tweede inning acht runs. Kroatië hield de stand in de derde inning op 16-0, maar de vierde inning liep Nederland uit naar 19-2. Die stand werd door een scoreloze vijfde inning ook de eindstand.

[Davis Cup] Ook Zwitserse tennissers naderen finale

De Zwitserse tennisploeg staat op de rand van de finale van de Davis Cup. In Genève wonnen Roger Federer en Stan Wawrinka vrijdag hun enkelpartijen tegen Italië en brachten zo de stand op 2-0. Zwitserland stond in 1993 al eens in de finale van het landentoernooi, maar verloor toen van de Verenigde Staten. Frankrijk leidt in de andere halve eindstrijd met 2-0 tegen Tsjechië.

Federer opende de ontmoeting tegen Italië met een duel tegen Simone Bolelli. In de eerste set waren er geen breaks, maar was Federer in de tiebreak de baas. Daarna won de Zwitser de twee volgende sets met een break verschil: 7-6 (5), 6-4 en 6-4. Wawrinka nam het vervolgens op tegen Fognini en heerste in die partij. In anderhalf uur was de 6-2, 6-3 en 6-2 eindstand bereikt.

Zaterdag kunnen Federer en Wawrinka het pleit definitief beslechten. Paolo Lorenzi en Andreas Seppi zijn dan hun tegenstanders in het dubbelspel.

Brändle wint weer, Dowsett leidt in Tour of Britain

Matthias Brändle heeft vrijdag opnieuw gewonnen in de Tour of Britain. De Oostenrijker van IAM Cycling ging na zijn zege van donderdag in Exeter vrijdag opnieuw op avontuur. Samen met Alex Dowsett (Movistar) en Thomas Stewart (Madison Genesis) vooruit. In Hemel Hampstead bleek Brändle de snelste. Sammy Colbrelli (Bardiani-CSF) won de sprint van het peloton en werd vrijdag vierde.

Dowsett veroverde dankzij de bijna twee minuten voorsprong die het trio op de streep nog had de leiderstrui. Hij pakt die af van Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick-Step).

De Tour of Britain duurt nog twee dagen. Zaterdag volgt een gewone etappe, zondag moeten de renners twee keer aan de bak. Eerst wordt er een 8,8 kilometer lange tijdrit verreden door de Engelse hoofdstad, daarna wordt op hetzelfde parcours een etappe van 88,8 kilometer afgewerkt.

Griekenland haalt doel begrotingsoverschot simpel

Het begrotingsoverschot van de Griekse overheid was veel hoger dan de door de EU opgelegde doelstelling. De eerste acht maanden van dit jaar was het overschot bijna twee miljard euro, terwijl het minimumbedrag om aanspraak te kunnen maken op financiële steun 962 miljoen was. Dat zei plaatsvervangend minister van financiën Christos Staikouras vrijdag.

Griekenland heeft met de EU afspraken gemaakt over de overheidsbegroting. Het minimale begrotingsoverschot was een belangrijke eis van EU-lidstaten in ruil voor financiële steun. Griekenland liet in juni weten geen derde steunpakket nodig te hebben. De twee eerdere steunpakketten bedroegen bij elkaar 237 miljard.

Verwacht wordt dat de Griekenland zich herstelt na zes jaar recessie. De Griekse premier Andonis Samaras meldde vorige week dat de Griekse economie dit jaar voor het eerst weer groeit, met ongeveer 0,6 procent. De economie is echter nog steeds een kwart kleiner dan voor de crisis.

De Griekse werkloosheid is op dit moment nog 27 procent. De werkloosheid is sinds het hoogtepunt van de crisis wel licht gedaald. Toen was het werkloosheidspercentage 28 procent.

Tropenarts 'beetje bang' voor ebolabesmetting

De Nederlandse arts Nick Zwinkels die mogelijk in Sierra Leone besmet is geraakt met het ebolavirus is wel een beetje bang, maar is niet overmand door angst. "Ik kan nog slapen", heeft hij gezegd tegen de NOS.

Donderdagavond bleek dat Zwinkels en een andere Nederlandse arts mogelijk besmet zijn geraakt. Pas over twee weken heeft hij duidelijkheid, aangezien de incubatietijd van het virus 21 dagen is. "En mijn laatste risicocontact met een zieke patiënt was vorige week."

Marokko rolt rekruteringsnetwerk IS op

Marokko heeft een terreurcel opgerold die rekruten zou hebben geworven voor Islamitische Staat (IS). Zeven verdachten zijn opgepakt, meldt het ministerie van binnenlandse zaken.

De groep stond onder leiding van een basisschoolleerkracht en opereerde vanuit Fez. De afgelopen maanden wist de politie al meerdere rekruteringsnetwerken te ontmantelen. Het leeuwendeel was gevestigd in en rond Fez.

Volgens het ministerie hebben 1212 Marokkanen zich aangesloten bij extremistische groepen in Syrië en Irak. Vooral IS trekt veel Marokkaanse strijders. Marokko is bang dat jihadgangers naar huis terugkeren om terreuraanslagen te plegen.

Rutte: opvolger Timmermans bekend

Het kabinet heeft al een opvolger in de coulissen staan om minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) op te volgen, die naar Brussel vertrekt op eurocommissaris te worden. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Rutte wilde niet zeggen wie het is.

Naar alle waarschijnlijkheid volgt Bert Koenders (PvdA) Timmermans op als minister. Rutte wilde daar evenmin iets over kwijt. Het kabinet maakt de opvolging bekend zodra het Europees Parlement heeft ingestemd met de benoeming van Timmermans. Dat is naar verwachting medio oktober.

'Koopkracht omhoog voor alle inkomensgroepen'

Alle inkomens gaan er volgend jaar wat koopkracht betreft op vooruit. Dat blijkt uit Macro-Economische Verkenningen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd, meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van bronnen.

Inkomens tot 2600 euro gaan er komend jaar gemiddeld een half procent per maand op vooruit. Inkomens tussen de 2600 en 5200 euro houden 0,25 procent meer over. De hogere inkomens, tussen de 5200 en 7500 euro gaan er 0,75 procent op vooruit. Wie daar nog boven zit, kan ook op 0,75 procent extra rekenen.

Werkenden en uitkeringsgerechtigden krijgen er gemiddeld een half procent bij, melden de bronnen aan RTL. De koopkracht van gepensioneerden blijft gelijk.

Leden van de Tweede Kamer kregen vrijdagmiddag de cijfers op een extra beveiligde usb-stick uitgereikt.

211 slachtoffers MH17 geïdentificeerd

Het identificatieteam in Hilversum heeft deze week achttien slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne geïdentificeerd. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. Het totaal aantal geïdentificeerde slachtoffers komt daarmee op 211.

Van de achttien hadden er elf de Nederlandse nationaliteit. Uit welke landen de zeven andere slachtoffers kwamen, wordt op verzoek van de ambassades van de betrokken landen niet bekendgemaakt. In totaal zijn nu van 134 Nederlandse slachtoffers de naam en identiteit bekend.

Vorige week werden tien slachtoffers geïdentificeerd, net als een week eerder. Het kan nog maanden duren voordat van elk slachtoffer de naam en nationaliteit bekend is. De nabestaanden van de slachtoffers zijn geïnformeerd.

Bij de vliegramp op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

[Davis Cup] Sijsling kan niet winnen van Delic

Igor Sijsling heeft vrijdag in de Davis Cup verloren van Mate Delic. De Amsterdammer verloor met 6-4, 4-6, 5-7 en 2-6. Kroatië nam zo in de Ziggo Dome een 1-0 voorsprong in de play-off om deelname aan de Wereldgroep volgend jaar. Later vrijdag speelt Robin Haase in de tweede enkelpartij tegen Borna Coric.

Sijsling brak in de eerste set naar 3-2, liet Delic terugkomen, maar brak vervolgens opnieuw en maakte vanaf 4-3 voor geen fouten meer. In het tweede bedrijf begon Delic sterker en kwam op 3-0. Sijsling won vier games op rij, maar kon niet verder doordrukken en Delic trok de tweede set naar zich toe.

Ook in de derde set waren er kansen voor Sijsling, die op 4-3 een break voorstond. Weer liet hij Delic echter terugkomen en ging het fout voor de Amsterdammer in zijn eigen stad. In de vierde set pakte Delic al snel een voorsprong en die gaf hij niet meer uit handen.

Beroep tegen vrijlating vierde 'jihadganger' Huizen

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de vrijlating van de vierde vermeende jihadganger uit Huizen. Donderdag besloot de rechter-commissaris dat er onvoldoende zwaar bewijs is om de 34-jarige man vast te houden, maar het OM meldt vrijdag toch afdoende bewijs te kunnen geven.

Vorige week bepaalde de rechter-commissaris dat de man twee weken langer vast mocht worden gehouden. Daar werd toen wel de voorwaarde aan verbonden dat het OM verder onderzoek moest doen. De resultaten van dat onderzoek waren niet genoeg om het voorarrest van de man te verlengen, zo oordeelde de rechter-commissaris donderdag.

De verdachte was de laatste van vier ouders uit Huizen die de cel in moesten omdat ze mogelijk naar Syrië wilden afreizen. Vorige week donderdag bepaalde de rechter-commissaris dat drie van hen op vrije voeten moesten komen wegens gebrek aan overtuigend bewijs. Het kwartet bestaat uit twee stellen die met hun in totaal zes kinderen de strijd van terreurorganisatie Islamitische Staat zouden willen steunen.

Maandag werd bekend dat het OM ook in beroep gaat tegen de vrijlating van een 31-jarige man uit Huizen. Beide zaken worden woensdag door de rechtbank in Lelystad behandeld.

Fracties nemen Prinsjesdagstukken in ontvangst

De fracties van de partijen in de Tweede Kamer hebben sinds vrijdagmiddag inzage in de begrotingsstukken voor Prinsjesdag. Een voor een kwamen voorlichters en medewerkers de beveiligde usb-sticks ophalen bij de griffie van de Kamer.

Vrijwel niemand wilde iets kwijt over de vertrouwelijke overhandiging van de stukken. Het proces vond achter gesloten deuren plaats. Daar moesten de fracties tekenen voor geheimhouding en ontvangst van de usb-sticks die vervolgens in een grote envelop werden gedaan.

Een van de weinige Kamerleden die kwamen opdagen was Farshad Bashir (SP). "Het was niet zo spannend, eigenlijk helemaal niet, want we weten wat er op de sticks staat. De meeste leuke plannen zijn uitgelekt. We gaan nu de stukken lezen in voorbereiding op de beschouwingen", zei hij toen hij met zijn envelop naar buiten kwam.

De SP heeft wekenlang gepleit voor openbaarmaking van de stukken, omdat nieuws uit de begroting in de media opdook. De partij kreeg echter telkens nul op rekest bij premier Mark Rutte (VVD).

De stukken konden uiteindelijk vrijdag vanaf 15.00 uur worden opgehaald. Per fractie werden een paar usb-sticks uitgedeeld. Voor het openen van stick en de bestanden is een code nodig, en de teksten kunnen niet worden geprint of gekopieerd. Wel kunnen de stukken worden gemaild, maar de ontvangers hebben weer een code nodig om de bestanden te openen.

Betrapte Iglinskiy vier jaar geschorst

Wielrenner Valentin Iglinskiy is door de anti-dopingcommissie van de Kazachse wielerbond voor vier jaar geschorst. Dat heeft de bond vrijdag laten weten in een persbericht.

Donderdag bleek de 30-jarige Iglinskiy op 11 augustus positief op EPO te hebben getest tijdens de Eneco Tour. Zijn team, het Astana van manager Alexandre Vinokourov, maakte nog dezelfde dag bekend dat hij op staande voet ontslagen werd. Op 11 augustus 2018 mag Iglinskiy weer koersen.

Cel voor eerder misbruiken slachtoffer Frank R.

Een 39-jarige man uit Emmen die een 12-jarig meisje misbruikte kort voordat ze in de auto van veroordeelde pedofiel Frank R. werd aangetroffen, moet een jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Groningen vrijdag besloten. Ook kreeg hij een jaar cel voorwaardelijk opgelegd, met een proeftijd van drie jaar.

De man gaf tijdens de zitting toe dat hij tweemaal seks heeft gehad met het meisje uit Middelstum. Dit gebeurde een week voordat Frank R. met het kind werd aangehouden. Het meisje was toen als vermist opgegeven.

De man had zichzelf bij de politie aangegeven. Volgens de rechtbank doet dat niets af van het strafbare feit. "Bij het handelen als bewezen verklaard heeft verdachte slechts oog gehad voor de bevrediging van zijn eigen lustgevoelens en heeft hij zich in het geheel niet bekommerd om de schade die hij bij het jonge meisje zou kunnen aanrichten", aldus de rechtbank.

De Emmenaar is enigszins verminderd toerekeningsvatbaar, aldus de rechtbank. De man heeft last van een seksuele stoornis die zich uitte in hyperseksualiteit. Hij was al met een behandeling in een psychiatrische kliniek gestart. Hij moet deze behandeling ook voortzetten en moet zich na zijn vrijlating melden bij reclassering, aldus de rechtbank.

De strafoplegging was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Frank R. werd in juli veroordeeld voor twintig zedenmisdrijven met meisjes tussen de 12 en 16 jaar. Hij moest voor zes jaar de cel in en kreeg tbs opgelegd.

GTA V datum en trailer current-gen

GTA V komt op 18 november uit voor Xbox One en PlayStation 4. De pc-versie komt twee maanden later, op 27 januari 2015. Dat maakte Rockstar vandaag bekend. Ook is er een nieuwe trailer gereleased.

De nieuwe versies van GTA V beschikken naast grote verbeteringen op technisch en visueel vlak over allerlei andere, nieuwe extra's. Zo zijn er nieuwe activiteiten, nieuwe wapens, nieuwe voertuigen, nieuwe wilde dieren, drukker verkeer, verbeterde flora en een verbeterd schade- en weersysteem. Ook is de radio flink op de schop genomen met 100 nieuwe tracks verdeeld over de zeventien verschillende beschikbare radiostations. In GTA Online is de player cap verhoogd naar 30.

Alle eerder uitgegeven content komt beschikbaar voor de nieuwe versies. Ook kan je je GTA Online-character overzetten van je last-genversie naar je current-genversie. Wanneer je de game in pre-order koopt, krijg je bij release een miljoen dollar ingame cash om over de balk te smijten.

Ook de versies voor Xbox 360 en PlayStation 3 krijgen een opknapbeurt. Rockstar: “new, exclusive content also awaits for players returning from the PlayStation 3 and Xbox 360 versions, including rare versions of classic vehicles to collect from across the Grand Theft Auto series such as the Dukes, the Dodo Seaplane and a faster, more maneuverable Blimp; activities, including wildlife photography; and new shooting range challenges, new weapons and more.”

De beelden in onderstaande trailer zouden afkomstig zijn van de PlayStation 4-versie.


Veel meer scholen onder financieel toezicht

Veertig scholen in het middelbaar en basisonderwijs staan onder financieel toezicht van de Inspectie van het Onderwijs. Dat zijn er ruim drie keer zo veel als twee jaar geleden. Dat blijkt uit gegevens die de onderwijsinspectie verstrekte aan het blad van de Algemene Onderwijsbond.

Het gaat om 23 scholen in het basisonderwijs en dertien in het voortgezet onderwijs, verspreid over Nederland. Ook staan vier expertisecentra onder toezicht. In september 2012 werden twaalf instellingen in de gaten gehouden. In juli 2013 was dat aantal gestegen naar 34 en eind vorig jaar waren het er 36.

Om ernstige financiële problemen te voorkomen gaat de inspectie nu eerder over tot toezicht dan twee jaar terug. "Als je globaal naar de sector kijkt, gaat het nu financieel gezien iets beter", zegt een woordvoerder van de inspectie tegen het Onderwijsblad.

Noord-Ierse protestantenleider Ian Paisley dood

De voormalige leider van de Noord-Ierse protestanten, dominee Ian Paisley, is overleden. Dat heeft zijn vrouw vrijdag laten weten. Paisley was 88 jaar en leed aan het einde van zijn leven aan ernstige hartkwalen.

Paisley was een prominente figuur in de strijd in Noord-Ierland vanaf het moment dat het katholieke Ierse Republikeinse Leger (IRA) in 1970 een geweldscampagne begon. Hij predikte 'geen overgave', maar het lukte hem niet de vredesakkoorden van Goede Vrijdag 1998 tegen te houden. Toen die leidden tot Noord-Iers zelfbestuur, werd Paisley als leider van de grootste partij van 2007 tot 2008 premier van de autonome regering.

Geen persoonsverwisseling in liquidatiezaak Zwolle

De man die vorige week in Zwolle werd doodgeschoten is niet het slachtoffer van een persoonsverwisseling. Er is geen enkel bewijs voor dat scenario, laat de politie vrijdag weten.

In de media werd afgelopen week gespeculeerd dat de daders de verkeerde te pakken hadden. "Hoogst onwaarschijnlijk", zegt de politie daarover na onderzoek en binnengekomen tips. De politie heeft nu meer informatie over de achtergrond van het slachtoffer.

In de wijk waar het 48-jarige slachtoffer werd geliquideerd ontstond onrust vanwege de berichten. De politie hoopt de bewoners nu te hebben gerustgesteld. Wel blijven agenten voorlopig 'zichtbaar en onzichtbaar' in de wijk aanwezig.

De auto van het slachtoffer, Robert Voorhorst, werd vorige week voor zijn woning aan de Akkenbergstraat doorzeefd. Hij overleed later in een ziekenhuis. Justitie heeft vijftienduizend euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot een doorbraak in de zaak.

Waylon voor het eerst binnen op 1 in Album Top 100

Waylon is met zijn album Heaven After Midnight binnengekomen op de eerste plaats in de Album Top 100. Dat blijkt uit cijfers van GfK Dutch Charts. Met dit derde studioalbum heeft de 34-jarige zanger zijn eerste nummer 1-positie te pakken.

Op de tweede plek staat het album Jij en Ik van Jan Smit, gevolgd door 7 Layers van Dotan. Kensington staat met Rivals op plek vier. De top vijf wordt gecompleteerd door Eric Clapton & Friends met hun album The Breeze - An Appreciation of JJ Cale.

Waylon start in november met zijn nieuwe tournee. Voor alle fans die niet zo lang kunnen wachten is er zaterdagavond op NPO 3 nog de documentaire Waylon - Ain't Giving Up Easy, waarin hij onder meer vertelt over zijn liefde voor countrymuziek.

Rechter doet 13 oktober uitspraak in zaak-Pistorius

De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius hoort 13 oktober welke straf hij voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp moet ondergaan. Tot dan blijft hij op borgtocht vrij. Dat heeft rechter Thokozile Masipa vrijdag bepaald.

De rechter oordeelde eerder vrijdag dat Pistorius schuldig was aan de dood van Steenkamp. Zij sprak hem vrij van moord of doodslag, omdat hij niet de opzet had haar dood te schieten. Maar volgens de rechter was hij 'nalatig' geweest door vier kogels door een afgesloten toiletdeur te schieten waarachter hij een insluiper vermoedde; in plaats daarvan trof hij Steenkamp, die dodelijk gewond raakte.

Pistorius kan voor dood door schuld vijftien jaar gevangenisstraf krijgen. Maar er is geen minimumstraf en de rechter zou hem ook voorwaardelijk kunnen straffen. In dat geval kan de hardloper, die geen onderbenen heeft, zijn sportieve carrière voortzetten.

Aprilia eerder terug in MotoGP

Aprilia zal volgend jaar terugkeren in de MotoGP. Dat heeft de Italiaanse motorenfabrikant vrijdag bekendgemaakt. Aanvankelijk zou Aprilia pas in 2016 zijn rentree maken in de koningsklasse van de motorsport.

Het Italiaanse team Gresini Racing, dat dit jaar met Honda-motoren uitkwam, wordt de partner. "Het is een overeenkomst voor 4 jaar, dus Gresini Racing zal tot en met 2018 op Aprilia in de MotoGP uitkomen", aldus een verklaring van de fabrikant. Dit jaar reden de Spanjaard Alvaro Bautista en de Brit Scott Redding voor Gresini.

Duo vast voor brand in parkeergarage Schilderswijk

Twee tieners zijn deze week aangehouden voor betrokkenheid bij de brand in een parkeergarage in de Schilderswijk in Den Haag van vorige maand. Vanwege de brand moesten veertig woningen worden ontruimd. 22 voertuigen raakten beschadigd, waarvan twee onherstelbaar.

De verdachten zijn 16 en 17 jaar. Ze worden verdacht van brandstichting. De oudste van het stel zit nog vast. De andere is op voorwaarden in vrijheid gesteld.

Feyenoord zonder Clasie tegen Willem II

Trainer Fred Rutten van Feyenoord spaart Jordy Clasie zaterdag in het duel thuis tegen Willem II. De aanvoerder krijgt na een drukke WK-zomer rust met het oog op het Europa League-duel tegen Sevilla van donderdag, zo liet de trainer vrijdag weten. "In plaats van de wedstrijd zal hij morgen een training afwerken."

Clasie sloot donderdag weer aan bij de selectie na een periode van tien dagen rust. "Voor Jordy was dit moment ideaal om rust in te lassen, iets wat na het WK geen optie was door onze Europese wedstrijden", legde Rutten uit.

In het duel tegen de Tilburgers kunnen keeper Kenneth Vermeer en aanvaller Colin Kazim-Richards hun debuut maken. Karim El Ahmadi is ook fit en kan zijn rentree maken. Khalid Boulahrouz en Rodny Lopes Cabral zijn nog geblesseerd.

Willem II komt naar de Kuip met drie spelers die deze zomer de overstap maakten van Rotterdam naar Tilburg. Naast keeper Kostas Lamprou zijn dat Samuel Armenteros en Jerson Cabral.

Politie in beroep tegen terugkeer 'seksagent'

De Brabantse politie wil niet dat een agent die zijn functie misbruikte om contact te krijgen met vrouwen terugkeert bij het korps. De politie gaat daarom in hoger beroep tegen de beslissing van de rechter. Die heeft bepaald dat de wijkagent van Baarle-Nassau niet ontslagen mocht worden.

"De leiding blijft van mening dat het gedrag van deze politiemedewerker niet in overeenstemming is met de normen en waarden waar de politie voor staat. Er bestaat geen vertrouwen meer in zijn functioneren als politieman", laat de politie vrijdag weten in een verklaring.

De politieman knoopte vanaf 2009 zeker vijf seksuele relaties aan met vrouwen die hem benaderden als politieman. Hij probeerde bovendien relaties aan te knopen met vrouwelijke collega's. De wijkagent gebruikte zijn diensttelefoon voor vele privécontacten.

De agent heeft verklaard dat hij krampachtig op zoek was naar een vrouw om een gezin mee te stichten.

Politie in beroep tegen terugkeer'seksagent'
Politie in beroep tegen terugkeer'seksagent' (Foto: ANP)

Poolse regering maandag bekendgemaakt

De nieuwe Poolse regering wordt maandag bekendgemaakt. Dat heeft de Poolse president Bronislaw Komorowski vrijdag gezegd. Ewa Kopacz, op dit moment nog voorzitter van het parlement, wordt de nieuwe premier. Haar nieuwe regering wordt op 22 september beëdigd.

Kopacz volgt Donald Tusk op, die Europees president wordt. Niet eerder bekleedde een kandidaat uit een Oost-Europees land een zo belangrijke rol.

Komorowski voerde vrijdagochtend overleg met Kopacz, die bezig is met de samenstelling van haar regering. Het grootste vraagteken is de positie van minister van buitenlandse zaken Radek Sirkorski, die een uitgesproken mening had over het conflict in Oekraïne. Sikorski noch Kopacz wilde iets loslaten over de nieuwe regering. Geruchten doen echter de ronde dat Sikorski Kopacz' plaats als parlementsvoorzitter inneemt.

Warmste Prinsjesdag in veertig jaar verwacht

Prinsjesdag 2014 belooft de warmste te worden in meer dan veertig jaar. De hoedjes op de parade zijn nodig als bescherming tegen de zon. Dat meldt weeronline.nl vrijdag.

Het weerbureau verwacht dat het kwik oploopt naar zo'n 22 graden. De laatste keer dat dergelijke temperaturen zich op Prinsjesdag voordeden was in 1971.

Er staat een zwakke zuidoostenwind en in de ochtend hangen stapelwolken over de hofstad. De zon zal zich zeker in de ochtend vaak laten zien. In de loop van de dag kunnen buien ontstaan, maar of die Den Haag bereiken is nog onzeker. De meeste buien zullen in eerste instantie in het midden van het land vallen, verwacht een woordvoerder.

'Kindervitamines kunnen gevaarlijk zijn'

Vitaminepillen voor kinderen bevatten veel meer vitaminen dan nodig is. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van onderzoek naar vijftien merken kindervitamines. Te veel vitamine A of foliumzuur kan volgens de bond schade toebrengen aan het zenuwstelsel van kinderen.

De vitamines van Optimax en Roter bevatten ruim tweehonderd procent van de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur voor kinderen tot en met drie jaar, zegt de Consumentenbond. Daarmee zitten de tabletten op de grens van wat schadelijk is. De meeste kinderen hebben volgens de bond helemaal geen vitaminepillen nodig.

De vitamines bevatten niet meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), maar deze norm is gebaseerd op volwassenen. Voor kinderen geldt volgens de Consumentenbond de helft van het ADH dat nu staat aangegeven op de etiketten. Daarom vraagt de bond het ministerie van Volksgezondheid een kinder-ADH vast te stellen voor alle vitamines, die verplicht op de etiketten moet komen te staan.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat er op Europees niveau vitaminenormen vastgesteld zijn. Bij overschrijding van de norm krijgt het etiket een waarschuwing met een minimum gebruikersleeftijd. Het ministerie benadrukt dan ook dat geen van de door de Consumentenbond onderzochte tabletten volgens de Europese normen schadelijk is voor kinderen.

Ajax zonder Kishna tegen Heracles, Zimling is fit

Ajax treedt zaterdag thuis tegen Heracles Almelo aan zonder Ricardo Kishna. De buitenspeler is door trainer Frank de Boer buiten de selectie gelaten voor het duel. De nieuwe reservekeeper Diederik Boer en de vervanger van Daley Blind, Niki Zimling, zijn wel van de partij, al liet De Boer in het midden of de middenvelder in de basis debuteert. Nick Viergever zou de plek centraal op het middenveld ook kunnen invullen.

"Hij is fit genoeg om bij de selectie te zitten, en ik denk ook dat hij in staat moet zijn negentig minuten te spelen", zei de oefenmeester over Zimling op de persconferentie een dag voor de wedstrijd. Boer en Zimling maakten deze week al hun officieuze debuut in een doordeweeks oefenpotje tegen Cambuur Leeuwarden (1-1).

De Boer lichtte niet toe waarom Kishna ontbreekt. De talentvolle buitenspeler is dit seizoen echter nog niet in goeden doen. Ajax beschikt op de langdurig geblesseerde Viktor Fischer na over een fitte selectie.

[Davis Cup] Frankrijk met een been in finale

Frankrijk is na twee enkelpartijen al zo goed als zeker van het bereiken van de finale van de Davis Cup. Op de banen van Roland Garros werd titelverdediger Tsjechië in de halve finale op een 2-0 achterstand getrakteerd. Uit het dubbelspel op zaterdag en de twee enkelspelen op zondag heeft Frankrijk nu nog een zege nodig.

Richard Gasquet opende het bal voor de Fransen door de Tsjechische kopman Tomas Berdych in straight sets te verslaan: 6-3, 6-2 en 6-3. Jo-Wilfried Tsonga liet vervolgens ook Lukas Rosol kansloos: 6-2, 6-2 en 6-3. De andere halve finale gaat tussen Zwitserland en Italië. Dat duel wordt in Genève afgewerkt.

Morgan Freeman scoort rol in remake Ben-Hur

Morgan Freeman heeft getekend voor een belangrijke bijrol in de remake van Ben-Hur van regisseur Timur Bekmambetov. Hij speelt Ildarin, de man die Judah Ben-Hur leert hoe hij kampioen kan worden in het wagenrennen. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het boek Ben-Hur: A Tale of the Christ van Lew Wallace uit 1880 werd al zeer succesvol verfilmd in 1959, met Charlton Heston in een van zijn grootste rollen. Dat was echter een vrij vertaald scenario. De remake volgt meer de verhaallijn van het boek. John Ridley, die eerder 12 Years a Slave schreef, werkt aan het scenario.

Het verhaal gaat over de strijd tussen Ben-Hur en zijn aartsrivaal en voormalig beste vriend Messala. Tom Hiddleston was in beeld voor een van de rollen, maar daarover is nog niets bekend. De première van Ben-Hur staat gepland voor februari 2016.

Grootste hond ter wereld is dood

De grootste hond ter wereld is overleden. Zeus stierf in de Amerikaanse staat Michigan een natuurlijke dood, kort voordat hij 6 jaar zou worden. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag.

De Deense dog haalde met zijn 1,12 meter schouderhoogte in 2012 het Guinness Book of World Records als de grootste, levende hond. Als hij op zijn achterpoten stond, was hij 2,18 meter lang. Hij woog 75 kilo en at bijna 7 kilo voer per week.

Zeus kwam op scholen en in ziekenhuizen als 'therapiehond'.

Grootste hond ter wereld is dood
Grootste hond ter wereld is dood (Foto: ANP)

Fossiel vernoemd naar fossi....Mick Jagger

Rolling Stoneszanger Mick Jagger heeft de twijfelachtige eer dat er een fossiel naar hem is vernoemd. Toch is het geen belediging: het nijlpaardachtige dier dat 19 miljoen jaar geleden in Afrika leefde, had grote lippen, net als Jagger.

Het fossiel kreeg de wetenschappelijke naam Jaggermeryx naida, wat betekent 'waternimf van Jagger'. Onderzoekers vonden delen van de kaak van het dier in de Egyptische woestijn. Deze week werd de vernoeming bekend, schrijven verscheidene Amerikaanse media.

Er was nog even sprake van dat de eer naar een andere ster met grote lippen zou gaan: actrice Angelina Jolie.

Film by the Sea opent met confetti

De zestiende editie van Film by the Sea gaat vrijdag van start. Het filmfestival in Vlissingen biedt ruimte aan zowel grote bioscoopfilms als arthousefilms, die in veel gevallen nog geen distributeur hebben gevonden. Openingsfilm dit jaar is Dorsvloer Vol Confetti van Tallulah Hazekamp Schwalb, naar het gelijknamige boek van Franca Treur.

Een terugkerend thema in Vlissingen is de verfilming van boeken. De bijeenkomst Van Boek naar Doek op zaterdag biedt producenten en schrijvers de mogelijkheid te ontmoeten om zo het maken van boekverfilmingen te vergemakkelijken.

Acteur Rutger Hauer en actrice Sylvia Hoeks vallen tijdens het Zeeuwse festival in de prijzen. Hauer krijgt de Grand Acting Award, Hoeks is de eerste winnaar van de Sylvia Kristel Award. Zij nemen de prijzen volgende week vrijdag in ontvangst.

De prijzen hebben beide te maken met de twee jaar geleden overleden actrice Sylvia Kristel. Hoeks heeft volgens organisator Bessel Kok 'eigenschappen die een associatie met Sylvia oproepen'. Hauer speelde met Kristel in Mysteries uit 1978, die eenmalig op het festival wordt vertoond.

Het festival biedt ook ruimte aan vele documentaires, die vaak mogen rekenen op grote belangstelling. Dit jaar is zelfs op het laatste moment nog voor extra capaciteit gezorgd in de zaal waar De Eerste Vrouw wordt vertoond. De documentaire van Fifi Visser gaat over het SGP-raadslid Lilian Janse. Na afloop zijn de beide dames beschikbaar voor vragen van het publiek.

Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een theatervoorstelling. Op de laatste twee dagen van het festival staat cabaretier John Buijsman op het toneel met de theatershow Honger naar Jou. De voorstelling vertelt over een man die bezeten raakt van een hoertje en stad en land afreist om haar te vinden. De formule van een roadmovie, dus, maar dan op de planken.

Film By the Sea duurt tot en met volgende week zondag.

Washington scoort hoofdrol in The Magnificent Seven

Denzel Washington gaat een van de hoofdrollen spelen in de remake van The Magnificent Seven. Antoine Fuqua, die al met Washington Training Day en het binnenkort te verschijnen The Equalizer maakte, gaat regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Fuqua liet weten dat hij graag met Washington samenwerkt omdat die zichzelf nooit als een filmster opstelt. "Het gaat bij hem altijd om het werk, hij is een acteur. Dat zegt hij zelf ook altijd: ik ben geen filmster, of een beroemdheid, of wat dan ook, maar een acteur. Zo komt hij ook de set op. Hij geeft zich helemaal."

Eerder was Tom Cruise nog verbonden aan de remake van de westernklassieker, waarin Steve McQueen, Yul Brynner en Charles Bronson waren te zien. Het origineel van John Sturges uit 1960 is op zich weer een losse remake van Seven Samurai uit 1954 van Akira Kurosawa. Wanneer de remake van The Magnificent Seven moet verschijnen is nog onbekend.


Washington scoort hoofdrol in The Magnificent Seven (Foto: Novum)

Shia LaBeouf bekent schuld

Shia LaBeouf heeft woensdag in Manhattan schuld bekend aan wanordelijk gedrag en huisvredebreuk. De Transformers-acteur werd in juni uit een theater op Broadway verwijderd omdat hij tijdens een voorstelling van de musical Cabaret liep te schreeuwen.

Zijn woordvoerder liet destijds weten dat zijn cliënt een alcoholverslaving heeft waarvoor hij zich laat behandelen. Als de 28-jarige LaBeouf nog drie maanden in behandeling blijft en zes maanden geen nieuwe overtredingen begaat, wordt de beschuldiging ingetrokken en de zaak geseponeerd.


Shia LaBeouf bekent schuld (Foto: Novum)

Jong Oranje treft Portugal in EK-play-off

Jong Oranje moet het in de play-off voor het EK voor voetballers onder 21 jaar opnemen tegen Portugal. De formatie van bondscoach Adrie Koster speelt op 8 oktober eerst thuis, zes dagen later volgt return in het Zuid-Europese land. De winnaar doet volgend jaar in Tsjechië mee aan de Europese titelstrijd.

Behalve de ontmoeting tussen Jong Oranje en Portugal, werd er voor nog zes play-offduels geloot. Ook de winnaars van Slowakije - Italië, Frankrijk - Zweden, Denemarken - IJsland, Engeland - Kroatië, Oekraïne - Duitsland en Servië - Spanje gaan naar het EK. Tsjechië is als gastland al geplaatst.

Jong Oranje verspeelde afgelopen week door twee nederlagen de eerste plaats in de kwalificatiepoule. Als een van de vier beste nummers twee ging de ploeg alsnog naar de play-off. Gevolg was wel dat Jong Oranje bij de loting van vrijdag niet geplaatst was, waardoor de kans op een zware loting groot was.

Nieuwe kroongetuige in Passageproces

Een van de verdachten in het Passageproces, over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, wordt de nieuwe kroongetuige van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM meldde vrijdag er met deze getuige afspraken zijn gemaakt. De megarechtszaak kende eerder al een kroongetuige, Peter la S. Het is voor het eerst dat tijdens een zaak in hoger beroep een kroongetuigendeal wordt gesloten, meldt het OM.

In Passage staan bij het gerechtshof 11 verdachten terecht voor een reeks moorden. De rechtbank legde in januari 2013 na jaren procederen drie verdachten levenslang op. Onder hen 'hitman' Jesse R., die bij alle zeven liquidaties betrokken zou zijn geweest. De overige straffen liepen uiteen van enkele jaren tot 30 jaar, twee verdachten zijn vrijgesproken voor de moorden.

Met de nieuwe kroongetuige, wiens naam niet door het OM bekend is gemaakt, wil justitie meer bewijs in handen krijgen om ook de opdrachtgevers van de afrekeningen achter de tralies te krijgen. Zij zijn tijdens het proces bij de rechtbank al wel in beeld gekomen, maar er was te weinig bewijs om ze daadwerkelijk te kunnen pakken.

De nieuwe kroongetuige heeft ook informatie gegeven over "andere zeer ernstige feiten en andere personen dan die nu al terecht staan". Het is dus mogelijk dat hieruit, na verder onderzoek van het OM, nieuwe rechtszaken voortvloeien.

Nieuwe kroongetuige in Passageproces
Nieuwe kroongetuige in Passageproces (Foto: ANP)

Rutten: "Mulder niet teneergeslagen"

Kenneth Vermeer maakt zaterdag zijn debuut voor Feyenoord. Trainer Fred Rutten ziet dat de gepasseerde Erwin Mulder de concurrentiestrijd aangaat. Vermeer kwam vlak voor de transferdeadline over van Ajax. Bij Feyenoord was men niet geheel tevreden over de ontwikkeling van Mulder, die het seizoen begon als eerste doelman.

Na de komst Vermeer moet Mulder genoegen nemen met een reserverol. De keeper ontbrak enkele dagen op de training in Rotterdam-Zuid. Rutten zegt dat dat niets te maken had met de komst van Vermeer en de nieuwe rolverdeling in De Kuip. "Hij heeft een aantal dagen niet getraind, maar toen hij er maandag weer was en ik hem in de ogen keek, zag ik niet iemand die terneergeslagen is", zei Rutten tegen Voetbal International. Mulder had volgens de coach last van zijn knie.

"Menselijk gezien was het niet makkelijk om Erwin te vertellen dat hij gepasseerd zou worden, professioneel gezien wel. Een club in ontwikkeling moet weleens schakelen en dat hebben we gedaan. Maar we hebben hem (Mulder, red.) verteld waarom we deze beslissing hebben genomen", verklaart de trainer van Feyenoord.

Mulder speelde sinds zijn debuut in Feyenoord 1 139 officiële wedstrijden voor de Rotterdamse club. Reserve-doelman Warner Hahn wordt na de komst van Vermeer verhuurd aan PEC Zwolle. Feyenoord speelt zaterdagavond thuis tegen Willem II. De Rotterdammers staan na vier speelronden op de tiende plaats.

Twintig Formule 1-races in 2015

Het Formule 1-seizoen wordt volgend jaar twintig races lang. Dat heeft de internationale autosportbond FIA vrijdag bevestigd. Mexico keert in 2015 terug op de kalender met een grandprix begin november. De laatste keer dat de koningsklasse van de autosport het Midden-Amerikaanse land aandeed was in 1992.

Het seizoen begint traditiegetrouw in Australië waar half maart in Melbourne voor het eerst de lichten op groen gaan. Eind november wordt in Abu Dhabi de laatste race van het seizoen verreden.

De volledige kalender van het F1-kampioenschap in 2015:

Datum Grand Prix
15 maart Australië (Albert Park)
29 maart Maleisië (Sepang)
5 april Bahrein (Sakhir)
19 april China (Shanghai)
10 mei Spanje (Barcelona)
24 mei Monaco (Monte Carlo)
7 juni Canada (Montreal)
21 juni Oostenrijk (Spielberg)
5 juli Groot-Brittannië (Silverstone)
19 juli Duitsland (Nürburgring)
26 juli Hongarije (Budapest)
23 augustus België (Spa-Francorchamps)
6 september Italië (Monza)
20 september Singapore (Singapore)
27 september Japan (Suzuka)
11 oktober Rusland (Sochi)
25 oktober Verenigde Staten (Austin)
1 november Mexico (Mexico Stad)
15 november Brazilië (São Paulo)
29 november Abu Dhabi (Yas Marina)

Boom niet naar WK wielrennen

Lars Boom zal later deze maand niet meedoen aan het wereldkampioenschap wielrennen in het Spaanse Ponferrada. De Belkin-coureur heeft aan bondscoach Johan Lammerts aangegeven last te hebben van vermoeidheid. Hij was een van de kandidaten om de drie open plekken op te vullen.

Boom, die na dit seizoen naar Astana verkast, meldt in een verklaring het volgende: "Na de Tour, de criteriums, de Clasica San Sebastian en de Eneco Tour merkte ik dat ik vermoeid was. Het is best een lang en zwaar blok geweest. Hierdoor kan ik me niet optimaal voorbereiden op het WK."

Spanjaard Freixa assistent-bondscoach hockeysters

De Spaanse hockeyer Santi Freixa wordt assistent-bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg. Dat heeft de KNHB vrijdag bekendgemaakt. De 184-voudig Spaans international gaat bondscoach Sjoerd Marijne bijstaan. Eerder werd Dave Smolenaars al aangesteld als assistent. Marijne volgt Max Caldas op die na het gewonnen WK werd doorgeschoven naar de mannenploeg.

Freix debuteerde in 2000 voor zijn land. Met Spanje won hij in 2004 de Champions Trophy, een jaar later het EK en in 2008 won hij zilver bij de Olympische Spelen van Beijing. Na het WK van afgelopen zomer zette hij een punt achter zijn interlandloopbaan.

Freixa speelde en woonde sinds het seizoen 2007-2008 slechts een jaar niet in Nederland. De aanvaller komt uit voor Amsterdam, waar Marijne zijn trainer is geweest.

Minder bedrijven failliet in augustus

Rechtbanken hebben in augustus minder faillissementen uitgesproken dan in juli. 463 bedrijven en instellingen gingen op de fles, tegen 631 in juli. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat vrijdag. Augustus had een zittingsdag minder, wat voor een groot deel het lagere aantal faillissementen verklaart.

Ten opzichte van juni bleef het aantal faillissementen ongeveer gelijk. Tussen januari en eind augustus gingen 4559 bedrijven op de fles. Dat zijn er 22 procent minder dan in de eerste acht maanden van 2013, maar nog bijna het dubbele dan in die periode in 2008.

De meeste faillissementen, 113 in totaal, werden uitgesproken bij groothandels en detailhandels. Ook in de financiële dienstverlening en in de specialistische dienstverlening zoals advisering en onderzoek, gingen met respectievelijk 77 en 61 relatief veel bedrijven en instellingen over de kop.

Enschede trekt omstreden pensioenplan weer in

Inwoners van Enschede die in de bijstand terechtkomen, hoeven toch niet eerst hun aanvullende pensioen op te eten. Wethouder van economie en werk Patrick Welman (CDA) heeft het omstreden plan ingetrokken, liet hij weten op Twitter.

Welman reageerde op het afwijzen van de maatregel door staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA). "Duidelijk! Is daarmee eis meer maatregelen van tafel?", twitterde de wethouder.

Enschede wilde de omstreden maatregelen invoeren om de stad 22 miljoen euro aan overheidsgeld dreigt mis lopen. Dat komt omdat de stad het relatief hoge aantal werklozen niet omlaag krijgt.

Klein (50PLUS) wil Prinsjesdagstukken niet

Tweede Kamerlid Norbert Klein weigert de beveiligde usb-stick met daarop de Miljoenennota op te halen. Dat meldt zijn partij 50PLUS/Klein vrijdag. Kamerleden krijgen vrijdagmiddag inzage in de begrotingsstukken, maar moeten daarover hun mond houden tot Prinsjesdag. Dat staat volgens Klein 'haaks' op een open democratie.

Hij vindt het daarnaast 'belachelijk' dat naast de regeringspartijen ook de 'drie hulpsinten D66, SGP en CU alles wel al weten'. "Het is dus zinloos om het geheime stickje op te gaan halen", stelt Klein. De afgelopen weken steunde hij steeds verzoeken van de SP om de begroting openbaar te krijgen.

Die pogingen strandden telkens, omdat premier Mark Rutte (VVD) niets ziet in het vrijgeven van de complete Miljoenennota. Hij gaf donderdag in een brief bovendien aan geen onderzoek in te stellen naar het lekken van het nieuws uit de begroting, omdat hij 'niet de indruk heeft' dat alle stukken al in handen van de media zijn.

Klein bestempelt de brief van Rutte als 'merkwaardig'. "Het maakt de hele gang van zaken een schertsvertoning. Rutte verschuilt zich achter zelf afgedwongen afspraken."

De weg naar WWIII

Even de tongen losmaken door buiten de mainstream media om te gaan. Ik vind persoonlijk dat het allemaal wat ver gaat, die opvijzeling van de nucleare paraatheid, de wederzijdse leger oefeningen nabij de Russische grenzen, de rethoriek wat betreft mensenrechten (die verder totaal genegeerd worden op andere lokaties) en de eindeloze pogingen problemen op te lossen door er bommen op te gooien. Maar waarom doen we het nou allemaal? Hier één visie met een duidelijke boodschap : dit is niet de Koude Oorlog 2.0. Dit is Wereldoorlog 3.0. Mee eens?

Nederlandse regering kan IS niet verbieden

De Nederlandse regering kan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) niet verbieden. Dat moet via de rechter, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

De bewindsman reageerde op het besluit van de Duitse regering om IS te verbieden. Nederland beschikt niet over het instrumentarium waarmee Duitsland de beweging kan verbieden. "Wij hebben ons eigen rechtsstatelijke instrumentarium", zei Opstelten vrijdagochtend voor aanvang van de ministerraad. Het kan, maar dan wel via het Openbaar Ministerie dat de rechter moet vragen om een verbod.

Opstelten noemde het verbieden van pedofielenvereniging Martijn daarbij als voorbeeld.

Duitsland heeft de islamitische terreurbeweging vrijdag per direct verboden. Niet alleen is de terreurbeweging verboden, ook het verspreiden van propaganda (onder andere op sociale media), het werven van nieuwe rekruten en het zoeken van financiers voor IS is strafbaar gesteld.

Aanvullende sancties tegen Rusland bekrachtigd

De Europese Unie heeft de nieuwe sancties tegen Rusland bekrachtigd. De sancties werden vrijdagochtend in het officiële staatsblad van de EU gepubliceerd.

De strafmaatregelen zijn met name gericht tegen grote energiebedrijven in het land, zoals Rosneft en Gazprom. De EU wil het voor bedrijven lastig maken geld op de Europese kapitaalmarkten op te halen.

Ook Russische banken en defensiebedrijven worden getroffen door de sancties. Verder zijn er 24 personen toegevoegd aan de zwarte lijst. Wie op die lijst staat mag niet naar de EU reizen. Hun tegoeden op Europese banken worden bovendien bevroren. Onder meer een aantal 'bewindslieden' van de volksrepubliek Donetsk is aan de lijst toegevoegd, net als een aantal Russische volksvertegenwoordigers.

De lidstaten hadden maandag al besloten sancties in te stellen. De invoerdatum was nog even uitgesteld omdat de lidstaten eerst wilden zien of het bestand in Oost-Oekraïne tussen regeringstroepen en pro-Russische separatisten werd nageleefd.

'Koopgolf Nederlands vastgoed in 2015'

De Nederlandse vastgoedmarkt groeit met veertien procent naar ongeveer 41,9 miljard euro eind 2015. Dat verwacht vastgoedadviseur JLL. Tussen nu en 2030 groeit het aantal beschikbare koopwoningen bovendien door de uitstroom van babyboomers, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

De verwachting van JLL is op basis van onderzoek onder twintig nationale en veertien internationale respondenten. De adviseur meldt dat beleggers bereid zijn meer risico te nemen. Woningen en kantoren zijn het populairst.

De nieuwe investeringen liggen dit jaar tussen de 7 en 7,5 miljard euro. Dat is veertig procent meer dan vorig jaar, toen het bedrag rond de vijf miljard euro lag. De eerste helft van dit jaar kende 4,1 miljard euro aan investeringen, wat neerkomt op een groei van 117 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Directeur beleggingen bij JLL Dré van Leeuwen noemt de lage vastgoedprijzen als de belangrijkste reden voor de groei. Ook de 'hoge mate van transparantie' en de 'stabiliteit in combinatie met de positieve economische vooruitzichten' zijn volgens Van Leeuwen belangrijk.

JLL stelt dat binnenlandse beleggers vooral kiezen voor woningen en buitenlandse beleggers voor kantoren. De helft van de kantoorinvesteringen kennen volgens JLL een hoger risico. Hieruit leidt JLL af dat beleggers er vertrouwen in hebben dat de kantoormarkt de komende jaren herstelt.

De vastgoedmarkt werd hard geraakt door de economische crisis van 2008, maar sinds vorig jaar schrijft de markt weer zwarte cijfers. Vastgoedadviseur JLL deed voor de 23e keer onderzoek naar het beleggingsbeleid van nationale en internationale beleggers in kantoren, winkels, woningen en bedrijfsruimten.

Babyboomers
De uitstroom van babyboomers (geboren tussen 1945 en 1960) levert volgens het PBL momenteel circa 30.000 beschikbare woningen per jaar op, aldus Het Parool. Dat loopt over 15 jaar op tot 50.000 per jaar. In diezelfde periode wordt een daling van het aantal jonge gezinnen verwacht. Onder meer om die reden wil het PBL enig optimisme omtrent het huidige woningmarktherstel temperen. De markt zou immers richting overschot kunnen bewegen. "Wees daarom voorzichtig met bouwen", aldus een woensdag verschenen rapport.

Timmermans begin oktober voor Europees Parlement

De aanstaande eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, wordt begin oktober ondervraagd door het Europees Parlement. Dat heeft het parlement vrijdag bekendgemaakt.

De hoorzittingen van de nieuwe commissarissen vinden plaats tussen 29 september en 7 oktober in Brussel. De zeven vicevoorzitters, onder wie Timmermans, komen als laatsten aan de beurt.

De precieze agenda van de hoorzittingen wordt volgende week bekendgemaakt. Sommige commissarissen moeten voor meerdere commissies verschijnen omdat ze uiteenlopende taken in hun pakket hebben.

Dat geldt ook voor Timmermans, die als vicevoorzitter 'horizontale bevoegdheden' heeft die alle vakgebieden van de Europese Commissie beslaan. Timmermans is belast met betere regulering en moet erop toezien dat de overige eurocommissarissen geen overbodige voorstellen presenteren.

Timmermans en de zes andere vicevoorzitters van de Europese Commissie kunnen, behalve door de parlementaire commissies, ook door de voorzitters van de politieke fracties in het parlement worden ondervraagd.

Het Europees Parlement gaat alle commissarissen die de nieuwe commissievoorzitter Jean-Claude Juncker presenteerde in vakcommissies aan de tand voelen. Daarna moet het voltallige parlement eind oktober zijn zegen geven aan de ploeg van Juncker, zodat de nieuwe commissie op 1 november aan de slag kan.

Aboutaleb herbenoemd als burgemeester Rotterdam

Ahmed Aboutaleb is herbenoemd als burgemeester van Rotterdam. De herbenoeming werd donderdag officieel beklonken door koning Willem-Alexander, laat de gemeente vrijdag weten. De gemeenteraad had al ingestemd met de herbenoeming van de oud-staatssecretaris.

De eerste termijn van de 53-jarige PvdA'er loopt in januari af. Hij blijft nog eens zes jaar de burgemeester van de Maasstad.

Franse president Hollande bezoekt Irak

De Franse president François Hollande is vrijdagochtend in de Iraakse hoofdstad Bagdad aangekomen. Hij wordt vergezeld door zijn ministers van buitenlandse zaken en defensie en zal besprekingen voeren met de nieuwe premier en president van Irak.

Waarschijnlijk zullen de besprekingen gaan over mogelijke Franse luchtaanvallen op de terroristische groep Islamitische Staat. Die aanvallen kunnen in coördinatie met de Verenigde Staten op korte termijn beginnen, als de Iraakse regering daar om vraagt.

Het bezoek van Hollande aan Bagdad en een conferentie over Irak volgende week in Parijs zijn bedoeld om de nieuwe Iraakse regering te versterken en de extremisten van IS te verzwakken.

Frankrijk was vorige maand het eerste Europese land dat wapens begon te verstrekken aan de Koerden in Irak om de oprukkende extremisten te weerstaan. Vermoedelijk enkele honderden radicalen zijn uit Frankrijk naar Syrië en Irak vertrokken om zich bij de extremisten aan te sluiten.

Doodstraf voor aanslag treinstation China

Een Chinese rechtbank heeft vrijdag drie mannen ter dood veroordeeld voor het plegen van een aanslag bij een treinstation in de stad Kunming. Dat melden Chinese staatsmedia. Een vrouw verdwijnt levenslang achter de tralies.

Bij de aanslag werden 31 mensen met messen om het leven gebracht. Volgens de rechtbank zijn de vier schuldig aan moord. Bovendien werden de drie mannen schuldig bevonden aan het opzetten en leiden van een terreurorganisatie, en de vrouw aan lidmaatschap daarvan.

De spanningen in China tussen Han-Chinezen en de etnische Oeigoeren liepen als gevolg van de aanslag op. Voorheen bleef de onrust vooral beperkt tot de provincie Xinjiang, maar na de aanslag in Kunming breidde deze zich uit naar de rest van China. De Oeigoeren voelen zich achtergesteld en onderdrukt door Beijing en menen dat ze overvleugeld worden door de Han-Chinezen.

Dilxat Raxit, woordvoerder van het World Uyghur Congress, vindt dat China zijn etnische beleid moet herzien. "China gaat de kwestie uit de weg dat Oeigoeren ervoor kiezen het land te ontvluchten, omdat ze de vervolging niet aan kunnen."

Opnieuw gevangenen geruild in Oekraïne

De Oekraïense regering en de rebellen hebben vrijdag tientallen gevangenen geruild. De ruil is onderdeel van een wapenstilstand die eerder deze maand werd gesloten. De overdracht had plaats in de nachtelijke uren bij het rebellenbolwerk Donetsk onder het toeziend oog van internationale waarnemers.

Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko zijn 36 militairen na onderhandelingen vrijgelaten. Donderdag waren ook al 21 militairen op vrije voeten gesteld. In ruil voor de militairen werden 31 rebellen vrijgelaten.

Naar verluidt worden door beide kampen honderden mensen vastgehouden, maar harde cijfers ontbreken tot dusver.

Het staakt-het-vuren tussen de rebellen en het regeringsleger werd vorige week vrijdag overeengekomen, maar is al herhaaldelijk geschonden. Kort na de gevangenruil werd bij Donetsk alweer raketvuur gehoord.

'Zes miljard smartphoneverbindingen in 2020'

De mondiale hoeveelheid smartphoneverbindingen verdrievoudigt tussen nu en 2020 naar ongeveer zes miljard. Veruit de meeste aansluitingen komen tegen die tijd uit opkomende economieën. Dat voorspelt de mondiale branchevereniging voor aanbieders van mobiele telefonie GSMA.

Van de mobiele aansluitingen zijn er twee op de drie tegen die tijd bedoeld voor een smartphone. Tablets, routers en 'gewone' mobiele telefoons zijn over zes jaar goed voor de overige drie miljard verbindingen, denkt de branchevereniging.

Een van de opkomende markten, China, is nu al met afstand de grootste smartphonemarkt ter wereld, met 629 miljoen aansluitingen. Nummer twee zijn de Verenigde Staten, met bijna 197 miljoen aansluitingen. Brazilië is derde met bijna 142 miljoen aansluitingen. India, net als Brazilië een opkomende economie, is vierde met 111 miljoen smartphoneaansluitingen.

In 2020 zijn opkomende markten goed voor vier op de vijf smartphoneaansluitingen wereldwijd. Steeds meer mensen kunnen zich een smartphone veroorloven, omdat er steeds goedkopere versies beschikbaar worden, aldus de GSMA.

Oppositie krijgt eindelijk Prinsjesdagstukken

De oppositiepartijen krijgen samen met de rest van de Tweede Kamer vrijdag eindelijk inzage in de begrotingsstukken voor Prinsjesdag. Zij moeten daarover echter nog hun mond houden tot koning Willem-Alexander dinsdag de Troonrede heeft uitgesproken en de stukken officieel worden gepresenteerd. De Miljoenennota staat op beveiligde usb-sticks, waarvan er per fractie maar een paar worden uitgedeeld.

De gegevensdragers worden naar verluidt rond 15.00 uur verstrekt in een gesloten envelop. Voor het openen van stick en de bestanden is een code nodig, en de teksten kunnen niet worden geprint of gekopieerd. Wel kunnen de stukken worden gemaild, maar de ontvangers hebben weer een code nodig om de bestanden te openen. Ook moet een geheimhoudingsverklaring worden ondertekend.

Kamerleden die deze geheimhoudingsplicht schenden kunnen op sancties rekenen. Zo werd toenmalig PvdA-Kamerlid Paul Tang in 2009 een maand op non-actief gesteld toen duidelijk werd dat hij een Prinsjesdagstuk had gelekt aan RTL Nieuws. Een woordvoerder van de Tweede Kamer wilde donderdag desgevraagd niets kwijt over de procedure over de verstrekking van de usb-sticks, omdat het een interne aangelegenheid betreft.

De procedure leidt tot gemor onder de oppositie. Ronald van Raak (SP) noemt de gang van zaken 'verschrikkelijk omslachtig'. Hij zei donderdag dat het kabinet hiermee 'wantrouwen uitstraalt'. Ten onrechte. "Het lek zit bij de premier zelf." En de oppositie is al des duivels, omdat de afgelopen tijd al tal van maatregelen uitlekten.

Onder aanvoering van Van Raak probeerden de partijen die niet zijn betrokken bij het opstellen van de begroting premier Mark Rutte (VVD) ertoe te bewegen de stukken per direct te publiceren. Met een verwijzing naar de grondwet die voorschrijft dat de begroting op Prinsjesdag wordt ingediend, wees Rutte dit verzoek keer op keer van de hand. Nadat nieuws uit de begroting bleef uitlekken, sprak SP-leider Emile Roemer van 'minachting van het parlement'.

Ook RTL Nieuws probeerde het kabinet ertoe te bewegen de stukken te publiceren en spande daarvoor een kort geding aan. De rechter gaf het nieuwsprogramma donderdagavond echter nul op het rekest.

Ook Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) vindt dat de begrotingsstukken naar de Kamer moeten worden gestuurd zodra ze klaar zijn. Het is beter als over de inhoud van de begroting wordt gepraat in plaats van over de 'reuring' die het voortijdig lekken van de stukken met zich meebrengt, zei ze tegen BNR. "Ik denk dat het slecht is voor het politieke debat en ook slecht voor het aanzien van de Kamer dat we dit soort discussies hier nu weer hebben."

Rutte houdt voet bij stuk, al lijkt hij in een brief aan de Tweede Kamer te erkennen dat het weinig zin heeft om te wachten tot Prinsjesdag. "Met uw Kamer constateer ik dat het al meer dan een decennium niet mogelijk is gebleken voortijdige berichtgeving over de (mogelijke) inhoud van de begrotingsstukken te voorkomen."

Australië verhoogt niveau terreurdreiging

De Australische regering heeft het terreurdreigingsniveau opgeschaald van 'medium' naar 'high', het een na hoogste niveau op een schaal van vier. Premier Tony Abbott zei vrijdag dat dit is gebeurd op advies van de Australische Veiligheidsinlichtingenorganisatie (ASIO).

Volgens de binnenlandse veiligheidsdienst is er geen concrete terreurdreiging, maar is de kans op een terroristische aanslag in de afgelopen maanden wel toegenomen, voornamelijk doordat jonge Australiërs zich hebben aangesloten bij de extremistische groep Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Het is voor het eerst sinds de invoering van de risicoschaal in 2003 dat het terreurniveau hoger wordt ingeschat dan 'medium'. Volgens Abbott zal het publiek merken dat er meer politie en bewaking op de been is op lucht- en zeehavens, bij militaire bases en overheidsgebouwen en bij grote publieke evenementen.

De Australische autoriteiten vermoeden dat minstens zestig Australische staatsburgers zich hebben aangesloten bij IS of het met Al-Qaida verbonden Nusrafront in Irak en Syrië. Nog eens vijftien Australische strijders zijn omgekomen, twee van hen bij zelfmoordbomaanslagen. In Australië zelf zijn bijna honderd Australiërs die de extremistische groepen actief ondersteunen met het ronselen van strijders, het opkweken van kamikazekandidaten en het vergaren van geld en uitrusting. Meer dan twintig jihadisten zijn inmiddels uit het Midden-Oosten naar Australië teruggekeerd, zei Abbott.

De Australische regering beschouwt IS als een ongekende binnenlandse bedreiging. Om die het hoofd te bieden wil de regering deze maand strenge nieuwe antiterreurwetten indienen bij het parlement. De uitgaven voor de inlichtingendiensten, politie en grensbewaking worden in de komende vier jaar met 445 miljoen euro verhoogd.

Van Aartsen: laat gemeenten belasting innen

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om belastingen te heffen, die nu door het rijk worden geïnd. Hiervoor moeten wel de rijksbelastingen omlaag. Dat vindt burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen, zegt hij in Het Financieele Dagblad van vrijdag.

Steden krijgen wereldwijd een steeds grotere rol op economisch en bestuurlijk gebied, stelt de VVD'er. Daar horen volgens hem ook betere sturingsmiddelen bij, zoals het heffen van belasting. "De collectieve lasten mogen niet omhoog, dus de rijksbelastingen moeten dan dalen."

Volgens Van Aartsen is het niet meer van deze tijd dat Nederlandse gemeenten geen eigen belastinggebied hebben. Veel Europese steden hebben dat wel. "Groei komt niet aan de tekentafel van de landelijke overheid tot stand, maar in de steden."

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) noemt het voorstel 'op zichzelf een interessante gedachte' en 'niet onlogisch'. "Maar er zitten wel veel haken en ogen aan", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

Als voorbeeld noemde hij de verschuiving van de inkomstenbelasting naar de lokale belasting. De inkomstenbelasting is inkomensafhankelijk, lokale belastingen niet per se. "Wat betekent dat voor de inkomensverdeling? Er zijn echt nog wel wat dingen om over na te denken."

OM denkt daders crash MH17 te kunnen vinden

Het Openbaar Ministerie sluit zeker niet uit dat personen die verantwoordelijk zijn voor het neerschieten van vlucht MH17 boven Oekraïne kunnen worden geïdentificeerd. Het onderzoek gaat wel lang duren. Dat meldt hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke vrijdag op een persconferentie.

Volgens Westerbeke krijgt het scenario dat het vliegtuig is neergeschoten nu de meeste aandacht. Direct na de ramp is begonnen met het onderzoek, aldus de hoofdofficier.

Westerbeke waarschuwt dat het onderzoek in een land dat van conflict in conflict valt moeilijk zal zijn en lang zal duren. Hij vergelijkt het onderzoek met dat na de Lockerbie-aanslag in 1988. Dat onderzoek duurde drie jaar. De hoop is wel dat het nu sneller gaat.

Een deel van het onderzoek richt zich op 25 metalen objecten die zijn gevonden in de lichamen van de slachtoffers en in wrakstukken. Ook onderzoekt de politie ruim 350 miljoen webpagina's, duizenden foto's en honderden filmpjes op mogelijk bewijsmateriaal.

Vlucht 17 van Malaysia Airlines stortte op 17 juli neer in het zuidoosten van Oekraïne, dat in handen is van pro-Russische rebellen. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Dinsdag publiceerde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het eerste rapport over de vliegramp. Hieruit bleek dat het vliegtuig werd doorboord door een groot aantal objecten.

Lid motorclub No Surrender opgepakt om wapens

De politie in Arnhem heeft woensdag een lid van de motorbende No Surrender aangehouden met meerdere wapens in zijn auto. De 38-jarige man uit Veldhoven had een vuurwapen, een bijl en een boksbeugel bij zich. Een 29-jarige man uit Oss die bij hem in de auto zat werd ook gearresteerd, meldt de politie vrijdag.

Het bendelid zou woensdag eerder op de dag iemand hebben bedreigd. Toen agenten hem aantroffen reed hij rond met de wapens in zijn auto. Beide mannen zitten nog vast voor onderzoek.

NAVO aansprakelijk gesteld voor chroomverf

De NAVO wordt aansprakelijk gesteld voor de schade die werknemers van defensie in de jaren negentig hebben opgelopen doordat ze waren blootgesteld aan schadelijke stoffen op NAVO-depots en werkplekken. De werknemers zouden onvoldoende beschermd hebben gewerkt. Dat zegt letselschadeadvocaat Rob Bedaux vrijdag.

Volgens Bedaux, die 87 mensen vertegenwoordigt, was de NAVO formeel de opdrachtgever voor werkzaamheden op de vijf (voormalige) Nederlandse materieeldepots. "Als de NAVO werkzaamheden delegeert die ze zelf zouden kunnen doen, dan zijn ze aansprakelijk. Uiteindelijk heeft de NAVO zijn verantwoordelijkheid niet genomen in de bescherming van de werknemers. Dat is zeer ernstig."

Het ministerie van Defensie onderzoekt momenteel in hoeverre werknemers zijn blootgesteld aan de schadelijke camouflageverf CARC, waarin het kankerverwekkende chroom-6 was verwerkt. Volgens Bedaux is de rol van een rechter daarin echter onvermijdelijk, omdat hij 'niet voor honderd procent overtuigd is dat een intern onderzoek volledig objectief is'.

De gemeten concentraties chroom-6 zouden op de werkplekken ver boven de veiligheidsnorm uitstijgen. Tot eind jaren negentig werden werknemers hier niet of nauwelijks tegen beschermd.

Zodra Bedaux voor zijn cliënten de rechtsbijstandverzekering rond heeft, stapt hij naar de rechter. Hij zegt niet te weten wie daarbij aanwezig zal zijn. "Dat maakt me ook niet uit. Het gaat mij om een verhoor waaruit blijkt dat de gezondheid van de mensen in verband kan worden gebracht met de stoffen op de werkplaatsen. Dat gebeurt niet in een onderzoek van defensie."

Woensdag werd bekend dat veel meer werknemers van defensie zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen. Niet alleen op de NAVO-depots, maar ook op andere werkplaatsen is gewerkt met de camouflageverf. Bijna tweehonderd werknemers van de NAVO-depots hebben inmiddels bij diverse letselschadebureaus gemeld dat ze ziek zijn geworden door hun werk met camouflageverf.

Nederland hoopt op Amerikaans ebolamedicijn

Nederland hoopt dat de twee Nederlandse artsen die mogelijk ebola hebben in eigen land kunnen worden behandeld met het experimentele Amerikaanse medicijn, als dat nodig blijkt. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vrijdagochtend gezegd bij aanvang van de ministerraad. De twee artsen zijn in Sierra Leone blootgesteld aan een besmette ebolapatiënt.

"We proberen dat experimentele medicijn van de Verenigde Staten naar Nederland te krijgen. Dat is nog niet zo, maar ook daar zijn we druk mee bezig", zei Schippers.

De minister zei verder dat Nederland klaar is voor de opvang van de Nederlandse artsen. "We proberen deze artsen zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen, natuurlijk op een manier dat zij geen andere mensen kunnen besmetten", zei Schippers voor de camera van de NOS. "Hier zijn wij er klaar voor. Ebola woedt al een tijdje in Afrika, dus wij zijn hier wel voorbereid op mensen die eventueel besmet zouden kunnen zijn."

Honderd huizen sneller door NAM geïnspecteerd

Zo'n honderd woningen in het Groningse dorp Winsum worden versneld door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geïnspecteerd, nadat in dezelfde soort huizen in Warffum, verderop in het aardbevingsgebied, constructiefouten waren gesignaleerd. De gebreken zijn van dien aard, dat bij een nieuwe aardbeving gevaar voor de bewoners kan ontstaan. Dat meldt de NAM vrijdag.

De problemen doen zich vooral voor bij de verbinding tussen muur en plafond, aldus de NAM. "Dit moet wellicht worden verstevigd om een zwaardere aardbeving te doorstaan", aldus een woordvoerder. Ook brokkelt bij de huizen het cement meer af dan bij andere huizen.

In één van de woningen in Winsum is al een constructiefout is gevonden. In dit pand zijn stutten geplaatst."Dat was een gestript pand waar we goed konden zien wat er mis was. Dit wil niet zeggen dat het in elk huis voorkomt", aldus de woordvoerder.

De huizen met gebreken zijn zogenoemde Jarino-woningen, in de jaren '70 neergezet door het toenmalige bouwbedrijf Jarino uit Rhoden. In Noord-Groningen staan tientallen van dit soort woningen. De NAM vond in Warffum ook al dertien huizen waar zich vergelijkbare problemen voordeden. De huizen in Warffum zijn inmiddels al preventief aangepakt.

Het aanpakken van de huizen kan leiden tot 'ingrijpende maatregelen', aldus de NAM. De maatschappij wijst naar de situatie in Warffum, waar mensen tijdens de renovatie vier tot zes weken ergens anders moesten logeren.

De NAM houdt maandag een bijeenkomst in Winsum over de inspecties. Dan wordt ook meer duidelijk op welke termijn de maatschappij de woningen wil inspecteren. De NAM stelt met gemeenten een plan op om alle Jarino-woningen op korte termijn te inspecteren. Het is nog niet bekend hoeveel huizen in andere dorpen moeten worden gerenoveerd.

Duitsland verbiedt Islamitische Staat

Duitsland heeft 'met onmiddellijke ingang' de extremistische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verboden. Dat heeft de Duitse minister van binnenlandse zaken Thomas de Maizière vrijdag gezegd, meldt de Süddeutsche Zeitung. Het verbod gaat om 12.00 uur in als het officieel is gepubliceerd in de Bundesanzeiger.

Niet alleen is de terreurbeweging verboden, ook het verspreiden van propaganda (onder andere op sociale media), het werven van nieuwe rekruten en het zoeken van financiers voor IS is verboden.

"Het verbod is een belangrijke stap in de strijd tegen internationaal terrorisme", zei De Maizière op een persconferentie in Berlijn. De minister wees op het gevaar dat terugkerende jihadstrijders vormen. "We weten niet wat ze doen. Het kan zijn dat ze hier aanslagen voorbereiden."

Typhoon maakte beste album van afgelopen jaar

Typhoon heeft donderdagavond de 3voor12 Award gewonnen. De rapper kreeg de prijs voor het beste Nederlandse album van de afgelopen twaalf maanden voor zijn plaat Lobi Da Basi, die in juni verscheen.

De jury noemde Lobi Da Basi een 'supercompleet album zoals dat tegenwoordig bijna niet meer gemaakt wordt'. "Het lijkt wel een boek, een kunstwerk met een kop en een staart, waarin je persoonlijk toegesproken lijkt te worden", oordeelde de jury. "De muziek verrast vanaf de eerste noot: het is een warme, intieme plaat met een optimistische melancholie door de prachtige blazersarrangementen."

Typhoon maakt volgens de jury onder leiding van 3voor12-eindredacteur Willem van Zeeland geen hiphop, maar 'poëzie op een hiphopbeat'. "Zijn stem danst op de muziek en de scherpe gevatte teksten grijpen de tijdsgeest."

Voor de 3voor12 Award waren dit jaar twaalf albums in de race. Typhoon liet onder anderen Blaudzun, Thomas Azier, De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig achter zich. De prijs werd dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Aan de 3voor12 Award is een bedrag van 1203,12 euro verbonden. Eerder wonnen onder anderen Voicst, Opgezwolle en Moss de prijs. Vorig jaar maakte Jacco Gardner het beste album.

[Upd] Drie uit drie in groepsfase rugbysters op weg naar World Series

De Nederlandse rugbysters zijn in Hong Kong uitstekend begonnen aan het kwalificatietoernooi voor het derde seizoen van de Sevens World Series, het grootste jaarlijkse toernooi in het vanaf 2016 olympische rugby sevens.

Aan de World Series doen zeven vaste landen mee, de zogenaamde core nations. Eerst is er vrijdag en zaterdag een kwalificatietoernooi met twaalf landen, waaronder Nederland, waarvan de vier halve finalisten zich bij de core nations voegen en dus de wereld over mogen reizen in de World Series. 

Vrjidag wordt de groepsfase gespeeld, waarin Nederland het op moet nemen tegen gastland Hong Kong, Portugal en Brazilië. Alleen Nederland en de Braziliaanse dames hebben al ervaring in de World Series: Brazilië werd in de afgelopen twee jaar elfde en tiende, Nederland werd vorig jaar elfde en pakte in het eerste seizoen de zevende plaats.

In het Shek Kip Mei Stadium in Hong Kong stond eerst de wedstrijd tegen het thuisland gepland. Nederland stond halverwege met 10-0 achter, maar door een try van Tessa Veldhuis en de conversion van Lorraine Laros kwamen de dames terug tot 10-7. Een score van Annemarije van Rossum bracht de eindstand op het bord: 12-10 voor Nederland. 

De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen Portugal, in de stromende regen. Van Rossum bracht Nederland, met de conversion van Laros erbij, op 7-0. In de slotminuut kon Pien Selbeck nog een try maken, waarna Van Rossum zorgde voor de 14-0 eindstand.

De derde en laatste wedstrijd van de dag, tegen Brazilië, staat om ongeveer 11.15 uur Nederlandse tijd op het programma en zal net als het hele toernooi live te kijken zijn op het officiële YouTube-kanaal van de Aziatische rugbybond.

Update 11.41 uur

De Nederlandse dames hebben ook de derde en afsluitende groepswedstrijd gewonnen. Tegen de sterkste tegenstander in de groep, Brazilië, was het een spannende wedstrijd. Kort voor het einde kon Paula Schouten loskomen van de Braziliaanse verdediging, waarna Annemarije van Rossum voor de try kon zorgen. Lorraine Laros maakte de conversion en bracht daarmee de eindstand op 7-0.

Zaterdag wordt de knock-outfase van het toernooi gespeeld, te beginnen met de kwartfinales. Als Nederland daarin wint en dus de halve finales bereikt, staan de Ladies7 in de World Series, die op 4 december in Dubai hun eerste toernooi van het seizoen kennen.

Williams wil in 2016 voor wereldtitel gaan

Het Formule 1-team Williams wil in 2016 weer mee gaan doen om de wereldtitel, zo heeft technisch directeur Pat Symonds aan GPUpdate laten weten. Dit jaar zit de renstal uit Grove weer flink in de lift na een aantal magere jaren te hebben gekend. Deze lijn moet nu doorgetrokken worden.

Symonds: "We hebben een goed fundament om op verder te bouwen. Ik probeer altijd verder dan een jaar vooruit te kijken, dus ik ben op dit moment meer bezig met 2016 dan met 2015, en ik geloof dat we dan om de titel mee kunnen doen. Het kampioenschap winnen is weer een ander verhaal - er zijn een paar teams die over een enorm budget beschikken - maar ik denk dat we ons over twee jaar zeker in het gevecht kunnen mengen."

Voor dit jaar ruilde Williams de Renault-motoren om voor die van Mercedes. Dit heeft het team geen windeieren gelegd, want in de laatste zes races werden vijf podiumplaatsen gepakt. Toch ligt het recente succes volgens Symonds niet alleen aan de krachtbron. "We hebben een auto die op alle circuits goed presteert en hebben grote stappen gemaakt als het gaat om bandenmanagement. Dat laatste speelt een grotere rol dan veel mensen denken. In Singapore zullen we het waarschijnlijk iets moeilijker hebben dan in Monza, maar in Austin, Suzuka en Abu Dhabi zou het weer goed moeten gaan."

Dying Light 27 januari speelbaar

Dying Light van de Poolse developer Techland krijgt eindelijk een releasedatum. Op 27 januari 2015 zal het spel beschikbaar zijn voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en Windows. Helaas voor ons Europeanen kunnen wij het pas 30 januari spelen.

Naast de bekendmaking van de releasedatum heeft Techland ook gezegd dat wanneer je het spel pre-ordert speciale DLC krijgt. Met deze DLC kun je als zombies spelen in de PvP-modus van het spel. 

Dying Light

AZ spreekt pas maandag met Van Basten

AZ spreekt pas maandag met trainer Marco van Basten over een mogelijke terugkeer voor de spelersgroep. "De wil om met elkaar door te gaan is er van beide kanten nog steeds", vertelt technisch directeur Earnest Stewart vrijdag aan VI. De Amerikaan reageert daarmee op berichten in De Telegraaf over een vertrek van Van Basten uit Alkmaar.

Van Basten ontbreekt al enkele weken vanwege hartkloppingen. De oud-spits heeft die gezondheidsklachten sinds zijn vader in de voorbereiding op het nieuwe seizoen overleed. "Marco heeft veel lichamelijke ongemakken gehad in de afgelopen periode en daarom moet hij rust houden", verklaart Stewart. "Wij gaan zoals afgesproken na de wedstrijd tegen Heerenveen met elkaar om de tafel om te kijken hoe Marco en AZ verder kunnen gaan met elkaar."

In Van Bastens afwezigheid worden zijn taken waargenomen door zijn assistenten Alex Pastoor en Dennis Haar. Pastoor zou tot hoofdtrainer worden benoemd als Van Basten echt stopt, meldde De Telegraaf.

Pistorius schuldig aan dood door schuld

De wereldberoemde gehandicapte atleet uit Zuid-Afrika, Oscar Pistorius, is vrijdag door de rechter in Pretoria schuldig bevonden aan dood door schuld. Rechter Thokozile Matilda Masipa achtte bewezen dat de 27-jarige Pistorius 14 februari vorig jaar zijn 29-jarige vriendin Reeva Steenkamp heeft doodgeschoten.

Hij had weliswaar niet de intentie haar te doden, maar handelde bewust en veel te gehaast met buitensporig geweld toen hij op een deur schoot waar hij een inbreker achter vermoedde.

Masipa zette donderdag al uiteen dat ze niet bewezen acht dat Pistorius met voorbedachten rade Steenkamp heeft vermoord.

Pistorius schuldig aan dood door schuld
Pistorius schuldig aan dood door schuld (Foto: ANP)

Borsten Bobbi Eden te groot voor trouwjurk

Een passende trouwjurk vinden was voor Bobbi Eden een behoorlijke opgave. De Haagse pornoster liet haar borsten twee jaar geleden flink vergroten en had moeite een japon te vinden die haar voorgevel omsluit. "Vind maar eens een trouwjurk met die cup", verzucht Edens echtgenoot Marq voor de camera van Novum Nieuws.

Hoewel haar borsten shoppen niet altijd makkelijk maken, is Eden wel erg content met haar voorgevel. "Ik ben heel blij met m'n ogen en nu ook wel met m'n borsten", antwoordde de als Priscilla Hendrikse geboren pornoster op de vraag wat haar mooiste lichaamsdelen zijn. "Ik vond ze vroeger een beetje klein. Ik ben van een cup C naar cup F/G gegaan."

Die aanpassing was even wennen voor Bobbi. "Het scheelt een paar kilo", merkt Marq op. "De eerste weken loop je een beetje gebogen", herinnert Eden de tijd na haar operatie. "Maar nu loop ik alleen nog maar rechtop. Ik ben er echt blij mee."

De flinke voorgevel maakte van Eden volgens haar echtgenoot een heuse rampbruid. "Echt een bridezilla", verzucht Marq tot schrik van Eden. "Ja, als je het over m'n borsten heb wel ja", moet de pornoster toegeven. In hun RTL-realityshow Bobbi Eden: Dubbel D in LA maken de twee zich op voor een huwelijk in Las Vegas. Daar willen Bobbi en Marq hun trouwgeloften nogmaals uitspreken.

NPO: vertrouwen in Jeroen Pauw

Ondanks tegenvallende kijkcijfers van Pauw haalt de NPO het praatprogramma niet vroegtijdig van de buis. Presentator Jeroen Pauw mag in elk geval tot juni 2015 door met het programma. "Ik heb alle vertrouwen dat het goedkomt", zegt tv-directeur Frans Klein van de NPO vrijdag in het AD.

"De afspraak was in elk geval tot juni 2015", legt Klein uit. "Ik zie geen reden dat niet uit te voeren."

De nieuwe talkshow moet het tot nu toe stellen met tegenvallende kijkcijfers. In elk geval zijn ze met een gemiddelde van een half miljoen beduidend lager dan die van concurrent RTL Late Night van Humberto Tan, die een gemiddelde van zevenhonderdduizend kijkers per avond scoort.

"In deze fase moet het programma eigenlijk zevenhonderdduizend à achthonderdduizend kijkers halen," geeft Klein toe. "Maar De Wereld Draait Door had het in het begin ook moeilijk."

Eerder liet Klein nog weten dat hij de talkshow Knevel & Van den Brink van de buis had gehaald omdat hij een half miljoen kijkers voor die show te mager vond. "Maar Pauw is net twee weken bezig. We moeten de makers in de gelegenheid stellen om de juiste vorm te vinden."

[Vid] Tophonkballer gewond na fastball in gezicht

Honkballer Giancarlo Stanton van de Miami Marlins is bij een bizar incident gewond geraakt aan zijn gezicht. In een wedstrijd tegen de Milwaukee Brewers kwam een zogenaamde fastball van Brewers-pitcher Mike Fiers met ruim 140 kilometer per uur vol op het hoofd van de onfortuinlijke Stanton terecht.

Na het ongeval lag Stanton - met 37 stuks de nummer twee in de ranglijst van aantal homeruns dit jaar - minutenlang stil op de grond, terwijl hij verzorgd werd door medisch personeel. Daarna werd hij met een brancard van het veld gehaald en naar een ziekenhuis gebracht voor onderzoek. Daar bleek hij onder meer diverse breuken, flinke schade aan zijn gebit en meer verwondingen op te hebben gelopen.

"Hij is op het veld niet buiten bewustzijn geraakt, maar hij bloedde wel hevig uit zijn mond", aldus de manager van de Marlins, Mike Redmond. Het lijkt erop dat het seizoen voor Stanton voorbij is, hoewel Redmond dat nog niet kon bevestigen: "Ik weet het niet..het ziet er niet goed uit, dat is duidelijk. Het is verschrikkelijk, voor ons, maar ook voor hem om op deze manier zijn seizoen mogelijk af te sluiten."

Ook de catcher van de Brewers, Jonathan Lucroy, was erg geschrokken van het voorval dat zich recht voor hem afspeelde: "Ik weet niet wat ik ervan moet zeggen man..hij had zijn ogen dicht en lag daar maar. Ik weet het niet, ik heb maar afstand genomen toen de trainers eraan kwamen en was min of meer aan het bidden dat hij in orde zou zijn. Ik ben zelf ook wel eens zo geraakt, dat wens je niemand toe."

De 'dader', pitcher Fiers, maakte zich uiteraard ook grote zorgen. "Het spijt me enorm wat er vandaag gebeurd is", begon hij via Twitter richting Stanton. "Ik kan me niet eens voorstellen hoe jij en je familie zich nu moeten voelen. Mijn gedachten zijn bij jullie. Ik voel me verschrikkelijk en hoop dat je zo snel mogelijk kunt herstellen."

Opvallend was dat Reed Johnson, die het stokje overnam van Stanton, al bij zijn eerste slag op de hand geraakt werd door een pitch van Fiers, wat tot grote consternatie leidde op het veld. Zowel die bal, als de bal die tegen Stanton aankwam, werden namelijk door de scheidsrechters gezien als swing, een slag, en niet als een hit-by-pitch, tot groot ongenoegen van de Marlins.

Stanton wordt vol in het gezicht geraakt door een pitch van Fiers (Bron: YouTube)

Canning wint Challenge Sprint Pro in Québec

De Canadese wielrenner Cody Canning heeft verrassend de Challenge Sprint Pro gewonnen, de traditionele wedstrijd voor sprinters een dag voor de ProTour-wedstrijd in Québec. Canning versloeg in de finale de Fransman Bryan Coquard, de winnaar van vorig jaar, Australiër Steele von Hoff en de Canadees Elliot Doyle.

Aan de wedstrijd nam één Nederlander deel. Nick van der Lijke, renner van Belkin, werd laatste in zijn heat van de kwalificatie. Vrijdag is de Grand Prix Cycliste de Québec. De koers werd vorig jaar gewonnen door Robert Gesink. 

Eerste PVV-kindje op komst

PVV-Tweede Kamerlid Fleur Agema is zwanger. Dat heeft ze donderdag bekendgemaakt tegenover televisieprogramma Pownews. Oud-PVV-Kamerlid Leon de Jong mag zichzelf de gelukkige vader noemen.

"De eerste PVV-baby, daar heb jij de primeur van", zei Agema tegenover verslaggever Jan Roos. Het Kamerlid verklapte verder dat ze een meisje verwacht, dat rond Valentijnsdag zal worden geboren. De baby is gepland. "We hebben er bewust voor gekozen geen voorbehoedmiddelen te gebruiken."

Leon de Jong, inmiddels gemeenteraadslid voor de PVV in Den Haag, en Agema maakten ruim vier maanden geleden bekend een stel te zijn. Agema deed dat in een column die ze voor een tijdschrift op internet schrijft.

Haags gezin naar Syrië vertrokken

Een gezin uit Den Haag is begin deze maand naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij terreurorganisatie IS. Het gaat volgens de Volkskrant om een man, een vrouw en een kind. De gemeente wil er volgens de krant niets over kwijt.

Eerder werd al bekend dat ook gezinnen uit Amersfoort en Hilversum naar Syrië zijn vertrokken. Twee gezinnen uit Huizen zouden van plan zijn geweest te vertrekken. De ouders werden eind vorige maand gearresteerd op verdenking van het steunen van de gewapende strijd van IS. Ze zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Nederlanders mogelijk besmet met ebolavirus

Twee Nederlandse artsen zijn in Sierra Leone mogelijk besmet geraakt met het ebolavirus. Ze zijn vorige week tijdens hun werk in het Lion Heart Medical Centre in Yele in aanraking geweest met een patiënt die later ebola bleek te hebben, laat de Lion Heart Foundation weten.

De artsen, Edri Huizenga en Nick Zwinkels, droegen tijdens het contact geen beschermende kleding omdat toen nog niet bekend was dat de patiënt besmet was met het virus. De patiënt zou inmiddels zijn overleden. De Nederlanders hebben nog geen symptomen, maar de ziekte openbaart zich meestal pas na een paar weken.

De artsen komen volgens de Lion Heart Foundation zaterdag terug naar Nederland. Ze kunnen niet met een gewone lijnvlucht komen, omdat ze anderen kunnen besmetten. Eenmaal in Nederland worden ze vermoedelijk in quarantaine geplaatst.

De artsen komen uit Reeuwijk en Apeldoorn. De kliniek in Yele waar ze werkten, die zich richtte op het bestrijden van malaria en kindersterfte, is inmiddels door de overheid gesloten.

In Bangkok is een 52-jarige Nederlander in quarantaine geplaatst omdat gevreesd wordt dat hij besmet is met het virus. Volgens de Thaise krant The Nation kwam de zakenman met hoge koorts terug in Thailand van een reis uit Nigeria.

Russen knijpen gas Polen, Slowakije en Oostenrijk af

Oostenrijk krijgt sinds donderdag vijftien procent minder gas uit Rusland geleverd. Eerder al meldden Polen en Slowakije lagere gasleveringen dan normaal. Dat schrijft de Duitse zakenkrant Handelsblatt vrijdag. Of de geknepen gaskraan technische of politieke oorzaken heeft, is niet duidelijk.

Polen kreeg woensdag al 24 procent minder gas geleverd. De Russische gasleverancier Gazprom deed die claims toen af als 'vals'. Volgens de Poolse beheerder PGNiG lagen de gasleveranties donderdag 45 procent lager. Slowakije zou tien procent minder gas uit Rusland krijgen.

Volgens de Oostenrijkse gasbeheerder E-Control is een mogelijke oorzaak dat Rusland zijn voorraad aan het aanvullen is, en daarom minder gas beschikbaar heeft voor export. Rusland levert het gas echter via Oekraïne en Wit-Rusland. Het kan volgens het Handelsblatt daarom ook zijn dat Rusland wil voorkomen dat Oekraïne zijn hand weet te leggen op het Russische gas. Oekraïne krijgt sinds juni geen gas meer van Rusland, omdat de landen het niet eens werden over de te betalen prijs.

'IS telt 20.000 tot 31.500 strijders'

De terreurgroep Islamitische Staat kan volgens nieuwe schattingen van de Amerikaanse geheime dienst CIA in Syrië en Irak over tussen de twintigduizend en 31.500 strijders beschikken. Dat is twee tot ruim drie keer meer dan in eerdere schattingen van de CIA.

De nieuwe schatting is gebaseerd op inlichtingenrapporten van mei tot augustus. Volgens een woordvoerder van de CIA trekt de extremistische groep door successen op het slagveld en sinds het uitroepen van een kalifaat in juni meer rekruten aan.

'Van Basten stopt als trainer AZ'

Marco van Basten legt zijn taken als trainer van AZ neer. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Hij zat al een een tijdje ziek thuis en zou zijn werkzaamheden volgende week hervatten, maar heeft volgens de krant nu besloten dat hij stopt.

Van Basten blijft volgens de krant mogelijk wel aan als adviseur. De beoogde opvolger is Alex Pastoor, die momenteel al als interim-trainer werkt en de assistent van Van Basten was.

De 49-jarige Van Basten tekende deze zomer voor twee jaar bij AZ. Hij kampte na het overlijden van zijn vader in juli met hartkloppingen.

Brawn niet in gesprek met Ferrari

Ross Brawn is niet bezig met een mogelijke terugkeer bij Ferrari. De 59-jarige Brit is momenteel na zijn vertrek bij Mercedes met pensioen en werd veelvuldig aan de Italiaanse renstal gelinkt. Hij is echter niet van plan om weer aan het werk te gaan.

Brawn is geen onbekende van Ferrari, want hij vormde met Jean Todt en Michael Schumacher een driehoek die vijf wereldtitels opleverde. Daarna kwam de Brit bij Honda terecht en nam voor het seizoen 2009 de renstal over van de Japanners. Dit leverde meteen de wereldtitels op, waarna zijn team verkocht werd aan Mercedes. Daar bleef Brawn nog tot vorig jaar actief tot hij op een zijspoor werd gezet en met pensioen ging.

De Brit sprak met Auto Motor und Sport. "Ik ben op het ogenblik niet bezig met een functie bij Ferrari of waar dan ook. Mijn bezoek aan Maranello in mei was puur privé. We hebben een beetje over het 'wat als' gepraat, maar dat was niet serieus. Ik haal me voorlopig niets in het hoofd." Toch sluit Brawn niet uit dat hij ooit weer in de Formule 1 zijn neus aan het venster zal steken. "Zeg nooit nooit."

Partijen tekenen nieuw schaatsakkoord

De KNSB, de Vereniging voor Professioneel Schaatsen (VPS) en de Atletenvereniging hebben donderdag de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. In de overeenkomst, die de komende twee jaar van kracht is, staan onder meer afspraken over de verdeling van de reclamelogo's op de pakken van de langebaanschaatsers.

"We zijn zeer tevreden met deze overeenkomst als uitwerking van het schaatsakkoord van maart dit jaar", reageert voorzitter Harm-Jan Idema van de VPS in een verklaring. "De afspraken bieden zekerheid en rust. Daarmee ontstaat ruimte om te bouwen aan de langere termijn."

De commerciële schaatsploegen en de KNSB lagen geruime tijd met elkaar in de clinch. De merkenteams vonden vooral dat ze niet niet genoeg zichtbaar waren op de schaatspakken. Er is nu afgesproken dat commerciële teams vier van de acht logo's op de pakken mogen voeren. Bondssponsor KPN krijgt er drie. De schaatsers mogen met de laatste logopositie zelf de markt op.

Ook zijn er nieuwe afspraken over de verdeling van de premiepot, die de komende twee seizoenen 1,1 miljoen euro blijft. Sportieve prestaties gaan evenwel beter beloond worden dan alleen deelname. "Met een gegarandeerde premiepot, minimum inkomen en een logopositie op het pak van de nationale selectie kunnen de atleten positief vooruit kijken", zegt Rhian Ket, voorzitter van de Atletenvereniging.

KPN neemt de kosten van de Nederlandse selectie bij internationale wedstrijden voor zijn rekening. Daartegenover staat dat teams gaan investeren 'ten behoeve van de continuïteit en gezamenlijke vernieuwing van de schaatssport'.

Verder bestaat met ingang van het nieuwe seizoen alleen nog een Topteamlicentie, waar rechten en plichten aan zijn verbonden. Voor teams die niet in een keer aan de sporttechnische voorwaarden kunnen voldoen is een overgangsregeling.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.