FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 11 september 2014

Voornaamste Prinsjesdag-cijfers uitgelekt

De belangrijkste cijfers van Prinsjesdag liggen op straat. De NOS zegt donderdagavond te beschikken over de voornaamste cijfers uit de Macro-Economische Verkenningen, een stuk van het Centraal Planbureau (CPB) dat dinsdag op Prinsjesdag officieel openbaar wordt.

De werkloosheid daalt volgend jaar verder naar 605 duizend mensen, van ongeveer 650 duizend nu. De economische groei wordt geraamd op 1,25 procent. De koopkracht gaat er voor veel groepen iets op vooruit. Het begrotingstekort daalt zoals verwacht verder naar 2,1 procent.

De cijfers betekenen dat het CPB zijn verwachtingen voor volgend jaar niet heeft aangepast na de publicatie van de meest recente cijfers, vorige maand. Eerder deze week lekten via RTL al koopkrachtcijfers uit.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn woedend over de vele lekken. Zij krijgen pas vrijdag alle begrotingsstukken van het kabinet, onder embargo tot en met dinsdag. Kamerleden die op lekken worden betrapt, kunnen worden gestraft.

Premier Mark Rutte (VVD) liet eerder donderdagavond weten dat hij geen reden ziet om een onderzoek in te stellen naar de lekken, zoals een deel van de oppositie eist. Hij wees erop dat de embargoregeling is afgesproken met de voorzitters van de Eerste en de Tweede Kamer.

Voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer zei woensdag dat zij het liefst zou zien dat begrotingsstukken openbaar worden zodra ze klaar zijn, en niet geheim moeten blijven tot Prinsjesdag. Het kabinet wil daar echter niet aan, zei Van Miltenburg.

Invoering zorgwet lijkt gelopen race

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) kan zijn grootschalige hervormingen in de zorg voltooien. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt overtuigd van de Wet langdurige zorg, die vanaf volgend jaar de zorg voor de meest kwetsbare groepen moet regelen. Over de details volgt nog een derde laatste debat, waarschijnlijk na Prinsjesdag.

De Kamer begon woensdag aan het marathondebat over de nieuwe wet, die als uitgangspunt heeft mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Daarmee denkt Van Rijn niet alleen tegemoet te komen aan de wensen van steeds meer mensen, maar hoopt hij ook flink wat geld te besparen. De wet vervangt grotendeels de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

Coalitiepartijen PvdA en VVD dienden in de loop van het debat een reeks wijzigingen in, met als doel de zorg persoonlijker en minder bureaucratisch te maken. De VVD kreeg van Van Rijn bovendien de toezegging dat hij blijft kijken naar vernieuwingen in de zorg en hoe die kunnen worden toegepast. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om initiatieven om de zorg beter te organiseren.

SP en PVV houden grote bezwaren tegen de wet en zijn tegen. Zo maakt de SP zich grote zorgen over mensen die nu nog thuis wonen en straks naar een verzorgingshuis willen. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten belanden zij tussen wal en schip. Het zou moeilijker worden een plek in een instelling te bemachtigen, terwijl er ook steeds minder thuiszorg is.

Zorgen over de snelheid waarmee de wet wordt ingevoerd schoof Van Rijn tijdens het debat aan de kant. De wet kan volgens hem gewoon over vier maanden worden ingevoerd. D66 diende nog wel een reeks wijzigingen op de wet in, waar later nog over verder wordt gedebatteerd.

'Microsoft test stream-gaming: 60 fps'

Volgens tech-nieuwswebsite Neowin is Microsoft er in geslaagd om Xbox 360- en Xbox One-games te streamen naar browsers. Zij baseren dit op anonieme bronnen, maar het feit dat Microsoft al langer bezig is met cloud-based gaming maakt de geruchten redelijk geloofwaardig.

De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar Microsoft is al geruime tijd bezig om middels hun Azure-Clouddienst het fenomeen cloudgaming van de grond te krijgen. Recentelijk werd bekend dat ze met hun DeLorean-project het grootste probleem van cloudgaming, namelijk latency, min of meer getackled zouden hebben met een maskeertechniek. DeLorean maakt onder andere gebruik van 'future input prediction', wat inhoudt dat het systeem voorspellingen maakt van wat een speler gaat doen op basis van eerder gedrag. Hier wordt vervolgens een foutcorrectie op losgelaten, de zogenaamde 'misprediction compensation', voor het geval de voorspelling niet klopt.

Volgens de bronnen zou het Microsoft nu gelukt zijn om games te streamen met bijna 60 frames per seconde en dit allemaal via wifi. De streaming service zou zich niet alleen beperken tot browsers op pc's, maar ook mogelijk zijn op mobiele apparaten.

Vooralsnog zijn er nog talloze barrières waar Microsoft doorheen moet voordat deze techniek van de grond kan komen. Zo is er het probleem van licensering; Microsoft zal in onderhandeling moeten met publishers om gebruik te mogen maken van hun games. Het streamen zou een behoorlijke aanslag kunnen zijn op de inkomsten van publishers op pc-games. Bovendien is onduidelijk in hoeverre deze technologie mogelijk is met de huidige bandbreedte van de gemiddelde consument.

Protest tegen racisme in Marokko

Tientallen activisten hebben donderdag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat gedemonstreerd tegen racisme, vanwege de moord op een Senegalese migrant eind augustus. Migranten lopen gevaar, zeggen de activisten.

Duizenden migranten uit het Afrika beneden de Sahara trekken jaarlijks naar Marokko. Zij willen vandaaruit de oversteek naar Europa te maken, in de hoop daar een nieuw leven te beginnen. Marokko versoepelde zijn migratiebeleid vorig jaar, waardoor het voor migranten makkelijker is geworden hun status te legaliseren.

De Senegalese migrant Charles Ndour bracht eind augustus met vrienden een bezoek aan Tanger toen hij door een bende werd aangevallen en werd doodgestoken. De volgende dag hielden honderden woedende migranten een protestmars tegen het geweld waarmee zij geconfronteerd worden. De politie greep in, verrichtte een kleine dertig arrestaties en deporteerde de meesten van hen.

Ndour was de zesde Afrikaanse migrant die dit jaar in Marokko is vermoord.

Elf Zoetermeerders zoeken jihad op

Elf inwoners van de gemeente Zoetermeer zijn de afgelopen tijd naar Syrië of Irak gereisd om te strijden. Een van hen is in Syrië overleden. Dat schrijft burgemeester van Zoetermeer Charlie Aptroot (VVD) aan de gemeenteraad.

Daarnaast telt Zoetermeer volgens Aptroot twintig tot dertig inwoners over wie 'zorgen' bestaan. "De gemeente heeft hier een vrij compleet beeld van, volledige zekerheid over de aantallen is echter nooit te geven", aldus de burgemeester. Meer informatie over de mogelijke jihadgangers wil de gemeente momenteel niet geven.

De gemeente probeert volgens Aptroot radicalisering te voorkomen, uitreizen tegen te houden en als mensen terugkeren van de strijd de risico's voor de samenleving tot klein mogelijk te maken.

Volgens de laatste cijfers uit juni zijn ongeveer 130 Nederlandse jihadisten naar Syrië gereisd en zijn er zo'n dertig inmiddels teruggekeerd. Het dreigingsniveau staat vanwege de jihadreizigers op het een na hoogste niveau, substantieel. Dat betekent dat de overheid de kans op een aanslag tegen Nederland als reëel ziet.

Trouw meldde vorige week op basis van een eigen inventarisatie dat de jihadistische beweging in Nederland is geconcentreerd in drie regio's. Het grootste netwerk bevindt zich rond Den Haag, Rotterdam, Delft, Zoetermeer en Gouda.

UEFA overweegt pouleranking Champions League te wijzigen

De Europese voetbalbond komt in de toekomst mogelijk met een ander systeem om te bepalen welke clubs groepshoofd zijn bij de loting van de Champions League. De UEFA heeft dat aan Goal bevestigd.

Momenteel wordt de potindeling voor de loting bepaald aan de hand van de meest recente Europese resultaten van de clubs. Dat leidt er soms toe dat de kampioen van een land lager geplaatst is dan een andere club uit hetzelfde land, zoals dit seizoen bij Manchester City (pot 2) en Arsenal (pot 1).

Voor de kampioen van Nederland had dit systeem ook vervelende gevolgen. Zo lootte Ajax in 2012 drie andere kampioenen: Real Madrid, Borussia Dortmund en Manchester City. Volgens El Mundo Deportivo wil de UEFA het lotingsysteem veranderen.

Bij de nieuwe opzet zouden de zeven kampioenen van de beste Europese competities in pot 1 komen, net als de titelverdediger van de Champions League. Als het toernooi wordt gewonnen door een club die ook in eigen land de titel pakt, dan wordt pot 1 aangevuld met de kampioen van de nummer acht op de ranglijst van competities.

De UEFA heeft al om de tafel gezeten met de European Clubs' Association (ECA). "Wijzigingen aan het systeem worden nu door de UEFA in overweging genomen. Ieder voorstel moet nog wel worden aangenomen door het uitvoerend comité", vertelt een woordvoerder aan Goal. Nederland staat op de lijst van beste Europese competities negende.

Provincie eist zaterdag einde aan stank Son

Waterzuiveringsbedrijf Ecoflow in het Brabantse Son krijgt tot zaterdagmiddag de tijd om ervoor te zorgen dat het in de omgeving niet meer stinkt. Lukt het bedrijf de problemen niet op te lossen voor zaterdag 16.00 uur, dan gaat de overheid zelf aan de slag op kosten van Ecoflow, meldt de provincie Noord-Brabant.

Het bedrijf kan de 3,6 miljoen liter water afvoeren die een rotte-eierenlucht heeft veroorzaakt of op andere manieren proberen om de stank te laten verdwijnen. Voor het afvoeren van het water zijn zo'n honderd tankwagens nodig.

De stank ontstond toen Ecoflow bacteriën aan het water toevoegde die het water moesten reinigen. Door een onbedoelde reactie kwam waterstofsulfide vrij, een gas dat ruikt naar rotte eieren.

De stankproblemen leken woensdagmiddag opgelost te zijn nadat het bedrijf probeerde met onder meer loog het proces te keren, maar de lucht was donderdag weer terug, hoewel het er veel minder erg stinkt dan de afgelopen tijd. Ook is er geen vorming meer van waterstofsulfide. Vooral in de directe omgeving van het waterzuiveringsbedrijf stinkt het desondanks nog steeds.

Eerder eiste de provincie nog dat de stankproblemen woensdag rond het middaguur zouden zijn opgelost. Toen de stank inderdaad weg bleek te zijn, gaf de provincie aan dat tenzij zich voor vrijdag 12.00 uur weer problemen zouden voordoen, het vervuilde water niet zou hoeven worden afgevoerd.

De stank is volgens de provincie overigens niet schadelijk voor de volksgezondheid, hoewel mensen wel tijdelijk last kunnen krijgen van hoofdpijn en prikkende ogen.

Rutten: "Verwachtingen van Feyenoord zijn uitgekomen"

Fred Rutten kijkt met een goed gevoel terug op zijn eerste hectische weken als trainer van Feyenoord. De nieuwe trainer van de Rotterdammers zag met Graziano Pelle, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daryl Janmaat de kern van zijn selectie vertrekken. Toch wist hij Feyenoord naar de groepsfase van de Europa League te loodsen.

"Ik kijk er met een heel goed gevoel op terug", zegt Rutten in gesprek met Feyenoord TV. "De verwachtingen die ik had van Feyenoord zijn allemaal uitgekomen. Een mooi stadion, geweldig legioen en enthousiaste mensen. Iedereen is heel open, zeker ten opzichte van de communicatie. Dat vind ik heel prettig werken."

Het duurde lang voordat Rutten met een volledige selectie kon werken. "Het starten van de voorbereiding na een WK is sowieso altijd lastig. We zaten met de voorronde van de Champions League al heel vroeg in een fase waarin we moesten presteren. We hadden daarnaast te maken met spelers die wel of niet bleven. Dat zijn allemaal facetten die een rol spelen waardoor het wat onrustig was aan het begin van het seizoen."

"Ik werd er zelf niet zo onrustig van", meent Rutten. "Je moet wel creatief zijn. We moesten heel snel een prestatie neerzetten waar de club gebaat zou zijn: Europees voetbal halen. Dat spelers daar onrustig van worden kan ik me voorstellen, maar ik ben er aan gewend. Voor je gevoel heb je in ieder geval al iets bereikt. Zeker voor de supporters is het prachtig dat je Europees speelt. Dat hoort bij deze club. Deze club is groter en groter aan het worden. Daar hoort Europees voetbal bij."

Feyenoord is in de Eredivisie niet sterk van start gegaan. Uit de eerste vier wedstrijden behaalde de Rotterdammers vijf punten. Aanstaande zaterdag staat de thuiswedstrijd tegen Willem II op het programma.

Feyenoordfans opgepakt voor vernielen horecazaak

Zes Feyenoordsupporters zijn opgepakt voor het kort en klein slaan van een horecagelegenheid in Alkmaar na een wedstrijd van hun club tegen AZ in mei. De vijf mannen en een vrouw zijn begin deze en eind vorige maand aangehouden, meldt de politie donderdag.

De verdachten zijn drie mannen en een vrouw uit Rotterdam van 31, 33, 39 en 40 jaar, een 36-jarige Schiedammer en een 29-jarige man uit Bergschenhoek. Na de wedstrijd dronk het zestal nog een biertje in de horecagelegenheid aan de Arcadialaan, waar ook fans van de Alkmaarse ploeg aanwezig waren. De twee groepen kregen ruzie, waarna de Feyenoordsupporters de inboedel van de zaak vernielden en onder meer glazen naar de aanhangers van AZ gooiden.

Van der Vaart weer geblesseerd geraakt

Rafael van der Vaart heeft donderdag de training bij Hamburger SV moeten staken. De middenvelder kampt met een pijnlijke kuit. Eind vorige maand liep Van der Vaart al een spierblessure op, waardoor hij afgelopen week beide interlands van het Nederlands elftal moest missen. Dinsdag hervatte hij de training in Hamburg. Donderdag ging het dus opnieuw mis.

Door de kuitblessure is het nog maar de vraag of Van der Vaart komend weekend kan spelen, schrijft het ANP. HSV speelt zondag in de Bundesliga een uitwedstrijd tegen Hannover 96. De ploeg van coach Mirko Slomka pakte in de eerste twee duels maar één punt.

Rafael van der Vaart kende vorig jaar een moeizaam seizoen bij Hamburger SV, dat maar net ontsnapte aan degradatie. Vanwege een kuitblessure moest de 31-jarige middenvelder het WK in Brazilië aan zich voorbij laten gaan.

Tussen 2005 en 2008 droeg Van der Vaart ook al het shirt van HSV. Via Real Madrid en Tottenham Hotspur (beiden twee jaar) kwam de 109-voudig international in 2012 weer in Hamburg terecht.

D66 niet akkoord met justitiebezuinigingen

De bezuinigingsplannen op justitie dreigen te sneuvelen in de Eerste Kamer. De 'bevriende' oppositiepartij D66 heeft nog altijd grote bezwaren tegen de invoering van de elektronische enkelband, de bezuinigingen op de rechtsbijstand en het verhogen van de griffierechten. Het kabinet is voor zijn plannen onder meer afhankelijk van D66.

Tijdens de begrotingsonderhandelingen tussen coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP afgelopen maand is tevergeefs geprobeerd tot een akkoord te komen, zo bevestigt een ingewijde donderdag berichtgeving van RTL Nieuws. Om die reden zou minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) tijdens Prinsjesdag aankondigen de forse verhogingen op de griffierechten terug te draaien.

D66-Kamerlid Gerard Schouw 'kijkt uit' naar de plannen op Prinsjesdag, maar benadrukt dat de griffierechten niet los van de rechtsbijstand kunnen worden gezien. "De griffierechten gaan omhoog, de rechtsbijstand omlaag. Dat zijn forse bezuinigingen op de toegang van het recht. Ondernemers die niet betaald krijgen en de gang naar de rechter moeten maken betalen straks meer aan griffierechten dan aan de te innen factuur."

De partij heeft, net als veel andere partijen in de Kamer, ook principiële bezwaren tegen de elektronische detentie. Vanwege de bezuinigen op het gevangeniswezen moeten gevangenen het laatste deel van hun straf thuis uitzitten en in de gaten worden gehouden met een enkelband met zendertje. D66 vindt het onbestaanbaar dat gevangenen zonder de tussenkomst van een rechter naar huis worden gestuurd.

Met de steun van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP heeft het kabinet een nipte meerderheid in de Eerste Kamer. Zonder deze 'bevriende oppositiepartijen' kan het kabinet terugvallen op het CDA. Maar ook deze partij heeft laten weten grote bezwaren tegen de voorstellen te hebben.

Federer: "Tijd om historie te schrijven"

Roger Federer wordt beschouwd als één van de beste tennissers aller tijden en won in zijn carrière bijna alles wat er te winnen viel. De Davis Cup ontbreekt echter op de erelijst van de Zwitser. komend weekend moet in de halve finale tegen Italië een belangrijke stap gezet worden om ook die prijs binnen te halen.

Zwitserland bereikte elf jaar geleden voor het laatst de halve finales, en ook toen was Federer er al bij. Hij verloor in de ontmoeting met Australië toen echter van Lleyton Hewitt na een voorsprong van 2-0 en 5-3 in de derde set. Volgens Federer is dat nog steeds één van de grootste teleurstellingen van zijn carrière.

"Als team hebben we al jaren bijzonder weinig gepresteerd, de mensen praten nog steeds over de finale van 20 jaar geleden. Ik hoop dat ze over 20 jaar over ons praten, dat zou een droom zijn die uitkomt", aldus Federer, die komend weekend een sterk koppel vormt met Stanislaw Wawrinka. "We zijn klaar om de Davis Cup te pakken, zeker gezien de vorm van zowel Stan als ik. Dit is de kans om historie te schrijven."

De andere halve finale vind op het gravel van Roland Garros plaats tussen Frankrijk en titelverdediger Tsjechië.

Marskarretje NASA arriveert bij bergbestemming

De Marsrover Curiosity is aangekomen bij Mount Sharp, zijn bestemming op de Rode Planeet. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie donderdag. De verkenner kan nu echt aan zijn wetenschappelijke werk beginnen.

De Curiosity zal beginnen met het verkennen van de lagere hellingen van de Marsberg. De Marsrover is op zoek naar aanwijzingen dat Mars ooit over de juiste omstandigheden beschikte om de ontwikkeling van leven mogelijk te maken.

Miljoenennota niet openbaar tot Prinsjesdag

Het ministerie van Financiën hoeft de Miljoenennota voor volgend jaar niet voor Prinsjesdag openbaar te maken. Dat heeft de rechtbank in Utrecht donderdag bepaald in een kort geding dat RTL Nieuws had aangespannen.

Het nieuwsprogramma stapte naar de rechter omdat de afgelopen weken al details van het begrotingsakkoord uitlekten. "Dat kan een vertekend beeld creëren, omdat de vervelende maatregelen uit de publiciteit worden gehouden", zei adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein eerder in toelichting op het kort geding.

RTL Nieuws is zelf een van de partijen naar wie de informatie werd gelekt. Zo bracht de zender dinsdag de begrotingsafspraken en koopkrachtplaatjes in de openbaarheid.

Het gaat de rechter echter te ver om het kabinet te gelasten alle prinsjesdagstukken openbaar te maken. De nieuwszender had daarvoor in eerste instantie een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Maar het ministerie van Financiën wees dat verzoek af.

De rechtbank stelde 'in deze specifieke zaak' niet op de 'discussie in de politiek' vooruit te willen lopen. "Vooral nu de stukken binnen enkele dagen sowieso openbaar zijn." De rechters merkten verder op dat de openbaarmaking van de Miljoenennota is vastgelegd in de wet. "Dat leidt tot de derde dinsdag van september."

Klein laat in een reactie op Twitter weten het besluit van de rechtbank 'jammer' te vinden. "You can't have them all. Verzoek voorlopige voorziening afgewezen. Jammer. Nu de Tweede Kamer weer aan zet", schrijft de hoofdredacteur.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft al meerdere malen een verzoek van een aantal oppositiepartijen, onder aanvoering van de SP, om de stukken openbaar te maken afgewezen. Ook hij beroept zich hiervoor op de grondwet. Die schrijft voor dat de begroting op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, aldus Rutte.

De Tweede Kamerfracties krijgen de stukken vrijdag, op een beveiligde usb-stick. Vanaf dan kunnen zij zich voorbereiden op de algemene beschouwingen, die volgende week worden gehouden.?

Topcrimineel cel in voor eigen veiligheid

De van afpersing verdachte Dick V., die zou worden beschouwd als een van de kopstukken in de onderwereld, zit op eigen verzoek weer vast omdat hij vreest voor zijn leven. Het Openbaar Ministerie heeft V. meegedeeld dat zijn naam op een dodenlijst staat, bevestigt zijn advocaat Nico Meijering donderdag een bericht hierover van de NOS.

De rechtbank besloot eerder dat V. op vrije voeten mocht komen door zijn voorlopige hechtenis te schorsen. Op verzoek van V. heeft de rechtbank die schorsing nu weer ingetrokken. Wie het op V. zou hebben gemunt, heeft het OM niet gezegd, vertelt de advocaat.

V., een sportschoolhouder uit Beverwijk, werd vorig jaar mei opgepakt op verdenking van onder meer afpersing. Topcrimineel Willem Holleeder heeft vanwege de zaak ook vastgezeten. V. zou Holleeder in oktober 2012 nog een gebroken kaak hebben geslagen.

De ongebruikelijke stap van V. is volgens de NOS een teken dat de spanning in de onderwereld door een recente golf van liquidaties tot ongekende hoogte is gestegen. Andere topcriminelen zouden zich bewapenen of naar het buitenland vluchten.

Bakelants maakt overstap naar AG2R

Jan Bakelants verruilt Omega Pharma-Quick-Step komend seizoen voor AG2R. De Belgische wielrenner tekent een contract voor twee seizoenen bij de Franse equipe, bevestigt hij donderdag op Twitter.

"Ik ben blij dat ik deel mag uitmaken van AG2R", laat de 28-jarige Bakelants weten. "Maar ik wil ook OPQS bedanken voor het vertrouwen en de teamspirit waarin ik het afgelopen seizoen heb mogen werken."

Bakelants won vorig jaar, toen hij nog voor Radioshack reed, de tweede etappe van de Tour de France. Dit seizoen schreef hij een rit in het Critérium du Dauphiné op zijn naam.

Blind kijkt uit naar samenwerking met Van Gaal

Daley Blind kijkt ernaar uit om weer samen te werken met Louis van Gaal. De oud-Ajacied verscheen donderdag net als Radamel Falcao voor het eerst op het trainingsveld van Manchester United. "Hij is heel strikt en direct in zijn aanpak", zegt Blind op de website van de Engelse club over zijn nieuwe trainer.

Blind maakte onder Van Gaal indruk op het WK in Brazilië. "Hij leest wedstrijden heel goed", stelt de 24-jarige linkspoot. "Zijn voorspellingen kwamen tijdens het WK bijna elke wedstrijd precies uit." Blind zegt vertrouwen te voelen van Van Gaal. "Ik heb al veel van hem geleerd en hoop hier nog veel meer te leren en met elk duel beter te worden."

Zowel Blind als Falcao kan zondag debuteren in het competitieduel tegen Queens Park Rangers. "Ik denk dat Manchester United aan een groot team bouwt. Ik wil graag deel uitmaken van dat project", vertelt de Colombiaanse spits, die het WK miste door een zware knieblessure.

FOK!frontpage zoekt crew! (nieuws/reviews)

De Frontpageredactie van FOK.nl is weer op zoek naar nieuwe crew! Altijd al willen schrijven, modereren of reviewen? Mail dan even naar frontpage@fok.nl! 

Nieuwsposter

Ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Zou je het daarnaast ook leuk vinden dit in de krochten van het internet te zoeken, herschrijven en te posten? Dan zijn we op zoek naar jou! Je bent al welkom met een handvol zelfgeschreven berichten per week, maar meer staat altijd vrij en zeker overdags ben je je gewicht in goud waard!

Boekenreviewer

Ben jij die kilometervreter als het om boeken gaat en denk je een á twee boeken per maand te kunnen lezen en reviewen, dan zijn we op zoek naar jou! Het zou ideaal zijn als je over een e-reader beschikt maar we krijgen gelukkig ook nog steeds het echte papier in handen. Dus zorg jij voor de tijd, dan zorgen wij voor de boeken!

enkele voorbeelden:

Titel Uitgever
De levens van Stella Bain - Anita Shreve A.W. Bruna Uitgevers
Joop van Riessen Gijzeling in de Jordaan Uitgeverij de Kring
het broze licht - Tomas Gonzalez Uitgeverij Signatuur


Muziekreviewer

Op het gebied van muziek is het op FOK! lang rustig geweest maar de laatste maanden begint het weer als een trein te lopen. Wekelijks krijgen we allerhande cd's binnen, fysiek en digitaal, en we zijn op zoek naar reviewers daarvoor. Een kleine greep uit dat wat we nu bijvoorbeeld beschikbaar hebben:

Titel Uitgever
Champs - Down like gold Pias Records
hunting the robot - Celebration Moderation Pias Records
Konsforradare - Curse all law DGR Music
Rina Mushonga - The wild, the wilderness DGR Music
Novack - Arrivals V2 Music


Algemeen

Als FOK!ker weet je dat het op FOK! allemaal wat losser mag, zolang de boodschap maar duidelijk is. Denk jij dat het crew zijn op FOK! je wat te bieden heeft? Doe je bijvoorbeeld Film- en Theaterwetenschappen? Studeer je Nederlands of Journalistiek? Of lijkt het je gewoon leuk om zelf nieuws en/of reviews te schrijven? Dan kan je bij FOK! je ei kwijt: een leuke ervaring, behulpzame collega's en de kans om iets leuks te doen met je hobby als nieuwsjunk, boekenwurm of DJ-wannabe. Stuur dan een e-mail naar ons op frontpage@fok.nl.

Laat je CV maar zitten, maar vertel wel de dingen die je van belang acht voor de functie als nieuwsschrijver of reviewer en vergeet vooral je motivatie niet: op welke gebieden kan en wil je helpen en waarom?

Mocht je meer interesse hebben in films,games of sport dan kan je mailen naar film@fok.nl, games@fok.nl of sport@fok.nl

Niet uitchecken bij ov brengt 16 miljoen op

Vervoerders houden circa 16 miljoen euro per jaar over aan reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart. Dat blijkt donderdag uit een rapport dat is opgesteld voor het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB). Volgens het NOVB, waarin onder meer de NS, regionale vervoerders, reizigersorganisaties en het Rijk zijn vertegenwoordigd, moet dat geld "ten goede komen aan de reiziger".

De partijen kondigen donderdag verscheidene maatregelen aan om het missen van het uitchecken verder terug te dringen. Ook zou het makkelijker moeten worden om het geld dat daardoor te veel is betaald, terug te krijgen.

Courtois verlengt contract bij Chelsea

Thibaut Courtois heeft donderdag een nieuw vijfjarig contract bij Chelsea getekend. Dat meldt de Londense club donderdag. De 22-jarige doelman won deze zomer bij zijn terugkeer op Stamford Bridge de concurrentiestrijd van Petr Cech.

Courtois werd in 2011 door Chelsea overgenomen van Racing Genk, maar speelde de afgelopen drie seizoenen op huurbasis voor Atlético Madrid. In Spanje werd de Belg landskampioen en bereikte hij de finale van de Champions League.

"Ik ben erg blij met deze deal. Mijn toekomst was al zo goed als zeker, maar nu is het definitief en kan ik mij weer alleen op de wedstrijden concentreren", zegt Courtois op de website van Chelsea.

Meneer Aart flikkert uit boom

Aart Staartjes is donderdagmiddag in zijn achtertuin in het Friese Dronrijp gevallen en gewond geraakt. De 76-jarige acteur is met spoed overgebracht naar een ziekenhuis. Dat meldt Omrop Fryslân.

Staartjes zou in zijn tuin een boom aan het snoeien zijn geweest toen hij van een trap viel. Twee ambulances en een traumahelikopter rukten uit. Staartjes is volgens de regionale omroep ter plekke gestabiliseerd en per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Over de ernst van de verwondingen is nog niets bekend.

'Verbod op IS in Duitsland'

Duitsland is van plan om de extremistische groepering Islamitische Staat (IS) te verbieden. Dat meldden verscheidene Duitse media donderdag. Met het verbod zou ook het gebruik van IS-symbolen zoals de zwarte vlag met witte letters aan banden worden gelegd, meldden onder meer de Süddeutsche Zeitung en de WDR.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakt de beslissing mogelijk vrijdag al bekend. Een officiële bevestiging van het voornemen van de Duitse regering is er niet.

Portugese voetbalbond ontslaat bondscoach Bento

De Portugese voetbalbond heeft donderdag bondscoach Paulo Bento ontslagen. De Portugese oud-international moet vertrekken na de teleurstellende thuisnederlaag zondag tegen Albanië. In eigen huis ging het land met 0-1 onderuit. 

De 45-jarige Bento trad in 2010 na het WK in Zuid-Afrika in dienst bij de Portugese voetbalbond. Bij de mondiale eindronde afgelopen zomer in Brazilië stelde Portugal onder zijn leiding zwaar teleur. Portugal wist de groepsfase niet te overleven.

Na het mislukte WK stond de positie van Bento ter discussie. De nieuwe deceptie tegen Albanië was de figuurlijke druppel die de emmer deed overlopen. 

Paulo Bento kijkt vertwijfeld na afloop van een persconferentie. (PRO SHOTS/Witters)

Overname ADO door Chinezen loopt vertraging op

De overname van ADO Den Haag door het Chinese marketingbedrijf United Vansen loopt vertraging op. Het concern heeft meer tijd nodig om goedkeuring te krijgen van de Chinese overheid, meldt de eredivisionist donderdag op zijn website. United Vansen had tot komende nacht om de betaling te voltooien.

ADO-eigenaar Mark van der Kallen zegt tegen de NOS zich nog geen zorgen te maken. "De Chinezen zijn zeer serieus en we zitten dan ook nog niet in de fase dat de deal in gevaar komt. Waarschijnlijk zijn ze iets te enthousiast geweest over de termijn waarin ze zouden betalen." Met de overname zou acht miljoen euro gemoeid zijn.

Uitstel van de transactie heeft geen gevolgen voor de voetbalorganisatie van de Haagse club, stelt ADO. Van der Kallen verwacht dat United Vansen nog eens vijf miljoen euro in de club stopt, liet hij eerder weten aan Omroep West.

Vallende muur eist twee levens in Waalwijk

Twee mensen zijn donderdag om het leven gekomen door een ongeluk bij een meststoffenbedrijf in Waalwijk. Een muur van blokken beton viel op het tweetal, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeval vond rond 16.00 uur plaats bij het bedrijf aan de Industrieweg. Waardoor de muur omviel, is nog onduidelijk. Vanwege het onderzoek zijn de lichamen nog niet weggehaald. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt.

Dagsucces voor Brändle in Tour of Britain

Matthias Brändle heeft donderdag de vijfde etappe van de Tour of Britain gewonnen. De Oostenrijker van IAM Cycling hield als enige stand van een kopgroep en kwam na 177 kilometer solo over de meet in Exeter. Shane Archbold werd op acht seconden tweede, gevolgd door Belkin-renner Maarten Wynants.

De Pool Michal Kwiatkowski eindigde op veertien seconden als zevende en behield de leiding in het algemeen klassement. Edoardo Zardini volgt op drie seconden. De Tour of Britain duurt tot en met zondag.

Arabische landen steunen VS tegen IS

Tien Arabische landen hebben de Verenigde Staten steun toegezegd in de strijd tegen de jihadisten van Islamitische Staat. Zij willen voorkomen dat de terreurorganisatie nog meer geld en strijders werft en groepen mensen die door de organisatie zijn "ontmenselijkt", helpen.

Dat blijkt uit een persverklaring die donderdag is gepubliceerd na overleg van ministers van de tien landen in de Saudische stad Jeddah. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, was daarbij aanwezig. De tien landen zijn Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Bahrein, Koeweit, Oman, Egypte, Irak, Jordanië en Libanon.

Arabische landen steunen VS tegen IS
Arabische landen steunen VS tegen IS (Foto: ANP)

[Vuelta] Aru klopt Froome op slotklim

Fabio Aru heeft donderdag de achttiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Italiaan van Astana was de sterkste op de Monte Castrove in Meis. In de eindsprint versloeg hij Chris Froome. De Spanjaarden Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez en Alberto Contador gaven dertien seconden toe op hun Britse rivaal.

Contador heeft de rode leiderstrui nog wel stevig om de schouders. De Tinkoff-Saxo-renner staat 1.19 minuut voor op Froome, die Valverde van de tweede plaats verdringt. De kopman van Movistar staat op 1.32 van zijn landgenoot.

Aru sloeg op de slotklim van de tweede categorie als eerste een gaatje. Niet veel later sloot Froome aan, waarna ze samen naar de finish reden. De Italiaan had duidelijk het sterkste eindschot in de benen en boekte zijn tweede ritzege van deze Vuelta.

Daarachter keken Contador, Valverde en Rodriguez lange tijd vooral naar elkaar. Ze wisten de schade desondanks te beperken.

Luis Leon Sanchez vormde samen met de Fransen Johan Le Bon en Hubert Dupont de vlucht van de dag. De Spanjaard ging op de eerste beklimming alleen verder en sprokkelde op de top punten voor de bergtrui. In de afdaling werd ook hij ingerekend.

Rodgers weken zonder Sturridge en Can

Liverpool-coach Brendan Rodgers moet het de komende weken stellen zonder Daniel Sturridge en aanwinst Emre Can. Sturridge staat met een hamstringblessure 'maximaal drie weken' buitenspel, terwijl Can volgens Liverpool met een enkelkwetsuur voor de dubbele termijn is uitgeschakeld. Beide spelers liepen de blessures tijdens interlands op.

Vooral de absentie van Sturridge is een domper. De spits moet, zeker na het vertrek van Luis Suárez naar Barcelona, voor de doelpunten zorgen. Sturridge werd een week geleden in het oefenduel van Engeland tegen Noorwegen een minuut voor tijd vervangen.

De van Bayer Leverkusen overgekomen Can was op pad met Jong Duitsland, waarmee hij van de leeftijdsgenoten van Ierland en Roemenië won. De middenvelder mocht tot dusver tweemaal invallen. Mogelijk raakt Rodgers ook Joe Allen kwijt. De middenvelder kwam gehavend uit de strijd van het bezoek van Wales aan Andorra en wordt getest op zijn fitheid.

Wilders doet alleen iets in Schilderswijk

PVV-leider Geert Wilders zal op 20 september in Den Haag niet meedoen aan een demonstratie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Die betoging zou aanvankelijk in de Schilderswijk plaatshebben, maar burgemeester Jozias van Aartsen heeft de demonstratie verplaatst naar de Koekamp (bij het Malieveld).

Wilders liet donderdag aan persbureau ANP weten dat hij niets doet buiten de Schilderswijk. "Want dat is juist het punt, de Schilderswijk is van ons Nederland en dat moeten we laten zien." Wilders zal op een ander moment zeker iets gaan doen in de Schilderswijk. Wat dat is, zegt hij nog niet.

Wilders had vorige maand mensen opgeroepen mee te doen aan de demonstratie van de organisatie Pro Patria (voor het vaderland) in de Schilderswijk. Als die betoging niet zou doorgaan, wilde hij desnoods alleen met een Nederlandse vlag door die wijk gaan lopen, zei hij destijds.

Minder omzet voor supermarkten

Nederlandse supermarkten hebben in augustus twee procent minder omgezet. Per bezoek werd weliswaar meer uitgegeven, maar het aantal bezoeken daalde met 3,2 procent. Dat meldt onderzoeksbureau GfK donderdag.

Over de eerste acht maanden leverden de supermarkten 0,4 procent in. Voor het gehele jaar verwacht GfK dat uiteindelijk de omzet op ongeveer gelijke hoogte uitkomt als vorig jaar. Voor 2015 verwachten de marktonderzoekers een stijging van een procent. Dat komt dan echter voornamelijk doordat de prijzen met een procent stijgen.

Bussemaker sluit vrouwenquotum niet uit

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) sluit niet uit dat er een vrouwenquotum ingesteld moet worden om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven te krijgen. Dat heeft de bewindsvrouw donderdag gezegd in reactie op een rapport over het aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven.

"Als het old boys network niet zelf in actie komt, wordt de druk steeds groter om een quotum in te voeren", aldus Bussemaker, die benadrukt dat een quotum een laatste redmiddel is. "Het is een paardenmiddel. Maar met de huidige cijfers kunnen we niet aankomen in Brussel."

Uit de zogenoemde bedrijvenmonitor blijkt dat vrouwen in achthonderd grote organisaties in Nederland nog altijd ondervertegenwoordigd zijn. Het percentage vrouwen in deze organisaties is onder commissarissen 11,2 procent en in raden van bestuur 8,9 procent. Het streefcijfer van het kabinet is dertig procent.

Bussemaker benadrukte dat er echt wat moet veranderen, maar dat dit alleen gebeurt als bedrijven hun nek uitsteken en 'op creatieve en alternatieve manieren talentvolle vrouwen aan zich binden'.

De bewindsvrouw zei vorige week al dat bedrijven talent verspillen door vrouwen niet aan te stellen. "We weten dat vrouwen beter opgeleid zijn tegenwoordig. Universiteiten en hogescholen hebben meer vrouwelijke studenten. Zij studeren ook vaak sneller en beter af. Het is zaak voor bedrijven om al die talenten niet te verliezen."

Het lage aantal vrouwen in de top van het bedrijfsleven is binnenkort onderwerp van debat in de Tweede Kamer.

Van Rijn wil vasthouden aan doucherecht ouderen

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) wil het recht op een dagelijkse douche voor ouderen en gehandicapten die permanent zorg nodig hebben liever niet schrappen uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat heeft de bewindsman donderdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief reageert Van Rijn op een reeks wijzigingen die de Tweede Kamer heeft voorgesteld op de wet die vanaf volgend jaar de zorg moet regelen voor de kwetsbaarste groepen. "Alles overwegende ontraad ik dit amendement. Hoewel ik geen principieel bezwaar heb tegen het amendement geef ik er de voorkeur aan dit op wetsniveau te regelen."

Woensdag ontstond tumult over het recht op een dagelijkse douche. D66 en PvdA willen, met steun van VVD, een passage uit de wet halen waarin onder meer het recht op een dagelijkse douche en hulp bij de gang naar het toilet zijn opgenomen.

D66 en PvdA willen dat mensen dat zelf regelen in een afspraak met een zorgaanbieder. 'Maatwerk', noemden de partijen het. De PVV sprak van een 'schande'. De Tweede Kamer stemt volgende week over de wetswijziging. Dan kan alsnog bepaald worden dat de passage toch wordt geschrapt.

De Tweede Kamer buigt zich sinds woensdag over het sluitstuk van de grootschalige hervormingen in de zorg. De Wlz moet vanaf 2015 de zorg voor de kwetsbaarste groepen regelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om ouderen en gehandicapten die 24 uur per dag zorg nodig hebben.

Sauna-exploitant hoort cel eisen na dood klant

Een 55-jarige exploitant van een sauna in Ridderkerk heeft donderdag anderhalf jaar celstraf tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie verwijt de man uit Nieuwerkerk aan den IJssel dat de sauna in 2007 voor klanten en werknemers zeer onveilig was. Als gevolg van legionellabesmetting overleed een klant en werd een andere ernstig ziek.

De twee slachtoffers liepen in november 2007 de veteranenziekte op na een bezoek aan de sauna. Een eerdere besmetting was niet gemeld. "De sauna-exploitant gaf een ander personeelslid de opdracht om de besmetting stil te houden, om onrust te voorkomen", zei de officier van justitie.

De staat van de sauna was al jaren niet in orde, betoogde de officier. "In de sauna waren veel leidingstukken met stilstaand water, hoge omgevingstemperaturen en slechte isolatie. De exploitant nam keer op keer - ondanks de talloze waarschuwingen - geen of onvoldoende maatregelen. Dan kun je er op wachten dat er een keer iemand ziek wordt," aldus de officier. De man wordt zware mishandeling met voorbedachten rade ten laste gelegd.

De burgemeester van Ridderkerk sloot de sauna in december 2007, maar dat besluit negeerde de sauna-exploitant. "Tijdens de sluiting waren er nog bezoekers in de zaak. Verdachte dacht alleen aan het openhouden van zijn bedrijf", aldus de aanklager. "Terwijl veiligheid op nummer een hoort te staan. Hiermee heeft hij geaccepteerd dat vroeg of laat iemand ziek zou worden."

De rechtbank in Rotterdam doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Amerikanen herdenken 9/11

Amerikanen hebben donderdag herdacht dat het precies dertien jaar geleden is dat de Verenigde Staten werden getroffen door omvangrijke terreuraanslagen. In New York, waar twee vliegtuigen zich op 11 september 2001 in de Twin Towers boorden, werd een herdenkingsceremonie gehouden bij het nieuwe Nationale 11 September Museum.

Tegen het nieuwe decor vonden de gebruikelijke plechtigheden plaats. De namen van de doden werden voorgelezen, terwijl op het precieze tijdstip van de aanslagen momenten van stilte werden betracht.

Een ander teken dat de donkere bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis wellicht is omgeslagen is de voltooiing van het nieuwe World Trade Center dat op ground zero - de plek waar de Twin Towers stonden - hoog boven de omliggende wolkenkrabbers uitsteekt. Volgend jaar worden de kantoren in gebruik genomen.

In Washington hielden politieke leiders en president Barack Obama korte toespraken bij het gedenkteken voor de slachtoffers van de aanslag op het Pentagon. "Dertien jaar nadat kleine geesten vol haat hadden samengezworen om ons te breken is Amerika fier en trots", zei Obama.

Ben Saunders kampt met poliep

Ben Saunders is de volgende Nederlandse artiest die onder het mes moet vanwege een poliep. "Oh no ik heb een poliep", twitterde de zanger, die in 2011 de eerste editie van The Voice of Holland won, donderdagmiddag. "Word binnenkort geopereerd."

Helemaal onverwacht komt het slechte nieuws niet voor Saunders. "Kakzooi zat er aan te komen", schreef Saunders, die stelt dat hij 'roofbouw' op zijn lijf pleegde door veel op te treden. Eerder liet Saunders zijn volgers al weten dat hij naar de KNO-arts ging omdat hij al lange tijd schor is.

De 31-jarige zanger is lang niet de eerste artiest die geopereerd moet worden vanwege een zwelling op de stembanden. Onder anderen Marco Borsato, Jan Smit en Caro Emerald moesten eerder al onder het mes wegens een poliep.

Ajax verlengt contract Riedewald tot 2018

Jairo Riedewald blijft langer aan Ajax verbonden. Het contract van de 18-jarige linksback is met twee jaar verlengd tot de zomer van 2018, meldt de Amsterdamse club donderdag. Riedewald speelde zeven officiële duels in de hoofdmacht.

Bij zijn competitiedebuut, in december uit bij Roda JC, scoorde hij als invaller tweemaal. Riedewald belandde in 2007 in de opleiding van Ajax. Dit seizoen was de Hoofddorper nog niet in het eerste actief. Wel speelde hij vier duels bij de beloften in de Jupiler League.

Hamas bereid om te praten met Israël

De Palestijnse terreurbeweging Hamas is bereid om directe gesprekken met Israël aan te gaan. Dat heeft de nummer twee van de organisatie, Musa Abu Marzouk, donderdag gezegd. Hamas maakt de dienst uit in de Gazastrook en vocht onlangs een bloedig conflict met Israël uit.

'Hamas is bereid te praten met Israël' over onder meer grensposten en het vrijlaten van gevangenen, zei Marzouk. "Tot nu toe was ons beleid om niet met Israël te onderhandelen, maar mensen moeten weten dat deze kwestie geen taboe is."

Israël wilde nog niet op de handreiking van Hamas reageren. Het land schuwt directe gesprekken totdat Hamas het bestaansrecht van Israël erkent en het gebruik van geweld afzweert. In de Egyptische hoofdstad Caïro werden tijdens het laatste conflict wel indirecte besprekingen gevoerd.

De uitlatingen van Marzouk komen twee weken nadat het Israëlische offensief in de Gazastrook was geëindigd in een wapenstilstand. Bij het geweld kwamen meer dan 2100 Palestijnen om het leven, van wie het leeuwendeel burgers. Aan Israëlische zijde sneuvelden 66 militairen en kwamen zes burgers om.

A28 weer open na glasplaat op wegdek

De A28 is rond 15.30 uur weer opengesteld voor het verkeer, nadat alle rijstroken eerder op de middag werden afgesloten. Dat meldt de ANWB. Een glasplaat van een geluidsscherm was op de weg gevallen, waarna alle schermen werden gecontroleerd.

De problemen ontstonden toen een ree tegen de glasplaat sprong. Delen van het geluidsscherm hingen 'op scherp' boven de weg. Bij Den Dolder werden alle rijstroken richting Amersfoort afgesloten. Weggebruikers moesten omrijden via de Hilversum over de A27 en de A1. Dat leidde tot een flinke file.

Kerkhove verslaat Hogenkamp, Westerhof door

Lesley Kerkhove heeft donderdag op het ITF-toernooi van Saint-Malo een Nederlands onderonsje van Richel Hogenkamp gewonnen. De Zeeuwse zegevierde op het Franse gravel in de tiebreak van de derde set: 2-6, 6-2 en 7-6 (4). Kerkhove speelt in de kwartfinales tegen de Spaanse qualifier Sara Sorribes Tormo.

Boy Westerhof bereikte de halve finale van het challengertoernooi in Sevilla. De mondiale nummer 299 zegevierde in drie sets over thuisspeler Oriol Roca Batalla: 6-7 (6), 6-2 en 6-3. Westerhof staat op de wereldranglijst vijftien plekken hoger.

Nieuwe thema's voor Nintendo 3DS

Nintendo of America brengt twee nieuwe en één bekend thema naar Nintendo 3DS. De Super Smash Bros.-editie, eerder al aangekondigd voor Europa, komt nu ook naar Amerika. Daarnaast komt er een 3DS met NES-thema en Persona Q-thema.

De versies zijn voorlopig exclusief voor Amerika bekendgemaakt. Kijkende naar de goede manier waarop Nintendo of Europe de laatste tijd bezig is geweest, kunnen we hoop houden dat de nieuwe versies ook naar Europa komen.

NES Nintendo 3DS

Persona Q 3DS

Vrijheid blijheid in Forza Horizon 2

Tijdens een interview met VG247 heeft ontwikkelaar Playground Games ook gelijk nieuwe Forza Horizon 2-beelden vrijgegeven voor Xbox One. In de video hieronder krijgen we alvast een indruk van de vrijheid die je straks kunt ervaren tijdens het racen.

De demo van Forza Horizon 2 is vanaf zestien september beschikbaar voor Xbox One. De volledige versie van de open-world racegame komt op drie oktober uit voor Xbox One en Xbox 360.

[Vuelta] De Kort staakt strijd

Koen de Kort heeft donderdag opgegeven in de Vuelta. De 32-jarige Zuid-Hollander kampt met een infectie en koorts, opgelopen door zadelpijn. Dat heeft werkgever Argos-Shimano gemeld. De Kort kan terugkijken op een succesvolle Vuelta. Kopman John Degenkolb was viermaal succesvol in de sprint.

De Kort is de tweede Nederlandse opgever in korte tijd. Woensdagavond besloot Robert Gesink terug naar Nederland te keren om zijn in moeilijkheden verkerende zwangere vrouw bij te staan. De kopman van Belkin stond zevende in het klassement.

Nieuwe Nintendo 3DS bonusgame-actie

Nintendo heeft een nieuwe actie aangekondigd om mensen over de streep te halen een Nintendo 3DS te kopen. Koop en registreer je een nieuw 3DS-systeem met één van de deelnemende titels, dan mag je gratis een andere game downloaden.

Alle versies van de Nintendo 3DS tellen mee: 3DS, 3DS XL en 2DS. Het systeem moet je registeren tussen 11 september 2014 en 12 januari 2015. Daarnaast moet je om mee te doen Super Smash Bros. voor 3DS, Pokémon Omega Ruby of Pokémon Alpha Sapphire kopen en ook registeren. Dit kan vanaf 3 oktober (release van Super Smash Bros.).

Hierna mag je één van de volgende games downloaden:

  • Monster Hunter 3 Ultimate
  • The Legend of Zelda: A Link Between Worlds
  • Yoshi's New Island
  • Kirby: Triple Deluxe
  • Mario Golf: World Tour
  • Mario Party: Island Tour
  • Pokémon Art Academy

 De downloadcode blijft geldig tot 12 maart 2015.

Nintendo 3ds super smash bros editie

Rusland wil tweede konvooi naar Oekraïne sturen

Rusland wil een tweede hulpkonvooi naar het oosten van Oekraïne sturen. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken donderdag op Twitter gemeld. De noodhulp zou in overeenstemming zijn met afspraken tussen de Oekraïense president Petro Porosjenko en zijn Russische evenknie Vladimir Poetin.

Volgende maand kondigde de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov al aan een tweede hulpkonvooi te willen sturen. Hij zei de Oekraïense regering hierover te hebben ingelicht. Kiev liet toen weten nergens van op de hoogte te zijn.

Rusland stuurde eerder op eigen houtje zo'n tweehonderd vrachtwagens met hulpgoederen de grens over. De Oekraïense regering sprak toen van een verkapte invasie.

Rechter acht moordaanklacht Pistorius niet bewezen

In het proces van Oscar Pistorius is niet bewezen dat hij schuldig is aan moord met voorbedachten rade. Dat zegt rechter Thokolize Masipa in haar vonnis, dat zij nog steeds aan het voorlezen is.

Pistorius staat in Pretoria terecht voor de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, vorig jaar op Valentijnsdag. De olympische hardloper zonder onderbenen geeft toe dat hij Steenkamp heeft doodgeschoten toen zij op het toilet zat, maar zegt dat hij dacht met een inbreker van doen te hebben.

Pistorius had 25 jaar tot levenslang gevangenisstraf kunnen krijgen, maar hij lijkt de zwaarste straf te ontlopen nu moord volgens de rechter niet bewezen is. Hij kan nog wel schuldig worden bevonden aan doodslag of dood door schuld, maar hij kan ook worden vrijgesproken als de rechter meent dat hij handelde uit noodweer.

[Sportblog] Sneijder te klein & 1600 liter bier voor voetballers

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Kromowidjojo en Van den Hoogenband uit elkaar
Ze leken het droompaar uit de zwemwereld maar het sprookje is over, Ranomi Kromowidjojo en Pieter van den Hoogenband zijn uit elkaar. Kromo maakte de breuk wereldkundig via Twitter. "Ik ben verdrietig, Pieter en ik hebben besloten uit elkaar te gaan. We hebben een bijzondere onderlinge band, die is gelukkig blijvend", aldus de olympisch kampioene. Het stel was sinds begin 2013 bij elkaar.

Sneijder krijgt te grote mascotte
Niet alleen het voetbal was een gênante vertoning gisteravond. Al voor de wedstrijd tussen Nederland en Tsjechië ging het mis. De toch al niet grote Wesley Sneijder kreeg de grootste mascotte toebedeeld. De middenvelder kon daardoor niks meer zien toen iedereen zich opstelde voor de volksliederen. Sneijder besloot maar een stap opzij te zetten om toch nog in beeld te staan voor de fotografen.

Zo kunnen we Sneijder tenminste zien (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Zo kunnen we Sneijder tenminste zien (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Honkbalfan (12) versiert meisje
Voor veel honkbalfans is het een droom om een bal te vangen, of het nou een homerun of een zogenaamde foul ball is. De 12-jarige Ryan slaagde daar niet in, maar een van de spelers die bij hem in de buurt stond gaf hem een bal en dus was de jongen alsnog blij. Hij hield het kleinood echter niet zelf, maar gaf het direct aan het meisje achter hem, dat hij niet eens kende. Deze geste van naastenliefde kwam voort uit een simpel idee: "Als je iemand blij kunt maken is dat goed", aldus het jochie.


Versieren doe je zo (Bron: YouTube)

Hier is dan de nieuwe vriendin van Balotelli
Vorige week berichtten we over de afgebroken verloving van Mario Balotelli. Hij had het Belgische model Fanny Neguesha aan de kant geschoven voor een nieuwe vriendin, we wisten alleen nog niet wie. Gelukkig kunnen we deze week al onthullen wie de nieuwe liefde van de spits is. Niemand minder dan Playboy Bunny Carla Howe. We hebben er alle vertrouwen in dat het koppel nog vaak op zal duiken in deze rubriek.

Hole-in-one naar de 'ruimte'
Golfspelers die de Aarde wel eens van een afstandje willen bekijken zullen hun best moeten doen tijdens het KLM Open op de Kennemer Golfclub in Zandvoort. Voor de eerste die op de vijftiende hole (par 3) de bal in een keer in het gaatje slaat ligt een heuse 'ruimtereis' ter waarde van 100.000 dollar klaar. Mocht het de golfers niet lukken dan kunnen ze alsnog zelf het bedrag ophoesten en aansluiten in de rij van inmiddels ruim 300 mensen die de reis geboekt hebben met de Lynx Mark I. Vanaf eind 2015 zullen de ruimtereizen van start gaan.

Gele Rasmussen wint Dernyrace Wijchen
Het was alsof de tijd had stilgestaan bij de Dernyrace voor oud-profwielrenners in Wijchen. Aan de start in de Gelderse plaats stond namelijk wel een hele aparte deelnemer: Michael Rasmussen. De inmiddels 40-jarige Deen verscheen aan de start in een compleet gele outfit en won prompt de race.

Dat Rasmussen in het geel aan de start verscheen lijkt een verwijzing te zijn naar 2007 toen hij in leidende positie door de toenmalige leiding van de Rabobankploeg uit de Tour de France werd gehaald. De Deen had een voorsprong van drie minuten op Alberto Contador maar kon zijn biezen pakken nadat uitkwam dat hij gelogen had over zijn verblijfplaats in aanloop naar de Tour. Een juridische strijd volgde, evenals de bekentenis over het gebruik van allerlei verboden middelen.


De gele Rasmussen (Bron: YouTube)

1600 liter bier voor de spelers van Sevilla
De Europacup winnen is mooi als voetballer, maar je doet het natuurlijk niet voor dat bekertje maar voor het bier! De spelers van Sevilla FC kregen gisteren de prijs van hun dromen, hun lichaamsgewicht in flesjes bier van brouwerij Cruzcampo! Dat kregen ze als beloning voor het winnen van de Europa League vorig seizoen. De brouwer moest na het wegen van alle spelers uiteindelijk maar liefst 1600 liter bier overhandigen aan de spelers.

Hoe heet die spits nou?
De prestaties op het voetbalveld bij Manchester United zijn voorlopig ondermaats te noemen. Dit geldt ook voor de spelling van enkele werknemers. Het aantrekken van spits Radamel Falcao heeft voor een boost gezorgd in de verkoop van de shirts, maar bij het bedrukken ervan gaat wel eens iets mis zoals een fan heeft gemerkt. ESPN-journalist Alex Shaw zette een kiekje van het shirt op internet, evenals enkele United-blunders uit het verleden.

Meekijken met de mecanicien tijdens de Vuelta
We konden dit seizoen al vaker meekijken met wielrenners in het peloton. Met camera's op de fietsen kregen we een inkijkje in de chaos van een wielerwedstrijd. Tijdens de Vuelta geeft Shimano ons een kijkje in de wedstrijd vanuit het perspectief van de mecanicien op de motor. De materiaalman schiet overal tussendoor en moet elke keer zo snel mogelijk de panne aan de fietsen verhelpen. Een fantastisch inkijkje in het wielrennen.


Een dagje op kantoor voor de mecanicien (Bron: YouTube)

Syrië en Iran willen ook bij coalitie tegen IS

De Syrische en Iraanse regeringen zijn verontwaardigd dat zij niet worden betrokken bij plannen van de Verenigde Staten om de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) uit te roeien. Syrische staatsmedia waarschuwden donderdag dat Amerikaanse bombardementen in Syrië kunnen leiden tot een regionaal conflict.

"Ik vraag me af hoe een internationale coalitie kan worden gevormd terwijl Syrië, dat diep getroffen wordt door terrorisme, zomaar terzijde wordt geschoven", zei een Syrische politicus in Damascus. Volgens hem zal het schenden van de Syrische soevereiniteit 'negatieve gevolgen hebben voor de regionale en internationale veiligheid'. Hij trad niet in detail.

Vorige maand waarschuwde de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem de VS om geen luchtaanvallen op Syrisch grondgebied uit te voeren, ook niet als deze gericht zijn tegen IS of andere terreurbewegingen. Een dergelijke aanval zal door Damascus worden gezien als een daad van agressie, aldus Al-Moallem. De VS en Groot-Brittannië gaven eerder aan niet met het regime in Damascus te zullen samenwerken.

Een woordvoerster van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag dat de coalitie 'serieuze tekortkomingen' heeft. Ze vroeg zich af hoe serieus het samenwerkingsverband daadwerkelijk is, omdat sommige leden terroristen in Irak en Syrië hebben gesteund. Teheran is een bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad.

De Iraanse president Hassan Rouhani zei donderdag dat regionale en internationale samenwerking van groot belang zijn om dit conflict op te lossen. Rouhani is momenteel op staatsbezoek in Tadzjikistan.

De Syrische Nationale Coalitie zei verheugd te zijn over het besluit van de VS om bombardementen op de extremisten IS in Syrië uit te voeren. De SNC is de voornaamste door het Westen gesteunde oppositiegroep in Syrië. Ook Koerdische politici reageerden positief op de toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama.

Bewoners Diemen later terug naar huis

De bewoners van 72 woningen in de door een explosie getroffen flat Beukenhorst in Diemen kunnen op z'n vroegst pas maandag terug naar huis. Dat heeft woningcorporatie De Key donderdag laten weten.

Aanvankelijk was er sprake van dat de bewoners eind deze week weer naar huis konden, maar dit deel van de flat moet worden gestut en dat duurt langer dan gepland. De bewoners zitten in een hotel.

De bewoners van 32 andere woningen worden voor langere tijd elders ondergebracht. Hieronder vallen de twee woningen die werden verwoest bij de explosie. Hoelang deze groep ander onderdak nodig heeft, is volgens een woordvoerder nog onduidelijk.

In de Beukenhorst deed zich maandag een gasexplosie voor, waarbij twee mensen om het leven kwamen en vijftien mensen gewond raakten. De explosie ontstond tijdens werkzaamheden aan de liftschacht. Daarbij werd een gasleiding geraakt.

De bewoners van tientallen woningen konden al snel terug, maar bij de overige woningen is spake van instortingsgevaar.

'Kanye West met hevige migraine naar ziekenhuis'

Kanye West heeft helemaal geen beroerte gehad. De rapper ging in Australië naar een ziekenhuis vanwege hevige migraine, vertelt een ingewijde aan entertainmentzender E! Diverse Amerikaanse media schreven donderdagochtend dat West met spoed naar het ziekenhuis moest vanwege een beroerte.

"Hij is in orde en heeft geen grote gezondheidsproblemen of beroerte gehad", vertelt een bekende van West aan E!, de zender die de realitysoap rondom Wests echtgenote Kim Kardashian uitzendt. "Hij had last van migraine en is enkel uit voorzorg naar een ziekenhuis gegaan."

In het ziekenhuis zou een MRI-scan zijn gemaakt, waarna West al vrij snel weer naar buiten wandelde. Een paar uur na zijn ziekenhuisbezoekje stond de rapper al weer op het podium. West is momenteel in Australië in het kader van zijn wereldtournee.

Apple Pay komt naar Nederland

Apple heeft afgelopen dinsdag hun eigen versie van betalen met NFC geïntroduceerd, met de naar Apple Pay. Dit systeem zal vanaf oktober in de VS bij diverse bedrijven operationeel moeten zijn. Volgens een woordvoerder van Visa, komt dit systeem 'binnen afzienbare tijd' ook naar Nederland.

Hoewel het systeem 'binnen afzienbare tijd' in Nederland beschikbaar zou moeten zijn, wordt een exacte datum niet gegeven. Noch wordt er melding gemaakt over welke bedrijven en banken Apple Pay gaan ondersteunen.

Apple Pay
Met Apple Pay kunnen bezitters van de iPhone 6(+) betalen door gebruik te maken van een combinatie van hun vingerafdruk (door middel van de TouchID techniek) en de NFC chip die in de iPhone 6 modellen is geïntegreerd. Ook zal de Apple Watch, die medio 2015 uit moet komen, beschikken over een NFC chip. Deze chip werkt alleen wanneer het horloge direct contact heeft met de huid van de eigenaar, na het invoeren van een unieke code.

Privacy
De betalingen die via een iPhone worden gedaan worden niet opgeslagen door Apple. Om de betalingen toch mogelijk te maken, heeft Apple een nieuwe chip ontwikkelt, genaamd Secure Element, die per betaling een unieke code genereert. Door deze code kan de credit card maatschappij de betaling verifiëren en goedkeuren. De code is uniek per betaling die gedaan wordt en kan niet herleid worden naar een specifieke gebruiker, aldus Apple.

Ondersteuning in Nederland
Volgens een comment onder het artikel op Tweakers, zullen de Apple Premium Resellers (zoals aMac) meteen gebruik kunnen maken van Apple Pay. Ook zullen de banken ABN en Rabobank vanaf de eerste dag het systeem ondersteunen. Of dit daadwerkelijk zo zal zijn, moet nog blijken.

[KLM Open] Luiten sluit openingsdag sterk af

Golfer Joost Luiten heeft dag één van de KLM Open sterk afgesloten De titelverdediger uit Bleiswijk noteerde een eerste ronde van 65 slagen, 5 onder par. Vier holes voor het einde stond hij nog op -1. Hij staat momenteel bovenaan in het voorlopige klassement in het toernooi op de Kennemer in Zandvoort.

Luiten begon de dag op hole tien en sloeg zijn eerste birdie op baan achttien. Op hole één moet hij een slag inleveren, maar op hole drie pakte hij die slag weer terug. Een onderbreking van ruim twee uur vanwege het incident met Fabrizio Zanotti haalde hem niet uit het ritme. Hij sloot af met één eagle en twee birdies op de laatste vier holes.

Luiten zit in dezelfde flight met Miguel Angel Jiménez en Matteo Manassero. De Spanjaard en Italiaan noteerden respectievelijk +1 en -2.  

Pelé weigerde bondscoachschap Brazilië

Pelé heeft het aanbod afgeslagen om bondscoach van Brazilië te worden. Volgens de voetbalgrootheid klopte de Braziliaanse bond na de ontluisterende 7-1 nederlaag tegen Duitsland in de halve finale van het WK bij hem aan. "Het was een eer, een teken dat mensen vertrouwen in mij hebben", vertelde hij donderdag aan het Duitse persbureau DPA. "Maar het risico was te groot."

Nadat Brazilië ook de troostfinale tegen Oranje ruim had verloren (0-3) stapte bondscoach Felipe Scolari op. De trainer kreeg de hoon van de gehele natie over zich. Onterecht, vindt Pelé. "Het is niet de schuld van een trainer als spelers zijn instructies niet volgen. Maar als teams verliezen, is de trainer altijd schuldig."

Pelé geldt als de grootste Braziliaanse voetballer aller tijden. Hij werd met de Goddelijke Kanaries drie keer wereldkampioen.

Opnieuw raketvuur in separatistenbolwerk Donetsk

In de Oost-Oekraïense stad Donetsk was donderdag het gedonder te horen van twee salvo's Gradraketlanceringen. Het zijn nieuwe deuken in het kwetsbare staakt-het-vuren, een kleine week na ingang van het bestand.

Het stadsbestuur in Donetsk bevestigt dat er in de vroege ochtend meerdere explosies zijn geweest. Berichten over slachtoffers zijn er niet.

Een groot grensgebied bij de Zee van Azov is in handen gevallen van de pro-Russische separatisten, liet Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad weten aan journalisten. Hoewel de inname waarschijnlijk plaatsvond voor het bestand getekend werd, is het voor Kiev een opmerkelijke erkenning van de schaal van het tegenoffensief van de opstandelingen.

Vrijdag werden Oekraïne en de door Rusland gesteunde separatisten het eens over een wapenstilstand. Sindsdien zijn er talloze schendingen van het bestand geweest.

Gemeente Amsterdam pakt Airbnb-verhuurders aan

De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen drie weken dertig illegale hotels gesloten. Het merendeel daarvan werd aangeboden via particuliere verhuursites zoals Airbnb, zegt wethouder van bouwen en wonen Laurens Ivens (SP) donderdag. Bij elkaar zijn er 401 illegale slaapplaatsen gevonden. De gemeente heeft voor meer dan tweehonderdduizend euro aan boetes uitgeschreven.

Vanwege de slechte brandveiligheid zijn de dertig gebouwen per direct gesloten. Daarbovenop moesten vijftien verhuurders hun illegale activiteiten stoppen en hun normale woonactiviteiten voortzetten.

Het aantal meldingen van overlast door illegale hotels is de laatste tijd toegenomen, aldus Ivens. De sluiting van dertig hotels laat volgens hem zien dat het een hardnekkig probleem is. Daarom wil hij extra werk maken van het aanpakken van woonfraude.

"De illegale hotels in de stad zorgen voor minder woningen, overlast en brandonveiligheid. Daar moet een einde aan komen", aldus Ivens. In een van de woningen werden 56 slaapplaatsen aangeboden, terwijl het pand niet brandveilig was.

De opkomst van particuliere verhuurders leverde al de nodige problemen op. De Volkskrant meldde vorige week dat verhuurders niet verzekerd zijn tegen brand, schade of ongelukken van hun gasten.

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) zei dinsdag in de Tweede Kamer het hotelalternatief niet te willen verbieden. Wel moeten verhuurders en gemeenten volgens Blok de mogelijkheid krijgen om op te treden in het geval van overlast.

1,6 miljoen EU-steun voor Nederlandse bouwvakkers

Bouwvakkers in Gelderland en Overijssel die door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt krijgen van Brussel hoogstwaarschijnlijk financiële hulp bij het zoeken naar een nieuwe werkgever. Een deelcommissie van het Europees Parlement heeft donderdag groen licht gegeven voor 1,6 miljoen euro hulp aan in totaal 475 medewerkers van 89 door de crisis geraakte bedrijven.

Het volledige Europees Parlement en de lidstaten moeten nu nog goedkeuring geven aan het besluit. Dat eerste is na het besluit van een deelcommissie doorgaans een formaliteit.

De Nederlandse overheid had in 2011 hulp gevraagd voor 562 werknemers. Eerder deze zomer was al bekend dat de Europese Commissie het bedrag beschikbaar wilde stellen voor de 475 medewerkers met de grootste problemen om een nieuwe baan te vinden. De bouwsector is in Overijssel en Gelderland een relatief grote werkgever.

Naast de steun aan de Nederlandse bouwvakkers heeft het Europees Parlement ook ruim zes miljoen euro uitgetrokken voor hulp aan 508 medewerkers van een bakkersconcern in Griekenland. Voor nog eens duizend Roemeense staalbedrijfwerkers is nog een bijna 3,6 miljoen euro toegekend.

Krajicek strikt titelhouder Berdych als eerste

Tomas Berdych verdedigt in februari zijn titel op het ABN Amro World Tennis Tournament. De 28-jarige Tsjech is als eerste speler vastgelegd, zo werd donderdag bekendgemaakt. Berdych staat al ruim vier jaar onafgebroken in de top tien van de wereld. Hij versloeg vorig jaar in de finale Maric Cilic, die maandag de US Open won.

Toernooidirecteur Richard Krajicek is blij met de negende deelname van de mondiale nummer zes. "Tomas is de laatste jaren zeer goed op dreef in Ahoy. Met achtereenvolgens een kwartfinale, halve finale en toernooiwinst in zijn laatste drie deelnames hebben we de eerste titelkandidaat vastgelegd. Het is bovendien een speler die heeft bewezen al lang op hoog niveau te spelen."

Berdych heeft negen toernooizeges achter zijn naam en won met Tsjechië tweemaal de Davis Cup.

Stinkwater in Son moet alsnog worden afgevoerd

Waterzuiveringsbedrijf Ecoflow in het Brabantse Son moet alsnog de 3,6 miljoen liter water afvoeren waar sinds zaterdag een rotte-eierenlucht vanaf komt. De stankproblemen leken woensdagmiddag opgelost te zijn, maar de lucht was donderdag weer terug. Dat meldt de provincie donderdag.

De provincie houdt vast aan de eerder gestelde maatregel dat het bedrijf al het water moest verwijderen als er voor vrijdag 12.00 uur alsnog problemen zouden optreden. Ecoflow moet het water nu afvoeren naar een of meerdere erkende verwerkingsbedrijven. Voor de operatie zijn zo'n honderd tankwagens nodig.

Woensdagmiddag meldde de provincie nog dat de stankproblemen voorbij waren, nadat de omgevingsdienst onderzoek had gedaan. Bij dat onderzoek werd geen stanklucht meer geroken.

Bij de provincie Noord-Brabant kwamen sinds woensdagavond zeker zes klachten binnen dat het water weer stonk. Dit was reden voor de omgevingsdienst om opnieuw onderzoek te doen.

De stank ontstond toen Ecoflow bacteriën aan het water toevoegde die het water moesten reinigen. Door een onbedoelde reactie kwam waterstofsulfide vrij, een gas dat ruikt naar rotte eieren. Ecoflow probeerde de reactie te keren door nog meer middelen aan het water toe te voegen, maar naar nu blijkt zonder succes.

EU zet nieuwe sancties tegen Rusland door

De lidstaten van de Europese Unie gaan verdere sancties tegen Rusland instellen wegens Moskou's bemoeienis met de crisis in Oekraïne. De strafmaatregelen gaan vrijdag in, zo liet een EU-diplomaat aan Novum Nieuws weten.

De lidstaten hadden maandag al besloten sancties in te stellen, maar lieten de invoering ervan afhangen van de naleving van het bestand in Oost-Oekraïne tussen regeringstroepen en pro-Russische separatisten die steun uit Moskou krijgen.

Overleg tussen diplomaten van de 28 EU-lidstaten leverde de afgelopen dagen nog geen besluit op. Naar verluidt stuitte de invoering van verdere strafmaatregelen op verzet van landen met sterke economische banden met Rusland, zoals Finland en Italië.

De nieuwe ronde sancties zouden het Russische banken, militaire- en energiebedrijven moeilijker maken geld op de Europese kapitaalmarkten op te halen. Ze worden van kracht zodra ze vrijdag in het officiële staatsblad van de EU zijn gepubliceerd.

Audi en Chrysler beboet in China

Audi en Chrysler zijn de volgende slachtoffers van ijverige Chinese concurrentietoezichthouders. De autofabrikanten hebben forse boetes gekregen omdat ze Chinese dealers minimumbedragen hebben opgelegd waarvoor ze auto's mochten verkopen. De auto-industrie klaagt al maanden over het vermeende selectieve boetebeleid van China, dat buitenlandse bedrijven oneerlijk zou behandelen.

Audi moet 248,6 miljoen yuan (ruim 31,3 miljoen euro) betalen, Chrysler kreeg een boete van 31,7 miljoen yuan. Volgens de toezichthouder van het communistische land is het stellen van minimumbedragen in strijd met de vrijemarktprincipes.

Toezichthouders in China hebben onderzoeken ingesteld naar tal van niet-Chinese fabrikanten van auto's en onderdelen. De industrie vindt de heimelijke en snelle manier van onderzoeken oneerlijk. De Amerikaanse kamer van koophandel zei eerder deze week dat China met het beleid vrijhandelsafspraken overtreedt. China zelf ontkent buitenlandse bedrijven een andere behandeling te geven.

Gezin uit Hilversum naar Syrië vertrokken

Een gezin uit Hilversum met vier kinderen is vermoedelijk naar Syrië afgereisd om zich aan te sluiten bij de terreurorganisatie IS. Dat meldt burgemeester Pieter Broertjes in een brief aan de gemeenteraad.

Broertjes is begin deze maand op de hoogte gesteld door de inlichtingendienst AIVD. Het gezin bestaat uit een man, een vrouw en hun vier kinderen. "De ouders lijken de stap te hebben genomen zich in het kalifaat van de IS te vestigen", schrijft Broertjes.

Het gezin bestaat uit een man, een vrouw en hun vier kinderen. Meerdere kinderen zijn leerplichtig. De schoolleiding is op de hoogte gebracht. Broertjes geeft verder geen informatie over het gezin. Dat is niet aan de gemeente, vindt hij.

Broertjes maakt het nieuws nu pas bekend omdat hij de tijd heeft genomen voor overleg met politie, justitie, de kinderbescherming en de landelijke terreurbestrijder NCTV. "Het gezin heeft Nederland verlaten, dus we hadden tijd om zorgvuldig informatie met elkaar uit te wisselen en af te stemmen."

Vorige week werd bekend dat een gezin uit Amersfoort naar Syrië is vertrokken. Kort daarvoor werden twee echtparen uit Huizen gearresteerd omdat ze plannen zouden hebben om met hun kinderen af te reizen naar Syrië. Drie van de vier ouders zijn weer op vrije voeten. Tegen de vrijlating van een van hen gaat justitie in beroep.

G7 bespreekt strategie tegen IS

De G7 komt later deze maand bijeen om een politieke strategie tegen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te bespreken. Dat heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier donderdag gezegd.

De besprekingen vinden plaats na de jaarlijkse bijeenkomst van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Steinmeier zei dat een gezamenlijke politieke strategie noodzakelijk is en dat deze samen met 'de Arabische landen' zal worden besproken.

Duitsland is momenteel voorzitter van de G7, waarvan ook de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan en Italië lid zijn. In maart werd Rusland geschorst uit de G8, waarmee de organisatie weer de G7 werd.

RBS vertrekt uit Schotland bij onafhankelijkheid

Royal Bank of Scotland gaat weg uit Schotland als het land zich afscheidt van het Verenigd Koninkrijk. De bank heeft de verhuisplannen al klaarliggen en verplaatst het hoofdkwartier naar Engeland als de bevolking voor onafhankelijkheid kiest, liet RBS donderdag weten. De bank is sinds de oprichting in 1727 in Schotland gevestigd.

Opereren vanuit een onafhankelijk Schotland brengt onzekerheden met zich mee die zowel de eigen bedrijvigheden als de klanten van RBS kunnen schaden, vindt de bank. RBS is bijvoorbeeld bang voor afwaarderingen van de kredietbeoordeling. Daarnaast vrezen de bankiers veranderingen in juridische, fiscale en monetaire omstandigheden waarin moet worden gewerkt. Onduidelijk is nog of Schotland de Britse pond mag blijven gebruiken na een exit.

Financieel dienstverlener Standard Life had woensdag al voor een vlucht uit Schotland gewaarschuwd. De Schotse bevolking stemt volgende week in een referendum over onafhankelijkheid. Het aantal voor- en tegenstanders ontloopt elkaar volgens peilingen nauwelijks.

IJshockeyclubs stellen ultimatum

IJshockeyclubs Tilburg Trappers en Flyers Heerenveen hebben de andere eredivisieclubs een ultimatum gesteld. Ze willen dat hun collega-verenigingen voor vrijdag 12.00 uur laten weten of ze zullen meedoen aan de competitie. De start van het nieuwe seizoen werd vorige week uitgesteld omdat er nog maar vier teams waren overgebleven.

Vervolgens werd het idee geopperd om eerst een bekercompetitie te starten. Daarover eisen de twee clubs nu duidelijkheid. "Tilburg en Heerenveen willen met minimaal vier teams starten aan de bekercompetitie", wordt donderdag gesteld in een persverklaring.

"Hoewel Tilburg en Heerenveen nog steeds vertrouwen op een positieve uitkomst, zien hun besturen mede in het belang van de geloofwaardigheid van het Nederlandse ijshockey geen andere mogelijkheid dan het stellen van dit ultimatum."

Stijn Coninx maakt nieuwe Sinterklaas-film

In België wordt momenteel hard gewerkt aan een gloednieuwe Sinterklaasfilm, geregisseerd door niemand minder dan Stijn Coninx (Daens, Koko Flanel, Hector) en geschreven door Hugo Mattijsen, die we nog kennen als de scenarist van het legendarische TV-programma "Dag Sinterklaasje".

De werktitel van de film is ‘Ay Ay Ramon!’. Naast de Sint zelf zal ook zijn trouwe stalknecht Ramon een glansrol vertolken. Over de mogelijke cast is nog niets bekend. De film komt eind 2015 in de zalen en kreeg subsidies van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

4g trager op iPhone 6 dan op Samsung

De maximale snelheid van 4g die de iPhone 6 ondersteunt, zal het toestel waarschijnlijk niet halen op de netwerken van Vodafone en KPN in Nederland. Daardoor zal waarschijnlijk ook de gemiddelde snelheid achterblijven en langzamer zijn dan de snelheden die high-end toestellen van andere fabrikanten zoals Samsung halen, schrijft Tweakers.net.

Robert Webbe van Vodafone legt op de technologiesite uit dat de iPhone 6 op het 4g-netwerk van Vodafone een maximale snelheid van 75 Mbit/s kan halen. Dat is de helft van de maximale snelheid die het toestel ondersteunt. De reden hiervoor is dat Vodafone het 4g-netwerk over de 800 MHz-frequentieband laat lopen, met een maximale ruimte van 2x5MHz per kanaal. De capaciteit van de modemchip in de iPhone 6 wordt daarmee dus niet ten volle benut, want die kan 2x10 MHz bandbreedte aan. Omdat elke 5 MHz aan bandbreedte een maximale snelheid van 37,5 Mbit/s meebrengt, kan het toestel op het netwerk van Vodafone dus slechts 75 Mbit/s halen, in plaats van het maximum van 150 Mbit/s.

Samsung gebruikt in haar high-end toestellen Galaxy Alpha en Galaxy Note 4 een modemchip die naast 2x5MHz bandbreedte op de 800 MHZ-band ook nog eens 4x5MHz op de 1800 MHz-band kan gebruiken. Deze technologie wordt door KPN en Vodafone 4g+ genoemd, en kan een theoretische maximumsnelheid van 225 Mbit/s halen, doordat de toestellen in totaal 30 MHz aan bandbreedte kunnen gebruiken. Naast de twee genoemde Samsungs zullen waarschijnlijk meer high-end Androidtoestellen volgen die geschikt zijn voor 4g+.

De genoemde maximumsnelheden worden in de praktijk zelden gehaald, maar toch zullen de verschillen in het dagelijks gebruik merkbaar zijn. De bandbreedte van de verbinding is namelijk niet alleen van belang voor de maximumsnelheid, maar ook voor de gemiddelde snelheid. Gebruikers van toestellen die meer bandbreedte kunnen gebruiken, hebben dus ook een hogere gemiddelde snelheid.

Volgens Webbe kunnen bezitters van een iPhone 6 wel degelijk ook de maximumsnelheid van 150 Mbit/s halen op het netwerk van Vodafone. Door gebruik te maken van de 1800 MHz-band. Zij kunnen daar een frequentieband met een breedte van 20 MHz gebruiken. Deze optie is alleen beschikbaar in de gebieden waar 4g+ al operationeel is. Het theoretisch maximum van de eerder genoemde Samsungs is op die plekken 225 Mbit/s.

Klanten van T-Mobile hoeven volgens die provider niet bang te zijn voor lagere snelheden. Naar eigen zeggen gebruikt T-Mobile alleen de 1800 MHz-band, waarbij de iPhone 6 dus de volledige snelheid kan benutten. KPN onthoudt zich van commentaar.

[Davis Cup] Kroaten zonder Cilic in eerste enkelspelen

De Kroaat Marin Cilic komt vrijdag niet in actie op de eerste dag van het Davis Cup-treffen tegen Nederland. De kersverse winnaar van de US Open laat de eerste singles schieten, maar is wel ingeroosterd voor het dubbelspel van zaterdag.

Igor Sijsling opent tegen Mate Delic, die hij op papier moet kunnen hebben. De Amsterdammer, de mondiale nummer 72, staat op de wereldranglijst 82 plekken hoger. Vervolgens treedt Robin Haase aan tegen de 17-jarige Borna Coric, de nummer 176 van de wereld.

Cilic staat ook niet ingepland voor de enkelpartijen van zondag, maar daarvoor kunnen nog wijzigingen worden doorgevoerd. Het ligt voor de hand dat Cilic wordt ingezet als de situatie daarom vraagt.

De 25-jarige Cilic won maandag ten koste van Kei Nishikori de US Open en boekte de eerste grandslamzege uit zijn carrière. In het dubbelspel treft hij zaterdag met Marin Draganja Haase en Jean-Julien Rojer. Er wordt op gravel gespeeld in het Amsterdamse Ziggo Dome. Inzet is een plek in de wereldgroep.

Het begin is het moeilijkst

Het begin is het moeilijkst. Ooit heb ik bij de intro van een digitale schrijfcursus, welke ik eerlijkheidshalve niet heb gevolgd, gelezen dat je gewoon maar moet beginnen. Gewoon de pen over het papier laten gaan, of in mijn geval de vingers over het toetsenbord laten glijden. Later kun je met Tipp-ex alles verwijderen wat je niet op papier wilt hebben. Of in mijn geval de delete knop het werk laten doen.

Wereldtitel para-tafeltennisster Van Zon

Tafeltennisster Kelly van Zon heeft op het WK voor sporters met een handicap de wereldtitel in de klasse S7 gepakt. De 26-jarige Oosterhoutse was in de finale in Beijing te sterk voor thuisfavoriete Wang Rui: 3-1.

Voor Van Zon is het al de derde grote titel op rij. In 2010 pakte ze eveneens de wereldtitel, waarna in 2012 haar absolute hoogtepunt volgde: In Londen werd ze paralympisch kampioen. Op het WK van 2006 haalde ze al eens zilver, terwijl ze in 2008 paralympisch brons pakte.

Bij de mannen wisten Jean-Paul Montanus (S7) en Bas Hergelink (S10) het tot de knock-outfase te schoppen. Montanus zorgde daarin voor een verrassing door in de kwartfinale te winnen van de Spaanse nummer vier van de wereld, Jordi Morales. In de halve finale moest hij zich na een zeer spannende wedstrijd echter gewonnen geven tegen de Oekraïener Maksym Nikolenko: 3-2. Hergelink werd in de achtste finales met 3-1 uitgeschakeld door de Tsjech Ivan Karabec.

Vanaf donderdag komen de Nederlandse mannen en vrouwen ook nog uit in de landenwedstrijd.

Rechter wijst getuige aanklager Pistorius af

De rechter in de zaak tegen de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, Thokozile Matilda Masipa, betwijfelt verklaringen van getuigen die de aanklagers tegen de van moord verdachte Pistorius hebben opgevoerd. Zo gelooft ze naar eigen zeggen niet dat bijvoorbeeld Michelle Burger kreten in doodsangst van het slachtoffer Reeva Steenkamp kan hebben gehoord. Dat verklaarde onder anderen Burger eerder tijdens het proces. Donderdag is de zitting begonnen waar de rechter haar vonnis velt.

Burger is een belangrijke getuige voor de aanklagers, die stellen dat Pistorius zijn vriendin Steenkamp met voorbedachten rade heeft vermoord. De angstkreten van Steenkamp passen niet in het verhaal van Pistorius die door een deur heen op een inbreker dacht te schieten.

Rechter wijst getuige aanklager Pistorius af
Rechter wijst getuige aanklager Pistorius af (Foto: ANP)

Brand Amercentrale geblust

De brand in de Amercentrale in het Noord-Brabantse Geertruidenberg is geblust. De bedrijfsbrandweer houdt de zaak nog wel in de gaten. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant donderdag.

De brandweer is donderdag even voor 07.00 uur vertrokken, meldt de woordvoerder. De hele nacht is doorgewerkt om het vuur gecontroleerd te laten uitbranden. Alle werknemers zijn 'gewoon' weer aan de slag gegaan.

De politie is belast met het onderzoek naar de explosie die zich woensdag voordeed in de energiecentrale van Essent. Vier biomassasilo's raakten daarbij beschadigd. Even was sprake van een onderzoek van de Raad voor de Veiligheid, maar volgens de woordvoerder van de veiligheidsregio is daar geen sprake van.

Burgemeester van Geertruidenberg Willemijn van Hees (VVD) zegt in een reactie de situatie goed te volgen. De gemeente doet echter geen onderzoek. "Dat is niet onze rol. Die taak is weggelegd voor de provincie."

A28 bij Den Dolder dicht door glasplaat op wegdek

Op de A28 bij Den Dolder zijn donderdagmiddag richting Amersfoort alle rijstroken dicht vanwege een glasplaat van een geluidsscherm die op de weg is gevallen. Dat meldt Rijkswaterstaat. Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Volgens de ANWB is een ree tegen de glasplaat aangesprongen. Hierdoor hangen delen van het geluidscherm 'op scherp' boven de weg, aldus een woordvoerder. De rijbaan blijft volledig afgesloten totdat de overige geluidsschermen boven de weg zijn gecontroleerd en gerepareerd.

De ANWB weet niet hoelang de snelweg afgesloten blijft. Weggebruikers wordt aangeraden om te rijden via Hilversum over de A27 en de A1. Doorgaand verkeer ten zuiden van Utrecht kan via Barneveld rijden via de A12 en de A30.

Op de A27 staat inmiddels een file van acht kilometer. "Die file groeit flink", aldus de ANWB. De vertraging is meer dan een kwartier.

[KLM Open] Zanotti geveld door golfbal

Het KLM Open is voor golfer Fabrizio Zanotti al snel ten einde gekomen. De Paraguayaan kreeg op de Kennemer Golfclub in Zandvoort een bal van een tegenstander op zijn hoofd en moest met hoofdletsel naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Zanotti won eerder dit jaar met het BMW International Open in Duitsland zijn eerste evenement op de Europese Tour. De 31-jarige golfer stond in Zandvoort na zes holes par toen hij door een afzwaaier van een andere speler die op een naastgelegen hole bezig was geraakt werd. Het toernooi werd direct stilgelegd en zal om 13.00 uur worden vervolgd.

Golfer Zanotti geveld in Zandvoort (Pro Shots/Judith Bogaardt)

Man aangehouden voor maken kinderporno

Een 28-jarige man uit Hellevoetsluis is dinsdag aangehouden op verdenking van het maken, bezitten en verspreiden van kinderporno. De man zou sinds vorig jaar jonge meisjes hebben benaderd via internetspelletjes, zo meldt de politie donderdag.

De verdachte zou zich tijdens de spelletjes hebben voorgedaan als een minderjarig meisje. Hij stuurde foto's van een willekeurig meisje om vertrouwen te wekken. De foto's had hij van internet gedownload.

Via chatgesprekken zou de man zijn slachtoffers hebben bewogen zich uit te kleden voor de webcam en seksuele handelingen te verrichten. Hij legde de beelden vervolgens vast. De man heeft de meisjes niet ontmoet.

De politie kwam de man op het spoor na een melding over zijn IP-adres. Eind vorig jaar werd zijn computer al in beslag genomen. Inmiddels zijn twintig slachtoffers geïdentificeerd. De meisjes wonen verspreid door het land. Enkelen komen uit België. Ze zijn door de politie op de hoogte gesteld.

De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dertien miljoen extra voor ruimtevaart

Het kabinet trekt vanaf 2018 dertien miljoen euro extra per jaar uit voor de Nederlandse ruimtevaartindustrie. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Eerdere plannen om te bezuinigen op de ruimtevaart zijn nu helemaal van de baan. Het extra geld wordt gestoken in programma's van het Europese ruimtevaartbureau ESA. Nederlandse bedrijven profiteren, stelt Kamp. "Dat is goed voor de werkgelegenheid en zorgt ook voor behoud en uitbreiding van technische kennis in Nederland."

Nederland telt zo'n tachtig bedrijven en instellingen die zich bezighouden met ruimtevaart. Hun jaarlijkse omzet is zo'n 140 miljoen.

'Israël pleegde oorlogsmisdaden'

Het Israëlische leger heeft bij het laatste offensief in de Gazastrook oorlogsmisdaden gepleegd. Dat schrijft Human Rights Watch in een rapport dat donderdag verscheen. De krijgsmacht viel volgens HRW meerdere scholen aan.

De mensenrechtenorganisatie onderzocht drie afzonderlijke aanvallen op scholen in Gaza, waarbij in totaal 45 mensen om het leven kwamen. Volgens HRW waren geen militaire doelwitten aanwezig in of rondom de scholen en waren sommige van de aanvallen puur willekeurig. De onderwijsinstellingen werden alle beheerd door de Verenigde Naties. De aanvallen leidden tot veel kritiek op de nietsontziende werkwijze van het Israëlische leger.

"De Israëlische krijgsmacht voerde aanvallen uit op of bij drie duidelijk gemarkeerde scholen terwijl zij wist dat hier honderden mensen aan het schuilen waren", aldus speciaal HRW-adviseur Fred Abrahams. "Israël heeft geen overtuigende verklaring gegeven voor deze aanvallen op scholen waarin mensen dekking zochten."

Israël stelt dat het hoge aantal burgerslachtoffers bij het vijftig dagen durende offensief de schuld is van Hamas. De strijdgroep zou raketten afvuren vanuit scholen, woongebieden en moskeeën en burgers gebruiken als menselijk schild. Hierdoor moest Israël deze dichtbevolkte gebieden wel aanvallen, aldus het leger.

De Israëlische krijgsmacht liet woensdag weten een eigen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar mogelijk wangedrag door militairen tijdens het offensief in Gaza. De VN hebben ook een onderzoek lopen naar oorlogsmisdaden van Israël en Hamas.

Bij het offensief kwamen meer dan 2100 Palestijnen om het leven. Het leeuwendeel hiervan bestond uit burgerslachtoffers. Aan Israëlische zijde stierven 66 militairen en zes burgers.

[vid] Anouk lanceert clip nieuw nummer eerder dan single

Anouk heeft donderdag haar nieuwe single en de bijbehorende videoclip online gezet. De single Places to Go is pas vanaf vrijdag te koop, maar de clip is al te zien op onder meer YouTube. Het is de eerste single van haar nieuwe album Paradise and Back Again, dat op 21 november verschijnt.

Anouks vorige plaat, Sad Singalong Songs, kwam vorig jaar mei uit. Paradise and Back Again is het negende studioalbum van 39-jarige en werd geproduceerd door Martin Gjerstad, Torre Johansson en Anouk zelf. De Zweed Tobias Karlsson was verantwoordelijk voor de productie van de single.


Anouk - Places to Go

Een op de tien Nederlanders is bang voor inbraak

Een op de tien Nederlanders denkt dat de kans heel groot is dat in zijn huis wordt ingebroken. Vooral bewoners van een huis op het platteland en ouderen zijn banger geworden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag op basis van eigen onderzoek.

In totaal schat twaalf procent van de Nederlandse bevolking de kans op een inbraak in hun woning heel groot in. Dat zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen. In 2008 lag dat percentage nog iets boven de acht procent.

Tien procent van de plattelandsbewoners is bang voor ongewenste bezoekers, ten opzichte van vijf procent in 2008. Hoewel 65-plussers het minst vrezen voor een inbraak, is het percentage dat wel bang is voor ongewenste bezoekers het meest gestegen: van vijf naar tien procent.

De angst is opmerkelijk, omdat het aantal slachtoffers van een inbraak nauwelijks is gestegen. In totaal wordt zo'n drie procent daadwerkelijk slachtoffer van woninginbraak, slechts een paar procentpunten meer dan in 2008. Het aantal bij de politie geregistreerde woninginbraken is in 2013 zelfs iets gedaald ten opzichte van vijf jaar eerder.

Een mogelijke verklaring voor de inbraakangst is volgens het CBS dat er steeds meer aandacht is voor criminaliteit. Voorlichtingscampagnes over inbraakpreventie doen mensen nadenken over de misdaad, maar inbraken komen ook vaker in het (lokale) nieuws.

Bijna vijftig procent van de Nederlanders is overigens niet bang voor een inbraak.

Poetin geeft opdracht tot grote legeroefening

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag het leger opdracht gegeven om een grote militaire oefening in het oosten van het land te houden. Dat heeft minister van defensie Sergej Sjoigoe in een televisietoespraak gezegd. Bij de zeven dagen durende training wordt de paraatheid van de troepen getest.

Het is al de tweede grootschalige militaire oefening sinds juni. Toen trainden zo'n 65.000 militairen in het westen van Rusland. Gevreesd werd toen dat Moskou mogelijk een invasie in Oekraïne voorbereidde.

Bij de nieuwe oefening wordt de paraatheid in de regio's die grenzen aan China en Japan getest. Bij de training komt ook de marine in actie en zal een zeeslag worden gesimuleerd.

Een dag eerder zei Poetin dat de NAVO de crisis in Oekraïne misbruikt om zijn militaire slagkracht uit te breiden. Hierdoor ziet Moskou zich genoodzaakt het eigen militaire apparaat te versterken, aldus Poetin. Woensdag testte Rusland een intercontinentale raket.

Bemanning ruimtestation terug op aarde

Drie bemanningsleden van het internationale ruimtestation ISS zijn donderdag na vijf maanden teruggekeerd op aarde. De Amerikaan Steven Swanson en de Russen Oleg Artemiev en Aleksandr Skvortsov landden in een Sojoez-capsule aan een parachute in de steppen van Kazachstan, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Een Amerikaan, een Rus en een Duitser zijn in het ruimtestation achtergebleven. Zij krijgen later deze maand gezelschap van drie nieuwe medebewoners, onder wie een Russin. Elena Serova wordt pas de vierde Russische vrouw in de ruimte en de eerste sinds bijna twintig jaar.

Opnieuw klachten over stankoverlast in Son

Rond het waterzuiveringsbedrijf Ecoflow in het Brabantse son doet zich opnieuw stankoverlast voor. Bij de provincie Noord-Brabant zijn sinds woensdagavond zeker zes klachten binnengekomen, meldt een woordvoerder donderdagochtend.

Woensdagmiddag meldde de provincie dat de stankproblemen waren opgelost, nadat de omgevingsdienst onderzoek had gedaan. De omgeving had sinds zaterdag last van een rotte-eierenlucht. Inmiddels is de dienst weer ter plaatse om te onderzoeken hoe het kan dat het toch weer stinkt. Ook wordt overleg gevoerd met de directie. De provincie zei woensdag dat het water dat de stank veroorzaakt, moest worden verwijderd als zich opnieuw problemen zouden voordoen.

De stank ontstond toen aan een groot bassin met water bacteriën werden toegevoegd die moesten zorgen voor een biologisch reinigingsproces. Door een onbedoelde reactie kwam echter waterstofsulfide vrij, herkenbaar aan de rotte-eierenlucht. Ecoflow heeft geprobeerd de reactie te keren door andere middelen aan het water toe te voegen.

Cancellara uit Vuelta met oog op WK

Fabian Cancellara heeft de Vuelta verlaten. De Zwitser gaat donderdag niet meer van start in de achttiende etappe. Cancellara last een rustpauze in en gaat zich voorbereiden op het WK eind deze maand in Ponferrada. Dat heeft werkgever Trek gemeld.

De 33-jarige Cancellara hoopt in Noord-Spanje voor het eerst in zijn carrière wereldkampioen op de weg te worden. Ook neemt hij met Trek deel aan de ploegentijdrit voor merkenteams. Cancellara werd wel al viermaal individueel wereldkampioen tijdrijden.

Van Marwijk verwacht einde trainersloopbaan

Bert van Marwijk acht de kans klein dat hij nog ergens als trainer aan de slag gaat. Dat zegt de 62-jarige Nederlandse coach donderdag in gesprek met de Duitse krant Bild. "Ik denk niet dat ik nog ergens op de bank ga zitten. Of er moet wel een heel mooie aanbieding komen."

Van Marwijk was voor de Zuid-Koreaanse voetbalbond de gedroomde kandidaat om bondscoach te worden, maar kwam er met de Aziaten niet uit. De Deventenaar heeft sinds februari na zijn ontslag bij Hamburger SV zijn handen vrij.

"Terugkijkend moet ik zeggen dat het een vergissing is geweest om het aanbod bij HSV te accepteren", stelt Van Marwijk. "Het was een grote chaos. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Concentreren op het voetbal was bijna onmogelijk."

Van Marwijk was vijf maanden in dienst bij HSV. Daarvoor coachte hij vier jaar het Nederlands elftal, waarmee hij 2010 in de WK-finale bereikte. Van Marwijk was eerder ook coach van onder meer Feyenoord en Borussia Dortmund. Hij is nu analist bij de NOS.

'Bouhanni door FDJ geschorst na kritiek'

Nacer Bouhanni komt dit seizoen niet meer in actie voor FDJ. De Franse sprinter wordt door de Franse ploeg niet meer opgesteld, meldt L'Équipe donderdag. Aanleiding is een kritisch interview dat Bouhanni een week geleden in de Franse sportkrant gaf.

Bouhanni hekelde ploegleider Marc Madiot, die geen rotsvast vertrouwen in hem zou hebben. "In het afgelopen jaar gebeurde een aantal zaken die mij niet bevielen. Ik verwijt hem dat hij niet duidelijk is geweest. Als ik twijfels heb, is er niemand voor me. Ik ben eraan gewend geraakt dat de baas mij een schop onder mijn kont geeft als het een dag minder gaat."

De 24-jarige Bouhanni werd niet opgesteld in de Tour de France, waar door FDJ de kaart naar Arnaud Démare werd gespeeld. Vorige maand werd bekend dat Bouhanni overstapt naar Cofidis.

Madiot reageerde woedend op het interview. Zaterdag verliet Bouhanni geruisloos de Vuelta, waarin hij twee etappes had gewonnen. Bouhanni mist door zijn schorsing enkele voorbereidingskoersen op het WK in Ponferrada, waar hij eind deze maand een van de speerpunten van de Franse ploeg is.

Lidl en Jumbo door veel meer huishoudens bezocht

Veel meer huishoudens hebben in de afgelopen twee jaar minstens één keer per jaar een Lidl en Jumbo bezocht. Ook Nettorama kreeg veel meer mensen een keertje over de winkelvloer. Albert Heijn is nog altijd de best bezochte formule. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau GfK.

Gemiddeld bezochten de zeven miljoen Nederlandse huishoudens per jaar 4,63 verschillende supermarktketens, overigens zonder daarbij de kleinere formules mee te rekenen. Marktleider Albert Heijn zag 85,8 procent van de huishoudens minstens één keer langskomen. Dat was 0,2 procentpunt meer dan twee jaar eerder.

Van de huishoudens liep dit jaar 68,8 procent een of meerdere keren de Lidl binnen. In 2012 was dat 63,3 procent. De Jumbo zag zijn klantenkring stijgen van 49,5 naar 59,2 procent van de Nederlandse huishoudens. Die forse stijging kwam voor een deel echter ook door de verbouwing van vestigingen van de C1000 naar Jumbo. De klantenkring van de door Jumbo overgenomen supermarktketen daalde van ruim 56 naar bijna 46 procent.

Van de kleinere supermarkten wist vooral de Nettorama zijn klantenkring te vergroten. Waar twee jaar geleden 7,4 procent de prijsvechter weleens had bezocht, is dat dit jaar 8,3 procent. Grootste verliezer in het onderzoek is naast C1000 Spar: van 7,7 naar 7 procent.

[upd] Laatste personages van Smash Bros. gelekt

Super Smash Bros. verschijnt deze week in Japan. Sommige gamers hebben de echter al weten te bemachtigen en veel informatie via streams en screenshots vrijgegeven. Het grootste nieuws is de bevestiging van nieuwkomers en veteranen in het smash roster.

Zo zullen Ness, Mr. Game & Watch, Ganondorf en Falco terugkeren. Duckhunt Dog en Dark Pit bevinden zich onder de nieuwkomers. Ook is er veel videomateriaal beschikbaar gekomen. Sommige users zijn nog altijd live aan het streamen, zoals hieronder is te zien.

Alph, een speelbaar personage uit Pikmin 3, is bevestigd als alternatief kostuum van Captain Olimar. Tevens is zojuist nog een veteraan vrijgespeeld: Wario.

Nvidia organiseert 24 uursgame-evenement

Nvidia heeft een wereldwijd evenement opgezet voor pc-gamers genaamd GAME24. In de nacht van 18 op 19 september aanstaande vanaf 02:00 zullen er op verschillende locaties in de wereld gedurende 24 uur games worden onthuld, getest en weggegeven. Uiteraard is dit allemaal via livestreams te volgen.  

Omdat het de eerste keer is dat GAME24 wordt georganiseerd is het moeilijk te zeggen wat we kunnen verwachten. De lokale evenementen worden gehouden in onder andere Los Angeles, Shanghai, Stockholm en Londen. Het evenement in Londen is reeds volgeboekt, maar er is nog ruimte in Stockholm.

WHEN:
19th September, 2014
Doors open 21.00

WHERE:
WEBHALLEN, SVEAVAGEN 39, 11134 STOCKHOLM CITY, SWEDEN

AT GAME24 STOCKHOLM:

  •     GET HANDS ON WITH PRE-RELEASE GAME TITLES FROM UBISOFT, NAMCO AND LOTS OF OTHERS
  •     FREE LIMITED EDITION GAME24 T-SHIRT*
  •     FREE GEFORCE GTX BRANDED GAMING PAD*
  •     FREE GEFORCE GTX AAA GAME TITLE *
  •     GET HANDS ON WITH OCULUS RIFT VR HEADSETS
  •     SEE 4K GAMING IN ACTION
  •     PLAY ON NEW NVIDIA G-SYNC GAMING MONITORS
  •     PRIZES TO BE WON THROUGHOUT THE NIGHT INCLUDING A ONE OFF, GAME24 GAMING PC, GEFORCE GTX GRAPHICS CARDS AND NVIDIA SHIELD TABLETS
  •     PACKED WITH PLAYABLE GAMES AND PRESENTATIONS AND LOTS MORE
  •     WITNESS NEVER BEFORE SEEN NVIDIA TECHNOLOGY & DEMOS
  •     CHALLENGE NIPS GET RIGHT IN A CS GO ONE-ON-ONE DUEL FOR GREAT PRIZES

* The offer of free Game24 goodie bag including GAME24 T-Shirt, Gamepad and exclusive game is limited to one goodie bag per attendee. Quantities are limited so please arrive early to avoid disappointment.

GAME24

Dennis wil met McLaren Formule 1 verbeteren

McLaren-baas Ron Dennis wil met zijn team voorop lopen om de Formule 1 te verbeteren. De Brit ziet de populariteit van de sport teruglopen, zowel qua televisiekijkers als toeschouwers op de circuits. Hij is hier bezorgd over en wil maatregelen treffen.

Dennis: "Ik denk dat de teams eens goed naar zichzelf moeten kijken. Je kunt niet gaan zitten wachten tot anderen het doen, dus moeten we het op onze eigen manier doen. Hopelijk kunnen we zo bijdragen aan een gezonde toekomst voor de Formule 1, want de sport moet veranderen."

De Brit stelt terechte vragen over de toekomst van de sport. "Hoe kan het in Engeland en Oostenrijk helemaal vol zijn, en dan ineens halfleeg in Duitsland? Daar moet toch een reden voor zijn. De prijzen van de toegangskaartjes? Een gebrek aan nationale helden? Hoe dan ook, we moeten er iets aan doen – en die verandering kunnen we bij McLaren beginnen."

Dennis weet dat andere sporten zoals golf en zeilen de afgelopen jaren stukken populairder zijn geworden en hij wijst erop dat de Formule 1 meer moet doen dan het alleen uitzenden van de race. Er moet ook meer gedaan worden aan de voorstelling eromheen. "De race is een beetje als het trapezenummer aan het einde van een circusvoorstelling. De Formule 1 besteedt alleen te weinig aandacht aan de andere acts. Maar we kunnen het zeker verbeteren."

Eis: 7 jaar voor 9 jaar verkrachting dochter

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 7 jaar cel geëist tegen een 48-jarige vader die zijn dochter 9 jaar lang heeft verkracht. Het misbruik zou zijn begonnen toen het meisje uit Groningen 13 jaar oud was. Het slachtoffer werd naar eigen zeggen twee tot drie keer per week verkracht door haar eigen vader in zijn bed.

Soms lag haar moeder gewoon naast de twee te slapen. De man bekent het misbruik, maar stelt dat zijn dochter soms zelf het initiatief nam en ook niet tegenstribbelde.

In een emotionele slachtofferverklaring vertelde de dochter dat ze machteloos was en leefde in angst en terreur. Ze zegt dat haar jeugd is afgenomen en eist een schadevergoeding van bijna 10.000 euro.

De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.

Oekraïne bouwt vestingswerken bij oostgrens

Oekraïne is begonnen met de bouw van nieuwe vestingswerken langs de oostgrens met Rusland. Dat meldde de persdienst van de Oekraïense 'anti-terreuroperaties' in Kiev woensdag.

In de eerste fase worden op bevel van president Petro Porosjenko bijna 1500 kilometer aan geulen gegraven. Ook komen er zeker 4000 schuilplaatsen en 8000 posities worden ingericht voor militaire technologie. Ook worden "onneembare hindernissen" geplaatst.

Kamerlid boos over Marokkanenvraag in lesmateriaal

D66-Kamerlid Paul van Meenen stoort zich aan de vraag 'Zijn alle Marokkaanse jongens crimineel?' in de vmbo-lessen maatschappijleer. De lesmethode, genaamd 'Blikopener', is risicovol volgens het Kamerlid. Dat schrijft dagblad Trouw donderdag.

Volgens Van Meenen bestaat de lesmethode uit een 'aaneenschakeling van vooroordelen'. Hij stoort zich volgens Trouw niet alleen aan de opgaven over Marokkanen, maar ook over 'achterhaalde man-vrouwpatronen'. Hij vindt dat het lesmateriaal niet aan vmbo'ers moet worden aangeboden, omdat zij wellicht gevoeliger zijn voor wat op papier staat. "Ze zijn misschien wel minder kritisch ingesteld dan vwo'ers." Het Kamerlid heeft vragen aan staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker (VVD) gesteld over de lesmethode.

De vraag staat al sinds 2005 in het lesboek voor de twee laagste vmbo-niveaus. Het antwoord is volgens het antwoordmodel 'Nee, natuurlijk niet'.

Uitgever Malmberg zegt het te betreuren dat mensen zich gekwetst voelen over de wijze waarop deze lesstof wordt aangeboden. Vanaf volgende week is online vervangende lesstof te verkrijgen.

'Nieuwbouw moet niet vanzelfsprekend zijn'

Nieuwbouw in Nederland moet niet meer vanzelfsprekend zijn. Nu nieuwe huizen bouwen zorgt voor leegstand in de toekomst. Daarvoor pleit het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de tweejaarlijkse Balans voor de Leefomgeving, die woensdagavond werd gepresenteerd.

Nu de woningmarkt na de economische crisis langzaam uit het dal kruipt, zouden oude bouwprojecten weer kunnen opgepakt. Geen slim idee, stelt PBL-onderzoeker Frank van Dam tegen dagblad Trouw. "Nu bouwen levert wel wat geld op, maar dat is korte-termijnstrategie. Op de lange termijn zullen gemeenten merken dat ze dan te maken krijgen met leegstand."

Volgens het PBL moet Nederland niet te veel bouwen voor een vraag die tijdelijk is, aldus het planbureau donderdag tegen Radio 1. "Vraag je af hoe de bevolkingsopbouw eruit gaat zien over tien jaar. Men moet zich aanpassen aan een nieuwe doelgroep."

Het PBL ziet over over tien tot twintig jaar veel koophuizen vrij staan. Door vergrijzing ontstaat een toename van het aantal een- en tweepersoonswoningen. In 2030 zullen meer dan 1,4 miljoen 75-plus-huishoudens bestaan. Verlaten zij hun woning, dan komen rond die tijd jaarlijks zo'n vijftigduizend koopwoningen vrij. Dat is net zoveel als voor de crisis aan nieuwbouw werd neergezet.

Een ander aandachtspunt is volgens het PBL het aantal basisschoolleerlingen dat in rap tempo slinkt. In 2012 waren dat nog ruim anderhalf miljoen, over tien jaar is dat aantal met zeven procent gedaald. Hierdoor zullen sommige scholen moeten sluiten, bijvoorbeeld in Súdwest Fryslân, waar het aantal leerlingen met ongeveer een kwart gaat afnemen.

Ook dorpen rond grote steden krijgen te maken met een terugval. Een woordvoerder van het PBL zegt donderdag tegen de Volkskrant dat die regio's de plek waren waar babyboomers gingen wonen. "Nu zijn die kinderen uit huis en slaat de vergrijzing toe."

In grote steden is wel een toename van basisschoolleerlingen te verwachten. In Utrecht gaan 33 procent meer basisschoolleerlingen over tien jaar naar school, Amsterdam ruim 17 procent, zo is de verwachting.

Slimme camera merkt op Schiphol terrorist op

'Intelligente camera's' op Schiphol merken voortaan afwijkend gedrag van reizigers op. De Koninklijke Marechaussee is op de luchthaven een proef gestart met de camera's, schrijft NRC Next donderdag.

De camera's registreren niet alleen duidelijk afwijkend gedrag, zoals wilde armgebaren of rennen door de aankomsthal, maar zijn ook in staat om iemand die te lang op het toilet blijft op te merken. Ook andere subtielere 'gedragsafwijkingen' worden gevolgd. Het kan dan gaan om een groepje mensen dat zich opsplitst of iemand die een koffer laat staan.

Met de camera's worden onderzoeksresultaten van TNO Defensie & Veiligheid in de praktijk toegepast. TNO zocht in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Defensie naar de mogelijkheden van slimme camera's om criminelen of terroristen op te merken. TNO onderzocht ook of warmtebeeldcamera's en radarbeelden geschikt zouden zijn bij het opsporen van criminelen. Het is onbekend of die technieken ook op Schiphol worden gebruikt, aldus de krant.

Volgens NRC Next wil niemand van de betrokken partijen uit veiligheidsoverwegingen een reactie geven. Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tegen de krant dat het 'continu' bezig is om het toezicht op Schiphol te verbeteren, 'ook op het gebied van de nieuwe generatie camera's'.

Opstelten legt 'gevoelige' nevenfunctie neer

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maakt sinds woensdag geen deel meer uit van het comité van aanbeveling van het Rotterdamse Gergiev Festival. Dat bevestigt donderdagochtend een woordvoerder van Opstelten naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf. Ook wordt onderzocht of Opstelten niet ten onrechte nog meer nevenfuncties bekleedt.

De naamgever van het festival, de dirigent Valery Gergiev, staat bekend als een vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Ook steunde Gergiev eerder de omstreden Russische wet die 'homopropaganda' verbiedt.

Volgens de woordvoerder van Opstelten is sprake van een 'administratieve fout' bij het aantreden van Opstelten. Ministers mogen er geen nevenfuncties op nahouden. Het Gergiev Festival is er doorheen geglipt, aldus de zegsman.

De woordvoerder wijst erop dat Opstelten in zijn vorige leven als burgemeester van Rotterdam in 'tientallen' van dit soort comités zat. Mogelijk maakt Opstelten deel uit van nog vijf van dergelijke comités, waaronder het Nationaal Fonds Draaiorgelbehoud. Dat fonds is al te kennen gegeven dat Opstelten zijn aanbeveling intrekt. Ook de overige nevenfuncties zullen worden beëindigd.

Het Gergiev Festival is een groot muziekfestival in Rotterdam. In het comité van aanbeveling zitten onder anderen de burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) en de president-directeur van het Rotterdamse Havenbedrijf. Op de website staat een verklaring van Gergiev waarin hij de aanslag op vlucht MH17 veroordeelt en zijn medeleven betoont aan de nabestaanden.

Schalke koestert hoop op verlengen Huntelaar

Klaas-Jan Huntelaar en Schalke 04 hebben de intentie om langer met elkaar door te gaan. Dat stelt manager van de Duitse club Horst Heldt donderdag in de Duitse krant Bild. "In principe staan beide partijen open voor verlenging. Momenteel lopen er nog geen besprekingen, maar we zullen de komende weken met zijn management om tafel gaan."

Huntelaar heeft bij de huidige nummer dertien van Duitsland een aflopende verbintenis. Hij speelt al sinds 2010 voor Schalke. "Klaas-Jan moet zelf kijken of hij wil blijven of nog iets anders wil", zegt Heldt. "Ik denk niet dat het om geld gaat, eerder om perspectief."

De 31-jarige Huntelaar speelde eerder voor onder meer Real Madrid, AC Milan, Ajax en Heerenveen. Hij wordt in de wandelgangen gelinkt aan diverse Engelse clubs.

Sloveens wielertalent Kumar (18) betrapt op EPO

Het 18-jarige Sloveense wielertalent Kristjan Kumar is betrapt op het gebruikt van EPO. Dat blijkt uit een door wielerbond UCI gepubliceerd document met voorlopig geschorste renners, waar onder meer ook Valentin Iglinskiy en Roman Kreuziger op staan.

De positieve test werd afgenomen op 22 juni, de dag van de vierde en laatste etappe in de Trofeo Karlsberg. De koers in Duitsland is een belangrijke wedstrijd voor junioren, waar in het verleden onder meer Michal Kwiatkowski en Wilco Kelderman in de top eindigden. Kumar pakte er dit jaar de zege in het eindklassement.

Bij de junioren werd hij in juli nog negende op zowel de tijdrit als de wegwedstrijd bij het EK in Zwitserland.

Herlings staat aan de start in Mexico

Jeffrey Herlings staat aanstaande zondag aan de start van de Grand Prix van Mexico. De 19-jarige Motorcrosser, die in juli zijn bovenbeen brak heeft dat bekend gemaakt op zijn eigen facebookpagina met de woorden "See you in Mexico". 

De KTM-coureur won tot dusver 12 Grand Prix en had een voorsprong van 145 punten opgebouwd op zijn naaste rivaal Jordi Tixier. Die voorsprong op zijn teamgenoot is inmiddels geslonken tot 23 punten. In Mexico zijn nog maximaal 50 punten te verdienen. Herlings gaat in het Mexicaanse Leon op zoek naar zijn derde wereldtitel op rij in de MX2 klasse.

Spaanse basketballers vernederd en klaar op thuis-WK

De Franse basketballers hebben tijdens het WK in Spanje voor een enorme sensatie gezorgd. In de kwartfinale werd het thuisland, samen met de Verenigde Staten de grote titelfavoriet, met ruime cijfers verslagen: 65-52.

Frankrijk stond binnen de korste keren al op een 11-2 voorsprong, maar toch kwam Spanje nog terug tot 15-15 aan het eind van het eerste kwart. Halverwege leken de Fransen met 35-28 een voorzichtige slag geslagen te hebben, maar toch kwam Spanje in het derde bedrijf weer terug: Met alleen het laatste kwart te spelen stond het thuisland zelfs met 43-42 voor.

Het laatste kwart begon niet goed voor Spanje, maar toch wisten ze de schade weer te beperken tot drie punten achterstand. Op 55-52 en met nog twee minuten te spelen ging het echter volledig mis. Thomas Huertel draaide de Spanjaarden eigenhandig de nek om door in ruim een minuut zeven punten te maken. Spanje probeerde nog wanhopig driepunters te schieten, maar zonder succes.

Frankrijk neemt het vrijdag om 22.00 uur in de halve finale op tegen Servië, dat op haar beurt voor een grote verrassing wist te zorgen tegen Brazilië. Dat er gewonnen werd was geen al te grote stunt, het verschil van maar liefst 28 punten was dat wel: 84-56.

In de andere halve finale spelen de VS en Litouwen donderdag om 21.00 uur tegen elkaar. De Amerikanen wonnen met speels gemak van Slovenië (119-76), terwijl Litouwen de Turkse ploeg met 73-61 uitschakelde.

[Pic] Foto's nieuwe Batmobile online verschenen

Nadat er eerder deze week een aantal gebruikersfoto's van de nieuwe Batmobile op Instragram verschenen, heeft regisseur Zack Snyder zojuist een officiële foto van Batmans voertuig getweet.

De foto van Snyder, maar meer nog de onofficiële foto's op Instagram, laten goed zien wat nu eigenlijk de uitstraling van de Batmobile is. Het voertuig lijkt slank, wellicht goed wendbaar en heeft bewapening voorop. Dit is de foto die Snyder op Twitter postte:

Batman v Superman: de Batmobile (officiële foto)

Dit zijn vervolgens de foto's die gisteren op Instagram verschenen:

Batman v Superman: de Batmobile (onofficiële foto)

Batman v Superman: de Batmobile (onofficiële foto)

Batman v Superman: de Batmobile (onofficiële foto)

De Batmobile zal voor het eerst in zijn volle glorie te bewonderen zijn in (de trailers voor) Batman v Superman: Dawn of Justice, de film waarmee Warner Bros. hoopt een nieuw DC Comics-filmuniversum te starten. De film verschijnt in maart 2016.

'Inhaalverbod op 80 kilometerwegen'

Niet meer inhalen op 80 kilometerwegen is noodzakelijk om verkeersdoden tegen te gaan. Ook moeten er lagere maximumsnelheden op alle provinciale wegen worden ingesteld. Daarvoor pleit het adviesorgaan Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) donderdag.

Op de 50 en 80 kilometerwegen vallen jaarlijks de meeste doden, aldus de SWOV. Vooral doorgaand verkeer zou op deze wegen moeten rijden, maar in de praktijk gebruikt ook veel bestemmingsverkeer of landbouwverkeer de wegen. Grote snelheidsverschillen zijn het gevolg, waardoor veel conflictpunten ontstaan, aldus het SWOV.

Het adviesorgaan pleit daarom voor extra maatregelen om de veiligheid op de wegen te garanderen. Zo is een inhaalverbod nodig, af te dwingen met een obstakel op de middenstreep, zo schrijft het AD donderdag. Ook verhoogde plateaus op kruispunten kunnen bijdragen aan de veiligheid.

Het SWOV waarschuwt verder dat enkelbaans 80 kilometerwegen vaak te smal zijn. Hierdoor voldoen veel wegen niet aan de richtlijnen. Bij veel veiligheidsmaatregelen is niet aangegeven wat het belang is voor de verkeersveiligheid. "Dit maakt het voor ontwerpers soms verleidelijk om van de richtlijnen af te wijken", aldus SWOV.

Jongeren willen geen partneralimentatie

Na een scheiding moet er geen partneralimentatie worden betaald. Beide personen moet dan gewoon weer voor zichzelf gaan zorgen. Dat vindt 60 procent van de jongeren, zo blijkt uit een onderzoek onder 1000 jongeren van TNS NIPO naar aanleiding van de Dag van de Scheiding 12 september.

Vooral mannen, laagopgeleiden en jongeren van gescheiden ouders geven dit vaker aan dan gemiddeld (60 procent). Met partneralimentatie levert een partner een bijdrage in het levensonderhoud van zijn of haar ex. In de meeste gevallen betaalt degene die het meest verdient, aan de partner die minder inkomen heeft.

Zorgen om inkomstenwerving Sail 2015

De organisatie van Sail 2015 loopt 'verontrustend achter' met het werven van inkomsten voor het scheepsevenement in Amsterdam. Ex-bestuurder van het evenement Hans Verkoren heeft in een brandbrief aan burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gewaarschuwd voor een 'financieel debacle'. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

Volgens Verkoren zijn miljoenen euro's aan extra subsidie nodig om de klippers voor de negende keer het IJ op te laten varen. Volgens Verkoren is inmiddels al 1,5 miljoen euro uitgegeven aan dure stafkosten. Ook zijn te veel externe consultants ingehuurd, die onder andere voor zeventigduizend euro een nieuw logo ontwierpen. Omdat de gemeente eerder aangaf geen subsidie meer te geven, komt volgens Verkoren het hele evenement op losse schroeven te staan.

Van der Laan zegt in een reactie tegen de krant dat hij 'op de hoogte is' van de zorgen van betrokkenen. Hij zegt binnenkort in gesprek te gaan met de organisatie.

Overheidsbeleid vergroot kans op burn-out

Terwijl het kabinet inzet op het verminderen van werkstress, maken veel overheidsmaatregelen het risico op een burn-out juist groter. Dat schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) presenteerde vorig jaar een vierjarig actieplan tegen werkstress. Hij wil vooral meer bewustzijn kweken. Het SCP wijst erop dat het kabinet burgers tegelijkertijd meer verantwoordelijkheid wil geven, bijvoorbeeld via mantelzorg. Bij het arbeidsmarktbeleid wil het kabinet mensen zo veel en zo lang mogelijk aan het werk krijgen.

"De verwachtingen die dit schept, staan op gespannen voet met het streven burn-out te bestrijden", schrijven de SCP-onderzoekers. "Het ideaalbeeld van de werknemer die succesvol is in arbeid en zorg, actief en flexibel blijft tot aan het pensioen, en meer verantwoordelijkheden op zich neemt in de zorg voor naasten, zal immers niet voor iedereen haalbaar zijn." Volgens het SCP is 'werk, werk, werk' - het huidige credo van het kabinet - een 'enigszins paradoxaal advies voor diegenen die hun burn-outklachten proberen te verminderen.'

Het SCP schrijft verder dat werkgevers een grotere rol zouden moeten spelen in het tegengaan van werkstress. Het blijkt echter moeilijk om een burn-out aan te zien komen. Het zou daarom helpen daar een goede test voor te ontwikkelen. Daarnaast zou het faciliteren van bijvoorbeeld meer autonomie in het werk kunnen helpen.

Werknemers zouden van hun kant ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. "Zij zouden keuzes moeten maken in werk en loopbaan die hun gezondheid vooropstellen." Die rationele keuze wordt in de praktijk echter niet vaak gemaakt. Zo willen veel mensen met stressklachten minder werken, maar komt daar maar weinig van terecht.

Dag des oordeels voor gevallen sportheld Pistorius

Oscar Pistorius, de paralympische topsporter die als 'Blade Runner' furore maakte op de sprint, staat donderdag om minder aangename redenen in de schijnwerpers. De 27-jarige atleet hoort welke straf hij krijgt opgelegd voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp. Pistorius heeft altijd ontkend het fotomodel te hebben willen doden.

De gemoederen liepen de afgelopen maanden tijdens het proces vaak hoog op. Pistorius barstte geregeld in hemeltergend huilen uit en beschuldigingen vlogen over en weer, waardoor het proces vaak moest worden stilgelegd. Één persoon bleef gedurende de rumoerige rechtszaak echter grotendeels stil, namelijk de rechter. Donderdag komt hier verandering in als de 66-jarige Thokozile Masipa haar vonnis velt.

Pistorius staat er niet goed voor in de rechtszaak. De Blade Runner beweert Steenkamp op Valentijnsdag 2013 per ongeluk te hebben doodgeschoten, omdat hij haar voor een inbreker aanzag. De verdediging wees erop dat de atleet snel bang is vanwege zijn opvoeding en het trauma dat hij opliep toen zijn beide benen werden geamputeerd. Uiteindelijk bracht Pistorius dertig dagen door in een psychiatrische instelling, maar hier werd geen stoornis geconstateerd. Wel zouden de rechtszaak en alle commotie hieromheen hun sporen hebben nagelaten bij de sprinter.

De aanklager wees er bovendien op dat de buren op de noodlottige dag hoorden dat het stel vlak voor het fatale incident een fikse ruzie had. De sporter schoot viermaal door de toiletdeur waarachter Steenkamp stond. Daarnaast heeft Pistorius een cowboy-achtige reputatie. Naast de moord op Steenkamp staat hij donderdag ook terecht voor drie niet-gerelateerde schietincidenten, vanuit een auto en in een restaurant. De sporter beweert ook hieraan onschuldig te zijn.

Masipa staat bekend als iemand die streng oordeelt over mensen die geweld plegen tegen vrouwen. Tegelijkertijd heeft de rechter een reputatie van iemand die goed luistert en haar emoties opzij zet bij het vellen van een eerlijk vonnis. Ze was een van de eerste zwarte rechters in Zuid-Afrika, dat tot 1994 de apartheid kende.

Pistorius kan maximaal 25 jaar celstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden aan moord. Hij kan ook voor dood door schuld, doodslag of doodslag door nalatigheid worden veroordeeld, wat hem tevens een jarenlange gevangenisstraf kan opleveren. Als de rechter het relaas van Pistorius gelooft, is vrijspraak ten slotte nog een optie.

Of Pistorius donderdag zijn straf hoort, is nog niet bekend. De uitspraak van de rechter is een ingewikkeld en langdradig proces in Zuid-Afrika. Masipa moet alle bewijsstukken die door maar liefst 37 getuigen zijn aangeleverd nog eens doornemen en hier een samenvatting van geven, waarna ze een straf kan opleggen. Dit proces kan uren duren en zich zelfs tot vrijdag voortslepen.

Als Pistorius naar de gevangenis moet, hoeft hij niet op een voorkeursbehandeling te rekenen omdat hij gehandicapt is. In Zuid-Afrika wordt op dit vlak geen onderscheid gemaakt tussen gedetineerden.

Mocht Pistorius schuldig worden bevonden, gaat er vermoedelijk nog een periode van zes tot twaalf weken overheen voor de strafmaat uitgesproken wordt. De verdediging kan na de uitspraak nog in hoger beroep gaan.

Met de uitspraak komt waarschijnlijk definitief een einde aan de glansrijke sportcarrière van Oscar Pistorius. Hij is de dubbel geamputeerde wereldrecordhouder op de 100, 200 en 400 meter. Hij was in 2011 de eerste geamputeerde die mee mocht doen aan het WK atletiek voor atleten zonder handicap. Een jaar later eindigde hij op de Olympische Spelen in Londen, wederom voor niet-gehandicapte sporters, in de series van 400 meter als tweede. Nog geen maand later kwam Pistorius alweer in actie op de Paralympische Zomerspelen.

Del Potro moet rentree uitstellen

Juan Martin del Potro maakt voorlopig nog niet zijn rentree op de tennisbaan. De Argentijn is nog niet voldoende hersteld van zijn polsblessure, schrijft hij woensdag op Facebook.

Del Potro, door zijn blessure gezakt naar de veertiende plek op de wereldranglijst, had gehoopt over anderhalve week in Maleisië weer te kunnen tennissen. Vervolgens had hij toernooien in Tokyo en Shanghai op zijn verlanglijst staan.

De US Open-winnaar van 2009 hoopt nu in oktober, wanneer er weer in Europa getennist wordt, zijn rentree te maken. Del Potro speelde eind februari in Dubai zijn laatste wedstrijd.

Acteur Richard Kiel overleden

De Amerikaanse acteur Richard Kiel is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden. De acteur, die bij het grote publiek vooral bekend werd als de Bond-schurk Jaws, een reusachtige kerel met een roestvrijstalen glimlach, werd vorige week opgenomen in een ziekenhuis in zijn woonplaats Fresno met een gebroken been. Het is niet bekendgemaakt waaraan Kiel is overleden.

De in Detroit geboren acteur was vanaf de vroege jaren zestig te zien in diverse series zoals The Twilight Zone, Lassie, The Man from U.N.C.L.E. en The Monkees. Nadat hij halverwege de zestiger jaren in The Wild Wild West te zien was begon de 2 meter en 17 centimeter lange Kiel naam te maken. In 1977 speelt hij voor het eerst het personage Jaws in de Bondfilm The Spy Who Loved Me. Twee jaar later keerde de boomlange schurk terug in de film Moonraker en vertolkte de acteur deze rol ook in een tweetal computergames.

Kiel, die in de afgelopen 50 jaar in tientallen films en series te zien was, overleed 3 dagen voor zijn 75e verjaardag.


Richard Kiel in betere tijden

'Saudiërs bieden rebellen Syrië trainingsplek'

Saudi-Arabië stelt zijn bases beschikbaar voor de training van gematigde Syrische rebellen die de strijd moeten aangaan met de Islamitische Staat (IS). Dat heeft een bron bij de Amerikaanse regering gezegd vlak voor de uiteenzetting door president Barack Obama van zijn nieuwe strategie tegen IS.

Het besluit van Riyad is een teken dat het invloedrijke soennitische koninkrijk een nieuwe rol aanneemt in de strijd tegen IS.

De inzet van gematigde rebellen uit Syrië is van essentieel belang voor de strategie van Obama. Washington wil geen zaken doen met het bewind van de Syrische president Bashar Assad in Damascus, omdat het dat als illegitiem beschouwd.

Obama heeft het Congres gevraagd om toestemming voor de bewapening en training van Syrische strijders. De rebellen voeren een tweefrontenoorlog tegen zowel IS als het leger van Assad.

Overzicht IS-missie Obama

De Verenigde Staten breiden hun militaire operatie tegen de extremisten van de Islamitische Staat (IS) uit. President Barack Obama wil de terreurbeweging, die vaste voet aan de grond heeft in Irak en in Syrië, vernietigen en staat toe dat IS in beide landen vanuit de lucht wordt aangevallen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten uit Obama's toespraak afgelopen nacht:

DOELEN
Het verzwakken van IS, met als uiteindelijke doel de terreurbeweging te vernietigen. Het versterken van de Iraakse krijgsmacht en gematigde Syrische rebellen, zodat zij grondgebied kunnen terug winnen dat verloren ging aan IS. De financieringskanalen van de terreurgroep afknijpen en de toegang van IS tot het wereldwijde financiële systeem dichtgooien.

LUCHTAANVALLEN
Tot dusverre beperkten de Amerikaanse luchtaanvallen tegen IS zich tot Iraaks grondgebied en vonden zij alleen plaats ter bescherming van Amerikaans personeel en Amerikaanse faciliteiten of in het kader van humanitaire operaties. Obama heft deze restricties nu op en legt zich toe op een systematische luchtoperatie tegen de terroristen die grensoverschrijdend is. Dat betekent vrijwel zeker dat er ook luchtaanvallen in Syrië zullen plaatsvinden.

SYRISCHE REBELLEN
Obama wil gematigde Syrische rebellen die tegen zowel IS als het leger van de Syrische president Bashar Assad strijden trainen en bewapenen. De VS voeren al kleinere, geheime operaties uit om de rebellen te bewapenen en uit te rusten. Maar Obama wil nu dat het Pentagon de operatie uitbreidt. Saudi-Arabië heeft ingestemd zijn bases beschikbaar te stellen voor de training van de rebellen.

MEER MILITAIREN
De VS sturen 475 extra militairen naar Irak om te helpen bij de luchtaanvallen en om andere troepen die tegen IS vechten te trainen en uit te rusten. Deze militairen sluiten zich aan bij de Amerikaanse troepenmacht van zo'n duizend man sterk die al in Irak is. Desalniettemin zegt de regering geen extra grondtroepen naar Irak te sturen voor gevechtsmissies.

CONGRES
Obama zegt de autoriteit te hebben om militaire luchtaanvallen toe te staan. Het Congres verleende voormalig president George Bush deze autoriteit om achter de terroristen aan te gaan die verantwoordelijk waren voor de aanslagen in de VS in 2001, donderdag precies dertien jaar geleden. Maar het Congres moet volgens Obama wel instemmen met het trainen en uitrusten van Syrische rebellen. Hij dringt aan op een snelle stemming.

PARTNERS
Een brede coalitie tegen IS is het doel. Arabische soennitische bondgenoten en NAVO-lid Turkije moeten daarin leidende rollen krijgen. De 22 leden tellende Arabische Liga heeft al min of meer aangegeven zich aan te sluiten. Sommige Golfstaten kunnen helpen bij de luchtaanvallen, terwijl andere landen wapens, trainingen, inlichtingen en de logistieke kant van het verhaal kunnen verzorgen.

DUUR
Er is geen tijdschema verbonden aan de missie. Maar de klus zal niet op korte termijn geklaard zijn. Bronnen zeggen dat het jaren kan duren voor IS gebroken is. De operatie kan daarom voortduren tot na het einde van Obama's presidentschap begin 2017.

Crack-burgemeester in ziekenhuis met tumor

De omstreden burgemeester Rob Ford van de Canadese stad Toronto is woensdag (plaatselijke tijd) opgenomen in een ziekenhuis. Aanhoudende buikpijn bij de 45-jarige Ford lijkt volgens de eerste diagnose van de artsen te wijzen op een tumor.

Eerder dit jaar kwam de burgemeester geregeld in opspraak vanwege onder meer zijn buitensporige alcohol- en drugsgebruik. Ondanks meerdere schandalen besloot Ford zich verkiesbaar te stellen voor een tweede termijn als burgemeester van Toronto. Uit peilingen bleek vorige maand dat Ford zijn achterstand inloopt op zijn uitdagers.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.