FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 september 2014

[PD] Atlético wint op bezoek bij Real Madrid

Atlético Madrid heeft zaterdag een gevoelige tik uitgedeeld aan Real Madrid. Het team van Diego Simeone versloeg de Champions League-houder in het Santiago Bernabeu met 2-1. Arda Turan bezorgde Atlético met een goal in de 76e minuut de zege in de beladen derby.

Tiago had de verliezend Champions League-finalist na tien minuten al op 1-0 gezet met een kopbal. Cristiano Ronaldo trok de stand zestien minuten later met een zelf verdiende strafschop gelijk.

Het slotakkoord was voor Turan. De Turk maakte dankbaar gebruik van de zeeën van ruimte die de defensie van Real hem schonk, waardoor Atlético zich enigszins revancheerde voor de verloren Champions League-finale van vorig seizoen.

Coach Carlo Ancelotti liet Javier Hernandez debuteren bij de Koninklijke. De van Manchester United gehuurde Mexicaan viel in de 63e minuut in voor Karim Benzema.

Real Madrid verloor al twee competitieduels dit seizoen en staat slechts twaalfde. Regerend landskampioen Atlético neemt met zeven punten de tweede plaats in achter koploper FC Barcelona, dat zaterdag met 2-0 won van Athletic Bilbao.

Uitslagen Eredivisie 13/09/2014 (II)

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord ging in de eigen Kuip onderuit tegen Willem II terwijl PSV een nederlaag leed bij PEC Zwolle. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

Feyenoord

1 - 2

Willem II

 75' Kazim-Richards    8' v.d. Struijk 
 23' Armenteros 
 
 Gele kaart: kongolo, (Feyenoord), Peters (Willem II)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43.627
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Wilkshire
v.Beek
Mathijsen (Toornstra/46)
Kongolo
El Ahmadi
Immers
Vilhena
Schaken
Te Vrede (Kazim-Richards/63)
Boëtius (Manu/46)
  Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks (Heerkens/80)
Haemhouts (Ippel/57)
Braber
S.Wuytens
Ondaan (Sporkslede/71)
Armenteros
Sahar


Van der Struijk met de 0-1 voor Willem II (Foto: PRO SHOTS/Toin Damen)

PEC Zwolle

3 - 1

PSV

 40' Drost
 64' Broerse
 87' Rienstra
   32' L. de Jong (pen) 
 
 Gele kaart: Broerse, Lam, (PEC Zwolle), Hiljemark, Bruma (PSV)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.347
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v.Polen
Sainsbury
Broerse
v.Hintum
Lukoki (Saymak/75)
Lam (v.d. Werff/89)
Drost
Rienstra
Thomas (Nijland/68)
Necid
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Willems (Jozefzoon/86)
Wijnaldum
Guardado
Maher (Hiljemark/46)
Narsingh
L.de Jong
Depay (Locadia/18)


Memphis Depay ligt geblesseerd op de grond (Foto: PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Oranjevrouwen verslaan Portugal in WK-kwalificatie

De Nederlandse voetbalsters hebben zaterdag weer een stap gezet richting kwalificatie voor het WK van volgend jaar. Oranje versloeg Portugal in Venlo met 3-2. Vivianne Miedema werd met een hattrick de vrouw van de wedstrijd.

Nederland is achter voormalig wereldkampioen Noorwegen zeker van de tweede plek in de groep. Woensdag, als Oranje op bezoek gaat bij de Noren, wordt duidelijk of Nederland als een van de vier beste nummers twee naar de play-offs voor het WK mag.

Oranje had Portugal eerder in de kwalificatie nog met 7-0 op de broek gegeven, maar zo makkelijk ging het in Venlo niet. De Portugezen kwamen twee keer terug van een achterstand. Bayern München-spits Miedema zorgde daarna alsnog voor de belangrijke Nederlandse zege.

Uitslag AZ - sc Heerenveen

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen AZ en sc Heerenveen. De bezoekers wonnen het duel met 0-1. Hieronder vind je de karakteristieken hiervan.


Uth mist een kans (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

AZ

0 - 1

sc Heerenveen

     38' Sinkgraven 
 
 Gele kaart: Johansson, (AZ), Sinkgraven, De Roon, (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.398
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Rochet
Luckassen (Elm/73)
Gouweleeuw
Wuytens (Haps/46)
S.Poulsen
Gudelj
Ortíz
Haye
Hupperts
Mühren (Johansson/64)
Tankovic
  Nordfeldt
Marzo
Buijs
v.Aken
v.Anholt
v.d.Berg
Sinkgraven (Schmidt/90)
De Roon
Slagveer
Uth (Dalgaard/87)
Thorsby (Otigba/81)

Kerry hoopt op steun van Egypte in strijd tegen IS

Egypte is een 'belangrijke partner' in de coalitie die wordt opgezet voor het terugdringen van de Islamitische Staat in Irak. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zaterdag gezegd.

Tijdens een bezoek aan Egypte zei Kerry dat Egypte 'als een intellectuele en culturele hoofdstad van de islamitische wereld' een 'cruciale rol' speelt in het weerleggen van de wrede ideologie van de groepering. In Egypte staat de Al-Azhar Universiteit, een van de oudste en meest gerespecteerde theologische centra voor soennitische moslims.

Kerry sprak na afloop van een ontmoeting met de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi. De kans is klein dat Egypte militairen stuurt om te vechten tegen IS, maar het land zou de coalitie wel kunnen bijstaan met logistieke steun en inlichtingen.

Eerste deel nieuwe Botlekbrug geïnstalleerd

Het eerste brugdek van de nieuwe Botlekbrug in Rotterdam is zaterdagavond alsnog geïnstalleerd. Dat meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Zaterdagochtend werd ook al een poging gedaan, maar die moest worden gestaakt toen een kabel brak.

De kabel werd al snel vervangen, maar daarna moest worden gewacht op het juiste getijde. Rond 18.00 uur was het opnieuw neergaand tij en kon een nieuwe poging worden gedaan. Even na 19.00 uur lag het brugdek op zijn plaats.

Later moet nog een tweede brugdek worden ingevaren. De onderdelen zijn zo groot als een voetbalveld. De nieuwe Botlekbrug in de A15 is de grootste van Europa. Het bouwwerk is nodig omdat de huidige Botlekbrug een knelpunt is voor weg- en scheepvaartverkeer.

De brug is te smal en moet vaak open voor de scheepvaart. De doorvaarhoogte van de nieuwe brug is hoger zodat hij minder vaak open hoeft. Ook heeft de nieuwe brug twee rijstroken meer dan de oude. Het bouwwerk moet begin volgend jaar klaar zijn.

[JL] N.E.C. boekt nipte zege op RKC Waalwijk

N.E.C. Nijmegen blijft prima presteren in de Jupiler League. De Nijmegenaren versloegen mededegradant RKC Waalwijk zaterdag in de Goffert met 1-0 door een goal van Jupiler League-topscorer Sjoerd Ars.

N.E.C. verzamelde tot dusver vijftien punten in zes competitieduels en bezet de eerste plaats. RKC zette zijn dramatische seizoensstart voort in Nijmegen. De ploeg verloor voor de vierde keer en staat voorlaatste.

FC Eindhoven klopte hekkensluiter Achilles '29 thuis met 2-0. Anthony van den Hurk tekende voor beide doelpunten. Eindhoven presteert met vier zeges naar behoren.

Oekraïne: aanval op luchthaven Donetsk afgeslagen

Oekraïnse militairen hebben zaterdag een aanval afgeslagen op een vliegveld bij Donetsk. Dat heeft de krijgsmacht bekendgemaakt. De regering heeft de luchthaven bij het rebellenbolwerk nog altijd in handen. Separatisten zouden sinds vrijdagavond op de luchthaven hebben geschoten met artillerie.

De Oekraïense autoriteiten zeggen slachtoffers te hebben gemaakt aan de kant van de opstandelingen. Het is voor het eerst sinds vorige week een bestand werd getekend dat Kiev dat toegeeft. Bij de artilleriebeschietingen zou niemand gewond zijn geraakt.

In Loehansk, een ander belangrijk bolwerk voor de rebellen, was het zaterdag rustig op straat. De stad is zwaar getroffen door het geweld. Tienduizenden mensen zitten al weken zonder water, stroom of telefoonverbindingen. Russische chauffeurs van de vrachtwagens uit het tweede hulpkonvooi slaan hun ladingen op in een pakhuis.

Zo'n tweehonderd Russische trucks reden zaterdagochtend, zonder toestemming van Kiev en zonder medewerking van het Rode Kruis, de Oekraïense grens over. De coördinator van het konvooi zegt rijst, suiker, vlees en vis in blik en andere voedingsmiddelen bij zich te hebben, maar ook geneesmiddelen, gereedschap en andere goederen.

Uitslagen Eredivisie 13/09/2014 (I)

De vijfde speelronde in de Eredivisie begon met AFC Ajax - Heracles Almelo en FC Twente - Go Ahead Eagles. Beide duels eindigden in 2-1. Hieronder staan de karakteristieken van beide wedstrijden. 

AFC Ajax

2 - 1

Heracles Almelo

 1' Milik
 45+1' Milik
   86' Weghorst 
 
 Gele kaart: Milik, Duarte (AFC Ajax), Weghorst, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 47408
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rhijn
Veltman
Moisander
Boilesen (Zimling/61)
Klaassen (Duarte/75)
Viergever
Serero
El Ghazi
Milik
Schöne (Andersen/62)
  Telgenkamp
Te Wierik
Schenkeveld
J.Veldmate
Engberink
Bruns (Bel Hassani/71)
Pelupessy (Sibum/80)
Fledderus
Tannane (Navratil/74)
Weghorst
Linssen

Milik (Ajax) met zijn tweede treffer (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

FC Twente

2 - 1

Go Ahead Eagles

 4' Castaignos
 31' Corona
   21' Kolder 
 
 Gele kaart: Ziyech (FC Twente), Wijnaldum (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: ?
Arbiter: v. Sichem
Bijzonderheden: Castagnos, Eghan (FC Twente) mist strafschop (48')
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Martina
Lachman (Bengtsson/46)
Bjelland
Schilder
Ebecilio
Ziyech
Mokotjo
Corona (Eghan/84)
Castaignos
Mokhtar (Miyaichi/69)
  Cummins
S.Nieuwpoort
Schenk
v.d.Linden
Wijnaldum (Ten Dam/88)
v.Ooijen (Rijsdijk/69)
Duits (Lambooij/77)
Overgoor
Reimerink
Kolder
Lewis

Corona (links) en Wijnaldum in een duel. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

'Werkloze ouder houdt langer recht op kinderopvang'

Ouders die hun baan verliezen, houden langer recht op kinderopvangtoeslag. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van gelekte stukken uit de begroting voor volgend jaar. De maatregel moet het voor mensen met kinderen makkelijker maken om snel weer werk te vinden.

Ouders die thuis komen te zitten, hebben nu nog drie maanden recht op kinderopvangtoeslag. Dat wordt volgens RTL Nieuws verruimd naar zes maanden. Het idee is dat werkloze ouders op die manier meer tijd kunnen stoppen in het zoeken naar een nieuwe baan.

Ook worden volgens de nieuwszender op Prinsjesdag plannen bekendgemaakt over de zogenoemde brug-ww, bedoeld voor mensen die werkloos zijn of ontslagen dreigen te worden.

Bedrijven die een tekort aan personeel hebben en bereid zijn om medewerkers aan te nemen die in een andere sector overtollig zijn geworden, kunnen de uren dat die mensen moeten worden omgeschoold betaald krijgen uit de ww.

'IS niet de grootste Syrische bedreiging voor VS'

In Syrië is een groep extremisten actief die een directere bedreiging is voor de veiligheid van de Verenigde Staten dan de Islamitische Staat. Dat zeggen Amerikaanse officials. De cel zou zich niet zozeer bezig houden met de strijd tegen de regering, maar vooral aanslagen willen plegen op vliegtuigen.

De groepering bestaat uit militanten uit Afghanistan, Jemen, Syrië en Europa en werkt samen met bommenmakers uit Jemen, zeggen de officials. De Amerikaanse luchtvaart zou hun doelwit zijn.

Centraal staat een terreurcel die bekend is onder de naam Khorasan, een groep ervaren Al-Qaidastrijders uit Afghanistan en Pakistan die naar Syrië is getrokken om samen te werken met Al-Qaidatakken daar.

De strijd tegen president Bashar Assad is bijvangst. De extremisten zijn door Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahiri gestuurd om Europeanen en Amerikanen te rekruteren. Zij kunnen met hun paspoorten makkelijker aan boord van Amerikaanse vliegtuigen komen en worden minder scherp in de gaten gehouden door beveiligers.

De Amerikaanse president Barack Obama begon jaren geleden al met aanvallen op Khorasan. Drones namen de cel onder vuur in Jemen.

'Giftige legerverf van invloed op vruchtbaarheid'

De camouflageverf die de giftige stof chroom-6 bevat is niet alleen kankerverwekkend, maar kan ook de vruchtbaarheid aantasten en afwijkingen in het dna en in dat van het nageslacht veroorzaken. Dat zei toxicoloog aan de Universiteit Utrecht Martin van den Berg zaterdagavond in Eenvandaag.

Werknemers van defensie hebben tot eind jaren negentig op minimaal vijftien werkplaatsen onbeschermd met de giftige verf gewerkt. Volgens Van den Berg heeft chroom-6 mogelijk invloed op de kwaliteit van het sperma van de medewerkers.

Uit een onderzoek onder metaalarbeiders in India, die lange tijd vrijwel onbeschermd met chroom-6 werkten, is gebleken dat hun vruchtbaarheid 'drastisch' is afgenomen. De toxicoloog raadt het ministerie van Defensie dan ook aan om vruchtbaarheidsproblemen en problemen met de zwangerschap mee te nemen in het onderzoek naar de kwestie.

Letselschadeadvocaat Yme Drost, die honderdveertig zieke ex-werknemers vertegenwoordigt, juicht dat voorstel toe. "Nu we dit alles weten, zou defensie haar verantwoordelijkheid moeten oppakken en alle mensen die met chroom-6 in aanraking zijn geweest goed moeten monitoren. Dat geldt ook voor eventuele nakomelingen."

[Davis Cup] Frankrijk bereikt finale na winst in dubbelspel

Frankrijk heeft zich geplaatst voor de finale van de Davis Cup. Jo-Wilfried Tsonga en Richard Gasquet zorgden zaterdag met een zege in het dubbelspel tegen de Tsjechen Radek Stepanek en Tomas Berdych voor het beslissende punt. Het werd: 6-7 (4), 6-4, 7-6 (5) en 6-1. Frankrijk had vrijdag al de eerste twee enkelspelen gewonnen.

Voor de Fransen is het de eerste finale sinds 2010. Toen was Servië echter met 3-2 te sterk. De laatste Franse zege in het landentoernooi dateert van 2001.

Zwitserland liet Italië terugkomen tot 2-1. Zonder de eerder aangekondigde Roger Federer, maar met Marco Chiudinelli aan zijn zijde ging Stanislas Wawrinka in vijf sets ten onder tegen Simone Bolelli en Fabio Fognini: 5-7, 6-3, 7-5, 3-6 en 2-6. Federer kan zondag het beslissende punt binnenslepen door Fognini te kloppen. Lukt dat niet dan valt de beslissing in het vijfde duel tussen Wawrinka en Bolelli.

[PL] Costa leidt Chelsea met hattrick naar zege

Diego Costa heeft zijn waarde voor Chelsea zaterdag opnieuw bewezen. De Spaans international scoorde in de topper tegen medekoploper Swansea City drie doelpunten op weg naar een 4-2 zege. Een eigen goal van John Terry had Swansea op voorsprong gebracht, maar Costa boog die om. Loïc Rémy maakte de vierde treffer. Jonjo Shelvey scoorde in de slotfase nog voor Swansea.

Graziano Pellè had een groot aandeel in de 4-0 zege van Southampton op Newcastle United. De Italiaan scoorde in de zesde en de negentiende minuut tegen het Newcastle van Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita. Die laatste verving de geblesseerde Siem de Jong. Jack Cork en Morgan Schneiderlin voerden de score voor de door Ronald Koeman getrainde Saints verder op.

Tottenham Hotspur wist niet te winnen bij Sunderland: 2-2. Nacer Chadli opende in de tweede minuut de score voor de Spurs, maar Adam Johnson maakte vlak daarna gelijk. Kort na rust was het Christian Eriksen die de Spurs opnieuw op voorsprong zette. In de 82e minuut kregen de Londenaren toch het deksel op de neus. Harry Kane passeerde zijn eigen doelman.

Everton won uit bij West Bromwich Albion met 2-0 door doelpunten van de Belgen Romelu Lukaku en Kevin Mirallas. Promovendus Leicester City won uit bij Stoke City door een doelpunt van Leonardo Ulloa. Crystal Palace en Burnley deelden de punten: 0-0.

[PD] Invaller Neymar schenkt Barça zege op Bilbao

Neymar is zaterdag de uitblinker geworden bij FC Barcelona. De Braziliaan viel tegen Athletic Club na ruim een uur in en bezorgde de Catalanen een 2-0 zege. Hij scoorde in Camp Nou in de 79e en 84e minuut.

Barça wist ondanks de aanwezigheid van Lionel Messi en Andrés Iniesta lange tijd niet door de Baskische verdediging heen te breken. Ook Munir El Haddadi en Pedro konden voorin het verschil niet maken. Uiteindelijk vond Messi tweemaal, waarvan een keer na een fraaie dribbel, een gaatje en rondde Neymar bekwaam af.

Barça heeft al zijn drie competitieduels gewonnen en gaat fier aan kop in de Primera División. Athletic Club staat tiende met drie punten.

Geen stankoverlast meer in Son

De stankoverlast in Son is verdwenen. Het waterzuiveringsbedrijf Ecoflow is er voor het verstrijken van de deadline in geslaagd om een eind te maken aan de rotte-eierenlucht. De Brabantse plaats had daar sinds vorige week zondag last van. Het bedrijf is begonnen het vuile water dat de stank veroorzaakte af te voeren. Dat meldt de provincie Noord-Brabant zaterdag.

Ecoflow had van de provincie tot 16.00 uur de tijd gekregen om orde op zaken te stellen, anders zou de overheid zelf aan de slag gaan op kosten van het bedrijf. Dat bleek echter niet nodig, want Ecoflow wist op tijd aan de opgelegde voorwaarden te voldoen. Er zijn ook geen stankklachten meer binnengekomen van omwonenden, meldt de provincie.

Inmiddels is al een aantal tankwagens met het vuile water afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf in Moerdijk. Het is de bedoeling dat ook de rest van het vervuilde water de komende dagen daarnaartoe wordt gebracht. Het overladen van het water in de tanks zal dan op 'sommige momenten nog kunnen leiden tot kortdurende geurpieken', zo waarschuwt de provincie. "Dat is niet te voorkomen."

Er zijn ongeveer honderd tankwagens nodig om het water af te voeren. De stankoverlast werd veroorzaakt door technische problemen. Volgens de GGD heeft de situatie op geen enkel moment geleid tot gevaren voor de volksgezondheid.

Honden verwonden meisje (5) ernstig

Een 5-jarig meisje is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat zij was aangevallen door twee honden. Dat meldt de politie. De eigenaresse van de dieren heeft daarop besloten ze in te laten slapen.

Het incident vond plaats in een portiek van een flat aan het Sparrendal in Maassluis. Het meisje, dat in de flat woont, werd daar gebeten door de honden van een vrouw die ook in het complex woont.

Het kind is met onbekende verwondingen overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam. De politie onderzoekt wat zich exact heeft afgespeeld in het portiek.

Terreur dreigt in Oeganda

De Amerikaanse ambassade in Oeganda heeft Amerikaanse burgers in dat land gewaarschuwd zaterdagnacht binnen te blijven. De Oegandese autoriteiten hebben aangegeven dat er mogelijk een terreuraanslag op handen is.

Op de website van de ambassade stond zaterdag dat geprobeerd wordt in te schatten wat de Somalische militanten van Al-Shabab van plan zijn en of ze nog op vrije voeten zijn. Over maatregelen van de Oegandese autoriteiten is niets bekendgemaakt. Ook is niet duidelijk wat voor aanslag gepleegd zou kunnen worden. De aanbeveling is dat Amerikanen beter binnen kunnen blijven om de autoriteiten de kans te geven maatregelen te treffen.

Al-Shabab, een moslimextremistische organisatie met banden met Al-Qaida, heeft bezworen de dood van haar leider te wreken. Die kwam vorige week om het leven door een Amerikaanse luchtaanval.

[Vuelta] Contador bevestigt heerschappij met ritwinst

Alberto Contador heeft zaterdag zijn derde vueltazege vrijwel veiliggesteld. De Spanjaard van Tinkoff-Saxo zette op de Puerto de Ancares naaste belager Chris Froome op zestien seconden. Alejandro Valverde (Movistar) werd op een kleine minuut derde. Luis León Sánchez van Caja Rural verzekerde zich van de winst van de bergtrui.

Wout Poels was opnieuw betrokken bij de aanval van de dag. Met drie medevluchters kreeg de Omega Pharma-Quick-Step-renner bijna elf minuten voorsprong. Op de voorlaatste van vier klimmetjes was de Limburger echter de eerste die zich terug liet zakken. op de slotklim was Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) de laatste van de vluchters die door de favorieten werd teruggepakt.

De Sky-ploeg had al veel werk verricht om de ontsnapping binnen bereik te houden en het was dan ook logisch dat Froome op de slotklim een poging zou doen om tijd terug te pakken. De Engelsman zag echter eerst Joaquim Rodriguez (Katjoesja) wegspringen.

Froome zorgde daarachter voor de versnellingen die Fabio Aru (Astana) en Valverde de kop kostten. Samen met Contador haalde hij Rodriguez terug en de twee reden samen de Puerto de Ancares op. In de laatste kilometer counterde Contador een aanval van Froome en ging hij solo naar de streep om zijn rode trui steviger om de schouders te krijgen.

In het klassement heeft Contador nu 1.37 minuten voorsprong op Froome. Valverde geeft als nummer drie 2.35 minuten toe. Wilco Kelderman (Belkin) is op de veertiende plaats de beste Nederlander met een achterstand van 25.36 minuten. Zondag staat er alleen nog een 9,7 kilometer lange tijdrit in de straten van Santiago de Compostela op het programma.

[Davis Cup] Nederland weer op achterstand

Nederland kijkt in de Davis Cup tegen Kroatië tegen een 2-1 achterstand aan. Robin Haase en Jean-Julien Rojer verloren zaterdag in het dubbelspel van US Open-winnaar Marin CIlic en Marin Draganja. Het werd 6-2, 3-6, 6-3 en 6-4 in de Amsterdamse Ziggo Dome.

De Nederlanders lieten heel wat breakkansen onbenut. Vooral in de eerste set lieten Haase en Rojer het liggen. Vier breakkansen waren niet aan hen besteed, terwijl de Kroaten optimaal gebruik maakten van hun twee breakkansen. In de derde set sprongen Cilic en Draganja opnieuw effectiever met de kansen om.

Nederland moet de twee resterende enkelpartijen zondag winnen om een plek in de Wereldgroep af te dwingen.

[BL] Götze en Ribéry bezorgen Bayern zege

Bayern München heeft VfB Stuttgart zaterdag met de nodige moeite op de knieën gekregen. De regerend landskampioen versloeg Die Schwaben in eigen huis met 2-0. Mario Götze en Franck Ribéry troffen doel. Arjen Robben deed vanwege enkelklachten niet mee bij Bayern.

Götze zette de thuisploeg na 27 minuten op voorsprong, waarna de voor Robert Lewandowski ingevallen Ribéry het treffen vijf minuten voor tijd besliste. Bayern kwam door de zege op zeven punten uit drie duels en staat op gelijke hoogte met Bayer Leverkusen.

Shinji Kagawa keerde op gedenkwaardige wijze terug bij Borussia Dortmund. De Japanner, in 2012 overgestapt naar Manchester United, leidde tegen SC Freiburg de 1-0 van Adrian Ramos in en scoorde zelf de 2-0. Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund) en Oliver Sorg zorgden na rust voor de 3-1 eindstand. Dortmund heeft zes punten.

Jos Luhukay en Roy Beerens verloren met Hertha BSC op eigen veld van FSV Mainz: 1-3. John Heitinga bleef de hele wedstrijd op de bank zitten bij de Berlijners, die dit seizoen nog op hun eerste overwinning wachten.

Ivica Olic bezorgde VfL Wolfsburg in de slotfase een punt op bezoek bij Hoffenheim: 1-1. Paderborn en FC Köln speelden met 0-0 gelijk.

Kanye West bespot na stoppen show om zittende fans

Kanye West heeft zijn concert vrijdag in Sydney stilgelegd omdat niet iedereen ging staan nadat hij dat had gevraagd. De rapper had echter niet door dat de twee nog zittende toeschouwers gehandicapt waren, vertellen ooggetuigen aan de Australische Daily Mail. Een groot aantal aanwezigen bekritiseerde de actie op social media.

West weigerde het nummer Good Life in te zetten totdat iedereen van zijn stoel was gekomen. "Ik kan dit nummer en deze show niet doen tot iedereen opstaat", sprak hij. "Tenzij je een gehandicaptenparkeerkaart hebt en op speciale plekken mag parkeren." Toen een van de twee fans die geen gehoor gaven aan zijn oproep met een prothese begon te zwaaien, zei hij: oké, jij kan er niks aan doen.

De rapper spotte tijdens het liedje echter nog een andere zittende fan en legde de show stil. Het publiek wees hem er al gebarend op dat de man in een rolstoel zat, maar hij stuurde een bodyguard het publiek in om te laten controleren of dat echt zo was. Toen West de bevestiging kreeg hervatte hij de show. Eerder in Melbourne vond ook al een dergelijk incident plaats. Hij trakteerde het publiek toen op een tirade omdat niet iedereen ging staan.

Aangifte tegen Opstelten om vertraging zaak-Demmink

Zes oud-gevangenisdirecteuren hebben aangifte gedaan tegen minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ze vinden dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf. Opstelten zou het onderzoek naar aangiften tegen oud-topambtenaar Joris Demmink niet voortvarend hebben aangepakt, maar juist hebben vertraagd. Dat meldt het AD zaterdag.

De zaak tegen Demmink draait om de aangifte van twee Turkse mannen. Ze zeggen in de jaren negentig door de oud-secretaris-generaal van justitie te zijn misbruikt. Ze waren toen minderjarig. Het Openbaar Ministerie doet momenteel onderzoek naar de kwestie.

De zaak is ondertussen al meerdere keren in het nieuws geweest en Opstelten heeft zich er ook enkele keren over uitgelaten. "Het was niks, het is niks en het zal niks worden", zei hij in april tegen de NOS. Ook wees hij er eerder dit jaar op dat onderzoeken van de AIVD en de rijksrecherche nooit bewijs tegen Demmink hebben opgeleverd.

De voormalig gevangenisdirecteuren vinden dat Opstelten met zijn uitspraken het onderzoek naar Demmink 'intentioneel frustreert', schrijft het AD op zijn website. Ze hebben vrijdagmiddag per aangetekende brief een tien kantjes tellende aangifte verstuurd aan het Openbaar Ministerie. Ook willen ze volgens de krant dat de Tweede Kamer de procureur-generaal van de Hoge Raad vraagt om de minister strafrechtelijk te vervolgen.

[KLM Open] Veerkrachtige Luiten doet nog mee

Joost Luiten heeft zich ondanks een moeizame start van zijn derde ronde in de top weten te handhaven bij de KLM Open. Na een viervoudige bogey op de tweede hole liet de Bleiswijker zaterdag acht birdies en een bogey noteren zodat hij toch nog een ronde -3 liep. In totaal staat hij na drie rondes acht slagen onder par en daarmee gedeeld zesde.

De Fransman Romain Wattel is de nieuwe leider op de Kennemer. Een ronde van 64 slagen bracht hem op -14. Dat zijn drie slagen minder dan de Schot Richie Ramsay die in 65 slagen rondging. Paul Casey evenaarde met 62 slagen het vrijdag door Pablo Larrazábal neergezette baanrecord en staat met een score van -10 derde. Larrazabal zelf had zaterdag 75 slagen nodig, vijf meer dan het baangemiddelde en staat gedeeld veertiende met een score van -5.

Robert-Jan Derksen is de tweede Nederlander op de ranglijst. Dankzij een score van 68 slagen staat hij na 54 holes op -4 en dat is goed voor de gedeelde 22e plaats. Reinier Saxton bleef op -2 en is de nummer 45, terwijl amateur Jeroen Krietemeijer op par bleef. Hij staat 57e. Wil Besseling (64e met +1), Inder van Weerelt (68e met +2) en Daan Huizing (75e met +6) zijn de andere Nederlanders die de cut overleefden.

Favoriete Lisicki naar finale in Hong Kong

De Duitse Sabine Lisicki heeft zich zaterdag naar de finale van het WTA-toernooi in Hong Kong geslagen. In de halve finale van het tennistoernooi was ze Francesca Schiavone uit Italië de baas: 6-3, 3-6 en 6-2. Ook Karolina Pliskova bereikte de eindstrijd. De Tsjechische versloeg haar Belgische opponente Alison Van Uytvanck met 6-1, 4-6 em 6-4.

De titel bij het WTA-toernooi in Tashkent ging naar Karin Knapp. De als derde geplaatste Italiaanse bleek met 6-2 en 7-6 (4) te sterk voor de Servische Bojana Jovanovski, de nummer een van de plaatsingslijst. Voor Knapp is het haar eerste WTA-titel. De 27-jarige Italiaanse stond zes jaar geleden al eens in de finale in Antwerpen, maar boog toen voor Justine Henin.

Van Baarle grijpt de leiding in Tour of Britain

Dylan van Baarle is de nieuwe leider in de Tour of Britain. De Nederlandse renner van Garmin-Sharp kwam zaterdag in Brighton als derde over de streep en nam de leiderstrui over van Alex Dowsett van Movistar.

Julien Vermote (Omega Pharma-Quick-Step) won de 225 kilometer lange zevende etappe, die twee beklimmingen van de eerste categorie kende. De Belg kwam 23 seconden eerder over de finish dan Ignatas Konovalovas (MTN-Qhubeka) en Van Baarle. Dowsett kon op de twee laatste beklimmingen niet mee en zakte naar de tiende plek in het algemeen klassement.

De 22-jarige Van Baarle wordt in het klassement op negentien seconden gevolgd door Michal Kwiatkowski (Omega Pharma), die zaterdag op bijna een minuut van de Nederlander als vierde de eindstreep passeerde.

Van Baarle krijgt zondag nog twee ritten voor zijn kiezen. Eerst moet hij een bijna negen kilometer lange tijdrit in Londen tot een goed einde brengen. Vervolgens staat de afsluitende vlakke slotrit op het programma in de Engelse hoofdstad.

Golfster Schreefel keldert in Frankrijk

Golfster Dewi-Claire Schreefel heeft in de derde ronde van het Evian Championship een flinke val gemaakt in het klassement. De Nederlandse ging in Frankrijk in 81 slagen rond, waardoor ze tien slagen boven het baangemiddelde zat.

Gisteren zakte Schreefel in de major al naar een gedeelde 39e plaats, maar na vandaag vindt de Nederlandse zich terug op een 70e positie. Ze begon goed met een birdie op de tweede hole, maar daarna ging het mis. Op de zestiende pole (par 3) leverde ze maar liefst vier slagen in, waardoor ze nu op een totaal van 225 slagen (+12) staat)

Worsteling met agent is sensatie in Hilversum

Een worsteling tussen een politievrouw en een man heeft in Hilversum vrijdagavond voor veel bekijks gezorgd. Een groep van ongeveer 175 personen was getuige van het incident. Dat meldt de politie zaterdag. Een 22-jarige man uit Zeist en een 16-jarige jongen uit Amsterdam zijn aangehouden.

Het akkefietje ontstond rond de klok van 18.30 uur. De agent sprak de twee mannen aan op de Groest, omdat zij alcohol dronken op de openbare weg. Ze vroeg hen daarop om legitimatie. Na aandringen overhandigde een van de twee een identiteitsbewijs. De andere man liep richting een terras.

De agent ging achter hem aan en probeerde hem mee te nemen, weg van het terras. Hij verzette zich echter en gooide een glas bier over de politievrouw heen. Daarop ontstond een worsteling. De agent liep daarbij meerdere lichte verwondingen op, maar wist de man uit Zeist uiteindelijk aan te houden.

Binnen de kortste keren stond een groep van ongeveer 175 mensen om de agent heen. Ze voelde zich daardoor belaagd, meldt de politie. De vrouw kon na tussenkomst van een aantal collega's en twee hondengeleiders worden gered uit haar positie. Daarbij werd gebruik gemaakt van een wapenstok.

Even later meldde de 16-jarige jongen zich op het politiebureau. Hij is na verhoor naar huis gestuurd. De politie maakt proces verbaal tegen hem op. De man uit Zeist zit nog vast voor verhoor. Hij wordt verdacht van verzet, mishandeling, belediging en vernieling.

[PL] Arsenal en Manchester City delen de punten

Arsenal en Manchester City hebben zaterdag in het Emirates Stadium met 2-2 gelijkgespeeld. Martin Demichelis bezorgde de bezoekers zeven minuten voor tijd een punt met een rake kopbal.

Arsenal mocht zich uiteindelijk in de handjes knijpen met het punt. Via Aleksandar Kolarov en Edin Dzeko raakte City in de slotfase de paal. Samir Nasri scoorde vanuit buitenspelpositie en dus ging zijn treffer niet door.

Sergio Agüero had de regerend landskampioen in de 28e minuut op voorsprong gezet, nadat debutant Danny Welbeck al op de paal had geschoten voor Arsenal. Jack Wilshere en Alexis Sanchez brachten de ploeg van Arsène Wenger na rust met twee zeer fraaie treffers op voorsprong.

Frank Lampard startte in de basis en maakte zijn eerste minuten in het shirt van City. De van Chelsea overgekomen middenvelder bleef in de rust in de kleedkamer achter.

City heeft zeven punten uit vier duels en staat voorlopig derde. Arsenal heeft een punt minder.

Grote zoekactie op zee bij Malta naar migranten

Maltese en Italiaanse schepen zijn zaterdag een zoekactie gestart naar meer dan tien migranten die aan boord van een gezonken bootje zaten. Gevreesd wordt dat ze niet meer in leven zijn. Hun boot verging op zo'n driehonderd kilometer ten zuidoosten van Malta.

Het Maltese leger liet in een verklaring weten dat de boot met zo'n dertig mensen aan boord geramd werd door een ander schip. In totaal zijn twaalf migranten, onder wie twee kinderen, gered. De meeste overlevenden zijn naar Griekenland gebracht.

In de omgeving is een aantal lijken gezien. Twee lichamen zijn geborgen. Vrijdag werd het bootje opgemerkt door een vrachtschip.

'Amersfoortse jihadganger leidt koranschool'

De naar Syrië vertrokken Amersfoortse jihadist Jermaine W. is de voorzitter van een stichting in Huizen die koranlessen aan kinderen en jongeren geeft. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Volgens de krant is de stichting onderdeel van een Goois netwerk waar meer mensen met jihadistische sympathieën betrokken bij zijn.

Het gaat om de stichting Educatief Instituut Arabische Taal en Cultuur, die als doel heeft kennis te bevorderen van 'zowel de Arabische als de Nederlandse taal, kunst en cultuur'. In de regio zitten meer van zulke instellingen. Zo heeft Hilversum een Gooisch Educatief Instituut voor de Arabische taal waar mensen officieel terechtkunnen voor taalles. Uit de folder blijkt volgens de NRC echter dat de cursussen gericht zijn op het leren van de koran en het vergroten van de kennis over islam.

Oprichter van de organisatie in Hilversum is volgens de krant Abou Hafs, een radicale prediker uit die plaats. In een filmpje op Youtube verheerlijkt hij de jihad. Ook voerde hij het woord op een jihadistische betoging.

VVD: nieuwe regels au pairs 'mal en betuttelend'

De plannen van het kabinet voor het terugschroeven van de uren van au pairs moeten zo snel mogelijk van tafel. Dat vindt de VVD. Tweede Kamerlid Malik Azmani noemt het voorstel 'mal en betuttelend'.

Het kabinet wil de werktijden van au pairs in gastgezinnen vanaf volgend jaar verkorten van dertig naar twintig uur per week. Ook mogen ze maximaal vier uur per dag werken. Ze moeten ook verplicht Nederlands leren.

Het aantal uren wordt naar beneden bijgesteld omdat au pairs vaak als werknemer zouden worden gezien of als fulltime oppas fungeren, schreven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag aan de Kamer. Au pairs krijgen volgens de bewindslieden ook vaak zware taken. Uitgangspunt is echter culturele uitwisseling.

Het voorstel dupeert au pairs en gastgezinnen, vindt Azmani. "Ik begrijp niet waarom het kabinet denkt dat au pairs zo veel problemen met hun werk hebben. In verreweg de meeste gevallen komen het gastgezin en de au pair er samen goed uit", schrijft hij zaterdag op de website van zijn partij.

Azmani vindt het ook niet nodig dat au pairs Nederlands leren. Ze komen hier tijdelijk en hoeven dus niet te integreren op de arbeidsmarkt. "Dit hele voorstel slaat wat mij betreft dan ook als een tang op een varken."

D66 vindt het plan ook maar niets. "Rare regelzucht", noemt Kamerlid Steven van Weyenberg het. "Liever bestaande regels handhaven in plaats van vlucht in nieuwe regeltjes", twittert hij. De verplichte cursus Nederlands noemt hij 'pesterij'.

Pakistan heeft explosieve oplossing voor overstromingen

Specialisten van de krijgsmacht hebben in Pakistan rivieren omgeleid door dijken op te blazen. De autoriteiten hopen zo te voorkomen dat nog meer steden getroffen worden door de kolkende overstromingen, waarbij al honderden doden zijn gevallen. Dat heeft het Pakistaanse leger zaterdag bekendgemaakt.

Pakistaanse nieuwsmedia toonden beelden van doorgestoken dijken bij de Chenab. Het hoge water bereikte 's nachts de stad Multan, bekend van de Soefi-heiligen. De overstromingen worden veroorzaakt door moessonregens in Pakistan en Kashmir.

Het leger zei zaterdag nog altijd bezig te zijn met evacuaties en voedseldroppings. Medische teams probeerden patiënten te behandelen. In India worden pogingen gedaan om de verspreiding van ziektes die gedijen in het water beter in te perken.

De overstromingen hebben in Pakistan en India al aan zo'n 480 mensen het leven gekost. In Pakistan alleen al zijn volgens de rampenbestrijdingsdienst zo'n twee miljoen mensen getroffen.

Den Haag warmt op voor Prinsjesdag

Den Haag bereidt zich voor op Prinsjesdag, komende dinsdag. De paarden en de begeleiders van de gouden koets oefenen zaterdag en zondag. Gebouwen op en rond het Binnenhof openen hun deuren voor mensen die al in de stemming willen komen.

Aan het begin van zaterdagmiddag oefenen de 30 paarden van de stoet op het Lange Voorhout. Ze worden blootgesteld aan rook, vlaggen en harde muziek, zodat de dieren eraan kunnen wennen. Op zondagochtend gaat de gouden koets, zonder koning en koningin aan boord, van paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Daarna is er een defilé van 120 paarden over het Lange Voorhout en geven de Gele Rijders een "show met paarden en kanonsschoten".

In het gebouw van de Tweede Kamer is zaterdag en maandag een tentoonstelling van de mooiste politieke foto's van het afgelopen jaar. Eén daarvan kreeg zaterdag de zogeheten Prinsjesfotoprijs. In het stadhuis van Den Haag zijn zaterdag en maandag de foto's van World Press Photo te zien. Op het Lange Voorhout worden zaterdag hoeden geshowd en in Pathé Buitenhof vertellen filmmakers waar ze mee te maken krijgen als ze films over het Koninklijk Huis maken.

Belangstellenden kunnen ook een kijkje nemen bij de Eerste Kamer, de Raad van State en de Rekenkamer. In de kelder onder de Ridderzaal, waar koning Willem-Alexander dinsdag de troonrede uitspreekt, staat een nagebouwde stoet van de gouden koets in de jaren 50.

Paus: het is misschien Derde Wereldoorlog

Er is nu wellicht sprake van een Derde Wereldoorlog die in hoofdstukken wordt uitgevochten. Dit heeft paus Franciscus zaterdag gezegd op de Italiaanse oorlogsbegraafplaats Redipuglia, waar werd herdacht dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitbrak.

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk hekelde de 'planners van terreur' en de wapenhandelaren die zaken doen met de oorlog. "In hun hart staat geschreven: wat maakt het mij uit?", aldus Franciscus.

In Redipuglia, de grootste oorlogsbegraafplaats van Italië vlakbij de grens met Slovenië, liggen meer dan 100.000 Italianen begraven die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Hogere straffen tegen tattookillers geëist

Tegen de vier zogeheten tattookillers zijn hogere straffen geëist in hoger beroep voor het gerechtshof in Amsterdam. De vier mannen worden verdacht van een poging tot liquidatie van een man in Amsterdam in 2009. Het Openbaar Ministerie eist tweemaal 15 jaar cel en tweemaal 13 jaar cel, zo heeft het OM zaterdag gemeld.

Het slachtoffer, de Amsterdamse crimineel Marlon D., werd 34 keer beschoten terwijl hij in zijn auto zat. Dat gebeurde op 9 augustus 2009 op de Andreas Vierlinghstraat in Amsterdam. D. raakte zwaargewond maar overleefde de aanslag.

De vier verdachten werden eind december 2013 veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 12,5 jaar.

Hogere straffen tegen tattookillers geëist
Hogere straffen tegen tattookillers geëist (Foto: ANP)

Kabel gebroken bij installatie nieuwe Botlekbrug

De installatie van de nieuwe Botlekbrug in Rotterdam is zaterdagochtend niet gelopen zoals gepland. Een kabel brak en die moet nu worden gerepareerd. Ook moet weer worden gewacht op het juiste getijde, liet een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten.

De kabel is nodig om het brugdek, dat zo groot is als een voetbalveld, op zijn plek te hangen. Om 18.00 uur is het opnieuw neergaand tij en dan kan een nieuwe poging worden gedaan, mits de kabel op tijd is gerepareerd. Anders wordt het dek pas zondagochtend ingevaren.

De nieuwe hefbrug in de A15 is een van de grootste van Europa. Hij was nodig omdat de huidige Botlekbrug een knelpunt is voor weg- en scheepvaartverkeer. Die is te smal en moet vaak open voor de scheepvaart. De doorvaarhoogte van de nieuwe brug is hoger zodat hij minder vaak open hoeft. Ook heeft de nieuwe brug twee rijstroken meer dan de oude.

Later moet nog een tweede brugdek worden ingevaren. De nieuwe Botlekbrug moet begin volgend jaar klaar zijn.

Premier: Oekraïne is nog altijd in staat van oorlog

OekraÏne is nog steeds 'in staat van oorlog' met Rusland, ondanks het staakt-het-vuren dat vorige week is afgesproken. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zaterdag gezegd. Even daarvoor was een tweede hulpkonvooi van Russische vrachtwagens Oekraïne binnengereden.

Het doel van de Russische president Vladimir Poetin is om 'heel Oekraïne in te nemen', zei Jatsenjoek op een conferentie met politici en zakenlieden in Kiev. "Hij kan niet omgaan met het idee dat Oekraïne lid wordt van een grote EU-familie. Hij wil een terugkeer van de Sovjet-Unie."

Jatsenjoek repte niet over het Russische konvooi dat eerder zaterdag rebellengebied in Oost-Oekraïne binnenreed. De vrachtwagens zouden geladen zijn met tweeduizend ton hulpgoederen.

Andrej Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad zei zaterdag dat het konvooi 'illegaal' de grens was overgestoken. Grenswachten en de douane mochten volgens hem niet kijken wat er vervoerd werd. Ook zouden de vrachtwagens volgens Lysenko niet vergezeld worden door vertegenwoordigers van het Rode Kruis. Het Rode Kruis in Moskou bevestigt niet bij het hulptransport betrokken te zijn.

Bij het vliegveld van rebellenbolwerk Donetsk is in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw gevochten, liet het stadsbestuur zaterdag weten. Twee granaten troffen woongebouwen, maar er zijn geen berichten van slachtoffers.

Prijs voor foto van Plasterk in dienstauto

Fotograaf David van Dam heeft de Prinsjesfotoprijs gewonnen voor zijn foto van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) op de achterbank van zijn dienstauto. De prijs voor de beste politieke foto van het parlementaire jaar werd dit jaar voor het eerst uitgereikt.

De foto van Van Dam biedt volgens de jury een 'inkijk in het politieke klimaat'. "Een veelzeggend moment als ontknoping van een typisch Haags - want langdurig - debat", aldus de jury. Er waren ook vier andere foto's genomineerd met daarop onder anderen PVV-leider Geert Wilders die een persconferentie geeft en premier Mark Rutte die Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een handkus geeft.

Van Dam kreeg zijn prijs, 2500 euro en een oorkonde, zaterdag uit handen van Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. De Prinsjesfotoprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival, dat dat voorafgaand aan Prinsjesdag plaatsvindt. In het oude centrum van Den Haag zijn tot dinsdag verschillende evenementen, waaronder een Prinsjesbal, een Prinsjesmarkt en een Prinsjesborrel.

Govaert vervangt Crystal Fighters op Appelpop

Jacqueline Govaert is toegevoegd aan het programma van Appelpop. De voormalige Krezip-zangeres geeft zaterdag een optreden op het festival, omdat er na het afhaken van Crystal Fighters een gat was ontstaan in het schema. De drummer van de Britse band is vrijdag overleden.

De Crystal Fighters zouden Appelpop zaterdagavond afsluiten op het hoofdpodium. Die eer gaat nu naar Di-rect, heeft de organisatie van het tweedaagse gratis festival in Tiel laten weten. Govaert staat eerder op de avond op het McBlossom Podium.

Crystal Fighters maakte vrijdag bekend dat drummer Andrea Marongiu is overleden. "We zijn diep in ons hart getroffen door het nieuws en kunnen onze tranen niet bedwingen terwijl we deze boodschap schrijven", lieten de bandleden weten op Facebook. Het is onbekend hoe de muzikant is overleden.

Viergever: "Ik mag ook fouten maken"

Nick Viergever voelt zich steeds beter bij Ajax. De verdediger kwam deze zomer over van AZ en wordt in Amsterdam ook geregeld ingezet als controlerende middenvelder.

Viergever (25) leek aanvankelijk gehaald te zijn als opvolger van Niklas Moisander. De aanvoerder van Ajax hoopte op een mooie buitenlandse club, maar concrete interesse voor de Fin bleef uit. Trainer Frank de Boer besloot Viergever centraal op het middenveld te posteren aan het begin van dit seizoen.

De enkelvoudig international kan ook centraal en links in de verdediging spelen. Viergever leert veel van De Boer. "Hij heeft ook als speler ervaring op topniveau en kan daar heel goed over vertellen”, vertelt Viergever tegenover Helden Online. “Zijn tips ervaar ik als heel prettig, ik mag ook fouten maken."

"Je kan ook alles tegen hem zeggen, normaal met hem communiceren en je gevoel uiten", aldus de oud-speler van Sparta Rotterdam en AZ. Viergever kreeg kort na zijn entree bij Ajax direct kritiek. Johan Cruijff stelde dat Viergever en de inmiddels vertrokken Daley Blind niet snel en technisch genoeg waren.

Viergever denkt dat Cruijff doelde op het tweetal als 'duo' op het middenveld. “Daley is daarna ook direct vertrokken, haha. Ik ben hier om mijzelf te ontwikkelen, ook op het middenveld, en dat gaat steeds beter", besluit de linkspoot. Ajax staat na vier duels zevende en speelt zaterdag tegen Heracles Almelo.

Contador alsnog in Spaanse voorselectie WK

Alberto Contador gaf aanvankelijk aan geen WK wielrennen te rijden. Toch heeft de bondscoach van de Spanjaarden Javier Mínguez hem geselecteerd. Dit werd op een rommelige persconferentie bekendgemaakt.

"Contador is in mijn ploeg opgenomen, omdat hij op de lijst stond die in mijn hoofd zat en hij moet erbij staan vanwege zijn kwaliteiten", aldus Mínguez. "Hij heeft mij verteld dat ik niet op hem hoef te rekenen, maar als trainer moet ik de beste renners kiezen en daar hoort hij bij. Ik moet zijn besluit accepteren, ook al ben ik er niet blij mee."

Contador liet aan het begin van deze week weten weinig kansen voor zichzelf te zien. Daarom koos de kopman van Tinkoff-Saxo om zijn plaats af te staan aan iemand anders. Nu blijkt dus dat Mínguez dat anders ziet.

De andere namen in de voorselectie van Spanje zijn Alejandro Valverde, Jon en Gorka Izagirre, Jesus en Jose Herrada, Imanol Erviti en Jonathan Castroviejo (allen Movistar), Joaquim Rodriguez, Dani Moreno en Alberto Losada (Team Katyusha), Mikel Nieve (Team Sky), Samuel Sanchez (Team BMC) en Dani Navarro (Cofidis).

[Davis Cup] Federer laat dubbelspel schieten

Roger Federer heeft ervoor gekozen om later vandaag niet in actie te komen tijdens het dubbelspel in de Davis Cup. Dit heeft de bondscoach van het Zwitserse team, Severin Luthi, vandaag bekendgemaakt.

Zwitserland speelt dit weekend tegen het Italiaanse team. De plaats van Federer wordt overgenomen door Marco Chiudinelli. Hij neemt het met Stan Wawrinka op tegen Simone Bolelli en Fabio Fognini.

De Zwitsers gaan op dit moment met 2-0 aan de leiding door zeges van Federer en Wawrink.

FOK!sport foto-onderschrift week 37

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was DuDe4U met het volgende onderschrift: "Knakworstelen nieuwe Olympische sport"

De opgave van deze week:

Er ging wat mis bij Pieter Devos en zijn paard Dream Of India Greenfield tijdens de Wereldruiterspelen. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto?
Er ging wat mis bij Pieter Devos en zijn paard Dream Of India Greenfield tijdens de Wereldruiterspelen. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Dppi)

Venus Williams naar halve finale Québec

Venus Williams heeft vrijdag de halve finale van het WTA-toernooi in de Canadese stad Québec bereikt. De Amerikaanse tennisster, als eerste geplaatst, klopte Lucie Hradecka uit Tsjechië met 6-3, 4-6, 7-6 (3). Shelby Rogers (4) is Williams' volgende opponente. Die Amerikaanse rekende af met Tatjana Maria, voor haar huwelijk bekend als Tatjana Malek, uit Duitsland: 6-4 en 6-2.

De Kroatische Mirjana Lucic-Baroni en Julia Görges (5) uit Duitsland staan in de andere halve eindstrijd tegenover elkaar. Lucic-Baroni won met 7-5 en 6-0 van Sesil Karatantcheva uit Kazachstan. Görges had haar handen vol aan de Tsjechische Andrea Hlavackova: 6-7 (6), 7-5, 6-2.

[Davis Cup] Australië blijft in Wereldgroep

Het Australische Davis Cup-team speelt ook volgend jaar in de Wereldgroep. In Perth werd de play-off tegen Oezbekistan zaterdag al beslist: 3-0. Chris Guccione en Lleyton Hewitt sleepten het beslissende punt binnen door in het dubbel met 6-3, 7-6 (5) en 6-2 van Farrukh Dustov en Denis Istomin te winnen.

Australië had vrijdag al een 2-0 voorsprong genomen. Nick Kyrgios won de eerste enkelpartij met 6-4, 7-5 en 6-4 van Istomin. Hewitt leed vervolgens ook geen setverlies. De veteraan won met 6-4, 6-4 en 6-2 van Dustov.

Eerder dit jaar speelde 28-voudig Davis Cup-winnaar Australië voor het eerst sinds 2008 weer in de Wereldgroep. In de eerste ronde was Frankrijk met 5-0 echter veel te sterk.

De Maar en Duyn nieuwste aanwinsten Roompot Orange

Marc de Maar en Huub Duyn zijn de nieuwste versterkingen van wielerploeg Roompot Orange. Dat heeft de nieuwe Nederlandse Pro Continental-ploeg zaterdag bekendgemaakt. De Maar reed afgelopen jaar voor de Amerikaanse ploeg UnitedHealthcare, Duyn voor de Nederlandse Continental-ploeg De Rijke. Beide renners zijn 30 jaar.

De Maar is geboren in Assen, maar woont op Curaçao. Hij werd enkele keren kampioen van Curaçao en veroverde zelfs het Pan-Amerikaans kampioenschap. Sinds vorig jaar rijdt hij echter op een Amerikaanse licentie omdat Curaçao geen zelfstandig land meer is voor de UCI. Eerder reed hij ook bij Rabobank en Quick-Step. Behalve op de weg gaat hij ook mountainbikewedstrijden rijden voor Roompot Orange.

Duyn reed bij Garmin-Slipstream van 2007 tot en met 2009 op het hoogste niveau. Daarna deed hij een stapje terug en koerste hij achtereenvolgens voor Team Netapp, Donckers Koffie-Jelly Belly en De Rijke. Voor die laatste ploeg rijdt hij nu drie jaar.

[Eredivisie] Preview speelronde 5

Komend weekend is het alweer tijd voor de vijfde speelronde in de Eredivisie. Ook deze week blikt FOK!sport weer vooruit op de wedstrijden, die er aan gaan komen. Lees hieronder onze nieuwe preview.

Regerend landskampioen Ajax trapt de vijfde speelronde dit weekend af tegen Heracles Almelo. Beide ploegen zijn tot dusver niet in goede doen. De Amsterdammers verloren in de afgelopen twee speelronden zes punten, waar de Heraclieden tot dusver nog geen enkel punt pakten. Mede door deze resultaten moet een nieuwe trainer er in Almelo voor gaan zorgen, dat men weer gaat voetballen. Interim-trainers John Stegeman en René Kolmschot zullen in Amsterdam daarom voor de punten moeten gaan zorgen.


Dusan Tadic (FC Twente) is Bart Vriends (l) en Sjoerd Overgoor (r) te slim af (PRO SHOTS / Peter Lous)

Ook staat vanavond een oostelijke derby op het programma. Go Ahead Eagles gaat namelijk op bezoek bij FC Twente. In het verleden wonnen de Tukkers van de 26 onderlinge wedstrijden maar liefst twintig keer. De ploeg uit Deventer trok twee keer aan het langste eind. Toch wacht FC Twente, in tegenstelling tot de Eagles, nog op de eerste zege. In vier competitieduels werd even zo vaak gelijkgespeeld.

PEC Zwolle en PSV sluiten deze avond af met een onvervalste topper. De Eindhovenaren gaan na vier speelronden alleen aan de leiding, aangezien zij de Zwolse formatie twee weken geleden af zagen haken. Toch hebben de Zwollenaren bewezen een taaie tegenstander voor PSV te zijn. Vorig seizoen wonnen de rood-witten in Zwolle nipt met 2-1, waar in Zwolle in Eindhoven een gelijkspel binnen haalde: 1-1.

Giliano Wijnaldum (r) dueleert met SC Cambuur-speler Oebele Schokker (PRO SHOTS / Henk Jan Dijks)

Op zondag staat nog een derby op het programma. In het noorden van het land kruisen sc Cambuur Leeuwarden en FC Groningen de degens. Bovendien staan beide ploegen in de top vijf van de ranglijst, dus het mag zelfs een kleine topper genoemd worden. Voor Martijn van der Laan wordt het hoe dan ook een bijzondere ontmoeting. De afgelopen drieënhalf jaar speelde hij namelijk in Leeuwarden, maar draagt nu het shirt van FC Groningen.

Hoe de stand er na de vijfde speelronde uit gaat zien, weten we morgenavond rond de klok van 18.40 uur. Dan zal duidelijk worden of PSV nog steeds aan de leiding gaat of dat de concurrentie er in slaagt om dichterbij te komen.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
13 sept om 18.30 uur Ajax - Heracles Almelo FOX Sports 1
13 sept om 18.30 uur FC Twente - Go Ahead Eagles FOX Sports 3
13 sept om 19.45 uur AZ - sc Heerenveen FOX Sports 5
13 sept om 20.45 uur Feyenoord - Willem II FOX Sports 1
13 sept om 20.45 uur PEC Zwolle - PSV FOX Sports 3
13 sept om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
14 sept om 00.40 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
14 sept om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
14 sept om 12.30 uur FC Utrecht - ADO Den Haag FOX Sports 1
14 sept om 14.30 uur sc Cambuur Leeuwarden - FC Groningen FOX Sports 1
14 sept om 14.30 uur Vitesse - Excelsior FOX Sports 3
14 sept om 16.45 uur FC Dordrecht - NAC Breda FOX Sports 1
14 sept om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
14 sept om 22.20 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Noort vindt tv-versie Nieuwe Buren 'best gek'

Saskia Noort moest even wennen aan de tv-bewerking van haar boek Nieuwe Buren. "Het is heel vreemd om te zien", zegt de schrijfster zaterdag in het AD. "Ik zie duidelijk mijn boek erin, maar er zijn ook duidelijk verschillen."

Eerder werden boeken van haar hand verfilmd, maar Nieuwe Buren is haar eerste verhaal dat wordt omgetoverd tot serie. "Er moeten toch tien afleveringen gevuld worden, dat red je niet met het boek alleen. En die verhaallijnen heb ik niet verzonnen", legt ze uit. "Toen ik het script las vond ik dat best gek."

"Nadat ik de knop had omgezet, was ik tevreden over hoe de schrijvers het hebben gedaan", aldus Noort. Nieuwe Buren is vanaf zondag te zien op RTL 4.

90-jarige man verdrinkt in Haagse Vliet

De dode man die zaterdag werd gevonden in het Haagse kanaal de Vliet is een 90-jarige man uit Rijswijk. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval en vermoedt dat de man na een wandeling in het water terecht is gekomen.

Het lichaam werd zaterdagochtend vroeg aangetroffen door een fietser ter hoogte van de Jan Thijssenweg. Duikers hebben de man geborgen.

90-jarige man verdrinkt in Haagse Vliet
90-jarige man verdrinkt in Haagse Vliet (Foto: ANP)

Twee dagen lang monumenten open

Tussen de 4000 en 5000 monumenten zijn zaterdag en zondag tijdens Open Monumentendag opengesteld voor het publiek. Het thema is dit jaar 'reizen, de historische infrastructuur en het mobiel erfgoed'.

De organisatie hoopt met het thema meer mannen te interesseren voor het jaarlijkse evenement, dat dit jaar in ongeveer 300 gemeenten wordt gehouden. Dit jaar zijn vooral oude voertuigen te zien, maar ook gebouwen die een relatie met reizen hebben, zoals Vliegveld Ypenburg, scheepswerf De Delft, tramremise Princenhage in Breda en het Kevermuseum in Wijk en Aalburg.

In Roosendaal vindt een reis met oldtimers plaats en op beurtschip de Johanna Jacoba van IJlst naar Sneek wordt een vaartocht gehouden. Open Monumentendag werd vrijdag officieel geopend door minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

Kort geding tegen kerk om sluiten meldpunt misbruik

Zes vrouwen die in hun jeugd door geestelijken zijn misbruikt slepen de Rooms-Katholieke Kerk voor de rechter. Via een kort geding willen ze proberen af te dwingen dat zij en andere slachtoffers alsnog een klacht kunnen indienen, schrijft Trouw zaterdag.

Het meldpunt voor seksueel misbruik is sinds 1 juli gesloten. De stichting Vrouwenplatform kerkelijk kindermisbruik (VPKK) had voor die tijd al geprobeerd de kerkleiding op andere gedachten te brengen, maar dat mislukte. Donderdag gaan ze bij de rechter eisen dat het meldpunt weer geopend wordt.

Volgens het VPKK zijn er veel vrouwen die nog een klacht willen indienen. Zij hebben echter meer tijd nodig vanwege 'gevoelens van schuld en schaamte' over het misbruik in hun jeugd.

Bij het meldpunt dienden in totaal dienden 1585 mensen een klacht in, 1309 mannen en 276 vrouwen. Van alle klagers hebben er ruim vierhonderd een schadevergoeding ontvangen. Gemiddeld kregen zij ruim dertigduizend euro.

Geen vaste plek World Series voor rugbyvrouwen

De Nederlandse rugby sevensvrouwen zijn er niet in geslaagd zich te plaatsen bij de core nations, die in alle evenementen van de Sevens World Series mee mogen doen. Wanneer Nederland wel mee mag doen is nog niet duidelijk, hoewel de dames op 22 en 23 mei waarschijnlijk wel in actie komen bij het afsluitende evenement in Amsterdam.

Nederland moest het zaterdag in de kwartfinale opnemen tegen Zuid-Afrika, met als inzet een plaats bij de vaste teams voor de World Series. Dat zat er echter geen moment in: Halverwege stonden de Ladies7 al met 15-0 achter en ook een try van Paula Schouten bleek niet genoeg. De Afrikaanse vrouwen gingen door en wonnen de wedstrijd met 22-7.

Voor Nederland zat er niet meer in dan een ereplek, maar ook daarvoor ging de eerste wedstrijd al verloren. Japan was met 14-5 te sterk, waardoor Nederland het tegen Portugal op moest nemen om plek zeven. Dat lukte dan wel, net als in de groepsfase werd er gewonnen, zij het een stuk ruimer: 31-7.

De Nederlandse vrouwen kunnen zich alleen nog voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro plaatsen door het Europees olympisch kwalificatietoernooi te winnen in 2015 of 2016.

Jandino vindt deelname aan De Lama's vergissing

Jandino Asporaat blikt ontevreden terug op zijn optreden met De Lama's. De 33-jarige komiek werd in 2007 toegevoegd aan het team van de BNN-improvisatieshow, maar hield het slechts één aflevering vol. "Ik heb ervan geleerd dat ik zoiets niet meer moet doen."

"Mijn allereerste televisieoptreden met De Lama's kwam veel te vroeg", legt Jandino zaterdag uit in De Telegraaf. "Dat heeft me bijna de kop gekost. Die jongens waren zo ervaren en op elkaar ingespeeld. Ik was net een halfjaar met cabaret bezig."

De komiek heeft inmiddels zijn eigen tv-programma. Een nieuw seizoen van De Dino Show begint maandag op NPO 3.

Fotograaf eist tien miljoen van Sam Worthington

Sam Worthington is aangeklaagd voor tien miljoen dollar. Hij en zijn vriendin worden voor de rechter gesleept door de paparazzo die begin dit jaar tijdens een confrontatie in New York is geslagen door de 38-jarige Avatar-acteur. Dat schrijft entertainmentsite TMZ.

De fotograaf beschuldigt het koppel van mishandeling, waar hij naar eigen zeggen onder meer een blessure aan zijn schouder, duim en pols en kneuzingen in het gezicht aan overhield. Hij klaagt ze ook aan wegens laster en smaad, omdat ze onwaarheden zouden hebben verteld aan de politie.

Worthington trof met het openbaar ministerie eerder al een schikking in de zaak. Die werd van tafel geveegd, op voorwaarde dat de acteur zich voortaan netjes gedraagt. Hij probeerde naar eigen zeggen zijn vriendin te beschermen.

Margreet Spijker zocht psychische hulp na ontslag

Margreet Spijker is in therapie geweest na haar gedwongen vertrek bij RTL Nieuws. De 50-jarige presentatrice kreeg in februari te horen dat er na zestien jaar geen plaats meer voor haar was in het programma. "Even dacht ik dat mijn carrière voorbij was", geeft ze zaterdag toe in het AD.

Onterecht, want Spijker vond een nieuwe werkgever in WNL. Vanaf zondag presenteert ze het programma WNL op Zondag. "Maar ik was er zo bang voor dat ik aan angstoverwinning moest doen. Ik ging abseilen. Of letterlijk de boom in. Ik wil niet de vrouw zijn die altijd maar veilig op de grond blijft."

Botsing A58 wordt motorrijder fataal

Een kop-staartbotsing op de A58 bij Tilburg vrijdagmiddag is een motorrijder uiteindelijk fataal geworden. De 67-jarige man uit Brandwijk overleed 's nachts in het ziekenhuis aan zijn verwondingen, meldt een politiewoordvoerster zaterdag.

Bij knooppunt De Baars moesten een automobilist en een andere motorrijder vol in de remmen vanwege een invoegmanoeuvre van een andere weggebruiker. Het slachtoffer kon vervolgens niet meer voor hen uitwijken en viel. Voordat de hulpdiensten ter plaatse waren, hebben omstanders hem nog gereanimeerd.

Door het ongeluk en het politieonderzoek was de weg een aantal uur dicht. Op de A58 stond de hele middag een lange file.

Filmvoorstelling op oorlogsbegraafplaats

De Nederlandse speelfilm Oorlogsgeheimen wordt zaterdagavond vertoond op de oorlogsbegraafplaats in het Zuid-Limburgse Margraten. Op het open veld tussen de 8302 graven van gesneuvelde Amerikaanse strijders uit de Tweede Wereldoorlog is het oorlogsdrama op een groot doek te zien.

Op het Amerikaanse militaire kerkhof is nog nooit eerder een film gedraaid. Omdat het vrijdag precies 70 jaar geleden was dat het eerste Nederlandse dorp, in Zuid-Limburg, werd bevrijd is voor deze voorstelling een uitzondering gemaakt. Oorlogsgeheimen, naar een boek van Jacques Vriens, speelt ook in Zuid-Limburg.

De begraafplaats is al in 1944 onder leiding van de Amerikaanse kapitein Shomon aangelegd. Zijn dochters zijn zaterdagavond bij de filmvoorstelling. Ook oorlogsveteraan Dick Lacey komt kijken, net als de hoofdrolspelers en de regisseur van de film. Oorlogsgeheimen draait op dit moment in de bioscoop en is opgedragen aan de bevrijders van toen.

Filmvoorstelling op oorlogsbegraafplaats
Filmvoorstelling op oorlogsbegraafplaats (Foto: ANP)

E. Mulder: "Ben niet één of andere pipo"

Erwin Mulder is niet blij met de manier waarop Feyenoord met hem is omgegaan rondom de transfer van Kenneth Vermeer van Ajax naar De Kuip. Na de wedstrijd tegen FC Twente kreeg Mulder te horen dat Vermeer zijn nieuwe concurrent werd.

"Ze hadden op zijn minst mijn zaakwaarnemer (oud-profvoetballer Louis Laros, red.) kunnen informeren. Louis zou mij ook niet hebben lastiggevallen in de aanloop naar de wedstrijd, maar hij zou wel tijd hebben gehad om zich te oriënteren op de transfermarkt. Nu werden we 24 uur voor de transferdeadline voor een voldongen feit gesteld. Dan kun je niets meer doen", aldus Mulder.

Mulder is niet aan zichzelf gaan twijfelen. "Geen moment! Ik weet dat ik bij een grote club de eerste keeper hoor te zijn. Hier kom ik sterker uit. Ik heb een tik gehad, maar ik sta alweer in de ring en zit vol energie. In dit wereldje word je vanzelf keihard."

Mulder reageerde rustig op de komst van Vermeer, maar kookte van binnen. "Ik ben niet een of andere pipo die net een jaar bij Feyenoord zit. Ik zit tien jaar bij de club… En de manier waarop ik aan de kant word geschoven, doet pijn. Dit is een wond."

De inmiddels tweede keeper van Feyenoord kan goed samenwerken met de Nederlandse international. "Ik ken Kenneth al jaren. We hebben samen bij Nederland B gezeten, toen Johan Neeskens als bondscoach ons selecteerde. Ik kom hem ook al jaren tegen. Kenneth is gewoon een goede keeper. Ik heb deze week ook goed met hem getraind."

Vrouwen verkiezen Tan boven Pauw

Vrouwen kijken 's avonds laat liever naar Humberto Tan als talkshowhost dan naar Jeroen Pauw. Pauw weet met zijn praatprogramma op NPO 1 vooral 65-plussers te boeien, terwijl RTL Late Night ook goed scoort bij gezinnen. Dat blijkt uit een analyse van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Pauw trok in zijn eerste 2 weken gemiddeld 525.000 kijkers per uitzending. RTL Late Night, dat een halfuur eerder begint, scoorde in dezelfde periode een gemiddeld kijkcijfer van ruim 1 miljoen. Vrijdagavond was de beste bekeken uitzending tot nu toe met 1.475.000 kijkers. De kijkers van Pauw zijn in meerderheid man (51,3 procent), RTL Late Night is vooral populair onder vrouwen (59 procent).

Vrouwen verkiezen Tan boven Pauw
Vrouwen verkiezen Tan boven Pauw (Foto: ANP)

Wegen Ghana en bondscoach Appiah scheiden

Ghana moet op zoek naar een nieuwe bondscoach. De Ghanese voetbalbond meldt vrijdag in goed overleg besloten te hebben afscheid te nemen van Kwesi Appiah, die twee jaar aan het roer stond. Over een opvolger is nog niets bekend.

Appiah lag de laatste maanden onder vuur. Hij sneuvelde met de Ghanezen al in de groepsfase van het WK. De kwalificatie voor de Afrika Cup werd gestart met een gelijkspel tegen Uganda. Vervolgens werd wel van Togo gewonnen.

Geregistreerd vriendschapsverdrag in de maak

Het begon als een idee zoals je die bij duizenden tegelijk bedenkt wanneer je een avondje in de kroeg hangt. Maar Joost en Christiaan lijken hun -op het oog opmerkelijke- plan door te gaan zetten en het heeft er alle schijn van dat het nog kans van slagen heeft ook: een geregistreerd vriendschapsverdrag.

Het begon allemaal toen Joost zijn boterbriefje haalde en zich realiseerde dat dit nogal verregaande gevolgen kon hebben. "Neem nou het verschoningsrecht", vertelt Joost. "Stel dat ik iemand zou hebben vermoord, dan hoeft mijn vrouw niet tegen mij te getuigen als zij dat niet wil. Maar dat geldt niet voor goede vrienden. Omgekeerd: stel dat mijn beste vriend blut is en ik win de lotto. Dan mag ik hem niet zomaar een ton geven, maar mijn vrouw wel."

Christiaan stelt dat in de wet alles om het huwelijk draait. Hij vindt het vreemd dat dergelijke afspraken niet kunnen gelden voor innige vriendschappen. "Wij willen het breder trekken. Je kunt ook vol liefde zijn voor vrienden en andere naasten. Dat willen we ook terugzien in de wetgeving. De moderne samenleving telt meer verbintenissen tussen personen dan enkel het huwelijk."

Ze hebben inmiddels een notaris op de kwestie gezet en die is van mening dat dit voorstel wellicht kans van slagen heeft. Mochten de mannen, die alweer 14 jaar bevriend met elkaar zijn daadwerkelijk een vriendschapsakte ondertekenen, dan hoeft dat niet per se gevolgen te hebben voor de relaties die ze met hun partner hebben. De vriendin van Christiaan en de vrouw van Joost vinden het hele gebeuren namelijk wel geinig. Binnenkort kunnen ze misschien elkaar wel het jawoord geven. 'Ja, ik wil… jouw vriendschap'.

Gemeente aansprakelijk voor dug-outongeluk

De gemeente Achtkarspelen erkent aansprakelijkheid voor de gevolgen van het instorten van de dug-out in Twijzel in mei. Een schaderegelaar gaat de aard en omvang van de schade inventariseren bij de betrokkenen van het ongeluk, waarbij een meisje van 10 om het leven kwam en vijf kinderen gewond raakten. Dat heeft de Friese gemeente zaterdag bekendgemaakt.

Tijdens een gesprek dat burgemeester Gerben Gerbrandy vorige week met de familie van het slachtoffer had bleek dat 'grote behoefte' is aan het erkennen van aansprakelijkheid. De gemeente erkent nu dat zij als eigenaar van het sportveld ook eigenaar was van de dug-out en aansprakelijk is voor de gevolgen van het instorten daarvan.

De gemeente realiseert zich dat het lang heeft geduurd voordat aansprakelijkheid is erkend. Het duurde zo lang doordat justitie, politie en de gemeente na het ongeluk hebben afgesproken om in afwachting van het onderzoek van het OM geen uitspraken te doen die het onderzoek kunnen belasten.

Justitie onderzoekt nog of strafrechtelijk gezien sprake is van schuld. Het onderzoek zou eigenlijk voor de zomervakantie klaar zijn, maar justitie heeft meer tijd nodig. De gemeente wil daar niet meer op wachten en 'stelt de belangen van de betrokken families en sportverenigingen voorop'.

De gemeente wijst er verder op dat Gerbrandy vanaf het begin heeft aangegeven dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en er alles aan wil doen om de betrokkenen te helpen. "Als de betrokken families vinden dat we hierin zijn tekortgeschoten dan bieden we hiervoor onze excuses aan", aldus Gerbrandy in een verklaring.

Het OM meldde in juli al wel dat de kinderen die op de dug-out zaten toen die instortte niets te verwijten valt. Op het moment van het ongeluk was er een schoolkorfbaltoernooi bezig waaraan ruim duizend basisscholieren meededen.

VS: Iran niet welkom op IS-top

Het zou niet gepast zijn als Iran aanwezig is op een komende bijeenkomst in Parijs over manieren om de terreurgroep Islamitische Staat te verslaan. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry vrijdag in Turkije gezegd.

Kerry liet weten dat de Verenigde Staten niet zijn verzocht om eventuele deelname van Iran aan de top. Maar het lijkt de minister niet verstandig, vanwege de Iraanse steun aan de regering van de Syrische president Bashar Assad. De VS en het Westen steunen gematigde oppositiepartijen in de Syrische burgeroorlog.

Implementatie verdrag EU en Oekraïne uitgesteld

Rusland, Oekraïne en de Europese Unie hebben afgesproken de volledige tenuitvoerlegging van het associatieverdrag tussen Kiev en de Unie uit te stellen. Dat deelden de ministers van beide landen en het landenblok vrijdag in Brussel mee.

De drie partijen kondigden aan dat het handelsverdrag niet voor begin 2016 volledig wordt ingevoerd. De parlementen van de EU en Oekraïne spreken zich volgende week uit over het akkoord.

De concessie van Brussel zal in Moskou als een overwinning worden gevierd. Dat dreigde al langer met een blokkade van Oekraïense goederen als Kiev zou besluiten de handelsbarrières met de EU te versoepelen.

Grunberg genomineerd voor AKO Literatuurprijs

Remco Campert, Arnon Grunberg, Tom Lanoye, Marente de Moor en Peter Terrin zijn enkelen van de 24 genomineerden die kans maken op de AKO Literatuurprijs. Dat is vrijdag bekendgemaakt. Guus Kuijer is met het tweede en derde deel van De Bijbel voor Ongelovigen twee keer genomineerd.

Campert is genomineerd met het boek Hotel du Nord, Grunberg met Apocalyps, Lanoye met Gelukkige slaven, De Moor met Roundhay, tuinscène en Terrin met Monte Carlo. De tiplijst is de zogenoemde longlist van de AKO Literatuurprijs, waarop maximaal 25 titels staan. De jury kiest daaruit zes boeken. Welke dat zijn, wordt 26 september bekendgemaakt. Op 13 november wordt bekend wie er met de prijs aan de haal gaat.

Vorig jaar won Joke van Leeuwen met haar boek Feest van het Begin. De winnaar van de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie krijgt vijftigduizend euro en een sculptuur van Eugène Peters.

Paus in november naar Turkije

Paus Franciscus brengt eind november een bezoek aan Turkije. Dat heeft het Vaticaan bevestigd. De nog datumloze uitnodiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan viel vrijdag in het kerkstaatje op de mat.

Waarschijnlijk viert Franciscus op 30 november een belangrijke orthodoxe feestdag met Oecumenisch Patriarch Bartholomeüs I, de geestelijk leider van de orthodoxe christenen. Wellicht belangrijker, het bezoek biedt de paus de mogelijkheid een islamitisch land aan te doen en de islamitische wereld toe te spreken op een moment dat christenen in Irak doelwit zijn van de terroristen van Islamitische Staat (IS).

De paus heeft militair ingrijpen tegen IS legitiem genoemd, maar laat het aan de internationale gemeenschap om te bepalen hoe dit moet plaatsvinden.

'Russisch importverbod auto's en witgoed'

Rusland gaat in reactie op de Westerse sancties mogelijk de import van tweedehands auto's en koelkasten aan banden leggen. Dat heeft de Russische minister Aleksej Oeljoekajev van Economische Ontwikkeling vrijdag gezegd tegen persbureau RIA Novosti.

De minister sprak over een importverbod van "lichte industriële producten" en tweedehands auto's uit de landen die sancties aan Rusland hebben opgelegd. Daarbij valt niet uit te sluiten dat ook de import van technische en petrochemische producten, bedoeld voor de olie-industrie, aan banden wordt gelegd.

Oeljoekajev zei dat het nog te vroeg is om te zeggen welke maatregelen er daadwerkelijk worden genomen. Volgens de minister liggen de plannen klaar en wordt nu onderzocht welke uitwerkingen die zullen hebben.

[Upd] Zwarte Piet verdwijnt uit Sintliedjes

De zeurpieten krijgen hun zin. Alle basisschoolleerlingen zingen vanaf komend jaar nieuwe Sinterklaasliedjes die ze door hun policor-scholen krijgen voorgeschoteld. Tenminste, als het aan de 51-jarige Piethater Paul Passchier en zijn medeschrijver Thedo Keizer ligt. 'Het doet misschien au, maar het kan niet anders,' murmelt de liedjesschrijver - die kennelijk hoopt de komende decennia rond te kunnen komen van de royalties - tegen het AD.

Het initiatief voor deze volksverlakkerij is door de Goudse burgemeester al omarmd en ook Hoofd Zwarte Piet Erik van Muiswinkel is groot voorstander van de liedjes die gevrijwaard zijn van woorden als 'zwart' en 'knecht'. 

'Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet'. Het klinkt nergens naar en rijmt voor geen drol op 'want we zitten allemaal even recht'. 'Want, al ben ik zwart als roet 'k meen het toch goed' wordt 'Hij is hier voor jou en mij, kom er maar bij!".

Ruim een half jaar zwoegde de kinderfeestverpester op deze kleuterniveauteksten. Rijmelarij van het niveau likmijnvestje. De hoop van het duo is dat dit jaar anderhalf miljoen basisschoolleerlingen onze traditionele viering overboord gooien om een handvol zeurpieten te behagen.

Update 14:10

FOK!ker Bobblehead wees ons op de site van deze kinderfeestverpester, alwaar hij samen met een gitzwarte, roodgelipte, zwartgekrulde, goudgeringde Zwarte Piet zichzelf promoot.

Update 13-9

Een selectie van de verkrachte teksten is hier te vinden (pdf)

'Nederlandse jihadisten in top Islamitische Staat'

Nederlandse jihadisten zijn in Syrië en Irak doorgedrongen tot de top van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Sommigen hebben direct contact met de hoogste leider Abu Bakr al-Baghdadi, schrijft De Telegraaf zaterdag. De krant heeft een lijst van 136 Nederlandse jihadisten samengesteld.

De Nederlandse jihadist Abu Ubaida al-Maghribi had volgens de krant een leidende rol in de IS-gevangenis waar de Amerikaanse journalist James Foley gevangenzat voordat hij werd onthoofd. Hij zou inmiddels zelf door eigen strijders zijn vermoord omdat hij verdacht werd van spionage.

Een ander voorbeeld is 'koppensneller' Khalid K. uit Almere. Op een foto poseert hij met de Duitse jihadist Denis Mamadou Gerhard Cuspert, een Duitse bekeerling die zijn carrière als rapper Deso Dogg opgaf en nu tot de entourage van Al-Baghdadi behoort. K. werd eerder al op de gevoelige plaat vastgelegd terwijl hij poseerde bij vijf afgehakte hoofden.

[pic] Poollicht vaag te zien in noorden

In het noorden van het land is vrijdagavond het poollicht te zien geweest. Weerplaza kreeg er meldingen over vanaf de Waddeneilanden, de Afsluitdijk en Friesland. Het poollicht was wel vaag en alleen laag bij de horizon zichtbaar.

Op Twitter deelden mensen foto's van het poollicht of noorderlicht. Het verschijnsel is op foto's beter te zien dan met het blote oog omdat een fototoestel gevoeliger is voor licht.

Het licht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Het verschijnsel is maar af en toe in Nederland te zien en dan meestal heel vaag.

Uren au pair teruggeschroefd

Au pairs in een gastgezin mogen vanaf juli volgend jaar nog maximaal twintig uur per week en maximaal vier uur per dag werken. Dat hebben staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) besloten. Nu ligt het maximum nog op dertig uur per week.

Het aantal uren wordt naar beneden bijgesteld om oneigenlijk gebruik van de regeling tegen te gaan en om 'culturele uitwisseling' beter mogelijk te maken. Het volgen van een taalcursus Nederland wordt daarom een verplicht onderdeel, zodat au pairs voldoende gelegenheid krijgen om Nederlands te leren. De kosten voor de cursus komen voor rekening van het gastgezin.

Daarnaast gaat strenger worden gecontroleerd op naleving van de au-pairregeling. Gastgezinnen moeten vanaf volgend jaar een verklaring tekenen waarin ze aangeven zich ervan bewust te zijn dat toezichthouders kunnen komen controleren of alles wel volgens de regels gaat.

Onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) wijst uit dat au pairs en gastgezinnen veelal positief zijn over hun ervaringen met het au pairschap. De helft van de au pairs geeft echter aan meer dan de maximaal toegestane dertig uur per week kwijt te zijn aan taken binnen het gastgezin en de helft verricht zware taken.

Dat is volgens Teeven en Asscher niet de bedoeling. Au pairs mogen volgens hen niet als werknemer worden gezien of als fulltime oppas fungeren. In ruil voor zakgeld en verblijf bij een gastgezin mag de au pair licht huishoudelijk werk verrichten. Uitgangspunt is echter culturele uitwisseling, schrijven de bewindslieden aan de Tweede Kamer.

Opnieuw mishandeld paard gevonden

Opnieuw is een mishandeld paard gevonden, dit keer in een weiland in Ermelo. De merrie had snijwonden aan de achterkant van haar lijf, meldt de politie vrijdag. Het afgelopen jaar zijn in het hele land tientallen paarden mishandeld.

De merrie stond samen met drie andere paarden in een weiland langs een fietspad in de Gelderse plaats. Een verzorger ontdekte de verwondingen vrijdagmiddag. Een dierenarts heeft het dier behandeld. De overige paarden hadden geen verwondingen.

Begin deze maand bleek in Amersfoort nog een paard te zijn mishandeld. De merrie kon ter plaatse worden behandeld aan de verwonding. In deze zaak gaf de politie aan niet uit te sluiten dat er een verband is met eerdere mishandelingen in Soest, Bunschoten en Hoevelaken.

Ouderenbond vreest voor koopkracht senioren

Seniorenorganisatie Unie KBO maakt zich zorgen over de koopkracht van ouderen met hoge zorgkosten. Dat laat de bond weten nadat vrijdag koopkrachtcijfers zijn uitgelekt. Uit die cijfers blijkt dat vrijwel iedereen erop vooruit gaat volgend jaar wat betreft de koopkracht, behalve gepensioneerden. Hun koopkracht blijft gelijk.

De lasten van de crisis moeten worden gedeeld, erkent directeur van Unie KBO Manon Vanderkaa. "Maar dat moet wel evenwichtig gebeuren", zegt ze tegen de NOS. "Juist sinds 2010 zijn het steeds de ouderen geweest die extra hebben ingeleverd, en met name de ouderen met hoge zorgkosten."

De seniorenorganisatie komt dinsdag met eigen door budgetinstituut Nibud doorberekende cijfers. Unie KBO is van plan dan stil te staan bij speciafieke groepen, zegt Vanderkaa. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ouderen met hoge zorgkosten, die het nu volgens de directeur financieel al moeilijk hebben.

Familie onthoofde Foley 'bedreigd' door VS

De familie van de Amerikaanse journalist James Foley zegt door de Amerikaanse overheid te zijn bedreigd. De familie mocht geen losgeld betalen voor de vrijlating van Foley, omdat zij dan konden worden aangeklaagd voor het steunen van een terroristische organisatie. Dat zei de moeder van de journalist, Diane Foley, vrijdag tegen ABC News.

De ontvoerde Foley werd in augustus door strijders van de Islamitische Staat (IS) onthoofd. De kidnappers van Foley lieten tijdens de ontvoering weten dat ze bereid waren te onderhandelen. De ouders van Foley zijn tot drie keer toe door de Amerikaanse regering benaderd.

Vertegenwoordigers van de regering hadden de ouders gezegd vooral geen losgeld te betalen, maar te vertrouwen op de Amerikaanse regering. Die probeerde gevangenen van IS vrij te krijgen met een reddingsoperatie. Die operatie mislukte echter.

Mobieltjes irriteren golfer

Het klonk bijna als een smeekbede. "Het moet toch niet zo moeilijk zijn op een golfbaan je mobieltje uit te zetten of op stil", zei titelverdediger Joost Luiten vrijdag na zijn matige tweede ronde op het KLM Open. "Ik weet dat je als prof ook met onrustige omstandigheden moet kunnen omgaan, maar het gebeurde nu te vaak dat ik vanuit het publiek weer een geluidje hoorde. Het was irritant."

Luiten gaf toe dat hij er zich misschien wel te veel aan had geërgerd. "Ik heb me er denk ik één of twee keer door laten afleiden. Mensen denken misschien dat ze op genoeg afstand staan om een fotootje te maken, maar het is stil als wij moeten slaan en dan hoor je echt alles."

De Bleiswijker wilde er zijn mindere score van 70 slagen niet aan toeschrijven. "Ik was in mijn spel niet scherp genoeg. Het waren vooral onnodige fouten", erkende hij. "Twee keer sla ik tegen de wind in een hele slechte bal en ook die bogeys waren fouten die ik niet mag maken. Het is op deze baan zo dat als je bal op de verkeerde plek ligt, je ook echt in de problemen bent."

Nederlands beste golfer en de publiekstrekker op dit KLM Open vond al met al zijn opgelopen achterstand van 5 slagen op de nieuwe koploper Pablo Larrazábal niet verontrustend. "Ik had liever wat korter op de leider gestaan, maar dit is op zich een mooie positie. Ik kan nu vanuit de luwte toeslaan."

Buma wil weer praten over kernenergie

Er moet weer kunnen worden gepraat over kernenergie. Daarvoor pleitte CDA-leider Sybrand Buma vrijdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur. Met kernenergie zou de Nederlandse energiemarkt onafhankelijker worden van het buitenland, zoals Rusland. D66-leider Alexander Pechtold wil dat Nederland binnen tien jaar helemaal onafhankelijk is van Russische fossiele brandstoffen.

Volgens Buma zullen ook andere energiebronnen nodig zijn als de hele wereld over gaat op gas. "Dan wordt gas veel duurder. Wat mij betreft moeten we daarnaast ook weer durven te praten over kernenergie en het vernieuwen van de reactoren in Borssele bijvoorbeeld."

Pechtold vindt ondertussen dat consumenten moeten kunnen kiezen om geen Russisch gas te kopen. Energiebedrijven moeten daartoe transparant worden over waar gas en olie vandaan komen. Nederland moet volgens de D66-leider niet afhankelijk zijn van 'instabiele en onberekenbare regimes zoals het Rusland van Poetin'. "In Oekraïne staat nu letterlijk de verwarming uit: Poetin heeft de gaskraan dichtgedraaid. Rusland beperkt de toevoer van gas naar Polen als reactie op EU-sancties", geeft de D66-voorman aan.

Pechtold denkt dat als Nederland binnen tien jaar geen gas meer importeert van landen die 'opeens de gaskraan dichtdraaien zoals Poetin nu doet bij Oekraïne en Polen' Nederland ook in de toekomst een 'betrouwbaar gasland' zal zijn. "Dat is goed voor onze staatskas, de werkgelegenheid en het milieu. Maar vooral is dat goed voor onze onafhankelijkheid."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.