Klein (50PLUS) wil Prinsjesdagstukken niet

Tweede Kamerlid Norbert Klein weigert de beveiligde usb-stick met daarop de Miljoenennota op te halen. Dat meldt zijn partij 50PLUS/Klein vrijdag. Kamerleden krijgen vrijdagmiddag inzage in de begrotingsstukken, maar moeten daarover hun mond houden tot Prinsjesdag. Dat staat volgens Klein 'haaks' op een open democratie.

Hij vindt het daarnaast 'belachelijk' dat naast de regeringspartijen ook de 'drie hulpsinten D66, SGP en CU alles wel al weten'. "Het is dus zinloos om het geheime stickje op te gaan halen", stelt Klein. De afgelopen weken steunde hij steeds verzoeken van de SP om de begroting openbaar te krijgen.

Die pogingen strandden telkens, omdat premier Mark Rutte (VVD) niets ziet in het vrijgeven van de complete Miljoenennota. Hij gaf donderdag in een brief bovendien aan geen onderzoek in te stellen naar het lekken van het nieuws uit de begroting, omdat hij 'niet de indruk heeft' dat alle stukken al in handen van de media zijn.

Klein bestempelt de brief van Rutte als 'merkwaardig'. "Het maakt de hele gang van zaken een schertsvertoning. Rutte verschuilt zich achter zelf afgedwongen afspraken."