Griekenland haalt doel begrotingsoverschot simpel

Het begrotingsoverschot van de Griekse overheid was veel hoger dan de door de EU opgelegde doelstelling. De eerste acht maanden van dit jaar was het overschot bijna twee miljard euro, terwijl het minimumbedrag om aanspraak te kunnen maken op financiële steun 962 miljoen was. Dat zei plaatsvervangend minister van financiën Christos Staikouras vrijdag.

Griekenland heeft met de EU afspraken gemaakt over de overheidsbegroting. Het minimale begrotingsoverschot was een belangrijke eis van EU-lidstaten in ruil voor financiële steun. Griekenland liet in juni weten geen derde steunpakket nodig te hebben. De twee eerdere steunpakketten bedroegen bij elkaar 237 miljard.

Verwacht wordt dat de Griekenland zich herstelt na zes jaar recessie. De Griekse premier Andonis Samaras meldde vorige week dat de Griekse economie dit jaar voor het eerst weer groeit, met ongeveer 0,6 procent. De economie is echter nog steeds een kwart kleiner dan voor de crisis.

De Griekse werkloosheid is op dit moment nog 27 procent. De werkloosheid is sinds het hoogtepunt van de crisis wel licht gedaald. Toen was het werkloosheidspercentage 28 procent.