CD: Various - Frisian Hard 'n Heavy (Volume 3)

Sinds vandaag ligt volume 3 van de verzamelreeks Frisian Hard 'n Heavy bij de betere platenzaken in de schappen. Zoals we dat gewend zijn van de verzamelalbums op Big Bad Wolf Records krijgen we op het derde deel van Frisian Hard 'n Heavy wederom een mooi overzicht voorgeschoteld met zowel jonge bandjes als door de wol geverfde artiesten. Nederland mag dan misschien een klein landje zijn op een wereldbol, op het gebied van de metal-gerichte muziek hebben we toch heel wat in de melk te brokkelen.

Frisian Hard 'N Heavy Volume 3

Frisian Hard 'n Heavy - Volume 3 opent met een band die we ook al tegenkwamen op het vorige deel uit deze serie. Ald Sear is een viertal uit Gorredijk dat ouderwetse hardcore punk met Friestalige teksten maakt. 'Lyke Min' beukt er dan meteen goed in. Art of Pain is een progressieve metalband uit Leeuwarden die voortgekomen is uit de band Leapers Path. De mannen spelen nog steeds ouderwetse heavy metal met invloeden uit zowel de death metal als progressieve rock. Het nummer 'Art of Pain' zal eveneens te beluisteren zijn op de EP waaraan de groep momenteel nog werkt. Een band die liefhebbers van onder meer Megadeth, Nevermore en Sanctuary zeker aan zal spreken.

Dimaeon is voor de lezers van mijn recensies geen onbekende meer. De groep, die zeker tot de top van de Nederlandse progressieve death metal mag worden gerekend, slaat ons weer ongenadig om de oren met een bombastisch stuk progrock van de bovenste plank. 'The Ruins Of Mankind' verscheen eerder al op het brute conceptalbum Collapse Of The Anthropocene. Met dik 6 minuten is het dan ook het langste nummer op deze verzamel-cd. Kramtried is een viermansband uit de omgeving van Damwoude die Friestalige hardrock speelt. Met 'Nammeleas' geeft de band alvast een voorproefje voor hun eerste album en die smaakt zeker naar meer.

Dat geldt ook zeker voor het powertrio Maycingers uit Workum. Met een prachtig intro uit South Park met dicks, pussies, assholes en shit zet de groep meteen de toon voor een fijn stukje speedrock getiteld 'Backstabbin SOB'. Ouderwetse rock-'n-roll in een zeer stevig jasje. Vervolgens is het alweer tijd voor een debuut op Frisian Hard 'n Heavy - Volume 3. Relative Awareness is een solo-project van Jelle Hamstra, die we ook kennen als de voormalige drummer van onder meer Dimaeon en Soaking In Entrails. De band, bestaande uit muzikanten uit onder meer Dimaeon en Insidiae, speelt progressieve death metal. 'The Illusion of Control' is afkomstig van het gelijknamige album van Relative Awareness dat onlangs op Layered Reality Productions is verschenen.

Frisian Hard 'N Heavy Volume 3 CD

Alhoewel de titel 'Deathtone' anders doet vermoeden doet de band Sackback uit Dokkum vooral denken aan het Metallica ten tijde van St. Anger. Rauwe heavy metal van een band waarvan de 14-jarige bandleden nog niet eens geboren waren toen de eerste elpees van Metallica verschenen! Jonge honden dus, maar met het metalhart op de juiste plaats. Dan is het tijd voor een portie ouderwetse oi-punk. Spacejunk is een band uit Heerenveen die zich duidelijk heeft laten inspireren door de betere hardcore punk uit de tachtiger jaren. Het trio doet zelfs wel wat denken aan de legendarische Leeuwarder hardcoreband M.O.G. (Muziekvereniging Ons Genoegen) die halverwege de tachtiger jaren de epische Radio Rock-EP uitbracht. Ook zeker een band waar we graag meer van zouden willen horen.

Dan is het tijd voor een bruut stuk grindcore van hoog niveau. Teethgrinder verraste ons eerder dit jaar al met een fraai gekleurd stuk vinyl waarop we ook '187' tegenkomen. De band, bestaande uit voormalige bandleden van onder meer Greyline en Dr. Doom, speelde onlangs nog in het voorprogramma van Terrorizer en is momenteel druk bezig met haar eerste album. Na al dat geweld is het even rustig bijkomen met de Neanderfunk van het trio Timbertoe. 'O.M.G.W.T.F' doet behoorlijk denken aan het freaky geluid van Primus, waarbij ook de bassist de hoofdrol op zich neemt. Een behoorlijk vreemde eend in de bijt, vergeleken met de rest van de bands, maar zeker geen ongewenste gast. Net als Spacejunk één van de grote verrassingen op deze verzamel-cd.

Frisian Hard 'N Heavy Volume 3 back

Frisian Hard 'n Heavy - Volume 3 sluit vervolgens af met het uit De Wâlden afkomstige gezelschap Wickedly Cores dat vooral opvalt omdat hun track 'Day After' een stuk zachter is opgenomen dan de rest van dit overwegend beukende album. Al met al geeft het album weer een fijn overzicht van de huidige muziekscene in Friesland, waarvan een aantal ook hun beste kunnen zullen laten horen op het gratis toegankelijke Hard 'n Heavy Festival, dat morgen weer plaatsvind in Poppodium Romein in Leeuwarden.