Drie uit drie in groepsfase rugbysters op weg naar World Series

De Nederlandse rugbysters zijn in Hong Kong uitstekend begonnen aan het kwalificatietoernooi voor het derde seizoen van de Sevens World Series, het grootste jaarlijkse toernooi in het vanaf 2016 olympische rugby sevens.

Aan de World Series doen zeven vaste landen mee, de zogenaamde core nations. Eerst is er vrijdag en zaterdag een kwalificatietoernooi met twaalf landen, waaronder Nederland, waarvan de vier halve finalisten zich bij de core nations voegen en dus de wereld over mogen reizen in de World Series. 

Vrjidag wordt de groepsfase gespeeld, waarin Nederland het op moet nemen tegen gastland Hong Kong, Portugal en Brazilië. Alleen Nederland en de Braziliaanse dames hebben al ervaring in de World Series: Brazilië werd in de afgelopen twee jaar elfde en tiende, Nederland werd vorig jaar elfde en pakte in het eerste seizoen de zevende plaats.

In het Shek Kip Mei Stadium in Hong Kong stond eerst de wedstrijd tegen het thuisland gepland. Nederland stond halverwege met 10-0 achter, maar door een try van Tessa Veldhuis en de conversion van Lorraine Laros kwamen de dames terug tot 10-7. Een score van Annemarije van Rossum bracht de eindstand op het bord: 12-10 voor Nederland. 

De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen Portugal, in de stromende regen. Van Rossum bracht Nederland, met de conversion van Laros erbij, op 7-0. In de slotminuut kon Pien Selbeck nog een try maken, waarna Van Rossum zorgde voor de 14-0 eindstand.

De derde en laatste wedstrijd van de dag, tegen Brazilië, staat om ongeveer 11.15 uur Nederlandse tijd op het programma en zal net als het hele toernooi live te kijken zijn op het officiële YouTube-kanaal van de Aziatische rugbybond.

Update 11.41 uur

De Nederlandse dames hebben ook de derde en afsluitende groepswedstrijd gewonnen. Tegen de sterkste tegenstander in de groep, Brazilië, was het een spannende wedstrijd. Kort voor het einde kon Paula Schouten loskomen van de Braziliaanse verdediging, waarna Annemarije van Rossum voor de try kon zorgen. Lorraine Laros maakte de conversion en bracht daarmee de eindstand op 7-0.

Zaterdag wordt de knock-outfase van het toernooi gespeeld, te beginnen met de kwartfinales. Als Nederland daarin wint en dus de halve finales bereikt, staan de Ladies7 in de World Series, die op 4 december in Dubai hun eerste toernooi van het seizoen kennen.