Film by the Sea opent met confetti

De zestiende editie van Film by the Sea gaat vrijdag van start. Het filmfestival in Vlissingen biedt ruimte aan zowel grote bioscoopfilms als arthousefilms, die in veel gevallen nog geen distributeur hebben gevonden. Openingsfilm dit jaar is Dorsvloer Vol Confetti van Tallulah Hazekamp Schwalb, naar het gelijknamige boek van Franca Treur.

Een terugkerend thema in Vlissingen is de verfilming van boeken. De bijeenkomst Van Boek naar Doek op zaterdag biedt producenten en schrijvers de mogelijkheid te ontmoeten om zo het maken van boekverfilmingen te vergemakkelijken.

Acteur Rutger Hauer en actrice Sylvia Hoeks vallen tijdens het Zeeuwse festival in de prijzen. Hauer krijgt de Grand Acting Award, Hoeks is de eerste winnaar van de Sylvia Kristel Award. Zij nemen de prijzen volgende week vrijdag in ontvangst.

De prijzen hebben beide te maken met de twee jaar geleden overleden actrice Sylvia Kristel. Hoeks heeft volgens organisator Bessel Kok 'eigenschappen die een associatie met Sylvia oproepen'. Hauer speelde met Kristel in Mysteries uit 1978, die eenmalig op het festival wordt vertoond.

Het festival biedt ook ruimte aan vele documentaires, die vaak mogen rekenen op grote belangstelling. Dit jaar is zelfs op het laatste moment nog voor extra capaciteit gezorgd in de zaal waar De Eerste Vrouw wordt vertoond. De documentaire van Fifi Visser gaat over het SGP-raadslid Lilian Janse. Na afloop zijn de beide dames beschikbaar voor vragen van het publiek.

Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een theatervoorstelling. Op de laatste twee dagen van het festival staat cabaretier John Buijsman op het toneel met de theatershow Honger naar Jou. De voorstelling vertelt over een man die bezeten raakt van een hoertje en stad en land afreist om haar te vinden. De formule van een roadmovie, dus, maar dan op de planken.

Film By the Sea duurt tot en met volgende week zondag.