Nieuwe kroongetuige in Passageproces

Een van de verdachten in het Passageproces, over liquidaties in de Amsterdamse onderwereld, wordt de nieuwe kroongetuige van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM meldde vrijdag er met deze getuige afspraken zijn gemaakt. De megarechtszaak kende eerder al een kroongetuige, Peter la S. Het is voor het eerst dat tijdens een zaak in hoger beroep een kroongetuigendeal wordt gesloten, meldt het OM.

In Passage staan bij het gerechtshof 11 verdachten terecht voor een reeks moorden. De rechtbank legde in januari 2013 na jaren procederen drie verdachten levenslang op. Onder hen 'hitman' Jesse R., die bij alle zeven liquidaties betrokken zou zijn geweest. De overige straffen liepen uiteen van enkele jaren tot 30 jaar, twee verdachten zijn vrijgesproken voor de moorden.

Met de nieuwe kroongetuige, wiens naam niet door het OM bekend is gemaakt, wil justitie meer bewijs in handen krijgen om ook de opdrachtgevers van de afrekeningen achter de tralies te krijgen. Zij zijn tijdens het proces bij de rechtbank al wel in beeld gekomen, maar er was te weinig bewijs om ze daadwerkelijk te kunnen pakken.

De nieuwe kroongetuige heeft ook informatie gegeven over "andere zeer ernstige feiten en andere personen dan die nu al terecht staan". Het is dus mogelijk dat hieruit, na verder onderzoek van het OM, nieuwe rechtszaken voortvloeien.

Nieuwe kroongetuige in Passageproces
Nieuwe kroongetuige in Passageproces (Foto: ANP)