'Kindervitamines kunnen gevaarlijk zijn'

Vitaminepillen voor kinderen bevatten veel meer vitaminen dan nodig is. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van onderzoek naar vijftien merken kindervitamines. Te veel vitamine A of foliumzuur kan volgens de bond schade toebrengen aan het zenuwstelsel van kinderen.

De vitamines van Optimax en Roter bevatten ruim tweehonderd procent van de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur voor kinderen tot en met drie jaar, zegt de Consumentenbond. Daarmee zitten de tabletten op de grens van wat schadelijk is. De meeste kinderen hebben volgens de bond helemaal geen vitaminepillen nodig.

De vitamines bevatten niet meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH), maar deze norm is gebaseerd op volwassenen. Voor kinderen geldt volgens de Consumentenbond de helft van het ADH dat nu staat aangegeven op de etiketten. Daarom vraagt de bond het ministerie van Volksgezondheid een kinder-ADH vast te stellen voor alle vitamines, die verplicht op de etiketten moet komen te staan.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat er op Europees niveau vitaminenormen vastgesteld zijn. Bij overschrijding van de norm krijgt het etiket een waarschuwing met een minimum gebruikersleeftijd. Het ministerie benadrukt dan ook dat geen van de door de Consumentenbond onderzochte tabletten volgens de Europese normen schadelijk is voor kinderen.