Australië verhoogt niveau terreurdreiging

De Australische regering heeft het terreurdreigingsniveau opgeschaald van 'medium' naar 'high', het een na hoogste niveau op een schaal van vier. Premier Tony Abbott zei vrijdag dat dit is gebeurd op advies van de Australische Veiligheidsinlichtingenorganisatie (ASIO).

Volgens de binnenlandse veiligheidsdienst is er geen concrete terreurdreiging, maar is de kans op een terroristische aanslag in de afgelopen maanden wel toegenomen, voornamelijk doordat jonge Australiërs zich hebben aangesloten bij de extremistische groep Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Het is voor het eerst sinds de invoering van de risicoschaal in 2003 dat het terreurniveau hoger wordt ingeschat dan 'medium'. Volgens Abbott zal het publiek merken dat er meer politie en bewaking op de been is op lucht- en zeehavens, bij militaire bases en overheidsgebouwen en bij grote publieke evenementen.

De Australische autoriteiten vermoeden dat minstens zestig Australische staatsburgers zich hebben aangesloten bij IS of het met Al-Qaida verbonden Nusrafront in Irak en Syrië. Nog eens vijftien Australische strijders zijn omgekomen, twee van hen bij zelfmoordbomaanslagen. In Australië zelf zijn bijna honderd Australiërs die de extremistische groepen actief ondersteunen met het ronselen van strijders, het opkweken van kamikazekandidaten en het vergaren van geld en uitrusting. Meer dan twintig jihadisten zijn inmiddels uit het Midden-Oosten naar Australië teruggekeerd, zei Abbott.

De Australische regering beschouwt IS als een ongekende binnenlandse bedreiging. Om die het hoofd te bieden wil de regering deze maand strenge nieuwe antiterreurwetten indienen bij het parlement. De uitgaven voor de inlichtingendiensten, politie en grensbewaking worden in de komende vier jaar met 445 miljoen euro verhoogd.