Broer vervangt Rob Ford in burgemeestersrace

De omstreden en flamboyante burgemeester Rob Ford van Toronto heeft zich wegens ziekte teruggetrokken uit de burgemeestersverkiezingen van de Canadese stad. Zijn broer Doug Ford vervangt hem in de race om het burgemeesterschap. Dat is vrijdag door de gemeente bekendgemaakt.

Ford heeft een maagtumor. Hij belandde daar deze week mee in het ziekenhuis. De verkiezingen zijn op 27 oktober. Rob Ford stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad.

De 45-jarige zwaarlijvige 'crack-rokende burgemeester' van Toronto kwam geregeld in opspraak door alcohol- en drugsgebruik. Hij werd daar dit jaar 2 maanden voor behandeld in een kliniek in de buurt van Toronto, de grootste stad in Canada.

Ook dook een opname op waarop Ford vloekte en tierde over zijn vrouw en over zijnverkiezingsopponente Karen Stintz. Toen hij na zijn behandeling op 30 juni weer aan de slag ging, beloofde hij "niet terug te vallen in oude gewoonten". Ook bood hij excuses aan voor zijn vele grove opmerkingen.

Ondanks de schandalen had Ford besloten zich verkiesbaar te stellen voor een tweede termijn als burgemeester van Toronto. Zijn broer Doug (49) is raadslid en was een campagnemanager van Rob.

Broer vervangt Rob Ford in burgemeestersrace
Broer vervangt Rob Ford in burgemeestersrace (Foto: ANP)