Filmfestival Toronto barst los

De 39e editie van het Toronto International Film Festival (TIFF) gaat donderdag van start. Het Canadese filmevenement, dat elf dagen duurt, wordt gezien als een van de toonaangevendste ter wereld. Veel van de publieksfavorieten doen het namelijk vaak goed bij de Oscars.

Het TIFF kent geen jury's en daarmee ook geen juryprijzen. De enige onderscheidingen worden toegewezen door het publiek, dat mag stemmen voor onder meer de beste film en beste documentaire.

Het festival trapt dit jaar af met de film The Judge van Dave Dobkin, met Robert Downey jr. die een gesjeesde advocaat speelt. Hij moet zijn vader, een verstokte rechter gespeeld door Robert Duvall, verdedigen in een moordzaak. De twee leven echter al jaren op gespannen voet, en de laatste persoon van wie de oude man hulp wil krijgen is zijn gehekelde zoon.

Acteur Bill Murray wordt op vrijdag in het zonnetje gezet. Zijn komische films Groundhog Day, Ghostbusters en Stripes worden gratis vertoond aan de festivalgangers. Daarnaast maken vijftig van hen kans op kaartjes voor zijn nieuwe komedie St. Vincent, waarin Murray een cynische, vuilbekkende oorlogsveteraan speelt die een jongetje bijstaat na de echtscheiding van zijn ouders.

In Toronto is ook aandacht voor niet-Engelstalige films, waaronder de Nederlandse film Brozer van Mijke de Jong. Het is het vervolg op het drama Broos uit 1997, en ook ditmaal worden de rollen van de vier zussen vertolkt door Leonoor Pauw, Marnie Blok, Lieneke Le Roux en Adelheid Roosen. De volledige cast van Broos kreeg destijds een Gouden Kalf voor beste actrice. In Nederland gaat de film op 28 september in première tijdens het Nederlands Film Festival.