Identiteit slachtoffers explosie Diemen bekend

De twee mensen die donderdag om het leven kwamen bij een explosie bij een flat in Diemen zijn geïdentificeerd. Het gaat om een 57-jarige vrouwelijke medewerker uit Amsterdam van woningcorporatie De Key en een 46-jarige medewerker uit Wilnis van een sloopbedrijf. Dat meldt de politie vrijdag. Het gaat om de twee mensen die waren vermist.

De medewerker van het sloopbedrijf was op het moment van de explosie bezig met werkzaamheden aan de liftschacht van het pand. Bij de werkzaamheden werd een gasleiding geraakt. De explosie vond om 15.45 uur plaats.

Alle appartementen in de flat zijn vrijdagmiddag doorzocht. Bewoners van honderd woningen mogen zeker tot woensdag nog niet terug naar huis. Aan de voor- en achterkant van het gebouw is de gevel aan de onderkant weggeslagen.

Netbeheerder Liander hoorde om 15.24 uur van het gaslek, ongeveer een kwartier voor de explosie. De monteurs waren te laat ter plaatse om het gas af te sluiten. Liander waarschuwde de hulpdiensten niet. "Die taak is weggelegd voor de aannemer ter plaatse", legt een woordvoerder uit. "Het gebeurt vaak dat we op een plek komen en de hulpdiensten daar ook al zijn. De man ter plaatse bepaalt of de situatie urgent is. Door de telefoon kunnen wij dat niet altijd goed inschatten."

Vijftien mensen raakten gewond. Niemand verkeert in levensgevaar. Onder meer de politie en de Inspectie SZW doen onderzoek naar de explosie.