Kleibodem voor lekkend Máximakanaal

Het Máximakanaal bij Den Bosch is aan het lekken. Over een lengte van tweeënhalve kilometer sijpelt er water weg uit de nieuw aangelegde vaarweg. Rijkswaterstaat gaat nu een kleibodem aanbrengen, laat een woordvoerder weten. Daarvoor moet het kanaal wel worden leeggepompt.

Elke dag zakt het waterpeil met zo'n drie centimeter, zo kwam aan het licht bij tests. Het sijpelt door de zandbodem weg naar het lager gelegen maaiveld. "We hadden er rekening mee gehouden dat er water zou weglopen, maar het is meer dan gedacht", legt een woordvoerder uit. Normaal slibt de bodem volgens haar vanzelf dicht.

Het negen kilometer lange kanaal moet eind dit jaar opengaan voor het scheepvaartverkeer. Dat kan ondanks de tegenvaller nog steeds lukken, zegt een woordvoerder vrijdag.

Met het Máximakanaal moet Noord-Brabant over water beter bereikbaar worden. Schepen hoeven straks ook niet meer door de binnenstad van Den Bosch te varen. Daardoor hoeven automobilisten niet meer voor openstaande bruggen te wachten.