FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 september 2014

Eerste competitieve thuisnederlaag Nigeria in 33 jaar

Nigeria is niet bepaald een grootmacht in het voetbal, maar toch was het in wedstrijden van belang in eigen huis niet te kloppen. Tot vandaag, want voor het eerst in 33 jaar leed het een thuisnederlaag in een competitieve wedstrijd.

In de kwalificatie voor de Africa Cup van 2015 was Congo met 2-3 te sterk. Nigeria, regerend kampioen van Afrika, kwam dankzij een kopbal van Efe Ambrose nog wel op voorsprong, maar door doelpunten van Prince Oniangue en Thievy Bifouma nam Congo vervolgens een 1-3 voorsprong. Bolahan Salami deed nog wel wat terug voor de Nigerianen, maar een nederlaag kon niet meer voorkomen worden. 

Uitslagen kwalificatie Afrika Cup 06/09/2014

Vrijdag en zaterdag werden de eerste wedstrijden gespeeld in de groepsfase van de kwalificatie van de Afrika Cup. De opzet in de kwalificatie is aangepast ten opzichte van de voorgaande edities. Meer Afrikaanse landen moesten vooraf play-offs spelen om deze groepsfase te halen. 

In groep A heeft Zuid-Afrika goede zaken gedaan door met 0-3 te winnen in Sudan. Sibusiso Vilakazi maakte twee doelpunten, Bongani Ndulula kwam één keer tot scoren. Ajacied Thulani Serero ontbrak in het keurkorps van bondscoach Ephraim Mashaba. In dezelfde groep stuntte Congo door met 2-3 van titelverdediger Nigeria te winnen. Het was de eerste thuisnederlaag voor Nigeria in een serieuze wedstrijd in 33 jaar en de eerste verliespartij ooit voor eigen publiek in het kwalificatietoernooi van de Afrika Cup.

Nigeria kwam nog wel op voorsprong door een treffer van Efe Ambrose. Prince Oniangue, middenvelder van Reims, scoorde twee minuten later al de gelijkmaker en Thievy Bifouma zette de ploeg voor de rust nog op voorsprong. Na de rust maakte hij de 1-3 vanaf elf meter. Gbolahan Salami deed in blessuretijd nog wat terug, maar dat bleek niet genoeg. 

WK-ganger Kameroen begon groep D met een 0-2 zege bij DR Congo. Ivoorkust zette door treffers van Seydou Doumbia en Gervinho een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege tegen Sierra Leone. Ghana speelde in groep E met 1-1 tegelijk tegen Togo. 

Kwalificatie Afrika Cup - Speelronde 1 - 06/09/2014

Groep Thuis Uit Uitslag
A Sudan Zuid-Afrika 0-3 
A Nigeria Congo 2-3 
B Ethiopië Algerije 1-2 
B Mali Malawi Afg.*
C Burkina Faso Lesotho 2-0 
C Gabon Angola 1-0 
D DR Congo Kameroen 0-2 
D Ivoorkust Sierra Leone 2-1 
E Guinea Togo 2-1 
E Ghana Uganda 1-1 
F Zambia Mozambique 0-0 
F Niger Kaapverdië 1-3 
G Senegal Egypte 2-0 
G Tunesië Botswana 2-1 

*Duel afgelast wegens hevige regenval.

Van Rijn bekritiseerd om tabaksbeleid

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) treedt veel te laks op tegen supermarkten die nog altijd drank en sigaretten aan jongeren verkopen. "U bent als staatssecretaris politiek verantwoordelijk voor deze naar mijn inschatting zeer explosieve situatie", schrijft een beleidsadviseur aan Van Rijn in een brief die is gelekt naar het Radio 1-programma Argos.

De adviseur wijst op een onderzoek waar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) sinds vijf maanden mee bezig is. Uit dat onderzoek zou blijken dat supermarkten samen hebben afgesproken de huidige controle, die zo lek is als een mandje, te handhaven en effectieve controlesystemen, zoals Ageviewers, te weren. In april concludeerde Argos al uit eigen onderzoek dat dit het geval is.

"Deze situatie is in strijd met de Mededingingswet", schrijft de beleidsadviseur. De ambtenaar benadrukt dat het ministerie meerdere keren op deze verboden afspraken is gewezen, maar dat niet is ingegrepen. Daarom loopt van Rijn volgens hem een 'groot politiek risico'. "Zodra de ACM naar buiten treedt, is het mijn verwachting dat u verweten zal worden dat u heeft verzuimd in te grijpen."

De ambtenaar geeft Van Rijn het dringende advies zich voorlopig te distantiëren van partijen als Albert Heijn en supermarktkoepel CBL. Ook zou de staatssecretaris er goed aan doen bewezen ineffectieve leeftijdscontroles te verbieden. Zo zou in een keer een einde worden gemaakt aan commotie rond de slechte naleving van die leeftijdsgrens. "Dit is niet alleen in politiek opzicht een uitweg, het biedt ook een groot voordeel ten opzichte van de huidige situatie op het gebied van toezicht."

Al jaren blijkt uit controles dat minderjarigen erg gemakkelijk aan alcohol of tabak kunnen komen. Een systeem zoals Ageviewers zou daar verandering in kunnen brengen. Bij dat systeem wordt de leeftijd niet door de kassamedewerker, maar door iemand anders via een videoverbinding op afstand gecontroleerd. Bij twijfel kan worden gevraagd een identificatiebewijs te tonen.

Albert Heijn zou echter vinden dat het systeem niet in zijn winkelformat past. Sommige supermarktketens zouden al van plan zijn geweest het systeem in te voeren, maar uiteindelijk hebben alle supermarkten via koepel CBL afgesproken om vast te houden aan leeftijdscontrole door de kassamedewerker en dus niet met een systeem zoals Ageviewers. De ACM bekijkt nu of deze afspraken in strijd zijn met de Mededingingswet.

Al-Shabab bevestigt dood leider

Al-Shabab heeft bevestigd dat zijn leider afgelopen week bij een Amerikaanse luchtaanval om het leven is gekomen. Een commandant van de Somalische terreurgroep zei zaterdag dat leiders van de beweging op een niet nader genoemde plek bijeen zijn gekomen om een opvolger van Ahmed Abdi Godane te kiezen.

Godane en andere leden van Al-Shabab vonden maandag de dood toen hun konvooi in het zuiden van Somalië vanuit de lucht werd aangevallen. Godane was degene die uit naam van Al-Shabab de bloedige aanslag opeiste op het winkelcentrum Westgate in Nairobi. Daarbij vonden 67 mensen de dood.

Volgens een bron bij de Somalische inlichtingendienst is Zakariya Ismael een van de belangrijkste gegadigden om Godane op te volgen.

De regering van Somalië waarschuwt ondertussen voor terreuraanslagen vanwege de dood van Godane.

Sierra Leone op slot door ebola

Sierra Leone zal later deze maand voor drie dagen volledig op slot gaan om de verspreiding van het ebolavirus te stoppen. Dat heeft een woordvoerder van de regering zaterdag gezegd. Mensen zullen van 19 tot en met 21 september binnenshuis moeten blijven.

Gekozen werd voor deze data om mensen voldoende tijd te geven voorraden in te slaan.

Artsen zonder Grenzen plaatst vraagtekens bij de drastische maatregel. Het zal voor hulpverleners 'extreem moeilijk' worden ebolagevallen vast te stellen als zij van deur tot deur moeten gaan, zegt de hulporganisatie. Sierra Leone zou bovendien onvoldoende ziekenhuisbedden hebben om alle slachtoffers te behandelen.

"Het is onze ervaring dat op slot gooien en quarantaines niet helpen ebola in te dammen, omdat mensen ondergronds gaan en het vertrouwen tussen mensen en hulpverleners wordt aangetast. Dit leidt tot het achterhouden van mogelijke ziektegevallen waardoor de ziekte zich verder kan verspreiden", zei AzG.

De uitbraak van ebola heeft in West-Afrika aan meer dan tweeduizend mensen het leven gekost.

'Slak' op A2 verdachte in moordonderzoek

De 23-jarige man die vrijdagochtend op de A2 bij Boxtel werd opgepakt omdat hij in een vermoedelijk gestolen invalidenwagen met een slakkengangetje en zonder verlichting reed, is nu ook verdachte in een moordonderzoek. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een man van wie het lijk later op de dag werd gevonden in Den Bosch, meldt de politie.

Het stoffelijk overschot werd vrijdagochtend door rechercheurs gevonden in het water van de Aa in Den Bosch, in de buurt van een oudijzerhandel. De politie meldde vrijdag al sterk rekening te houden met een misdrijf. De identiteit van het slachtoffer is nog niet officieel vastgesteld, maar het slachtoffer is mogelijk een oudijzerhandelaar. De invalidenwagen waarin de verdachte reed, was van die oudijzerhandelaar.

De 23-jarige man uit Eindhoven was donderdagavond al opgepakt in zijn ouderlijk huis in Boxtel, waar hij door het lint was gegaan. Later die avond werd hij vrijgelaten, omdat ggz-medewerkers hadden geoordeeld dat de man geen gevaar voor zichzelf of zijn omgeving vormde. Bij zijn arrestatie op de A2 was de man zeer agressief en werd een politiehond ingezet om hem tot bedaren te krijgen.

De politie roept mensen die meer weten van de zaak op zich te melden. De 23-jarige man zit nog vast en wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Darter Van der Voort naar derde ronde in Duitsland

Darter Vincent van der Voort staat in de derde ronde van de European Darts Grand Prix in het Duitse Sindelfingen. Hij won de tweede ronde met 6-5 van Ricky Evans. Vast Vinny had in de eerste ronde een bye. 

Ryan de Vreede wist zijn tweederondepartij niet te winnen. Gary Anderson was met 6-3 te sterk voor de darter uit Nootdorp. Kim Huybechts en James Wade staan ook in de derde ronde. Ze wonnen beiden met respectievelijk Michael Rosenauer en Justin Pipe met 6-2. 

Van der Voort treft in de derde ronde Stephen Bunting, die met 6-3 won van Peter Wright. De derde ronde wordt zondagmiddag gespeeld. Zondagavond staan de kwartfinales, halve finales en de finale op het programma.  

Uitslagen European Darts Grand Prix - Ronde II

Darter Darter Uitslag
Terry Jenkins Joe Cullen 6-4
Vincent van der Voort Ricky Evans 6-5
Steve Beaton Shaun Narain 6-5
Michael Smith Kevin McDine 6-2
Mervyn King Andrew Gilding 6-4
Brendan Dolan Darren Webster 4-6
Ian White Rowby-John Rodriguez 3-6
Jamie Caven Andy Hamilton 6-5
Kim Huybrechts Michael Rosenauer 6-2
Justin Pipe James Wade 2-6
Robert Thornton Kyle Anderson 6-1
Dave Chisnall Max Hopp 6-1
Simon Whitlock Matt Clark 6-4
Peter Wright Stephen Bunting 3-6
Gary Anderson Ryan De Vreede 6-3
Adrian Lewis Steve Hine 6-3

Nederland bovenaan bij WK vierspannen

Nederland staat bij het WK vierspannen in het Franse Caen bovenaan in het landenklassement. Na de onderdelen dressuur en marathon staat het team van bondscoach Harry de Ruyter op 263,19 punten. Duitsland (277,56) en Hongarije (283,63) staan tweede en derde.

De marathon werd zaterdag gewonnen door de Duitser Christoph Sandmann. Koos de Ronde was op de vierde plaats de beste Nederlander. IJsbrand Chardon en Timmerman werden respectievelijk zesde en dertiende.

In het individuele klassement gaat de Australiër Boyd Exell aan kop. Theo Timmermans is de beste Nederlander op de derde plaats, net voor Chardon. Zondag valt de beslissing tijdens de afsluitende vaardigheidsproef.

Van Houts veertiende op WK mountainbike

Rudi van Houts is op het WK mountainbike in het Noorse Hafjell als veertiende geëindigd op het onderdeel cross country. De 30-jarige Nederlander finishte ruim zes minuten na de Franse winnaar Julien Absalon. De Zwitser Nino Schurter werd tweede, het brons ging naar de Italiaan Marco Aurelio Fontana.

Van Houts had ingezet op een plaats in de top tien, maar kreeg na zes rondes last van kramp. "Er zat vandaag echt niet meer in", liet hij weten. "Ik heb er alles uitgehaald wat er in zat. Met een veertiende plek ben ik dan ook tevreden." De andere Nederlanders, Hans Becking en Frank Beemer, werden respectievelijk dertigste en 32e.

Bij de vrouwen ging Anne Terpstra als enige Nederlandse van start. Ze werd 41e van de 67 deelneemsters. Het goud ging naar Catharine Pendrel uit Canada, voor de Russische Irina Kalentieva en de Amerikaanse Lea Davison.

Tweehonderdduizend bezoeken Wereldhavendagen

Ongeveer tweehonderdduizend mensen zijn zaterdag naar de Wereldhavendagen in Rotterdam gegaan. Tot het einde van de middag stond het bezoekersaantal op 150 duizend en de verwachting is dat zaterdagavond nog eens vijftigduizend mensen naar onder meer de licht- en vuurwerkshow op de Nieuwe Maas en activiteiten in de stad komen, meldt de organisatie.

Het nieuwste en grootste marineschip Karel Doorman was zaterdag net als vrijdag populair onder de bezoekers. Volgens de organisatie stond er zaterdagochtend vroeg al een grote wachtrij.

Tijdens het maritieme evenement, dat dit jaar voor de 37e keer wordt georganiseerd, kunnen bezoekers een kijkje nemen achter de schermen van de Rotterdamse haven, de grootste haven van Europa.

Vorig jaar trok het evenement meer dan vierhonderdduizend bezoekers. Ook dit jaar worden meer dan vierhonderdduizend bezoekers verwacht. Zondag is de derde en laatste dag van de Wereldhavendagen.

Politie belaagd in Den Haag

Een grote groep mensen heeft zaterdagmiddag in Den Haag met eieren en tomaten naar agenten gegooid. Een man kwam met een vleesbijl op ze af. Volgens de politie waren de agenten daar bezig met een melding van de mishandeling van een kind. Drie mensen zijn gearresteerd.

De politie werd gewaarschuwd toen een vader zijn kind in een supermarkt aan de Hoefkade aan het mishandelen zou zijn. Agenten gingen op straat met de betrokkenen in gesprek waarna omstanders zich ermee gingen bemoeien. Toen een 14-jarige jongen werd opgepakt omdat hij niet naar de politie luisterde en geen identificatie bij zich had, kwamen nog meer mensen in opstand.

De politie hield de groep met extra mankracht op afstand. Een 36-jarige man belaagde agenten met een vleesbijl waarop ze hun dienstwapen trokken. Een derde is aangehouden wegens belemmering en opruiing. Er vielen geen gewonden.

[US Open] Nishikori in finale na stunt tegen Djokovic

Kei Nishikori heeft de finale van de US Open bereikt. De als tiende geplaatste Japanner zorgde voor een enorme stunt door in New York nummer één van de wereld Novak Djokovic in vier sets te verslaan: 6-4, 1-6, 7-6 (4) en 6-3. Nooit eerder presteerde een Japanner zo goed op een grandslam sinds de invoering van het proftennis.

Nishikori speelt in de finale tegen Roger Federer of Marin Cilic. De Zwitser (2) en de Kroaat (14) staan later zaterdag tegenover elkaar. De eindstrijd wordt maandagavond gespeeld.

'Toegangspoortjes NS onveilig'

De nieuwe toegangspoortjes van de NS zijn niet veilig genoeg. De NS zou de poortjes opnieuw onder de loep moeten nemen. Dat stelt D&F Consulting, dat veiligheidsinspecties uitvoert, na een inspectie op verzoek van RTL Nieuws.

RTL Nieuws vroeg het bureau de poortjes te bekijken nadat vorige maand een vrouw op station Almere Centrum bewusteloos zou zijn geraakt toen de poortjes voor haar neus dichtklapten. Een paar dagen later zou een jongen bij de toegangspoortjes op station Amsterdam Amstel ook klappen in het gezicht hebben gekregen toen hem hetzelfde overkwam. Zijn nieuwe bril zou daarbij beschadigd zijn geraakt.

Directeur van D&F Consulting Harry Krosse zegt tegen RTL Nieuws dat op hoofdhoogte een uitsparing in de poortjes kan worden gemaakt. Ook zou er een rubberen beschermingsrand kunnen worden geplaatst. "Ik denk dat de NS samen met de fabrikant de risicobeoordeling moet heroverwegen en moet kijken of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn."

De NS zou hebben laten weten dat de poortjes aan alle veiligheidseisen voldoen, maar zou weigeren RTL Nieuws de veiligheidsrapportages te laten inzien.

De NS wil uiteindelijk op 82 van de 410 stations de poortjes sluiten. Daar kunnen mensen dan alleen nog het perron op komen door in te checken met een OV-chipkaart. Met het sluiten van de poortjes zou de NS stations veiliger willen maken en zwartrijden voorkomen.

Vrouw mist pont en zwemt naar overkant

Een vrouw is zaterdagmiddag bij Amsterdam Centraal het IJ ingesprongen en naar de overkant gezwommen. Ze had het daarna 'vrij koud' en is meegenomen naar een ziekenhuis, meldt een politiewoordvoerder.

Omstanders hebben AT5 laten weten dat de vrouw de pont naar Noord had gemist en daarom het IJ over zou zijn gezwommen. De politiewoordvoerder kan dat niet bevestigen.

Een boot van Waternet had de vrouw zien zwemmen en was naast haar gaan varen, vertelt de zegsvrouw, die spreekt van een raar verhaal. "Op het IJ varen grote boten. Daar wil je niet onder komen."

FOK!sport foto-onderschrift week 36

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Beach met het volgende onderschrift: "De Spa smaakt dit jaar extra lekker."

De opgave van deze week:

We zagen dit opmerkelijk beeld van de Jeugd Olympische Spelen, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
We zagen dit opmerkelijk beeld van de Jeugd Olympische Spelen, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

'Moorddadige' tandarts zondag naar Nederland

De Nederlandse tandarts die eerder deze week in Canada werd opgepakt en daar zou hebben bekend zijn vrouw in 2006 in Nederland te hebben omgebracht, komt zondag naar Nederland. De Canadese autoriteiten leveren hem over, omdat hij daar een ongewenste vreemdeling is. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag zaterdag.

De Nederlander, die sinds december in Canada zit en daar zes maanden had mogen blijven, legde de bekentenis vrijdag af tijdens een hoorzitting van de Canadese immigratie- en vluchtelingendienst, meldt de Canadese zender CBC News. "Zijn verklaring was dat hij dacht dat ze wilden dat hij terug zou keren naar zijn land, Nederland, omdat hij daar in 2006 zijn vrouw heeft vermoord", zei een woordvoerder van de Canadese immigratie- en vluchtelingendienst tegen de zender.

De woordvoerder van het OM laat zaterdag weten dat een rechtshulpverzoek gaat worden ingediend om te kijken wat de man precies heeft gezegd. "Vanzelfsprekend nemen we de berichtgeving serieus." In 2006 is een partner van Van N. overleden, zegt de woordvoerder. Destijds werd echter niet uitgegaan van een misdrijf.

De 50-jarige Mark van N. werd maandag opgepakt in Canada, meldde CBC News eerder. Tegen hem loopt een Frans arrestatiebevel. De man zou daar sinds 2008 hebben gewerkt en zou er gezonde tanden van patiënten hebben getrokken, implantaten dusdanig slecht hebben geplaatst dat patiënten er verwondingen door opliepen en delen van tandheelkundige instrumenten hebben achtergelaten in het tandvlees van patiënten.

Voorzitter Nicole Martin van een vereniging die de vermoedelijke slachtoffers van Van N. bijstaat zegt volgens de Canadese zender dat ongeveer 120 mensen zouden zijn verminkt door de Nederlander. Van hen zouden ongeveer zestig mensen zwaargewond zijn geraakt. Over zijn vermeende wanpraktijken in Frankrijk zou Van N. tijdens de hoorzitting echter niets hebben gezegd.

Of de man wordt overgeleverd aan Frankrijk of dat hij in Nederland wordt gehouden vanwege zijn mogelijke bekentenis, is nog onduidelijk.

[Vuelta] Hesjedal klimt naar zege op Camperona

Ryder Hesjedal heeft de veertiende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De oud-winnaar van de Giro d'Italia bleek op de loodzware Camperona, een klim met stroken van maximaal twintig procent, de sterkste van een kopgroep. De rode leiderstrui blijft om de schouders van Alberto Contador.

Oliver Zaugg leek aanvankelijk op weg naar de ritzege, maar Hesjedal had zijn krachten op de acht kilometer lange slotklim beter ingedeeld. De Canadees reed de Zwitser in de laatste tweehonderd meter voorbij en kwam tien seconden eerder over de streep. De Spanjaard Imanol Erviti werd op een halve minuut derde.

Van de favorieten deed Chris Froome de beste zaken. De Brit had aanvankelijk geen antwoord op versnellingen van Contador en Alejandro Valverde, maar net als Hesjedal had hij in de laatste kilometer nog voldoende adem over. Zijn voorsprong op Contador bedroeg aan de streep weliswaar slechts zeven seconden, maar door een mindere dag van Rigoberto Uran stijgt Froome naar de derde plaats in het klassement.

De Belkin-renners hadden het zwaar op de laatste klim. Robert Gesink kwam vier minuten na de winnaar en anderhalve minuut na Froome over de streep. Wilco Kelderman verloor nog wat meer tijd. Gesink is op de achtste plaats de beste Nederlander in het klassement. Hij stijgt zelfs een plaatsje ten koste van Winner Anacona.

Zondag staat de renners met de etappe naar de Lagos de Covadonga opnieuw een loodzware klus te wachten. Contador begint daaraan met een voorsprong van 42 seconden op Valverde in het klassement.

Nieuwe botresten van Lisanne Froon

De botresten die vorige week vrijdag in het westen van Panama werden aangetroffen zijn van Lisanne Froon. Dat laat onderzoeker Diomedes Trejos, die het dna van de sporen onderzocht, zaterdag weten.

Froon en haar vriendin Kris Kremers werden op 1 april voor het laatst gezien bij het Panamese plaatsje Boquete. In juni werden de eerste overblijfselen van de Nederlandse vrouwen aangetroffen in een afgelegen gebied, eveneens in het westen van Panama. Vorige maand doken er nieuwe resten op van Kremers.

Volgens Trejos gaat het om delen van haar linkerdijbeen en haar linkervoet. De botresten werden door indianen gevonden. Het onderzoek naar de doodsoorzaak van de twee duurt ondertussen voort.

Doden bij aanvallen op IS in SyriŽ

Syrische luchtaanvallen op een bolwerk van de Islamitische Staat (IS) hebben zaterdag aan zeker 25 burgers het leven gekost. Dat hebben activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd. Het Observatorium denkt dat het dodental nog zal oplopen.

In totaal werden acht luchtaanvallen uitgevoerd in de noordoostelijke stad Raqqa, die volledig in handen is van IS. Volgens het Observatorium vonden zestien burgers en negen IS-strijders de dood. Bij een aanval werd een bakkerij getroffen waar het op dat moment erg druk was. Hier vielen de meeste slachtoffers.

Een activist van de organisatie 'Raqqa is being silently slaughtered' (Raqqa wordt in stilte afgeslacht), die onder de naam Abu Ibrahim verslag doet over Raqqa, maakte ook melding van de aanvallen. Volgens hem zijn er onder de doden acht leden van dezelfde familie.

Bij andere aanvallen zaterdag werden een gebouw voor overheidsfinanciën van IS en een gevangenis getroffen, zei Abu Ibrahim.

Menner Timmerman derde na marathon

Menner Theo Timmerman bezet het na het onderdeel marathon op de Wereldruiterspelen in Normandië de derde plaats in het klassement. De Australische titelverdediger Boyd Exell nam na de uithoudingsproef de leiding over van de Amerikaan Chester Weber. 

De verschillen in het top van het klassement zijn klein. Exell heeft na twee onderdelen op 125,83 strafpunten. Weber heeft er 128,60 en Timmerman noteerde een score van 133,88 strafpunten. Landgenoot IJsbrand Chardon volgt op plaats vier met 134,38 punten. Koos de Ronde bezet momenteel de zesde plaats. Hij moest na de marathon zijn vijfde plekje inleveren aan de Duitser Christoph Sandmann.

In het landenklassement leidt de Nederlandse equipe met 263,19 strafpunten. Door de goede verrichtingen van de Duitse menners staan ze op plek twee met 277,56 strafpunten. Het Hongaarse team is op koers voor brons. 

Greipel wint Brussels Cycling Classic weer

André Greipel heeft net als vorig jaar de Brussels Cycling Classic gewonnen. De Duitser van Lotto-Belisol sprintte na 202 kilometer onder het Atomium sneller dan de Italiaan Elia Viviani (Cannondale) en Arnaud Démare (FDJ) uit Frankrijk. Greipel is na Rolf Gölz in 1988 pas de tweede Duitse winnaar van de koers die in 1893 als Parijs-Brussel begon.

Onderweg door de streek ten oosten van Brussel gingen zes man op avontuur. Zij kregen een maximale voorsprong van ongeveer 6.30 minuten. Over de negentien hellingen zorgden de sprintersploegen dat het verschil langzaam steeds kleiner werd. Nadat de zes waren teruggehaald probeerde een viertal renners het alsnog, maar de kans om een eindsprint te versjteren kregen ze niet.

Man overreden met eigen auto

Een 22-jarige man uit Klazienaveen is in de nacht van vrijdag op zaterdag zwaargewond geraakt toen hij door zijn eigen auto, die kort daarvoor met pech kampte, werd overreden. Er zaten vier vrienden van hem in de auto. Zij waren dronken en konden of wilden eerst niets zeggen.

De man was met zijn vrienden op pad toen de auto problemen kreeg. De eigenaar/bestuurder stapte uit en ging voor op de auto zitten om met de hand het gas te bedienen. Een ander nam plaats achter het stuur en reed weg, uit het zijraam kijkend omdat de motorkap omhoog stond.

Verderop, bij wegwerkzaamheden, reed de auto in een gat waardoor de man op de motorkap viel en werd overreden.

Man overreden door eigen auto
Man overreden door eigen auto (Foto: ANP)

Politie zoekt getuigen na vondst lijk in Aa

De politie zoekt getuigen na de vondst van een lichaam vrijdagochtend in de Aa bij de binnenstad van Den Bosch. De recherche gaat ervan uit dat het slachtoffer een 71-jarige oudijzerhandelaar is en dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen. Een man die is betrapt in de auto van de overledene, wordt verdacht daarbij betrokken te zijn.

De 71-jarige was vermist. Hij was in Den Bosch bekend omdat hij overal werd gezien met zijn langzame autootje. Die auto is vrijdag in beslag genomen op de A2. De 23-jarige bestuurder reed daar 25 kilometer per uur en voerde geen licht. De politie verdenkt deze Eindhovenaar nu van betrokkenheid bij de dood van de oudijzerhandelaar, later die dag. Hij zit vast.

Politie zoekt getuigen na vondst lijk in Aa
Politie zoekt getuigen na vondst lijk in Aa (Foto: ANP)

Gridstraf Kvyat na motorwissel

Daniil Kvyat is dit seizoen de eerste coureur die tegen een gridstraf oploopt vanwege de inzet van een zesde Renaultmotor. De Rus van Toro Rosso kon dit weekend op Monza niet onder de tien plaatsen terug op de grid uitkomen.

Voor dit seizoen hadden de coureurs per jaar de beschikking over acht motoren, maar dit seizoen is dat teruggeschroefd naar vijf. Dit geldt ook voor de bijbehorende onderdelen zoals het Energy Reduction System, turbo, batterijen en de elektronica. Door de wissel van de motor start Kvyat morgen niet van de elfde, maar van de 21e plaats. Zet hij later dit jaar nog een zesde van een van de andere componenten in, dan levert dit nogmaals een gridstraf van vijf plaatsen op.

Ook Red Bull-coureur Sebastian Vettel leek tegen een gridstraf aan te lopen, maar de geplande motorwissel wordt voorlopig uitgesteld. De motor van België kon ondanks de problemen gered worden, maar later dit jaar zal de Duitser alsnog tien plaatsen op de grid teruggezet worden.

Eigenaar doet afstand van cobra

De eigenaar van de in het Brabantse Made ontsnapte cobra heeft afstand gedaan van het reptiel. In bijzijn van burgemeester van Drimmelen Gert de Kok is de slang overgedragen aan directeur Walter Getreuer van reptielenopvang Serpo, meldt de gemeente.

De eigenaar had de giftige slang woensdagavond voor het laatst gezien, maar meldde donderdagnacht dat het dier werd vermist. Het was niet erg waarschijnlijk dat de slang ver van huis zou zijn, maar omdat een beet fataal kan aflopen werden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. Omwonenden werd aangeraden voorlopig elders te slapen, er werden vallen gezet, meel werd verspreid om een eventueel spoor te vinden en hockey- en voetbaltrainingen werden geannuleerd.

De gemeente waarschuwde dat de slang door kruipruimtes of spouwmuren kon glibberen, maar uiteindelijk zag de buurman van de eigenaar de slang zaterdagochtend uit zijn schuur kruipen. De eigenaar heeft hem vervolgens zelf gevangen.

SP niet in voor bombarderen IS

De SP is niet bereid in te stemmen met een Nederlandse bijdrage aan een internationale coalitie die de Islamitische Staat (IS) vanuit de lucht moet bestrijden. SP-Kamerlid Jasper van Dijk antwoordde zaterdag met een kort 'ja' op de vraag of de SP hier voor in is in het Radio 1-programma Kamerbreed, maar na afloop laat het Kamerlid weten dat hij met zijn 'ja' enkel wilde aangeven dat hij de vraag begreep.

Van Dijk laat weten voor steun van Nederland aan de Koerden te zijn en voor de bombardementen die de Verenigde Staten op IS uitvoert. "Maar het zou ons veel te ver in de strijd aldaar voeren als Nederland zelf zou bombarderen."

Een grootschalige bemoeienis vanuit de NAVO, waaraan Nederland met F16's een bijdrage zou leveren, ziet het Kamerlid dan ook niet zitten, geeft hij aan. De oorlog die de Amerikanen in 2003 in Irak startten, die Van Dijk illegaal noemt, heeft volgens hem geleid tot de huidige situatie met de IS.

Rondom de IS moet volgens het SP-Kamerlid een structurele oplossing worden gevonden. "De IS moet worden bestreden. Dat gebeurt nu ook al. Er woedt al een oorlog tussen de Koerden en Iraakse troepen enerzijds en de IS anderzijds. Je kan wel steun leveren aan de strijdende partijen, maar zelf bombarderen als Nederland kan tot nieuw geweld leiden. Om te beginnen zou de terreurdreiging in Nederland toenemen", geeft hij aan. "Er moet op alle fronten worden ingezet op verzoening, maar dat woord komt niet voor in het woordenboek van de IS, vandaar de we de strijd daartegen steunen."

VVD-europarlementariër Hans van Baalen, ook in de uitzending, zei dat van tevoren niets principieel moet worden uitgesloten. Op dit moment is het volgens hem uiterst onverstandig om grootschalig vanaf de grond te operen. "Maar je hebt bijvoorbeeld wel kleine hoeveelheden commando's nodig om doelen aan te wijzen. Je moet niets uitsluiten, dan ben je een mooiweerland."

Jihadvlaggen verwijderd van Beverwijkse Bazaar

Jihadvlaggen die te koop zijn op de Beverwijkse Bazaar worden verwijderd. In overleg met de organisatie van en ondernemers op de zogenoemde zwarte markt is hiertoe besloten om onrust en misstanden te voorkomen, meldt de politie zaterdag. De jihadvlaggen zijn volgens de politie overigens niet bij wet verboden.

Het Noordhollands Dagblad meldde zaterdag dat de zwarte jihadvlag die wordt gebruikt door extremistische islamitische groepen als de Islamitische Staat en Al-Qaida vrijelijk te koop is op de Beverwijkse Bazaar. Ook boeken waarin wordt opgeroepen tot de oprichting van een islamitische staat, mishandeling van vrouwen en steniging van homo's zouden bij stalletjes te koop zijn.

ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers zei in de krant de verkoop van de zwarte jihadvlaggen absoluut onverantwoord te vinden. Hij wil samen met de SGP en het CDA tot een verbod komen. "Nederland moet niet langer naïef zijn, inmiddels is genoeg duidelijk waar die vlag voor staat. Hier moet de rechtstaat een streep trekken", gaf hij aan.

Ontruimingen om grote brand in Art Hotel Rotterdam

Het Art Hotel in Rotterdam wordt ontruimd vanwege een zeer grote brand. De brand woedt in de ondergrondse parkeergarage, waar een auto vlam heeft gevat. Ook panden in de omgeving worden ontruimd. Een aantal mensen die te lang in de rook hebben gestaan, worden nagekeken door ambulancepersoneel, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De hulpdiensten werden even na 15.00 uur gewaarschuwd over de brand in het hotel aan de Mijnsherenlaan. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt.

Onduidelijk is nog wat er precies in brand staat. In de parkeergarage staat het zwart van de rook, vertelt de zegsman. "Brandweermannen kunnen wel met beademing naar binnen, maar als het niet lukt een hand voor ogen te zien, is het lastig erachter te komen wat er precies aan de hand is", legt hij uit.

Als er auto's in de buurt staan van de brandende auto, kan het vuur zich makkelijk uitbreiden, geeft de woordvoerder aan. Behalve de rook maakt volgens hem ook de lastige aanvoer van bluswater de brand moeilijk te bestrijden.

Het hotel telt 87 kamers. Hoeveel mensen precies worden geëvacueerd is onduidelijk. Ook weet de zegsman niet hoe veel panden in de omgeving worden ontruimd. Vanwege de brand is het metroverkeer tussen Rijnhaven en Zuidplein stilgelegd. Mensen in de omgeving wordt aangeraden uit de rook te blijven.

Dubbeldam naar Final Four bij het paardenspringen

Springruiter Jeroen Dubbeldam strijdt zondag om de medailles bij de Wereldruiterspelen. Op zijn paard Zenith bleef hij zaterdag ook in de tweede omloop foutloos waardoor hij op 6,25 strafpunten bleef staan. Dubbeldam begon als vijfde aan de laatste voorronde. Hij profiteerde echter van een fout van de Duitser Daniel Deusser en schoof zo op naar de beste vier.

Dubbeldam gaat de strijd zondag aan met de Amerikaanse Beezie Madden, de Fransman Patrice Delaveau en de Zweed Rolf-Göran Bengtsson. Die vier ruiters moeten op elkaars paarden rijden in de finale.

Maikel van der Vleuten eindigde het toernooi als zestiende. Hij pakte in de laatste omloop vier strafpunten. Gerco Schröder meldde zich af voor de laatste omloop nadat hij eerder zaterdag zijn kansen op een ereplaats had zien vervliegen.

Zwemster Heemskerk verbetert Nederlands record

Femke Heemskerk heeft vrijdag het Nederlands record op de 200 meter wisselslag verbeterd. De zwemster deed dat tijdens de Braziliaanse kampioenschappen korte baan in Guaratingueta. Heemskerk legde het onderdeel af in 2.07,91 minuten en dat was sneller dan Wendy van der Zanden, die vorig jaar tot 2.09,09 kwam.

Heemskerks Nederlands record was goed voor de zege. Ze won eerder deze week ook al de 200 meter vrije slag en de 50 meter vrije slag. Moniek Nijhuis deed in Brazilië ook mee en won de 100 meter schoolslag. Zij werd tweede op de 200 meter schoolslag.

[F1] Uitslag kwalificatie ItaliŽ

Lewis Hamilton heeft de poleposition voor de Grand Prix van Italië gepakt. De Mercedes-coureur was op Monza met een tijd van 1.24,109 twee tiende van een seconde sneller dan teamgenoot en kampioenschapsleider Nico Rosberg.

Achter de Mercedessen kwalificeerden de Williamsen van Valtteri Bottas en Felipe Massa op de plekken drie en vier, voor de McLarens van Kevin Magnussen en Jenson Button. Fernando Alonso kwam met de Ferrari op het thuiscircuit niet verder dan plek zeven, maar bleef hiermee wel de Red Bulls van regerend wereldkampioen Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo voor. Sergio Perez sluit met zijn Force India de top tien af.

Opvallend was het optreden van Kamui Kobayashi. De Caterham-coureur moest voor de race in België zijn stoeltje afstaan aan André Lotterer en werd voor de race op Monza pas op het laatste moment opgeroepen. Wel miste hij de eerste vrije training omdat Roberto Merhi deze mocht rijden. Kobayashi kwalificeerde zich als negentiende, nog voor de Marussia's en maar nipt achter de Lotussen die dit weekend niet vooruit te branden zijn.

Uitslag

Pos Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:25.363 1:24.560 1:24.109 20
2 Nico Rosberg Mercedes 1:25.493 1:24.600 1:24.383 19
3 Valtteri Bottas Williams 1:26.012 1:24.858 1:24.697 16
4 Felipe Massa Williams 1:25.528 1:25.046 1:24.865 17
5 Kevin Magnussen McLaren 1:26.337 1:25.973 1:25.314 18
6 Jenson Button McLaren 1:26.328 1:25.630 1:25.379 18
7 Fernando Alonso Ferrari 1:26.514 1:25.525 1:25.430 17
8 Sebastian Vettel Red Bull 1:26.631 1:25.769 1:25.436 18
9 Daniel Ricciardo Red Bull 1:26.721 1:25.946 1:25.709 17
10 Sergio Perez Force India 1:26.569 1:25.863 1:25.944 23
11 Daniil Kvyat Toro Rosso 1:26.261 1:26.070   16
12 Kimi Räikkönen Ferrari 1:26.689 1:26.110   13
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:26.140 1:26.157   15
14 Nico Hulkenberg Force India 1:26.371 1:26.279   18
15 Adrian Sutil Sauber 1:27.034 1:26.588   17
16 Esteban Gutierrez Sauber 1:26.999 1:26.692   17
17 Pastor Maldonado Lotus 1:27.520     8
18 Romain Grosjean Lotus 1:27.632     5
19 Kamui Kobayashi Caterham 1:27.671     9
20 Jules Bianchi Marussia 1:27.738     8
21 Max Chilton Marussia 1:28.247     8
22 Marcus Ericsson Caterham 1:28.562     9

Springruiter Dubbeldam stijgt naar vijfde plaats

Springruiter Jeroen Dubbeldam is bij de Wereldruiterspelen opgeschoven naar de vijfde plaats. Op zijn paard Zenith Sfn bleef hij zaterdag bij de eerste van twee omlopen foutloos en dus bleef hij op de 6,25 strafpunten staan die hij eerder deze week al vergaarde. Slechts zeven ander combinaties bleven foutloos.

De andere twee Nederlanders zakten weg. Maikel van der Vleuten en Verdi lieten twee balken vallen en staan nu negentiende met 15,05 strafpunten. Gerco Schröder en London liepen twaalf strafpunten op en staan nu 22e met 17,29 strafpunten.

Dubbeldam moet in de tweede omloop zaterdag nog een plaats stijgen om de finale op zondag te halen. Dan wisselen de vier beste ruiters van paard en bepalen ze de medailles. De Zweed Rolf-Göran Bengtsson staat met 0,34 strafpunten ruim bovenaan. Hij wordt gevolgd door Patrice Delaveau uit Frankrijk (4,08), de Amerikaanse Beezie Madden (4,16) en de Duitser Daniel Deusser (4,70).

[pic] Nieuwe foto's uit The Walking Dead

Over iets meer dan een maand begint het vijfde seizoen van zombieserie The Walking Dead. Om het nieuwe seizoen te promoten heeft de Amerikaanse kabelzender AMC een reeks foto's vrijgegeven.

De foto's zijn erg generiek; ze geven geen verhaalelementen weg. Wel tonen ze personages in situaties die niet exact overeenkomen met hoe ze het laatst te zien waren in de finale van het vorige seizoen, maar dat mag geen spoiler heten.

The Walking Dead 5: Michael Cudlitz

The Walking Dead 5: Steven Yeun en Norman Reedus

The Walking Dead 5: Andrew Lincoln

The Walking Dead 5: Melissa McBride

The Walking Dead 5: Norman Reedus

The Walking Dead 5: Chad Coleman en Sonequa Martin-Green

The Walking Dead 5: Melissa McBride

The Walking Dead 5: Melissa McBride en Norman Reedus

The Walking Dead 5: Andrew Lincoln en Norman Reedus

The Walking Dead 5: Chad Coleman

The Walking Dead 5: Lauren Cohan

The Walking Dead 5: Stephen Yeun

Meer foto's zijn te zien op de Walking Dead-programmapagina, waar ze ook klikbaar zijn voor een grotere versie.

AMC is inmiddels ook concreet van plan de wereld van The Walking Dead uit te gaan breiden met een spinoff-serie, volgens Deadline. De nieuwe serie zal zich richten op wat er elders in de wereld aan de hand is, zonder zich gebonden te voelen aan de verhaallijn van de comics of The Walking Dead

"Er zijn veel ongeziene hoeken in het Walking Dead-universum. Het is erg spannend om een licht te kunnen schijnen in die donkere hoeken om te zien wat daar gebeurt," licht Walking Dead-bedenker en producer Robert Kirkman toe. Kirkman, samen met Gale Anne Hurd en David Alpert, zal betrokken blijven bij The Walking Dead terwijl ze ook de spinoff op posten zetten. De verwachting is dat een pilot wordt opgenomen in de laatste maanden van dit jaar.

The Walking Dead keert op 12 oktober terug op de Amerikaanse televisie en is direct de volgende dag in Nederland te zien bij FOX.

PSV'er Guardado nieuwe aanvoerder Mexico

Andrés Guardado is de nieuwe aanvoerder van de Mexicaanse nationale ploeg. Bondscoach Ander Herrera liet hem dat deze week weten.

Guardado mag Rafael Márquez opvolgen, die na het WK in Brazilië een punt achter zijn interlandcarrière zette. "Het is een grote verantwoordelijkheid", reageerde de middenvelder volgens Voetbal International. PSV huurt hem dit seizoen van Valencia.

Dit weekend zal Guardado tegen Chili voor het eerst de aanvoerdersband dragen. "Het is een ook een droom van mij die uitkomt. Ik hoop dat ik een waardige aanvoerder zal zijn. Ik wil meer zijn dan iemand die de band draagt. Ik wil een voorbeeldfiguur zijn die de jeugd helpt."

Mexico speelt op 12 november in de Amsterdam ArenA een vriendschappelijke wedstrijd tegen het Nederlands elftal. Op het WK stonden beide teams voor het laatst tegenover elkaar, toen Oranje met 2-1 won. Guardado speelde de hele wedstrijd.

Guardado kwam sinds zijn debuut in 2005 al 108 keer in actie voor het nationale team. De 27-jarige linkspoot, die vijftien keer scoorde, speelde alle duels van Mexico op het WK en hij was trefzeker in de poulewedstrijd tegen Kroatië (3-1 winst).

TV-serie over Supergirl in ontwikkeling

Na Green Arrow, the Flash, John Constantine en de diverse figuren uit Gotham City zou het nichtje van Superman wel eens het volgende DC-personage kunnen zijn dat haar weg maakt naar het kleine scherm. The Hollywood Reporter meldt dat Warner Bros. Television bezig is een serie te ontwikkelen rondom Supergirl.

De serie wordt ontwikkeld door Greg Berlanti, die ook betrokken is bij Arrow, The Flash en de recente Green Lantern-film en Ali Adler, die met Berlanti werkte aan de superheldenserie No Ordinary Familiy, dat na één seizoen geannuleerd werd. Geoff Johns, schrijver van DC Comics en als Chief Creative Officer betrokken bij alle DC-verfilmingen, werkt ook mee aan de serie.

Supergirl, oftewel Kara Zor-El, verscheen voor het eerst in Action Comics in 1959. Na de eerste paar Superman-films met Christopher Reeve richtte het creatieve team zich op een Supergirl-film in 1984, waarin de heldin werd vertolkt door Helen Slater, maar de film was geen succes. In de tv-serie Smallville was de volgende verschijning, toen Laura Vandervoort het nichtje van Tom Wellings Clark Kent speelde.

Supergirl (New 52)

De verwachting is dat Warner Bros. binnenkort langs de Amerikaanse omroepen gaat om te zien wie er interesse heeft. De serie, die niet de titel 'Supergirl' zou gaan dragen, zou zich kunnen baseren op de recente reboot van het personage, die in 2011 plaatsvond. Deze verhaallijn richtte zich meer op het 'vis uit het water'-aspect van de jonge Kryptoniaanse die haar familie is verloren, en minder op het superheldenaspect.

Boogschutter Elzinga bij beste vier World Cup-finale

Boogschutter Peter Elzinga heeft zich tijdens de World Cup-finale in Lausanne geplaatst voor de halve finales met de - niet-olympische - compoundboog. De beste acht schutters ter wereld van het afgelopen seizoen maken hun opwachting in de olympische hoofdstad.

De 33-jarige Elzinga kende een uitstekend seizoen en is als tweede geplaatst bij de finale in Lausanne. Hij nam het in de kwartfinale op tegen Alexander Dambaev uit Rusland, die hem al bij de eerste van vijftien pijlen op een achterstand trakteerde.

Pas bij de dertiende pijl stond de stand weer gelijk, waarna Elzinga het met het allerlaatste schot van de wedstrijd besliste: 145-144, doordat Dambaev zijn enige 'acht' van de wedstrijd schoot, tegenover een 'negen' van de Nederlander.

De halve finale van Elzinga zal zaterdag tussen 15.25 uur en 16.00 uur plaatsvinden en is live te zien via het officiële YouTube-kanaal van de internationale boogschietbond. Vanaf ongeveer 16.25 uur worden de wedstrijden om de medailles geschoten.

Hogenkamp mist finale in Alphen aan den Rijn

Tennisster Richel Hogenkamp heeft zaterdag niet de finale gehaald van het ITF-toernooi in Alphen aan den Rijn. Hogenkamp, de nummer 165 van de wereld verloor van de nummer één van de plaatsingslijst, de Braziliaanse Teliana Pereira. Het werd 6-3 en 6-4. Hogenkamp was als vierde geplaatst in Alphen.

Pereira zal zondag in de finale spelen tegen de Tsjechische Denisa Allertova die te sterk was voor de Duitse Dinah Pfizenmaier. Hogenkamp staat wel in de finale van het dubbelspel. Samen met Lesley Kerkhove speelt ze tegen de Zweeds/Nederlandse combinatie Rebecca Peterson/Eva Waccano.

TsjechiŽ en Slowakije tegen sancties Rusland

Slowakije en Tsjechië blijven tegenstander van nieuwe Europese sancties tegen Rusland in verband met de strijd in Oekraïne. Beide landen wijzen "nutteloze en contraproductieve sancties" af, zei de Slowaakse premier Robert Fico zaterdag na een gesprek met zijn Tsjechische collega Bohuslav Sobotka.

"Dit heeft niets te maken met een gebrek aan solidariteit met Oekraïne, want niemand heeft Oekraïne zo geholpen zoals wij, met name met de toestroom van gas naar Oekraïne", beklemtoonde Fico.

Vrijdag is er een nieuw pakket met aanvullende sancties voorbereid door de EU. De lidstaten willen de uitwerking van het staakt-het-vuren in Oekraïne afwachten, alvorens de sancties in te stellen.

Tsjechië en Slowakije tegen sancties Rusland
Tsjechië en Slowakije tegen sancties Rusland (Foto: ANP)

Duitsland treedt op tegen 'sharia-politie'

De Duitse regering zal optreden tegen de zelfbenoemde 'sharia-politie' die in de Duitse stad Wuppertal in het Rijnland door de straten patrouilleert. "De sharia wordt niet getolereerd op Duitse bodem", zei minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken zaterdag in de krant Bild.

De groep radicale islamisten zouden daarmee "de goede naam van de Duitse politie misbruiken". Minister Heiko Maas van Justitie vulde aan door te zeggen dat alleen de staat verantwoordelijk is voor de handhaving van recht en orde. De islamisten liepen 's nachts door de stad met oranje hesjes met de opdruk 'Shariah Police'.

Tegen 11 mensen is een onderzoek begonnen wegens verdenking van schending van de wet op openbare bijeenkomsten. De jongeren, tussen de 19 en 33 jaar, zijn niet gearresteerd, omdat daar geen directe aanleiding voor was.

Duitsland treedt op tegen'sharia-politie'
Duitsland treedt op tegen'sharia-politie' (Foto: ANP)

'Jongeren als Facebookgeneratie zien is riskant'

Het is riskant om te denken dat jongeren die hun ziel en zaligheid op Facebook zetten nooit behoefte aan privacy krijgen. "Privacy is voor hun generatie geen gepasseerd station. Hun schijnbaar roekeloze omgang met privégegevens op internet past bij hun ontwikkelingsfase en is vermoedelijk van voorbijgaande aard", concludeert Wouter Steijn in een onderzoek waar hij vrijdag op promoveerde aan Tilburg University.

De onderzoeker legde ruim zeventienhonderd Nederlanders van 12 tot 87 jaar vragenlijsten voor over hun gedrag op social media. Uit de antwoorden blijkt volgens hem dat hun gedrag vooral wordt bepaald door de ontwikkelingsfase die bij hun leeftijd hoort. "Adolescenten zijn vooral bezig met vrienden maken en het vormgeven van hun identiteit. Ouderen hebben die behoefte minder. Zij zijn meer bezig met de controle die zij hebben over hun data."

Het verschil in de omgang met social media wordt volgens Steijn vaak onterecht verklaard als generatieverschil. Dat de 'Facebookgeneratie' nu eenmaal andere waarden heeft, is volgens de onderzoeker een riskante gedachtegang. "De onderliggende gedachte is dat de ontspannen houding van jongeren ten aanzien van privacy hoort bij hun generatie en dus niet meer verandert. Door dat idee kunnen wetgevers en aanbieders van social media gaan denken dat privacy ook niet langer hoeft te worden beschermd."

Dat zou er in het ergste geval toe kunnen leiden dat privégegevens straks niet meer kunnen of mogen worden afgeschermd. Maar naarmate jongeren ouder worden, krijgen zij ook meer behoefte aan privacy, verwacht Steijn. Daarom is het volgens hem belangrijk dat sites als Facebook de mogelijkheid blijven geven om gegevens privé te houden. Op juridisch gebied moet privacy ook in de toekomst nog worden beschermd.

Het is volgens de onderzoeker nog te vroeg om met zekerheid te zeggen dat de behoefte aan privacy ook bij deze generatie met de jaren groeit. Daar is meer onderzoek voor nodig. "Social media zijn nu eenmaal een recent verschijnsel en de manier waarop mensen ermee omgaan is nog in ontwikkeling."

Het belangrijkste punt is volgens Steijn dat de Facebookgeneratie eigenlijk niet anders is dan eerdere generaties. "Het zijn gewoon jongeren die toegang hebben tot Facebook en daar datgene doen wat de voorgaande generatie op het schoolplein deed."

AsteroÔde scheert langs de aarde

Een pas ontdekte asteroïde ter grootte van een rijtjeshuis of drie passeert zondagavond de aarde op relatief korte afstand. De asteroïde, 2014 RC, scheert voorbij op 40.000 kilometer, een tiende van de afstand van de maan tot de aarde. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gemeld.

De asteroïde levert volgens NASA geen gevaar op voor weer- en communicatiesatellieten, die doorgaans op een hoogte van 36.000 kilometer met de aarde meedraaien. De ruimtesteen heeft een doorsnee van zo'n 18 meter. Hij zal niet met het blote oog te zien zijn, maar waarschijnlijk wel met de relatief kleine telescopen van amateur-sterrenkijkers.

2014 RC is een fractie kleiner dan de asteroïde die vorig jaar ontplofte boven het Russische Tsjeljabinsk. Door de bijbehorende drukgolf sneuvelden talloze ruiten en raakten gebouwen beschadigd. Er vielen rond de duizend gewonden.

'Islamitische Staat heeft luchtmacht'

De extremisten van Islamitische Staat hebben in Syrië gevechtsvliegtuigen in handen gekregen. Op internet zijn dit weekeinde beelden verschenen van de IS-strijders op de Syrische luchtmachtbasis van al-Tabqa, waar ze op gevechtsvliegtuigen klimmen.

De basis ligt 50 kilometer ten zuidwesten van de stad Raqqa die als de hoofdstad van de soennitische IS geldt. De basis was tot 2 weken terug het laatste bolwerk van de regeringstroepen in de noordelijke regio. Waarnemers meldden destijds dat de basis na hevige gevechten door de IS-terroristen was ingenomen, maar dat de vliegtuigen door de luchtmacht in veiligheid waren gebracht. Het is niet duidelijk of de toestellen op de videobeelden inzetbaar zijn.

Doden bij helikopterongeluk Denemarken

Een helikopterongeluk in Denemarken heeft aan zeker drie mensen het leven gekost. Een vierde inzittende wordt vermist. Dat heeft de Deense politie zaterdag gezegd.

De Robinson 44-helikopter verdween vrijdag van de radar. Later bleek het vliegtuig voor de oostkust van het eiland Samsø neergestort. Aan boord bevonden zich vier personen.

De oorzaak van het ongeluk is niet bekend en wordt onderzocht.

Woningcorporaties leggen claim neer bij NAM

Negen Groningse woningcorporaties eisen schadevergoeding van de Nederlandse Aardolie Maatschappij voor de waardevermindering van hun woningbestand door de aardbevingen. Zij trekken hiervoor gezamenlijk op met de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen, meldt RTV Noord zaterdag.

De stichting heeft al namens vijfhonderd particuliere woningbezitters een claim neergelegd. Bij de negen corporaties zitten ook bedrijven met woningen in de stad Groningen. De aardbevingen verschuiven volgens hen namelijk ook richting de provinciehoofdstad. Als voorbeeld worden twee kleinere aardbevingen deze week bij Hoogezand genoemd.

"Het is iets waar wij als gezamenlijke corporaties allemaal mee te maken krijgen. De aardbevingen zorgen voor waardevermindering van ons bezit", zegt een woordvoerder van Lefier, met 3400 woningen in Hoogezand-Sappemeer en tienduizend woningen in Groningen. Woningcorporatie Nijestee, met woningen in dezelfde stad, doet niet mee. Zolang er geen schade is aan huurwoningen ziet de corporatie geen aanleiding mee te doen.

Het proces tegen de NAM moet in het voorjaar beginnen.

Tamponfoto Van Royen is pronkstuk expositie Vlemmix

De spraakmakende tamponfoto van Heleen van Royen is vanaf maandag te bewonderen in de galerie van Johan Vlemmix. De Oranjegek kocht het kiekje, waarop de schrijfster een bebloede tampon uit haar vagina haalt, voor een expositie met foto's van vagina's. "Het is een mooie trekker voor het geheel", legt Vlemmix uit aan Novum Nieuws.

De 55-jarige Vlemmix telde negentienhonderd euro neer voor de foto tijdens een veiling. "We hebben de foto bewust gekocht. Wat is er nou mooier dan de tamponfoto van Heleen van Royen in een expositie met alleen maar vulva's", legt hij uit. Dat Van Royen met het kiekje voor flink wat ophef zorgde, vindt Vlemmix niet terecht. "Zij weet ook dat het kunst is wat ze heeft gemaakt. Met kunst moet je ook durven en lef tonen."

De 'onbeperkte' expositie Vulvarious is vanaf maandag te zien in de nieuwe galerie van Vlemmix in Eindhoven. Fotograaf Petra Beenhackker maakte de intieme kiekjes. "Bij vulva's denk je meteen aan iets erotisch. Maar wij wilden laten zien wat de betekenis daarvan voor de vrouw is. Alle geportretteerde vrouwen hebben allemaal hun eigen redenen om eraan mee te doen."

Dat het een gewaagd thema is, weet hij. "Ik heb in mijn leven eigenlijk alles al gedaan. Ik wilde iets doen wat mensen normaal niet snel doen", legt Vlemmix uit. "Iedereen kiest zelf wat hij maakt. Maar wij willen dingen blijven neerzetten die anders zijn."

SomaliŽ waarschuwt voor terreuraanslagen

De regering van Somalië waarschuwt voor terreuraanslagen vanwege de dood van de leider van de extremistische opstandelingengroep Al-Shabab. Ahmed Abdi Godane vond maandag de dood bij een Amerikaanse luchtaanval op zijn konvooi, in het zuiden van Somalië.

Somaliës minister van nationale veiligheid, generaal Khalif Ahmed Ereg, zei vrijdag over gedegen informatie te beschikken dat opstandelingen aanslagen voorbereiden op doelwitten als medische en onderwijsinstellingen. Maar de regering staat paraat, aldus Ereg, en heeft de krijgsmacht voorbereid om dergelijke terreurdaden te voorkomen.

Godane was degene die uit naam van Al-Shabab de bloedige aanslag opeiste op het winkelcentrum Westgate in Nairobi. Daarbij vonden 67 mensen de dood.

De Amerikaanse president Barack Obama bevestigde vrijdag dat Godane bij de luchtaanval om het leven is gekomen.

Morsi vervolgd voor lekken staatsgeheimen

De verdreven Egyptische president Mohammed Morsi wordt vervolgd voor het lekken van staatsgeheimen over de nationale veiligheid aan Qatar. Dat heeft het Egyptische openbaar ministerie zaterdag bekendgemaakt, meldt nieuwszender Al-Jazeera.

Wanneer het nieuwe proces van start gaat, is nog niet bekend. Morsi zou de geheime informatie aan de olierijke Golfstaat hebben doorgespeeld in het jaar dat hij aan het roer van het Egyptische landsbestuur stond.

Qatar was een belangrijke steunpilaar van de regering van Moslimbroeder Morsi. Nadat hij in 2013 door toenmalig legerleider Abdel Fattah el-Sissi was verdreven, verslechterden de banden van Egypte met de Golfstaat zienderogen.

Tegen Morsi en zijn aanhangers worden meerdere processen gevoerd.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van ItaliŽ

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd op de klokken gebracht tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië. De Mercedes-coureur reed een tijd van 1:25.519 en was daarmee vier tienden van een seconde sneller dan Alonso. Bottas zette de derde tijd op de klokken op ruim vijf tienden van een seconde van de snelste man. Nico Rosberg had problemen en kwam maar drie rondjes in actie, waar hij geen tijd op de klok neer zette.

  

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:25.519   23
2 F. Alonso Ferrari 1:25.931 0.412 13
3 V. Bottas Williams-Mercedes 1:26.090 0.571 19
4 F. Massa Williams-Mercedes 1:26.114 0.595 18
5 J. Button McLaren-Mercedes 1:26.242 0.723 21
6 S. Vettel Red Bull Racing-Renault 1:26.290 0.771 17
7 K. Räikkönen Ferrari 1:26.327 0.808 15
8 D. Kvyat STR-Renault 1:26.437 0.918 21
9 D. Ricciardo Red Bull Racing-Renault 1:26.482 0.963 16
10 N. Hulkenberg Force India-Mercedes 1:26.608 1.089 17
11 K. Magnussen McLaren-Mercedes 1:26.829 1.310 20
12 E. Gutierrez Sauber-Ferrari 1:27.207 1.688 18
13 S. Perez Force India-Mercedes 1:27.312 1.793 10
14 J. Vergne STR-Renault 1:27.479 1.960 22
15 A. Sutil Sauber-Ferrari 1:27.498 1.979 12
16 J. Bianchi Marussia-Ferrari 1:28.025 2.506 19
17 P. Maldonado Lotus-Renault 1:28.137 2.618 20
18 K. Kobayashi Caterham-Renault 1:28.265 2.746 21
19 R. Grosjean Lotus-Renault 1:28.459 2.940 14
20 M. Chilton Marussia-Ferrari 1:28.579 3.060 19
21 M. Ericsson Caterham-Renault 1:29.251 3.732 22
22 N. Rosberg Mercedes Geen tijd   3

Mexicaanse club claimt komst Ronaldinho

De Mexicaanse club Queretaro beweert de voormalige Brazilië-ster Ronaldinho te hebben vastgelegd. Clubeigenaar Olegario Vazquez Aldir kondigde de komst van de oud-speler van onder meer Barcelona en AC Milan vrijdag aan op Twitter. Financiële details maakte Vazquez Aldir niet bekend. Queretaro staat achtste in de Mexicaanse competitie.

De 34-jarige Ronaldinho was sinds hij in juli bij Clube Atlético Mineiro vertrok transfervrij. De tweevoudig wereldvoetballer van het jaar won met die ploeg de Copa Libertadores. Na zijn vertrek bij AC Milan in 2011 speelde hij ook voor Flamengo.

Er waren meer clubs geïnteresseerd in Ronaldinho. Het Engelse Basingstoke Town, dat op het zesde niveau uitkomt, verklaarde donderdag aan de BBC een bod op de Braziliaan te hebben gedaan.

Van der Sar baalt van kritiek op Overmars

Edwin van der Sar vindt het onterecht dat Marc Overmars kritiek krijgt van een aantal Ajax-fans. De technisch directeur is de gebeten hond sinds het vertrek van Daley Blind.

Fans van de Amsterdammers balen ervan dat Blind zo laat werd verkocht en dat er geen serieuze opvolger werd gehaald. Het kwam de clubdirectie op kritiek te staan. "Het is niet terecht dat die alleen op het hoofd van Marc Overmars neerdaalt", schrijft marketingdirecteur Van der Sar in zijn column in De Telegraaf.

"Natuurlijk is technisch beleid zijn portefeuille. Maar we nemen bij Ajax met elkaar een beslissing. Wat dat betreft vind ik dat ik, gelukkig, nog steeds een teamsport beoefen. Ook als directielid bij Ajax."

Van der Sar probeert uit te leggen dat Ajax de aanbieding van Manchester United niet kon weigeren. "Daley had vijftien maanden geleden nog een aflopend contract bij Ajax. Hij kon toen transfervrij vertrekken. De club heeft hem opnieuw vastgelegd en dan vertrekt hij nu voor een aanzienlijk bedrag naar een van de grootste clubs ter wereld."

"Als Manchester United dan aan alle voorwaarden van Ajax voldoet, kunnen en willen we zo’n speler niet tegenhouden." Ajax ontving voor Blind een slordige 17,5 miljoen euro van The Mancunians.

BraziliŽ boekt oefenzege op Colombia

Het Braziliaanse voetbalelftal heeft vrijdag een oefeninterland tegen Colombia gewonnen. Dat deden de Brazilianen met het kleinst mogelijke verschil: 1-0. Aanvoerder Neymar scoorde in de 83e minuut en bezorgde bondscoach Dunga een zege bij zijn rentree.

De wedstrijd was een herhaling van de kwartfinale van het WK. Toen was Brazilië met 2-1 te sterk voor Colombia en raakte Neymar geblesseerd. Ook de man die hem een gebroken ruggenwervel bezorgde, Camillo Zuniga, was nu weer van de partij.

Pechvogel Rossi weer maanden aan de kant

De Italiaan Giuseppe Rossi moet opnieuw maanden geblesseerd toekijken. De 27-jarige aanvaller van Fiorentina onderging vrijdag in de Verenigde Staten een kijkoperatie aan zijn rechterknie, die hem in het verleden al vaak parten speelde. De kruisbanden bleken onbeschadigd, maar de mediale meniscus moest worden hersteld.

Naar verwachting neemt de revalidatie van Rossi vier tot vijf maanden in beslag, zo maakte de club uit Florence bekend. De geboren Amerikaan stond drie jaar geleden meer dan een anderhalf jaar buitenspel door kruisbandletsel. Afgelopen seizoen kampte Rossi met dezelfde blessure, waardoor hij onder meer het WK in Brazilië miste.

'Horrortandarts' breekt kaken en bekent moord op vrouw

Een in het Canadese dorpje Nackawic opgepakte Nederlandse tandarts heeft gezegd dat hij in 2006 zijn vrouw heeft vermoord. Mark van Nierop bekende de moord tegenover de Canadese immigratiedienst, in de hoop dat hij wordt uitgeleverd aan Nederland, meldde de Canadese CBC News vrijdag (lokale tijd).

Van Nierop wordt gezocht, omdat in Frankrijk tientallen patiënten in een klein dorpje hadden geklaagd over zijn wanpraktijken. Zo zou hij onder meer gezonde tanden trekken, kaken breken en stukjes instrument in het tandvlees naaien.

Dat hij zijn vrouw zou hebben vermoord was niet bekend. "Niemand heeft daar informatie over, behalve dan dat hij het toegeeft", aldus de immigratiedienst.

Van Nierop werd maandag opgepakt in Canada. Hij blijft vastzitten totdat Canada hem kan uitleveren. Volgens de autoriteiten vormt de tandarts een gevaar voor de bevolking en zichzelf en is er kans dat hij op de vlucht slaat. Bovendien is Van Nierop langer in Canada dan de zes weken die zijn toegestaan. Hij heeft geen vast adres en geen inkomsten, aldus de dienst.

Eigenaar geeft ontsnapte cobra huisarrest.

De cobra die in Made was ontsnapt uit zijn terrarium is zaterdagochtend gevonden. Een buurman zag de slang zaterdagochtend uit de schuur van de eigenaar kruipen. De eigenaar heeft de cobra gevangen, aldus de gemeente.

De zeer gevaarlijke giftige cobra werd woensdagavond voor het laatst door de eigenaar gezien. Donderdagavond meldde hij dat de slang was ontsnapt en werd alarm geslagen.

Vrijdag werd de hele dag gezocht in het huis en in de buurt. Op advies van de gemeente hebben buren de nacht ergens anders doorgebracht.

MaleisiŽ wil voor winter MH17-zoekteam

Maleisië wil nog voor het begin van de winter een zoekteam sturen naar het gebied waar de MH17 is neergestort. Dat team moet tastbaar bewijs verzamelen om aan te tonen dat de MH17 is neergeschoten, zei de Maleisische premier Najib Razak zaterdag. Als het eenmaal winter is, wordt het doen van onderzoek vrijwel onmogelijk.

Uit de gegevens die tot nu toe zijn verzameld valt volgens de premier al behoorlijk goed op te maken wat er met het passagiersvliegtuig met 298 inzittenden is gebeurd. Toch wil hij meer bewijsmateriaal verzamelen zodat iedere twijfel kan worden weggenomen voor het geval de zaak voor de rechter komt.

Het vliegtuig stortte 17 juli in Oekraïne neer toen het op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om.

Een Nederlands bergingsteam ging zodra het veilig genoeg was aan de slag om slachtoffers en persoonlijke bezittingen te verzamelen. Naar de oorzaak van de crash werd aanvankelijk nadrukkelijk niet gezocht . Dat zou mensen er toe kunnen brengen de onderzoekers tegen te werken. Dat zou dan ook ten koste gaan van het zoeken naar slachtoffers.

De missie werd 6 augustus afgebroken omdat het toen te gevaarlijk werd door oplaaiende gevechten tussen separatisten en het Oekraïense leger. De lichamen waren toen al geborgen. Politiecommissaris Joop de Schepper, de leider van de zoekploegen, heeft eerder aangegeven nog twee of drie weken nodig te hebben om het gebied goed te doorzoeken. Er liggen nog altijd onder meer persoonlijke bezittingen.

Flikken Maastricht start met 1,6 miljoen kijkers

De negende reeks van de politieserie Flikken Maastricht trapte vrijdagavond af met ruim 1,6 miljoen kijkers. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De serie was vrijdag het vierde best bekeken programma.

Hoewel Flikken Maastricht vrijdag een van de best bekeken programma's was, wist het nog niet het gemiddelde aantal kijkers van het vorige seizoen te evenaren. In het voorjaar keken gemiddeld meer dan twee miljoen mensen naar de serie waarin Angela Schijf en Victor Reinier de hoofdrollen vertolken.

The Voice of Holland was vrijdag het best bekeken programma. Voor de tweede aflevering van het vijfde seizoen van de talentenjacht op RTL 4 bleven ruim 2,3 miljoen mensen thuis. De uitzending deed het iets beter dan de aftrap vorige week. Toen kropen tienduizend minder mensen voor de buis.

Het achtuurjournaal staat op de tweede plaats achter The Voice of Holland. De uitzending wist vrijdag ruim 1,8 miljoen kijkers te trekken. Goede Tijden, Slechte Tijden completeert de top drie. Op de soap stemden ruim 1,6 miljoen mensen af.

Jody Bernal ziet Que Si, Que No als zonde

Jody Bernal staat niet altijd te springen om zijn grootste hit Que Si, Que No ten gehore te brengen. "Volgens mij is alle oudere muziek wel een zonde geworden, een guilty pleasure", zegt de zanger en dj tegen Novum Nieuws. "Ik treed daar nog steeds mee op, maar niet meer zo vaak als vroeger."

De 32-jarige Bernal, die in 2000 een nummer 1-hit scoorde met het liedje, vindt het vervelend als hij op een feest staat te draaien en het liedje wordt aangevraagd. "Dan ben ik met iets heel anders bezig." Toch vindt de zanger het niet vervelend dat hij vooral bekend is van die hit. "Ik heb geen hekel aan het nummer."

Bernal draait zaterdag op het Amsterdamse festival Valtifest. Tijdens zijn set komt ook Que Si, Que No voorbij. "Op dit festival kan en mag alles, dan is het juist leuk." Ook andere 'guilty pleasures' passeren de revue. "Ik ben van plan ook nog wat andere oude nummers in mijn set te mixen, bijvoorbeeld nummers van de Backstreet Boys."

Bernal houdt bij het samenstellen van zijn set vooral rekening met de wens van het publiek. "Ik ben en blijf een entertainer", legt de zanger uit. "Ik kan goed aanvullen wat aanslaat en daar snel op inspelen. Dat betekent dat je soms van jarennegentigmuziek moet switchen naar hiphop."

Het thema van de zevende editie van het festival zijn de zeven hoofdzonden. Bernal besteedt naar eigen zeggen aandacht aan het thema door oudere klassiekers te draaien. Ook belooft de zanger, die op het podium Lust optreedt, niet de hele tijd zijn T-shirt aan te houden. "Ik denk dat ik wel een paar nummers ontbloot ga brengen."

Valtifest-bedenker Joost van Bellen, die plaatjes draait op het hoofdpodium Wraak, maakt zich naar eigen zeggen het meest schuldig aan de zonde vraatzucht. "Ik eet gezond, maar veel te veel", zegt de dj. "Ik ben een bourgondiër en ik zou eigenlijk meer moeten sporten."

Van Bellen ziet zijn optreden op het festival als de afsluiting van de zomer. "Ik speel mijn grootste hits en tijdens mijn set is de grote opening", zegt de dj. Van Bellen heeft er enorm veel zin in. "We gaan heel veel plezier maken. We hebben een goed team."

Het eendaagse festival, dat eerder thema's als Beestenboel, All in the Family en Next to Uranus koos, vindt jaarlijks plaats op het NDSM-werf in Amsterdam-Noord. De bezoekers komen geheel gekleed in het thema een dansje wagen. Naast Bernal en Van Bellen treden onder anderen 2manydj's, Fajah Lourens en Guerilla Speakerz op.

Ritzege Vanmarcke in Canada, Dumoulin leidt

Sep Vanmarcke heeft de derde etappe in de Ronde van Alberta gewonnen. De Belg van Belkin was na 157 kilometer van Wetaskiwin naar Edmonton te sterk voor zijn twee medevluchters, de Litouwer Ramunas Navardauskas (Garmin-Sharp) en de Australiër Leigh Howard (Orica-Greenedge).

Tom Dumoulin behield de leiderstrui. De Giant-Shimano-renner maakte deel uit van het peloton dat twaalf seconden na de koplopers de finish passeerde.

[US Open] S. Williams walst over Makarova heen

Serena Williams heeft op overtuigende wijze de finale van de US Open bereikt. De titelverdedigster was vrijdag veel te sterk voor de Russin Jekaterina Makarova. Na een uur tennis stond de 6-1 en 6-3 eindstand op het scorebord. In de eindstrijd neemt Williams het op tegen Caroline Wozniacki.

De nummer een van de wereld walste aanvankelijk over Makarova heen. Aan het eind van de tweede set slopen er evenwel wat foutjes in haar spel en op 5-2 verzuimde ze de partij uit te serveren. Een game later benutte Williams op de service van de mondiale nummer achttien alsnog haar eerste wedstrijdpunt.

Het is voor de 32-jarige Williams opvallend genoeg haar eerste grandslamfinale van het jaar. Op de Australian Open (vierde ronde), Roland Garros (tweede) en Wimbledon (derde) blies ze vroegtijdig de aftocht.

Williams was al vijf keer de beste in New York en schreef ook de laatste twee edities op haar naam. De Amerikaanse kan haar achttiende grandslamtitel winnen. Daarvoor moet ze zien af te rekenen met Wozniacki, die haar tegenstandster Shuai Peng eerder op de dag zag opgeven met kramp.

Herman van Veen piekert over dood

Herman van Veen piekert de laatste tijd veel over zijn sterfelijkheid. De zanger heeft dan ook al bedacht dat hij geen rare fratsen op zijn begrafenis wil. Het liefst zou hij een simpel bosje preien op zijn graf zien. "Het ruikt goed, het is mooi, voor mij geen gladiolen", zegt hij vrijdagavond tegen NU.nl.

De 69-jarige chansonnier en theatermaker wordt steeds vaker geconfronteerd met de vergankelijkheid van het bestaan. "Ik ben 69. Realistisch gezien heb ik nog twintig jaar, daar moet ik aan wennen. Ik heb een kleindochter van 1, die ga ik niet zien trouwen", zegt Van Veen. "Als ik in een bepaalde concertzaal sta denk ik: kom ik hier terug?"

Van Veen is niet alleen bezig met zijn eigen dood, maar zeker ook met die van anderen. "Tot nu toe ontspring ik de dans, maar die dans komt er wel aan. Het is werkelijk winter in mijn leven. Het knettert om me heen. Die, die en die verlies ik. Die gaat dood. En het gaat maar door", zegt hij.

Als laatste redmiddel voor een lange, pijnlijke dood beschouwt Van Veen altijd nog euthanasie. "Ik vind dat dat een mensenrecht is, dat punt van uitstappen te mogen kiezen."

Nederlander weigert Russische onderscheiding

Uit protest tegen 'het gedrag en de denkwijze' van de Russische president Vladimir Poetin weigert de Nederlandse vertaler Hans Boland de Poesjkin-medaille die Rusland hem heeft toegekend. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Het gaat om de hoogste Russische onderscheiding op cultureel gebied.

De onderscheiding wordt een keer per jaar aan Russen en buitenlanders toegekend. Boland kwam in aanmerking vanwege zijn vertalingen van een groot aantal klassieke auteurs, onder wie Poesjkin, Dostojevski en Achmatova, en vanwege zijn bijdrage op onderwijskundig en cultureel gebied. De bedoeling was dat Poetin de onderscheiding op 4 november persoonlijk aan Boland zou uitreiken tijdens een receptie voor de Dag van de Eenheid. Dat is een Russische nationale feestdag.

Aan de cultureel attaché bij de Russische ambassade in Den Haag, Fjodor Voronin, schrijft Boland dat hij zeer vereerd is, maar dat hij de medaille niet kan accepteren. Hij schrijft dat hij in de geest van de schrijvers wiens werken hij heeft vertaald 'hard moet zijn wanneer de waarheid dat verlangt'.

"Een dergelijk eerbetoon als u mij biedt zou ik in de grootst mogelijke dank ontvangen, ware daar niet uw president, wiens gedrag en denkwijze ik veracht en haat. Hij vormt een zeer groot gevaar voor de vrijheid en vrede op onze planeet. Iedere relatie tussen hem en mij, tussen zijn naam en die van Poesjkin, is walgelijk en onverdraaglijk", citeert de krant uit de brief.

Voronin stelt volgens de krant in een schriftelijke reactie aan Boland dat hij danig van zijn stuk is gebracht. Maar hij dankt Boland voor zijn oprechtheid en de 'prachtige woorden aan het adres van mijn grote landgenoten'.

Procures nam Selexyz met geleend geld over

Investeringsmaatschappij Procures heeft zelf geen cent uitgegeven voor de overname van boekhandelsketen Selexyz in 2012. De overname werd volledig gefinancierd met geld dat was geleend van ABN AMRO, zegt curator Kees van de Meent zaterdag in NRC Handelsblad.

Ook na de overname investeerde Procures niks in Selexyz en opvolger Polare. In 2012 was Procures als enige van ruim vijftig benaderde partijen geïnteresseerd om de noodlijdende keten over te nemen. Hierdoor werd de investeringsmaatschappij gezien als redder in nood, maar nu blijkt dat Procures zelf niks heeft bijgedragen.

Procures voegde de winkels van Selexyz samen met die van De Slegte, waar tweedehandsboeken werden verkocht, onder de naam Polare. Deze keten ging in februari dit jaar failliet, waarna de meeste handels zijn overgenomen door personeelsleden of zelfstandige boekhandelaren.

In de tijd dat Procures eigenaar was eiste het vergaande inschikkelijkheid van anderen.Van boekendistributeur Centraal Boekhuis (CB) werd verlangd dat het een oude miljoenenschuld kwijtschold. Ook wilde Polare dat een ruimere betalingstermijn in stand bleef. Van uitgevers verlangde Polare meer korting dan andere boekhandels kregen. Verder betaalde Polare de uitgevers pas voor ingekochte boeken als die waren verkocht.

Mede-eigenaar van Procures en voormalig directeur van Polare Paul Dumas wil in de krant niet zeggen hoe de overname werd gefinancierd. Curator Van de Meent zegt in de krant dat hij van Dumas heeft gehoord dat Procures niet investeert als er nog geen aandeelhouderswaarde is. Polare had na twee jaar winstgevend moeten zijn, maar zo ver kwam het niet.

Polare is overigens niet het enige door Procures overgenomen bedrijf dat dit jaar failliet ging. Nadat Free Record Shop vorig jaar failliet ging, werd het ook overgenomen door Procures om dit jaar opnieuw failliet te gaan.

Moskou: NAVO gebruikt crisis voor eigenbelang

De NAVO misbruikt de crisis in Oekraïne om troepen langs de Russische grens te kunnen stationeren. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken vrijdag laten weten. Volgens Moskou droomt de NAVO al langer van een troepenmacht vlakbij Rusland.

Rusland zei de aankondigingen van de NAVO nauw te bestuderen en waarschuwde voor NAVO-plannen om later dit jaar gezamenlijke legeroefeningen te doen met de Oekraïense krijgsmacht. Deze trainingen zullen 'onvermijdelijk tot spanningen leiden, de vooruitgang die is geboekt in het vredesproces in Oekraïne frustreren en de splitsing van de Oekraïense samenleving verergeren'.

Volgens het ministerie bewijzen de plannen dat de NAVO 'neofascistische en extremistische krachten' in Oekraïne steunt. Bovendien leiden de plannen af van de 'echte' mondiale bedreigingen, waaronder 'terrorisme, massavernietigingswapens, drugshandel, piraterij en natuurlijke en door de mens veroorzaakte rampen'.

De NAVO kwam vrijdag ook overeen dat er een flitsmacht van enkele duizenden militairen moet komen die binnen enkele dagen in een brandhaard kunnen worden ingezet. De aanleiding tot het vormen van de troepenmacht was de Russische agressie in Oekraïne. De flitsmacht werd niet genoemd in de verklaring van Moskou.

Estland in paniek na 'ontvoering' officier

Een Estlandse veiligheidsofficier is vrijdagochtend vanuit Estland ontvoerd naar Rusland. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken bekendgemaakt. De Estlandse regering in Tallinn noemt de zaak 'enorm zorgwekkend' en heeft de Russische ambassadeur in ontboden.

Het is nog onduidelijk of de Russische regering een rol heeft gespeeld in de ontvoering. De Estlandse veiligheidsdiensten zeiden aanvankelijk het voorval te behandelen als een 'reguliere misdaad'.

De minister van Binnenlandse Zaken Ain Seppik ging een paar uur later een stap verder en noemde het incident 'een doelmatige aanval'. Hij voegde eraan toe 'in het licht van de huidige ontwikkelingen niet in toeval te geloven', daarmee refererend aan de situatie in Oekraïne. De ontvoerde officier was volgens Tallinn belast met het tegengaan van georganiseerde, grensoverschrijdende misdaad.

Aan de Russische kant waren tegenstrijdige berichten te horen. Eerst zei de commandant van de grenspost van niets te weten. Later meldde de FSB dat de officier, genaamd Eston Kohver, inderdaad was gearresteerd - maar op Russisch grondgebied. Kohver (43) zou een spion zijn, op undercovermissie in Rusland. Hij zou gepakt zijn met vijfduizend euro aan contant geld en een vuurwapen, aldus persbureau ITAR-TASS.

De ontvoering vond vrijdagochtend plaats in het dunbevolkte zuidoosten van Estland, bij de grenspost Luhamaa. "Ongeïdentificeerde personen, komend vanuit Rusland, hebben de Estlandse officier met geweld en onder schot terug naar Rusland afgevoerd", meldde het kantoor van de Estlandse aanklager. Er zouden voetsporen vanuit Rusland gevonden zijn, en ook sporen van een gevecht aan de Estlandse kant.

Nog geen 48 uur voor het incident bezocht de Amerikaanse president Obama de Estlandse hoofdstad Tallinn. Hij verzekerde de drie Baltische landen, allen lid van de NAVO, dat ze veilig zijn en waarschuwde Rusland niet te gaan stoken zoals het momenteel doet in Oekraïne.

Estland is in rep en roer door het incident. Een derde van de 1,3 miljoen inwoners van het kleine Baltische land is Russisch-sprekend en er bestaat angst voor Russische inmenging zoals in Oekraïne. De drie Baltische landen Estland, Letland en Litouwen zijn huiverig voor de intenties van hun grote buur na de annexatie van de Krim en de gebeurtenissen in Oost-Oekraïne.

'Rusland kocht schip om Frankrijk te helpen'

De aanschaf van twee Franse Mistral-oorlogsschepen door Rusland was een 'vriendelijk gebaar' van Moskou om te helpen nieuwe banen te scheppen in Frankrijk. Dat heeft de Russische ambassadeur Aleksandr Orlov vrijdag gezegd in een interview met de Franse radiozender Europe-1. Het voorlopig uitstellen van de levering aan Rusland deert Moskou dan ook niet.

Orlov noemde het tijd om de situatie van alle dramatiek te ontdoen. Moskou kocht het schip omdat het op meerdere manieren inzetbaar is. Zo kan het helikoptervliegdekschip worden gebruikt voor reddingsoperaties of als ziekenhuis op zee. Maar het was nooit een heel belangrijke toevoeging aan de Russische vloot, aldus Orlov.

"Het was meer voor Frankrijk, dat wij zien als land dat ons vriendelijk gezind is, dat we dit schip aanschaften", zei Orlov. "Daarom klopt er niets van dat de Mistral nu als zeer belangrijk wordt neergezet."

De Franse president François Hollande liet woensdag weten de levering van het schip voorlopig uit te stellen. Hij neemt in oktober een beslissing over de levering en laat deze afhangen van de situatie in Oekraïne. Het Westen beschuldigt Moskou ervan de separatisten te steunen.

Ondertussen trainen Russische mariniers nog gewoon door op de Vladivostok, ondanks dat onduidelijk is of ze het schip uiteindelijk mogen meenemen naar Rusland. Vrijdag waren zo'n honderdvijftig Russische militairen actief op het helikoptervliegdekschip.

'Jeugdgevangenissen kopen klachten af met Big Mac'

Om te voorkomen dat gedetineerden een officiële klacht indienen kopen jeugdgevangenissen hun klachten af. Dat gebeurt met bijvoorbeeld extra verlof, een pak shag of een Big Mac, schrijft het AD zaterdag. De krant baseert zich op gesprekken met ex-gevangenen en (ex-)werknemers. De werknemers doen hun verhaal anoniem omdat ze een geheimhoudingsverklaring hebben getekend.

Als voorbeeld wordt een jongere genoemd die in jeugdgevangenis Het Keerpunt in Cadier en Keer geen maaltijd kreeg. Toen hij hierover een klacht wilde indienen, mocht hij kiezen uit een uurtje verlof, een shoarmaschotel, of een weekend in een luxere cel met Playstation. Voorwaarde was wel dat hij afzag van het indienen van de klacht. De jongen zette zijn klacht toch door en werd daarna 'gepakt'. "Dan duurde het bijvoorbeeld extra lang voordat ze me van mijn kamer haalden of mocht ik geen thee meer zetten."

Ook bij andere jeugdgevangenissen is deze methode van afkoping volgens de krant schering en inslag. Medewerkers, ex-werknemers en ex-gedetineerden van De Hartelborgt in Spijkenisse, Den Heyacker in Breda, Teylingereind in Sassenheim en Intermetzo in Lelystad melden in de krant dat jongeren daar worden afgekocht.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie reageert in de krant niet verbaasd en stelt dat geen sprake is van afkopen. "Net als in het normale leven is het beter om eerst te proberen er samen uit te komen", zegt een woordvoerder in de krant.

Leidinggevenden zijn er bij gebaat dat geen klachten worden ingediend, omdat zo de indruk kan ontstaan dat er op hun afdeling geen problemen zijn. Directies zien ook liever weinig klachten, omdat ze hier verantwoording over moeten afleggen bij het ministerie. Verder moet iedere klacht tot op de bodem worden uitgezocht en dat kost manuren.

Gedetineerden zouden er soms een sport van maken om zo veel mogelijk gegronde klachten in te dienen. Toch vinden de medewerkers die de krant sprak afkoping niet de oplossing. "Nu geef je die jongens het signaal dat je prima kunt afkopen, manipuleren en best een beetje mag dreigen", zegt een ex-groepsleider van Den Hey-Acker.

'Jihadisten zijn verraders'

Wie oproept tot het afreizen naar oorlogsgebieden om de wapens op te pakken, pleegt verraad. Niet alleen aan de kernwaarden van onze democratie, maar ook aan zijn ouders, die juist naar het vrije en tolerante Nederland zijn gekomen of gevlucht om hun kinderen een goede toekomst te geven. Dat schrijven burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) en wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam) zaterdag in een opiniestuk in Trouw.

De twee wijzen erop dat de onlangs gepresenteerde nieuwe aanpak van jihadstrijders terecht afschrikwekkend en repressief overkomt. "Als je er bewust voor kiest om een gevaar te vormen voor de vrede in de wereld, verdien je het om maximaal geïsoleerd te worden."

Verreweg de meeste moslims staan niet achter het radicale gedachtengoed van de Islamitische Staat, schrijven Aboutaleb en Eerdmans. "Juist deze meerderheid binnen de moslimgemeenschap mag zich vaker laten loten. Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen."

De burgemeester en wethouder wijzen erop dat in Rotterdam al van alles wordt gedaan om radicalisering op tijd op te merken en te voorkomen. Dat gebeurt via een netwerk van religieuze instellingen, scholen, buurtagenten en zorgverleners. Radicaliserende jongeren worden op het goede spoor gezet of geïsoleerd zodat ze anderen niet beïnvloeden.

"Haatpredikers zijn niet welkom", schrijven de twee. Maar ze kunnen niet altijd worden tegengehouden als ze bijvoorbeeld uit de Verenigde Staten komen. Ze hebben dan geen visum nodig. "We gaan wel te rade bij de uitnodigende partij. Waarom nodig je iemand uit die haatzaait?"

De vlek

Enkele maanden geleden kreeg ik een nieuwe kamergenoot op m’n werk. Een Chinese postdoc waarvan ik de naam niet goed kon verstaan en nog maanden verkeerd heb uitgesproken. Een vriendelijke vent, met één eigenaardigheid: hij kuchte. Non-stop. En niet een stevige, voldane kuch die oplucht, maar elke keer een serietje van ingehouden kuchjes en knorretjes waar je zelf jeuk van in je keel kreeg. Niets aan te doen: het was duidelijk dat hij er zelf niet echt bewust van was.

Destiny last-gen gratis te upgraden naar current-gen

Het is zo jammer, zijn de nieuwe consoles uit, zit je nog met je Xbox 360 of PlayStation 3. En maar een cross-gen game aankoop uitstellen, want je wilt immers de beste ervaring. Nu heeft Bungie hier een mooie oplossing voor. Je moet alleen wel de digitale versie bezitten.

Bungie heeft bekendgemaakt dat mensen die de digitale versie van Destiny hebben gekocht op de PlayStation 3 of Xbox 360, deze gratis kunnen upgraden naar de PlayStation 4- of Xbox One-versie. Upgraden van Xbox 360 naar PlayStation 4, of van de PlayStation 3 naar Xbox One zit er niet bij.

Je kan meer meenemen dan alleen de game in deze mooie regeling. De expansion pass, Digital Guardian Edition content, en progressie van je guardian gaan ook kosteloos over. Nog een leuk feitje is dat je Destiny kan blijven spelen op je oude console ondanks de upgrade.

De upgrade is tot 15 januari 2015 gratis, wat het bedrag gaat worden na deze datum is niet bekend. Characters kunnen altijd gratis worden overgezet naar een current-gen console, zowel bij de digitale als fysieke versie. Details van deze actie zijn hier te lezen.

Destiny komt 9 september uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Destiny

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.