CD: Wolf - Devil Seed

Sinds deze week ligt het nieuwe album van de Zweedse heavy metal-band Wolf in de schappen van de betere platenwinkels. Devil Seed is het zevende album van de band uit Örebro die in 1995 voor het eerst van zich liet horen. Dat werd ook wel weer tijd want het vorige album Legions of Bastards stamde dan ook alweer van drie jaar geleden.

Wolf - Devil Seed

Ook op Devil Seed liet de band, bestaande uit zanger en gitarist Niklas "Viper" Stålvind, gitarist Simon Johansson, bassist Anders "Tornado" Modd en drummer Richard "Raptor" Holmgren, zich weer behoorlijk inspireren door diverse grootheden uit de metalscene van de late zeventiger en vroege tachtiger jaren. Na het brute instrumentale intro 'Overture in C Shark' gaat de band dan ook meteen goed los in 'Shark Attack', waarbij we mede door de titel meteen aan de band Accept moeten denken.

'Skeleton Woman' is een heerlijk bombastisch nummer dat zo uit de tijd van de 'New Wave of British Heavy Metal' had kunnen stammen. Dat geldt even eens voor het daaropvolgende 'Surgeons of Lobotomy', dat trouwens ook wel wat doet denken aan het vroegere werk van Guns N' Roses. Ook bij 'My Demon' en 'I Am Pain' voegen de Zweden op gewiekste wijze bepaalde elementen uit het verleden samen waardoor een zeer authentiek geluid ontstaat. Vlijmscherpe gitaarriffs, groovende basloopjes, beukende drums en cleane zang die toch heftig klinkt. Wellicht zouden we het beter kunnen omschrijven als radiovriendelijke heavy metal, oftewel geschikt voor een wat breder publiek.

Na het heftig beukende 'Back From The Grave' is het tijd voor het meest opvallende nummer op dit album. Nu was ik als Dexter-fan zijnde al getriggerd door de titel 'The Dark Passenger', maar na het beluisteren van het nummer kunnen we concluderen dat Wolf minstens even hard toeslaat als de eerder genoemde seriemoordenaar. Het is in elk geval het meest progressieve nummer op dit overwegend sterke album van de Zweden. Bij 'River Everlost' komt vervolgens de geest van Ronnie James Dio nog even om het hoekje kijken bij een sterke staaltje groovemetal.

Met het bombastische 'Frozen' zijn we dan alweer toegekomen aan het voorlaatste nummer van Devil Seed. Dit zijn duidelijk mannen die zijn opgevoed met de klanken van bands zoals Iron Maiden, Mercyful Fate, Judas Priest en al die andere fijne artiesten van weleer. Dat is trouwens ook duidelijk terug te horen in 'Killing Floor', een nummer waarbij we door de aanwezigheid van een akoestische gitaar even behoorlijk op het verkeerde been worden gezet. Al met al kunnen we stellen dat liefhebbers van de hierboven genoemde bands deze fijne plaat zeker niet in hun collectie mogen laten ontbreken. Wolf heeft met Devil Seed een plaat afgeleverd die je bij elke luisterbeurt meer zal gaan waarderen.