NAVO-lidstaten stemmen in met flitsmacht

De leiders van de bij de NAVO aangesloten lidstaten hebben ingestemd met een flitsmacht die het Russische gevaar moet afwenden. Dat heeft secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen vrijdag op de NAVO-top in Wales gezegd.

De troepenmacht moet bestaan uit enkele duizenden militairen die binnen enkele dagen in een brandhaard kunnen worden ingezet. Daarbij moet gedacht worden aan zowel landtroepen als marine-eenheden. Nederland levert waarschijnlijk een compagnie van de luchtmobiele brigade, werd donderdag bekend. In Oost-Europa komen commando- en controlefaciliteiten. De flitsmacht moet de defensieve slagkracht van de NAVO versterken.

Landen in Oost-Europa vrezen de Russische agressie zoals die zich in Oost-Oekraïne tentoonspreidt. Een NAVO-flitsmacht moet eventuele schendingen van hun soevereiniteit en territoriale integriteit voorkomen of tenietdoen. Rasmussen benadrukte dat als één lidstaat aangevallen wordt, het hele bondgenootschap zal optreden.

De strijdende partijen in Oekraïne houden vrijdag in Minsk vredesgesprekken die moeten leiden tot een staakt-het-vuren. Afhankelijk van de uitkomst van het overleg besluit de Europese Unie of strengere sancties tegen Rusland moeten worden ingesteld.