Rebellen Oekraïne naderen Marioepol

De pro-Russische rebellen in Oekraïne hebben hun opmars richting Marioepol voortgezet. Ten noorden en oosten van de havenstad werden beschietingen gehoord, melden verslaggevers van AP.

Marioepol, woonplaats van zo'n half miljoen mensen, ligt aan de Zee van Azov, tussen Rusland en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. De stad is dus strategisch gelegen en daarom een vette prijs voor de rebellen. Met Marioepol in handen zouden zij makkelijker een landverbinding kunnen creëren tussen de Krim en Rusland.

De beschietingen vrijdag kwamen uit verschillende richtingen, wat erop lijkt te wijzen dat de rebellen de stad omsingelen. Mogelijk willen ze vooral de druk opvoeren op de regering in Kiev, zo vlak voor er vredesbesprekingen worden gehouden.

Vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa voeren later vrijdag overleg in Minsk. Doel van de gesprekken is een oplossing te vinden om het Oekraïense conflict te beëindigen. De president van Oekraïne en de leiders van de rebellen hebben aangegeven bereid te zijn tot een staakt-het-vuren.