Kabinet ziet niets in sportboycot Rusland

Het kabinet ziet niets in een sportboycot tegen Rusland. Dat heeft minister van Sport Edith Schippers (VVD) vrijdag gezegd in Den Haag. Maar als de Europese Unie anders besluit legt Nederland zich daarbij neer. In Europees verband wordt momenteel gesproken over maatregelen om Rusland uit te sluiten van internationale sportevenementen.

"Als kabinet hebben we het idee dat je juist met sport een verbinding zoekt, waar politiek buiten blijft", zei Schippers voorafgaand aan de ministerraad. "Maar we hechten er wel aan dat wij in Europa een lijn trekken ten aanzien van boycots, daar wordt nu over gesproken. We zullen argumenten aandragen waarom we een sportboycot geen goed idee vinden."

Schippers benadrukte echter dat 'eenheid in Europa' het allerbelangrijkste is. Als Brussel uiteindelijk anders zou besluiten heeft Nederland zich daar bij neer te leggen. "Sport zou moeten verbroederen door alle politieke regimes, door alle politieke spanningen heen. Maar eenheid in Europa is het belangrijkste."

Vanwege de Russische inmenging in het conflict in het oosten van Oekraïne werden eerder deze week nieuwe sanctievoorstellen gedaan in de Europese Unie. Een van de plannen is om Rusland te treffen met een sportboycot. Daarmee zouden ze bijvoorbeeld uitgesloten kunnen worden van deelname aan Europese voetbalcompetities. Over vier jaar organiseert het land het WK voetbal.