Opnieuw verboden op homohuwelijken VS geschrapt

Tegenstanders van het homohuwelijk in de Verenigde Staten hebben opnieuw twee nederlagen geleden. Een hof van beroep oordeelde donderdag unaniem dat verboden in de staten Wisconsin en Indiana indruisen tegen de Amerikaanse grondwet.

De drie rechters waren niet mild in hun oordeel en maakten gehakt van de argumenten van de advocaten die de verboden verdedigden, onder meer op basis van de traditie van huwelijken tussen mannen en vrouwen. Er zijn 'slechte tradities in de geschiedenis geweest zoals kannibalisme, voetinbinding en weduweverbranding', zeiden de rechters. "Traditie per se kan geen wettelijk argument voor discriminatie zijn, ongeacht hoe oud de traditie is."

De procureur-generaal van Wisconsin heeft aangegeven in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof. Waarschijnlijk zal het verbod daardoor hangende een oordeel van de hoogste rechters van kracht blijven.

Het homohuwelijk is nu toegestaan in negentien staten en in Washington D.C. De beweging voor gelijke rechten voor homostellen is sinds vorig jaar in een stroomversnelling terechtgekomen. Bijna alle rechters die zich over de kwestie bogen maakten korte metten met de verboden en de argumenten van de voorstanders ervan. Veel staten gingen echter in beroep. De kwestie zal pas echt worden beslist als het Hooggerechtshof zich er over uitspreekt.