Missen eurocommissariaat deert Dijsselbloem niet

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vindt het niet erg dat hij niet de nieuwe eurocommissaris namens Nederland wordt. "Helemaal niet", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

"Ik heb al een baan, een hele mooie baan. Sterker nog: ik heb er twee en doe die met veel plezier", luidde het antwoord van de Eurogroepvoorzitter. Het was de repliek die hij de afgelopen maanden elke keer gaf op speculaties over een vertrek naar Brussel. Deze week werd bekend dat niet Dijsselbloem, maar minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) Neelie Kroes (VVD) opvolgt als Nederlandse eurocommissaris.

Welke portefeuille Timmermans krijgt is nog onbekend. "Dat is nog in handen van hogere machten", zei Dijsselbloem daarover. Hij zei verder dat hij Timmermans gaat missen. Dat lieten meerdere bewindslieden weten bij aanvang van de ministerraad. Al klonk er hier en daar kritiek op het feit dat Nederland een man afvaardigt, en geen vrouw. "Je kunt niet alles hebben", zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) daarover.