Staat voor Europees Hof gedaagd om griffierechten

De Nederlandse staat is voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens gedaagd. De verhoging van de griffierechten zou de toegang tot de rechtbank onrechtmatig belemmeren, aldus Oscar Boeder van Agin Boeder Gerechtsdeurwaarders, dat de zaak aanhangig maakte. Dat meldt Het Financieele Dagblad vrijdag.

Een cliënt van Boeder, een schadereparatiebedrijf, had bij de rechtbank Noord-Holland een bedrag van een klant geëist. De kantonrechter verklaarde de zaak niet-ontvankelijk omdat het bedrijf slechts iets meer dan tweehonderd euro aan griffierechten had betaald. In Nederland moeten niet-natuurlijke rechtspersonen sinds 2011 zo'n vijfhonderd euro aan griffiekosten betalen.

Boeder zegt dat hij de zaak bewust heeft uitgelokt. Artikel 6 van het Europees Verdrag van Rechten van de Mens (EVRM), dat het recht op een eerlijk proces beschermt, geldt volgens hem voor alle rechtspersonen, dus ook voor een bv. "Het recht op een eerlijk proces kent slechts in beperkte gevallen een beperkingsclausule."

Het kabinet wil jaarlijks 240 miljoen euro besparen door het verhogen van de griffiekosten. Verliest de overheid de zaak bij het Europees Hof, dan kan dat een flinke tegenvaller opleveren. Dit voorjaar verscheen een rapport over de verhoging van de griffiekosten. Volgend jaar verschijnt een vervolgstudie.