FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 juli 2014

[upd] Zeurnegers piswoest op Van Hooijdonk

Pierre van Hooijdonk heeft zich laat afgelopen nacht de woede van enkele zeurnegers op de hals gehaald. De getinte oud-international waagde het om een flauw grapje te maken over een neger en zwarte Piet, geheel in het kader van de onzinnige anti-Pietenhype van enkele zelfgeilende zeurpieten.

Oud-asielzoeker George Arakel spreekt er schande van. Niet alleen eist hij het directe ontslag van Van Hooijdonk, maar "Daarnaast moet NOS hem scholing aanbieden over de geschiedenis en een anti-racisme cursus plus een cognitieve gedragstherapie van de GGZ. Pierre van Hooijdonk heeft hulp nodig. NOS moet ingrijpen. Met spoed." aldus deze malle zelfbenoemde 'voorbeeld-allochtoon'.

Op de Twitter regende het uiteraard vanzelfsprekend onverwachts geweldsdreigingen, omdat het vrije woord natuurlijk direct met geweld dient te worden neergemaaid.

Want dat is het land dat we met z'n allen willen worden, blijkbaar...

Update 23.20 uur.
Pierre zelf is vooral verbaasd om de ophef om het woordje piet.

[WBD] Zimonjic en Stosur winnen gemengd dubbelspel

Nenad Zimonjiç en Samantha Stosur hebben zondag het gemengd dubbelspel op Wimbledon gewonnen. Het Servisch-Australische duo was in de finale in twee sets te sterk voor Max Mirnyi uit Wit-Rusland en Chan Hao-ching uit Taiwan: 6-4 en 6-2.

Stosur won voor de derde keer een Grand Slam in het gemengd dubbelspel, Zimonjic voor de vijfde maal. Samen waren ze nog niet eerder succesvol.

Zimonjic vertelde dat hij met Stosur aan zijn zijde veel vertrouwen voelt. "Ik denk dat het niet uitmaakt wie er aan de andere kant van het net staan. Als we goed spelen, kunnen we van iedereen winnen."

Oranje traint zonder geblesseerde Vlaar

Het Nederlands elftal heeft zondag een training afgewerkt zonder Ron Vlaar. De verdediger van Aston Villa kreeg zaterdag in het duel tegen Costa Rica een tik op zijn knie en liet de oefensessie aan zich voorbijgaan. Het is nog onduidelijk hoe zwaar de blessure is en of zijn meespelen in de halve finale tegen Argentinië in het geding komt.

Ondertussen trainden Nigel de Jong en Leroy Fer apart van de groep. Vooral de verschijning van De Jong zorgde voor verbaasde gezichten. De middenvelder raakte precies een week geleden geblesseerd in de wedstrijd tegen Mexico, maar trainde nu alweer met de bal en onderging een intensieve training.

Fer is nog steeds herstellende van een blessure die hij opliep in het met 2-0 gewonnen groepsduel tegen Chili, toen hij verantwoordelijk was voor de eerste treffer van Oranje.

Voor de rest ondergingen de mannen van Louis van Gaal een relatief rustige training. De basisspelers beperkten zich tot wat rek- en strekoefeningen terwijl de reserves onder het toeziend oog van Van Gaal een uitgebreidere training afwerkten.

Het Nederlands elftal verlaat de thuisbasis in Rio de Janeiro maandag al om zich in São Paulo voor te bereiden op de halve finale tegen de Argentijnen. Deze wedstrijd wordt woensdag om 22.00 uur Nederlandse tijd gespeeld.

Gevierde Krul: "Trots op mijn bijdrage"

Tim Krul liet een dag na zijn geweldige optreden in de penaltyserie tegen Costa Rica weten trots te zijn dat hij een bijdrage heeft geleverd aan de zege van Oranje. "De bondscoach vertelde me vantevoren dat ik erin zou komen bij eventuele penaltys. Mooi dat hij mij voor mij koos en vertrouwen in mij had."

De 1,93 meter lange doelman van Newcastle United ontpopte zich met twee gestopte strafschoppen tot de held van het Nederlands elftal. "We zijn al zeven weken bezig met de voorbereiding, aan het trainen. Ik heb veel berichten gekregen na de winst van gisteren."

Nu is het oog op Argentinië gericht. "We gaan ons daar nu goed op voorbereiden, maar we gaan natuurlijk niet al onze geheimen prijsgeven. Maar we zullen alle penalty's bekijken en weten in welke hoek een speler gaat schieten. Daar gaan we deze dagen een plan voor opstellen."

Collega Jasper Cillessen was blij met de heldenrol van Krul, ondanks dat hij in eerste instantie niet blij was met de wissel. "Ik had niet zo moeten reageren", zei hij over het wegschoppen van een waterzak. "Maar ik heb mijn excuses gemaakt en we moeten het ook niet groter maken dan het is. Ik zette de knop snel om en de sprint die ik na de laatste strafschop trok om Tim te feliciteren was de snelste uit mijn leven."

De keeper van Ajax wilde met betrekking tot Argentinië niet praten over een mogelijke wraak voor de verloren finale van 1978. "Dat zou zo zijn als we in de finale stonden, maar dit is een halve finale. Het gaat erom dat we winnen en in die finale komen."

Het ontbreken van Ángel di María bij de Argentijnen maakt voor de voorbereiding op het duel niet uit, vindt Cillessen. "Natuurlijk is het een hele goede speler, maar het gaat niet om één voetballer. Het gaat om het hele team. Daar gaan we de komende dagen goed naar kijken en zien hoe we het beste tegen Argentinië kunnen spelen."

Wellicht hotelboten nodig voor asielzoekers

Als de huidige instroom van asielzoekers aanhoudt, dan is het onvermijdelijk dat mensen over een aantal weken of maanden in hotelboten worden geplaatst. Als die optie is uitgeput worden mogelijk tentenpaviljoens ingezet. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zondagavond in Nieuwsuur.

Het aantal asielzoekers dat naar Europa komt steeg vorig jaar met dertig procent naar 435 duizend, van 352 duizend in 2012. Ruim 135 duizend vluchtelingen kregen vorig jaar asiel in een van de 28 EU-landen, twintigduizend meer dan in 2012. De grootste groep kwam uit Syrië, gevolgd door Afghanistan en Somalië. Nederland staat qua opname van asielzoekers op de zesde plaats.

Teeven sloeg zes weken geleden alarm, vooral over de toestroom van Eritreeërs. Toen vroegen per week duizend mensen uit Eritrea asiel aan in Nederland. Inmiddels zijn die aantallen gedaald, maar de instroom is volgens hem nog steeds 'fors'. Afgelopen week vroegen 675 Eritreeërs asiel aan en de week daarvoor 535.

Om asielzoekers op te vangen zijn de afgelopen tijd oude kazernes en voormalige gevangenissen geopend. Als de uitstroom uit de asielzoekerscentra naar woningen stagneert, dan dreigt 'ophoping', zei Teeven. "Er staat enorme druk op, we moeten twee asielzoekerscentra per week openen als het niet snel genoeg gaat."

"We hebben gemeenten gevraagd meer en sneller woningen te leveren, maar gaat niet snel genoeg", aldus de staatssecretaris. Volgens hem zijn veel gemeenten bereid een locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te faciliteren, maar in sommige gevallen is sprake van weerstand en gebrek aan draagvlak.

Nederland heeft de afgelopen tijd 28 mensen in zeventien zaken aangehouden voor mensensmokkel, zei Teeven over een van de oorzaken achter de stijging. "Dat zijn mensen aan het einde van de schakel in Nederland, maar de daders vormen criminele samenwerkingsverbanden in Noord-Afrika en Italië."

Dinsdag en woensdag komen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bijeen om de migratieproblemen te bespreken, onder voorzitterschap van Italië. "We gaan betere afspraken maken over grensbewaking", blikte Teeven vooruit. "Dat wil Italië ook, maar wel met een bijdrage van andere lidstaten."

Volgens de bewindsman is Italië ook bereid asielzoekers weer te gaan registreren. "Dat gaan ze wel doen. Daar gaan we het ook over hebben in Milaan. Wij zijn bereid bijstand te geven aan bewaking en aan verificatie en registratie."

Teeven herhaalde dat wat hem betreft opvang in de regio het best is. "We kunnen ze het best terugzetten op de kust van Noord-Afrika en opvangen in de regio, maar dat is onder meer lastig vanwege de instabiliteit in Libië." Teeven pleit voor meer bewaking in de Middellandse Zee en betere afspraken met de gezamenlijke Afrikaanse en Arabische landen. "De oplossing is niet al die mensen naar Europa te laten komen. Daar is geen draagvlak voor."

Oranje moet hotel uit voor FIFA-sponsors

Het Nederlands Elftal verblijft al een maand in het Caeser Park Ipanema in Rio de Janeiro, maar zal dit hotel nu moeten verlaten. De FIFA heeft het hotel voor de laatste week van het WK gereserveerd om er zijn hoogwaardigheidsbekleders en sponsors in onder te brengen.

KNVB-directeur Bert van Oostveen betreurt het dat Oranje het hotel niet tot het eind van het toernooi kon reserveren: "Ik denk dat het niet in het belang van het voetbal is dat sporters moeten wijken", zo zei hij. "We moesten wel toestemmen. Als we een hotel tot aan het einde van het toernooi bij de FIFA wilden reserveren, dan moesten we geloof ik ergens 900 meter hoog in de bergen gaan zitten"

Morgen vertrekt de ploeg van Louis van Gaal naar São Paulo, waar het woensdag de halve finale speelt tegen Argentinië. Afhankelijk van het resultaat van die wedstrijd wordt bepaald waar Oranje daarna zal verblijven. "De finale is namelijk in Rio de Janeiro, de strijd om de derde en vierde plaats in Brasilia. Het is gewoon jammer dat het zo moet. De spelers zijn gewend aan het hotel. En dan moeten ze misschien voor de belangrijkste wedstrijd van hun loopbaan uitwijken. Vier jaar geleden in Zuid-Afrika was het niet anders." aldus Van Oostveen.

Broersen winnares zevenkamp Torun

Nadine Broersen heeft in het Poolse Torun de zevenkamp in de Europa Cup voor landenteams gewonnen. De Nederlandse atlete verbeterde haar persoonlijk record tot 6.539 punten en kwam hiermee zes punten tekort om Dafne Schippers het Nederlands record af te nemen.

De omstandigheden in Polen waren verre van goed, maar de 24-jarige Broersen liet zich hier niet uit het veld slaan. De Nederlandse leidde al naar dag 1 en won vandaag het verspringen met 6,31 meter en het speerwerpen met 51,96 meter. Op de afsluitende 800 meter werd ze vijfde in 2.12,94 minuten.

De Française Antoinette Nana Djimou werd tweede met 6.212 punten, voor de Wit-Russische Jana Maksimava met 6.173 punten. Myrte Goor (13e), Maureen Rots (19de) en Sophie Klumper (22e) scoorden op enkele onderdelen wel persoonlijke records, maar bleven ver verwijderd van de prijzen.

Nationale BMX-titels voor Van Gorkom en Van Benthem

Jelle van Gorkom en Merle van Benthem zijn zondag in Haaksbergen Nederlands kampioen op de BMX geworden. Van Gorkom was bij de heren werden Twan van Gendt en Jos Harmsen respectievelijk tweede en derde. 

Bij de vrouwen ging de strijd om de nationale titel tussen Van Benthem en Laura Smulders. De laatste genoemde won twee jaar geleden tijdens de Olympische Spelen een bronzen medaille. Het rood-wit-blauwe shirt ging echter naar Van Benthem. Laura Smulders werd tweede. Haar zusje Merel pakte het brons. 

Zaterdag werden de nationale tijdrittitels al verdeeld.Van Gorkom was toen ook de sterkste. Bij de dames won Laura Smulders. De BMX-selectie reist deze week af naar het Deense Roskilde voor het Europees kampioenschap. De wereldkampioenschappen zijn later deze maand in Ahoy in Rotterdam (23-27 juli).

Geen leeg mobieltje op vlucht VS

Reizigers die binnenkort naar de Verenigde Staten vliegen moeten er rekening mee houden dat al hun elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, gecontroleerd kunnen worden. Passagiers moeten al hun apparaten aan kunnen zetten en het is niet langer toegestaan om apparaten waarvan de batterij leeg is mee te nemen aan boord.

Dat staat op de website van de Amerikaanse dienst voor transportveiligheid (TSA). De maatregel geldt voor alle luchthavens waar rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken.

De Franse luchtvaartautoriteiten maakten vrijdag al bekend op verzoek van de VS strengere veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. De maatregelen gelden in ieder geval voor deze zomer. Dat kan leiden tot vertragingen. Welke stappen precies worden genomen, wilde de dienst uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

In Nederland liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding donderdag nog weten 'in gesprek te zijn' met de VS over het opschroeven van de beveiliging op Schiphol. "Aan de hand van die gesprekken, bepalen we of op Schiphol extra maatregelen moeten worden genomen", aldus de woordvoerder. Groot-Brittannië heeft eveneens maatregelen genomen.

De Amerikanen maken zich grote zorgen dat terreurorganisatie Al-Qaida probeert een nieuw soort bom te ontwikkelen die niet kan worden gedetecteerd.

Verdachte bekent moord op Palestijnse tiener

Een van de zes verdachten die zondag in Israël werden opgepakt voor de ontvoering en moord op de Palestijnse tiener Mohammed Abu Khudeir, heeft bekend. Dat schrijft de Israëlische krant The Jerusalem Post. Hij zou zijn medeverdachten hebben beschuldigd van de brute moord.

De verdachten die werden aangehouden, zouden Joodse extremisten zijn die Khudeir hebben omgebracht vanwege zijn nationaliteit. Alle verdachten, van wie de identiteit verder onbekend is, blijven voorlopig nog vastzitten, oordeelde een rechtbank zondag nadat ze waren verhoord. Ze mogen geen advocaat inschakelen.

De 16-jarige Khudeir werd woensdag dood gevonden in een bos bij Jeruzalem. Hij is waarschijnlijk levend verbrand. De Palestijnen denken dat de moord een vergelding is voor de moord op de drie Israëlische tieners.

Verdachte bekent moord op Palestijnse tiener
Verdachte bekent moord op Palestijnse tiener (Foto: ANP)

Badr Hari gaat er even tussenuit

Kickbokser Badr Hari gaat er "voor onbepaalde tijd tussenuit". Hij schrijft dat op Facebook. "In aanloop naar de zomer, heb ik het nodige voor m'n kiezen gehad. En dan heb ik het niet over de liefde, sport of wat dan ook. Puur in de privé-sfeer (familie)", schrijft hij.

"Ik heb nagedacht en ben tot mijn beslissing gekomen dat het beter is voor mij om er voor een onbepaalde tijd er tussenuit te gaan. Ik wil hier geen tijd aan binden want ik wil mezelf in deze ingebouwde periode terugvinden en alles op een rijtje zetten. Ik hoop nadat ik mezelf terug heb gevonden, goed in m'n vel zit, zodat ik de mensen weer kan laten genieten van onze sport. Ik wil iedereen nogmaals hartelijk bedanken voor alle steun en berichtjes die ik allemaal heb mogen ontvangen."

Badr Hari werd in februari schuldig bevonden aan een reeks mishandelingen in het uitgaansleven en een verkeersmisdrijf (een aanrijding met een voetgangster). Onder meer het belangrijkste feit in de zaak, de ernstige mishandeling van zakenman Koen Everink tijdens het dancefestijn Sensation, is door de rechtbank bewezen verklaard. Hari ging tegen dit vonnis in hoger beroep.

Badr Hari heeft een tijdlang een relatie gehad met Estelle Cruijff.

Westerhof verliest finale futuretoernooi in Middelburg

Boy Westerhof heeft niet de finale weten te winnen van het futuretoernooi in Middelburg. De nummer één van de plaatsingslijst ging in de finale van het toernooi in drie sets ten onder tegen Thiago Monteiro. Het werd 6-4, 6-7(2) en 7-5.

De 28-jarige Westerhof staat momenteel op plaats 242 van de wereldranglijst. Hij won eerder dit jaar het futuretoernooi van Amstelveen. Het is hem nooit gelukt om de top 200 van de wereld te halen. De twintigjarige Monteiro is de nummer 368 van de wereld. 

Westerhof komt volgende week op een hoger niveau in actie. Hij zal meedoen aan het challengertoernooi van Scheveningen. Hij zal dinsdag in actie komen tegen landgenoot Jesse Huta Galung.

Oudste WK-speler ooit beŽindigt carriŤre

Faryd Mondragón zet een punt achter zijn voetballoopbaan. Dat maakte de 43-jarige Colombiaan in een videoboodschap bekend. Mondragón werd anderhalve week geleden de oudste speler op een WK ooit toen hem een korte invalbeurt tegen Japan werd gegund.

Mondragón was toen 43 jaar en drie dagen oud. Het oude record stond op naam van Roger Milla. De spits uit Kameroen was al ruim 42 jaar toen hij nog speelde op het WK van 1994 in de Verenigde Staten.

"Dit was mijn laatste etappe als speler. Ik ga met voetbalpensioen", stelde Mondragón, die actief was op de WK's van 1994 en 1998. De 56-voudig international speelde in zijn 24 jaar lange carrière onder meer voor Galatasaray, Metz en Real Zaragoza.

Nog een jaar MX2 voor wereldkampioen Herlings

Motorcrosser Jeffrey Herlings wacht nog een jaar met de overstap naar de koningsklasse MXGP. De Brabander heeft besloten ook in 2015 uit te komen in de MX2. De fabrieksrijder van KTM meent dat nog een WK-cyclus in de lichte klasse hem rijper en beter zal maken.

"Ik ben pas negentien, dat vergeten de mensen snel. Ik ben nog jong genoeg en heb alle tijd om me voor te bereiden op de strijd met de grote jongens in de MXGP", zegt hij.

Vooralsnog stevent hij rechtstreeks af op zijn derde wereldtitel op rij in de MX2. De Elsendorper won zondag met inmiddels vertrouwde overmacht de Grote Prijs van Zweden. Het was zijn elfde zege van dit seizoen. Hij was op het circuit van Uddevalla in beide manches de sterkste. De Fransman Jordi Tixier werd tweede en de Sloveen Tim Gajser derde.

Hogenkamp verliest finale ITF-Versmold

Het is Richel Hogenkamp niet gelukt het met ITF-toernooi van Versmold (50.000$) te winnen. Op het Duitse gravel ging de Doetinchemse in de finale in drie sets onderuit tegen Kateryna Kozlova. Het werd 6-4, 6-7(3) en 6-1.

De 22-jarige Doetinchemse had vooral moeite om haar eigen servicebeurten binnen te halen. Ze werd maar liefst tien keer gebroken door Kozlova. De Oekraïense had slechts dertien breakkansen nodig om al die opslagbeurten van Hogenkamp te pakken.

Desondanks hield Hogenkamp zich in de wedstrijd door een sterke tiebreak te spelen in de tweede set. Kozlova raakte daar echter niet van in de war en won het beslissende bedrijf gemakkelijk. Voor Hogenkamp is het al de tweede nederlaag in een finale in een maand tijd. Half juni moest ze in Essen, eveneens in Duitsland, in een $25.000 dollar ITF-toernooi haar meerdere erkennen in de Luxemburgse Mandy Minella.

Kinderserie Mighty No. 9 aangekondigd

Er komt een kinderserie gebaseerd op de game Mighty No. 9. Het wordt een animatieserie met veel actie en humor, gericht op kinderen van 6 tot 11 jaar. De serie volgt BECK, een kleine robot die hoort bij de sterkste robotgladiatoren ter wereld: de MIGHTY NUMBERS.

Mighty No. 9: The Animated Series speelt zich af in het jaar 2099, waar de mensheid afhankelijk is geworden van robots. Deze robots verrichten niet alleen meer zwaar werk, maar zorgen nu ook voor entertainment. De robots worden gedwongen om te vechten in het razend populaire Battle Coliseum.

BECK is half robot, half mens en beschikt over een mensenhart. Hierdoor is hij de enige MIGHTY die emoties zoals angst kan voelen. Zijn kracht is dat hij kan transformeren in elke andere robot. Wanneer de duistere Dr. Blackwell een virus verspreid onder alle robots, keren deze robots zich tegen de mensheid en komen ze in opstand. BECK is de enige robot die in staat is om terug te vechten en moet de wereld zien te redden met zijn vrienden.

De serie wordt geproduceerd door Digital Frontiers. In het tweede kwartaal van 2016 moeten de eerste 22 afleveringen wereldwijd uitkomen.

[Tour] Mollema tevreden na eerste test

Bauke Mollema kijkt tevreden terug op de eerste lastige dag van de Tour de France. In Sheffield eindigde hij vandaag als achtste.

"Het was niet lastig genoeg om echt verschillen in het klassement te maken. Dit soort finales liggen me goed, dus het kostte niet heel veel moeite om mee te zitten", aldus Mollema. De zege ging vandaag naar de Italiaan Vincenzo Nibali. "Nibali rijdt mooi weg en op dat gedeelte was het net iets minder zwaar, dat ligt mij minder. Voor het klassement speelt dit geen rol. Behalve een paar mannen die misschien een beetje tijd verliezen, is er weinig gebeurd."

Mighty No. 9 krijgt tweede crowdfunding-campagne

Na een eerdere Kickstarter-campagne voor Mighty No. 9, waarmee bijna vier miljoen dollar werd opgehaald, houdt Comcept nu een tweede crowdfunding-campagne. Deze campagne is alleen bedoeld voor extra content zoals Engelse dialogen. Wat de overige doelen worden is nog niet bekend.

Mighty No. 9 is nu ook te pre-orderen voor 23 dollar. Je kunt de game bestellen voor pc, Nintendo 3DS, Wii U, PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Voor 50 dollar krijg je de Digital Reward-editie met een soundtrack, retro handleiding en art book. Voor 80 dollar krijg je daarbovenop ook nog Steam Early Access en een DRM-vrije versie van de game.

Zeurende Cannavaro noemt keeperswissel respectloos

Louis van Gaal kwam ook tegen Costa Rica met een gouden wissel, maar Fabio Cannavaro is niet onder de indruk van de ingreep van de Oranje-bondscoach. "Iedereen behandelt Van Gaal als een legende of een tovenaar, maar om eerlijk te zijn houd ik er niet zo van. Het is respectloos richting de keeper", zegt de Italiaan tegen Globo Esporte.

Van Gaal wisselde in de kwartfinale tegen Costa Rica in de slotfase van de verlenging zijn keeper. Jasper Cillessen werd vervangen door Tim Krul, die vervolgens twee strafschoppen keerde. Kort daarvoor had Cillessen het Nederlands elftal op de been gehouden met een belangrijke redding.

Cannavaro vraagt zich af wat de wissel met Cillessen doet. "Wie gaat in de volgende wedstrijd de keeper zijn? Stel je voor dat je het doel in moet en dat je realiseert dat je niet honderd procent vertrouwen hebt van je coach."

Het lijkt echter zeker dat de Ajax-doelman woensdag tegen Argentinië gewoon het Oranje-doel verdedigt. Van Gaal liet na de thriller tegen Costa Rica al doorschemeren dat Cillessen zijn eerste keus blijft, waardoor duidelijk is dat Cannavaro spreekt zonder het hele verhaal te kennen.

Breitner haalt uit naar 'luie' ÷zil

Als het aan Paul Breitner ligt, komt Mesut Özil dinsdag niet in actie in de halve finale van Duitsland tegen Brazilië. De Duitse legende vindt dat de middenvelder van Arsenal ver beneden zijn normale niveau presteert.

"Als Joachim Löw lef heeft, zegt hij: "Ik ga niet meer met tien man spelen", en gooit hij Özil eruit", sprak Breitner volgens TZ. "Dat zou een volgende stap zijn op weg naar de wereldtitel."

"Het zou bovendien goed zijn voor het team. Negen spelers doen zichzelf pijn en Özil wandelt maar wat rond", aldus de oud-international. "Zoiets doe je niet op een WK."

Breitner gaf ook zijn mening over de nieuwe opstelling die Löw maakte voor de kwartfinale tegen Frankrijk. Philipp Lahm stond weer rechtsback, terwijl Jerome Boateng in het centrum van de defensie Per Mertesacker verving. "Löw zag wat iedereen heeft gezien, namelijk dat het zo niet langer kon met de verdediging."

Duitsland kende in verdedigend opzicht vooral in de achtste finales tegen Algerije veel problemen. "We hadden een oplossing nodig en Philipp is niet alleen wereldklasse op het middenveld, maar ook in de defensie. Löw heeft zijn fout hersteld."

Ronaldo: "BraziliŽ ook zonder Neymar favoriet"

Brazilië mist sterspeler Neymar en captain Thiago Silva in de halve finale tegen Duitsland. Voormalig wereldkampioen Ronaldo ziet het gastland toch als favoriet.

Ronaldo schoot Brazilië in 2002 naar de wereldtitel door in de finale tegen Duitsland twee keer te scoren. De voormalig topspits denkt dat de Goddelijke Kanaries opnieuw aan het langste eind gaan trekken tegen Die Mannschaft. Ronaldo waarschuwt de Duitsers dat Brazilië niet onderschat moet worden.

"Als de Duitsers denken dat ze een verzwakt en hopeloos elftal treffen, omdat ze Neymar missen, dan maken ze een grote fout. Je moet het Braziliaanse team nooit onderschatten. Wie er ook ontbreekt", zei Ronaldo tegen diverse media. "Brazilië heeft nooit uit één speler bestaan. Dat geldt ook voor deze groep."

"Pelé raakte ook geblesseerd in 1962 en werd vervangen. Brazilië won alsnog de wereldbeker. We verwachten dat de vervanger van Neymar zijn uiterste best gaat doen. Brazilië heeft een sterke selectie en zal dat laten zien. Ook al ontbreekt onze sterspeler Neymar, voor mij blijft Brazilië de grote titelfavoriet."

De oud-PSV'er heeft geen goed woord over voor de Colombiaan Juan Camilo Zúñiga, die Neymar een knietje in zijn rug gaf tijdens de kwartfinale. Ronaldo verwacht een straf voor de verdediger. "Het was een laffe daad. We zijn allemaal verdrietig en teleurgesteld omdat we onze beste speler missen."

Voormalig wonderkind Adu op proef bij AZ

AZ heeft vanaf maandag het voormalige wonderkind Freddy Adu op proef. Dat meldt de Alkmaarse club zondag. De 25-jarige Amerikaan is clubloos na zijn vertrek bij het Braziliaanse Bahia. De linkspoot werd na zijn debuut op 14-jarige leeftijd in de MLS een grote toekomst toegedicht, maar kon zijn belofte niet inlossen.

Adu stond de laatste jaren onder contract bij Real Salt Lake, Benfica, AS Monaco, Belenenses, Aris, Rizespor en Philadelphia Union. De zeventienvoudig international speelde nog samen met Earnest Stewart, de huidige technisch directeur van AZ.

[WBD] Tweede titel Djokovic na thriller tegen Federer

Novak Djokovic heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan Wimbledon gewonnen. De als eerste geplaatste Servische tennisser versloeg de Zwitser Roger Federer in vijf sets, 6-7 (7), 6-4, 7-6 (4,) 5-7 en 6-4. Djokovic kreeg in de vierde set al een wedstrijdpunt, maar benutte dat niet. In de vijfde set maakte hij het alsnog af.

Djokovic won het grandslamtoernooi op gras eerder in 2011. Vorig jaar verloor hij in de finale van de Brit Andy Murray. De Serviër bracht zijn aantal grandslamzeges op zeven. Hij was vier keer succesvol bij de Australian Open en eenmaal bij de US Open.

Met zijn triomf hield Djokovic Federer van zijn achtste zege op Wimbledon af.

Verstappen: "Supermooi om na mijn vader zelf te winnen"

Max Verstappen won zondag de Zandvoort Masters of Formula 3 en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader. Jos won de prestigieuze race in 1993, wat het begin was van zijn loopbaan in de Formule 1.

'Supermooi' was het meest gebruikte woord door de pas zestienjarige Verstappen. "Het is supermooi om hier 21 jaar na mijn vader zelf te winnen. Ik zat heel erg goed in de race en het is echt een supermooi gevoel om het voor eigen publiek voor elkaar te kunnen krijgen", aldus Verstappen, die in het EK Formule 3 dit jaar grote indruk maakt in zijn debuutjaar in de autosport.

"Ik had een goede start, maar deed wel wat voorzichtig. Doordat ik voor een ander team moest rijden dan normaal had ik nog weinig ervaring met deze auto, en dus begon ik zonder veel risico." Omdat de regels voor het EK dit jaar anders zijn kon hij niet voor Van Amersfoort Racing starten, zijn vaste team. In plaats daarvan kwam hij in Zandvoort uit voor het Duitse Motopark. "Ik wilde een klein gaatje opbouwen en banden sparen in het begin, om in de laatste rondjes nog even te knallen. Dat is wel gelukt denk ik zo", sprak Verstappen voor de camera van RTL.

Oudere volgers van de autosport kunnen zich wellicht 1993 nog herinneren, toen vader Jos de race won en met een Nederlandse vlag in zijn hand de ereronde reed. Datzelfde deed Tom Coronel toen hij in 1997 de race op zijn naam schreef. Max stopte tijdens zijn ereronde om ook een vlag in ontvangst te nemen. "Dat was afgesproken werk ja. Ik heb hier al een tijd van gedroomd, maar natuurlijk vooral sinds ik dit jaar Formule 3 ben gaan rijden."

Badr Hari last vechtpauze in voor onbepaalde tijd

Badr Hari is voorlopig niet meer in de ring te vinden. De 29-jarige kickbokser last een pauze in voor onbepaalde tijd. Een maand geleden sloeg hij zijn Australische tegenstander in de finale van het Global Fighting Championship in Dubai in twee minuten knock-out.

"In aanloop naar de zomer heb ik het nodige voor m'n kiezen gehad", schrijft Hari zondag op Facebook. "En dan heb ik het niet over de liefde, sport of wat dan ook. Puur in de privésfeer (familie)." Wat er precies is gebeurd, is onduidelijk.

"Ik heb nagedacht en ben tot mijn beslissing gekomen dat het beter is voor mij om er voor een onbepaalde tijd er tussenuit te gaan" vervolgt de vechtsporter. "Ik wil hier geen tijd aan binden want ik wil mezelf in deze ingebouwde periode terugvinden en alles op een rijtje zetten. Ik hoop nadat ik mezelf terug heb gevonden, goed in m'n vel zit, zodat ik de mensen weer kan laten genieten van onze sport."

Hari werd in februari veroordeeld tot een jaar cel voor de mishandeling van zakenman Koen Everink op dancefeest Sensation en een reeks andere geweldsincidenten in het Amsterdamse uitgaansleven. De rechtbank legde hem ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Het OM had vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Zowel het OM als Hari is in hoger beroep gegaan. Dat dient vermoedelijk dit jaar nog.

50Plus zoekt PvdA-senatoren voor stem tegen zorgwet

50Plus verzet zich hevig tegen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), waar de Eerste Kamer komende week over stemt. De partij pleit in navolging van de FNV voor uitstel van minimaal een jaar en zoekt hiervoor steun bij senatoren van de PvdA. 50Plus-senator Jan Nagel denkt dat de wet 'zeer grote groepen onschuldige mensen onherstelbaar' zal raken en voorziet een 'tragische afloop'.

Gemeenten worden vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor een deel van de langdurige zorg, maar die overheveling verloopt volgens 50Plus 'zeer onzorgvuldig'. Onder ouderen bestaat veel onrust over de sluiting van verzorgingstehuizen en de 'afbraak' van de thuiszorg. Nagel vindt het het streven naar langer zelfstandig wonen op zich een goede zaak, 'maar dat dient goed voorbereid te worden'.

"Het is een onderwerp dat er zo inhakt", zegt Nagel zondag. "Ik daag de PvdA uit om het pleidooi van de FNV steunen. Ik zal vragen om een hoofdelijke stemming." De coalitiepartijen PvdA en VVD hebben zich eerder verzekerd van de steun van D66, ChristenUnie en SGP en hebben daarmee een meerderheid in de Eerste Kamer van 38 tegen 37.

De kwaliteit van de zorg is in het geding, zei FNV-voorzitter Ton Heerts dit weekend in De Telegraaf. "Er staan meer dan honderdduizend banen op de tocht. Zorg is nu nog een recht, straks wordt het een aalmoes van een wethouder."

Nagel doet hier nog een schepje bovenop. "Het wetsvoorstel is primair niet ingegeven door de wens naar een verbeterde zorg maar door de bezuinigingsdrift die het uit een kruising van de politici Rutte en Samson voortgekomen hobbelpaardje onder de bezielende zweepslag van opperstalspreekmeester Pechtold blind doet doordraven", staat in de tekst die hij maandagavond uitspreekt in de Eerste Kamer.

De PvdA en de FNV zijn de afgelopen jaren van elkaar vervreemd, zegt Nagel, die van 1977 tot 1983 in de Eerste Kamer zat voor de PvdA. Toch doet hij een dringend beroep op de sociaaldemocraten om het pleidooi van de 'vroeger bevriende vakbeweging' serieus te nemen.

Nagel kondigt een motie aan waarin wordt gepleit voor uitstel van de Wmo en vraagt de PvdA die te steunen. "Dit wetsvoorstel is een grote, oneerlijke ingreep. Tienduizenden zorgmedewerkers die hun baan zullen verliezen. Ouderen die hun plek kwijt raken in hun verzorgingstehuis. Gehandicapten en anderen die zorg nodig hebben en dat niet meer zullen krijgen. De onvermijdelijke chaos die er in vele gemeenten zal ontstaan. Voor mensen bij wie het hart nog steeds links tikt, moet het toch onmogelijk zijn hier voor te stemmen."

Één PvdA-stem kan genoeg zijn om het wetsvoorstel uit te stellen. "Ik hoop op een Duijvestein", zegt Nagel, verwijzend naar de PvdA-senator die eind vorig dreigde tegen het woonakkoord te stemmen. Het Eerste Kamerlid stemde er uiteindelijk overigens mee in.

Bertens en De Vroome verder in Boekarest

Kiki Bertens en Indy de Vroome zijn nog één overwinning verwijderd van deelname aan het WTA-toernooi in Boekarest. Beide Nederlandse tennissters drongen zondag door tot de derde en laatste kwalificatieronde.

De als eerste geplaatste Bertens versloeg de Chileense Daniela Seguel met 6-3 en 7-5 en stuit nu op Yulia Putintseva uit Kazachstan. De Vroome (8) rekende simpel af met de Noorse Ulrikke Eikeri: 6-2 en 6-1. De Brabantse treft met Sesil Karatancheva(3) eveneens een Kazachse.

Volleyballers naar tussenronde World League in Sydney

De Nederlandse volleyballers hebben zich geplaatst voor de tussenronde van de World League volgende week in Sydney. De equipe van bondscoach Edwin Benne was zondag in Rotterdam te sterk voor Tsjechië met 3-0: 25-20, 25-16, 25-21. Nederland verzekerde zich daarmee van de eerste plaats in groep E.

Bij de 'Final Four' van divisie twee treft Oranje gastland Australië in de halve finale. De andere halve eindstrijd gaat tussen België en Frankrijk. Als Nederland de tussenronde wint wacht een eindronde in Florence met gastheer Italië en de twee beste landen van de eerste divisie als tegenstanders.

Stuivenberg volgt Van Gaal naar Manchester United

Albert Stuivenberg gaat als assistent van Louis van Gaal aan de slag bij Manchester United. Stuivenberg begint per direct bij de Engelse club en stopt daardoor als coach van Jong Oranje. De KNVB heeft Adrie Koster aangesteld als zijn vervanger, meldt de voetbalbond zondag.

Stuivenberg stond sinds vorig jaar aan het roer bij Jong Oranje. Eerder werd hij met Oranje onder zeventien Europees kampioen in 2011 en 2012.

[Tour] Ten Dam begint zich beter te voelen

Laurens ten Dam is aan de betere hand in de Tour de France. De klimmer van Belkin moest zondag in de tweede etappe zestien seconden tijdverlies toestaan, maar was desondanks niet ontevreden. "Ik voel me een stuk beter dan gisteren, toen ik de antibiotica nog in mijn lijf had."

"Ik kon gewoon niet harder", vervolgde Ten Dam tegen de NOS. Hij arriveerde een aantal dagen terug nog grieperig op Brits grondgebied. "Ik voel me nu normaal, niet super, maar heb niet meer het idee dat ik ziek aan het worden ben."

Argentijnse pers vreest Oranje

De kranten in Argentinië verwachten dat de halve finale tegen Oranje, 'dat altijd terugkomt', lastig wordt. Op sociale media vragen Argentijnen zich bovendien af voor wie koningin Máxima woensdag eigenlijk is.

Argentijnse media zijn extatisch nu de Zuid-Amerikanen voor het eerst in 24 jaar de halve finale hebben bereikt. De krant La Rázon schrijft dat Nederland het volgende 'obstakel' is op weg naar de 'droomfinale' tegen Brazilië.

Nederland heeft een historisch voordeel omdat Argentinië van de acht ontmoetingen maar eenmaal wist te winnen, stelt de nieuwssite Infobae vast. Maar Clarín herinnert de lezers ook aan de zege van Argentinië op Oranje tijdens de WK-finale in 1978.

Over het algemeen heerst er bewondering voor de winst die Nederland zaterdag op Costa Rica boekte na strafschoppen. De krant Clarín stelt dat Oranje lang geen antwoord had op het spel van de Midden-Amerikanen. Maar uiteindelijk 'verraste de wissel van Van Gaal de wereld', schrijft de krant.

Vettel: "Strategie niet goed"

Regerend wereldkampioen Formule 1 Sebastian Vettel werd vijfde in de Grand Prix van Groot-Brittannië. Volgens de Duitser zat er meer in, maar zat de gekozen strategie de Red Bull-coureur in de weg. Teamgenoot Daniel Ricciardo eindigde als derde.

Vettel ging na tien ronden als eerste van de toppers naar binnen voor nieuwe banden en deze strategie leek hem geen windeieren te leggen. De Duitser kwam zo op de tweede plaats te liggen, maar moest als enige van de toppers nogmaals een stop maken. Hij kwam als vijfde de baan op, maar werd verschalkt door Alonso. Hierna vochten de twee wereldkampioenen een rondenlang duel uit tot Vettel vijf ronden voor het einde het pleit in zijn voordeel beslechtte en weg kon rijden bij Alonso.

Vettel sprak hierover met de BBC. "Van Fernando Alonso weet je dat hij niet eenvoudig te passeren is. Ik denk echter dat niet elke actie van Fernando even netjes was. Ik probeerde hem aan het einde van Wellington Straight buitenom te passeren. Ik ging hem voorbij, zij het nipt, maar dat betekent dat ik vanaf dat moment mag bepalen hoe we die bocht doorkomen en hij dat hij zich aan moet passen. Dat deed hij niet en dus moest ik ontwijkende acties ondernemen."

Beide coureurs beklaagden zich veelvuldig over elkaar op de boordradio omdat ze niet altijd de limieten van de baan respecteerden of andere trucs uithaalden. "Ik kreeg wel mee dat Fernando flink aan het klagen was, dus deed ik maar hetzelfde. Ik heb eigenlijk geen idee wie van ons daar het meeste in uitblonk, maar dat maakt ook niet uit. Ik kwam er voorbij en dat was dat. Ik ben overigens wel benieuwd naar de spiegels van de Ferrari. Blijkbaar is het zicht naar achteren extreem goed vanuit de Ferrari-cockpit." Na afloop bekroop Vettel het gevoel dat er meer in had gezeten. "Ik denk dat onze strategie niet goed was. Volgens mij had ik op het podium kunnen finishen."

BraziliŽ vraagt FIFA schorsing Silva op te heffen

De Braziliaanse voetbalbond hoopt aanvoerder Thiago Silva toch speelgerechtigd te krijgen voor de halve finale van het WK tegen Duitsland. De bond heeft een verzoek bij de FIFA ingediend om Silva's gele kaart tegen Colombia ongedaan te maken. Het was voor de verdediger zijn tweede van het toernooi, waardoor hij geschorst is.

Een woordvoerder van de FIFA laat weten dat de tuchtcommissie door de Braziliaanse bond ingediend materiaal aan het analyseren is. Silva hinderde de Colombiaanse doelman vrijdag bij het uittrappen.

De timing van de schorsing is voor Silva ongelukkig. In de halve finale beginnen alle spelers met een schone lei.

[Tour] Nibali wint tweede etappe en pakt geel

Vincenzo Nibali heeft de tweede etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Italiaan van Astana reed in de finale weg uit de groep met favorieten en kwam solo over de finish in Sheffield. Hij neemt de gele trui over van Marcel Kittel, die op het heuvelachtige parcours al vroeg moest passen.

Op twee seconden van Nibali finishte de Belg Greg Van Avermaet (BMC) als tweede, voor Michal Kwiatkowski en Peter Sagan. Bauke Mollema bleef met de nodige moeite in het spoor van de andere klassementsrenners en spurtte zelfs nog naar de achtste plaats.

De tweede rit was bezaaid met negen hellingen en werd niet voor niets omschreven als de Engelse Luik-Bastenaken-Luik. Toch hielden de favorieten hun kruit lang droog. Een zevental aanvallers gaf de etappe kleur, waarvan de Fransman Blel Kadri als laatste werd ingerekend. Tom-Jelte Slagter zorgde voor de grote schifting, maar toen was Kittel net als de nodige andere sprinters al afgehaakt.

Pierre Rolland waagde een poging, maar hij werd voor de laatste klim van de dag weer ingerekend. Op die klim versnelde Alberto Contador en ook Chris Froome zette aan. Peter Sagan volgde echter makkelijk en leek de favoriet voor de dagzege, totdat Nibali aan de aandacht ontsnapte en weg reed.

De Italiaan pakte zodoende wat tijdwinst op zijn belangrijkste uitdagers. Mollema klom naar de zesde plaats in het klassement. Hij heeft net als onder anderen Froome en Contador twee tellen achterstand op Nibali.

Amersfoort blijft zoeken naar oplossing Van der V.

De gemeente Amersfoort wil nog altijd dat de pedoseksueel Sytze van der V. ergens anders gaat wonen. Hij woont nu boven een kinderopvang, maar de gemeente heeft geen mogelijkheden om hem te dwingen om weg te gaan. Gesprekken over een tijdelijke andere locatie zijn weliswaar niet zinvol vanwege de voorwaarden die Van der V. stelt, meldt de gemeente zondag, maar er is 'bereidheid te blijven zoeken naar een oplossing'.

De gemeente wil het beeld rechtzetten dat het Openbaar Ministerie, de politie en burgemeester Lucas Bolsius (CDA) zich erbij hebben neergelegd dat Van der V.'s huidige huisvesting permanent is. "Dit beeld klopt niet. In de ogen van de driehoek was en is zijn woonlocatie niet geschikt", schrijft de gemeente op haar website. Van der V. zou moeten verkassen 'met het oog op zijn eigen veiligheid gezien de spanningen in de wijk'.

Van der V. vond in mei een woning in Amersfoort, meldde Bolsius twee weken geleden. Niet alle buurtbewoners bleken hiervan gecharmeerd. Een deel heeft een aantal keren gedemonstreerd om uiting te geven aan de onvrede.

De pedoseksueel, die lange tijd moeite had een woning te vinden, beticht de gemeente van leugens. Hij weerspreekt op zijn weblog dat met de autoriteiten is gesproken over een tijdelijke oplossing, maar heeft mails online gezet waaruit zou blijken dat alleen over een duurzame oplossing is gemaild.

Kennaugh wint in ouverture Oostenrijk

Peter Kennaugh heeft de openingsetappe in de Ronde van Oostenrijk gewonnen. De renner van Team Sky was na een rit van 182 kilometer de sterkste op de slotklim naar Sonntagberg. Hij bleef de Zwitser Oliver Zaugg (Tinkoff-Saxo) elf seconden voor. De Spanjaard Javier Moreno (Movistar) eindigde als derde.

De 25-jarige Kennaugh steekt in uitstekende vorm. Vorige week veroverde hij de Britse titel op de weg. De Ronde van Oostenrijk duurt tot en met zondag.

Van der Meet (23) stopt met tennissen na verloren finale

Angelique van der Meet heeft per direct haar tenniscarrière beëindigd. De 23-jarige speelster heeft te veel last van een aanhoudende schouderblessure. Tal van medici hebben al naar het gewricht gekeken, maar kunnen niet met zekerheid een oplossing bieden. 

Van der Meet maakte dit nieuws bekend nadat ze de finale van het ITF-25k toernooi van Middelburg verloor. In de finale verloor ze met twee keer 7-5 van de Russische Evgeniya Rodina. De Zeeuwse gaf haar tweede prijs weg aan haar coach Gillis van de Gruiter, met wie ze meer dan tien jaar samenwerkte.

Van der Meet reikte tot de 228e plaats van de wereldranglijst. Ze won viermaal een ITF-toernooi. Daarnaast stond ze nog in diverse finales. In 2013 deed ze mee aan de kwalificaties van de US Open in New York. De pijnlijke schouder vormde een rode draad in haar tennisloopbaan.

Joachim verruilt RKC voor CSKA Sofia

RKC Waalwijk heeft afscheid genomen van spits Aurélien Joachim. De Luxemburgse international heeft een eenjarig contract getekend bij CSKA Sofia, meldt de Bulgaarse club zondag. Hoeveel RKC ontvangt voor de speler, is niet bekendgemaakt.

De 27-jarige Joachim was een seizoen actief in Waalwijk. In 23 eredivisieduels scoorde hij zes keer voor de degradant. Eerder speelde Joachim in Nederland voor Willem II. Bij CSKA Sofia, dat afgelopen seizoen als derde eindigde in de Bulgaarse competitie, wordt hij ploeggenoot van Christian Supusepa.

[F1] Uitslag Grand Prix van Groot-BrittanniŽ

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. De Brit startte als zesde, maar kon na een sterke race zegevieren, voor Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo. Kampioenschapsleider Nico Rosberg viel uit en heeft nu nog maar vier punten voorsprong op Hamilton.

Nico Rosberg begon vanaf poleposition op een vandaag droog Silverstone. De Duitser had een goede start en greep de leiding voor de McLarens van Jenson Button en Kevin Magnussen. Daarachter sloot Lewis Hamilton aan, terwijl de als tweede gestarte Sebastian Vettel terugviel naar plaats vijf. Voor Kimi Räikkönen was de race na een paar honderd meter al voorbij nadat hij met de Ferrari controle verloor op het Wellington Straight. Coureurs probeerden de Fin te ontwijken nadat hij de baan weer opstuiterde, maar Massa slaagde hier niet in en ook Kobayashi moest door het gras. Een rode vlag was het gevolg, omdat de vangrail gerepareerd moest worden.

Uit de beelden bleek dat Räikkönen wijd werd gedwongen en een klein heuveltje raakte. Hierdoor verloor hij de controle over zijn auto. Bij de crash liet een van de wielen van de Ferrari los en raakte de Marussia van Chilton die vooral met de schrik vrij leek te komen. Van de coureurs die er nog wel bij zijn maakte Valtteri Bottas de grootste sprong. De Fin reed na één ronde negende. Sergio Perez viel juist ver terug doordat hij door een Toro Rosso buiten de baan was gedwongen en zo bijna achteraan aan moest sluiten.

Na bijna een uur reparatietijd ging de race achter de safety weer van start. Rosberg mocht het veld op gang brengen en sloeg meteen een gat met Button. De Brit werd al snel ingehaald door Hamilton die even daarvoor Magnussen al had gepakt. Iets daarachter klom ook Bottas snel naar de zesde plaats na goede inhaalacties op Kvyat, Ricciardo en Hülkenberg. Ook Alonso was bezig met een opmars, want hij wisselde zijn dertiende stek in voor een tiende. Alonso was nog niet klaar, want ook Kvyat, Ricciardo en Hülkenberg moesten er al snel aan geloven, waardoor de Ferrari na enkele zeer goede inhaalacties zevende lag.

Gutierrez werd na tien ronden de derde uitvaller van de dag nadat in een gevecht achter de als twaalfde liggende Bianchi tegen de Lotus van Maldonado knalde. De Sauber-coureur verloor hierbij een deel van zijn voorvleugel en liep een lekke rechter voorband op. Hij strandde uiteindelijk in de grindbak, terwijl Maldonado door een ongeplande vliegles enkele plaatsen verloor. Alonso kreeg ondertussen een vijf seconden stop-and-go omdat hij bij de originele start de race buiten zijn toegewezen startplaats aanving en hier voordeel van had. Deze straf kon hij bij een normale pitsstop uitvoeren.

Vooraan bouwde Rosberg een voorsprong van drie seconden op Hamilton op, terwijl ver achter dit duo Bottas na het verschalken van de McLarens en de stop van Vettel derde lag. Rosberg pitte na achttien ronden voor de eerste maal, terwijl Hamilton een stuk langer buiten bleef. Ook andere coureurs wilden slechts één stop maken. Het legde ze geen windeieren, want de strategie bleek sneller te zijn dan tweemaal pitten.

Hamilton greep na 29 van de 52 ronden de leiding nadat Rosberg te maken kreeg met versnellingsbakproblemen en op moest geven. Na de eerste serie stops leidde Hamilton, voor Vettel, Bottas, Ricciardo, Button, Alonso, Magnussen, Kvyat, Hülkenberg en Vergne. Bottas had op zijn nieuwe sloffen geen enkele moeite om Vettel te passeren. De Duitser maakte zijn tweede stop en kwam vlak voor Alonso naar buiten die de Duitser via een geweldige actie passeerde. In het vervolg was er om plaats vijf een fantastisch gevecht tussen de twee wereldkampioenen. Vijf ronden voor het einde pakte Vettel de vijfde stek nadat een foutje Alonso hem een halve ronde later de das om deed.

Na 52 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd voor Bottas en Ricciardo. Button werd vierde, voor Vettel, Alonso, Magnussen, Hülkenberg, Kvyat en Vergne.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 2:26:52.094
2 Valtteri Bottas Williams +30.135
3 Daniel Ricciardo Red Bull +46.495
4 Jenson Button McLaren +47.390
5 Sebastian Vettel Red Bull +53.864
6 Fernando Alonso Ferrari +59.946
7 Kevin Magnussen McLaren +1:02.563
8 Nico Hulkenberg Force India +1:28.692
9 Daniil Kvyat Toro Rosso +1:29.340
10 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1 ronde
11 Sergio Perez Force India +1 ronde
12 Romain Grosjean Lotus +1 ronde
13 Adrian Sutil Sauber +1 ronde
14 Jules Bianchi Marussia +1 ronde
15 Kamui Kobayashi Caterham +2 ronden
16 Max Chilton Marussia +2 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +3 ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +32 ronden
DNF Marcus Ericsson Caterham +41 ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +43 ronden
DNF Felipe Massa Williams +51 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +52 ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 165
2 Lewis Hamilton Mercedes 161
3 Daniel Ricciardo Red Bull 98
4 Fernando Alonso Ferrari 87
5 Valtteri Bottas Williams 73
6 Sebastian Vettel Red Bull 70
7 Nico Hulkenberg Force India 63
8 Jenson Button McLaren 55
9 Kevin Magnussen McLaren 35
10 Felipe Massa Williams 30
11 Sergio Perez Force India 28
12 Kimi Räikkönen Ferrari 19
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 9
14 Romain Grosjean Lotus 8
15 Daniil Kvyat Toro Rosso 6
16 Jules Bianchi Marussia 2
17 Adrian Sutil Sauber 0
18 Marcus Ericsson Caterham 0
19 Pastor Maldonado Lotus 0
20 Esteban Gutierrez Sauber 0
21 Max Chilton Marussia 0
22 Kamui Kobayashi Caterham 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Mercedes 326
2 Red Bull 168
3 Ferrari 106
4 Williams 103
5 Force India 91
6 McLaren 90
7 Toro Rosso 15
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

Mogelijk doofpotaffaire Brits kindermisbruik

Volgens de Britse ex-minister Lord Tebbit (83) hebben de autoriteiten in de jaren 80 feiten over een pedofielennetwerk mogelijk in de doofpot gestopt. Dat schrijft The Guardian zondag.

Volgens Tebbit was de automatische reactie van politici destijds om het systeem te beschermen, in plaats van onprettige zaken uit te zoeken. Bij het netwerk zouden politici betrokken zijn.

Zaterdag kwam naar buiten dat vele gevoelige documenten over kindermisbruik uit die tijd verdwenen of vernietigd zijn. Premier David Cameron gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag opdracht de zaak grondig uit te zoeken.

De Australische oud-BBC-presentator Rolf Harris (84) werd vrijdag veroordeeld voor misbruik van vier meisjes en een vrouw. Hij beging zijn vergrijpen tussen 1968 en 1986. Eerder werd bekend dat de inmiddels overleden BBC-presentator Jimmy Savile honderden meisjes had misbruikt. Ook voormalige BBC-sportverslaggever Stuart Hall is veroordeeld voor misbruik, van 14 meisjes tussen de 9 en 17 jaar.

Zestien doden bij tribaal geweld Oeganda

Gewapende leden van een tribale groep hebben bij de grens tussen Oeganda en Congo diverse politiebureaus aangevallen. Daarbij zijn zeker zestien mensen om het leven gekomen, onder wie vier aanvallers. Dat heeft de Oegandese politie zondag gezegd.

Volgens politiewoordvoerder Fred Enanga viel 'boeventuig' gewapend met speren, geweren en machetes in drie districten politiebureaus aan. Vier aanvallers werden gedood en nog eens zeventien werden opgepakt.

De aanslagen zijn volgens Enanga het werk van 'radicale elementen' binnen de groep Obusinga bwa Rwenzururu. De meeste leden van de groep horen tot de Bakonzo-stam, die op gespannen voet staat met de Bamba-stam. De twee stammen spelen elkaar geregeld de Zwarte Piet toe en gaan dan met elkaar in gevecht, met name over akkerland. Veel stamleden hebben het gevoel dat de autoriteiten bij dergelijke conflicten discriminerend optreden.

Di Stefano nog in kritieke toestand

De toestand van Afredo Di Stefano is nog altijd kritiek, maar stabiel. Dat staat in een verklaring van het ziekenhuis in Madrid waar de 88-jarige voetballegende is opgenomen, meldt zijn club Real Madrid. Di Stefano werd zaterdag vlak bij stadion Santiago Bernabeu getroffen door een hartaanval en ligt in een coma.

Voor de voormalige aanvaller, die vrijdag nog zijn verjaardag vierde, is het zijn tweede hartaanval. Na zijn eerste in 2005 kreeg hij een pacemaker. Di Stefano vierde in de jaren vijftig en zestig grote successen met Real Madrid. In 2000 werd hij benoemd tot erevoorzitter van de club.

[NSFW] Kim Holland toont tieten voor Oranje

Kim Holland hoopt dat vrouwen haar voorbeeld volgen door hun borsten te tonen als Oranje weer een wedstrijd wint.

De pornoster twitterde zaterdag voor aanvang van de WK-wedstrijd Nederland - Costa Rica een foto van haar handen op haar borsten, met de belofte dat die bij winst zouden worden onthuld. Ze hield zich aan haar woord en roept vrouwen op de actie te volgen.

"Het was nagelbijten, maar de knallende ontlading des te lekkerder!", schreef Holland na het duel bij de foto waarop was te zien dat ze haar belofte inloste. "Oké dames, wie wordt de volgende die haar 'handen ervanaf trekt' aanstaande woensdag?", twittert ze zondag onder de noemer WK-boobieactie. "Kom eens op."

Het Nederlands elftal neemt het woensdag in de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal op tegen Argentinië. Oranje versloeg Costa Rica zaterdag na een penaltyreeks waarin reservedoelman Tim Krul met twee gestopte strafschoppen de held was.

Van Breukelen: "Penalty's geen loterij"

Hans van Breukelen genoot van het optreden Tim Krul in de penaltyserie tegen Costa Rica. De oud-doelman van Oranje prijst de invaller en bondscoach Louis van Gaal.

Krul kwam in de slotfase van de verlenging binnen de lijnen voor Jasper Cillessen. De keeper van Newcastle United staat bekend als een penaltykiller. De wissel van Van Gaal pakte goed uit. Krul stopte twee strafschoppen en groeide daarmee uit tot de held van het Nederlands elftal.

Van Breukelen, vroeger ook een specialist in het stoppen van penalty's, vindt dat Oranje niet op basis van geluk naar de halve finales ging. "Jarenlang hoor ik het onprofessionele gedoe dat een penaltyserie een loterij zou zijn. Dit past in de filosofie van Van Gaal", zei de oud-international tegen Omroep Brabant.

"Penalty's nemen is geen loterij. Als doelman kun je je er op voorbereiden en als voetballer ook", aldus Van Breukelen, die met het Nederlands elftal in 1988 Europees kampioen werd. In de finale tegen de (voormalige) Sovjet-Unie stopte de oud-doelman van onder meer PSV een penalty van Igor Belanov.

Van Breukelen is ook lovend over strafschoppennemers Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Dirk Kuijt. "Niet kijken naar de keeper, gewoon een hoek kiezen en dan boem, hard erin. Dit is wéér het resultaat van optimale voorbereiding, zoals Van Gaal met zijn mensen niets aan het toeval over laat."

Vijf verwanten gestenigde Pakistaanse voor rechter

Vijf familieleden van de zwangere Pakistaanse vrouw die eind mei werd gestenigd zijn in staat van beschuldiging gesteld voor hun aandeel in de moord. De vijf, de vader, ex-man, twee broers en een neef van de vrouw, houden volgens justitie vol dat ze onschuldig zijn.

De 25-jarige Farzana Parveen werd bij de rechtbank in het centrum van Lahore om het leven gebracht terwijl een menigte toekeek. Haar verwanten wilden de familie-eer wreken die Parveen zou hebben geschonden door de man die ze liefhad te verkiezen boven de huwelijkskandidaat van haar familie.

De strafzaak tegen het vijftal begint maandag. De verdachten staan terecht voor moord en foltering. Rechercheur Mian Zulfiqar denkt een sterke zaak te hebben. Onder de getuigen à charge zijn agenten en sectieartsen, zei hij.

Eerwraak is in Pakistan aan de orde van de dag en kost ieder jaar honderden mensen, voornamelijk vrouwen, het leven. Vorige week vrijdag werd nog een stel dat tegen de wil van de familie van de vrouw was getrouwd door boze verwanten omgebracht. Diezelfde dag stak een man zijn beoogde echtgenote in brand, omdat ze zijn aanzoek had afgeslagen.

Helmloze brommerrijder komt om in Weesp

Een 42-jarige man uit Muiderberg is zaterdagnacht omgekomen bij een brommerongeluk. Hij reed in Weesp zonder helm en zonder verlichting een stel fietsers op een fietspad tegemoet. Bij een botsing met een 16-jarige fietser uit Utrecht belandde de man op de naastgelegen Korte Muiderweg, waar hij werd geraakt door een passerende auto.

Of de fietser schuld heeft aan het ongeluk is nog onduidelijk. De tiener is aangehouden voor verhoor, meldt de politie. Alle betrokkenen is slachtofferhulp aangeboden.

Zware klapper RšikkŲnen op Silverstone

De Grote Prijs van Groot-Brittannië in de Formule 1 is zondag kort na de start opgeschrikt door een zware crash. De Finse autocoureur Kimi Räikkönen raakte na een aantal bochten in de eerste ronde de controle over zijn Ferrari kwijt, ramde zijn bolide tegen het talud van een brug en tolde vervolgens total loss over het asfalt. De coureur kreeg hulp bij het uitstappen en is per direct afgevoerd naar de medische post. Hij hinkte wat.

De Braziliaan Felipe Massa kon de schuivende Räikkönen niet meer ontwijken en botste op de bolide. De coureur van Williams moest ook de strijd staken. De race werd onmiddellijk stilgelegd.

Nederlandse terreurverdachte opgepakt in Portugal

De Portugese autoriteiten hebben donderdag een 29-jarige man met de Nederlandse nationaliteit aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. De in Angola geboren man zou dit jaar een terreurtraining hebben gevolgd in Syrië. Hij is uitgebreid ondervraagd en mede vanwege een hoog vluchtrisico in een cel gezet, melden Portugese media zondag.

De Nederlander was begin dit jaar in Syrië geweest voor een training en werd sindsdien gevolgd door geheime diensten. Hij zou tegen de rechter-commissaris hebben toegegeven dat hij op een oefenterrein voor radicale islamisten is geweest.

De Angolese Nederlander had een Turks stempel in zijn paspoort. Turkije is de poort voor honderden jonge Europeanen die zich bij de Syrische rebellen voegen om tegen president Bashar Assad te strijden.

De man bevond zich zonder geldige papieren op de luchthaven van Lissabon en had een groot mes bij zich. Hij werd aangehouden in de buurt van een vliegtuig van de Angolese luchtvaartmaatschappij TAAG, dat donderdag naar de Angolese hoofdstad Luanda zou vliegen.

Max Verstappen volgt vader Jos op met Masters-zege

Max Verstappen heeft met overmacht de Zandvoort Masters of Formula 3 gewonnen. De zestienjarige Nederlander vertrok van poleposition en kwam geen moment serieus in gevaar. Met zijn prestatie treed Verstappen in de voetsporen van vader Jos, die in 1993 ook van poleposition vertrok en de race won.

Vlak voor de start trok er nog een regenbui over het Circuitpark Zandvoort, maar geen enkele coureur vond het nodig om voor regenbanden te kiezen. Verstappen kende een prima start en had na drie ronden al bijna vier seconden voorsprong op landgenoten Jules Szymkowiak en Steijn Schothorst. 

In de ronden daarna gebeurde er bijzonder weinig in de strijd om het podium. Verstappen kon de race rustig uitrijden en kwam met ruim vier seconden voorsprong op zijn twee landgenoten over de finish. Met zijn zestien jaar is Verstappen de jongste winnaar ooit van de Masters.

Er moet wel een kanttekening gemaakt worden bij de zege, want voor het eerst deden de meeste coureurs uit het sterke Europees kampioenschap niet mee. Normaal gesproken rijden coureurs mee uit de Europese, Britse en Duitse kampioenschappen, maar de twee nationale series hebben andere regels voor de auto's in 2014. In het Europees kampioenschap gooit Verstappen ook zeer hoge ogen, want hij won er al zeven races, waaronder de vorige zes achter elkaar.

Verstappen reed niet voor zijn vaste team Van Amersfoort Racing, maar kwam voor de gelegenheid uit voor het Duitse Motopark. Van de beste twintig uit het EK deden alleen de Nederlanders Verstappen, Szymkowiak en Dennis van de Laar mee in Zandvoort. Indy Dontje, afkomstig uit het Duits kampioenschap, werd vijfde.

Met zijn overwinning treed Verstappen junior in de voetsporen van niet alleen vader Jos, maar ook bekende (oud)-F1-coureurs als David Coulthard, Pedro Lamy, Takuma Sato, Valtteri Bottas en Nico Hülkenberg. Ook oud-wereldkampioen Lewis Hamilton was al eens de beste tijdens de Masters. 

Scolari: "Neymar voelde benen niet"

Brazilië moet Neymar de resterende twee duels op het WK missen. Bondscoach Luiz Felipe Scolari verklaart dat de schrik er goed in zat in het Braziliaanse kamp.

Neymar ging in de kwartfinale tegen Colombia naar de grond na een knietje in de rug van Juan Camilo Zúñiga. De aanvaller ging per brancard van het veld en werd in het ziekenhuis onderzocht. Daar bleek dat de ster van Brazilië een gebroken rugwervel had overgehouden aan de tackle van Zúñiga.

"Neymar zei tegen Marcelo dat hij zijn benen niet meer voelde", zei Scolari tegen Marca. "Marcelo schrok ervan en riep om de arts. Maar omdat het spel doorging kon hij niet direct het veld op. De blessure van Neymar is een zware klap voor ons. Ik zal het beeld van hem op de brancard nooit vergeten."

"Neymar is onze sterspeler. Hij maakt het verschil voor ons. We gaan hem missen in de halve finales", aldus de bondscoach van Brazilië. Felipão kan dinsdag in Belo Horizonte ook geen beroep doen op aanvoerder Thiago Silva. De centrale verdediger is na een gele kaart tegen Colombia geschorst.

De Braziliaanse trainer hoopt dat Neymar het team kan ondersteunen tegen Duitsland. "Als hij zich goed genoeg voelt, zit hij op de tribune of eventueel op de bank. Het hangt er vanaf hoe hij zich de komende dagen voelt. Neymar kennende, zal hij er zeker bij zijn", besluit Scolari, die in 2002 al wereldkampioen werd met Brazilië.

Telefoonpiek tijdens penaltythriller Oranje

De gewonnen kwartfinalestrijd van Oranje tegen Costa Rica heeft zaterdag voor een piek in het mobiele telefoongebruik gezorgd. In vergelijking met een gewone zaterdag werd zestien procent meer mobiele data verzonden, meldt T-Mobile. Direct na de beslissende redding door penaltykiller Tim Krul was het dataverbruik zelfs 64 procent hoger dan normaal.

Na de wedstrijd werd ook extra veel gebeld, vermoedelijk om de penaltythriller van Oranje te bespreken. Het aantal telefoontjes via het netwerk van T-Mobile was 3,5 keer hoger dan normaal.

Automobilist gebruikt bijl in verkeersruzie

Een automobilist uit Den Haag heeft zaterdagmiddag op de A4 bij Hoofddorp een auto belaagd met een bijl. De 23-jarige man sloeg de voorruit in en mepte daarna op de bestuurder in, meldt de politie zondag. Het slachtoffer, een vriend van hem, raakte niet ernstig gewond.

De twee reden achter elkaar richting Schiphol. Vermoedelijk raakte de belager geïrriteerd over het rijgedrag van zijn vriend, waarna hun auto's botsten. De politie heeft hem aangehouden.

Kuijt: "Het wordt de dood of de gladiolen"

Met Dirk Kuijt in de basis bereikte het Nederlands elftal zaterdag de halve finale van het WK. Kuijt ging mee naar het WK in de rol van reserve. Tegen Chili stond hij plots in de basis, als linksback.

Ook tegen Mexico speelde Kuijt als verdediger, evenals tegen Costa Rica. In de kwartfinale begon Kuijt als rechtsback en was hij met een gescoorde strafschop in de strafschoppenserie belangrijk voor Oranje.

"Ik ben zó trots op dit team", zegt Kuijt tegen ANP. "We geven nooit op en behoren nu tot de beste vier landen van de wereld, samen met Duitsland, Brazilië en Argentinië. Dit was een ongelooflijke avond."

Woensdag staat de halve finale tegen Argentinië op het programma. "Het wordt de dood of de gladiolen. We zijn aan een fantastisch toernooi bezig en kunnen volgens mij iedere tegenstander verslaan. Ook Argentinië dus! Het stadion zal ongetwijfeld vol zitten met Argentijnen, het belooft een geweldige wedstrijd te worden."

Vertonghen ziet Nederland de finale halen

Jan Vertonghen werd zaterdag met België uitgeschakeld op het WK door Argentinië. Verder dan de halve finale zullen de Argentijnen niet komen, denkt de Belg.

De Rode Duivels gingen zaterdag met 1-0 ten onder in Brasilia. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots kwam de treffer van Gonzalo Higuaín niet te boven en kan naar huis. Vertonghen was niet onder de indruk van het spel van Argentinië.

"Ik denk dat Argentinië eruit vliegt tegen Nederland. Dat denk ik echt", zegt de voormalige Ajacied in gesprek met Goal. "Nederland is erg sterk en speelt goed voetbal. Ze zijn altijd rustig aan de bal en hebben genoeg kwaliteit in huis om Argentinië naar huis te sturen."

Voor het eerst sinds 1986 bereikte België de kwartfinale op een WK. Een mooie prestatie, maar Vertonghen was na afloop teleurgesteld door de uitschakeling. "Natuurlijk is het mooi dat je na zo'n lange tijd de laatste zestien bereikt. Maar ik had het idee dat we verder hadden kunnen gaan. Ik voel meer teleurstelling dan trots."

Volgens Toby Alderweireld heeft België weer naam gemaakt nadat zij ontbraken op de eindtoernooien van 2006 en 2010. "We kunnen met trots terugkijken op dit toernooi", zegt ook hij tegen Goal. "Voor het eerst sinds twaalf jaar was België weer aanwezig op een WK en we hebben direct de kwartfinales bereikt."

"Dit was een nieuwe ervaring voor ons allemaal en we hebben goed voetbal laten zien. We hebben België terug op de kaart gezet. We zouden tevreden en trots moeten zijn, maar we zijn toch wel erg teleurgesteld", aldus Alderweireld.

IsraŽl arresteert verdachten 'wraakmoord'

De Israëlische politie heeft een aantal Israëliërs aangehouden voor de moord op de Palestijnse tiener wiens verkoolde lijk woensdag werd gevonden. De politie beschikt over nieuw bewijs dat joodse extremisten de hand hadden in de dood van de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir, zegt een ingewijde.

Abu Khdeir werd woensdag ontvoerd. Later op de dag werd zijn stoffelijk overschot gevonden in een bos bij zijn huis in Oost-Jeruzalem. Veel Palestijnen zien in de moord een wraakoefening voor de dood van drie onlangs ontvoerde Israëlische tieners.

De Israëlische politie heeft ook onderzocht of er andere beweegredenen voor de moord op Abu Khdeir denkbaar waren. Inmiddels gaat zij er echter van uit dat de moord 'nationalistisch' gemotiveerd is, aldus een bron bij de Israëlische autoriteiten.

De vondst van het lijk van de tiener leidde tot dagenlange demonstraties en rellen op de Westelijke Jordaanoever. De betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen waren al op een dieptepunt aanbeland sinds de moord op de drie Israëlische jongens en de jacht van het Israëlische leger op de daders en alles wat naar Hamas riekt. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering en dood van het drietal.

Belgische voetbalbond wil geen fans op vliegveld

De Belgische voetbalbond heeft fans opgeroepen om niet naar het vliegveld in Brussel te komen om hun Rode Duivels te onthalen. De ploeg landt daar maandag na de uitschakeling door Argentinië in de kwartfinale van het WK. "Supporters, kom morgen niet naar Brussels Airport. Iedereen welkom op de fandag", schrijft de KBVB op Twitter.

De Belgische spelers, die zaterdag met 1-0 verloren van Argentinië, bedankten de supporters via een open brief voor hun steun. "Een ongelooflijk dikke merci voor jullie duizenden tweets, Facebook-berichten en postkaarten; voor jullie slapeloze nachten en bijna-hartaanvallen; voor jullie strijdkreten en tranen van geluk", laten ze weten.

Gauck: VS spelen met vriendschap met Duitsers

De onvrede in Duitsland over Amerikaanse spionageactiviteiten in het land groeit. Die activiteiten zijn een "spel met de vriendschap en de verbondenheid" tussen beide landen, aldus president Joachim Gauck in een interview dat de Duitse tv-zender ZDF zondag uitzendt.

In politieke kringen in Berlijn wordt het wegsturen van de Amerikaanse ambassadeur niet meer uitgesloten, aldus weekblad Focus op zijn website.

Eerder deze week werd bekend dat een medewerker van de Duitse geheime dienst BND is opgepakt die voor de Amerikanen heeft gespioneerd. De grootste Duitse krant Bild meldt zondag dat hij voor de CIA zou hebben gewerkt.

Gauck: VS spelen met vriendschap met Duitsers
Gauck: VS spelen met vriendschap met Duitsers (Foto: ANP)

Oranje alleen gehuldigd bij winst WK

Het Nederlands elftal zal alleen worden gehuldigd wanneer de ploeg, voor het eerst in de geschiedenis, wereldkampioen voetbal wordt. Voetbalbond KNVB en de gemeente Amsterdam hebben dat afgesproken, lieten ze zondag aan het ANP weten.

Dinsdag 15 juli wordt als meest voor de hand liggende datum genoemd. De finale is op zondag 13 juli, de dag erna stapt de ploeg op het vliegtuig terug naar Nederland.

Nederland bereikte zaterdagavond de halve finale van het WK. Argentinië is daarin de tegenstander. Bij winst wacht Duitsland of gastland Brazilië in de finale. Volgens een KNVB-woordvoerder is na het bereiken van de halve finale "het moment daar om de benodigde voorbereidingen te treffen". Het besluit tot een volksfeest uitsluitend bij een wereldtitel is naar zijn zeggen "de wens van het team".

Bij een troostprijs gaat het feest niet door, zo hebben Amsterdams burgemeester Eberhard van der Laan en de KNVB besloten. Toen Nederland in 2010 tweede werd op het WK in Zuid-Afrika, kregen spelers en staf wel een rondvaart.

Nu Nederland de halve finale heeft bereikt, gaat Amsterdam verder met de voorbereidingen van een eventuele huldiging. Zo krijgen politie, Waternet (verantwoordelijk voor het verkeer op de grachten) en alle betrokken gemeentelijke diensten het verzoek om rekening te houden met een huldiging.

Hoe het programma van de huldiging er precies uit zal zien, is nog niet bekend. Een rondvaart door de grachten is een mogelijkheid, maar helemaal zeker is het nog niet. Een tocht over de Amsterdamse wateren zou zo veel mogelijk Oranjefans de gelegenheid geven de spelers van het elftal te zien en toe te juichen. In 2010 trok de huldiging ruim een miljoen mensen naar de hoofdstad.

Afhankelijk van de uitslag van de halve finale Nederland-Argentinië wordt donderdagochtend verder gekeken naar de invulling van het mogelijke eerbetoon aan Oranje.

Oranje alleen gehuldigd bij winst WK
Oranje alleen gehuldigd bij winst WK (Foto: ANP)

Nederland denkt over aanvechten Duits tolvignet

Nederland legt zich niet zomaar neer bij de voorgenomen invoering van een tolvignet in Duitsland. Oostenrijk kondigde al aan de invoering zo nodig aan te vechten en Nederland overweegt zich bij de Oostenrijkers aan te sluiten, heeft minister Melanie Schultz van Hagen (VVD) van Infrastructuur en Milieu tegen het Duitse opinieblad Focus gezegd.

Haar Duitse ambtgenoot Alexander Dobrindt liet zaterdag weten dat hij niet alleen op de snelweg, maar ook op kleinere wegen tol wil heffen. De tol is een grote wens van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU.

Niet alleen de buurlanden, maar ook de Europese Unie kijkt met argusogen naar de Duitse tolplannen. Eurocommissaris Siim Kallas heeft de regering in Berlijn al eens gewaarschuwd dat Duitsland niet alleen buitenlandse automobilisten tol mag laten betalen. De huidige plannen om Duitsers voor de tol te compenseren via de wegenbelasting zijn volgens Kallas in strijd met het Europese verbod op discriminatie.

Dobrindt zou het tolvignet in 2016 willen invoeren. Het zou honderd euro per jaar gaan kosten. Duitse automobilisten krijgen dat bedrag terug door een verlaging van de wegenbelasting.

'Gros van NSA-bestanden was Amerikaanse bijvangst'

Het leeuwendeel van het telefoon- en internetverkeer dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onderschept is afkomstig van doorsnee burgers waartegen geen enkele verdenking bestaat. Dat schrijft de Washington Post.

De Amerikaanse krant hield een grote hoeveelheid onderschepte gesprekken tegen het licht die klokkenluider Edward Snowden de redactie had toegespeeld. Negen van de tien personen die in het bestand voorkomen blijken volgens de krant bijvangst. Hun gesprekken zijn onbedoeld verzameld tijdens een afluister- en gluuroperatie met iemand anders als doelwit.

In de helft van de bestanden zouden persoonsgegevens van Amerikanen voorkomen. Dat is volgens de Washington Post een opmerkelijk hoog aantal. De NSA houdt vol zich te richten op buitenlandse verdachten.

De bestanden leverden de inlichtingendienst soms belangrijke informatie op, schrijft de krant. Ze maakten de NSA onder meer wijzer over een geheim nucleair project in een niet nader genoemd buitenland, over dubbelspel van een bondgenoot en over de identiteit van hackers die het op Amerikaanse computernetwerken hadden voorzien. Maar de operatie schond ook de privacy van duizenden en duizenden Amerikanen en buitenlanders, meent de Washington Post.

Gewonden bij buurtbarbecue in Deest

Bij een buurtbarbecue in de Gelderse plaats Deest zijn zaterdagavond twee mensen gewond geraakt. Er werd spiritus op de barbecue gegooid, waardoor een steekvlam ontstond. De slachtoffers, mannen van 27 en 64 uit het dorp aan de Waal, zijn naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie zondagochtend.

Volgens getuigen was er al meerdere keren spiritus op de barbecue gegooid voordat het misging. Omstanders schoten met water en een blusdeken te hulp in afwachting van de ambulance.

De brandweer raadt het gebruik van spiritus af als middel om de barbecue op gang te helpen. "Gebruik bij het aanmaken van de barbecue speciale aanmaakblokjes of -vloeistof", staat op een speciale website van de brandweer over barbecueën.

Snoeks commentator tijdens WK-finale

Frank Snoeks is volgende week zondag de commentator tijdens de finale van het wereldkampioenschap in Brazilië. Dat meldt de NOS. Eerder viel hem die eer te beurt bij de EK's van 2004 en 2008 en de WK's van 2006 en 2010.

Jeroen Grueter, die twee jaar geleden commentator was tijdens de EK-finale in Polen en Oekraïne, doet verslag van het duel om het brons. Hij neemt bovendien de halve eindstrijd tussen Nederland en Argentinië woensdag voor zijn rekening. Snoeks voorziet Duitsland - Brazilië van commentaar.

Jack van Gelder en Ronald van der Geer blijven de vaste stemmen van Oranje voor NOS Langs de Lijn. Het duo doet het wedstrijdverslag tegen de Argentijnen en een mogelijke finale of troostfinale van het Nederlands elftal.

Excuses Cillessen voor boze reactie na wissel

Jasper Cillessen heeft excuses aangeboden voor zijn boze reactie na zijn wissel in het WK-duel tegen Costa Rica. De doelman wist niet dat bondscoach Louis van Gaal hem voor de strafschoppenserie wilde vervangen door Tim Krul. Uit woede over zijn wissel schopte hij een waterzak, die voor de reservebank stond, omver.

"Ik wil mijn excuses aanbieden", zei Cillessen volgens de NOS. "Dat heb ik al gedaan aan keeperstrainer Frans Hoek en zal ik zo ook aan de hele groep doen. Ik wist hier niets van af. De wissel viel rauw op mijn dak." Krul groeide uit tot de held van het Nederlands elftal door twee penalty's te keren.

In de halve finale tegen Argentinië woensdag verdedigt de 25-jarige Cillessen weer gewoon het doel van Oranje, zo liet Van Gaal al weten.

Huntelaar: "Ik had een makkelijke avond"

Klaas-Jan Huntelaar kwam niet aan bod in de strafschoppenserie, omdat zijn ploeggenoten met scherp schoten en Tim Krul een heldenrol vertolkte. Daar had hij geen moeite mee.

Huntelaar kwam tegen Costa Rica in Salvador in de 106de minuut in de ploeg voor Bruno Martins Indi. Aan de 0-0 stand kon hij niets veranderen en in de slotfase zag hij keeper Tim Krul nog invallen voor Jasper Cillessen. “Daar wist ik niets van”, zei de spits na afloop tegen Goal. “Tim deed het fantastisch, maar ook Jasper houdt nog een bal tegen in de verlenging. Anders hadden we helemaal geen strafschoppen hoeven nemen.”

Huntelaar was door bondscoach Louis van Gaal aangewezen als vijfde nemer in de noodzakelijke penaltyserie. Robin van Persie nam de eerste, Krul stopte de inzet van Bryan Ruiz, Arjen Robben scoorde en Giancarlo González, Wesley Sneijder, Cristian Bolaños en Dirk Kuijt ook. Als Michael Umaña zou missen, hoefde Huntelaar niet meer te schieten. En dat gebeurde. Krul stopte de inzet en hielp Oranje naar de halve finales.

“Een echte vriend had mij laten schieten”, grapte Huntelaar. “Nee, ik hoopte dat hij hem zou pakken. Dan is het voorbij. Ik hoefde nu niet meer en had een makkelijke avond. Vanaf het moment dat zij misten en Arjen scoorde, waren we mentaal in het voordeel. We moesten alleen nog zorgen dat wij niet ook zouden missen. Dat ging uitstekend.”

[Vid] SjŲstrŲm schrijft geschiedenis met wereldrecord 50 vlinder

Zwemster Sarah Sjöström heeft vrijdag tijdens de nationale kampioenschappen in Zweden het wereldrecord op de 50 meter vlinderslag aan gort gezwommen. Het record was met 25,07 seconden in handen van haar landgenote Therese Alshammer, die dat in 2009 met de inmiddels verboden snelle pakken zwom.

Sjöström kwam in Borås in de heats al tot een tijd van 25,23 seconden, de beste tijd ooit in een 'gewoon' pak. In de finale deed de twintigjarige er nog een flink pak bovenop, want ze stormde naar een ongekende tijd van 24,43 seconden, een verbetering van meer dan zes tienden ten opzichte van het oude wereldrecord.

Een dag eerder zwom Sjöström op de 50 meter vrije slag al het 'textile suit'-record - de beste tijd in normale pakken - uit de boeken. Met haar 23,98 was ze iets sneller dan de 24,05 van Ranomi Kromowidjojo, die daar vorig jaar in Barcelona de wereldtitel mee pakte.

Er zijn een aantal opvallende feiten te melden over het ongelooflijke record van Sjöström. Zo waren er dit jaar nog maar vijf vrouwen sneller dan haar 24,43 seconden op de vrije slag, terwijl er in de hele geschiedenis slechts vijftien vrouwen waren die de 50 meter in vrije slag sneller hebben afgelegd dan Sjöström in vlinderslag.

Van 1986 tot en met 2007 zou de tijd van de Zweedse goed genoeg zijn geweest voor de wereldtitel op de 50 meter vrije slag. Ook in de vergelijking met mannen doet Sjöström het goed: De meeste wereldrecords bij de vrouwen zijn ongeveer gelijk aan de mannentijden in de jaren '70. De 24,43 is echter maar vier honderdsten langzamer dan het wereldrecord bij de mannen in 1990.

Er zijn dit jaar mannen uit 26 landen die een snellere tijd hebben gezwommen dan de tijd van Sjöström, wat betekent dat er maar liefst 170 landen zijn zonder man die sneller is dan de Zweedse. Voor Nederland waren dit jaar alleen Joeri Verlinden en Mathys Goosen sneller dan Sjöström. 

De historische race van Sjöström, die ondanks haar 20 jaar al zes Europese en vier wereldtitels in bezit heeft (Bron: YouTube)

Boek: 1914-1918 Door Duitse ogen - Andrť Gysel

Bijna honderd jaar geleden begon de Eerste Wereldoorlog. Dit was de eerste oorlog die bijna voor de ogen van de media plaatsvond. Logisch dus ook dat er heel veel foto’s zijn van alles wat maar met deze oorlog te maken heeft. Tot nu toe zijn er heel veel boeken verschenen met foto’s, maar er waren er maar weinig tot geen die het geheel vanaf de Duitse kant bekeken. Andre Gysel maakt daar met het boek 1914-1918 door Duitse ogen een eind aan.

Martins Indi had volste vertrouwen in Krul

Bruno Martins Indi werd zaterdag in de verlenging in Salvador vervangen door Klaas-Jan Huntelaar. Hij had vertrouwen in de goede afloop tegen Costa Rica. “Ik had al een gele kaart en daarom werd ik gewisseld”, aldus Martins Indi na afloop. “Ze zaten me een beetje uit te lokken.”

Zijn coach Louis van Gaal had vlak voor tijd nog een verrassende wissel in petto. Doelman Tim Krul verving Jasper Cillessen en eerstgenoemde werd de held van de strafschoppenserie. ”Op het moment dat Tim inviel, wist ik dat hij het ging doen”, zei Martins Indi. “Ik was alleen bang dat de bal niet meer uit zou gaan en dat we niet meer mochten wisselen. Tim is een heel goede keeper, vooral met strafschoppen.”

“Maar complimenten aan het hele team”, aldus Martins Indi. “Bij vlagen hebben we heel goed gespeeld. Alleen de kansen moesten worden gemaakt.” Persoonlijk voelt Martins Indi zich ook steeds sterker worden. “Ik heb door te trainen met deze jongens veel dingen bijgeleerd. Hoe te staan, sneller te handelen. Ik los dingen anders op dan voorheen.”

'Louis van Genial' oogst lof in buitenland

'Geniaal' noemen de buitenlandse kranten de wissel van Louis van Gaal dertig seconden voor tijd in de wedstrijd tegen Costa Rica. Hij bracht bij 0-0 aan het einde van de verlenging reservekeeper Tim Krul in en die ontpopte zich met twee reddingen tot held. "Alleen hij kan zoiets doen", concludeert La Gazzetta dello Sport.

De bekende roze Italiaanse sportkrant hinkte op twee gedachten bij de wissel: is Van Gaal een visionair of een dwaas, maar omdat de nooit op een WK vertoonde keeperswissel werkte, krijgt hij lof. De vondst is volgens de krant niet uniek. In Italië en in Duitsland gebeurde het ook al eens, met wisselend succes.

Marca noemde de 'handbalwissel' in de 121e minuut van doorslaggevend belang. "Hij voegde in de extra tijd een nieuw hoofdstuk toe aan zijn boek waarin hij zelf de held is." De Spaanse sportkrant vindt wel dat Costa Rica met opgeheven hoofd naar huis kan.

In Duitsland is de bondscoach van het Nederlands elftal omgedoopt tot 'Louis van Genial' door Bild. Volgens de krant was het duel aanvankelijk zo saai dat de Brazilianen in het stadion hun geblesseerde held Neymar maar gingen toezingen, maar was de verlenging uiteindelijk 'waanzinnig'. Conclusie: Duitsland, Brazilië, Argentinië en Nederland zijn de beste voetballanden van de wereld.

L'Equipe roemt niet alleen de Nederlandse invalkeeper Krul, maar ook zijn collega Keylor Navas van Costa Rica. "Wat een keeper! Man van de wedstrijd, totdat de nummer twee van de Hollanders tussen de latten plaatsnam."

"Louis van Gaal did it again", verwijst The Guardian naar de eerdere gelukkige hand van wisselen van de trainer, die ook in alle eerdere wedstrijden met invallers succes oogstte. "Een ongebruikelijke en karakteristiek onverschrokken actie", was de wissel in de ogen van de Britse krant, die nog even verwijst naar het vroegere penaltytrauma in Nederland.

In Argentinië blijven de loftuitingen voor Nederland op zak. De grootste krant Clarín zag de volgende tegenstander van Argentinië worstelen tegen het 'bescheiden elftal Costa Ricanen'. De inzet van Krul speciaal voor de penalty's was een verrassing en 'schokte de wereld'.

De Vrij heeft zin in duel met Messi

Stefan de Vrij blijft met glans overeind op het grootste wereldpodium. Woensdag wacht hem een nieuwe uitdaging, het Argentinië van Lionel Messi. Oranje had tegen Costa Rica genoeg kansen om de wedstrijd binnen negentig minuten te beslissen, maar uiteindelijk moesten strafschoppen te beslissing brengen.

“De bal wilde er niet in”, zei De Vrij na afloop tegen Goal. “Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd kregen we nog enorme kansen. Maar we hebben niet gewanhoopt. We bleven vertrouwen houden en bleven gaan. Je kon zien hoe sterk we fysiek zijn.”

De late vervanging van Jasper Cillessen door Tim Krul voor de penaltyserie had ook De Vrij verrast. “Ik wist er niet van maar je kan zeggen dat het een meesterzet was”, aldus De Vrij. “Tim was geweldig. Dat wist ik niet, maar nu wel. Maar Jasper was ook belangrijk.”

Nu wacht voor De Vrij en co woensdag Argentinië met Lionel Messi. “Een geweldige uitdaging”, zei De Vrij. “Ze hebben enorm veel kwaliteit voorin, maar het is een uitdaging om tegen de Argentijnen te spelen. Ik kijk er naar uit. Of ik Messi als directe tegenstander krijg, weet ik niet. Hij zakt ook wel naar het middenveld. Gonzalo Higuaín staat meer in de spits.”

Argentijnse spits Di MarŪa mist rest van het WK

Voor de Argentijnse spits Ángel di María zit het WK er na de kwartfinale tegen België op. De speler van Real Madrid liep al na ruim een half uur spelen een dijbeenblessure op en moest de strijd staken. Het Argentijnse Clarín meldt inmiddels dat het de laatste momenten op dit WK waren voor Di María.

Volgens bronnen rond de Argentijnse ploeg was de spits in tranen bij het betreden van de bus, na afloop van de met 1-0 gewonnen kwartfinale. Enkele uren later werd na medisch onderzoek bekend dat de dijbeenblessure dusdanig ernstig is dat verder spelen tijdens dit toernooi geen mogelijkheid meer is.

De 26-jarige Di María kwam in vijf wedstrijden dit toernooi tot één treffer. Dat was wel een belangrijke, want hij zorgde er tegen Zwitserland voor dat Argentinië de kwartfinale bereikte. 

FC Twente zet Corona terug naar tweede elftal

FC Twente heeft Jesús Corona teruggezet naar de beloften. De technische staf is ontevreden over de inbreng van de Mexicaanse middenvelder tot dusver in de voorbereiding, meldt de Enschedese club zondagochtend. Corona keerde bovendien met een te hoog vetpercentage terug van vakantie.

"We willen een signaal afgeven aan Jesús dat er meer gevraagd wordt bij FC Twente dan hij tot nu toe heeft laten zien in de voorbereiding", laat trainer Alfred Schreuder weten. "We hebben na de eerste trainingsweek afspraken met hem gemaakt over zijn vetpercentage, die hij niet is nagekomen."

Tot de 21-jarige Corona laat zien weer in aanmerking te komen voor de eerste selectie, traint hij bij Jong Twente. De aanvallende middenvelder kwam vorig jaar augustus over van CF Monterrey in zijn geboorteland.

[Tour] Einde Tour voor gevallen Cavendish

Voor Mark Cavendish zit de Tour de France er nu al op. De Britse topsprinter, winnaar van 25 touretappes, ging zaterdag bij de finish van de eerste etappe in Harrogate hard onderuit. Doordat hij zijn evenwicht probeerde te bewaren en vervolgens een gevaarlijke actie uithaalde had hij ook een aandeel in de val van de Australiër Simon Gerrans, die wel weer verder kan.

Bij de val heeft Cav een schouderblessure opgelopen, waardoor pas zondagochtend beslist zou worden of de Brit in York van start zou gaan in de tweede etappe. Ploegleider Patrick Lefevere van Omega-Pharma - Quick-Step heeft inmiddels bevestigd dat zijn Britse toprenner niet kan starten.

Cavendish is de eerste uitvaller van de 101e Tour de France, waardoor er nog 197 renners zullen starten in York.

[Tour] Mollema wil tijd pakken in kasseienrit

De meeste klassementsrenners kijken vol angst naar de vijfde etappe van de Tour de France, de nu al beruchte en veelbesproken kasseienrit. Belkintroef Bauke Mollema is echter juist van plan om daar tijd te pakken op zijn concurrenten. Met onder meer Sep Vanmarcke en Lars Boom heeft hij een fantastische ploeg om zich heen als het om dergelijke ritten gaat.

"Ik hoop dat ik daar tijd kan pakken op veel andere klassementsrenners, want wij hebben een hele sterke ploeg voor die etappe.", liet Mollema tijdens een persconferentie optekenen. "Als je kijkt naar renners als Sep en Lars, maar ook de rest van de ploeg die bijvoorbeeld Parijs-Roubaix hebben gereden, dan zie je dat ons team heel sterk is voor die etappe."

"Het zal natuurlijk erg nerveus worden allemaal, maar met dit team heb ik er vertrouwen in dat we het niet alleen kunnen overleven, maar dat we zelfs tijd kunnen pakken." Tijdens de eerste etappe waren Boom en ploeggenoot Stef Clement betrokken bij een valpartij, maar zij lijken geen schade op te hebben gelopen en kunnen Mollema dus gewoon van dienst zijn.

Penaltykeeper uniek op WK, maar niet in voetbal

Het inzetten van een penaltykiller vlak voor het einde van de verlenging zoals Louis van Gaal deed tegen Costa Rica is uniek op het allerhoogste niveau, maar het is wel vaker gedaan. In zeker twee gevallen werd de truc in het betaald voetbal eerder uitgehaald, overigens met wisselend succes.

Tim Krul kwam bij 0-0, dertig seconden voor het verstrijken van de blessuretijd van de verlenging, in het veld om uit te groeien tot held van de kwartfinale. Een wereldwijd in de media geroemde wissel, maar Van Gaal heeft de move niet zelf uitgevonden.

In een Italiaans promotieduel in 1996 pakte een keeperswissel goed uit voor Castel di Sangro, dat daarmee promotie naar de Serie B afdwong. Keeper Pietro Spinosa kwam vlak voor het begin van de penalty's in het veld zonder in het hele seizoen ook maar een minuut te hebben gekeept. Alle penalty's gingen erin, totdat Spinosa met een onmogelijke redding het 'mirakel van Castel di Sangro' gestalte gaf.

Twee jaar geleden probeerde de Duitse club Greuther Furth het ook in de bekerfinale tegen Borussia Dortmund. Invaldoelman Jasmin Fejzic zag een penalty via de paal en zijn lichaam in het doel verdwijnen en werd de schlemiel. De Bosniër kreeg de treffer als eigen doelpunt op zijn naam.

Media lyrisch over held Krul en meesterzet Van Gaal

De zondagkranten staan bol van de superlatieven voor de overwinning van Oranje op het stugge Costa Rica. De Telegraaf spreekt op de voorpagina van een 'meesterzet' van bondscoach Louis van Gaal, waardoor reservekeeper Tim Krul kon uitgroeien tot held van de avond. Het was in de WK-geschiedenis nog nooit eerder gebeurd dat speciaal voor de penalty's een andere keeper werd ingezet.

Na 120 minuten voetballen, waarin Nederland er niet in slaagde om de Costa Ricaanse keeper Keylor Navas te passeren, had het Midden-Amerikaanse land volgens de zondagse editie van AD Sportwereld psychologisch het voordeel. Maar de vondst van Van Gaal zorgde voor een 'sensatie in Salvador', zoals de krant de wedstrijd op de voorpagina samenvat.

Ook De Telegraaf allitereert op de sportpagina: 'Tim topper in Thriller'. Met de 'legendarische wissel' kreeg de ploeg van Van Gaal loon naar werken, want de defensieve Costa Ricanen deden volgens de krant alles behalve voetballen en zouden een aanfluiting zijn geweest bij de beste vier landen van de wereld.

Oranje had overigens volgens De Telegraaf niet alleen pech in de afronding, maar ook geluk. Zo had Klaas-Jan Huntelaar rood moeten krijgen omdat hij zijn arm in het gezicht van doelman Navas zwiepte.

Bijna 7,5 miljoen kijkers voor Oranje

Naar het kwartfinaleduel tussen het Nederlands elftal en Costa Rica keken bijna 7,5 miljoen voetballiefhebbers. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Met zeven miljoen kijkers staat de nabeschouwing op de tweede plaats in de lijst van best bekeken programma's zaterdag. De wedstrijd tussen Argentinië en België, eerder op de avond, zagen ruim 4,2 miljoen mensen.

De eerste zes plaatsen van de dag top 25 worden allemaal opgeëist door sportprogramma's die te zien waren op Nederland 1. De openingsrit van de Tour de France, die gewonnen werd door Marcel Kittel, was goed voor bijna zevenhonderdduizend kijkers.

Tijdens het WK werden de duels van Oranje tegen Chili en Mexico overigens beter bekeken. Daar stemden eerder ruim acht miljoen mensen op af. De equipe van bondscoach Louis van Gaal versloeg Costa Rica na penalty's. In de halve finale wacht Argentinië.

[Tour] Etappe van vandaag

Na een etappe met een hectische finish gaan we vandaag van start in het oeroude York. In een rit over ruim 200 kilometer passeert de tourkaravaan flink wat heuvels en obstakels, alvorens in Sheffield aan de finish te komen.

Startplaats
We gaan vandaag van start in een van de oudste plaatsen van Engeland, York. Al enkele tientallen jaren na Christus werd de stad door de Romeinen gesticht, als Eboracum. Via de Vikingnaam Jorvik komen we dan uit bij York. Voor wie interesse heeft in de geschiedenis is het een van de beste steden in Europa om naartoe te gaan. Overal staan stokoude gebouwen, zoals de beroemde York Minster. Niet voor niks verwelkomen de inwoners jaarlijks ruim zeven miljoen toeristen, die honderden miljoenen euro's meenemen. Ook voor liefhebbers van treinen is er wat te zien, want het grootste treinenmuseum van Europa is hier te vinden.

Finishplaats
De aankomst voor de tweede etappe van dit jaar ligt in Sheffield, een stad met ruim een half miljoen inwoners. Bij snookerliefhebbers is het een zeer geliefde plaats, want al sinds 1977 wordt hier het WK gehouden. In 1857 werd hier Sheffield FC opgericht, wat tegenwoordig algemeen erkend wordt als de oudste, nog bestaande voetbalclub. Sheffield United en Sheffield Wednesday zijn echter de betere clubs, zij spelen in respectievelijk de tweede en eerste divisie onder de Premier League. Wedstrijden tussen de teams worden vanwege de staalindustrie in deze stad de Steel City Derby genoemd. IJshockeyclub Sheffield Steelers is een van de beste teams in het Britse ijshockey, dus ook buiten het voetbal doet de stad het goed.

Etappebeschrijving
Vandaag staat er al gelijk een pittige etappe op het programma. In de rit over iets meer dan 200 kilometer zitten liefst negen klimmen verstopt. Slechts drie daarvan zijn van de laagste categorie, vijf keer moet er een klim van de derde categorie bedwongen worden en de zwaarste zit zelfs al in categorie twee. Dat is na 143 kilometer de Holme Moss, over 4,7 kilometer en gemiddeld 7%. Onze eigen Michael Boogerd noemt het letterlijk 'een vies smerig rotding'. Het is er volledig open en dus heeft de wind vrij spel.

De laatste twintig kilometers kunnen zeer verraderlijk zijn. Na 182 kilometer wacht het klimmetje naar Oughtibridge, anderhalve kilometer á 9%. De scherprechter zou wel eens Jenkin Road kunnen worden. Deze is nog geen kilometer lang en valt onder de 'makkelijkste' categorie, maar met bijna 11% stijging zou het voor sommige sprinters wel eens te zwaar kunnen zijn om goed voorin te blijven. Na de top is het nog maar vijf kilometer tot de finish.

Profiel etappe 2 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 2 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het is vandaag een lastige etappe, waar het goed mogelijk is dat er een stevig uitgedund peloton voor de overwinning gaat sprinten. Er is, ook bij de bookmakers, maar één echte favoriet en dat is natuurlijk Peter Sagan. De Slowaaks kampioen zal deze rit zien als op zijn lijf geschreven en dus is dit al direct de eerste kans op een mooi 'Sagandansje' bij de finish. Ook Simon Gerrans maakt een prima kans. De Australiër ging gisteren weliswaar hard onderuit, maar volgens zijn ploeg is hij in orde, wat hem tot een gevaarlijke klant maakt voor vandaag. Alejandro Valverde en alleskunner Michal Kwiatkowski zijn ook uitermate geschikt voor een dergelijke etappe, terwijl Fabian Cancellara gisteren in Harrogate al liet zien over aanvalsbenen te beschikken.

Voor Nederland kan dit een goede kans zijn voor Tom-Jelte Slagter, hoewel het voor hem beter was geweest als er nog een klimmetje tot de finish in het parcours zat. Een dark horse kan een sprinter zijn die op klimmetjes als die van vandaag nog voorin mee kan. Naast natuurlijk Sagan valt daarbij te denken aan José Joaquín Rojas of vooral iemand als John Degenkolb. Giant-Shimano zal vandaag in elk geval niet de kaart Kittel trekken, wat voor zijn Duitse landgenoot Degenkolb kansen biedt.

Gasexplosie in Chinese mijn

Bij een gasexplosie in een kolenmijn in het westen van China zijn zaterdag zeventien mijnwerkers onder de grond vast komen te zitten. Reddingswerkers zijn bezig ze te bevrijden, meldt staatspersbureau Xinhua. Drie anderen die in de mijn aan het werk waren tijdens de ontploffing zijn in veiligheid gebracht.

De explosie vond plaats in een mijn op 120 kilometer afstand van de stad Urumqi, hoofdstad van de provincie Xinjiang. Mijnbouwbedrijf Dahuangshan Yuxin heeft nog niet gereageerd.

De mijnen in China staan bekend als de gevaarlijkste ter wereld, al is de veiligheid de laatste jaren na strengere controles wat verbeterd.

Separatisten van Slovjansk naar Donetsk

Pro-Russische milities hebben zondagochtend in alle vroegte de laatste steden verlaten in de Oost-Oekraïense regio Slovjansk. Zij hebben zich verplaatst naar de regio Donetsk, waar ze de strijd tegen het leger van Oekraïne willen voortzetten.

Slovjansk is sinds de herovering van zaterdag weer grotendeels in handen van de regering. Op 12 april namen gewapende separatisten en bendes bezit van de gelijknamige stad Slovjansk, die nu zwaar beschadigd en door de bevolking vrijwel verlaten is.

De Oekraïense president Petro Porosjenko noemde de herovering een keerpunt in het 3 maanden durende conflict. Hij zei dat er geen sprake was van een totale overwinning, maar van "een gebeurtenis van enorm symbolisch belang".

Separatisten van Slovjansk naar Donetsk
Separatisten van Slovjansk naar Donetsk (Foto: ANP)

IsraŽl valt opnieuw Gazastrook aan

Israël heeft ook zaterdagavond met raketten de Gazastrook bestookt. Dat bevestigde een woordvoerder van het leger van Israël zondag tegenover de Israëlische krant Haaretz.

Er zijn tien doelwitten aangevallen, waaronder ondergrondse raketwerpers en een wapenfabriek. Slachtoffers zijn er niet gemeld. De aanvallen waren een reactie op raketten die vanuit de Gazastrook werden afgevuurd en in het zuiden van Israël terechtkwamen. Israël houdt de Palestijnse beweging Hamas daar verantwoordelijk voor.

Afgelopen week zijn er al meerdere keren zowel vanuit, als op de Gazastrook raketten afgevuurd.

Weer moordpartij Al-Shabab in Kenia

Nachtelijke aanvallen van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab op enkele kustplaatsen in Kenia hebben zaterdagnacht aan dertien mensen het leven gekost. Dat meldt het Keniase Rode Kruis.

Zo'n vijftien Al-Shabab-strijders vielen in de nacht van zaterdag op zondag het plaatsje Hindi binnen. De overvallers gingen de huizen langs en schoten inwoners dood. In Gamba gebeurde iets soortgelijks.

De verantwoordelijkheid voor de aanvallen is opgeëist door Al-Shabab. De radicaalislamitische Somalische beweging heeft wraak gezworen voor het ingrijpen van het Keniase leger in het buurland. Vorige maand kostten moordpartijen in de Keniase kuststreek ook al tientallen mensen het leven.

NS-kaartje ondergaat onzichtbare verandering

Feitelijk gaat het om een onzichtbare verandering. Toch is de NS al 2 jaar bezig met de voorbereidingen voor de invoering van het nieuwe treinkaartje, dat wordt voorzien van een chip. Naar schatting gaat het om ongeveer 2,5 miljoen reizigers, onder wie toeristen, die voor het eerst te maken krijgen met de aanpassing, omdat ze maar weinig reizen. Direct op 9 juli printen de NS-automaten enkel nog een kaartje met een chip.

Op de grotere en middelgrote stations staan vanaf die dag een week lang honderden medewerkers klaar om reizigers bij de automaten te helpen. Het kaartje is nog steeds van papier, alleen iets dikker omdat er een chip in zit. Daarmee checken veel reizigers voor het eerst in en uit. Dat zal voor die 2,5 miljoen incidentele reizigers (gemiddeld 1 tot 10 keer per jaar) wennen zijn, weet woordvoerder Eric Trinthamer.

"Het verschil met nu is enkel dat de klant na het kopen van een kaartje moet in- en uitchecken", zegt Trinthamer. "Op de automaat wordt de reiziger eerst gevraagd of hij of zij een ov-chipkaart heeft. Zo niet, dan tikt de reiziger op het scherm nee en ziet die weer het vertrouwde scherm waarop het nieuwe kaartje kan worden gekocht." Reizigers probeerden het afgelopen dagen al uit, want er zijn al automaten die de nieuwe ticket uitspugen. Sinds 1 juli zijn er al meer 350.000 nieuwe tickets gekocht.

Ook blijken nu een heleboel mensen direct over te stappen naar een ov-chipkaart: sinds juni hebben reizigers bijna 50.000 extra ov-chipkaarten besteld. Daar kunnen ze een bepaald bedrag op laten zetten en zonder een kaartje te kopen in- en uitchecken. Wie denkt dat vooral ouderen over de vernieuwing 'struikelen’, heeft het volgens Trinthamer mis. "Natuurlijk zijn er ouderen die er moeite mee hebben, maar die groep is niet groter dan andere leeftijdsgroepen."

Dat de ogenschijnlijk eenvoudige aanpassing een operatie van 2 jaar is geworden, heeft onder meer te maken met het overleg dat nodig was met partijen als de provincie, consumentenorganisaties en andere vervoerders op het spoor. Het nieuwe kaartje is immers ook geldig bij andere treinvervoerders. In een periode van twee jaar vanaf het najaar zullen alle stations die al toegangspoortjes hebben die gaan afsluiten. Dan kunnen reizigers alleen nog in de hal en op perrons komen door in- en uit te checken. Zo wil de NS de sociale veiligheid verhogen en het zwartrijden tegengaan.

NS-kaartje ondergaat onzichtbare verandering
NS-kaartje ondergaat onzichtbare verandering (Foto: ANP)

Zwarte piet moet Verene Shepherd niet

Vol verwachting klopt het hart van Verene Shepherd. Komt er nog een Zwarte Piet of niet, uit de schoorsteen?

Helaas voor het donker getint verwende foute kind, kwam er niet één Zwarte kindervrind door de schoorsteen heen. Wel was er een bonte stoet van verslaggevers om te luisteren naar het gehuil dat de geliefde olijke gulle gever een racist is.

Nederlandse oplichter vast in Spanje

In de Spaanse plaats Alicante is een Nederlander opgepakt die in Duitsland werd gezocht voor oplichting. Hij zou in totaal een kleine 1,8 miljoen euro hebben gestolen door met een app voor de mobiele telefoon 88 duizend keer 19,95 euro van verschillende bankrekeningen te halen, melden Spaanse media.

De 64-jarige Pieter K. staat bekend als meesteroplichter. Hij werd in 2008 in Rotterdam tot vier jaar cel veroordeeld voor fraude. Hij is naar Madrid overgebracht in afwachting van zijn uitlevering aan Duitsland.

Twaalf aanhoudingen in Oranjenacht Den Haag

Na de overwinning van het Nederlandse elftal op Costa Rica zijn in Den Haag bij kleine incidenten twaalf mensen aangehouden. De nacht verliep desondanks volgens de politie rustig, omdat de meeste mensen de overwinning in de kwartfinale van het WK thuis vierden. "De meeste voetballiefhebbers verdienen een compliment."

Direct na de wedstrijd werden in de omgeving van de Zuiderparklaan, de Hoefkade en het Lorentzplein aanhoudingen verricht voor onder meer het afsteken van vuurwerk, belediging en baldadigheid. Verder werden bij alcoholcontroles op verschillende plaatsen twee bestuurders op de bon geslingerd.

Bookmakers: ArgentiniŽ favoriet tegen Oranje

De grote online wedkantoren zien Argentinië als favoriet in de halve finale tegen het Nederlands elftal. De twee toplanden treffen elkaar op woensdag 9 juli in São Paulo, nadat respectievelijk België en Costa Rica uitgeschakeld werden.

Een Argentijnse overwinning in reguliere speeltijd levert tot maximaal 2,5 keer de inzet op. Voor een Nederlandse zege ligt die notering tussen de 3 en 3,3, wat wel betekent dat Argentinië niet als topfavoriet gezien wordt.

Voor het bereiken van de volgende ronde kan tot maximaal 1,77 keer de inzet terug worden gepakt als Argentinië het haalt, tegenover 2,25 keer voor een Oranje finaleplaats. Dat houdt in dat de kansen grofweg gezien worden als 55/45 in het voordeel van de Zuid-Amerikanen.

Heel veel goals worden niet verwacht, want voor minstens drie treffers kun je je inzet al met 2,5 vermenigvuldigen. In de andere halve finale gaat het volgens de bookies zo goed als gelijk op. Brazilië begon daar als favoriet, maar dat veranderde al snel toen bekend werd dat sterspeler Neymar de rest van het WK zou moeten missen.

Zowel een Duitse als een Braziliaanse overwinning na 90 minuten leveren zo'n 2,8 keer de inzet op. Voor Brazilië kan elke euro verdubbeld worden als ze zich plaatsen voor de finale, Duitsland levert met 1,95 een fractie minder op en zou dus heel nipt favoriet genoemd kunnen worden.

Wat betreft de wereldtitel zijn er drie favorieten, alleen Oranje staat lager genoteerd. Een wereldbeker voor Argentinië levert tot maximaal 3,5 keer de inzet op, tegen 3,75 voor Duitsland en Brazilië. Nederland heeft volgens de bookmakers de minste kans op de trofee: Met een notering van 4,5 tot 5 wordt de ploeg van Louis van Gaal niet meer dan ruim 20% kans gegeven.

Nederland na 2010 weer officieus wereldkampioen voetbal

Het Nederlands elftal heeft zaterdag met de zege na penalty's op Costa Rica voor het eerst in vier jaar de officieuze wereldtitel in het voetbal veroverd. De Midden-Amerikanen waren de houders van die titel, dankzij de zege eerder in het toernooi op Uruguay.

De titel van eerste 'officieuze wereldkampioen' werd in 2003 met terugwerkende kracht gegeven aan Engeland, dat in 1873 van Schotland won in de tweede interland ooit. De eerste interland was een gelijkspel, waardoor de titel niet vergeven kon worden. 

Sindsdien geldt een zelfde soort systeem als bij het boksen. Door van de regerend kampioen te winnen kan een land de wereldtitel overnemen. Nederland heeft de titel nu na vier jaar weer terug.

In 2008 won Nederland in een oefenwedstrijd van Zweden, die op dat moment officieus wereldkampioen waren. Vervolgens bleef Nederland ongeslagen - en dus houder van de titel - tot de WK-finale tegen Spanje. De Spanjaarden konden overigens niet lang nagenieten, want nog geen twee maanden na de finale in Johannesburg nam Argentinië de titel over.

Via Japan, Noord-Korea en Zweden kwam de titel in 2013 weer bij de Argentijnen terecht, die deze aan het eind van het jaar aan Uruguay verloren. De Zuid-Amerikanen bleven de virtuele trofee in handen houden, tot Costa Rica op het huidige WK met 3-1 te sterk was. De Costa Ricanen verdedigden hun titel met succes tegen Italië, Engeland en Griekenland, maar nu heeft Oranje de prijs dus weer terug.

Overigens had Nederland de titel al vaker in handen gehad. Van mei 1973 - een 3-2 zege op Spanje - tot de verloren WK-finale van 1974 was Oranje titelhouder. Op het WK van 1978 mocht Nederland zich tijdens de finale officieus wereldkampioen noemen, terwijl Oranje ook in de jaren '80 en '90 enkele wedstrijden in het bezit was van de prijs.

Voordat in 2008 de titel werd gepakt was Nederland in 2002 en 2003 voor het laatst officieus wereldkampioen. De wedstrijd tegen Costa Rica was voor Nederland de vijftigste gewonnen titelwedstrijd, waarmee 'wij' vierde staan op de ranglijst aller tijden.

Achter recordhouder Schotland en rivaal Engeland staat Argentinië met 57 wedstrijden op plek drie. In São Paolo kunnen we op 9 juli dus een echte klassieker verwachten, waar de titel hopelijk vastgehouden kan worden.

Telefoon gaat af tijdens commentaar Snoeks

Voetbalcommentator Frank Snoeks heeft zaterdagavond tijdens de wedstrijd Nederland - Costa Rica gezorgd voor veel commentaar via social media. Tijdens zijn commentaar ging verschillende keren een telefoon af. Het gerinkel was live op te televisie te horen. Op enig moment vroeg Snoeks zich af: ,,He, verdorie wat is dat nu toch?"

,,Ik appte Snoeks net ff hoe je 'm op trill zet", zegt iemand. Een ander zegt ,,WHAHAHA! *ping*ping* Iemand heeft Snoeks HEEL erg nodig. #cosned". Nog een ander plaatst een foto van Johan Cruijff met daarbij de tekst: Johan Cruijff belde Snoeks om te vertellen dat het Costa Rica is en geen Colombia.

Iemand die de wedstrijd kennelijk niet zo leuk vindt twittert: ,,Kom op, wil iemand Frank Snoeks nog een keer bellen? Dat is bijna nog leuker dan de wedstrijd. #nedcos."

Telefoon gaat af tijdens commentaar Snoeks
Telefoon gaat af tijdens commentaar Snoeks (Foto: ANP)

OM stopt gesprekken met Sytze van der V.

Het Openbaar Ministerie (OM) stopt de gesprekken met Sytze van der V. over zijn woonsituatie. Het OM ziet geen heil meer in gesprekken met de veroordeelde pedoseksueel, om wie in Amersfoort onlangs ophef ontstond. Volgens het OM kan er geen oplossing worden gevonden omdat Van der V. constant voorwaarden aan wil passen of uit wil breiden. Het OM heeft dat aan Van der V. laten weten, zo heeft Van der V.’s advocaat zaterdag gemeld.

Van der V. kwam onlangs in Amersfoort wonen en vond die plek zelf. Maar burgemeester Lucas Bolsius onthulde zijn verblijfplaats omdat hij de plek, in de buurt van een kinderdagverblijf, niet geschikt vindt. Hij vindt dat Van der V. weg moet. Eerder zei Bolsius ook al dat Van der V. onmogelijke eisen stelt en hij grote sommen geld wilde. "Bij chantage trek ik een harde grens", zei Bolsius toen al.

Van der V. zelf gelooft niet in een oplossing. Ook op andere plekken in Amersfoort zal weerstand ontstaan, verwacht hij. Voorlopig is hij per 3 juli drie weken op vakantie laat hij via zijn blog weten.

OM stopt gesprekken met Sytze van der V.
OM stopt gesprekken met Sytze van der V. (Foto: ANP)

Abidal maakt verrassende overstap naar Olympiakos

Éric Abidal gaat voetballen voor het Griekse Olympiakos. De Franse verdediger heeft een tweejarig contract getekend bij de regerend landskampioen, meldt Olympiakos. De overstap van Abidal is verrassend, aangezien hij donderdag nog zijn contract met een jaar verlengde bij AS Monaco.

De 34-jarige Abidal verruilde vorig jaar, kort nadat hij was hersteld van leverkanker, FC Barcelona voor Monaco. Afgelopen seizoen kwam de 67-voudig international tot 26 wedstrijden voor de Monegasken.

[WBD] Sock en Pospisil verrassen Bryan-broers in thriller

Jack Sock en Vasek Pospisil hebben op Wimbledon voor een daverende verrassing gezorgd. De Amerikaan en Canadees versloegen de broers Bob en Mike Bryan zaterdag met 7-6 (5), 6-7 (3), 6-4, 3-6 en 7-5 in de dubbelfinale.

Sock en Pospisil speelden voor het eerst samen een toernooi. De Amerikaanse Bryan-broers zijn daarentegen een zeer ervaren duo en schreven Wimbledon al drie keer op hun naam. In totaal wonnen ze samen vijftien grandslamtoernooien.

Van Persie beleefde wedstrijd als 'een rollercoaster'

Aanvoerder Robin van Persie was dolgelukkig nadat Oranje de halve finale bereikte. Het was een wedstrijd vol emotie voor de spits. Van Persie werd na afloop opgevangen door de camera's van de NOS.

"Bizar, echt een rollercoaster. Hoe je die wedstrijd beleeft... Dit is schitterend. We hebben zo veel kansen gehad. Ja, het leek wel een schiettent. Op de lat, op de paal, die vrije trap van Wesley, en ik ook nog twee kansen."

De frustratie over het uitblijven van de openingstreffer groeide naarmate de wedstrijd vorderde. Door het naderende eindsignaal liep de spanning bovendien nog verder op. "Dan moet je sterk zijn", weet Van Persie. "Je gaat van de ene naar de andere emotie. Dat is zenuwslopend, ook voor ons."

Op basis van wilskracht sleepte Oranje zich er doorheen. "We gingen tot het uiterste. Ik heb ook echt overal kramp gehad. Die knop moet om en die bal moet erin. Die krampjes moeten dan niet meer uitmaken."

Tot slot kwam Van Persie te spreken over de gouden ingreep van Louis van Gaal, die Jasper Cillessen voor de strafschoppenserie wisselde voor Tim Krul. Laatstgenoemde stopte twee strafschoppen en leidde Oranje daarmee naar de halve finale.

"Ik moet zeggen dat het een fantastische wissel was", aldus de Rotterdamse aanvoerder. "Het is bedacht door de coach en het pakte ook nog goed uit. Iedereen weet dat Tim goed is in het stoppen van strafschoppen. Echt heel goed gedaan."

Van Gaal: "Als we verloren was ik voor gek verklaard"

Louis van Gaal bleef opvallend koel na de overwinning via strafschoppen op Costa Rica. De bondscoach zag een gretig en aanvallend Oranje. "Het waren systemen die tegen elkaar speelden", zegt Van Gaal tegen de NOS.

"Ik dacht dat we meer kwaliteit hadden dan Costa Rica. Met drie spitsen dacht ik dat we ze meer pijn konden doen. We hebben wel kansen gecreëerd, maar we hebben ze geen pijn gedaan."

"Meestal verliest de ploeg die kansen mist ook de penalty’s. Dat schoot wel door mijn hoofd. Maar de teamspirit, het geloof en overtuiging zorgden dat we het hebben gered", vervolgt de keuzeheer. "We heben de penalty's met overtuiging genomen. We hebben erop geoefend want je kan je schot automatiseren. Dat hebben ze allemaal gedaan, want ze zaten er goed in. En Tim stopt er twee, beter kan niet."

Het inbrengen van Tim Krul voor de strafschoppenserie bleek een meesterzet. "Hij is een penaltykiller en heeft een lange reach." Dat een dergelijke keeperswissel op een WK nog nooit voorkwam, deerde Van Gaal niet veel. "Dat maakt me allemaal niet uit. Ik analyseer en kom dan op een beslissing uit."

Jasper Cillessen, die in de slotafse zijn plek aan Krul moest afstaan, hoeft niet te vrezen voor zijn plek. "Jasper doet het heel erg goed. Er is ook geen discussie over wie er bij de volgende wedstrijd in de basis staat."

Van Gaal weet overigens ook dat het zomaar anders had kunnen aflopen. "Achteraf is het leuk en aardig. Maar was het anders afgelopen, dan was ik voor gek versleten. Maakt me niet uit, maar zo gaat het in de voetballerij."

Robben: "Ik word moe van dat gezeik"

Ongelooflijk: dat is het woord dat het meest gebezigd werd onder de Oranje-internationals, na afloop van de kwartfinale tegen Costa Rica. Ook bij Arjen Robben was het raak.

"Ongelooflijk. Je moet het wel doen, maar dit is echt dik en dik verdiend", reageerde de uitblinker van Oranje tegenover de camera's van de NOS. "Er verdiende vanavond maar één ploeg om te winnen. Al kwamen zij laat in de verlenging nog wel alleen voor Jasper te staan. Maar dat is voetbal."

Robben was tevreden over het spel dat zijn team op de mat legde. "We kozen ervoor om een klein beetje in te zakken, om ruimte voor onszelf te creëren. Je kunt ze wel dwingen om de lange bal te hanteren, maar dan blijven ze in hun eigen organisatie staan. Eigenlijk mankeerde er maar één ding aan ons spel, en dat is dat we geen doelpunt maakten."

De ervaren flankspeler was honderdtwintig minuten lang het slachtoffer van forse tackles van de Costa Ricaanse defensie. "Er is veel gesproken over schwalbes, maar ik word wel een beetje moe van dat gezeik. Ik word van alle kanten onderuit geschopt. En ik ben nog steeds heel, dat is het belangrijkste."

"Ik voelde me zo sterk. Ik was ook kwaad op een gegeven moment, want ik vond dat ik te weinig gezocht werd. Ik voelde dat ik het verschil kon maken. Ik zat zo lekker in de wedstrijd."

Voorts kwam Robben te spreken over de heldenrol die Tim Krul vervulde. "Alle lof en complimenten voor Tim. Dit is weer zo'n voorbeeld dat je het met zijn allen doet. Hij pakt twee strafschoppen en is de held van Nederland."

Sabella vestigt hoop op Messi

Ook in de kwartfinale tegen België liet Argentinië, de tegenstander van Nederland in de halve finale, geen verpletterende indruk achter. Desondanks vond Alejandro Sabella de wedstrijd tegen de Belgen de beste tot nu toe.

Argentinië liet vooral tijdens de openingsfase zijn tanden zien. Gonzalo Higuaín bracht de Albiceleste met een fraai doelpunt aan de leiding, en maakte vervolgens deel uit van een verdedigend ingesteld collectief.

Sabella liet na afloop van de spannende ontmoeting weten genoten te hebben van het spel van zijn ploeg. "Dit was onze beste wedstrijd tot nu toe. We speelden erg goed en bewaakten de balans voortreffelijk", zo sprak hij tijdens de persconferentie.

Nu Argentinië zeker is van deelname aan de halve finale, ligt de finale op vijandelijk grondgebied voor het grijpen. "Het is een geweldig gevoel voor het team en ik ben blij voor de mensen, mijn familie, en iedereen die mij gesteund heeft", aldus Sabella.

De 59-jarige keuzeheer had speciale lovende woorden over voor Lionel Messi. "Messi speelde een ongelooflijke wedstrijd. Het gaat allemaal om balbezit. Alles wat hij doet is een teken van hoop voor ons. Alles wat hij doet is beslissend, dat gaat verder dan het maken van doelpunten. Hij verliest de bal bijna nooit."

Costa Rica treurt, maar viert ook succes

In de straten van de Costa Ricaanse hoofdstad San José wordt getreurd om het verlies tegen Oranje, maar tevens wordt er gefeest vanwege de successen op het WK. De late overwinning van het Nederlands elftal blokkeerde de droom van La Sele om voor de eerste keer de halve finale te bereiken.

"Costa Rica speelde goed en toonde uithoudingsvermogen", schrijft de krant La Nación. Keeper Keylor Navas werd door de krant als grote held van de wedstrijd uitgeroepen: "Hij hield alle schoten van Nederland tegen". De krant Al Día schrijft vlak na de wedstrijd dat Costa Rica het beste WK ooit heeft gespeeld.

Duizenden fans volgden de wedstrijd in San José buiten op grote schermen. Volgens La Nación werden kort voor de wedstrijd Costa Ricaanse vlaggen en shirts tegen afbraakprijzen verkocht. "Al is het tegen de kostprijs", zei een verkoper. Het centrale plein, Plaza de la Democracia, is afgeladen en in en rond de fontein Fuente de la Hispanidad wordt feest gevierd.

De president van het Midden-Amerikaanse land, Luis Guillermo Solis, retweette vlak voor de wedstrijd nog een plaatje van een reusachtige Costa Ricaanse luiaard die een sinaasappel uitperst. "Het hele land omarmt de jongens, jullie zijn een legende", twitterde hij nadat de ticos hadden verloren.

Held Krul: "Begon al te kriebelen"

Hij zal zich morgenochtend nog eens in zijn arm knijpen: Tim Krul loodste Oranje naar de halve finale door twee strafschoppen te pakken. Zoals al vaker dit toernooi had Louis van Gaal nog een verrassing in petto. Diep in de verlenging verving de ervaren bondscoach Jasper Cillessen voor Krul.

Het bleek een gouden wissel. De doelman van Newcastle United keerde de helft van de Costa Ricaanse strafschoppen. "Zit je de hele wedstrijd op de bank, en zie je de ene na de andere kans. Dan ga je erin, en even later sta je in de halve finale", vatte Krul de hectische wedstrijd samen in gesprek met de NOS.

"Hier heb ik zeven weken naar toegewerkt", vervolgde Krul, die zijn ongeloof maar moeilijk kon verbergen. "Dit bewijst dat we alle 23 spelers nodig hebben. Het is fantastisch, wat een hecht team we zijn. Dit is echt fantastisch. Dit is een droom."

Krul was naar eigen zeggen al langer op de hoogte van de mogelijkheid dat hij Cillessen voor aanvang van de strafschoppenserie zou vervangen. "De kans bestond, want we hadden nog een wissel over. Het begon al te kriebelen in de extra tijd. Het is een jongensdroom dat het zo uitpakt."

De strafschoppenserie van Costa Rica in de achtste finale tegen Griekenland bood het Nederlandse keeperskorps de mogelijkheid om zich goed voor te bereiden. Veel had Krul er echter niet aan. "We hebben ze bekeken, maar konden er niet wijzer van worden. Je moet gewoon blijven staan, goed kijken, en er vol voor gaan."

Krul benadrukte dat niet alle eer voor hem gereserveerd zou moeten zijn. "Jasper (Cillessen, red.) pakte die bal in de laatste minuut. Anders komen er geen penalties."

Argentijn Di MarŪa onzeker voor halve finale

Ángel Di María moet de halve finale op het WK wellicht aan zich voorbij laten gaan. De Argentijn kampt met een blessure aan zijn rechterdijbeen. Argentinië treft woensdag Nederlanf in de halve eindstrijd.

Di María verliet zaterdag tegen België (1-0 zege) na 33 minuten het veld. Tests moeten zondag uitwijzen hoe ernstig zijn blessure is. "Ik hoop dat het niet al te ernstig is want Ángel is essentieel voor ons", zei bondscoach Alejandro Sabella.

De speler van Real Madrid bleek tot dusver inderdaad van groot belang voor het team van Sabella. Di María zorgde tegen de Belgen voor de assist waaruit Gonzalo Higuaín de enige goal scoorde. In de achtste finale tegen Zwitserland (1-0 zege) schoot hij Argentinië in de verlenging een ronde verder.

[Kwartfinale] Uitslag Nederland - Costa Rica

Nederland heeft zich tijdens het wereldkampioenschap voetbal als laatste land voor de halve finale geplaatst. Tegen Costa Rica werd het in reguliere speeltijd en verlenging 0-0. Doelman Tim Krul kroonde zich tot held door twee strafschoppen te stoppen, waardoor Oranje het in de halve eindstrijd op mag nemen tegen Argentinië.

Nederland en Costa Rica begonnen voorzichtig aan hun eerste onderlinge duel op het hoogste niveau. Beide ploegen tastten elkaar in de beginfase van de wedstrijd zeer voorzichtig af en waren regelmatig slordig in de passing. Na twintig minuten kwam er pas de eerste grote kans en wel aan Nederlandse zijde. Kuijt trok de bal goed voor in het strafschopgebied en Van Persie had de 1-0 op de slof, maar hij stuitte op Navas. In de rebound vond Sneijder ook de doelman op zijn weg.

Ook Depay kreeg voor rust nog enkele mogelijkheden in een wedstrijd waarin Nederland veel aan de bal was. De eerste ervan werd goed gekeerd door Navas nadat Ruiz de bal verspeeld had. Ook Costa Rica werd voor rust nog eens gevaarlijk, maar Van Persie kon een vrije trap ruim voor de lijn wegwerken. De grootste kans voor de pauze was voor Sneijder die een vrije trap op het doel van Costa Rica afvuurde, maar Navas stond op de juiste plaats.

Het eerste wapenfeitje na rust was van Nederland waar Sneijder een vrije trap van Robben in probeerde te schieten, maar hij schoot hoog over. Oranje was ook nu veel sterker dan Costa Rica dat zich vooral beperkte tot verdedigen en hopend op de counter. Grote kansen waren er lange tijd in de tweede helft niet, al waren er wel enkele kopballetjes.

Met nog ruim acht minuten op de klok kreeg Nederland een vrij trap nadat Robben net buiten de zestien neergehaald was. Sneijder ging achter de bal staan, maar raakte de paal. Niet veel later stuitte Van Persie uit een volgende vrije trap op de doelman. Het gaf Nederland new elan, maar met name Van Persie speelde een ongelukkige wedstrijd, omdat het vaak net niet bij hem was. Hij stuitte bij een vrije trap op Navas en uit de nastoot werd de bal met veel geluk door Costa Rica uit de doelmond gehaald. Een verlenging werd onafwendbaar, omdat na 90 minuten de brilstand nog op de borden stond.

Robben in gevecht met DiazRobben in duel met Diaz (Foto: Pro Shots)

Ook in de extra dertig minuten van de wedstrijd was de eerste mogelijkheid voor Nederland. Vlaar kopte een hoekschop van Robben goed in, maar Navas stond weer op de goede plaats. Ook de volgende bal voor het Costa Ricaanse doel zorgde voor gevaar. Daarna werden de mogelijkheden spaarzamer, al kreeg Costa Rica diep in de verlenging pas de eerste mogelijkheid op een goal. Daarna raakte Sneijder nog de lat. Omdat strafschoppen onafwendbaar werden toverde Van Gaal met doelman Krul zijn laatste konijn uit de hoge hoed.

In de penaltyserie begonnen beide teams goed, waarna Ruiz namens Costa Rica miste. Robben scoorde hierna, waardoor Nederland op voorsprong kwam. Oranje hield de voorsprong gedurende de serie vast, waarna Krul ook de strafschop van Umana stopte en Nederland naar de halve finale doorging.

Nederland *

0 - 0

Costa Rica

 
 Gele kaart: Martins Indi, Huntelaar (Nederland), Díaz, Umana, González, Acosta (Costa Rica)
 
Stadion: Arena Fonte Nova, Salvador
Toeschouwers: 51.179
Arbiter: Irmatov (Oez)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen (Krul/120+1)
De Vrij
Vlaar
Martins Indi (Huntelaar/106)
Kuijt
Wijnaldum
Sneijder
Blind
Robben
Van Persie
Depay (Lens/76)
  Navas
Gamboa (Myrie/79)
Acosta
González
Umana
Díaz
Ruiz
Tejeda (Cubero/97)
Borges
Bolanos
Campbell (Urena/66)
Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.