'Gros van NSA-bestanden was Amerikaanse bijvangst'

Het leeuwendeel van het telefoon- en internetverkeer dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onderschept is afkomstig van doorsnee burgers waartegen geen enkele verdenking bestaat. Dat schrijft de Washington Post.

De Amerikaanse krant hield een grote hoeveelheid onderschepte gesprekken tegen het licht die klokkenluider Edward Snowden de redactie had toegespeeld. Negen van de tien personen die in het bestand voorkomen blijken volgens de krant bijvangst. Hun gesprekken zijn onbedoeld verzameld tijdens een afluister- en gluuroperatie met iemand anders als doelwit.

In de helft van de bestanden zouden persoonsgegevens van Amerikanen voorkomen. Dat is volgens de Washington Post een opmerkelijk hoog aantal. De NSA houdt vol zich te richten op buitenlandse verdachten.

De bestanden leverden de inlichtingendienst soms belangrijke informatie op, schrijft de krant. Ze maakten de NSA onder meer wijzer over een geheim nucleair project in een niet nader genoemd buitenland, over dubbelspel van een bondgenoot en over de identiteit van hackers die het op Amerikaanse computernetwerken hadden voorzien. Maar de operatie schond ook de privacy van duizenden en duizenden Amerikanen en buitenlanders, meent de Washington Post.