Wellicht hotelboten nodig voor asielzoekers

Als de huidige instroom van asielzoekers aanhoudt, dan is het onvermijdelijk dat mensen over een aantal weken of maanden in hotelboten worden geplaatst. Als die optie is uitgeput worden mogelijk tentenpaviljoens ingezet. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zondagavond in Nieuwsuur.

Het aantal asielzoekers dat naar Europa komt steeg vorig jaar met dertig procent naar 435 duizend, van 352 duizend in 2012. Ruim 135 duizend vluchtelingen kregen vorig jaar asiel in een van de 28 EU-landen, twintigduizend meer dan in 2012. De grootste groep kwam uit Syrië, gevolgd door Afghanistan en Somalië. Nederland staat qua opname van asielzoekers op de zesde plaats.

Teeven sloeg zes weken geleden alarm, vooral over de toestroom van Eritreeërs. Toen vroegen per week duizend mensen uit Eritrea asiel aan in Nederland. Inmiddels zijn die aantallen gedaald, maar de instroom is volgens hem nog steeds 'fors'. Afgelopen week vroegen 675 Eritreeërs asiel aan en de week daarvoor 535.

Om asielzoekers op te vangen zijn de afgelopen tijd oude kazernes en voormalige gevangenissen geopend. Als de uitstroom uit de asielzoekerscentra naar woningen stagneert, dan dreigt 'ophoping', zei Teeven. "Er staat enorme druk op, we moeten twee asielzoekerscentra per week openen als het niet snel genoeg gaat."

"We hebben gemeenten gevraagd meer en sneller woningen te leveren, maar gaat niet snel genoeg", aldus de staatssecretaris. Volgens hem zijn veel gemeenten bereid een locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te faciliteren, maar in sommige gevallen is sprake van weerstand en gebrek aan draagvlak.

Nederland heeft de afgelopen tijd 28 mensen in zeventien zaken aangehouden voor mensensmokkel, zei Teeven over een van de oorzaken achter de stijging. "Dat zijn mensen aan het einde van de schakel in Nederland, maar de daders vormen criminele samenwerkingsverbanden in Noord-Afrika en Italië."

Dinsdag en woensdag komen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken bijeen om de migratieproblemen te bespreken, onder voorzitterschap van Italië. "We gaan betere afspraken maken over grensbewaking", blikte Teeven vooruit. "Dat wil Italië ook, maar wel met een bijdrage van andere lidstaten."

Volgens de bewindsman is Italië ook bereid asielzoekers weer te gaan registreren. "Dat gaan ze wel doen. Daar gaan we het ook over hebben in Milaan. Wij zijn bereid bijstand te geven aan bewaking en aan verificatie en registratie."

Teeven herhaalde dat wat hem betreft opvang in de regio het best is. "We kunnen ze het best terugzetten op de kust van Noord-Afrika en opvangen in de regio, maar dat is onder meer lastig vanwege de instabiliteit in Libië." Teeven pleit voor meer bewaking in de Middellandse Zee en betere afspraken met de gezamenlijke Afrikaanse en Arabische landen. "De oplossing is niet al die mensen naar Europa te laten komen. Daar is geen draagvlak voor."