Geen leeg mobieltje op vlucht VS

Reizigers die binnenkort naar de Verenigde Staten vliegen moeten er rekening mee houden dat al hun elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, gecontroleerd kunnen worden. Passagiers moeten al hun apparaten aan kunnen zetten en het is niet langer toegestaan om apparaten waarvan de batterij leeg is mee te nemen aan boord.

Dat staat op de website van de Amerikaanse dienst voor transportveiligheid (TSA). De maatregel geldt voor alle luchthavens waar rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken.

De Franse luchtvaartautoriteiten maakten vrijdag al bekend op verzoek van de VS strengere veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. De maatregelen gelden in ieder geval voor deze zomer. Dat kan leiden tot vertragingen. Welke stappen precies worden genomen, wilde de dienst uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen.

In Nederland liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding donderdag nog weten 'in gesprek te zijn' met de VS over het opschroeven van de beveiliging op Schiphol. "Aan de hand van die gesprekken, bepalen we of op Schiphol extra maatregelen moeten worden genomen", aldus de woordvoerder. Groot-Brittannië heeft eveneens maatregelen genomen.

De Amerikanen maken zich grote zorgen dat terreurorganisatie Al-Qaida probeert een nieuw soort bom te ontwikkelen die niet kan worden gedetecteerd.