Van Gaal: "Als we verloren was ik voor gek verklaard"

Louis van Gaal bleef opvallend koel na de overwinning via strafschoppen op Costa Rica. De bondscoach zag een gretig en aanvallend Oranje. "Het waren systemen die tegen elkaar speelden", zegt Van Gaal tegen de NOS.

"Ik dacht dat we meer kwaliteit hadden dan Costa Rica. Met drie spitsen dacht ik dat we ze meer pijn konden doen. We hebben wel kansen gecreëerd, maar we hebben ze geen pijn gedaan."

"Meestal verliest de ploeg die kansen mist ook de penalty’s. Dat schoot wel door mijn hoofd. Maar de teamspirit, het geloof en overtuiging zorgden dat we het hebben gered", vervolgt de keuzeheer. "We heben de penalty's met overtuiging genomen. We hebben erop geoefend want je kan je schot automatiseren. Dat hebben ze allemaal gedaan, want ze zaten er goed in. En Tim stopt er twee, beter kan niet."

Het inbrengen van Tim Krul voor de strafschoppenserie bleek een meesterzet. "Hij is een penaltykiller en heeft een lange reach." Dat een dergelijke keeperswissel op een WK nog nooit voorkwam, deerde Van Gaal niet veel. "Dat maakt me allemaal niet uit. Ik analyseer en kom dan op een beslissing uit."

Jasper Cillessen, die in de slotafse zijn plek aan Krul moest afstaan, hoeft niet te vrezen voor zijn plek. "Jasper doet het heel erg goed. Er is ook geen discussie over wie er bij de volgende wedstrijd in de basis staat."

Van Gaal weet overigens ook dat het zomaar anders had kunnen aflopen. "Achteraf is het leuk en aardig. Maar was het anders afgelopen, dan was ik voor gek versleten. Maakt me niet uit, maar zo gaat het in de voetballerij."