Israël arresteert verdachten 'wraakmoord'

De Israëlische politie heeft een aantal Israëliërs aangehouden voor de moord op de Palestijnse tiener wiens verkoolde lijk woensdag werd gevonden. De politie beschikt over nieuw bewijs dat joodse extremisten de hand hadden in de dood van de 16-jarige Mohammed Abu Khdeir, zegt een ingewijde.

Abu Khdeir werd woensdag ontvoerd. Later op de dag werd zijn stoffelijk overschot gevonden in een bos bij zijn huis in Oost-Jeruzalem. Veel Palestijnen zien in de moord een wraakoefening voor de dood van drie onlangs ontvoerde Israëlische tieners.

De Israëlische politie heeft ook onderzocht of er andere beweegredenen voor de moord op Abu Khdeir denkbaar waren. Inmiddels gaat zij er echter van uit dat de moord 'nationalistisch' gemotiveerd is, aldus een bron bij de Israëlische autoriteiten.

De vondst van het lijk van de tiener leidde tot dagenlange demonstraties en rellen op de Westelijke Jordaanoever. De betrekkingen tussen Israël en de Palestijnen waren al op een dieptepunt aanbeland sinds de moord op de drie Israëlische jongens en de jacht van het Israëlische leger op de daders en alles wat naar Hamas riekt. Israël houdt Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering en dood van het drietal.