Nederland denkt over aanvechten Duits tolvignet

Nederland legt zich niet zomaar neer bij de voorgenomen invoering van een tolvignet in Duitsland. Oostenrijk kondigde al aan de invoering zo nodig aan te vechten en Nederland overweegt zich bij de Oostenrijkers aan te sluiten, heeft minister Melanie Schultz van Hagen (VVD) van Infrastructuur en Milieu tegen het Duitse opinieblad Focus gezegd.

Haar Duitse ambtgenoot Alexander Dobrindt liet zaterdag weten dat hij niet alleen op de snelweg, maar ook op kleinere wegen tol wil heffen. De tol is een grote wens van de CSU, de Beierse zusterpartij van de CDU.

Niet alleen de buurlanden, maar ook de Europese Unie kijkt met argusogen naar de Duitse tolplannen. Eurocommissaris Siim Kallas heeft de regering in Berlijn al eens gewaarschuwd dat Duitsland niet alleen buitenlandse automobilisten tol mag laten betalen. De huidige plannen om Duitsers voor de tol te compenseren via de wegenbelasting zijn volgens Kallas in strijd met het Europese verbod op discriminatie.

Dobrindt zou het tolvignet in 2016 willen invoeren. Het zou honderd euro per jaar gaan kosten. Duitse automobilisten krijgen dat bedrag terug door een verlaging van de wegenbelasting.